stdClass Object ( [id] => 1330429 [title] => Ako ne može Ceca, tu su njezine varijacije: Što bi feministice rekle na pjesme Aleksandre Prijović i Ace Lukasa? [alias] => ako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao što je u tzv. poslovnom novinarstvu red naznačiti ima li autor teksta o burzi ili trgovanju dionicama i sam neku dionicu u svom portfelju, tako držim da je u ovakvom tekstu nužno uvodno napomenuti neke stvari.

Evo, recimo to da ne posjedujem kartu ni za jedan od zagrebačkih koncerata Aleksandre Prijović Prije (dosad ih je rasprodala pet, a do izlaska ovog teksta možda rasproda još koji!) niti sam ih pokušavao nabaviti.

Štoviše, uopće nisam fan “cajki” i njihovih derivata. Bilo da teže biti što “narodskije” ili su umotane u celofan pop produkcije. Ali to ne znači da nemam svojih favorita i u tom segmentu glazbene ponude. Priznajem, odrastao sam prvenstveno na pop-rocku, Novom valu, ali informativno sam (pre)slušao i sve druge dostupne mi glazbene žanrove.

Ako ništa, već ovo s Novim valom dokazuje da imam dovoljno godina da bih imao nekakvo iskustvo naslušanosti na svim formatima, a i da nisam ni najmanje isključiv po kriteriju zemljopisnog podrijetla ili materinjeg jezika izvođača. Uostalom, ni Novi val nisu činili samo izvođači iz Hrvatske.

Dakle, za kraj ove uvodne napomene, usudio bih se kazati da nemam glazbenih predrasuda. Ajde dobro, iskrenosti radi, ne volim baš nešto cajke, techno i speed metal, ali to u ovom slučaju ne bi trebalo biti preprekom.

E, da, moram prijaviti još jednu važnu manu: moje glazbeno formiranje podudaralo se s vremenom u kojemu je tekst bio itekako bitan dio pjesme. Barem u pop-rocku.

A sad otvorenih karata možemo prijeći na “glavnu temu”. Još jednu poplavu “cajki” na hrvatskom estradnom tržištu.

Povod ovih dana izlazi iz paštete: serija koncerata Aleksandre Prijović, mlade srbijanske zvijezde u nezaustavljivom estradnom usponu.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

’Moralna panika’

Pet rasprodanih koncerata u zagrebačkoj Areni početkom prosinca izazvalo je veliku buru i seriju reakcija. Toliko da su u drugi plan pale najave koncerata Ace Lukasa u Splitu i Željka Joksimovića u Zadru.

Oba događaja najavljena su za četvrti dan studenoga. Širiteljima “moralne panike” promaklo je da je i “srpska majka”, udovica ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, Ceca, najavila koncert za iduću subotu 21. listopada, u Brežicama, u susjednoj Sloveniji. A to je, baš kao i obližnja Dobova, još tamo od sredine devedesetih, kad je ukazanje bilo kojeg izvođača s “one strane Drine” bilo nezamislivo iz niza razloga - lokacija na koju srpski pjevači tradicionalno dolaze kako bi bili što bliže i što dostupniji svojoj vjernoj hrvatskoj publici!

Naravno da svi pobrojani ne pjevaju istu vrstu glazbe, a ni poetike im nisu identične, ali mnogima su u Hrvatskoj “crvena krpa” prije svega zbog zemlje iz koje dolaze.

Istina, ta je medijska galama u popriličnoj koliziji sa spremnošću tisuća i tisuća Hrvata da plate ulaznicu baš za te pjevače.

Zato, bez namjere da se igramo malograđanskog i licemjernog snebivanja svisoka – kao da šunda i banalnih rima nema i u hrvatskom eteru, gdje se može, primjerice, čuti i stihove poput Dobila sam u paketu mir i nemir, korist, štetu. Vidim svaku tvoju manu kao rupe u parketu – pogledajmo o čemu to pjevaju pjevači za kojima u Hrvatskoj vlada tolika pomama ovih dana. Što to izvođači iz Srbije imaju, a da njihovi ovdašnji glazbeni istomišljenici na sceni nemaju. Jer da imaju, i Maja Šuput bi hametice punila arene!

“Ja svoju glazbu doživljavam kao pop s prizvukom folka”, kazala je Prijović o svojoj glazbi u jednom od brojnih intervjua hrvatskim medijima ovih dana.

Minutažu joj je posvetio i HTV, na kojem dosad o njoj nije bilo ni glasa, o emitiranju spotova da ne govorimo, čime je javna televizija zapravo priznala vlastitu pogrešku, odnosno da nije “usuglašena” s ukusom velikog broja svojih gledatelja, pardon, pretplatnika.

Aleksandra nam u naslovima i stihovima pjesama koje pjeva nudi poetiku koju je vrlo lako usporediti s mainstream estradnom poetikom na ovim prostorima. Ili ako hoćete u glavu, s poetikom pjesama Cece Ražnatović, čiji je utjecaj neosporan i u diskografiji nekih hrvatskih pjevačica (da, i kod Severine). Uglavnom su to odjeci ljubavnih uspjeha i razočarenja, pri čemu se ide od patetike i ispisivanja vlastitog žrtvoslovlja do vulgarnosti.

I tu se publika, očito, prepoznaje, jer nakon puštanja suza, ni psovka ni kletva ne ostaju neizrečeni ili prešućeni. Rekla bi Ceca:

Volim ukus tvoga đona, čak i kad na njemu donosiš mi nju, jer važno je da si mi tu.

