Novosti Hrvatska

OTVORENO PISMO Bozaniću, niste smjeli primiti Bandića niti sugerirati za koga glasati

Poštovani kardinale Josipe Bozaniću,

primanje predsjedničkog kandidata Milana Bandića u drugom krugu predsjedničkih izbora i Vaše nedvosmislene izjave hrvatskoj javnosti i vjernicima za koga glasati smatramo direktnim miješanjem Crkve u politički život zemlje. Brojni hrvatski intelektualci, udruge i velik dio javnosti konsterniran je uplitanjem Crkve u sferu makijavelističke političke borbe za vlast.

Crkva, a i Vi osobno, tako ste pokazali da ne želite s kaptolskih visina promatrati kako će izgledati politička odluka hrvatskih građana, već ste odlučili participirati u formiranju izvršne vlasti kao i u eventualnom kasnijem donošenju političkih odluka. Dozvolite poštovani kardinale da vas priupitamo u kojem dijelu Starog ili Novog Zavjeta piše kojeg predsjedničkog kandidata na izborima treba podržati?

Crkveno agitiranje za bilo kojeg predsjedničkog kandidata, pa makar to bio i obraćeni komunist Milan Bandić smatramo da je opasno za crkvu, politiku ali i za Vas osobno. Ukoliko Vaš predsjednički kandidat izgubi na izborima, izgubit će i Crkva jer će se Vaš autoritet pokazati nedostatnim za određivanjem volje građana.

Pobijedi li Vaš kandidat, izgubit ćete simpatije pravih i iskrenih vjernika kojima upravo Crkva služi za duhovni  bijeg od prljave politike i nemoralnih političara.

Isto tako, vjerujemo da ćete izgubiti i podršku apolitičnog hrvatskog svećenstva koje zna koji primarni zadaci Crkve.

Ako je Crkva bila zainteresirana za neposredno sudjelovanje u političkoj vlasti, onda je trebala imenovati svojeg kandidata, a ne se ovako uključivati u polarizaciju hrvatskih građana, javnosti i političkih koncepcija. Osim toga, smatramo da premalo znate o predsjedničkim kandidatima, financiranju njihovih kampanja i lobijima koji stoje iza njih da bi radili ovakve pogreške.

Druga je stvar ako je Vaše političko svrstavanje motivirano poslovnim, financijskim i interesnim razlozima. U tom slučaju smatramo da je vrijeme utrošeno na pisanju ovog pisma nepovratno izgubljeno.

Stoga vas kardinale molimo da opozovete vašu preporuku građanima i vjernicima da glasaju za Milana Bandića, i da im umjesto toga preporučite da glasaju prema svojim uvjerenjima i savjesti. Političke borbe i sukobe prepustite onima koji su za to kvalificiraniji od Vas.

S dubokim poštovanjem

Potpisnici: