StoryEditorOCM
Showbiztužna sudbina

Bila je prvi svjetski supermodel, brzo se uspela na modni vrh, a onda su na scenu stupili droge i AIDS

Piše Mozaik Sd
15. lipnja 2023. - 18:20

Svijet supermodela na prvu je pun novca i glamoura, ali takav posao ima i naličje, o kojemu se manje govori.

Gia Carangi bila je prvi supermodel koji je svijet upoznao. Rođena je 1960. godine u Philadelphiji, a unatoč velikim uspjesima u karijeri njezin životni put bio je težak. S jedva navršenih 18 godina osvojila je svijet mode i postala žena za koju se vjerovalo da će nadmašiti sve.

Giji nije trebalo dugo da se nađe na naslovnicama najuglednijih svjetskih časopisa. S velikim uspjehom stigao je i novac, a Gia je zarađivala oko 100.000 dolara godišnje. No, osim novca, postojala je i negativna strana ovog posla, piše Stil.

Postala je ovisnica, a onda je počela njezin pad. Život iz bajke pretvorio se u veliku tragediju, a manekenka je umrla na vrhuncu slave i mladosti, u 26. godini.

Odrasla je u predgrađu Philadelphije, otac joj je imao nekoliko pečenjarnica, a majka se brinula o kući, suprugu, Giji i bratu. Djetinjstvo su joj obilježile svađe roditelja, dok su ona i brat sjedili na stepenicama i sve nijemo promatrali.

Njezina se obitelj raspala kad je Gia imala 11 godina, a unatoč tome što to nije bila funkcionalna obitelj, to je za Giju bio veliki udarac. Majka ih je ostavila i to je imalo veliki utjecaj na njih. Strah od samoće bio je sve prisutniji u njenom životu.

Brzi uspon na modni vrh

Njezina egzotična ljepota zapela je za oko modnim agentima kada je imala samo 17 godina. Otišla je u New York gdje je postala profesionalna manekenka kojom su svi bili oduševljeni. U vrlo kratkom vremenu postala je miljenica Calvina Kleina, Ralpha Laurena, Diora i Armanija.

Bila je otkriće u doba "plavokosih bombi", neobična, divlja i slobodna, uživala je u svjetskoj slavi. Tako drugačija i svoja, ubrzo je potpisala ugovor s poznatom modnom agenticom Wilhelminom Cooper koja joj je postala poput majke. Tada su je primijetili veliki modni brendovi. Nastupila je u kultnom glazbenom spotu grupe Blondie za hit "Atomic" iz 1980.

image

Gia Carangi bila je otkriće u doba ‘plavokosih bombi‘, neobična, divlja i slobodna

Screenshot YouTube

- Manekenka mora stvarati štimung, ali morate paziti da ne zapnete u njemu - emocije imaju trendove baš kao i moda. Postajem ono što tvoje oko želi vidjeti. To je moj posao - rekla je svojedobno o svome poslu i talentu.

Unatoč vezama s muškarcima, Gia je bila jedna od prvih manekenki koja je pripadala gay populaciji. Oni koji su surađivali s njom kažu da nije rijetkost da se zaljubi u modele s kojima je snimala editorijale.

Poznato je da se rano okrenula rekreativnoj drogi. Kao tinejdžerica koristila je marihuanu i kokain. Uporaba droga se povećavala kako je postajala uspješnija. Ona to nije nimalo skrivala, naprotiv. Ludo se zabavljala s drugim zvijezdama u kultnom "Studiju 54".

Droga je preuzela primat

Kako je bila vrlo svojeglava, ne bi bilo čudno da napusti snimanje ako taj dan nije dobro raspoložena ili ako joj se ne sviđa frrzura. Nakon smrti njezine mentorice Wilhelmine 1980. godine, Gia se nije mogla nositi s tugom te je polako počela puštati konce iz ruku. Već je bila na heroinu, a njezina se ovisnost pretvarala u pravi pakao.

Tijekom snimanja za Vogue, pobjegla je kroz prozor. Časopis joj je dao drugu priliku, ali fotografije su otkrile tragove igle na manekenkinim rukama. Sljedeće godine je uhićena zbog vožnje pod utjecajem droga.

- U svibnju te godine 21-godišnja Carangi morala je na operaciju šake, jer je toliko puta ubrizgala injekciju na isto mjesto da je bio otvoren inficirani tunel koji je vodio do njezine vene - dokumentirao je njezin kasniji biograf Stephen Fried.

image

Bila je jedna od prvih manekenki koja je pripadala gay populaciji

Screenshot YouTube

Tragovi na njenim rukama od konzumiranja droge bili su sve očitiji. Za svoju posljednju Cosmo naslovnicu početkom 1982., modni fotograf Scavullo sakrio je tragove na Gijinim rukama rekavši joj da ih stavi iza leđa. Manekenka je i tada iskrivila lice, kako bi sakrila napuhnutost. Do kraja te godine, Carangi je postala toliko nestabilna da nitko više nije htio raditi s njom. Napustila je New York i otišla živjeti s majkom u Philadelphiju.

U jesen 1986. Gia je hospitalizirana. Krvni testovi pokazali su da pati od komplikacija povezanih s AIDS-om. Spavala je vani na kiši, bila je teško pretučena i silovana. Umrla je 26. studenoga iste godine, piše Stil.

Kako vidimo, Gia Carangi nije zaboravljena, ni u svijetu mode, u kojemu se trendovi možda najbrže mijenjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:13