Novosti Hrvatska

Situacija još gora

MMF: Niže plaće su dobar smjer, ali treba još rezova i rezova

Situacija još gora

FOTO: CROPIX

Misija MMF-a objavila je Zaključni dokument o Hrvatskoj u kojemu stoji kako su se gospodarski uvjeti u Hrvatskoj u posljednje vrijeme pogoršali. Drže kako je nužna provedba strukturnih reformi te u daljnju fiskalnu konsolidaciju, prednost treba dati reformama usmjerenima na povećanje participacije radne snage.

MMF drži kako su nedavno najavljena smanjenja plaća u javnom sektoru koraci su u pravom smjeru. Međutim, čim prije potrebni su daljnji rezovi kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

MMF podupire planova da se povećaju kazne za prijevremeno umirovljenje, kao i da se povisi dobna granica za odlazak u mirovinu na 67 godina za muškarce i žene.

Pismo sindikata

"Očekivali smo da će MMF pozdraviti vaše najave vezane uz smanjenje plaća u javnom sektoru i da će ih doista ocijeniti koracima u pravom smjeru. Ali doista nismo očekivali da ćemo od MMF-a doznati kako planirate i konkretne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava 'kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje'", navodi se u pismu koje je predsjednik NHS-a Krešimir Sever uputio premijeru Zoranu Milanoviću.

"Dakle, od MMF-a doznajemo da još niste završili sa svojim prebacivanjem tereta propusta i promašaja Vaše vlade na leđa građana, nego te iste građane namjeravate dodatno opteretiti novim troškovima vezanim uz zdravstvo, kao i natjerati ih da doista rade do izmještanja sa radnog mjesta na groblje kako bi što manje opterećivali zdravstveni i mirovinski sustav te državni proračun. Doista je previše", upozorava Sever u pismu premijeru.

"Pa što biste se dogovarali i pregovarali sa socijalnim partnerima, što biste pitali građane, ako sve to lijepo možete dogovoriti sa MMF-om, Svjetskom bankom, bonitetnim agencijama i drugima?! Zar Vam je važnije odobrovoljiti i zadovoljiti te iste 'bjelosvjetske moćnike', nego li služiti interesima hrvatskih građana? Jesu li Vam doista ti građani toliko malo važni?", zaključuje se u pismu NHS-a premijeru Milanoviću.

PSD, JL
Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last