stdClass Object ( [id] => 526934 [title] => Suzana Matić: Miris knjiga nosim u nosnicama, kao Splićani miris mora. Nema do toga [alias] => suzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Suzana Matić javila se na književnoj sceni s knjigom p(r)oezije "Samosanacije" prije šest godina.
Već je tada imala visok i čvrst ugled u blogerskoj zajednici, koji je s knjigama "Koliko sam puta okidala s boka" i zbirkom poezije "Drugojačija" dodatno učvrščivala. Aktualna četvrta knjiga, prva knjiga priča "Ne naginji se unutra" već je zbog uspješnog prijelaza u prozu dobila pozitivne kritke, kao i poticaje i otkupe od Ministarstva kulture. A dogovaraju se i promocije poput Splitske Bookvice 25. siječnja, s voditeljicom Tanjom Mravak. Dobar povod da se sa Suzanom Matić nagnemo unutra.
Likovi u vašim pričama često su izmješteni - njemački useljenici, profesori humanističkih predmeta na veterini... Različitost, odnosno, vašim riječima, drugojačijost i dalje vam je snažna književna inspiracija?
- Svoj "jedan na jedan" odnos sa svakim likom započinjem vlastitim izmještavanjem. Prvo si potražim zaklon iza njegovih leđa, a onda prislonim uho na njih. I do kraja priče jedino što radim je da osluškujući tražim mjesto gdje je smjestio srce. I strepim da će me čitatelj uloviti. I da ću se sama uloviti. Zato što sam svjesna da u toj "sceni uperenog ključa“, priljubljen uz leđa nepoznatog lika, možda upravo držim i ključ preteške zagonetke od čijeg rješavanja sam u vlastitom životu sama odustala davno. A sada bih htjela da baš on odglumi neko teško naoružanje koje će taj karakter nagnati da mi se potpuno preda dok ga pišem. Ovi što su mi se predali, završili su u knjizi. "Junakinje“ i poneki "junak“ koji se u mojim pričama opiru ulogama u koje su životno implicirani: općenitih i sporednih prisutnosti u tuđim životima. Pogotovo jer su ti "tuđi“ oni koji bi im trebali biti najbliži: supružnici, roditelji, djeca... Izmješteni iz centra i s mjesta mira, moji likovi ne pristaju biti marginalizirani i zauvijek zaustavljeni u prostoru margina. A jer su to sudbine koje mene diraju, takvima sam naselila prostor između margina svojih stranica.

U pričama imamo mnogo realnih društvenih odnosa, nezaposlenost, razvod, auto koji ne pali. Iskorak u prozu bio vam je poticaj da iz mašte iskoračite u stvarnost?
- Za mene je ovo najnestvarnija knjiga. Jer konkretni problemi, kao što je auto koji ne pali, kredit, itd., najteže prodiru u moju stvarnost. Trenutno već deset dana vozim na jednoj rezervnoj gumi. I ne bih vjerojatno ni nju stavila na auto, nego bih se potpuno normalno vozila kao i prije, da me nisu skroz netaktično upozorili na cesti. "Gospođo, guma vam je skroz prazna!" Rekla sam: "Vidi stvarno.“ Oduvijek imam problem s tim "stvarno“. U životu mi se najviše događalo onda kad se naizgled nije događalo ništa, a sve knjige prije ove za mene su bile puno stvarnije. No ovo definitivno jest moja najrealnija knjiga. Pogotovo se razlikuje od "Samosanacija" koje su se usprkos svoj svojoj samoći, melankoliji, preosjetljivosti… bazirale na nepokolebljivoj vjeri u čudo. Toga u ovoj knjizi nema. Ovo je "priznaj si gdje si pa zasuci rukave“. Realno do bola.
U pričama ima i nasilja? Ono je nepreskočivo u ovdašnjim društvenim odnosima?
- Jednom sam stajala u bretelicama na balkonu i pokušavala u kadar uloviti vjetar. Ali ne posredno. Ne iz druge ruke. Ne - grane koje se njišu, lišće koje treperi, zavjese koje lelujaju. Htjela sam uloviti vjetar sâm. Ne iz druge, nego - prve ruke. Pokušavala sam, ali nije išlo. Nisam znala kako se lovi vjetar. Pa sam odustala i ušla u sobu. U času u kojem sam zatvorila balkonska vrata koja su cijelo vrijeme lupkala, počela me boljeti davno slomljena ruka. A dok sam utopljavala rame, čula sam vjetar kako huči u njoj. Isto to je i moje pisanje. Nasilno, ali zapravo najviše prema meni. Zaigrano izložim komadić kože nekog lika, a zaorem do vlastitih kostiju. No ako nasilje jest prisutno u knjizi, a sad i ja vidim da jest, ono ipak nije neka moja tema. Tema su i dalje emocije. Još uvijek se smatram nježnom gerilkom.