’... da ti dam’

Pa tako u pjesmi “Bogata sirotinja” Aleksandra Prijović pjeva:

Sad mi dolaziš da me moliš

a ja bih u paklu da goriš

ti bez ponosa, ja bez milosti

Neka ti za vratom diše

isto đubre, manje-više

kao što si ti, kao što si ti...

I taman kad čovjek pomisli da ima posla sa samosvjesnom, emancipiranom ženom koja kaže:

Nisam ja ko one tvoje

da mi baciš sitniš da se doteram

što se prave gluve, slepe

ja ću u tri lepe da te oteram...

... naiđeš na pjesmu-hit “Dam dam dam” u kojoj Aleksandra, među ostalim, pjeva i ovo:

A ja znam, noćas kući ideš sam

i dok tvoju igru igram, tvoja jedina je briga

da ti dam

Dam, dam, dam

da da da da da da dam.

Možda, možda bi sve na tebe pale

možda si Porsche za budale

a sutra okreću pedale...

Nismo ni očekivali školske metafore kakve su se mogle čuti na Opatijskim festivalima pedeset i neke, ali ovo “... da ti dam”, priznat ćete, baš i ne zvuči naročito damski.

U pjesmi “Klizav pod” nailazimo na stihove:

Pazi hod, klizav pod

do kreveta mog

takva ti sudbina

gazi, srećo, sad po drugima...

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

’Voljena greško’

Svaka osviještena moderna žena koja drži do sebe - da ne govorimo o feministicama - odustat će od preslušavanja opusa Aleksandre Prijović kod pjesme “Zver”, ako već nije i prije:

Pijana u gradu

pun mesec diže mi pritisak

iza dobre žene se krije

ozbiljan manijak

Znaš da mi mnogo prija

kada si grub i nemaš stila...

Ti dobro si i zlo

ja palim se na to

i blokiram čim te ugledam

sve bih da ti dam.

U pjesmi “Voljena greško”, ona se fatalistički prepušta sudbini, tj. samovolji svog muškarca:

Sve i da mogu vratiti vreme

opet bih pustila da tečeš mi kroz vene

voljena greško, ma što mi teško

da te ponovim

Sve da se desi na moju štetu

svi da mi kažu da si najgori na svetu

voljena greško, ma što mi teško

da te ponovim

Upada u oči da je tip žene kakav gradi kroz pjesme koje izvodi u popriličnoj kontradiktornosti sa samom pojavom Aleksandre Prijović i njezinim skromnim, gotovo samozatajnim držanjem tijekom televizijskih intervjua. Kad u “Kući strave” pjeva:

A ja propadam sa stilom

ručam vino sa tekilom

taman sećanja dolete

pa za desert dve tablete.

To je samo jedan od primjera u kojemu je teško lik i djelo lirskog subjekta iz većine njezinih pjesama (Nije ona ja, nema vatru u genima, u “Legitimno”) povezati s gotovo plahom djevojkom izvan scene, koja za sebe kaže: “Aleksandra Prijović je majka, pjevačica i supruga. Zašto bi, uostalom, itko to morao i znati. O ukusima ne treba raspravljati. Onaj tko me sluša to zna, a onaj tko ne sluša ne treba ni znati, niti ja tjeram ljude da me slušaju”, kazala je ovih dana u jednom od brojnih intervjua.

Lirski subjekt

Njezin lirski subjekt je ili razočaran u ljubav ili oran za osvetu muškarcu koji ju je iznevjerio. Stereotip povrijeđene žene koja neće tek tako prijeći preko prijevare gradi kroz stihove:

Kad kažeš da me voliš, bar me varaj malo tiše

ako je to ljubav, volet ću te ja još više

malo si se zaigrao, s ološima razigrao

da se kaješ sad je kasno, sedi jedan, je l’ ti jasno (“Prvi si počeo”)

Na istoj je “liniji” i u pjesmi “Marš”:

Od muke, puca mi glava

dok probaš da zagrliš me pijan

a ja se pravim da spavam

a mogla bih da te odrobijam

ma, kad si takva nula, ne bih trepnula

I bit ću ti kriva

i mrtva, i živa i zabole me

i priznat ću, jesam, i luda i besna kad uhapse me

Marš, more tamo, nek te druge paze

što pijane padaju ko kamikaze...

Jednako je ljuta i u pjesmi “Psiho”:

I volet ću te ko niko nikada

sve do zadnjeg dinara

(...) Rođena sam da ti budem kazna...

Razočarana i prevarena je, ali ovoga puta bez doze agresije i želje za osvetom, i u pjesmi “Mesto zločina”:

Tvoja je postelja ko mesto zločina

moja je greška što nisam prikočila

kad si me opio

Na eks me popio, ko čašu slomio

kad god sam pala, ti krila si dobio

skupo me častio pa upropastio.

Dekadenciji se potpuno odaje u stihovima pjesme “Separe”:

Ljubio si me ko krila da sam imala

gazio si me, i tada sam uživala

noćas pijana slavim tvoje prevare

pakao je moj separe...

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Isforsirane rime

Sve te elemente naći ćete i u pjesmama Ace Lukasa. Njega također “pokreće” ljubav, odnosno, razočaranost neuspjelim vezama i prijevarama, ali je manje agresivan, a više ironičan prema bivšima. Samo tu umjesto vegete treba dodati element boemštine, opijanja, naravno i razbijanja čaša...

