stdClass Object ( [id] => 79221 [title] => Uz godišnjicu najžešćih napada na Dubrovnik: ‘Crnogorci bi, da ih je tko zvao, išli obnavljati Konavle’ [alias] => uz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Veseljko Koprivica
Poslije prve eksplozije nasta panika i masovna bježanija kroz vinograde, kukuruze, kanale... Dok su iznad nas šištale granate, mnogi nisu imali kad ni pušku da uzmu.”

Tako je u svom ratnom dnevniku crnogorskog rezervista “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta”, 1991. godine, o vojsci koja je “oslobađala Dubrovnik”, napisao novinar i publicist Veseljko Koprivica.

 - Ta vojska je bila totalno rasulo, u svakojakim uniformama: četničkim, željezničkim, čak i onim hrvatske vojske. U Čepikućama su nas umalo ubili vlastiti tenkisti iz Pljevlja. Uvijek sam govorio da nas je sto hrabrih vojnika moglo do Bugarske potjerat, kazuje 18 godina poslije Veseljko Koprivica, prvi od kojeg je crnogorska javnost, u veljači 1992. godine u nezavisnom tjedniku “Monitor”, mogla čuti istinu o pljačkama i paleži na dubrovačkom ratištu. Zbog toga - zbog pozicije vječnog oporbenjaka, zbog objave imena ratnih huškača među crnogorskim novinarima - Koprivica se u Crnoj Gori više puta morao braniti na sudu, a o nastanku knjige “Sve je bilo meta”, koju je u Hrvatskoj 2004. objavio “Kapitol”, govori:

 - Kad sam vidio što se događa, pljačkanja, paljenja, počeo sam zapisivati s mišlju da ću možda napisat neki feljton ili nešto slično. Tako je i bilo, a prošireni feljton iz “Monitora” je 1996. prerastao u knjigu. Imao sam potrebu to svjedočanstvo objaviti da se više nikad ne dogodi.

Kako ste uopće došli na ratište?

 - Nisam, naravno, želio ići u rezervu ni tu pokraj Podgorice, a kamoli na ratište. No, samo to što sam novinar “Monitora”, što pišem protiv rata, što sam za suverenu, demokratsku i građansku Crnu Goru, bilo je dovoljno da budem državni neprijatelj broj 1, da zbog odjeće koju sam djeci donio iz Amerike budem CIA-in špijun i kao takav namjerno odabran za rezervu.

Morao sam poći jer su mi maltretirali obitelj, kamenovali prozore, a sve je prestalo kad sam pošao. Tješio sam se da ćemo ostati tjedan, dva, i onda pobjeći, nešto smisliti. No, jednog dana ukrcali su nas u vozila i osvanuli smo u Dubravci. Pobunili smo se, jer što imamo uopće raditi izvan Crne Gore?

Nismo mogli ni pobjeći, nismo imali gdje. Čovjek se jednostavno preda, ne možeš se izvući, ne znaš što napraviti.

Tu ste odmah vidjeli paljenje, pljačkanje i rušenje Konavala.

 - Odmah su počela razbijanja i pljačkanja. Nekih 15 do 20 posto rezervista uzimalo je što je stiglo, pa čak i spužve za pranje suđa. Ostali su morali šutjeti. Pojedinci među nama govorili su da se ne ulazi u kuće i ne pljačka, ali onda su nam zaprijetili da nećemo osvanuti i dočekati jutro ako ne budemo šutjeli.

Pisao sam o jednom koji je imao punu čuturu zlata, lančića i prstenja. On se time hvalio, a mi zgražavali. Mi nismo bili prva jedinica u Dubravci, prije nas su drugi prošli, mi smo bili neka pozadinska jedinica, a i ovi prije nas su već dobrano popljačkali i rasturali.

Čak sam izbjegavao spavanje po kućama. Bilo mi je neugodno spavati u tuđoj kući, uglavnom sam spavao u automobilu ili šatoru.