Iako ste uspješno iskoračili u prozu, u njoj ima, od naslova pa nadalje, i jako puno lirskih elemenata, formulacija i poanti. Vrijedi li za vas ona: jednom pjesnik, uvijek pjesnik ili ove priče vode do Njegova Veličanstva Romana?
- Priče u "Naginjanju" sam zaista toliko naoštrila da mi se nekad činilo da im sječiva sijevaju. Knjige sam se riješila prije ljeta, a kad sam istovarila laptop na morsku terasu, pomislila sam da ću zbilja možda tu pokušati uroniti i u nešto kao roman. Jer kao, imam neku ideju. No već prvo jutro sam se probudila s pernatim jastukom pod glavom i istom starom, poznatom, a negdje zametnutom tupom potrebom u njoj: uzeti guščje pero u ruke i njime zagrebati u papir duboko. Odnosno, opet napisati nešto toliko nježno da mogu reći: "Uf, kako sam se dobro porezala!“ A to uvijek najlakše mogu poezijom. Istresla sam dobar dio jastuka na toj terasi i nastavila tresti u Zagrebu. Lupajući po tastaturi. Frcalo je perje, još do pred neki dan.

Sve vam ide odlično, kritike, poticaji, mediji, društvene mreže. Bojite li se promjene hirovite spisateljske sreće?
- U jednom od prvih intervjua koji sam dala, rekla sam da mi sreća nije bitna. Da u životu brojim samo intenzitete. Danas takvu rečenicu ne bih potpisala ni s glavom na panju. Bitna mi je itekako. Ali ne vežem je ni uz kritike, niti društvene mreže. Istina je da mi svaka javna pohvala, ali i mali mail nepoznate osobe u inbox, iz kojeg pročitam da sam je svojim pisanjem dotakla, znači puno. Ali opet, da i nije tako, sve bi bilo isto. Pišem jer moram i nažalost ne mogu ni bolje ni gore od toga. Ili ipak - "nasreću“?
Sa "Samosanacijama" ste objavljeni i u Srbiji. Kakvi su dojmovi s tamošnjeg tržišta?
- Presretna sam zbog toga. Moj izdavač kaže da narudžbe stižu i iz Hrvatske, jer je knjiga ovdje rasprodana. Promociju planiramo krajem veljače u Beogradu i zbilja je jedva čekam. Kao i izdavanje drugog naslova, koje je isto u planu. K tome mi je nedavno u Rumunjskoj izašao trojezični izbor poezije. Sve to me jako veseli.

U kratko vrijeme objavili ste četiri knjige. Kojeg je žanra i tematike peta i u kojoj je fazi?
- Peta je onaj jastuk koji sam istresla. Čiste poezije. Poslala sam perje uredniku i sad je u fazi "čijanja" na obje strane. Kad to bude gotovo možda se zbilja odvažim na roman. Imam neku vizuju toga. Romani se pišu romantično, jel tak?

 


I danas kad sam najgladnija - zagrizem knjigu
Počeli ste i postali poznati pisanjem bloga, pod imenom Tessa. Pišete li ga još uvijek i ima li uspjeha i perspektive u danas sve popularnijoj selidbi pisaca na internet i Kindle? Vidite li se tu ili papir i tisak žive vječno?

