stdClass Object ( [id] => 1348999 [title] => Britney kao medo na lancu: sve što ste o njoj mislili loše promijenit će se nakon ‘Žene u meni‘, sve ostalo je kamilica [alias] => britney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni nešto zreliji sjetit će se starog lektirnog naslova, zbirke pjesama "Drveni bicikl" Gustava Krkleca, i u njoj pjesme "Medvjed na lancu". Ide ovako: "Jendoć sam sa svojim djedom sreo Cigu sa medvjedom/Ide Cigo našim klancem, za njim medo, vezan lancem/Pokloni se Cigo djedu, šapnu tiho svom medvjedu: Igraj, medo, zloćo stara/Hopa-cupa, bit će para!/ Uspravi se medo jadan, tromo pleše medvjed gladan/Primi Cigo groš od djeda i povede svog medvjeda/Zapi (zapije, nap.a.) Cigo grošić djedov/Grošić djedov – il‘ medvjedov? (...)

Ako ste pomislili da sam "pobrkala lončiće", griješite. U knjizi "Žena u meni", potresnoj ispovijesti Britney Spears naime, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima.

---

---

Naime, Britney je čak 13 godina bila pod potpunim, nepravedno joj nametnutim skrbništvom oca (da ironija bude veća, alkoholičara) i bešćutne majke. Oni su upravljali njezinim životom i imovinom jer je bila navodno nesposobna, no - paradoksalno - istodobno je mogla odrađivati sve ugovorene nastupe, koji su punili džepove - najviše njezinim roditeljima.

Dakle, sve što ste mislili o Britney loše - ako jeste - promijenit će se ukoliko odlučite pročitati njezinu autobiografsku knjigu "Žena u meni"; nepravdu i okrutnost koju je doživljavala od ljudi osjetit će pogotovo žene.

Dakle, Brit je počela nastupati još kao dijete, pod paskom majke jer je otac uglavnom drijemao mrtav-pijan, ili galamio ako je bio samo pripit. Kad je otac "kunjao" omamljen maliganima, na njega je histerično urlala majka; zašto jednostavno i ona ne ušuti i pusti me da noću spavam, pitala se malena, očajna Britney.

Ona je rođena zabavljačica; dok je pjevala, šećući sama oko kuće, bila je sretna i slobodna. Voljela je i nastupati već kao devetogodišnjakinja u sklopu Mickey Mouse kluba, i u ovom romanu opisuje svoja prva scenska iskustva kao naporna, ali lijepa i ugodna - majka je bila tada njezina "menadžerica", vozila ju je na nastupe i to je funkcioniralo u redu. Čim je stasala u mladu djevojku (još maloljetnu po američkom zakonu, ali i našem - imala je sedamnaest godina) objavljuje prvi album "Baby one more time" i zasjeda na vrhove svjetskih pop-ljestvica. Počinje zarađivati ozbiljan novac, siromašna djevojčica s Juga promeće se u milijunašicu.

Već iduće godine objavljuje "Ooops, I did it again", drugi album i postaje neokrunjena pop-princeza; u knjizi spominje i prijateljski odnos sa "kraljicom" Madonnom, mlada Britney pod ruku s megapopularnošću i novcem koji joj se slijeva u blagajnu postaje i poželjna "lovina" za tabloide, paparazze i sve one koji će je masakrirati čak i kad, figurativno rečeno, bude "na podu".

Ako ste mislili da je ono što je proživljavala Severina u svojim životnim mijenama okrutno, varate se. To je kamilica prema onome što su radili Britney, no više od svih koji su nesretnu zabavljačicu vrijeđali i pljuvali naštetili su joj vlastiti roditelji. Njihov složen, disfunkcionalan odnos pomno opisuje u knjizi.

"Sad znam da kada se netko ne osjeća dobro - a ja se tada doista nisam osjećala dobro - moraš prići toj osobi i zagrliti je. Kevin mi je oduzeo zjenice mojih očiju (bivši suprug Federline oduzeo joj je skrbništvo nad tek rođenim sinovima, nap.a.). Izbio je dah iz mene. A mene moja obitelj nije zagrlila", piše Britney u dijelu ispovijesti, kad joj je život već ozbiljno izmaknuo kontroli - barem su je u to pokušali uvjeriti njeni biološki roditelji.