Dok se po Konavlima pljačkalo, u Crnoj Gori se izvještavalo o “žestokim borbama s hordama Tuđmanovih plaćenika, Kurda, Šiptara i crnaca”.

 - To ratno huškačko novinarstvo bilo je čak izraženije nego u Srbiji. Dno crnogorskog novinarstva. Ubijanje prvo počne riječima, a onda mecima. Većina rezervista imala je par razreda osnovne škole i tim neobrazovanim ljudima bilo je najlakše manipulirati.

Oni su mislili da brane Jugoslaviju i Crnu Goru, takva je propaganda bila. Državni mediji “pumpali” su da će doći 30.000 ustaša u Crnu Goru i sve pobiti. Kad bi govorili o MUP-ovcima, prikazivali su ih tako da bi ih ljudi morali zamišljati kao neka čudovišta, toliko je bila jaka ta propaganda. Crnogorski državni mediji izvještavali su kako je brigada “Veljko Vlahović” u ofenzivi potjerala zenge i ustaše, a mi sjedimo i sunčamo se.

U “Liberalu” ste objavili imena 16 crnogorskih novinara ratnih huškača s popisa Haaškog suda, pa ste i sami osuđeni. Za što ste osuđeni?

 - Osuđen sam jer su oni “pretrpjeli duševne patnje”. To su bile prve tužbe za duševne patnje u Crnoj Gori, za koje do 1995. nismo bili ni čuli. Danas za razne osude dugujem više od 30.000 eura, plus kamate. Uzeli su mi nedavno cijelu plaću i prebacili na račun ekstremnog ratnog huškača Božidara Čolovića koji je dobio otkaz s Crnogorske televizije zbog ratnohuškačkog novinarstva.

Nedavno su prikazani njegovi ratnohuškački dnevnici. I njegova televizija proglasila ga je ratnim huškačem, ali on je dobio na sudu mene koji sam pisao protiv rata. Je li netko od te šesnaestorice odgovarao?

 - Svi ti ratni huškači uredno su napredovali ili nisu uopće imali posljedica. Jedino smo osuđivani mi koji smo pisali protiv rata. Tužio me i Vojislav Šešelj, tužila me “Pobjeda”, ali ta tužba “Pobjede” je odbačena jer je sutkinja Radojka Nikolić zaključila da ne može tvrtka imati duševne boli, što me začudilo, jer mislio sam, to je državni list, znači država me tuži, znači gotov sam. Mogla je prihvatiti pa da se taj cijeli proces pretvori u politički. Tako mi se događalo s prethodnim tužbama.

Na kakve je odjeke naišla knjiga kad je objavljena i kako danas na nju gledaju u Crnoj Gori? Zanima li mlađe Crnogorce istina o “Operaciji Dubrovnik”?


 - Kad smo 10. siječnja demobilizirani, puno njih govorilo je “sramota nas je što je vojska radila, rušila, palila”, i da ih netko pozove, da bi išli u radnu akciju obnavljati Konavle. Dakle, dogodio se jedan zaokret. Tako kad sam objavio knjigu nitko tko je bio na ratištu nije imao ni jednu jedinu primjedbu. Ne znam da li na sreću ili na nesreću, ali mlade ta prošlost ne zanima. Živjeli su u jednoj specifičnoj situaciji kad se puno toga događalo, ali oni ne znaju neke elementarne stvari, čak ni o Liberalnom savezu i antiratnim pokretima u Crnoj Gori. Ne zanima ih, ali vidim da nisu ni dovoljno informirani.

Bi li danas Crnogorci ponovno krenuli na Dubrovnik?

 - Ne, mislim da bi nakon svega bilo teško ponovo toliko izmanipulirati i nahuškati ljude. Već onda nakon povratka s ratišta, mnogi su odbijali ponovni odlazak iako su dobivali pozive za vojsku, morali su se kriti. Dobio sam ga i ja, ali rekao sam da me živog nikad neće vidjeti.