- Od kada mi je izašla prva knjiga, a to je prije pet godina, utihnula je i Tessa koja ga je vodila. Više ne krijem pod tim pseudonimom tu strašnu i mračnu tajnu koja se zove – pisanje. Pisanje je postalo moja legitimna stvarnost, i ja se kao Tessa K. potpisujem još samo ponekad, na fotografijama. Ipak, i danas kada mi netko kaže "slušaj me Tess", ja ću prvo pretrnuti, a onda će se u meni krenuti nešto komešati, kao da sam neočekivano srela nekog tko mi je bio fatalan, ali sam prebrodila. Što se papira tiče, moj otac je grafičar. Miris knjiga nosim u nosnicama, kao Splićani miris mora. Nema do toga. Kad sam bila dijete, otac je imao štampariju. Znam kako se u 80-ima opredmećivala knjiga. Znam što je offset, kako izgledaju "ploče", koliki je volumen pet paleta papira, kako se montira stranica na staklu ispod kojeg "vrište“ neonke, i kako savršeno izgleda rez kada nož prođe kroz trideset centimetara debeli "bunt" papira, a znam i kako je kad ti ocu taj stroj odreže komad prsta. Miris štamparske boje za mene je miris doma. Miris toplih peciva. I danas kad sam najgladnija - zagrizem knjigu.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blogerica Tessa K. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-01-18 09:30:28 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-01-18 09:37:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-01-18 09:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2668 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/01/10/Kultura/9440595.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7312291 Threads: 6 Questions: 1521047879 Slow queries: 4624476 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110396930 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/suzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga-526934 [printLink] => /kultura/suzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga-526934?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blogerica Tessa K. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Suzana Matić: Miris knjiga nosim u nosnicama, kao Splićani miris mora. Nema do toga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/Kultura/9440595.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/01/10/Kultura/9440595.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Suzana Matić javila se na književnoj sceni s knjigom p(r)oezije "Samosanacije" prije šest godina.
Već je tada imala visok i čvrst ugled u blogerskoj zajednici, koji je s knjigama "Koliko sam puta okidala s boka" i zbirkom poezije "Drugojačija" dodatno učvrščivala. Aktualna četvrta knjiga, prva knjiga priča "Ne naginji se unutra" već je zbog uspješnog prijelaza u prozu dobila pozitivne kritke, kao i poticaje i otkupe od Ministarstva kulture. A dogovaraju se i promocije poput Splitske Bookvice 25. siječnja, s voditeljicom Tanjom Mravak. Dobar povod da se sa Suzanom Matić nagnemo unutra.
Likovi u vašim pričama često su izmješteni - njemački useljenici, profesori humanističkih predmeta na veterini... Različitost, odnosno, vašim riječima, drugojačijost i dalje vam je snažna književna inspiracija?
- Svoj "jedan na jedan" odnos sa svakim likom započinjem vlastitim izmještavanjem. Prvo si potražim zaklon iza njegovih leđa, a onda prislonim uho na njih. I do kraja priče jedino što radim je da osluškujući tražim mjesto gdje je smjestio srce. I strepim da će me čitatelj uloviti. I da ću se sama uloviti. Zato što sam svjesna da u toj "sceni uperenog ključa“, priljubljen uz leđa nepoznatog lika, možda upravo držim i ključ preteške zagonetke od čijeg rješavanja sam u vlastitom životu sama odustala davno. A sada bih htjela da baš on odglumi neko teško naoružanje koje će taj karakter nagnati da mi se potpuno preda dok ga pišem. Ovi što su mi se predali, završili su u knjizi. "Junakinje“ i poneki "junak“ koji se u mojim pričama opiru ulogama u koje su životno implicirani: općenitih i sporednih prisutnosti u tuđim životima. Pogotovo jer su ti "tuđi“ oni koji bi im trebali biti najbliži: supružnici, roditelji, djeca... Izmješteni iz centra i s mjesta mira, moji likovi ne pristaju biti marginalizirani i zauvijek zaustavljeni u prostoru margina. A jer su to sudbine koje mene diraju, takvima sam naselila prostor između margina svojih stranica.