Uostalom, i Prijović i Lukas u pjesmama dijele sve moguće stereotipe koje ste ikad čuli: od rezanja vena, bolnih rana, dodavanja soli na ranu, razbijanja čaša, opijanja, borbe s tugom i samoćom, traženja utjehe u vinu i piću općenito. Tu je i manihejska borba dobra i zla, bijelog i crnog (“bele ruže i crne kiše”), jasno, i anđeo i vrag, s tim da Lukas ima i “đavla s pet zvjezdica”. Arhetipski motivi neuzvraćene ljubavi, nevjere, ono su što glazbeni opus Prijović i Lukas, baš kao i recimo Željka Joksimovića, veže s tradicionalnim narodnim pjesmama, i utoliko njihovo ponavljanje nije toliko sporno – kao što je to očiti nedostatak literarnog talenta autora pjesama. Usudio bih se reći da su nekad tvornički bilteni objavljivali bolju poeziju... A gdje su tek jeftine, isforsirane rime! Tako Lukas u “Ne ljuti se, krčmaru”, pjeva: Šta je čaša, jedna ili dve, o zid kad se razbije.

Prijović u “Devet života” ima stihove:

O, bože, kakva gre’ota

malo je devet života

kad voliš idiota (...)

A u “Duguješ mi dva života” pjeva:

Duguješ mi dva života,

a ti još uvek glumiš skota.

Vrhunci prvoloptaškog rimovanja kod Prijović dosegnuti su u pjesmi “Totalna anestezija”:

Lagao si, providno, ko pas

da ti nisam bitna

Nikad niže pao si zbog nas

sad ti treba Hitna...

U pjesmi “Majko” ima rima Tuga se oseća, nema nam proleća...

U “Placebu” nudi ovakva originalna “rješenja”:

Da li smo mi prava kombinacija

da li smo rešenje ili komplikacija

da li smo mi večni ko mač samuraja

il’ smo samo deset minuta raja.

Aca Lukas “briljira” u pjesmama poput “Što učini, crni gavrane”:

Šta učini crni

gavrane, gavrane

vidim da draga

vara me, vara me

(...) Šta učini plavi

Jadrane, Jadrane

nek moja draga

u tebi nestane.

’Alo, budalo’

Svoj mačo-imidž boema i gubitnika “podebljava” stihovima kao što su:

’Alo, budalo, nije joj stalo

da mrtav padneš tu pred njom

’Alo, budalo, trgni se malo

i napravi joj lom (u “Alo, budalo”).

U pjesmi “Bila si odlična” Lukas ne zazire niti od uvreda na račun svoje partnerice:

Pričaš mi laži, a baš se primeti

previše vina, a malo pameti

ma već odavno baš me nerviraš

umesto doručka priče serviraš...

U pjesmi “Lična karta” Lukas pjeva:

A ja čaše bacam po kafani, krvarim

tražim zid da glavom udarim...

Banalne rime, ali i medicinske fenomene očito voli i Željko Joksimović. Tako u “Čekam tebe” pjeva:

Sedim u baru, na bulevaru

čekam tebe, tešim sebe

čekanje vodka najbolje krati

gde li si, pitam se, da mi je znati...

---

image

Željko Joksimović 

Matija Djanjesic/Cropix
---

Nema ‘ispravnog ukusa’

Sad će netko kazati, da, ali ljudi baš to vole, pogledajte koliko su samo karata prodali! I u pravu su. Ne pada mi na pamet docirati, kategorija “ispravnog ukusa” u demokraciji ne postoji.

Uostalom, estrada je prije svega - biznis.

Je li ovakva poetika na neki način poništila sve što su, primjerice, žene postigle u borbi za svoja prava, ravnopravnost, odnosno svoj društveni položaj općenito na ovim prostorima (pa je onda valjda normalno da im “prija kad je grub”) - pitanje je koje se logično i zdravorazumski postavlja nakon preslušavanja ovih pjesama. I, naravno, nije jedino...

Isto tako, treba znati da nije sva publika “navučena” na stihove. Vokalna izvedba je mnogima daleko važnija. Ognjen Godić, srpski politolog s posebnim interesom za estradne fenomene, ovako definira fenomen Prije:

“Samo ozbiljni sluhisti mogu tako da vežu vokalne ukrase kao što to Aleksandra čini. Za to je potreban vrlo pokretljiv glas, ali prije svega muzikalnost i vrhunski sluh. Aleksandra to sve ima. Aleksandra nema najveći i najsnažniji glas, ali ima kiruršku intonativnu preciznost, sluh, muzikalnost i emociju koja se uvlači pod kožu”, secira Godić put pjevačice od TV audicija do rasprodanih dvorana.

Na kraju krajeva, od svakoga se može nešto i naučiti. Naravno, i od Aleksandre Prijović. Ako ne nužno iz tekstova pjesama, onda iz izjava i intervjua. “Glazba nas treba spajati, a ne dijeliti”, kazala je, među ostalim, ovih dana.

A protiv toga nitko normalan ne može imati ništa protiv.

---

image

Aca Lukas

Josko Supic/Cropix/Cropix
------
image
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"novi mainstream"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12611"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => novi mainstream 2 0 12611 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-12 11:00:29 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-17 08:56:23 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2023-10-14 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ako ne može Ceca, tu su njezine varijacije: Što bi feministice rekle na pjesme Aleksandre Prijović i Ace Lukasa? [metakey] => aleksandra prijović, aca lukas, željko joksimović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25833350.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25825949.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25825945.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25825941.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25376175.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25376166.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/21710664.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/12\/25833349.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Ahel\/Ata Images\/Profimedia\/Antonio Ahel\/ata Images\/profimedia","Tomislav Kristo\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Josko Supic\/Cropix\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Antonio Ahel\/Ata Images\/Profimedia\/Antonio Ahel\/ata Images\/profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S drugog koncerta Aleksandre Prijovi\u0107 u beogradskoj \u0160tark Areni u sklopu regionalne turneje \u2018Od istoka do zapada\u2019, koja je dovodi i u zagreba\u010dku Arenu<\/p>","","","","