Davor MLADOŠIĆ/EPEHA / Admir BULJUBAŠIĆ/CROPIX

 

Prešutio neke sudbine

U knjizi sam prešutio nekoliko stvari kako su pojedinci nastradali. Učinio sam to zbog njihovih familija. Ne bih spominjao imena, ali evo dva primjera. Jedan je vojnik nastradao podletjevši pijan motokultivatorom pod kamion, a jedan je poginuo od vlastite vojske. Nekoliko dana nakon toga čitam čitulje (osmrtnice, op.p.) u “Pobjedi” i ispod njih piše: “Poginuo od ustaške ruke”. Eto, a jedan se sam ubio, drugog slučajno ubili naši.

 

 

Svjedok protiv Miloševića

Tragom knjige zvao me Clint Williamson, advokat. Preveo je dio knjige na engleski za potrebe Haaškog suda u suđenju Slobodanu Miloševiću. Advokati su mi pojasnili da im trebam samo potvrditi jednu činjenicu. Ne znam ni danas koju. Nisam bio u Haagu zbog etikete koju bi dobio. Postao bi špijun i nikad se moja familja i ja te etikete ne bi oslobodili. Želio sam da oni dođu u Podgoricu, jer svi oni koji su otišli u Haag dobili su etikete. Kao što je jedan kolega nakon svjedočenja morao napustiti Beograd meni isto tako ne bi bilo više života u Podgorici. Kad vam daju etiketu, posebno u malim sredinama kakve smo mi nitko ne pita što je istina.

 

 

Pranje nogu u viskiju

Isječci iz knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta” - Jedni se hvale kako su danima prali noge u viskiju, drugi koliko su stranih cigareta i pića našli u fri-šopovima na aerodromu u Ćilipima... - Dvojica oko vrata nose skupocjene “nikone”. “Kupili” ih, kažu, ovdje u Dubravci. - Konavoske kuće odreda pretvorene u zgarišta. Obavezno stradaju one u kojima su nađene šahovnice, propagandni hadezeovski materijal ili oružje. Sudbina ostalih zavisi od “kućnog vaspitanja” i raspoloženja onih koji imaju bombe. - “Naš rat” nikako da prepoznam u novinskim, radio i TV izvještajima... O pljačkama, pijankama naših rezervista nigdje, naravno, ni riječi. No, istina se ipak neće moći tek tako sakriti.

 


 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta crnogorska vojska je bila totalno rasulo, u svakojakim uniformama - četničkim, željezničkim, čak i onim hrvatske vojske. U Čepikućama su nas umalo ubili vlastiti tenkisti iz Pljevlja - priča Koprivica, prvi od kojeg je crnogorska javnost u veljači 1992 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crnogorski rezervist Veseljko Koprivica, novinar i autor knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-12-05 16:52:05 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-12-07 16:59:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-12-05 21:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13763 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/12/06/Novosti/VESELJKO_KOPRIVICA1-021209.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x513" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7357082 Threads: 4 Questions: 1524412740 Slow queries: 4634475 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110494348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/uz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle-79221 [printLink] => /vijesti/hrvatska/uz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle-79221?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 74510 [name] => veseljkokoprivica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veseljkokoprivica [link] => /tag/veseljkokoprivica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta crnogorska vojska je bila totalno rasulo, u svakojakim uniformama - četničkim, željezničkim, čak i onim hrvatske vojske. U Čepikućama su nas umalo ubili vlastiti tenkisti iz Pljevlja - priča Koprivica, prvi od kojeg je crnogorska javnost u veljači 1992 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crnogorski rezervist Veseljko Koprivica, novinar i autor knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uz godišnjicu najžešćih napada na Dubrovnik: ‘Crnogorci bi, da ih je tko zvao, išli obnavljati Konavle’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-10-53-37-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/06/Novosti/VESELJKO_KOPRIVICA1-021209.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/12/06/Novosti/VESELJKO_KOPRIVICA1-021209.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Veseljko Koprivica
Poslije prve eksplozije nasta panika i masovna bježanija kroz vinograde, kukuruze, kanale... Dok su iznad nas šištale granate, mnogi nisu imali kad ni pušku da uzmu.”

