StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024POLITIČKI ANALITIČAR

Relković: HDZ je izgubio, ali oporba ne želi pobijediti. Velika koalicija je moguća, svjetonazorske teme treba odgoditi

Piše vijesti sd
19. travnja 2024. - 11:58
Ivica Relković: Pa mi gledamo jedan politički dječji vrtić. Oporba je okupljena, ali ne žele zajedno. Oni ne žele pobijeditiTom Dubravec/Cropix

U studiju N1 televizije gostovao je politički analitičari i savjetnik Centra Ivica Relković koji je komentirao aktualnu političku situaciju i govorio o tome tko bi mogao sastaviti vladu u danima koji su pred nama.

- Odnosi su uoči izbora bili vidljivi i jasni i znalo se tko će biti taj koji odlučuje. Prije ulaska Milanovića sam napisao da će Možemo! s IDS-om i drugim manjim strankama anulirati prednost HDZ-a za Rijeke pravde i ostalo je samo pitanje što će biti s Mostom i Domovinskim pokretom. Moram reći da sam žalostan što ne vidim pravu analizu ovih izbora. SDP nije dobio 42 mandata nego imaju jedan manje jer su Dalija Orešković i Marijana Puljak prošli put u Sabor ušle s drugih lista, tako da oni zapravo imaju jedan mandat manje, objasnio je Relković, prenosi Jutarnji list.

- Sada imamo situaciju da SDP-ovac koji je sabotirao kampanju traži ostavke u stranci, a njegov je predsjednik u kampanju krenuo s 20 mandata, nemojmo to zaboraviti. A završio izbore na 37 mandata. Nijedna od opcija koje su prešle prag i ušle u Sabor nije s HDZ-om dogovarao ništa. DP nije spašavao HDZ-ovu većinu. Most je bio tvrda oporba HDZ-u, kao i svi ostali koji nisu bili žetončići, kazao je Relković.

HDZ je izgubio sedam zastupnika

- Kad HDZ-u oduzmemo manjince, oni su imali 68 ruku u prošlom sazivu, tanki plus. Jesu li oni sada ponovili taj rezultat? Ne, oni sada imaju 61 zastupnika, od toga tri iz dijaspore. Dakle, oni su izgubili sedam zastupnika. To su činjenice. HDZ-ov koalicijski potencijal je sada bio u toj koaliciji. Hrebak, Zekanović, umirovljenici... Svi su oni bili tu, rekao je na temu izbornog rezultata HDZ-a.

image

‘Zoran Milanović je kampanju završio s porukom ‘Glasujte za bilo koga, osim za HDZ‘. Je li on pogriješio? Je‘

Goran Mehkek/Cropix

- Zoran Milanović je kampanju završio s porukama potpore Mostu i Domovinskom pokretu, a ne za Možemo! On je kampanju završio s porukom ‘Glasujte za bilo koga, osim za HDZ‘. Je li on pogriješio? Je. Ali, to je startna pozicija, kazao je Relković.

- HDZ je u Hrvatskoj dobio 58 mandata, a svi oni ostali koji su protiv HDZ-a dobili su 82 mandata. 24 komotna mandata prednosti za one koji su protiv HDZ-a, dao je svoje viđenje situacije Relković.

Politički dječji vrtić

- U Hrvatskoj imamo strah od nečega što imamo na stolu. Govor o različitim svjetonazorima i nepomirljivostima je govor koji postoji samo u Hrvatskoj, to nećete čuti nigdje drugdje. Ovo je strah DP-a i Mosta od velike koalicije, pojasnio je Relković.

- Velika koalicija nastaje ciljano i ona bi bila optimalno rješenje. Rješavamo hitna, zajednička pitanja i kad dođu sljedeći izbori, svi ćemo imati bolji start. Jer neće biti upisanih mrtvih osoba u biračke popise, neće biti nakaradnih izbornih jedinica i neće biti niza krivo postavljenih institucija.

- Velikoj koaliciji ne bi trebali manjinski mandati. S njima bi došli do 90, a onda već možemo pričati i o potencijalnoj dvotrećinskoj većini

- U prošlom sazivu nitko nije spašavao HDZ, a sad odjednom je DP prirodni saveznik HDZ-a. Pa mi gledamo jedan politički dječji vrtić. Oporba je okupljena, ali ne žele zajedno. Oni ne žele pobijediti, zaključio je Relković.

Video cijelog razgovora možete pogledati OVDJE.

image

Relković je politički savjetnik stranke Centar

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:42