Aca Lukas<\/p>","","

\u017deljko Joksimovi\u0107\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25833350_1920.jpg":"1920x1080","k_25833350_1280.jpg":"1280x1280","k_25833350_1024.jpg":"1024x1024","k_25833350_640.jpg":"640x640","k_25833350_480.jpg":"480x480","k_25833350_340.jpg":"340x340","k_25833350_220.jpg":"220x220","o_25833350_1280.jpg":"1280x853","o_25833350_1024.jpg":"1024x682","o_25833350_640.jpg":"640x426","o_25833350_480.jpg":"480x320","o_25833350_340.jpg":"340x226","o_25833350_220.jpg":"220x146","h_25833350_1280.jpg":"1280x854","h_25833350_1024.jpg":"1024x683","h_25833350_640.jpg":"640x427","h_25833350_480.jpg":"480x320","h_25833350_340.jpg":"340x227","h_25833350_220.jpg":"220x147","pp_25833350_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833350_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833350_640.jpg":"640x814","pp_25833350_480.jpg":"480x611","pp_25833350_340.jpg":"340x432","pp_25833350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25825949_1920.jpg":"1920x1080","k_25825949_1280.jpg":"1280x1280","k_25825949_1024.jpg":"1024x1024","k_25825949_640.jpg":"640x640","k_25825949_480.jpg":"480x480","k_25825949_340.jpg":"340x340","k_25825949_220.jpg":"220x220","o_25825949_1280.jpg":"1280x1920","o_25825949_1024.jpg":"1024x1536","o_25825949_640.jpg":"640x960","o_25825949_480.jpg":"480x720","o_25825949_340.jpg":"340x510","o_25825949_220.jpg":"220x330","h_25825949_1280.jpg":"1280x854","h_25825949_1024.jpg":"1024x683","h_25825949_640.jpg":"640x427","h_25825949_480.jpg":"480x320","h_25825949_340.jpg":"340x227","h_25825949_220.jpg":"220x147","pp_25825949_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825949_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825949_640.jpg":"640x814","pp_25825949_480.jpg":"480x611","pp_25825949_340.jpg":"340x432","pp_25825949_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25825945_1920.jpg":"1920x1080","k_25825945_1280.jpg":"1280x1280","k_25825945_1024.jpg":"1024x1024","k_25825945_640.jpg":"640x640","k_25825945_480.jpg":"480x480","k_25825945_340.jpg":"340x340","k_25825945_220.jpg":"220x220","o_25825945_1280.jpg":"1280x853","o_25825945_1024.jpg":"1024x682","o_25825945_640.jpg":"640x426","o_25825945_480.jpg":"480x320","o_25825945_340.jpg":"340x226","o_25825945_220.jpg":"220x146","h_25825945_1280.jpg":"1280x854","h_25825945_1024.jpg":"1024x683","h_25825945_640.jpg":"640x427","h_25825945_480.jpg":"480x320","h_25825945_340.jpg":"340x227","h_25825945_220.jpg":"220x147","pp_25825945_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825945_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825945_640.jpg":"640x814","pp_25825945_480.jpg":"480x611","pp_25825945_340.jpg":"340x432","pp_25825945_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25825941_1920.jpg":"1920x1080","k_25825941_1280.jpg":"1280x1280","k_25825941_1024.jpg":"1024x1024","k_25825941_640.jpg":"640x640","k_25825941_480.jpg":"480x480","k_25825941_340.jpg":"340x340","k_25825941_220.jpg":"220x220","o_25825941_1280.jpg":"1280x1920","o_25825941_1024.jpg":"1024x1536","o_25825941_640.jpg":"640x960","o_25825941_480.jpg":"480x720","o_25825941_340.jpg":"340x510","o_25825941_220.jpg":"220x330","h_25825941_1280.jpg":"1280x854","h_25825941_1024.jpg":"1024x683","h_25825941_640.jpg":"640x427","h_25825941_480.jpg":"480x320","h_25825941_340.jpg":"340x227","h_25825941_220.jpg":"220x147","pp_25825941_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825941_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825941_640.jpg":"640x814","pp_25825941_480.jpg":"480x611","pp_25825941_340.jpg":"340x432","pp_25825941_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1695","hd_25376175_1920.jpg":"1920x1080","k_25376175_1280.jpg":"1280x1280","k_25376175_1024.jpg":"1024x1024","k_25376175_640.jpg":"640x640","k_25376175_480.jpg":"480x480","k_25376175_340.jpg":"340x340","k_25376175_220.jpg":"220x220","o_25376175_1280.jpg":"1280x1130","o_25376175_1024.jpg":"1024x904","o_25376175_640.jpg":"640x565","o_25376175_480.jpg":"480x423","o_25376175_340.jpg":"340x300","o_25376175_220.jpg":"220x194","h_25376175_1280.jpg":"1280x854","h_25376175_1024.jpg":"1024x683","h_25376175_640.jpg":"640x427","h_25376175_480.jpg":"480x320","h_25376175_340.jpg":"340x227","h_25376175_220.jpg":"220x147","pp_25376175_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376175_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376175_640.jpg":"640x814","pp_25376175_480.jpg":"480x611","pp_25376175_340.jpg":"340x432","pp_25376175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_25376166_1920.jpg":"1920x1080","k_25376166_1280.jpg":"1280x1280","k_25376166_1024.jpg":"1024x1024","k_25376166_640.jpg":"640x640","k_25376166_480.jpg":"480x480","k_25376166_340.jpg":"340x340","k_25376166_220.jpg":"220x220","o_25376166_1280.jpg":"1280x958","o_25376166_1024.jpg":"1024x766","o_25376166_640.jpg":"640x479","o_25376166_480.jpg":"480x359","o_25376166_340.jpg":"340x254","o_25376166_220.jpg":"220x164","h_25376166_1280.jpg":"1280x854","h_25376166_1024.jpg":"1024x683","h_25376166_640.jpg":"640x427","h_25376166_480.jpg":"480x320","h_25376166_340.jpg":"340x227","h_25376166_220.jpg":"220x147","pp_25376166_1280.jpg":"1280x1628","pp_25376166_1024.jpg":"1024x1303","pp_25376166_640.jpg":"640x814","pp_25376166_480.jpg":"480x611","pp_25376166_340.jpg":"340x432","pp_25376166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_21710664_1920.jpg":"1920x1080","k_21710664_1280.jpg":"1280x1280","k_21710664_1024.jpg":"1024x1024","k_21710664_640.jpg":"640x640","k_21710664_480.jpg":"480x480","k_21710664_340.jpg":"340x340","k_21710664_220.jpg":"220x220","o_21710664_1280.jpg":"1280x864","o_21710664_1024.jpg":"1024x691","o_21710664_640.jpg":"640x432","o_21710664_480.jpg":"480x324","o_21710664_340.jpg":"340x229","o_21710664_220.jpg":"220x148","h_21710664_1280.jpg":"1280x854","h_21710664_1024.jpg":"1024x683","h_21710664_640.jpg":"640x427","h_21710664_480.jpg":"480x320","h_21710664_340.jpg":"340x227","h_21710664_220.jpg":"220x147","pp_21710664_1280.jpg":"1280x1628","pp_21710664_1024.jpg":"1024x1303","pp_21710664_640.jpg":"640x814","pp_21710664_480.jpg":"480x611","pp_21710664_340.jpg":"340x432","pp_21710664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25833349_1920.jpg":"1920x1080","k_25833349_1280.jpg":"1280x1280","k_25833349_1024.jpg":"1024x1024","k_25833349_640.jpg":"640x640","k_25833349_480.jpg":"480x480","k_25833349_340.jpg":"340x340","k_25833349_220.jpg":"220x220","o_25833349_1280.jpg":"1280x853","o_25833349_1024.jpg":"1024x682","o_25833349_640.jpg":"640x426","o_25833349_480.jpg":"480x320","o_25833349_340.jpg":"340x226","o_25833349_220.jpg":"220x146","h_25833349_1280.jpg":"1280x854","h_25833349_1024.jpg":"1024x683","h_25833349_640.jpg":"640x427","h_25833349_480.jpg":"480x320","h_25833349_340.jpg":"340x227","h_25833349_220.jpg":"220x147","pp_25833349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833349_640.jpg":"640x814","pp_25833349_480.jpg":"480x611","pp_25833349_340.jpg":"340x432","pp_25833349_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4234373 Threads: 2 Questions: 129888245 Slow queries: 55846 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3921525 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/ako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa-1330429 [printLink] => /scena/showbiz/ako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa-1330429?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350963 [name] => aleksandra prijović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandra-prijovic [link] => /tag/aleksandra-prijovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 339273 [name] => aca lukas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aca-lukas [link] => /tag/aca-lukas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 248779 [name] => željko joksimović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljko-joksimovic [link] => /tag/zeljko-joksimovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako ne može Ceca, tu su njezine varijacije: Što bi feministice rekle na pjesme Aleksandre Prijović i Ace Lukasa? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25833350.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia [mainImageDesc] =>

S drugog koncerta Aleksandre Prijović u beogradskoj Štark Areni u sklopu regionalne turneje ‘Od istoka do zapada’, koja je dovodi i u zagrebačku Arenu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25833350.jpg [title] =>

S drugog koncerta Aleksandre Prijović u beogradskoj Štark Areni u sklopu regionalne turneje ‘Od istoka do zapada’, koja je dovodi i u zagrebačku Arenu

Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25825949.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25825945.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25825941.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25376175.jpg [title] =>

Aca Lukas

Josko Supic/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25376166.jpg [title] => Josko Supic/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/21710664.jpg [title] =>

Željko Joksimović 

Matija Djanjesic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/12/25833349.jpg [title] => Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao što je u tzv. poslovnom novinarstvu red naznačiti ima li autor teksta o burzi ili trgovanju dionicama i sam neku dionicu u svom portfelju, tako držim da je u ovakvom tekstu nužno uvodno napomenuti neke stvari.

Evo, recimo to da ne posjedujem kartu ni za jedan od zagrebačkih koncerata Aleksandre Prijović Prije (dosad ih je rasprodala pet, a do izlaska ovog teksta možda rasproda još koji!) niti sam ih pokušavao nabaviti.

Štoviše, uopće nisam fan “cajki” i njihovih derivata. Bilo da teže biti što “narodskije” ili su umotane u celofan pop produkcije. Ali to ne znači da nemam svojih favorita i u tom segmentu glazbene ponude. Priznajem, odrastao sam prvenstveno na pop-rocku, Novom valu, ali informativno sam (pre)slušao i sve druge dostupne mi glazbene žanrove.

Ako ništa, već ovo s Novim valom dokazuje da imam dovoljno godina da bih imao nekakvo iskustvo naslušanosti na svim formatima, a i da nisam ni najmanje isključiv po kriteriju zemljopisnog podrijetla ili materinjeg jezika izvođača. Uostalom, ni Novi val nisu činili samo izvođači iz Hrvatske.

