stdClass Object ( [id] => 254707 [title] => U Pennsylvaniji leži malo mjesto velikog imena: Dobro došli u američku Dalmaciju! [alias] => u-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest objavljena u lokalnim novinama "The Daily Item" glasila je kako je poduzetnik Jeremy Strohecker, novi vlasnik mjesne osnovne škole, zatvorene prije dvije godine pa prodane na javnoj dražbi, zgradu odlučio preurediti u dvoranu za vjenčanja i iznajmljivati.

Kako bi mu trošak preuređenja bio što manji, organizirao je prodaju inventara, pa su u školu nahrupili nostalgično raspoloženi mještani - sve nekadašnji đaci - kupiti svoje stare klupe, ormariće, ploče, i razne druge stvari.

Nije to u Americi ništa neobično - ni prodaja školske zgrade da bi postala sala za vjenčanja, ni prodaja inventara, i to po cijenama od kojih su one najniže tek nekoliko centi. Neobičnost je - i to više-manje samo nama, u Dalmaciji - to što se i prodana škola nalazi u Dalmaciji. Ali u Pennsylvaniji, državi u sjeveroistočnom dijelu SAD-a.

Maglovito podrijetlo

U SAD-u ima puno gradova i sela, ali i rijeka, rječica, potoka, rudnika, brda, dolina i planina nazvanih toponimima sa starog kontinenta: pet-šest je Atena, po dva-tri Pariza i Londona, barem je dvadeset raznoraznih Beograda… A pensilvanijskim mjestima, na primjer, Lebanonu, Bethlehemu, Westminsteru i Hanoveru zajedničko je i to što su sva relativno blizu Dalmacije.

Dalmatia, kako se zapravo piše, mjestašce smješteno u okrugu Northumberland, na rijeci Susquehanna (što na jeziku Delaware Indijanaca znači "Rijeka kamenica“, budući da se ulijeva u Chesapeake Bay na Atlantiku, poznatom po kamenicama).

Otkud, dakle, Dalmacija u Americi, tko je dao to ime, kada i zašto?

Prva i najlogičnija pomisao bila bi - neki dalmatinski isljenik koji je u Novom svijetu htio nečemu dati ime svoga staroga kraja. Čak je i na Wikipediji zapisano da je mjesto nazvano po povijesnoj regiji Dalmaciji. Stvari, međutim, nisu tako jednostavne.

Brosius kao Broz

Dalmacija je mjesto od petstotinjak stanovnika, odnosno istoimeno šire naseljeno područje s oko tisuću i 800 stanovnika, bez vlastite komunalne uprave. Utemeljena je u 18. stoljeću, točnije 1798. godine, i to kao Georgetown, po Georgu Brosiusu (Brosious).

Zanimljivo prezime, budući da je jedno od mnogih njegovih oblika - deriviranih, inače, iz latinskog imena Ambrosius - i prezime Broz. Bilo bi zanimljivo otkriti da je neki Broz, recimo Joseph, utemeljio američku Dalmaciju, ali nije.

Prvi Brosius, Sebastian, kupio je oko 1780. zemlju na području današnje Dalmacije, i ostavio je svome sinu Johnu Georgu Brosiusu koji je tu otvorio dućan i podigao mlin, i po kojemu je mjesto nazvano Georgetown.

Lokalni historičari, međutim, koji su se bavili poviješću američkog dalmatinskog kraja i dalmatinskih obitelji, ni na koji način ne naznačuju da Brosiusovi o kojima je riječ imaju ikakve veze s ovdašnjom verzijom imena (Broz) ili bilo kojim dijelom današnje Hrvatske. Nemaju veze ni s tamošnjom Dalmacijom, u smislu "kumovanja" tom imenu.

Jest da je po zaslužnom "Brozu" grad nazvan Georgetown, no nakon što je 1818. u mjesto stigla pošta, ispostavilo se da tako nazvan poštanski ured samo stvara zbrku jer je bilo puno gradova, odnosno poštanskih ureda s imenom Georgetown. I onda je netko te 1818. godine rekao - neka poštanski ured nosi ime Dalmacija. Ali tko je to rekao? I čime je točno bio motiviran?

