Novosti Biznis

SVA ĆE ROBA IĆI PREKO LUKE PLOČE

Poduzetnik Roglić nakon Europe osvaja Indoneziju

SVA ĆE ROBA IĆI PREKO LUKE PLOČE

Branko Roglić: poslovat ću s tvrtkom Global Putra International / CROPIX

Dok većina hrvatskih poduzetnika svih provenijencija pravi i pokušava ostvariti planove kako, sad kad je Hrvatska postala članica Europske unije, svoje proizvode plasirati u EU i osvojiti barem djelić tržišta s potencijalnih pola milijarde kupaca, Branko Roglić, vlasnik velike distributerske tvrtke, grupacije Orbico, iz Europe kreće dalje – najprije na istok, i to onaj daleki.

-  U trenutku kad smo mi ušli u Europsku uniju, ja sam već poslovao u Bugarskoj, Rumunjskoj, u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, kamo je, za zastupstvo zasad samo jednog branda, 1. ožujka ove godine, nekoliko mjeseci nakon osnivanja tvrtke, krenula prva faktura.

No, Europska unija je, procjenjuje Roglić, “u zasićenju, u EU nemate rasta“, a njegova je ambicija poslovati tamo gdje se bilježi rast BDP-a. Osim zemalja BRIC-a, a to su Brazil, Rusija, Indija i Kina, još je jedna zemlja koja je po tom kriteriju privukla Roglićevu pozornost:

- Indonezija, zemlja u kojoj trenutačno radim na ostvarenju poslovnih planova, ima rast BDP-a od sedam posto. U rujnu mi dolazi indonezijski partner s kojim ću otvoriti zajednička poduzeća, joint venture, u Hrvatskoj, u Indoneziji i u Kini, odnosno u Hong Kongu. Već sam bio u Indoneziji, u Džakarti, i već sam napisao pismo namjere. Tvrtka s kojom ću poslovati zove se Global Putra International.

Tikovina i mahagonij

Govoreći o poslu kojim će se dvije tvrtke baviti, Roglić kaže da se radi o izmjeni roba između Europe prema Indoneziji i Kini i obrnuto. Ideja je, međutim, naglašava, da se sve odvija preko Hrvatske i hrvatskih luka. Najangažiranija će biti luka Ploče, budući da je najbliža oceanskim vratima. Roba će se, naime, prevoziti Indijskim oceanom, kroz Sueski kanal i Otrantska vrata do Ploča.

Radi se o trgovanju svim vrstama južnoga voća, drva i ugljena.

Indonežani imaju imaju najbolje drvo na svijetu - tikovinu, mahagonij i drugo plemenito drvo, i imaju ugljen najbolje kvalitete na svijetu, sa samo 0,5 posto sumpora, tako da ne zagađuje okolinu. A ono što Europa nudi globalnom tržištu – strojeve, tehnologije, znanje... - ponudit ćemo na Dalekom istoku.

Zajedničko hrvatsko-indonezijsko poduzeće starta, prema Roglićevim najavama, u rujnu. Pred partnerima je zadatak naći osobu koja će na ovome poslu graditi i sebe i poduzeće. Bit će to jedan od menadžera stasalih u Orbicu, s više od deset godina rada u ovoj tvrtki.

Hrvatska bi mogla imati značajne koristi od Roglićeva poslovnog aranžmana, osim lansiranja njezina imena na dalekoistočnim tržištima, već i time, kaže Roglić, što će izvoziti robu, učvršćivati svoje poslovanje, imati nova radna mjesta. Tvrtka čije osnivanje najavljuje imat će sjedište u Hrvatskoj, u Zagrebu, i “porez plaćati nikome nego Hrvatskoj“.

LIDIJA GNJIDIĆ

Ugljen (i) za Plomin 3

‘‘Kad kažete da ćete uvoziti ugljen, prva asocijacija je, kad je hrvatsko tržište u pitanju, Plomin 3.‘‘

- Da, to doista jest prva asocijacija, no ugljen ćemo uvoziti u cijelu Europu, a kupovat će ga onaj tko ga bude trebao. A tko će biti kupci i koliko će ih biti, još je rano govoriti. Mi ćemo, u svakom slučaju, ugljen biti spremni ponuditi - i Plominu - po vrlo povoljnoj cijeni i izvanrednoj kvaliteti - ističe Roglić.

I o tome, međutim, što znači “povoljna cijena“, Roglić kaže da je još rano govoriti.


Naslovnica Biznis