Novosti Hrvatska

u 74. godini upisala studij na Cambridgeu

'Ples mi je spasio život i izliječio me od tumora'

u 74. godini upisala studij na Cambridgeu

Vanja Andriollo u plesnom zanosu

Međunarodni festival senzualnog plesa, koji se ovih dana tradicionalno održava u Rovinju, nezamisliv je bez Puljanke, rođene Šibenčanke, Vanje Andriollo. Ova žena “zmaj” , u 74. godini svoga turbodinamičnog i rasplesanog života, pravo je čudo, a na njezinoj energiji, vitalnosti i optimizmu mogu joj pozavidjeti puuuuno mlađe žene. Ima dvojicu sinova i dvije kćerke, petero unuka i četvero praunuka, a sada živi, kako kaže, sama samcata, na relaciji Pula-London, zaljubljena u ples, točnije kizombu i sembu, nacionalni ples Angole.

Susreli smo se u luksuznom rovinjskom hotelu “Lone”, gdje su održavane radionice, pool partyji, plesne škole, u sklopu rovinjskih ”Ljetnih senzualnih dana”, a svoje plesno umijeće pokazala nam je vođena slavnim DJ-em Ozyem Shyneom s Haitija, instruktorom kizombe i sembe. On nam je samo kratko kazao: “Vanja je fantastična plesačica i žena.”

-To je ples duše, koji plešete u paru. On mi je udahnuo novi život i snagu, nakon smrti drugog supruga australskog Talijana, koji je bio najveća ljubav mog života. Bila je to ljubav na prvi i zadnji pogled, jer je umro gledajući me u oči, zagrlivši me i poljubivši me s riječima: “Ljubavi, ne mogu više živjeti od bolova. Ti pleši za nas, za sebe, uživaj u životu i živjet ćeš do 105. godine.” S obzirom na to da sam se borila s karcinomom bubrega, koji je metastazirao u veljači 2010. na debelo crijevo i jetru, nakon operacija odstranjivanja bubrega i malignih metastaziranih stanica, dušom i tijelom predala sam se ovom senzualnom plesu, za koji smatram da me izliječio i da mi je spasio život. Liječnici me također smatraju zdravom.

Od postavljanja dijagnoze, odbila sam zračenje i kemoterapiju, a liječila sam se, osim plesom, i graviolom, ljekovitom biljkom iz Amazone, za koju je utvrđeno da je jača 10.000 puta od kemoterapije, s time što ne uništava zdrave stanice već ih jača, kao i cijeli imunitet. Jasno, zaslužan je i moj duh, i karakter, jer sam sama sebi govorila: “Pa ne može mene jedan mali rak pobijediti. Ja sam jača od njega. Rak nije bolest, to je stanje, psihološko stanje čovjeka koje uzrokuje stres. Sve dolazi iz glave i u glavi nam je. Treba promijeniti “čip” u našoj glavi i sebe staviti u fokus interesa, želja, zadovoljstava” - govori nam “čelična lady”, koja je bila na svim Festivalima plesa u Europi, ističući kako je najstarija aktivna plesačica na Starom kontinentu.

Treba misliti na budućnost

O svom životu planira na engleskom jeziku napisati autobiografski roman te je dopisno na Cambridgeu upisala smjer pisanje autobiografije. Cilj joj je objaviti knjigu na 75. rođendan i 10. obljetnicu rovinjskog Festivala , s glavnom porukom ženama. “Mi stvaramo sreću, jer je sreća u nama. Najveća greška žena je kada se udaju (pre)mlade, bez da završe škole i riješe egzistenciju, postajući zbog toga sluškinjom cijeloj obitelji. Žena treba od prvog dana misliti na svoju budućnost, no kada se udaju premlade, budu bez ikakvih primanja, nemaju snage razvesti se od lošeg supruga, pa neke trpe do kraja života. A toga nitko nije vrijedan. Jer život je samo jedan. Nema popravnog. Najbitnije je pronaći sebe, izgraditi samopoštovanje i samopuzdanje, te baviti se samo sobom.

Ostavite po strani djecu, unuke, praunuke, i živite svoj život - Vanjin je životni moto. U prilog poziva Bibliju, u kojoj Bog uči: “Pomozi si, pomoći ću ti.” Smatra da ples pomaže svakom, jer stvara ozračje pozitivnih vibracija, pa tako i mladi ljudi, opterećeni životnim problemima i brigama, plesom pune “životne baterije” , s ciljem da budu zdravi i u top-formi. Odlučila je ostatak života provesti u Londonu, jer po njezinim riječima radi se o kulturnom narodu i zemlji, koji nude najviše mogućnosti za ples, zahvaljujući brojnim školama i klubovima plesa, gdje ona svakodnevno provodi mnoge sate. Odlučila je kupiti kamper i dati oglas u kojem traži partnera za plesanje i putovanje po cijeloj Europi.

Mlijeko je otrov

Naime ona je stalno na laptopu, ima profil na Facebooku, ne može zamisliti dan bez iPhona 4, kojim snima fotografije, jer se rado bavi i njima. Dakako da vodi računa o zdravoj prehrani, pa tako ne konzumira nikakav šećer, već med, koji stavlja i u kavu, jede puno voća, posebno tamnih boja, crveni grejp, zatim povrća, plavu ribu, losos, ponekad velšku janjetinu, pije zeleni čaj, a ne pije mlijeko, smatrajući ga otrovom zbog bolesnih krava. Sve radi na domaćem maslinovu ulju, ali ne prži ništa od namirnica već jede lešo. Na kraju našeg ugodnog razgovora, pitamo je, osjeća li se Istrankom ili Dalmatinkom. Ona zaključuje : - Ja sam internacionalka. Kada sam u Londonu, ja sam Engleskinja, u Americi sam Amerikanka, u Italiji Talijanka, u Australiji Australka, u Hrvatskoj Hrvatica. Tamo gdje jesam, tu državu i njezin narod volim i poštujem. Zato se svugdje dobro osjećam, kao da sam doma.


Branka Žužić
snimio: Srećko Niketić / Cropix

-

Biografija

Vanja je iz Šibenika s 13 godina stigla s roditeljima u Pulu, budući da joj je tata bio postolar u vojsci, a mama kućanica. Sjeća se da je išla u osnovnu školu s Arsenom Dedićem, i veli da je provela lijepo djetinjstvo u tom gradu. Troje djece rodila je u Puli s prvim suprugom od kojeg se razvela, a četvrto dijete, kao samohrana majka u Splitu.

Uz djecu završila je srednju i višu ekonomsku školu, te je radila na odgovornim mjestima u banci i drugim tvrtkama, te imala i svoju firmu, koja ju je koštala nagomilanog stresa. Zanimljivo je da je Vanja od 1974. do 1979. radila u Slobodnoj Dalmaciji, na mjestu šefice osnovnih sredstava i sitnog inventara, a na to se radno mjesto javila iz Pule na oglas. Nakon Splita, vratila se u Pulu, a nakon što se 1984. udala za australskog Talijana, dvije je godine živjela u Australiji, da bi se zbog velikih vrućina i činjenice da su joj djeca živjela u Puli, ponovno sa suprugom vratila u grad s Arenom gdje su živjeli sretno do njegove smrti.

- Ja sam iz siromašne obitelji, ali je u njoj bilo jako puno ljubavi. Stoga sam naučila da je ljubav važna u životu i uvijek joj trebamo težiti - napominje naša simpatična sugovornica, vrlo moderna prabaka.Naslovnica Hrvatska