Sličnosti dviju obala

Bilo je ljudi koji su pokušavali naći odgovor na to pitanje. Jedan od njih je pensilvanijski historičar Dick Martz. Godine 1998. Dalmatia je slavila 200. godišnjicu postojanja, a tim se povodom i Richard Dick Martz uhvatio velikoga posla - do obljetničkog slavlja pripremanog za kolovoz te godine morao je završiti knjigu o dvostoljetnoj povijesti Dalmacije.

Pripremio je puno pisanog materijala i puno fotografija, no zapelo je na ključnom, "gorućem" pitanju: Zašto baš Dalmacija?

Pokušavajući pronaći odgovor na to pitanje, Martz se obraćao na razne adrese, tražeći bilo kakve informacije koje u dugom i temeljitom traganju po mnogim arhivima, listanju dokumenata i povijesne građe nije sam uspio naći, niti potvrditi da dokaza te vrste negdje uopće ima.

Vratimo se stoga u trenutak kad je Savezna poštanska služba odlučila otvoriti ured u Georgetownu u okrugu Northumberland, i kad je netko, da se izbjegne zbrku, uredu - pa tako i mjestu - dao ime Dalmatia.

Martz navodi da je katkad prvom upravniku pošte ostavljano da sugerira ime. Prvi upravnik pošte u Dalmaciji bio je Martin A. Stock, no Martz ga, kaže, ni na koji način nije uspijevao povezati s Hrvatskom. Možda je i neki službenik iz Saveznog poštanskog ureda, podrijetlom iz Dalmacije ili na drugi način s njom povezan, odredio ime. No i to je ostalo samo na pretpostavci - iako ne tako nejverojatnoj.

Postoji legenda, navodi dalje Martz, koja je tridesetih godina bila zapisana na metalnim oznakama na ulazu u Dalmaciju, o tome kako je nekadašnji Georgetown u Dalmaciju preimenovan radi sličnosti svoje obale s dalmatinskom obalom u Europi. No, u dokumentima u državnim arhivima nema službenih podatka o tome da su ulazne table spominjale europsku Dalmaciju.


Ovako izgleda ulazak u Dalmaciju na sjeveroistoku SAD-a
Legenda o sličnosti dviju obala zapisana i na ulaznoj tabli u grad izrasla je na priči o geodetu navodno rođenom u hrvatskoj Dalmaciji koji je putovao uz rijeku Susquehanna, zaustavivši se u Georgetownu. Dalmatinski mjeritelj je na mapi koju je izradio mjereći područje napravio zabilješku o sličnosti obalne linije rijeke s linijom morske obale u negovoj rodnoj Dalmaciji, onoj na Starom kontinentu.

Druga varijanta "geodetske" priče uzima u obzir mogućnost da je gradski mjeritelj William Grey posjetio Dalmaciju s ove strane Atlantika, pa da je upravo on našao sličnost između dviju obala, i na svojoj mapi ostavio zabilješku o tome (u zapisima u Grayu na 454. stranici knjige "History of Northumberland County, Pennsylvania“ Herberta C. Bella govori se o Williamu Greyu, rođenom 1750. u Irskoj, njegovoj vojnoj službi već od ranih godina, zarobljeništvu, umirovljenju i povratku u okrug Northumberland gdje se bavio geodetskim poslovima, no nigdje se ne spominje odlazak bilo gdje po Europi).

Povijest na 400 stranica

Navodno su Martzovi prijatelji i lokalni historičari imali priliku vidjeti sliku te mape u nekoj knjizi, no podatka o tome kad i gdje nisu se mogli sjetiti.

"Pretraživao sam svaki mogući izvor u pensilvanijskom Državnom arhivu i biblioteci da bih potvrdio tu priču, no nisam imao sreće“, piše Martz. "Niti ima ikakvog zapisa o tome zašto je na postavljenim metalnim znakovima stajao onaj zapis. Obično se tako nešto postavlja prema zahtjevu lokalnog historičarskog društva.

