StoryEditorOCM

Plenković: Poručujem svim partnerima - ako vas zove Milanović, ne vjerujte mu. Jako je naštetio SDP-u, uništio je Grbina

Piše vijesti sd
18. travnja 2024. - 14:35
Andrej Plenković: Pozivam brojne aktere da se otvore, da se ne plaše. Ako surađujete s HDZ-om, neće vas nitko više voljeti? Čega se sramite?Damir Krajač/Cropix

Nakon što je HDZ osvojio 61 mandat na parlamentarnim izborima, pred novinare je izašao predsjednik stranke Andrej Plenković. Plenković je dan nakon izbora otputovao u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a - javlja Jutarnji list.

Na početku svog obraćanja govorio je temama o kojima će se raspravljati na summitu.

- Svi su mi čestitali na pobjedi i svi žele potvrdu nove vlade i nastavak rada. Rekao sam kolegama da ću otići ranije u Zagreb kako bi krenuli u pregovore s potencijalnim partnerima. Mi smo jako zadovoljni, opet smo uvjerljivi pobjednici. Nismo prvi samo u dvije izborne jedinice. Nažalost u 6. jedinici nemamo mandat više. Ova je pobjeda ostvarena na enormnoj izlaznosti. Proklizao nam je nekoliko mandaza u jedinicama u kojima smo tradicionalno jaki, ali to je tako. Neovisno o tome, hrvatski narod je rekao svoje. Milanović se upleo u izbornu utakmicu, grubo povrijedio svoje nadležnosti. Svi koji su ga podržavali krše Ustav. Ta njegova diverzija je potpuno propala, on je neka osoba koja se ponaša čudno.

- Poručujem svim partnerima - ako vas zove Milanović, ne vjerujte mu. Jako je naštetio SDP-u, uništio je Grbina kojemu je čvrgu opalio, koji je četiri godine bio nepotrebno šef SDP-a - rekao je.

- Iskoristit ćemo pravo pobjednika da razgovora s drugim akterima. Onaj koji je dobio 61, dobio je relativnu većinu. Dogovorit ćemo se s partnerima za koje smatramo da mogu sudjelovati u našem programu, jer program se sastavlja tako da mali partneri prihvaćaju konture programa velike političke stranke, i tako će biti sada.

Govorio je i o eventualnoj koaliciji s Domovinskim pokretom.

- HDZ ima statut, deklaraciju, poziciju na desnom centru gdje ga je stavio Tuđman. Tu se nalazi i naša europska obitelj. Da smo dobili 76, rekli bismo da nemamo što razgovarati. Kada dobijete manje, onda razgovarate i nastojite konvergirati u sastavljanje programa vlade. Razgovarat ćemo s onima koji su voljni, ozbiljni…

- Čuo se se s puno ozbiljnih ljudi, s puno stranaka. Pozivam brojne aktere da se otvore, da se ne plaše. Ako surađujete s HDZ-om, neće vas nitko više voljeti? Čega se sramite? Moramo prelaziti neke barijere. Imamo novu situaciju, ali moramo dignuti političku kulturu na višu razinu. Optužuju vas za korupciju kad dobijete nove izbore.

- Da nije bilo proklizavanja u nekim jedinicama, vlada bi bila formirana jučer. Nema teoretske šanse da oni formiraju vladu, rekao je.

Pitali su ga s kim ne bi formirao vladu.

- Isključivi su ljudi koji su otvoreno podržavali Milanovića u raboti koja je naštetlia i njemu i onima koje je htio podržati. Oni ne čestitaju na pobjedi. Nakon što su se zatvorila birališta, nitko nije čestitao pobjedniku, to su valjda naučili od Milanovića. Taj kompleks ga očito progoni. Od njega se prepisuje najgore - rekao je.

- Pozivam sve političke aktere da spuste ton, kampanja je gotova, narod je rekao što misli. Neka se ponašaju kao svi drugi akteri u drugim demokracijama kad se izbori završe. Čestita se pobjedniku i razgovara se dalje, a ne radi se na tome da oni koji nisu dobili većinu, huškaju neke male stranke - ajmo mi sastaviti koaliciju kvazinacionalnog spasi protiv onoga koji je dobio najviše. Tako to neće ići, poručujem to. Da su Rijeke pravde dobile 60 mandata, ja bih im čestitao, poručio je.

Plenković smatra da SDP ne smije formirati vladu.

- Nema teoretske šanse da oni formiraju vladu, niti bi to bilo u redu. Sljedećih ćemo se dana posvetiti razgovorima. Narod nije dao povjerenje poraženima. Ako mi u Zagrebu pobijedimo, onda je i narod Zagreba za HDZ. To moraju svi osvijestiti, moraju smanjiti ton. Pogriješili ste, kršili ste Ustav, govorili o vladi nacionalnog spasa… Stupidna je teza o porobljenim institucijama jer onda ni EPPO ni DORH ne bi pokretao postupke protiv bilo koga, a kamoli protiv visoko profilnih slučajeva - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:33