stdClass Object ( [id] => 320725 [title] => Milanovića bi mogli 'pretresti' i prije izbora, a na radaru su i Butković i Bernardica [alias] => milanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U samo nekoliko godina djelovanja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i njegova predsjednica Dalija Orešković, stekli su ugled i povjerenje u javnosti kakvo nemaju ni mnogi suci i državni odvjetnici, a kamoli političari. To će povjerenje, nabreklo nakon beskompromisnog postupka protiv Tomislava Karamarka, na najvećem testu ususret izvanrednim parlamentarnim izborima biti u slučaju bivšeg premijera Zorana Milanovića. Milanovićev možebitni sukob interesa u aferi bila je jedna od tema našeg razgovora s Dalijom Orešković u tjednu kada je postalo izvjesno da će, nakon Karamarka, Milanović biti dosad najkrupnija riba "u vrši" Povjerenstva.

Odgovarajući na pitanje o slučaju Milanović-agencija Madison, izjavili ste da će "Povjerenstvo vrlo vjerojatno zatražiti od državnih tijela dokumentaciju u slučaju bivšeg premijera Milanovića", ali i da ćete potvrdu toga "moći dati tek nakon što svi članovi Povjerenstva odrade radni sastanak". Možete li nam pojasniti tu najavu?

- Povjerenstvo može pokrenuti postupak iz svoje nadležnosti i po službenoj dužnosti odnosno onda kada raspolaže sa saznanjima o mogućem sukobu interesa. Takva saznanja ne proizlaze iz do sada objavljenih podataka u medijima. No, objavljene informacije iz kojih proizlazi da je poslovni subjekt u vlasništvu osobe s kojom se Zoran Milanović privatno druži, za vrijeme njegova mandata kao predsjednika Vlade stupao u poslovne odnose s Uredom predsjednika Vlade i pojedinim ministarstvima, mogu predstavljati povod da Povjerenstvo u okviru svojih ovlasti i djelokruga rada, provjeri je li u postupanju Milanovića u obnašanju dužnosti predsjednika Vlade došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je kolektivno tijelo. Ista načela i vrijednosti koje nas obvezuju na zajedničko donošenje odluka na javnim sjednicama, utkani su u sve naše radne procese. To znači da se o svemu razgovara i raspravlja, u pravilu na radnim i stručnim sastancima, bilo između članova Povjerenstva, bilo na razini stručne službe. Na takvim sastancima raspravlja se i donosi odluka i o "otvaranju" predmeta po službenoj dužnosti povodom određenih objava u medijima. Takav pristup u radu jača suradnju i uzajamno uvažavanje.

Postupak na osobni zahtjev

Kada bi moglo biti izvjesno hoće li se Povjerenstvo baviti mogućim sukobom interesa bivšeg premijera Milanovića u slučaju "Madison agencije" i tvrtke "Intergrafik"?

- Nakon što se od nadležnih državnih tijela prikupe potrebni podaci i dokumentacija na temelju koje se može na javnoj sjednici donositi mjerodavna odluka, bilo o pokretanju ili o nepokretanju postupka. S obzirom na vrijeme koje je obično potrebno za pripremu pojedinog predmeta, nije realno očekivati da će se takve odluke donositi prije rujna, odnosno prije izbora. No, to ne znači da u potpunosti negiram i takvu mogućnost.

Kako ćete reagirati na eventualne prigovore da u slučaju Milanovića niste tako ažurni kao u slučaju bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da čekate protok parlamentarnih izbora?

- Reagirat ćemo činjenicama. Postupak protiv Tomislava Karamarka pokrenut je, između ostalog, i povodom njegovog osobnog zahtjeva, kojim je kao dužnosnik od Povjerenstva zatražio da se detaljno ispita, nalazi li se povodom okolnosti o kojima se pisalo u medijima u situaciji sukoba interesa. Jedina situacija u kojoj je Povjerenstvo po Zakonu dužno pokrenuti postupak, jest kada to dužnosnik osobno zahtijeva. U svim ostalim slučajevima, pa tako i povodom podnesenih prijava, Povjerenstvo može ali i ne mora pokrenuti postupak. Tijekom postupka, predstavnici pojedinih državnih institucija, pozivali su se na to da čekaju konačnu odluku Povjerenstva u tom predmetu.