Koji joj, uzgred budi rečeno, nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom. S njim je proživjela i pobačaj (nije htio bebu), varao ju je a prilikom raskida nju optužio za varanje iako je sam bio promiskuitetan, piše Britney. Nacija mu je pljeskala, nju su masakrirali - a ona ga je voljela.

U tom je periodu počela otkrivati religioznost, možda bi "uz Božju pomoć" sve i pregrmjela, da se nisu umiješali vragovi: njezini roditelji. Prisilili su je da, nespremna i sa još neiscjeljenim ranama, da intervju kako bi "svima pokazala da je spremna nastaviti s karijerom" (snimila je tijekom veze s Timberlakeom još dva megapopularna albuma), a u tom su je intervjuu "raščerečili". To je bilo bolno, ponižavajuće iskustvo, jedno u nizu mnogih koje su joj priredili vlastiti roditelji.

Jer, Britney nije bila osoba s emocijama, mlada djevojka koja proživljava ljubavnu bol. Ona nije bila ljudsko biće, nego predmet analiza ima li - najprije djevičnjak - a potom prirodne grudi, usne i ostale atribute. Britney je svojim roditeljima postala tvornica novca.

Omalovažavanje i nedostatak razumijevanja vodio je od jednog projekta ka drugom, natjerana je na vrlo erotizirano turneju (Onyx) dok ju je još razdirala bol, nije imala pravo na pogrešku. Jedne se večeri, kad je imala rijetku sreću: rupu u gustom rasporedu nastupa, napila "kao crna zemlja", tipično za nekog željnog opuštanja, preopterećenog - a tako mladog. Tada se u pijanstvu udala za prijatelja u bijeloj kapelici u Vegasu, i odmah ujutro razvela.

Glavu je obrijala kad joj bivši suprug nije dopustio da vidi dječake koji su bili još bebe, njezine bebe. Kevin je zbog Britney ostavio ženu sa dvoje male djece (drugo je bilo još u trbuhu), kasnije je identična karma snašla Britney.

Kad je nakon brijanja glave morala na rehabilitaciju, u klinici ju je posjetio otac.

"Imala sam dojam da me mama ne želi ni pogledati, jer sam sada bila ružna.To mi je dokazalo kako je svijetu stalo jedino do tvog fizičkog izgleda, čak i dok patiš i dok se nalaziš na najnižoj točci u životu", napisala je.

Otac joj je rekao: "Ti si čista sramota".

"Bila sam školski primjer osobe koju udarate kada je već mrtva. Ponašao se prema meni kao da sam pas, ružan pas. Nikoga nisam imala. Bila sam užasno usamljena", prisjeća se Britney.

Potom snima album "Blackout", i prisiljavaju je da izvodi pjesmu "Gimme more" na VMA-u, dodjeli nagrada glazbene branše. Plan je bio da javnosti (i opet) pokaže da je dobro.

"Jedini problem s tim planom bio je što ja nisam bila dobro", piše Brit, te potanko opisuje skalu poniženja koju su joj priredili, ta rulja željna krvi. Od kritiziranja tijela žene koja je donedavno dvije godine bila trudna (dvije uzastopne trudnoće), do ruganja njezinoj nesavršenoj scenskoj izvedbi pa čak i njezinoj djeci.

Dojmljiv je i opis ponašanja njezine majke. Dok je Britney bila na dnu, majka je pisala memoare i objavila knjigu te zaradila "brdo love" trgujući imenom svoje kćeri koja je krvavo odradila nastupe i pošteno stekla novac.

---

image

Roditelji jo nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom

AFP
---

"Kad bi neki od mojih sinova prolazio kroz nešto takvo, mislite li da bih napisala knjigu o tome? Pala bih na koljena. Učinila bih sve što mogu da im pomognem, držala bi ih u zagrljaju (...). Posljednje što bih učinila bilo bi da napravim bob-frizuru, navučem na sebe ukusno odijelo s hlačama i sjednem preko puta Meredith jebene Veire (TV-voditeljice, nap.a.) u jutarnjoj emisiji i počnem zarađivati na nesreći svog djeteta", piše Spears.

