stdClass Object ( [id] => 99972 [title] => CRNA SPLITSKA PETORKA Oni ubijaju, kradu, ranjavaju i dilaju [alias] => crna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Nandi Teklić: Imao je 24 godine kad je policija prvi
put tragala za njim
Nandi Teklić: 32 godine, 25 kaznenih prijava


Splitska policija ima pune ruke posla s pripadnicima mlađe generacije široj javnosti poznatih sa stranica Crne kronike.

Jedan od njih je Nandi Teklić; navodno je predvodio skupinu izgrednika koji su upali u Kerumov hotel “Neva” u Podstrani. Nakon što su se poslužili doručkom i pićem, a neki među njima urinirali po inventaru, ukrali su nešto novca iz blagajne i otišli.

Saznalo se kako je jedan od njih bio i mlađi Teklić koji se navodno sam predstavio prilikom ulaska u hotel. Nandi Teklić sa svoje 32 godine skupio je u dosjeu 25 kaznenih prijava.

Zamjetno je kako se radi uglavnom o imovinskim i nasilnim kaznenim djelima, dok su prijave za zloporabu opojnih droga pojavljuju tek sporadično. Na listi nedjela za koje se Nandi sumnjičio navedeno je nanošenje teških tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje, otmica, razbojstvo, provale, iznude i prijetnje.

Još kao 24-godišnjak Nandi je na Općinskom sudu u Splitu bio na optuženičkoj klupi s još dvije osobe: Splićaninom i Poljakom okrivljenima u postupku za devet provala i razbojničku krađu, počinjene u prvoj polovici 2002. godine. Radilo se o provalama u kafiće iz kojih se odnosila tehnička roba ukupne vrijednosti milijun kuna.

Samom Nandiju stavljala se na teret jedna provala i razbojnička krađa kada je u splitskoj diskoteci Metropolis jednom gostu otrgnuo dva zlatna lančića s vrata. U pritvoru je tada proveo dva mjeseca, a po izlasku je nakon samo tri dana opet napravio incident.

S dva prijatelja je u kafiću Casablanca razbio dva stakla jer ih konobar nije htio poslužiti pošto je isteklo radno vrijeme. Nakon razbijanja Nandi se potukao i pobjegao te je policija tragala za njim. Druga potraga policije za Nandijem bila je 2006. godine. Prvo je u ljeto postao žrtva napada grupice maskiranih koji su ga dočekali na Bačvicama i pretukli bejzbol palicama.

Nandi je zadobio potres mozga i liječio se u bolnici. U studenom iste godine u kafiću u Čulićevim dvorima nožem koji je zgrabio sa šanka ubo je jednu osobu u nogu i pobjegao te ga je i tada tražila policija.

Svoju narav navodno je iskazao i tijekom boravka na splitskim Bilicama kada se svojim ponašanjem i stalnim provociranjem zamjerio čuvarima. Pravosudni policajci su mu, navodno, sve vratili s kamatama.


Kristijan Stojanović  Kiki: Imaoje 20 godina kad je
izrešetao ugostitelja Surlu
Kristijan Stojanović: Dvaput u bijegu pred policijom


Priča o drugom splitskom “mladom šerifu” priča je o Kristijanu Stojanoviću Kikiju (28). S poznatim splitskim ugostiteljem Goranom Surlom Stojanovića “povezuje” pet metaka koje mu je sasuo u prsi u splitskom restoranu Pimpinella. Pokušaj ubojstva dogodio se 2001. godine, a prethodio mu je Stojanovićev sukob s jednim od konobara kojega je mlatio bokserom po glavi.

Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Surla je obranio konobara, Stojanović odlazi, vraća se s pištoljem i puca u Surlu kojeg je od sigurne smrti spasio vlasnik restorana i hitna operacija u bolnici.

Kiki bježi i policija traga za njim. Ubrzo ga je uhitila crnogorska policija na aerodromu u Podgorici. Samo mjesec dana prije pucanja u Surlu, Stojanović, tada 20-godišnjak, na Poljudu je s bratom i još četvoricom napao specijalce koje su gađali bengalkama, komadima betona i šipkama.

Zbog siline napada policajci su se sabili u kut, a spasio ih je gol Hajduka. Jednom je izbijen zub, drugi je imao nagnječenu usnu i nos, a treći potres mozga. Kiki provodi u pritvoru 22 mjeseca i izlazi na Uskrs 2003. godine te je gotovo odmah sudjelovao u tučnjavi ispred diskoteke “F1” u Planom kraj Trogira. Iste godine osuđen je na tri godine za pokušaj ubojstva Surle.

Prvo je bio osuđen na četiri, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu smatrajući kako se nije radilo o pokušaju teškog ubojstva. U srpnju 2005. Kiki je uhićen zbog dilanja speeda i heroina i to na graničnom prijelazu sa Slovenijom gdje je pokušao pobjeći. U lipnju 2007. godine osuđen je na pet godina zatvora.

Vrhovni sud mu zbog probavnih smetnji ublažava kaznu i on izlazi prije roka u ožujku ove godine, da bi se već u svibnju našao na listi potencijalnih krivaca za ranjavanje 22-godišnjeg mladića u noćnom klubu “Paganini”.

Mladić je ranjen hicem iz vatrenog oružja u bedro te je s prostrijelnom ranom zadržan u bolnici. Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Kiki je ponovno u bijegu pred policijom.

Dejan Martedić: Sa 21 godinu sudjelovao je u
zatvorskoj pobuni
Dejan Martedić: Marihuana i tetejac s metkom u cijevi


Suđenje koje se zbog dilanja speeda i heroina vodilo protiv Stojanovića dovodi nas do njegova suoptuženika i treće osobe s naše liste: Dejan Martedić (24), zvani Điđi. On je tada osuđen zajedno sa Stojanovićem, a dobio je tri godine i dva mjeseca zatvora. Obojica su nakon objave presude vrijeđala sudsko vijeće i tužitelja.

Martedić je već tada bio poznat na splitskim Bilicama kao osoba prijeke naravi, a sudjelovao je i u pokušaju pobune s nekoliko pritvorenika u veljači 2006. godine dok je čekao presudu. Njih šestorica blokirala su vrata ćelije broj 17 metalnim ormarima pa zatvorski čuvari par sati nisu mogli ući.

Nakon odsluženja te kazne ponovno je uhićen krajem 2008. godine kao član skupine na čijem čelu je bio Šćepo Bošković iz BiH i koji su prodavali marihuanu po Splitu. Tada je zaplijenjeno 17 kilograma te droge. Prilikom uhićenja Martedić je imao pištolj tetejac s metkom u cijevi i samo je prisebnošću splitskih inspektora sve prošlo bez izgreda.

Poznavatelji Martedićeve naravi znaju koliko je, kad je on u pitanju, teško stvar izvesti mirnim putem. Već u siječnju 2009. godine tijekom šetnje pritvorskim krugom Martedić izaziva novi incident i dolazi u sukob sa 17-godišnjim pritvorenikom optuženim za ubojstvom.

Maloljetnik je zadobio teške ozljede glave i puknuće bubnjića te je zadržan u bolnici, a Martediću je određena stegovna mjera. U ljeto iste godine ponovno povreda zatvorske discipline kada mu je u nađen mobitel koji je skrivao u donjem rublju.

Na sudskoj raspravi u siječnju ove godine negirao je da je bio dio skupine udruženih dilera i po svaku cijenu je pokušavao spasiti brata koji je optužen zajedno s njim.

Jure Zec: Zakon je počeo kršiti kad je imao
samo 14 godina
Jure Zec: Punoljetnost na stranicama Crne kronike


Na splitskim Bilicama nalazi se i četvrti s naše liste: Jure Zec (19) zvani Mali Rus, najmlađi, ali ne i s najtanjim dosjeom. Na stranicama Crne kronike pisalo se o njegovim pothvatima i nedjelima, ali je do prošle godine bio malodoban te se uvijek štitio njegov identitet. Prelazak praga punoljetnosti proslavio je punim imenom i prezimenom na istim tim stranicama.

Jure Zec je osuđen krajem prošle godine na četiri godine zatvora zbog razbojstva, a njegov suučesnik na tri i pol, te im je produljen pritvor. Neposredno prije objave presude na Županijskom sudu u Splitu su pljucali, vikali i skakali po stolicama u prostorijama za pritvorenike te nisu dovedeni na objavu u sudnicu.

Zec i suučesnik terete se da su početkom srpnja prošle godine u sitne sate došli u automatklub “Bingo” i uz prijetnju nožem odnijeli 14.600 kuna.

Zatim su ispred kluba prišli slovenskom državljaninu od kojeg su uzeli bankovnu karticu i zatražili PIN. Kako je Slovenac kazao da ne zna PIN, bacili su ga na pod i udarali ga nogom u glavu, prilikom čega je jedan držao nož, a drugi mu je pretraživao džepove.

Srećom, nasilnike je vidio policajac Interventne policije Split Ivan P. Za Juru Zeca je tijekom dokaznog postupka pregledana presuda Općinskog suda u Splitu kojom je dobio godinu i pol maloljetničkog zatvora zbog iznude.

Optuženi Zec već je kao maloljetnik bio počinitelj niza kaznenih djela, a njegov otac je na istom sudu osuđen zbog međunarodne prostitucije na tri godine zatvora. Mladu Ruskinju je 2001. godine kupio u Banjoj Luci za tadašnjih 3000 njemačkih maraka te se za njega bavila prostitucijom, nakon čega ju je preprodao.

Navodno je neko vrijeme držao u kući u kojoj je živio s kćerkom i tada 10-godišnjim sinom. Na suđenju je svoje mišljenje iznio i stalni sudski vještak psihijatar koji je naveo da je optuženi Zec kao beba ostao bez majke, a otac je 1991. godine otišao u Domovinski rat iz kojeg se vratio na kraju rata.

Već s 14 godina imao je problema sa zakonom, a sklon je impulzivnom reagiranju, što je karakteristično kod osoba s poremećajem osobnosti, naveo je tada psihijatar. Kao malodobnik Zec je bio osumnjičen za sudjelovanje u razbojstvu na splitskim Blatinama, kada su dvojica razbojnika otela torbicu prolaznici.

Prilikom naguravanja i potezanja nesretna žena je tada pala i zadobila teške i smrtonosne ozljede glave. Unatoč sumnjama, protiv Zeca nije nikad pokrenut kazneni postupak jer je sve ostalo na indicijama, bez materijalnih dokaza. Na sudu za malodobnike odgovarao je i na optužbe za bludne radnje zbog pipkanja curica na plažama te za podmetanje požara.

Više puta je bio u domovima, ali je iz njih redovito bježao. Jedno vrijeme je bio u ćeliji na Bilicama zajedno s ocem jer je tako čuvarima bilo najjednostavnije da radi što manje problema.

Marko Kljaković Gašpić: Imao je 16 godina kada je
počinio prvo ubojstvo
Marko Kljaković Gašpić: 25 godina i dva leša iza sebe


Posljednji s naše liste ima najmanje kaznenih djela u svom dosjeu, ali s najtežim posljedicama.

- Imate 25 godina i dva leša iza sebe - kazao je sudac Županijskog suda u Splitu Marku Kljakoviću Gašpiću dok mu je izricao presudu od 14 godina zatvora za ubojstvo Bože Buzova (31) metkom iz pištolja u glavu. Sa 16 godina Kljaković Gašpić je osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog ubojstva Krešimira Tomičića (26) iz Visokog kraj Sarajeva kojeg je izbo nožem dok je sjedio s djevojkom na klupi na splitskoj Rivi.

Neposredno nakon odsluženja kazne novi incident, ovaj put s vatrenim orzužjem: Kljaković Gašpić vadi pištolj, prislanja ga o glavu mladića i repetira ga. Srećom, nije okinuo, već je mladića samo udario drškom oružja po glavi.

Dvije godine kasnije, u veljači 2008., u solinskom kafiću Apollo sličan scenarij, ali s kobnim krajem: Kljaković Gašpić u sitne sate dolazi u kafić u kojem je bio Buzov, nakon razgovora prislanja mu pištolj o glavu i okida.

Nakon toga ispaljuje još dva hica iz pištolja u zrak u kafiću gdje je bilo još ljudi. Bježi kraće vrijeme te se uz prisutnost odvjetnika prijavljuje policiji. U svojoj obrani je kazao kako mu je Buzov bio prijatelj i da ga sigurno ne bi ubio u kafiću punom ljudi. Izjasnio se kako kako nije znao da je pištolj pun i repetiran te kako se “samo zezao”.