Povjerenstvo ne može biti odgovorno za trenutak u kojem su se u medijima pojavile informacije zbog kojih je prozvan Zoran Milanović. Te informacije mogle su biti objavljene i ranije, pa bismo i mi imali više vremena. Podsjetit ću da je Povjerenstvo na upite novinara potvrdilo da će se baviti i nekim drugim slučajevima koji su se u proteklih nekoliko mjeseci povezivali s nadležnošću Povjerenstva, primjerice Olega Butkovića i Bernardice Juretić. U tim slučajevima Povjerenstvo je već prikupilo određenu dokumentaciju, no predmeti još uvijek nisu spremni za javnu sjednicu, jer nešto od potrebnih dokaza nije pristiglo u spis.

Niti u spomenutim predmetima, iako su "otvoreni" puno ranije, nije realno očekivati da će se odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka protiv navedenih dužnosnika donositi prije rujna. Osobno smatram da bi trebalo izbjegavati rješavanje ovakvih predmeta neposredno prije izbora jer mogu ostaviti dojam instrumentaliziranja rada nezavisnih institucija.

Porezna nas je odbila

Kako se određuje koji će od ukupno pet članova Povjerenstva dobiti koji spis o dužnosniku?

- Povodom zaprimljene prijave ili povodom "otvaranja" predmeta po službenoj dužnosti, predmetu se dodjeljuje sljedeći redni broj u upisnicima i očevidnicima, a zatim program za uredsko poslovanje automatizmom dodjeljuje predmet u rad jednom od članova Povjerenstva kao izvjestitelju u predmetu. Predmeti se redaju kružno, dakle, novi predmet dolazi u rad prvom sljedećem članu u odnosu na prethodni spis.

Je li se u dosadašnjem radu Povjerenstva događalo preglasavanje među članovima ili se inzistira na jednoglasnim odlukama?

- Glasovanje o nekom predmetu ili pitanju nije puka forma. Svojim "za" ili "protiv" članovi izražavaju svoj osobni stav i uvjerenje i za njega odgovaraju. Ne inzistira se na jednoglasnosti. Vrlo česta jednoglasnost u sadržaju konačnih odluka i mišljenja posljedica je temeljite pripreme i prihvaćanja suprotnih razmišljanja iznesenih tijekom rasprave, ako se temelje na dobrim argumentima. Različiti stavovi najčešći su u dijelu odluka o visini sankcija.

Kakva je suradnja s državnim institucijama i ostalim pravnim osobama od kojih tražite podatke za predmete koje obrađujete? Jeste li imali slučajeve odbijanja zahtjeva za dostavom određenih dokumenata?

- U pravilu nam državna tijela u prihvatljivom roku dostavljaju zatražene podatke i dokumentaciju. Od Porezne uprave zatražili smo određene podatke s kojima je Porezna uprava raspolagala povodom provedenog postupka Poreznog nadzora ili primjerice povodom obavljanja određenih radnji na zahtjev DORH-a ili USKOK-a, a koje nam je Porezna uprava odbila dostaviti pozivajući se na postojeća zakonodavna rješenja koja po tumačenju Porezne uprave predstavljaju prepreku.

Jesu li banke i druge financijske institucije u obvezi dostaviti tražene podatke Povjerenstvu?

- Ne. Takva mogućnost bila je propisana izvornim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa iz 2011., no te ovlasti Povjerenstva, ukinuo je Ustavni sud svojom Odlukom od 7. studenoga 2012. godine.

Je li točan podatak da su odluke Povjerenstva vrlo rijetko srušene na Upravnom sudu?

- Statistički, da. Odluke upravnih sudova, stavovi i tumačenja Zakona koja se u njima zauzimaju, važna su nadopuna prakse koju gradi Povjerenstvo u ovom relativno mladom pravnom području u pravnom poretku Republike Hrvatske.

Žalite li se u drugom stupnju ako izgubite spor?

- Nismo ulagali žalbe na odluke kojima se djelomično ukidaju pojedine odluke već smo prihvatili primjedbe i ugradili ih u naš daljnji rad.

Privatno dijelim od javnog

Jesu li članovi Povjerenstva do sada bili izloženi bilo kakvim pritiscima i(li) ucjenama dužnosnika koji su istraživani?

- Ne. Iako smo svaki od nas članova prilično različitih karaktera i osobnosti, postoji određena kohezija između nas, osjećaj zajedničke odgovornosti prema rezultatima rada institucije koju predstavljamo, a koja se po prirodi stvari trajno nalazi pod povećom pažnjom javnosti. Vjerujem da nas to čini otpornijima na eventualne pritiske. Teško bi se mogli sakriti kada bi ih bilo.