U pričama imamo mnogo realnih društvenih odnosa, nezaposlenost, razvod, auto koji ne pali. Iskorak u prozu bio vam je poticaj da iz mašte iskoračite u stvarnost?
- Za mene je ovo najnestvarnija knjiga. Jer konkretni problemi, kao što je auto koji ne pali, kredit, itd., najteže prodiru u moju stvarnost. Trenutno već deset dana vozim na jednoj rezervnoj gumi. I ne bih vjerojatno ni nju stavila na auto, nego bih se potpuno normalno vozila kao i prije, da me nisu skroz netaktično upozorili na cesti. "Gospođo, guma vam je skroz prazna!" Rekla sam: "Vidi stvarno.“ Oduvijek imam problem s tim "stvarno“. U životu mi se najviše događalo onda kad se naizgled nije događalo ništa, a sve knjige prije ove za mene su bile puno stvarnije. No ovo definitivno jest moja najrealnija knjiga. Pogotovo se razlikuje od "Samosanacija" koje su se usprkos svoj svojoj samoći, melankoliji, preosjetljivosti… bazirale na nepokolebljivoj vjeri u čudo. Toga u ovoj knjizi nema. Ovo je "priznaj si gdje si pa zasuci rukave“. Realno do bola.
U pričama ima i nasilja? Ono je nepreskočivo u ovdašnjim društvenim odnosima?
- Jednom sam stajala u bretelicama na balkonu i pokušavala u kadar uloviti vjetar. Ali ne posredno. Ne iz druge ruke. Ne - grane koje se njišu, lišće koje treperi, zavjese koje lelujaju. Htjela sam uloviti vjetar sâm. Ne iz druge, nego - prve ruke. Pokušavala sam, ali nije išlo. Nisam znala kako se lovi vjetar. Pa sam odustala i ušla u sobu. U času u kojem sam zatvorila balkonska vrata koja su cijelo vrijeme lupkala, počela me boljeti davno slomljena ruka. A dok sam utopljavala rame, čula sam vjetar kako huči u njoj. Isto to je i moje pisanje. Nasilno, ali zapravo najviše prema meni. Zaigrano izložim komadić kože nekog lika, a zaorem do vlastitih kostiju. No ako nasilje jest prisutno u knjizi, a sad i ja vidim da jest, ono ipak nije neka moja tema. Tema su i dalje emocije. Još uvijek se smatram nježnom gerilkom.

Iako ste uspješno iskoračili u prozu, u njoj ima, od naslova pa nadalje, i jako puno lirskih elemenata, formulacija i poanti. Vrijedi li za vas ona: jednom pjesnik, uvijek pjesnik ili ove priče vode do Njegova Veličanstva Romana?
- Priče u "Naginjanju" sam zaista toliko naoštrila da mi se nekad činilo da im sječiva sijevaju. Knjige sam se riješila prije ljeta, a kad sam istovarila laptop na morsku terasu, pomislila sam da ću zbilja možda tu pokušati uroniti i u nešto kao roman. Jer kao, imam neku ideju. No već prvo jutro sam se probudila s pernatim jastukom pod glavom i istom starom, poznatom, a negdje zametnutom tupom potrebom u njoj: uzeti guščje pero u ruke i njime zagrebati u papir duboko. Odnosno, opet napisati nešto toliko nježno da mogu reći: "Uf, kako sam se dobro porezala!“ A to uvijek najlakše mogu poezijom. Istresla sam dobar dio jastuka na toj terasi i nastavila tresti u Zagrebu. Lupajući po tastaturi. Frcalo je perje, još do pred neki dan.

Sve vam ide odlično, kritike, poticaji, mediji, društvene mreže. Bojite li se promjene hirovite spisateljske sreće?
- U jednom od prvih intervjua koji sam dala, rekla sam da mi sreća nije bitna. Da u životu brojim samo intenzitete. Danas takvu rečenicu ne bih potpisala ni s glavom na panju. Bitna mi je itekako. Ali ne vežem je ni uz kritike, niti društvene mreže. Istina je da mi svaka javna pohvala, ali i mali mail nepoznate osobe u inbox, iz kojeg pročitam da sam je svojim pisanjem dotakla, znači puno. Ali opet, da i nije tako, sve bi bilo isto. Pišem jer moram i nažalost ne mogu ni bolje ni gore od toga. Ili ipak - "nasreću“?
Sa "Samosanacijama" ste objavljeni i u Srbiji. Kakvi su dojmovi s tamošnjeg tržišta?
- Presretna sam zbog toga. Moj izdavač kaže da narudžbe stižu i iz Hrvatske, jer je knjiga ovdje rasprodana. Promociju planiramo krajem veljače u Beogradu i zbilja je jedva čekam. Kao i izdavanje drugog naslova, koje je isto u planu. K tome mi je nedavno u Rumunjskoj izašao trojezični izbor poezije. Sve to me jako veseli.

