Novosti Hrvatska

Prava zima

Snijeg je zameo kontinentalnu Hrvatsku, prešao i preko Velebita - zatrpana Dalmatina, ne krećite na put bez zimske opreme

Prava zima
Skradin
Bosiljevo
Gornja Ploča
Kapela
Lučko

Ozaljska ulica u Zagrebu jutros / FOTO: Igor Nobilo / CROPIX

DHMZ je izdao upozorenje na opasne vremenske pojave tijekom dana, koje glasi:

Snijeg, 20 do 40cm novog, uz obalu sjevernog Jadrana i na Kvarnerskim otocima bližim kopnu od 1 do 10cm. U Dalmaciji mjestimice jaka i obilna kiša s grmljavinom. Vjetar, u unutrašnjosti jaki i olujni udari sjeveroistočnjaka, snježne vijavice, zapusi. Poledica, neposredno smrzavanje snijega i susnježice. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Na srednjem jako i olujno jugo, južni vjetar, u okretanju na jugozapadnjak, pa tramontanu, a navečer će se proširiti jaka i olujna bura.

Trajektni promet

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Lošinj-Susak, Sumartin-Makarska, katamaranske linije na riječkom području i katamarani Split-Vis, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split.

Kasne svi autobusi

Autobusni promet je zbog snježnog nevremena otežan i gotovo svi autobusi kasne u dolascima, doznaje se od glavnog prometnika zagrebačkoga Autobusnog kolodvora.

Budući da su stara riječka cesta i autocesta Rijeka-Zagreb zatvorene za autobuse, linije od Rijeke, odnosno Kvarnera i Pule prema Zagrebu ne polaze, niti dolaze iz tih smjerova.

Linije iz Like, Dalmacije i Slavonije i prema Zagrebu i obratno prometuju otežano i s velikim kašnjenjima.

U međunarodnom prometu svi autobusi u dolaznom prometu koji su trebali stići rano jutros su stigli na zagrebački autobusni kolodvor, jer su uspjeli proći prije velikog snijega. U autobusnom prometu zasad nisu zabilježene prometne nezgode, izvijestio je glavni prometnik.

Zabijelile se Rijeka i Istra

Snijeg je noćas zabijelio Rijeku i šire područje, pa i kvarnerske otoke, a Gorskom kotaru ga je palo oko pola metra.

U Rijeci je snijeg padao nošen jakom burom i nije se zadržavao na prometnicama. Oko grada je palo nekoliko centimetara snijega pa su proglašeni zimski uvjeti.

Snježne padaline su tijekom noći i jutros zahvatile i Istru, a umjeren snijeg rano jutros padao je na većem dijelu poluotoka, doznaje se u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje Istarske županije.

U Puli se snijeg topio u doticaju s tlom tako da nije stvarao probleme dok ga je primjerice u sjevernom djelu Istre, oko Buja pa sve do državne granice na Kaštelu, napadalo i do 15 centimetara. Najviše je snijega palo u planinskom području Ćićarije, primjerice u Jelovicama na granici sa Slovenijom napadalo ga je oko 40 centimetara, dok je u Buzetu visina snježnog pokrivača oko pet centimetara.

Zatvoren zagrebački aerodrom

Zagrebačka zračna luka je zbog snježnog nevremena zatvorena za promet do daljnjeg i od jutros nije poletio niti sletio ni jedan zrakoplov, doznaje se od glasnogovornice Lidije Capković Martinek.

Zimske službe zračne luke rade u punom pogonu od 3,30 sati, no velike probleme stvara vjetar i snježni nanosi, dodala je.

Croatia Airlines otkazala je letove iz Zagreba za London, Beč, Frankfurt, Zuerich i Muenchen, te Split. Otkazani su i letovi iz Prištine, Sarajeva, Splita i Dubrovnika za Zagreb, potvrdio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić. Dodao je da su putnici prebačeni na poslijepodnevne letove, no vidjet će se kakvi će biti vremenski uvjeti.

Zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje, na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano. Problemi su i u autobusnom i u željezničkom prometu.

Izvješće HAK-a

Zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje, na većini cesta su proglašeni zimski uvjeti, a na nekim cestama ima prepriječenih vozila te se promet odvija otežano.

Zatvorena je dionica riječke obilaznice B6 između čvorova Čavle i Kikovica u oba smjera za sav promet zbog vrlo loših vremenskih uvjeta.

Zbog olujne bure i snijega autocestom A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica mogu voziti samo osobna vozila, kao i državnim cestama D3 Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica i D501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja.

Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale (D 8) Bakar -Sveta Marija Magdalena promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

U Zagrebu promet teče sporo i po skliskim kolnicima, a sve su tramvajske linije u znatnom kašnjenju. U prekidu je većina brdskih autobusnih linija, a izuzetak su linije 126, 122, 161 i 164 koje prometuju skraćeno, ovisno o prohodnosti trasa.

Po informacijama ZET-a u 9 sati, prekinut je promet Avenijom Dubrovnik od Zapruđa do Sopota zbog kvara tramvaja, a iz istog je razloga zastoj i u Savskoj cesti u smjeru sjevera (kod Zagrepčanke).

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog tehničkih problema na carini prekinut je promet teretnih vozila na graničnom prijelazu Slavonski Šamac.

PSD, H
FOTO: BORIS KOVAČEV, ROBERT FAJT, BRUNO KONJEVIĆ / CROPIX

.

Naslovnica Hrvatska