StoryEditorOCM

U X. izbornoj jedinici SDP je napredovao za jedan mandat u odnosu na prošle izbore, a Most izgubio jedno mjesto

Piše Silvana Uzinić
18. travnja 2024. - 09:03

U prvi mah, dok smo još sudili po izlaznim anketama, umalo se iznenađenjem ovih parlamentarnih izbora u 10. izbornoj jedinici, a u odnosu na one prošle, mogao smatrati rezultat koalicije Rijeke pravde s osvojenih pet mandata. Međutim, kod prvih službenih rezultata, broj je pao na četiri dok se broj mandata HDZ-a sa šest popeo na sedam. Prema rezultatima na osnovu nešto više od 33 posto obrađenih biračkih mjesta Domovinski pokret osvaja dva mjesta u Saboru, a Most jedan.

Iz redova HDZ-a u parlament su prošli Branko Bačić, aktualni ministar, Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, Tomislav Šuta, šef splitske stranačke organizacije, Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Andro Krstulović Opara, bivši splitski gradonačelnik i zastupnik u posljednjem sazivu Sabora, Marija Vučković, također aktualna ministrica u tehničkoj Vladi, te Danica Baričević, zastupnica prošlog saziva Sabora s Brača. Isto toliko mandata HDZ je imao i na prošlim parlamentarnim izborima 2020. godine.

Doduše, treba napomenuti da župan Boban ne može biti zastupnik, a veliko je pitanje kakvi su rezultati preferencijalnih glasova. Napomenimo da je na listi HDZ-a u 10. izbornoj jedinici na 14. mjestu i general i bivši ministar Damir Krstičević koji računa upravo na preferencijalne glasove.

U odnosu na te izbore, kada je SDP bio u koaliciji s HSS-om, HSU-om, Snagom, Glasom, IDS-om i PGS-om, ima mandat više. Naime, iz koalicije Rijeke pravde u saborske klupe idu Ranko Ostojić (SDP) i čak tri aktualna gradonačelnika - Ivica Puljak (Centar), Ivana Marković (SDP) i Mišo Krstičević (SDP). Očito su birači nagradili uspješan rad kandidata u lokalnim sredinama, a onaj tko je sastavljao liste na to je i računao.

Prema izlaznim anketama u Sabor je uspio ući i Damir Barbir, bivši otpadnik od SDP-a koji se priklonio Puljkovom Centru. Njegovi bivši kolege jedva su "provarili" njegovo peto mjesto na listi pa tko zna kako bi reagirali uspije li s finalnim rezultatima ući u Sabor.

image

Stožer stranke Domovinski pokret u Splitu

 

Jakov Prkić/Cropix

Inače, odnos snaga između HDZ-a i SDP-a oko 22 sata u izbornoj noći u postocima se kretao oko 40 posto u odnosu na 25 posto. U Domovinskom pokretu, koji je na nacionalnoj razini osvojio priličan broj mandata te su u izbornoj noći bili vrlo zadovoljni, očekivali su u ovoj dalmatinskoj jedinici, koja se proteže od Splita do Dubrovnika, više od dva mandata i nešto više od 10 posto glasova. Povjerenje birača osvojili su nositelj njihove liste Stipo Mlinarić Ćipe i Ivica Kukavica, vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zadovoljni sigurno ne mogu biti ni u Mostu jer samo nositelj liste, Božo Petrov, po prvim rezultatima jedini je zadobio povjerenje birača te također oko 10 posto.

image

Blaženko Boban s novinarima u Splitu

 

 

Božidar Vukičević/Cropix
image

 

 

Ranko Suvar/Cropix

Vrlo razočarani rezultatima u 10. izbornoj jedinici mogli bi biti u stranci Možemo!. Nisu, naime, prema prvim rezultatima, uspjeli preći prag za ulazak u parlament pa je bez mandata ostao čak i prvi na listi, dubrovački aktivist Đuro Capor.

Možemo se tako nije uspio nametnuti biračima u 10. izbornoj jedinici čiji birači su tradicionalno pretežno okrenuti desnici. U vrhu stranke bili su svjesni lošije vidljivosti u Splitu, s obzirom da njihovi članovi na posljednjim lokalnim izborima nisu uspjeli ući niti u Gradsko vijeće, ali nade su polagali u vrlo aktivne dubrovačke i korčulanske kolege.

Birači od Splita pa južnije, ako ćemo suditi po prvim rezultatima, ne bi mijenjali postojeći raspored političkih snaga u zemlji. Važno im je, valjda, tek da uspije turistička sezona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:14