Novosti Hrvatska

Mesić o Josipu Perkoviću: Ništa ne znam o tome

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, na novinarski upit nakon "kave s građanima", o tjeralici koju je Njemačka po drugi puta raspisala za Josipom Perkovićem zbog sumnje da je umiješan u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića godine 1983. kod Muenchena, rekao je kako na to ne može odgovoriti jer o tome ništa ne zna.

"Treba li Perković za nešto odgovarati ili ne, ne mogu odgovoriti, jer o tome ništa ne znam", rekao je predsjednik Mesić.

Dodao je kako se s Perkovićem dva puta usputno sreo, te mu je tom prilikom Perković rekao kako s Krunoslavom Pratesom, koji je osuđen na njemačkom sudu zbog umiješanosti u ubojstvo Đurekovića, nema apsolutno ništa.

Predsjednik je podsjetio kako Republika Hrvatska svoje građane ne može izručivati stranim državama, već samo Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

Upitan za komentar nedavnih prosvjedima poljoprivrednika, Mesić je odgovorio kako ih razumije, no da Vlada RH sada mora riješiti gdje se u proračunu može uzeti financijska sredstva da bi se dalo seljacima.

Dobro je da je rasprava otvorena kako bi se našao najbolji izlaz, rekao je Mesić, dodajući kako je to ujedno prilika da se napravi analiza poticaja te da se vidi jesu li oni unaprijedili našu poljoprivrednu proizvodnju i preradu ili nisu.

Na pitanje novinara hoće li doći do raspada koalicije HDZ-HSS zbog tenzija nastalih u vezi s isplatama naknada seljacima, koje su u četvrtak dogovorili predstavnici Vlade i seljaka, Mesić je rekao da su "tu u prvom planu uvijek kadrovska pitanja, a ako su ona razriješena, ne vjeruje da će doći do razlaza".

Upitan o svojim nedavnim najavama o oduzimanju odličja generalu Branimiru Glavašu, rekao je da se to ne odnosi samo na Glavaša već i na sve one koji su se ponijeli nečasno prema Hrvatskoj. "Za sve njih će vrlo brzo biti utvrđeno koja im se odličja uzimaju", kazao je Mesić.

(H)

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last