Tako je u svom ratnom dnevniku crnogorskog rezervista “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta”, 1991. godine, o vojsci koja je “oslobađala Dubrovnik”, napisao novinar i publicist Veseljko Koprivica.

 - Ta vojska je bila totalno rasulo, u svakojakim uniformama: četničkim, željezničkim, čak i onim hrvatske vojske. U Čepikućama su nas umalo ubili vlastiti tenkisti iz Pljevlja. Uvijek sam govorio da nas je sto hrabrih vojnika moglo do Bugarske potjerat, kazuje 18 godina poslije Veseljko Koprivica, prvi od kojeg je crnogorska javnost, u veljači 1992. godine u nezavisnom tjedniku “Monitor”, mogla čuti istinu o pljačkama i paleži na dubrovačkom ratištu. Zbog toga - zbog pozicije vječnog oporbenjaka, zbog objave imena ratnih huškača među crnogorskim novinarima - Koprivica se u Crnoj Gori više puta morao braniti na sudu, a o nastanku knjige “Sve je bilo meta”, koju je u Hrvatskoj 2004. objavio “Kapitol”, govori:

 - Kad sam vidio što se događa, pljačkanja, paljenja, počeo sam zapisivati s mišlju da ću možda napisat neki feljton ili nešto slično. Tako je i bilo, a prošireni feljton iz “Monitora” je 1996. prerastao u knjigu. Imao sam potrebu to svjedočanstvo objaviti da se više nikad ne dogodi.

Kako ste uopće došli na ratište?

 - Nisam, naravno, želio ići u rezervu ni tu pokraj Podgorice, a kamoli na ratište. No, samo to što sam novinar “Monitora”, što pišem protiv rata, što sam za suverenu, demokratsku i građansku Crnu Goru, bilo je dovoljno da budem državni neprijatelj broj 1, da zbog odjeće koju sam djeci donio iz Amerike budem CIA-in špijun i kao takav namjerno odabran za rezervu.

Morao sam poći jer su mi maltretirali obitelj, kamenovali prozore, a sve je prestalo kad sam pošao. Tješio sam se da ćemo ostati tjedan, dva, i onda pobjeći, nešto smisliti. No, jednog dana ukrcali su nas u vozila i osvanuli smo u Dubravci. Pobunili smo se, jer što imamo uopće raditi izvan Crne Gore?

Nismo mogli ni pobjeći, nismo imali gdje. Čovjek se jednostavno preda, ne možeš se izvući, ne znaš što napraviti.

Tu ste odmah vidjeli paljenje, pljačkanje i rušenje Konavala.

 - Odmah su počela razbijanja i pljačkanja. Nekih 15 do 20 posto rezervista uzimalo je što je stiglo, pa čak i spužve za pranje suđa. Ostali su morali šutjeti. Pojedinci među nama govorili su da se ne ulazi u kuće i ne pljačka, ali onda su nam zaprijetili da nećemo osvanuti i dočekati jutro ako ne budemo šutjeli.

Pisao sam o jednom koji je imao punu čuturu zlata, lančića i prstenja. On se time hvalio, a mi zgražavali. Mi nismo bili prva jedinica u Dubravci, prije nas su drugi prošli, mi smo bili neka pozadinska jedinica, a i ovi prije nas su već dobrano popljačkali i rasturali.

Čak sam izbjegavao spavanje po kućama. Bilo mi je neugodno spavati u tuđoj kući, uglavnom sam spavao u automobilu ili šatoru.

Dok se po Konavlima pljačkalo, u Crnoj Gori se izvještavalo o “žestokim borbama s hordama Tuđmanovih plaćenika, Kurda, Šiptara i crnaca”.

 - To ratno huškačko novinarstvo bilo je čak izraženije nego u Srbiji. Dno crnogorskog novinarstva. Ubijanje prvo počne riječima, a onda mecima. Većina rezervista imala je par razreda osnovne škole i tim neobrazovanim ljudima bilo je najlakše manipulirati.