Proživjela je dugih trinaest godina, cijele svoje tridesete, pod skrbništvom roditelja koji su lagodno živjeli uživajući u milijunima koje im je priskrbila kćer, radno aktivna tijekom skrbništva. Kao što znamo, nedavno se oslobodila tog okrutnog para koji se ujedinio kako bi je nastavio mrcvariti i eksploatirati, no turbulentan ljubavni život negdašnje pop-princeze i dalje je ostao takav - nedavno se razvela od Sama Ashgarija, s kojim nije uspjela zanijeti. On od tog braka nije profitirao novčano zahvaljujući rigoroznom predbračnom ugovoru, ali je priprijetio da bi u javnost mogao iznijeti neke detalje iz zajedničkog života s Britney (danas u ranim četrdesetima) koji su "vrlo neugodni".

No, memoarski zapisi i istina Britney Spears "pomela" je sve. Knjige su planule diljem SAD-a ali i ostatka svijeta. Kod nas je knjiga također objavljena u nakladi Koncept, odličan prijevod potpisuje Sanja Ščibajlo. Nakon "Žene u meni" sve drugo može imati samo okus kamilice.

No, i dalje ima onih koji je žele "na lancu", traže "piece of her", žive ili mrtve, sretne ili nesretne. I još dugo će ih biti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"pročitali smo"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8096"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => pročitali smo 0 8096 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 16:29:28 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-20 13:01:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-20 13:01:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Britney kao medo na lancu: sve što ste o njoj mislili loše promijenit će se nakon 'Žene u meni', sve ostalo je kamilica page_title=Britney kao medo na lancu: sve što ste o njoj mislili loše promijenit će se nakon 'Žene u meni', sve ostalo je kamilica [metakey] => Britney Spears, Žena u meni, autobiografija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25899347.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25872568.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U knjizi \u2018\u017dena u meni\u201d\u2018\u00a0potresnoj ispovijesti Britney Spears,\u00a0o\u010digledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskori\u0161tava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima<\/p>","

Roditelji jo nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladala\u010dke veze s kolegom Justinom Timberlakeom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1405","hd_25899347_1920.jpg":"1920x1080","k_25899347_1280.jpg":"1280x1280","k_25899347_1024.jpg":"1024x1024","k_25899347_640.jpg":"640x640","k_25899347_480.jpg":"480x480","k_25899347_340.jpg":"340x340","k_25899347_220.jpg":"220x220","o_25899347_1280.jpg":"1280x936","o_25899347_1024.jpg":"1024x749","o_25899347_640.jpg":"640x468","o_25899347_480.jpg":"480x351","o_25899347_340.jpg":"340x248","o_25899347_220.jpg":"220x160","h_25899347_1280.jpg":"1280x854","h_25899347_1024.jpg":"1024x683","h_25899347_640.jpg":"640x427","h_25899347_480.jpg":"480x320","h_25899347_340.jpg":"340x227","h_25899347_220.jpg":"220x147","pp_25899347_1280.jpg":"1280x1628","pp_25899347_1024.jpg":"1024x1303","pp_25899347_640.jpg":"640x814","pp_25899347_480.jpg":"480x611","pp_25899347_340.jpg":"340x432","pp_25899347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x746","hd_25872568_1920.jpg":"1920x1080","k_25872568_1280.jpg":"1280x1280","k_25872568_1024.jpg":"1024x1024","k_25872568_640.jpg":"640x640","k_25872568_480.jpg":"480x480","k_25872568_340.jpg":"340x340","k_25872568_220.jpg":"220x220","o_25872568_1280.jpg":"1280x932","o_25872568_1024.jpg":"1024x746","o_25872568_640.jpg":"640x466","o_25872568_480.jpg":"480x349","o_25872568_340.jpg":"340x247","o_25872568_220.jpg":"220x160","h_25872568_1280.jpg":"1280x854","h_25872568_1024.jpg":"1024x683","h_25872568_640.jpg":"640x427","h_25872568_480.jpg":"480x320","h_25872568_340.jpg":"340x227","h_25872568_220.jpg":"220x147","pp_25872568_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872568_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872568_640.jpg":"640x814","pp_25872568_480.jpg":"480x611","pp_25872568_340.jpg":"340x432","pp_25872568_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7777960 Threads: 4 Questions: 1634562479 Slow queries: 4856496 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111359381 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/britney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica-1348999 [printLink] => /scena/showbiz/britney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica-1348999?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 257293 [name] => britney spears [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => britney-spears [link] => /tag/britney-spears ) [1] => stdClass Object ( [id] => 741175 [name] => Žena u meni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-20 14:01:41 [main_article_id] => 0 [alias] => zena-u-meni [link] => /tag/zena-u-meni ) [2] => stdClass Object ( [id] => 287270 [name] => autobiografija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autobiografija [link] => /tag/autobiografija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Britney kao medo na lancu: sve što ste o njoj mislili loše promijenit će se nakon ‘Žene u meni‘, sve ostalo je kamilica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25899347.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

