StoryEditorOCM

HDZ pobijedio u Plenkoviću i privatno iznimno bitnom dalmatinskom gradu koji je SDP-ova utvrda: ‘Ovo je pravi preokret‘

Piše Dijana Turić
18. travnja 2024. - 00:23

Prema neslužbenim rezultatima koje su nam prije rezultata objavljenih na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva, koje je do ponoći objavilo rezultate sedam od ukupno devet biračkih mjesta, a koje su nam ustupile lokalne stranačke organizacije, u Makarskoj je HDZ pobijedio lokalno vladajući SDP s 253 glasa razlike.

Od ukupno devet biračkih mjesta, HDZ je pobjedu odnio u šest, dok je na sedmom – Duminoj ledini, rezultat bio izjednačen, a HDZ je izgubio na Plaži i u Centru.

U Makarskoj koja slovi za utvrdu SDP-a, prema nepisanom pravilu na svim izborima, uvijek je rezultat iz prigradskog mjesta Veliko Brdo nekako bio mjerodavan za daljnji razvoj događaja u pobjedi pa je tako bilo i ovog puta kada su strankama stigli neslužbeni rezultati da je HDZ osvojio Veliko Brdo sa 44 glasa razlike, odnosno dobio je 137 glasova, a SDP 96.

Dok je naša novinarska ekipa boravila u HDZ-ovu stožeru, počeli su pristizati rezultati o pobjedi u kvartu Zelenka 1 gdje je HDZ osvojio 393 glasa, a SDP 345, te na Zelenki 2 gdje je osvojio 398, a SDP 171. Potom je stigla vijest o pobjedi HDZ-a na Dugišu 1 gdje je osvojio 310, a SDP 286 glasova, a na Dugišu 2 HDZ je osvojio 297 glasova, a SDP 286.

Na Duminoj ledini rezultat je bio potpuno neočekivan - izjednačen pa su i HDZ i SDP osvojili po 364 glasa. SDP je pobijedio na Plaži gdje je imao 477 glasova, a HDZ 349. Pobjedu je SDP odnio i u Centru gdje je osvojio 142, a HDZ 91 glas.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Na biračkom mjestu u Vatrogasnom domu HDZ je dobio 375 glasova, a SDP 365. U stranačkim prostorijama HDZ-a članovi na čelu s lokalnim čelnikom i kandidatom Jurom Brkanom koji je stigao u pratnji supruge, mirno su iščekivali rezultate do 21.30 sati kada se zaorila pjesma, a onda je stigao i harmonikaš pa se veselilo do iza ponoći jer su im bili poznati neslužbeni rezultati izbora.

Kako je kazao Brkan, preuranjeno je bilo što reći vezano za njegov novi mandat u Saboru.

- Ovo su cijenjeni rezultati Vlade i premijera Andreja Plenkovića (inače obiteljski korijenima povezanim s Makarskom, op.ur.) i pobjeda će nam omogućiti nastavak puta Hrvatske za dobro svih građana. Očigledno je da u Makarskoj dolazi do promjene jer od zadnjih izbora koji su bili prije tri godine, ovo će biti pravi preokret i ako se sadašnji neslužbeni rezultati nastave u našu korist, možemo reći da smo pobijedili u Makarskoj.

Nadamo se da će tako biti i u cijeloj Hrvatskoj i da će HDZ moći neometano sklopiti Vladu u maniri onoga kako je bilo i do sada. Zahvaljujem se svim Makaranima koji su nam dali glas, a posebno Velobrđanima koji su nam prvi nagovijestili pobjedu – kazao je Brkan kojeg smo upitali jesu li ovi rezultati projekcija rezultata u Makarskoj na lokalnim izborima koji će se održati dogodine.

Kako kaže, prerano je govoriti o lokalnim izborima jer nas čekaju parlamentarni i predsjednički.

- Ono što znam je da HDZ nudi kvalitetu, a sadašnji rezultati su odraz volje naroda i sve će biti kako Makarani budu željeli, a sada je bilo logično da sugrađani svoje nezadovoljstvo makarskom SDP-ovom vlašću i gradonačelnikom Zoranom Paunovićem pokažu na najdemokratičniji način – kazao je Brkan.

U stranačkoj prostoriji SDP-a okupilo se oko 30 članova koji su rezultate pratili na tek kupljenom velikom televizoru i nisu nas dočekali baš veselo pa nam nisu dali niti izjavu, dok je kandidatknja Gordana Muhtić negodovala kada smo nakon odobrenja ostalih članova, htjeli fotografirati ploču s neslužbenim rezultatima.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:52