Oni su mislili da brane Jugoslaviju i Crnu Goru, takva je propaganda bila. Državni mediji “pumpali” su da će doći 30.000 ustaša u Crnu Goru i sve pobiti. Kad bi govorili o MUP-ovcima, prikazivali su ih tako da bi ih ljudi morali zamišljati kao neka čudovišta, toliko je bila jaka ta propaganda. Crnogorski državni mediji izvještavali su kako je brigada “Veljko Vlahović” u ofenzivi potjerala zenge i ustaše, a mi sjedimo i sunčamo se.

U “Liberalu” ste objavili imena 16 crnogorskih novinara ratnih huškača s popisa Haaškog suda, pa ste i sami osuđeni. Za što ste osuđeni?

 - Osuđen sam jer su oni “pretrpjeli duševne patnje”. To su bile prve tužbe za duševne patnje u Crnoj Gori, za koje do 1995. nismo bili ni čuli. Danas za razne osude dugujem više od 30.000 eura, plus kamate. Uzeli su mi nedavno cijelu plaću i prebacili na račun ekstremnog ratnog huškača Božidara Čolovića koji je dobio otkaz s Crnogorske televizije zbog ratnohuškačkog novinarstva.

Nedavno su prikazani njegovi ratnohuškački dnevnici. I njegova televizija proglasila ga je ratnim huškačem, ali on je dobio na sudu mene koji sam pisao protiv rata. Je li netko od te šesnaestorice odgovarao?

 - Svi ti ratni huškači uredno su napredovali ili nisu uopće imali posljedica. Jedino smo osuđivani mi koji smo pisali protiv rata. Tužio me i Vojislav Šešelj, tužila me “Pobjeda”, ali ta tužba “Pobjede” je odbačena jer je sutkinja Radojka Nikolić zaključila da ne može tvrtka imati duševne boli, što me začudilo, jer mislio sam, to je državni list, znači država me tuži, znači gotov sam. Mogla je prihvatiti pa da se taj cijeli proces pretvori u politički. Tako mi se događalo s prethodnim tužbama.

Na kakve je odjeke naišla knjiga kad je objavljena i kako danas na nju gledaju u Crnoj Gori? Zanima li mlađe Crnogorce istina o “Operaciji Dubrovnik”?


 - Kad smo 10. siječnja demobilizirani, puno njih govorilo je “sramota nas je što je vojska radila, rušila, palila”, i da ih netko pozove, da bi išli u radnu akciju obnavljati Konavle. Dakle, dogodio se jedan zaokret. Tako kad sam objavio knjigu nitko tko je bio na ratištu nije imao ni jednu jedinu primjedbu. Ne znam da li na sreću ili na nesreću, ali mlade ta prošlost ne zanima. Živjeli su u jednoj specifičnoj situaciji kad se puno toga događalo, ali oni ne znaju neke elementarne stvari, čak ni o Liberalnom savezu i antiratnim pokretima u Crnoj Gori. Ne zanima ih, ali vidim da nisu ni dovoljno informirani.

Bi li danas Crnogorci ponovno krenuli na Dubrovnik?

 - Ne, mislim da bi nakon svega bilo teško ponovo toliko izmanipulirati i nahuškati ljude. Već onda nakon povratka s ratišta, mnogi su odbijali ponovni odlazak iako su dobivali pozive za vojsku, morali su se kriti. Dobio sam ga i ja, ali rekao sam da me živog nikad neće vidjeti.

Davor MLADOŠIĆ/EPEHA / Admir BULJUBAŠIĆ/CROPIX

 

Prešutio neke sudbine

U knjizi sam prešutio nekoliko stvari kako su pojedinci nastradali. Učinio sam to zbog njihovih familija. Ne bih spominjao imena, ali evo dva primjera. Jedan je vojnik nastradao podletjevši pijan motokultivatorom pod kamion, a jedan je poginuo od vlastite vojske. Nekoliko dana nakon toga čitam čitulje (osmrtnice, op.p.) u “Pobjedi” i ispod njih piše: “Poginuo od ustaške ruke”. Eto, a jedan se sam ubio, drugog slučajno ubili naši.