U knjizi ‘Žena u meni”‘ potresnoj ispovijesti Britney Spears, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25899347.jpg [title] =>

U knjizi ‘Žena u meni”‘ potresnoj ispovijesti Britney Spears, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25872568.jpg [title] =>

Roditelji jo nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni nešto zreliji sjetit će se starog lektirnog naslova, zbirke pjesama "Drveni bicikl" Gustava Krkleca, i u njoj pjesme "Medvjed na lancu". Ide ovako: "Jendoć sam sa svojim djedom sreo Cigu sa medvjedom/Ide Cigo našim klancem, za njim medo, vezan lancem/Pokloni se Cigo djedu, šapnu tiho svom medvjedu: Igraj, medo, zloćo stara/Hopa-cupa, bit će para!/ Uspravi se medo jadan, tromo pleše medvjed gladan/Primi Cigo groš od djeda i povede svog medvjeda/Zapi (zapije, nap.a.) Cigo grošić djedov/Grošić djedov – il‘ medvjedov? (...)

Ako ste pomislili da sam "pobrkala lončiće", griješite. U knjizi "Žena u meni", potresnoj ispovijesti Britney Spears naime, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima.

---

---

Naime, Britney je čak 13 godina bila pod potpunim, nepravedno joj nametnutim skrbništvom oca (da ironija bude veća, alkoholičara) i bešćutne majke. Oni su upravljali njezinim životom i imovinom jer je bila navodno nesposobna, no - paradoksalno - istodobno je mogla odrađivati sve ugovorene nastupe, koji su punili džepove - najviše njezinim roditeljima.

Dakle, sve što ste mislili o Britney loše - ako jeste - promijenit će se ukoliko odlučite pročitati njezinu autobiografsku knjigu "Žena u meni"; nepravdu i okrutnost koju je doživljavala od ljudi osjetit će pogotovo žene.

Dakle, Brit je počela nastupati još kao dijete, pod paskom majke jer je otac uglavnom drijemao mrtav-pijan, ili galamio ako je bio samo pripit. Kad je otac "kunjao" omamljen maliganima, na njega je histerično urlala majka; zašto jednostavno i ona ne ušuti i pusti me da noću spavam, pitala se malena, očajna Britney.

Ona je rođena zabavljačica; dok je pjevala, šećući sama oko kuće, bila je sretna i slobodna. Voljela je i nastupati već kao devetogodišnjakinja u sklopu Mickey Mouse kluba, i u ovom romanu opisuje svoja prva scenska iskustva kao naporna, ali lijepa i ugodna - majka je bila tada njezina "menadžerica", vozila ju je na nastupe i to je funkcioniralo u redu. Čim je stasala u mladu djevojku (još maloljetnu po američkom zakonu, ali i našem - imala je sedamnaest godina) objavljuje prvi album "Baby one more time" i zasjeda na vrhove svjetskih pop-ljestvica. Počinje zarađivati ozbiljan novac, siromašna djevojčica s Juga promeće se u milijunašicu.

Već iduće godine objavljuje "Ooops, I did it again", drugi album i postaje neokrunjena pop-princeza; u knjizi spominje i prijateljski odnos sa "kraljicom" Madonnom, mlada Britney pod ruku s megapopularnošću i novcem koji joj se slijeva u blagajnu postaje i poželjna "lovina" za tabloide, paparazze i sve one koji će je masakrirati čak i kad, figurativno rečeno, bude "na podu".