Dakle, za kraj ove uvodne napomene, usudio bih se kazati da nemam glazbenih predrasuda. Ajde dobro, iskrenosti radi, ne volim baš nešto cajke, techno i speed metal, ali to u ovom slučaju ne bi trebalo biti preprekom.

E, da, moram prijaviti još jednu važnu manu: moje glazbeno formiranje podudaralo se s vremenom u kojemu je tekst bio itekako bitan dio pjesme. Barem u pop-rocku.

A sad otvorenih karata možemo prijeći na “glavnu temu”. Još jednu poplavu “cajki” na hrvatskom estradnom tržištu.

Povod ovih dana izlazi iz paštete: serija koncerata Aleksandre Prijović, mlade srbijanske zvijezde u nezaustavljivom estradnom usponu.

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

’Moralna panika’

Pet rasprodanih koncerata u zagrebačkoj Areni početkom prosinca izazvalo je veliku buru i seriju reakcija. Toliko da su u drugi plan pale najave koncerata Ace Lukasa u Splitu i Željka Joksimovića u Zadru.

Oba događaja najavljena su za četvrti dan studenoga. Širiteljima “moralne panike” promaklo je da je i “srpska majka”, udovica ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, Ceca, najavila koncert za iduću subotu 21. listopada, u Brežicama, u susjednoj Sloveniji. A to je, baš kao i obližnja Dobova, još tamo od sredine devedesetih, kad je ukazanje bilo kojeg izvođača s “one strane Drine” bilo nezamislivo iz niza razloga - lokacija na koju srpski pjevači tradicionalno dolaze kako bi bili što bliže i što dostupniji svojoj vjernoj hrvatskoj publici!

Naravno da svi pobrojani ne pjevaju istu vrstu glazbe, a ni poetike im nisu identične, ali mnogima su u Hrvatskoj “crvena krpa” prije svega zbog zemlje iz koje dolaze.

Istina, ta je medijska galama u popriličnoj koliziji sa spremnošću tisuća i tisuća Hrvata da plate ulaznicu baš za te pjevače.

Zato, bez namjere da se igramo malograđanskog i licemjernog snebivanja svisoka – kao da šunda i banalnih rima nema i u hrvatskom eteru, gdje se može, primjerice, čuti i stihove poput Dobila sam u paketu mir i nemir, korist, štetu. Vidim svaku tvoju manu kao rupe u parketu – pogledajmo o čemu to pjevaju pjevači za kojima u Hrvatskoj vlada tolika pomama ovih dana. Što to izvođači iz Srbije imaju, a da njihovi ovdašnji glazbeni istomišljenici na sceni nemaju. Jer da imaju, i Maja Šuput bi hametice punila arene!

“Ja svoju glazbu doživljavam kao pop s prizvukom folka”, kazala je Prijović o svojoj glazbi u jednom od brojnih intervjua hrvatskim medijima ovih dana.

Minutažu joj je posvetio i HTV, na kojem dosad o njoj nije bilo ni glasa, o emitiranju spotova da ne govorimo, čime je javna televizija zapravo priznala vlastitu pogrešku, odnosno da nije “usuglašena” s ukusom velikog broja svojih gledatelja, pardon, pretplatnika.

Aleksandra nam u naslovima i stihovima pjesama koje pjeva nudi poetiku koju je vrlo lako usporediti s mainstream estradnom poetikom na ovim prostorima. Ili ako hoćete u glavu, s poetikom pjesama Cece Ražnatović, čiji je utjecaj neosporan i u diskografiji nekih hrvatskih pjevačica (da, i kod Severine). Uglavnom su to odjeci ljubavnih uspjeha i razočarenja, pri čemu se ide od patetike i ispisivanja vlastitog žrtvoslovlja do vulgarnosti.

I tu se publika, očito, prepoznaje, jer nakon puštanja suza, ni psovka ni kletva ne ostaju neizrečeni ili prešućeni. Rekla bi Ceca:

Volim ukus tvoga đona, čak i kad na njemu donosiš mi nju, jer važno je da si mi tu.

’... da ti dam’

Pa tako u pjesmi “Bogata sirotinja” Aleksandra Prijović pjeva:

Sad mi dolaziš da me moliš

a ja bih u paklu da goriš

ti bez ponosa, ja bez milosti

Neka ti za vratom diše

isto đubre, manje-više

kao što si ti, kao što si ti...

I taman kad čovjek pomisli da ima posla sa samosvjesnom, emancipiranom ženom koja kaže:

Nisam ja ko one tvoje

da mi baciš sitniš da se doteram

što se prave gluve, slepe

ja ću u tri lepe da te oteram...

... naiđeš na pjesmu-hit “Dam dam dam” u kojoj Aleksandra, među ostalim, pjeva i ovo:

A ja znam, noćas kući ideš sam

i dok tvoju igru igram, tvoja jedina je briga

da ti dam

Dam, dam, dam

da da da da da da dam.

Možda, možda bi sve na tebe pale

možda si Porsche za budale

a sutra okreću pedale...

Nismo ni očekivali školske metafore kakve su se mogle čuti na Opatijskim festivalima pedeset i neke, ali ovo “... da ti dam”, priznat ćete, baš i ne zvuči naročito damski.

U pjesmi “Klizav pod” nailazimo na stihove:

Pazi hod, klizav pod

do kreveta mog

takva ti sudbina

gazi, srećo, sad po drugima...

---

image
Tomislav Kristo/Cropix
---

’Voljena greško’

Svaka osviještena moderna žena koja drži do sebe - da ne govorimo o feministicama - odustat će od preslušavanja opusa Aleksandre Prijović kod pjesme “Zver”, ako već nije i prije:

Pijana u gradu

pun mesec diže mi pritisak

iza dobre žene se krije

ozbiljan manijak

Znaš da mi mnogo prija

kada si grub i nemaš stila...