 

 

Svjedok protiv Miloševića

Tragom knjige zvao me Clint Williamson, advokat. Preveo je dio knjige na engleski za potrebe Haaškog suda u suđenju Slobodanu Miloševiću. Advokati su mi pojasnili da im trebam samo potvrditi jednu činjenicu. Ne znam ni danas koju. Nisam bio u Haagu zbog etikete koju bi dobio. Postao bi špijun i nikad se moja familja i ja te etikete ne bi oslobodili. Želio sam da oni dođu u Podgoricu, jer svi oni koji su otišli u Haag dobili su etikete. Kao što je jedan kolega nakon svjedočenja morao napustiti Beograd meni isto tako ne bi bilo više života u Podgorici. Kad vam daju etiketu, posebno u malim sredinama kakve smo mi nitko ne pita što je istina.

 

 

Pranje nogu u viskiju

Isječci iz knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta” - Jedni se hvale kako su danima prali noge u viskiju, drugi koliko su stranih cigareta i pića našli u fri-šopovima na aerodromu u Ćilipima... - Dvojica oko vrata nose skupocjene “nikone”. “Kupili” ih, kažu, ovdje u Dubravci. - Konavoske kuće odreda pretvorene u zgarišta. Obavezno stradaju one u kojima su nađene šahovnice, propagandni hadezeovski materijal ili oružje. Sudbina ostalih zavisi od “kućnog vaspitanja” i raspoloženja onih koji imaju bombe. - “Naš rat” nikako da prepoznam u novinskim, radio i TV izvještajima... O pljačkama, pijankama naših rezervista nigdje, naravno, ni riječi. No, istina se ipak neće moći tek tako sakriti.

 


 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/uz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle-79221 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cdc610e6d7b3cad8373b12a18bd196e669a98f8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uz+godi%C5%A1njicu+naj%C5%BEe%C5%A1%C4%87ih+napada+na+Dubrovnik%3A+%E2%80%98Crnogorci+bi%2C+da+ih+je+tko+zvao%2C+i%C5%A1li+obnavljati+Konavle%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fuz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle-79221 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fuz-godisnjicu-najzescih-napada-na-dubrovnik-crnogorci-bi-da-ih-je-tko-zvao-isli-obnavljati-konavle-79221 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ta crnogorska vojska je bila totalno rasulo, u svakojakim uniformama - četničkim, željezničkim, čak i onim hrvatske vojske. U Čepikućama su nas umalo ubili vlastiti tenkisti iz Pljevlja - priča Koprivica, prvi od kojeg je crnogorska javnost u veljači 1992 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => crnogorski rezervist Veseljko Koprivica, novinar i autor knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta” [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskacrnogorski rezervist Veseljko Koprivica, novinar i autor knjige “Operacija Dubrovnik – Sve je bilo meta”

Uz godišnjicu najžešćih napada na Dubrovnik: ‘Crnogorci bi, da ih je tko zvao, išli obnavljati Konavle’

Piše PSD.
5. prosinca 2009. - 22:29
Veseljko Koprivica
Poslije prve eksplozije nasta panika i masovna bježanija kroz vinograde, kukuruze, kanale... Dok su iznad nas šištale granate, mnogi nisu imali kad ni pušku da uzmu.”

 

Prešutio neke sudbine

U knjizi sam prešutio nekoliko stvari kako su pojedinci nastradali. Učinio sam to zbog njihovih familija. Ne bih spominjao imena, ali evo dva primjera. Jedan je vojnik nastradao podletjevši pijan motokultivatorom pod kamion, a jedan je poginuo od vlastite vojske. Nekoliko dana nakon toga čitam čitulje (osmrtnice, op.p.) u “Pobjedi” i ispod njih piše: “Poginuo od ustaške ruke”. Eto, a jedan se sam ubio, drugog slučajno ubili naši. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 12:53