- Ni s kim se ne zeza tako okrutno. Mogli ste tako sebi prisloniti pištolj o glavu i okinuti - kazao mu je sudac koji ga je proglasio krivim. U svom dosjeu Kljaković Gašpić ima razbojstvo, nasilničko ponašanje i krivotvorenje isprava.

Katarina MARIĆ BANJE

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nandija Teklića, Kristijana Stojanovića, Dejana Martedića, Juru Zeca i Marka Kljakovića Gašpića vezuje to što imaju malo godina, a puno kaznenih djela zabilježenih u policijskim dosjeima; od njih petorice jedan je friško prekršajno kažnjen, jedan je u bij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pet ‘mladih šerifa’ koji teroriziraju grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-05-22 19:04:32 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-05-24 14:26:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-05-22 21:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 66211 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/05/23/Novosti/CK210307SUDJENJE02.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "624x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38052501 Threads: 3 Questions: 7077699651 Slow queries: 3296154 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607836593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/crna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju-99972 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/crna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju-99972?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217676 [name] => nanditeklić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nanditeklic [link] => /tag/nanditeklic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230411 [name] => KristijanStojanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kristijanstojanovic [link] => /tag/kristijanstojanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 91258 [name] => DejanMartedić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dejanmartedic [link] => /tag/dejanmartedic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 91259 [name] => JureZec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurezec [link] => /tag/jurezec ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nandija Teklića, Kristijana Stojanovića, Dejana Martedića, Juru Zeca i Marka Kljakovića Gašpića vezuje to što imaju malo godina, a puno kaznenih djela zabilježenih u policijskim dosjeima; od njih petorice jedan je friško prekršajno kažnjen, jedan je u bij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pet ‘mladih šerifa’ koji teroriziraju grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => CRNA SPLITSKA PETORKA Oni ubijaju, kradu, ranjavaju i dilaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-21-40-20-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/05/23/Novosti/CK210307SUDJENJE02.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/05/23/Novosti/CK210307SUDJENJE02.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Nandi Teklić: Imao je 24 godine kad je policija prvi
put tragala za njim
Nandi Teklić: 32 godine, 25 kaznenih prijava


Splitska policija ima pune ruke posla s pripadnicima mlađe generacije široj javnosti poznatih sa stranica Crne kronike.

Jedan od njih je Nandi Teklić; navodno je predvodio skupinu izgrednika koji su upali u Kerumov hotel “Neva” u Podstrani. Nakon što su se poslužili doručkom i pićem, a neki među njima urinirali po inventaru, ukrali su nešto novca iz blagajne i otišli.

Saznalo se kako je jedan od njih bio i mlađi Teklić koji se navodno sam predstavio prilikom ulaska u hotel. Nandi Teklić sa svoje 32 godine skupio je u dosjeu 25 kaznenih prijava.

Zamjetno je kako se radi uglavnom o imovinskim i nasilnim kaznenim djelima, dok su prijave za zloporabu opojnih droga pojavljuju tek sporadično. Na listi nedjela za koje se Nandi sumnjičio navedeno je nanošenje teških tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje, otmica, razbojstvo, provale, iznude i prijetnje.

Još kao 24-godišnjak Nandi je na Općinskom sudu u Splitu bio na optuženičkoj klupi s još dvije osobe: Splićaninom i Poljakom okrivljenima u postupku za devet provala i razbojničku krađu, počinjene u prvoj polovici 2002. godine. Radilo se o provalama u kafiće iz kojih se odnosila tehnička roba ukupne vrijednosti milijun kuna.

Samom Nandiju stavljala se na teret jedna provala i razbojnička krađa kada je u splitskoj diskoteci Metropolis jednom gostu otrgnuo dva zlatna lančića s vrata. U pritvoru je tada proveo dva mjeseca, a po izlasku je nakon samo tri dana opet napravio incident.

S dva prijatelja je u kafiću Casablanca razbio dva stakla jer ih konobar nije htio poslužiti pošto je isteklo radno vrijeme. Nakon razbijanja Nandi se potukao i pobjegao te je policija tragala za njim. Druga potraga policije za Nandijem bila je 2006. godine. Prvo je u ljeto postao žrtva napada grupice maskiranih koji su ga dočekali na Bačvicama i pretukli bejzbol palicama.