Poznajete li privatno neke od dužnosnika koje ste istraživali?

- Ne. Tijekom mandata upoznala sam brojne dužnosnike kroz protokolarne susrete, sudjelovanjem na edukacijama koje održava Povjerenstvo te na razne druge načine povezane s obavljanjem mojih poslova. Pojedini članovi moje šire familije, koliko mi je poznato, u dobrim su odnosima s pojedinim dužnosnicima, no to ne znači da se samim time i ja s njima privatno poznajem. Prepoznao me je, primjerice, Goran Marić kao bivšu susjedu svoga brata ili Darko Milinović kao sestričnu Slavka Oreškovića s kojim se on poznaje. Svoj privatni život živim daleko od očiju politike.

Očekujete li reizbor za članicu Povjerenstva i smatrate li dobrim rješenjem da nitko u Povjerenstvo ne može biti biran više od dva puta?

- Još uvijek nisam donijela odluku o tome hoću li se uopće kandidirati za još jedan mandat. Razmišljam koliko mi može štetiti toliko dugi odmak od odvjetničke prakse. S druge strane, u protekle tri i pol godine, stekla sam drugačija znanja i iskustvo te osjećam određenu obvezu da sve što je u mene uloženo kroz studijska putovanja, međunarodnu suradnju i sudjelovanje na međunarodnim konferencijama prenesem u neko opće dobro. U svakom slučaju, smatram da su dva mandata obavezno ograničenje.

U čelništvu institucija, mora se u nekom primjerenom ciklusu dogoditi promjena. Nove osobe moraju unijeti novu, svježu energiju, moraju u nekim novim okolnostima, u nekom novom vremenu odgovoriti na neke nove izazove.

Nužne izmjene zakona

Što se u zakonima i propisima može promijeniti kako bi se sukob interesa dužnosnika još bolje istraživao?

- Potrebno je prilikom izmjena i dopuna Zakona proširiti krug funkcija na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, definirati rokove postupanja i važenja pojedinih odredbi Zakona, osobito u razdoblju nakon što je dužnosniku prestao mandat i više ne obavlja nikakvu drugu javnu dužnost, ojačati pojedine institute odnosno obaveze i ograničenja koji se ovim Zakonom uređuju te mogućnost naplate novčane sankcije proširiti i na ostale prihode i imovinu dužnosnika.

Najvažnije je i nadalje ulagati u informatičke alate, opremu i specijalizirane informatičke programe putem kojih se vrši provjera imovinskih kartica dužnosnika te trajno ulagati u ljude koji rade u sustavu, u njihovu edukaciju i usavršavanje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žena koja je pokopala Karamarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-23 17:23:12 [created_by] => 3224 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-24 10:49:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-23 22:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40374 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic4-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic9-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic6-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic8-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic7-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic6-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic5-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic2-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic17-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic18-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic13-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic10-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic1-210716.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/23\/Spektar\/dalija_oreskovic16-210716.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"},{"size0":"960x1440"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4028321 Threads: 3 Questions: 119161284 Slow queries: 52572 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3642656 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica-320725 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica-320725?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 369802 [name] => Oleg Butković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oleg-butkovic [link] => /tag/oleg-butkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 478506 [name] => tomislav karamarko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-karamarko [link] => /tag/tomislav-karamarko ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235959 [name] => Bernardica Juretić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bernardica-juretic [link] => /tag/bernardica-juretic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 387928 [name] => dalija orešković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalija-oreskovic [link] => /tag/dalija-oreskovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 249712 [name] => Zran Milanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zran-milanovic [link] => /tag/zran-milanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žena koja je pokopala Karamarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanovića bi mogli 'pretresti' i prije izbora, a na radaru su i Butković i Bernardica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3224 [name] => Vedran Marjanović [username] => vedran-marjanovi [email] => vedran-marjanovi@sd.hr [password] => $2y$10$dphPkEg50r33NkbCNFODDeDi.PpR/sXRCGHdQ3rMuaSwyITpaVDgu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-marjanovic-3224 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1742 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/69caff7eb18594281557ba33686b27ed?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic4-210716.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic4-210716.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic9-210716.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic6-210716.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic8-210716.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic7-210716.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic6-210716.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic5-210716.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic2-210716.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic17-210716.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic18-210716.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic13-210716.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic10-210716.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic1-210716.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/23/Spektar/dalija_oreskovic16-210716.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U samo nekoliko godina djelovanja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i njegova predsjednica Dalija Orešković, stekli su ugled i povjerenje u javnosti kakvo nemaju ni mnogi suci i državni odvjetnici, a kamoli političari. To će povjerenje, nabreklo nakon beskompromisnog postupka protiv Tomislava Karamarka, na najvećem testu ususret izvanrednim parlamentarnim izborima biti u slučaju bivšeg premijera Zorana Milanovića. Milanovićev možebitni sukob interesa u aferi bila je jedna od tema našeg razgovora s Dalijom Orešković u tjednu kada je postalo izvjesno da će, nakon Karamarka, Milanović biti dosad najkrupnija riba "u vrši" Povjerenstva.