U kratko vrijeme objavili ste četiri knjige. Kojeg je žanra i tematike peta i u kojoj je fazi?
- Peta je onaj jastuk koji sam istresla. Čiste poezije. Poslala sam perje uredniku i sad je u fazi "čijanja" na obje strane. Kad to bude gotovo možda se zbilja odvažim na roman. Imam neku vizuju toga. Romani se pišu romantično, jel tak?

 


I danas kad sam najgladnija - zagrizem knjigu
Počeli ste i postali poznati pisanjem bloga, pod imenom Tessa. Pišete li ga još uvijek i ima li uspjeha i perspektive u danas sve popularnijoj selidbi pisaca na internet i Kindle? Vidite li se tu ili papir i tisak žive vječno?

- Od kada mi je izašla prva knjiga, a to je prije pet godina, utihnula je i Tessa koja ga je vodila. Više ne krijem pod tim pseudonimom tu strašnu i mračnu tajnu koja se zove – pisanje. Pisanje je postalo moja legitimna stvarnost, i ja se kao Tessa K. potpisujem još samo ponekad, na fotografijama. Ipak, i danas kada mi netko kaže "slušaj me Tess", ja ću prvo pretrnuti, a onda će se u meni krenuti nešto komešati, kao da sam neočekivano srela nekog tko mi je bio fatalan, ali sam prebrodila. Što se papira tiče, moj otac je grafičar. Miris knjiga nosim u nosnicama, kao Splićani miris mora. Nema do toga. Kad sam bila dijete, otac je imao štampariju. Znam kako se u 80-ima opredmećivala knjiga. Znam što je offset, kako izgledaju "ploče", koliki je volumen pet paleta papira, kako se montira stranica na staklu ispod kojeg "vrište“ neonke, i kako savršeno izgleda rez kada nož prođe kroz trideset centimetara debeli "bunt" papira, a znam i kako je kad ti ocu taj stroj odreže komad prsta. Miris štamparske boje za mene je miris doma. Miris toplih peciva. I danas kad sam najgladnija - zagrizem knjigu.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/suzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga-526934 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3a891f0118ade7c7e713a32d64e6a17efde14718 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Suzana+Mati%C4%87%3A+Miris+knjiga+nosim+u+nosnicama%2C+kao+Spli%C4%87ani+miris+mora.+Nema+do+toga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsuzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga-526934 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsuzana-matic-miris-knjiga-nosim-u-nosnicama-kao-splicani-miris-mora-nema-do-toga-526934 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => blogerica Tessa K. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturablogerica Tessa K.

Suzana Matić: Miris knjiga nosim u nosnicama, kao Splićani miris mora. Nema do toga

18. siječnja 2018. - 10:30

Suzana Matić javila se na književnoj sceni s knjigom p(r)oezije "Samosanacije" prije šest godina.
Već je tada imala visok i čvrst ugled u blogerskoj zajednici, koji je s knjigama "Koliko sam puta okidala s boka" i zbirkom poezije "Drugojačija" dodatno učvrščivala. Aktualna četvrta knjiga, prva knjiga priča "Ne naginji se unutra" već je zbog uspješnog prijelaza u prozu dobila pozitivne kritke, kao i poticaje i otkupe od Ministarstva kulture. A dogovaraju se i promocije poput Splitske Bookvice 25. siječnja, s voditeljicom Tanjom Mravak. Dobar povod da se sa Suzanom Matić nagnemo unutra.
Likovi u vašim pričama često su izmješteni - njemački useljenici, profesori humanističkih predmeta na veterini... Različitost, odnosno, vašim riječima, drugojačijost i dalje vam je snažna knji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 00:27