Nandi je zadobio potres mozga i liječio se u bolnici. U studenom iste godine u kafiću u Čulićevim dvorima nožem koji je zgrabio sa šanka ubo je jednu osobu u nogu i pobjegao te ga je i tada tražila policija.

Svoju narav navodno je iskazao i tijekom boravka na splitskim Bilicama kada se svojim ponašanjem i stalnim provociranjem zamjerio čuvarima. Pravosudni policajci su mu, navodno, sve vratili s kamatama.


Kristijan Stojanović  Kiki: Imaoje 20 godina kad je
izrešetao ugostitelja Surlu
Kristijan Stojanović: Dvaput u bijegu pred policijom


Priča o drugom splitskom “mladom šerifu” priča je o Kristijanu Stojanoviću Kikiju (28). S poznatim splitskim ugostiteljem Goranom Surlom Stojanovića “povezuje” pet metaka koje mu je sasuo u prsi u splitskom restoranu Pimpinella. Pokušaj ubojstva dogodio se 2001. godine, a prethodio mu je Stojanovićev sukob s jednim od konobara kojega je mlatio bokserom po glavi.

Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Surla je obranio konobara, Stojanović odlazi, vraća se s pištoljem i puca u Surlu kojeg je od sigurne smrti spasio vlasnik restorana i hitna operacija u bolnici.

Kiki bježi i policija traga za njim. Ubrzo ga je uhitila crnogorska policija na aerodromu u Podgorici. Samo mjesec dana prije pucanja u Surlu, Stojanović, tada 20-godišnjak, na Poljudu je s bratom i još četvoricom napao specijalce koje su gađali bengalkama, komadima betona i šipkama.

Zbog siline napada policajci su se sabili u kut, a spasio ih je gol Hajduka. Jednom je izbijen zub, drugi je imao nagnječenu usnu i nos, a treći potres mozga. Kiki provodi u pritvoru 22 mjeseca i izlazi na Uskrs 2003. godine te je gotovo odmah sudjelovao u tučnjavi ispred diskoteke “F1” u Planom kraj Trogira. Iste godine osuđen je na tri godine za pokušaj ubojstva Surle.

Prvo je bio osuđen na četiri, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu smatrajući kako se nije radilo o pokušaju teškog ubojstva. U srpnju 2005. Kiki je uhićen zbog dilanja speeda i heroina i to na graničnom prijelazu sa Slovenijom gdje je pokušao pobjeći. U lipnju 2007. godine osuđen je na pet godina zatvora.

Vrhovni sud mu zbog probavnih smetnji ublažava kaznu i on izlazi prije roka u ožujku ove godine, da bi se već u svibnju našao na listi potencijalnih krivaca za ranjavanje 22-godišnjeg mladića u noćnom klubu “Paganini”.

Mladić je ranjen hicem iz vatrenog oružja u bedro te je s prostrijelnom ranom zadržan u bolnici. Uzrok je, navodno, bila mlađa ženska osoba. Kiki je ponovno u bijegu pred policijom.

Dejan Martedić: Sa 21 godinu sudjelovao je u
zatvorskoj pobuni
Dejan Martedić: Marihuana i tetejac s metkom u cijevi


Suđenje koje se zbog dilanja speeda i heroina vodilo protiv Stojanovića dovodi nas do njegova suoptuženika i treće osobe s naše liste: Dejan Martedić (24), zvani Điđi. On je tada osuđen zajedno sa Stojanovićem, a dobio je tri godine i dva mjeseca zatvora. Obojica su nakon objave presude vrijeđala sudsko vijeće i tužitelja.

Martedić je već tada bio poznat na splitskim Bilicama kao osoba prijeke naravi, a sudjelovao je i u pokušaju pobune s nekoliko pritvorenika u veljači 2006. godine dok je čekao presudu. Njih šestorica blokirala su vrata ćelije broj 17 metalnim ormarima pa zatvorski čuvari par sati nisu mogli ući.

Nakon odsluženja te kazne ponovno je uhićen krajem 2008. godine kao član skupine na čijem čelu je bio Šćepo Bošković iz BiH i koji su prodavali marihuanu po Splitu. Tada je zaplijenjeno 17 kilograma te droge. Prilikom uhićenja Martedić je imao pištolj tetejac s metkom u cijevi i samo je prisebnošću splitskih inspektora sve prošlo bez izgreda.