Odgovarajući na pitanje o slučaju Milanović-agencija Madison, izjavili ste da će "Povjerenstvo vrlo vjerojatno zatražiti od državnih tijela dokumentaciju u slučaju bivšeg premijera Milanovića", ali i da ćete potvrdu toga "moći dati tek nakon što svi članovi Povjerenstva odrade radni sastanak". Možete li nam pojasniti tu najavu?

- Povjerenstvo može pokrenuti postupak iz svoje nadležnosti i po službenoj dužnosti odnosno onda kada raspolaže sa saznanjima o mogućem sukobu interesa. Takva saznanja ne proizlaze iz do sada objavljenih podataka u medijima. No, objavljene informacije iz kojih proizlazi da je poslovni subjekt u vlasništvu osobe s kojom se Zoran Milanović privatno druži, za vrijeme njegova mandata kao predsjednika Vlade stupao u poslovne odnose s Uredom predsjednika Vlade i pojedinim ministarstvima, mogu predstavljati povod da Povjerenstvo u okviru svojih ovlasti i djelokruga rada, provjeri je li u postupanju Milanovića u obnašanju dužnosti predsjednika Vlade došlo do povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je kolektivno tijelo. Ista načela i vrijednosti koje nas obvezuju na zajedničko donošenje odluka na javnim sjednicama, utkani su u sve naše radne procese. To znači da se o svemu razgovara i raspravlja, u pravilu na radnim i stručnim sastancima, bilo između članova Povjerenstva, bilo na razini stručne službe. Na takvim sastancima raspravlja se i donosi odluka i o "otvaranju" predmeta po službenoj dužnosti povodom određenih objava u medijima. Takav pristup u radu jača suradnju i uzajamno uvažavanje.

Postupak na osobni zahtjev

Kada bi moglo biti izvjesno hoće li se Povjerenstvo baviti mogućim sukobom interesa bivšeg premijera Milanovića u slučaju "Madison agencije" i tvrtke "Intergrafik"?

- Nakon što se od nadležnih državnih tijela prikupe potrebni podaci i dokumentacija na temelju koje se može na javnoj sjednici donositi mjerodavna odluka, bilo o pokretanju ili o nepokretanju postupka. S obzirom na vrijeme koje je obično potrebno za pripremu pojedinog predmeta, nije realno očekivati da će se takve odluke donositi prije rujna, odnosno prije izbora. No, to ne znači da u potpunosti negiram i takvu mogućnost.

Kako ćete reagirati na eventualne prigovore da u slučaju Milanovića niste tako ažurni kao u slučaju bivšeg prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, odnosno da čekate protok parlamentarnih izbora?

- Reagirat ćemo činjenicama. Postupak protiv Tomislava Karamarka pokrenut je, između ostalog, i povodom njegovog osobnog zahtjeva, kojim je kao dužnosnik od Povjerenstva zatražio da se detaljno ispita, nalazi li se povodom okolnosti o kojima se pisalo u medijima u situaciji sukoba interesa. Jedina situacija u kojoj je Povjerenstvo po Zakonu dužno pokrenuti postupak, jest kada to dužnosnik osobno zahtijeva. U svim ostalim slučajevima, pa tako i povodom podnesenih prijava, Povjerenstvo može ali i ne mora pokrenuti postupak. Tijekom postupka, predstavnici pojedinih državnih institucija, pozivali su se na to da čekaju konačnu odluku Povjerenstva u tom predmetu.