Ti dobro si i zlo

ja palim se na to

i blokiram čim te ugledam

sve bih da ti dam.

U pjesmi “Voljena greško”, ona se fatalistički prepušta sudbini, tj. samovolji svog muškarca:

Sve i da mogu vratiti vreme

opet bih pustila da tečeš mi kroz vene

voljena greško, ma što mi teško

da te ponovim

Sve da se desi na moju štetu

svi da mi kažu da si najgori na svetu

voljena greško, ma što mi teško

da te ponovim

Upada u oči da je tip žene kakav gradi kroz pjesme koje izvodi u popriličnoj kontradiktornosti sa samom pojavom Aleksandre Prijović i njezinim skromnim, gotovo samozatajnim držanjem tijekom televizijskih intervjua. Kad u “Kući strave” pjeva:

A ja propadam sa stilom

ručam vino sa tekilom

taman sećanja dolete

pa za desert dve tablete.

To je samo jedan od primjera u kojemu je teško lik i djelo lirskog subjekta iz većine njezinih pjesama (Nije ona ja, nema vatru u genima, u “Legitimno”) povezati s gotovo plahom djevojkom izvan scene, koja za sebe kaže: “Aleksandra Prijović je majka, pjevačica i supruga. Zašto bi, uostalom, itko to morao i znati. O ukusima ne treba raspravljati. Onaj tko me sluša to zna, a onaj tko ne sluša ne treba ni znati, niti ja tjeram ljude da me slušaju”, kazala je ovih dana u jednom od brojnih intervjua.

Lirski subjekt

Njezin lirski subjekt je ili razočaran u ljubav ili oran za osvetu muškarcu koji ju je iznevjerio. Stereotip povrijeđene žene koja neće tek tako prijeći preko prijevare gradi kroz stihove:

Kad kažeš da me voliš, bar me varaj malo tiše

ako je to ljubav, volet ću te ja još više

malo si se zaigrao, s ološima razigrao

da se kaješ sad je kasno, sedi jedan, je l’ ti jasno (“Prvi si počeo”)

Na istoj je “liniji” i u pjesmi “Marš”:

Od muke, puca mi glava

dok probaš da zagrliš me pijan

a ja se pravim da spavam

a mogla bih da te odrobijam

ma, kad si takva nula, ne bih trepnula

I bit ću ti kriva

i mrtva, i živa i zabole me

i priznat ću, jesam, i luda i besna kad uhapse me

Marš, more tamo, nek te druge paze

što pijane padaju ko kamikaze...

Jednako je ljuta i u pjesmi “Psiho”:

I volet ću te ko niko nikada

sve do zadnjeg dinara

(...) Rođena sam da ti budem kazna...

Razočarana i prevarena je, ali ovoga puta bez doze agresije i želje za osvetom, i u pjesmi “Mesto zločina”:

Tvoja je postelja ko mesto zločina

moja je greška što nisam prikočila

kad si me opio

Na eks me popio, ko čašu slomio

kad god sam pala, ti krila si dobio

skupo me častio pa upropastio.

Dekadenciji se potpuno odaje u stihovima pjesme “Separe”:

Ljubio si me ko krila da sam imala

gazio si me, i tada sam uživala

noćas pijana slavim tvoje prevare

pakao je moj separe...

---

image
Josko Supic/Cropix/Cropix
---

Isforsirane rime

Sve te elemente naći ćete i u pjesmama Ace Lukasa. Njega također “pokreće” ljubav, odnosno, razočaranost neuspjelim vezama i prijevarama, ali je manje agresivan, a više ironičan prema bivšima. Samo tu umjesto vegete treba dodati element boemštine, opijanja, naravno i razbijanja čaša...

Uostalom, i Prijović i Lukas u pjesmama dijele sve moguće stereotipe koje ste ikad čuli: od rezanja vena, bolnih rana, dodavanja soli na ranu, razbijanja čaša, opijanja, borbe s tugom i samoćom, traženja utjehe u vinu i piću općenito. Tu je i manihejska borba dobra i zla, bijelog i crnog (“bele ruže i crne kiše”), jasno, i anđeo i vrag, s tim da Lukas ima i “đavla s pet zvjezdica”. Arhetipski motivi neuzvraćene ljubavi, nevjere, ono su što glazbeni opus Prijović i Lukas, baš kao i recimo Željka Joksimovića, veže s tradicionalnim narodnim pjesmama, i utoliko njihovo ponavljanje nije toliko sporno – kao što je to očiti nedostatak literarnog talenta autora pjesama. Usudio bih se reći da su nekad tvornički bilteni objavljivali bolju poeziju... A gdje su tek jeftine, isforsirane rime! Tako Lukas u “Ne ljuti se, krčmaru”, pjeva: Šta je čaša, jedna ili dve, o zid kad se razbije.

Prijović u “Devet života” ima stihove:

O, bože, kakva gre’ota

malo je devet života

kad voliš idiota (...)

A u “Duguješ mi dva života” pjeva:

Duguješ mi dva života,

a ti još uvek glumiš skota.

Vrhunci prvoloptaškog rimovanja kod Prijović dosegnuti su u pjesmi “Totalna anestezija”:

Lagao si, providno, ko pas

da ti nisam bitna

Nikad niže pao si zbog nas

sad ti treba Hitna...

U pjesmi “Majko” ima rima Tuga se oseća, nema nam proleća...

U “Placebu” nudi ovakva originalna “rješenja”:

Da li smo mi prava kombinacija

da li smo rešenje ili komplikacija

da li smo mi večni ko mač samuraja

il’ smo samo deset minuta raja.