Ako ste mislili da je ono što je proživljavala Severina u svojim životnim mijenama okrutno, varate se. To je kamilica prema onome što su radili Britney, no više od svih koji su nesretnu zabavljačicu vrijeđali i pljuvali naštetili su joj vlastiti roditelji. Njihov složen, disfunkcionalan odnos pomno opisuje u knjizi.

"Sad znam da kada se netko ne osjeća dobro - a ja se tada doista nisam osjećala dobro - moraš prići toj osobi i zagrliti je. Kevin mi je oduzeo zjenice mojih očiju (bivši suprug Federline oduzeo joj je skrbništvo nad tek rođenim sinovima, nap.a.). Izbio je dah iz mene. A mene moja obitelj nije zagrlila", piše Britney u dijelu ispovijesti, kad joj je život već ozbiljno izmaknuo kontroli - barem su je u to pokušali uvjeriti njeni biološki roditelji.

Koji joj, uzgred budi rečeno, nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom. S njim je proživjela i pobačaj (nije htio bebu), varao ju je a prilikom raskida nju optužio za varanje iako je sam bio promiskuitetan, piše Britney. Nacija mu je pljeskala, nju su masakrirali - a ona ga je voljela.

U tom je periodu počela otkrivati religioznost, možda bi "uz Božju pomoć" sve i pregrmjela, da se nisu umiješali vragovi: njezini roditelji. Prisilili su je da, nespremna i sa još neiscjeljenim ranama, da intervju kako bi "svima pokazala da je spremna nastaviti s karijerom" (snimila je tijekom veze s Timberlakeom još dva megapopularna albuma), a u tom su je intervjuu "raščerečili". To je bilo bolno, ponižavajuće iskustvo, jedno u nizu mnogih koje su joj priredili vlastiti roditelji.

Jer, Britney nije bila osoba s emocijama, mlada djevojka koja proživljava ljubavnu bol. Ona nije bila ljudsko biće, nego predmet analiza ima li - najprije djevičnjak - a potom prirodne grudi, usne i ostale atribute. Britney je svojim roditeljima postala tvornica novca.

Omalovažavanje i nedostatak razumijevanja vodio je od jednog projekta ka drugom, natjerana je na vrlo erotizirano turneju (Onyx) dok ju je još razdirala bol, nije imala pravo na pogrešku. Jedne se večeri, kad je imala rijetku sreću: rupu u gustom rasporedu nastupa, napila "kao crna zemlja", tipično za nekog željnog opuštanja, preopterećenog - a tako mladog. Tada se u pijanstvu udala za prijatelja u bijeloj kapelici u Vegasu, i odmah ujutro razvela.

Glavu je obrijala kad joj bivši suprug nije dopustio da vidi dječake koji su bili još bebe, njezine bebe. Kevin je zbog Britney ostavio ženu sa dvoje male djece (drugo je bilo još u trbuhu), kasnije je identična karma snašla Britney.

Kad je nakon brijanja glave morala na rehabilitaciju, u klinici ju je posjetio otac.

"Imala sam dojam da me mama ne želi ni pogledati, jer sam sada bila ružna.To mi je dokazalo kako je svijetu stalo jedino do tvog fizičkog izgleda, čak i dok patiš i dok se nalaziš na najnižoj točci u životu", napisala je.

Otac joj je rekao: "Ti si čista sramota".

"Bila sam školski primjer osobe koju udarate kada je već mrtva. Ponašao se prema meni kao da sam pas, ružan pas. Nikoga nisam imala. Bila sam užasno usamljena", prisjeća se Britney.

Potom snima album "Blackout", i prisiljavaju je da izvodi pjesmu "Gimme more" na VMA-u, dodjeli nagrada glazbene branše. Plan je bio da javnosti (i opet) pokaže da je dobro.

"Jedini problem s tim planom bio je što ja nisam bila dobro", piše Brit, te potanko opisuje skalu poniženja koju su joj priredili, ta rulja željna krvi. Od kritiziranja tijela žene koja je donedavno dvije godine bila trudna (dvije uzastopne trudnoće), do ruganja njezinoj nesavršenoj scenskoj izvedbi pa čak i njezinoj djeci.

Dojmljiv je i opis ponašanja njezine majke. Dok je Britney bila na dnu, majka je pisala memoare i objavila knjigu te zaradila "brdo love" trgujući imenom svoje kćeri koja je krvavo odradila nastupe i pošteno stekla novac.