Povjerenstvo ne može biti odgovorno za trenutak u kojem su se u medijima pojavile informacije zbog kojih je prozvan Zoran Milanović. Te informacije mogle su biti objavljene i ranije, pa bismo i mi imali više vremena. Podsjetit ću da je Povjerenstvo na upite novinara potvrdilo da će se baviti i nekim drugim slučajevima koji su se u proteklih nekoliko mjeseci povezivali s nadležnošću Povjerenstva, primjerice Olega Butkovića i Bernardice Juretić. U tim slučajevima Povjerenstvo je već prikupilo određenu dokumentaciju, no predmeti još uvijek nisu spremni za javnu sjednicu, jer nešto od potrebnih dokaza nije pristiglo u spis.

Niti u spomenutim predmetima, iako su "otvoreni" puno ranije, nije realno očekivati da će se odluka o pokretanju ili o nepokretanju postupka protiv navedenih dužnosnika donositi prije rujna. Osobno smatram da bi trebalo izbjegavati rješavanje ovakvih predmeta neposredno prije izbora jer mogu ostaviti dojam instrumentaliziranja rada nezavisnih institucija.

Porezna nas je odbila

Kako se određuje koji će od ukupno pet članova Povjerenstva dobiti koji spis o dužnosniku?

- Povodom zaprimljene prijave ili povodom "otvaranja" predmeta po službenoj dužnosti, predmetu se dodjeljuje sljedeći redni broj u upisnicima i očevidnicima, a zatim program za uredsko poslovanje automatizmom dodjeljuje predmet u rad jednom od članova Povjerenstva kao izvjestitelju u predmetu. Predmeti se redaju kružno, dakle, novi predmet dolazi u rad prvom sljedećem članu u odnosu na prethodni spis.

Je li se u dosadašnjem radu Povjerenstva događalo preglasavanje među članovima ili se inzistira na jednoglasnim odlukama?

- Glasovanje o nekom predmetu ili pitanju nije puka forma. Svojim "za" ili "protiv" članovi izražavaju svoj osobni stav i uvjerenje i za njega odgovaraju. Ne inzistira se na jednoglasnosti. Vrlo česta jednoglasnost u sadržaju konačnih odluka i mišljenja posljedica je temeljite pripreme i prihvaćanja suprotnih razmišljanja iznesenih tijekom rasprave, ako se temelje na dobrim argumentima. Različiti stavovi najčešći su u dijelu odluka o visini sankcija.

Kakva je suradnja s državnim institucijama i ostalim pravnim osobama od kojih tražite podatke za predmete koje obrađujete? Jeste li imali slučajeve odbijanja zahtjeva za dostavom određenih dokumenata?

- U pravilu nam državna tijela u prihvatljivom roku dostavljaju zatražene podatke i dokumentaciju. Od Porezne uprave zatražili smo određene podatke s kojima je Porezna uprava raspolagala povodom provedenog postupka Poreznog nadzora ili primjerice povodom obavljanja određenih radnji na zahtjev DORH-a ili USKOK-a, a koje nam je Porezna uprava odbila dostaviti pozivajući se na postojeća zakonodavna rješenja koja po tumačenju Porezne uprave predstavljaju prepreku.

Jesu li banke i druge financijske institucije u obvezi dostaviti tražene podatke Povjerenstvu?

- Ne. Takva mogućnost bila je propisana izvornim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa iz 2011., no te ovlasti Povjerenstva, ukinuo je Ustavni sud svojom Odlukom od 7. studenoga 2012. godine.

Je li točan podatak da su odluke Povjerenstva vrlo rijetko srušene na Upravnom sudu?

- Statistički, da. Odluke upravnih sudova, stavovi i tumačenja Zakona koja se u njima zauzimaju, važna su nadopuna prakse koju gradi Povjerenstvo u ovom relativno mladom pravnom području u pravnom poretku Republike Hrvatske.

Žalite li se u drugom stupnju ako izgubite spor?

- Nismo ulagali žalbe na odluke kojima se djelomično ukidaju pojedine odluke već smo prihvatili primjedbe i ugradili ih u naš daljnji rad.

Privatno dijelim od javnog

Jesu li članovi Povjerenstva do sada bili izloženi bilo kakvim pritiscima i(li) ucjenama dužnosnika koji su istraživani?

