StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024reakcije na ankete

Analitičari o izborima: ‘Zabrinjavajući komentari iz DP-a o novim izborima‘; ‘Bit će tu još promjena do kraja večeri...‘

Piše Vijesti sd
17. travnja 2024. - 20:08

Cipek: Ne isključujem da se DP raskoli ili da netko izađe iz stranke

Komentirajući različite izjave iz DP-a, gdje su se spominjali i novi izbori te teški uvjeti za pregovore, politolog Tihomir Cipek ne isključuje da se stranka raskoli ili da netko iz nje izađe nakon izbora.

"Gospodin Radić spada u realiste i jasno mu je da mora pregovarati, a ovi koji ne žele pregovarati su idealisti. Ne zna se tko će tu što dobiti. Sigurno i druga strana radi na pregovorima, uz potporu predsjednika Milanovića", kaže Cipek.

Gabrijela Kišiček: Zabrinjavajući su komentari iz DP-a o novim izborima

"Zanimljivo je bilo pratiti i gledati. Može se primijetiti da su dvije najveće stranke vrlo oprezne u svojim izjavama. Ima tu klišeja i očekivanih odgovora, ali vidi se da nema euforije i pretjeranog veselja. Jako zadovoljni su bili u Možemo. Oni su jasno artikulirali svoje veselje. Ostali su bili suzdržani i nezadovoljni, kao što je bio Most. A u Domovinskom pokretu čuli smo zabrinjavajuće komentare o raspisivanju novih izbora", komentirala je Gabrijela Kišiček za Novu TV, komunikacijska stručnjakinja, i dodala da se na licima ljudi u stožeru jasno vidjelo nezadovoljstvo, a da će to nezadovoljstvo biti sve teže prikriti kako noć odmiče.

image

Gabrijela Kišiček

Nova Tv/

Žarko Puhovski: Prednost HDZ-a u odnosu na SDP će se smanjiti

“Procjene su se pokazale točnima, ali nitko nije računao na visoku izlaznost od otprilike preko 60 posto. U realnosti to znači blizu 70 posto s obzirom na napuhane biračke popise. To je jako velika izlaznost i ona je malo poremetila ranije procjene. Ojačala je manje stranke u odnosu na HDZ i SDP. SDP prema izlaznim anketama ima onoliko koliko se i očekivalo, a HDZ nešto malo manje. Ostali su na jedan do dva mandata više od onog ašto se očekivalo. Iznenađenje je slabiji rezultat IDS-a, ako tako ostane i jedna mandat više za Nezavisnu listu Sjever”, kazao je Puhovski za Index.

Dodao je da HDZ-u treba pridodati barem dva, a možda i sva tri mandata iz 11. izborne jedinice, odnosno dijaspore. “Ovo mijenja neke nedavne procjene”. Puhovski se osvrnuo i na visoku izlaznost.

“Nezadovoljstvo je uspjelo mobilizirati glasače više nego oporba. Mobilizacija je nehadezeovska, ali mi se u ovom trenutku ne čini dovoljno velika da bi baš porazila HDZ. Ipak, mijenja neke procjene koje smo imali do prije nekoliko dana”, smatra.

Što se tiče najniže izlaznosti tamo gdje su HDZ-ove izborne utvrde, Puhovski kaže da je HDZ ondje svoje birače “izvukao”, dok ih oni drugi nisu uspjeli mobilizirati.

U Zagrebu i okolini i u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj uspjela je nehadezeovska, da ne kažem protuhadezeovska mobilizacija. A indikativna je relativno niska izlaznost u Istri (8. izbornoj jedinici). Općenito je uz obalu najslabija izlaznost. To možda ima veze s vremenom”, kaže.

“Općenito mislim da povećana izlaznost ne ide u prilog HDZ-u i da će prednost HDZ-a u odnosu na SDP-ovu koaliciju biti smanjena. No, ne vjerujem da će ta prednost nestati”, dodao je Puhovs

Macan i Mijić: HDZ nije podbacio, ali Možemo je izašao kao pobjednik

Krešimir Macan i Mato Mijić komentirali su za RTL izlazne ankete.

"Čini mi se da su se crvene utvrde dodatno zacrvenile, a to su I., III., VIII., VI. izborna jedinica. Zagreb će odlučiti o pobjedniku", rekao je Macan.

Mate Mijić kaže da u stožerima sad traje posebna melodrama. "Koliko god voljeli nas i Hrvatsku, najviše vole sebe, a ovo je jedan dan u 4 godine kad se odlučuje o njihovoj sudbini. Dio njih nema karijeru izvan politike i bitno je ostati u njoj. Drugi ne vole gubiti, svi su na rubu živaca."

image



 

Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Macan je dodao da je narod odlučio i da je to najbolja poruka večeras. "Svi na ovaj dan mole brojke ankete, mogu li dobiti pet minuta prije, svi su nervozni jer o njima ovise sudbine, ovo su najgorih 5 minuta."

Nakon što su objavljene prve izlazne ankete, Macan je rekao da nema iznenađenja.

"Na kraju se pokazalo da su ankete bile tu, sve je tu negdje, ima dosta rubnih mandata. Svi želimo vidjeti te postotke tko može prijeći, tko može kome uzeti. To će se kroz noć dosta mijenjati", smatra Macan.

"Ako nakon osam godina dobijete 58 mandata, teško da je to podbačaj za HDZ, možda nisu ostvarili neke svoje ciljeve, ali to nije loš rezultat. Predsjednik je evidentno motivirao ljude da izađu na izbore, ali nije ih uspio u većem broju pridobiti da glasaju za SDP. Ima dosta rubnih mandata, mijenjat će se ti odnosi tijekom večeri", rekao je Mijić.

"Kampanja nije bila puna nekih zanimljivosti, ali nakon dvotjedne dosade ipak je Možemo izašao kao pobjednik", dodaje Mijić. Oni su povećali svoj klub, pametno su se prilagodili ulasku predsjednika u kampanju, otišli sa svojom kandidatkinjom u drugi plan, počeli pripremati teren i svjetonazorske poruke za svoje birače. Možemo je svojom kampanjom u finišu dobio više nego što su sami očekivali, smatraju komentatori.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:35