---

image

Roditelji jo nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom

AFP
---

"Kad bi neki od mojih sinova prolazio kroz nešto takvo, mislite li da bih napisala knjigu o tome? Pala bih na koljena. Učinila bih sve što mogu da im pomognem, držala bi ih u zagrljaju (...). Posljednje što bih učinila bilo bi da napravim bob-frizuru, navučem na sebe ukusno odijelo s hlačama i sjednem preko puta Meredith jebene Veire (TV-voditeljice, nap.a.) u jutarnjoj emisiji i počnem zarađivati na nesreći svog djeteta", piše Spears.

Proživjela je dugih trinaest godina, cijele svoje tridesete, pod skrbništvom roditelja koji su lagodno živjeli uživajući u milijunima koje im je priskrbila kćer, radno aktivna tijekom skrbništva. Kao što znamo, nedavno se oslobodila tog okrutnog para koji se ujedinio kako bi je nastavio mrcvariti i eksploatirati, no turbulentan ljubavni život negdašnje pop-princeze i dalje je ostao takav - nedavno se razvela od Sama Ashgarija, s kojim nije uspjela zanijeti. On od tog braka nije profitirao novčano zahvaljujući rigoroznom predbračnom ugovoru, ali je priprijetio da bi u javnost mogao iznijeti neke detalje iz zajedničkog života s Britney (danas u ranim četrdesetima) koji su "vrlo neugodni".

No, memoarski zapisi i istina Britney Spears "pomela" je sve. Knjige su planule diljem SAD-a ali i ostatka svijeta. Kod nas je knjiga također objavljena u nakladi Koncept, odličan prijevod potpisuje Sanja Ščibajlo. Nakon "Žene u meni" sve drugo može imati samo okus kamilice.

No, i dalje ima onih koji je žele "na lancu", traže "piece of her", žive ili mrtve, sretne ili nesretne. I još dugo će ih biti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP
AFP

U knjizi ‘Žena u meni”‘ potresnoj ispovijesti Britney Spears, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima

AFP

Roditelji jo nisu dozvolili niti da preboli izuzetno bolan raskid mladalačke veze s kolegom Justinom Timberlakeom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/britney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica-1348999 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8b4e14620d014b68b72b1105f7c5a8fc5cb645f6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Britney+kao+medo+na+lancu%3A+sve+%C5%A1to+ste+o+njoj+mislili+lo%C5%A1e+promijenit+%C4%87e+se+nakon+%E2%80%98%C5%BDene+u+meni%E2%80%98%2C+sve+ostalo+je+kamilica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbritney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica-1348999 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fbritney-kao-medo-na-lancu-sve-sto-ste-o-njoj-mislili-lose-promijenit-ce-se-nakon-zene-u-meni-sve-ostalo-je-kamilica-1348999 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"pročitali smo"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8096"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"63","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbizpročitali smo

Britney kao medo na lancu: sve što ste o njoj mislili loše promijenit će se nakon ‘Žene u meni‘, sve ostalo je kamilica

Piše Lenka Gospodnetić
20. prosinca 2023. - 14:01
U knjizi ‘Žena u meni”‘ potresnoj ispovijesti Britney Spears, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljimaAFP

Oni nešto zreliji sjetit će se starog lektirnog naslova, zbirke pjesama "Drveni bicikl" Gustava Krkleca, i u njoj pjesme "Medvjed na lancu". Ide ovako: "Jendoć sam sa svojim djedom sreo Cigu sa medvjedom/Ide Cigo našim klancem, za njim medo, vezan lancem/Pokloni se Cigo djedu, šapnu tiho svom medvjedu: Igraj, medo, zloćo stara/Hopa-cupa, bit će para!/ Uspravi se medo jadan, tromo pleše medvjed gladan/Primi Cigo groš od djeda i povede svog medvjeda/Zapi (zapije, nap.a.) Cigo grošić djedov/Grošić djedov – il‘ medvjedov? (...)

Ako ste pomislili da sam "pobrkala lončiće", griješite. U knjizi "Žena u meni", potresnoj ispovijesti Britney Spears naime, očigledna paralela s nesretnim, okovanim medom i Cigom koji ga iskorištava je ona sa Britney i njezinim gramzivim roditeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:23