- Ne. Iako smo svaki od nas članova prilično različitih karaktera i osobnosti, postoji određena kohezija između nas, osjećaj zajedničke odgovornosti prema rezultatima rada institucije koju predstavljamo, a koja se po prirodi stvari trajno nalazi pod povećom pažnjom javnosti. Vjerujem da nas to čini otpornijima na eventualne pritiske. Teško bi se mogli sakriti kada bi ih bilo.

Poznajete li privatno neke od dužnosnika koje ste istraživali?

- Ne. Tijekom mandata upoznala sam brojne dužnosnike kroz protokolarne susrete, sudjelovanjem na edukacijama koje održava Povjerenstvo te na razne druge načine povezane s obavljanjem mojih poslova. Pojedini članovi moje šire familije, koliko mi je poznato, u dobrim su odnosima s pojedinim dužnosnicima, no to ne znači da se samim time i ja s njima privatno poznajem. Prepoznao me je, primjerice, Goran Marić kao bivšu susjedu svoga brata ili Darko Milinović kao sestričnu Slavka Oreškovića s kojim se on poznaje. Svoj privatni život živim daleko od očiju politike.

Očekujete li reizbor za članicu Povjerenstva i smatrate li dobrim rješenjem da nitko u Povjerenstvo ne može biti biran više od dva puta?

- Još uvijek nisam donijela odluku o tome hoću li se uopće kandidirati za još jedan mandat. Razmišljam koliko mi može štetiti toliko dugi odmak od odvjetničke prakse. S druge strane, u protekle tri i pol godine, stekla sam drugačija znanja i iskustvo te osjećam određenu obvezu da sve što je u mene uloženo kroz studijska putovanja, međunarodnu suradnju i sudjelovanje na međunarodnim konferencijama prenesem u neko opće dobro. U svakom slučaju, smatram da su dva mandata obavezno ograničenje.

U čelništvu institucija, mora se u nekom primjerenom ciklusu dogoditi promjena. Nove osobe moraju unijeti novu, svježu energiju, moraju u nekim novim okolnostima, u nekom novom vremenu odgovoriti na neke nove izazove.

Nužne izmjene zakona

Što se u zakonima i propisima može promijeniti kako bi se sukob interesa dužnosnika još bolje istraživao?

- Potrebno je prilikom izmjena i dopuna Zakona proširiti krug funkcija na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, definirati rokove postupanja i važenja pojedinih odredbi Zakona, osobito u razdoblju nakon što je dužnosniku prestao mandat i više ne obavlja nikakvu drugu javnu dužnost, ojačati pojedine institute odnosno obaveze i ograničenja koji se ovim Zakonom uređuju te mogućnost naplate novčane sankcije proširiti i na ostale prihode i imovinu dužnosnika.

Najvažnije je i nadalje ulagati u informatičke alate, opremu i specijalizirane informatičke programe putem kojih se vrši provjera imovinskih kartica dužnosnika te trajno ulagati u ljude koji rade u sustavu, u njihovu edukaciju i usavršavanje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica-320725 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e93e631d9c1c34bb08e526509fa42a381576b36 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87a+bi+mogli+%26%23039%3Bpretresti%26%23039%3B+i+prije+izbora%2C+a+na+radaru+su+i+Butkovi%C4%87+i+Bernardica&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica-320725 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovica-bi-mogli-pretresti-i-prije-izbora-a-na-radaru-su-i-butkovic-i-bernardica-320725 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Žena koja je pokopala Karamarka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŽena koja je pokopala Karamarka

Milanovića bi mogli 'pretresti' i prije izbora, a na radaru su i Butković i Bernardica

24. srpnja 2016. - 00:12

U samo nekoliko godina djelovanja, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i njegova predsjednica Dalija Orešković, stekli su ugled i povjerenje u javnosti kakvo nemaju ni mnogi suci i državni odvjetnici, a kamoli političari. To će povjerenje, nabreklo nakon beskompromisnog postupka protiv Tomislava Karamarka, na najvećem testu ususret izvanrednim parlamentarnim izborima biti u slučaju bivšeg premijera Zorana Milanovića. Milanovićev možebitni sukob interesa u aferi bila je jedna od tema našeg razgovora s Dalijom Orešković u tjednu kada je postalo izvjesno da će, nakon Karamarka, Milanović biti dosad najkrupnija riba "u vrši" Povjerenstva.

Odgovarajući na pitanje o slučaju Milanović-agencija Madison, izjavili ste da će "Povjerenstvo vrlo vjerojatno zatražiti od drž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:26