Aca Lukas “briljira” u pjesmama poput “Što učini, crni gavrane”:

Šta učini crni

gavrane, gavrane

vidim da draga

vara me, vara me

(...) Šta učini plavi

Jadrane, Jadrane

nek moja draga

u tebi nestane.

’Alo, budalo’

Svoj mačo-imidž boema i gubitnika “podebljava” stihovima kao što su:

’Alo, budalo, nije joj stalo

da mrtav padneš tu pred njom

’Alo, budalo, trgni se malo

i napravi joj lom (u “Alo, budalo”).

U pjesmi “Bila si odlična” Lukas ne zazire niti od uvreda na račun svoje partnerice:

Pričaš mi laži, a baš se primeti

previše vina, a malo pameti

ma već odavno baš me nerviraš

umesto doručka priče serviraš...

U pjesmi “Lična karta” Lukas pjeva:

A ja čaše bacam po kafani, krvarim

tražim zid da glavom udarim...

Banalne rime, ali i medicinske fenomene očito voli i Željko Joksimović. Tako u “Čekam tebe” pjeva:

Sedim u baru, na bulevaru

čekam tebe, tešim sebe

čekanje vodka najbolje krati

gde li si, pitam se, da mi je znati...

---

image

Željko Joksimović 

Matija Djanjesic/Cropix
---

Nema ‘ispravnog ukusa’

Sad će netko kazati, da, ali ljudi baš to vole, pogledajte koliko su samo karata prodali! I u pravu su. Ne pada mi na pamet docirati, kategorija “ispravnog ukusa” u demokraciji ne postoji.

Uostalom, estrada je prije svega - biznis.

Je li ovakva poetika na neki način poništila sve što su, primjerice, žene postigle u borbi za svoja prava, ravnopravnost, odnosno svoj društveni položaj općenito na ovim prostorima (pa je onda valjda normalno da im “prija kad je grub”) - pitanje je koje se logično i zdravorazumski postavlja nakon preslušavanja ovih pjesama. I, naravno, nije jedino...

Isto tako, treba znati da nije sva publika “navučena” na stihove. Vokalna izvedba je mnogima daleko važnija. Ognjen Godić, srpski politolog s posebnim interesom za estradne fenomene, ovako definira fenomen Prije:

“Samo ozbiljni sluhisti mogu tako da vežu vokalne ukrase kao što to Aleksandra čini. Za to je potreban vrlo pokretljiv glas, ali prije svega muzikalnost i vrhunski sluh. Aleksandra to sve ima. Aleksandra nema najveći i najsnažniji glas, ali ima kiruršku intonativnu preciznost, sluh, muzikalnost i emociju koja se uvlači pod kožu”, secira Godić put pjevačice od TV audicija do rasprodanih dvorana.

Na kraju krajeva, od svakoga se može nešto i naučiti. Naravno, i od Aleksandre Prijović. Ako ne nužno iz tekstova pjesama, onda iz izjava i intervjua. “Glazba nas treba spajati, a ne dijeliti”, kazala je, među ostalim, ovih dana.

A protiv toga nitko normalan ne može imati ništa protiv.

---

image

Aca Lukas

Josko Supic/Cropix/Cropix
------
image
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia Tomislav Kristo/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Josko Supic/Cropix/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia
Antonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia

S drugog koncerta Aleksandre Prijović u beogradskoj Štark Areni u sklopu regionalne turneje ‘Od istoka do zapada’, koja je dovodi i u zagrebačku Arenu

Matija Djanjesic/Cropix

Željko Joksimović 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/ako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa-1330429 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53ff17e4cdb8d7ddd14f40d9f19e7d042417ac06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+ne+mo%C5%BEe+Ceca%2C+tu+su+njezine+varijacije%3A+%C5%A0to+bi+feministice+rekle+na+pjesme+Aleksandre+Prijovi%C4%87+i+Ace+Lukasa%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa-1330429 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fako-ne-moze-ceca-tu-su-njezine-varijacije-sto-bi-feministice-rekle-na-pjesme-aleksandre-prijovic-i-ace-lukasa-1330429 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"novi mainstream"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"12611"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbiznovi mainstream

Ako ne može Ceca, tu su njezine varijacije: Što bi feministice rekle na pjesme Aleksandre Prijović i Ace Lukasa?

14. listopada 2023. - 14:00
S drugog koncerta Aleksandre Prijović u beogradskoj Štark Areni u sklopu regionalne turneje ‘Od istoka do zapada’, koja je dovodi i u zagrebačku ArenuAntonio Ahel/Ata Images/Profimedia/Antonio Ahel/ata Images/profimedia

Kao što je u tzv. poslovnom novinarstvu red naznačiti ima li autor teksta o burzi ili trgovanju dionicama i sam neku dionicu u svom portfelju, tako držim da je u ovakvom tekstu nužno uvodno napomenuti neke stvari.

Evo, recimo to da ne posjedujem kartu ni za jedan od zagrebačkih koncerata Aleksandre Prijović Prije (dosad ih je rasprodala pet, a do izlaska ovog teksta možda rasproda još koji!) niti sam ih pokušavao nabaviti.

Štoviše, uopće nisam fan “cajki” i njihovih derivata. Bilo da teže biti što “narodskije” ili su umotane u celofan pop produkcije. Ali to ne znači da nemam svojih favorita i u tom segmentu glazbene ponude. Priznajem, odrastao sam prvenstveno na pop-rocku, Novom valu, ali informativno sam (pre)slušao i sve druge dostupne mi glazbene žanrove.

Ako ni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:40