Poznavatelji Martedićeve naravi znaju koliko je, kad je on u pitanju, teško stvar izvesti mirnim putem. Već u siječnju 2009. godine tijekom šetnje pritvorskim krugom Martedić izaziva novi incident i dolazi u sukob sa 17-godišnjim pritvorenikom optuženim za ubojstvom.

Maloljetnik je zadobio teške ozljede glave i puknuće bubnjića te je zadržan u bolnici, a Martediću je određena stegovna mjera. U ljeto iste godine ponovno povreda zatvorske discipline kada mu je u nađen mobitel koji je skrivao u donjem rublju.

Na sudskoj raspravi u siječnju ove godine negirao je da je bio dio skupine udruženih dilera i po svaku cijenu je pokušavao spasiti brata koji je optužen zajedno s njim.

Jure Zec: Zakon je počeo kršiti kad je imao
samo 14 godina
Jure Zec: Punoljetnost na stranicama Crne kronike


Na splitskim Bilicama nalazi se i četvrti s naše liste: Jure Zec (19) zvani Mali Rus, najmlađi, ali ne i s najtanjim dosjeom. Na stranicama Crne kronike pisalo se o njegovim pothvatima i nedjelima, ali je do prošle godine bio malodoban te se uvijek štitio njegov identitet. Prelazak praga punoljetnosti proslavio je punim imenom i prezimenom na istim tim stranicama.

Jure Zec je osuđen krajem prošle godine na četiri godine zatvora zbog razbojstva, a njegov suučesnik na tri i pol, te im je produljen pritvor. Neposredno prije objave presude na Županijskom sudu u Splitu su pljucali, vikali i skakali po stolicama u prostorijama za pritvorenike te nisu dovedeni na objavu u sudnicu.

Zec i suučesnik terete se da su početkom srpnja prošle godine u sitne sate došli u automatklub “Bingo” i uz prijetnju nožem odnijeli 14.600 kuna.

Zatim su ispred kluba prišli slovenskom državljaninu od kojeg su uzeli bankovnu karticu i zatražili PIN. Kako je Slovenac kazao da ne zna PIN, bacili su ga na pod i udarali ga nogom u glavu, prilikom čega je jedan držao nož, a drugi mu je pretraživao džepove.

Srećom, nasilnike je vidio policajac Interventne policije Split Ivan P. Za Juru Zeca je tijekom dokaznog postupka pregledana presuda Općinskog suda u Splitu kojom je dobio godinu i pol maloljetničkog zatvora zbog iznude.

Optuženi Zec već je kao maloljetnik bio počinitelj niza kaznenih djela, a njegov otac je na istom sudu osuđen zbog međunarodne prostitucije na tri godine zatvora. Mladu Ruskinju je 2001. godine kupio u Banjoj Luci za tadašnjih 3000 njemačkih maraka te se za njega bavila prostitucijom, nakon čega ju je preprodao.

Navodno je neko vrijeme držao u kući u kojoj je živio s kćerkom i tada 10-godišnjim sinom. Na suđenju je svoje mišljenje iznio i stalni sudski vještak psihijatar koji je naveo da je optuženi Zec kao beba ostao bez majke, a otac je 1991. godine otišao u Domovinski rat iz kojeg se vratio na kraju rata.

Već s 14 godina imao je problema sa zakonom, a sklon je impulzivnom reagiranju, što je karakteristično kod osoba s poremećajem osobnosti, naveo je tada psihijatar. Kao malodobnik Zec je bio osumnjičen za sudjelovanje u razbojstvu na splitskim Blatinama, kada su dvojica razbojnika otela torbicu prolaznici.

Prilikom naguravanja i potezanja nesretna žena je tada pala i zadobila teške i smrtonosne ozljede glave. Unatoč sumnjama, protiv Zeca nije nikad pokrenut kazneni postupak jer je sve ostalo na indicijama, bez materijalnih dokaza. Na sudu za malodobnike odgovarao je i na optužbe za bludne radnje zbog pipkanja curica na plažama te za podmetanje požara.

Više puta je bio u domovima, ali je iz njih redovito bježao. Jedno vrijeme je bio u ćeliji na Bilicama zajedno s ocem jer je tako čuvarima bilo najjednostavnije da radi što manje problema.

Marko Kljaković Gašpić: Imao je 16 godina kada je
počinio prvo ubojstvo
Marko Kljaković Gašpić: 25 godina i dva leša iza sebe


Posljednji s naše liste ima najmanje kaznenih djela u svom dosjeu, ali s najtežim posljedicama.

- Imate 25 godina i dva leša iza sebe - kazao je sudac Županijskog suda u Splitu Marku Kljakoviću Gašpiću dok mu je izricao presudu od 14 godina zatvora za ubojstvo Bože Buzova (31) metkom iz pištolja u glavu. Sa 16 godina Kljaković Gašpić je osuđen na pet godina maloljetničkog zatvora zbog ubojstva Krešimira Tomičića (26) iz Visokog kraj Sarajeva kojeg je izbo nožem dok je sjedio s djevojkom na klupi na splitskoj Rivi.

Neposredno nakon odsluženja kazne novi incident, ovaj put s vatrenim orzužjem: Kljaković Gašpić vadi pištolj, prislanja ga o glavu mladića i repetira ga. Srećom, nije okinuo, već je mladića samo udario drškom oružja po glavi.

Dvije godine kasnije, u veljači 2008., u solinskom kafiću Apollo sličan scenarij, ali s kobnim krajem: Kljaković Gašpić u sitne sate dolazi u kafić u kojem je bio Buzov, nakon razgovora prislanja mu pištolj o glavu i okida.

Nakon toga ispaljuje još dva hica iz pištolja u zrak u kafiću gdje je bilo još ljudi. Bježi kraće vrijeme te se uz prisutnost odvjetnika prijavljuje policiji. U svojoj obrani je kazao kako mu je Buzov bio prijatelj i da ga sigurno ne bi ubio u kafiću punom ljudi. Izjasnio se kako kako nije znao da je pištolj pun i repetiran te kako se “samo zezao”.

- Ni s kim se ne zeza tako okrutno. Mogli ste tako sebi prisloniti pištolj o glavu i okinuti - kazao mu je sudac koji ga je proglasio krivim. U svom dosjeu Kljaković Gašpić ima razbojstvo, nasilničko ponašanje i krivotvorenje isprava.

Katarina MARIĆ BANJE

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/crna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju-99972 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=87af8b0ccea3641cb287508550eeb1776829ad9d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=CRNA+SPLITSKA+PETORKA+Oni+ubijaju%2C+kradu%2C+ranjavaju+i+dilaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fcrna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju-99972 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fcrna-splitska-petorka-oni-ubijaju-kradu-ranjavaju-i-dilaju-99972 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nandija Teklića, Kristijana Stojanovića, Dejana Martedića, Juru Zeca i Marka Kljakovića Gašpića vezuje to što imaju malo godina, a puno kaznenih djela zabilježenih u policijskim dosjeima; od njih petorice jedan je friško prekršajno kažnjen, jedan je u bij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pet ‘mladih šerifa’ koji teroriziraju grad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikapet ‘mladih šerifa’ koji teroriziraju grad

CRNA SPLITSKA PETORKA Oni ubijaju, kradu, ranjavaju i dilaju

Piše PSD.
22. svibnja 2010. - 23:30
Nandi Teklić: Imao je 24 godine kad je policija prvi
put tragala za njim
Nandi Teklić: 32 godine, 25 kaznenih prijava


Splitska policija ima pune ruke posla s pripadnicima mlađe generacije široj javnosti poznatih sa stranica Crne kronike.

Jedan od njih je Nandi Teklić; navodno je predvodio skupinu izgrednika koji su upali u Kerumov hotel “Neva” u Podstrani. Nakon što su se poslužili doručkom i pićem, a neki među njima urinirali po inventaru, ukrali su nešto novca iz blagajne i otišli.

Saznalo se kako je jedan od njih bio i mlađi Teklić koji se navodno sam predstavio prilikom ulaska u hotel. Nandi Teklić sa svoje 32 godine skupio je u dosjeu 25 kaznenih prijava.

Zamjetno je kako se radi uglavnom o im...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:40