Northumberland County Historical Society činio mi se najvjerojatniji izvor, ali ni oni nisu imali nikakav dokument ni spis o takvom zahtjevu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća“.

Tragajući za podatkom tko je pensilvanijskoj Dalmaciji dao ime, Martz je čak sam dio rijeke Susquehanna uz koju je smještena Dalmacija uspoređivao s različitim dijelovima karte hrvatske Dalmacije, no bez uspjeha. Nije teško vjerovati, piše, da je netko, možda upravo geometar, primijetio sličnost i to zabilježio. Zaključuje da nije toliko ni važno jesu li obale u nekom dijelu doista slične - ako se nekad nekom učinilo da jesu.

Konačno, usprkos višegodišnjem trudu, pretraživanju državnih arhiva, biblioteka, istraživanju u arhivima državne Pošte, mailovima poslanim na mnoge adrese, Martz nekoliko godina nakon slavljenja dvjestogodišnjice, iznosi kako na oko 400 stranica svoje knjige "Dalmatia, Pennsylvania - The first Two Hundred Years: A Bicentennial History, 1798-1998“ nije mogao reći "kako je selo dobilo svoje ime".

PIŠE: LIDIJA GNJIDIĆ

Doseljenici iz Austro-Ugarske

I jest i nije lako u američkom melting potu pronaći podatke o nekome (ili nečemu). S jedne strane, postoje prilično detaljni zapisi, kao što su, recimo, knjige koje spominjemo i u tekstu, u kojima se detaljno obrazlaže podrijetlo cijelih obitelji, tko se kad rodio, umro, s kim se tko ženio, koliko je djece imao i što se s njima događalo, tko se čime bavio, kad se tko selio, koje je imanje i od koga kupio. S druge strane, pogrešno ispisano, izmijenjeno ili "amerikanizirano" (prez)ime ili naziv, nepouzdanost izvora ili nepotpuni podaci mogu učiniti da se potraga za nečim znatno oteža ili onemogući.

Mnogi koji su u ranijim vremenima, do prvih desetljeća 20. stoljeća stizali u Ameriku iz Dalmacije, mogli su biti vođeni kao doseljenici iz Austro-Ugarske, bez dodatnih podataka o mjestu podrijetla. A ponešto, vrlo vjerojatno, nikad nije ni zapisano. Pa kad već oni kojima su povijesni arhivi i drugi instrumenti potrage bili sasvim pri ruci nisu u potrazi za davateljem imena američkoj Dalmaciji stigli dalje od pretpostavki - velike su šanse da će tako i ostati. Iako, nikad se ne zna.

Jedini Hrvat Joseph Mavretic

Martz na jedmome mjestu piše kako u pensilvanijskoj dalmatinskoj regiji, s populacijom koju primarno čine potomci njemačkih doseljenika, "danas nema puno Dalmatinaca“. Navodi pritom kako je obitelj Dreibelbis tvrdila da im je jedan od predaka nekoć živio u Dalmaciji, u Hrvatskoj, no ništa više o tome ne kaže.
Sudeći prema prezimenima u telefonskom imeniku mjesta Dalmatia, Pa, tamo Dalmatinaca uopće nema.

Naravno, teško je znati tko se udao i priženio i kakve su okolnosti mijenjale prezimena, no među Martinima, Zartmanima, Graffima Masserima, Allemanima itd. lako je uočiti pretežno germansko podrijetlo prezimena.
Lampica je zasvijetlila kod imena Mavretic, Josepha i Elle - no ni Mavretići, iako podrijetlom iz Hrvatske, nisu podrijetlom Dalmatinci. Kako saznajemo na internetskoj stranici koja se bavi podrijetlom hrvatskih prezimena, Mavretići potječu iz Ozlja, ima ih i Osijeku i Zagrebu, ali u Dalmaciji nikad nisu obitavali. Od namjere da Mavretice nazovemo i svejedno se raspitamo o podrijetlu imena Dalmacija, odustali smo nakon nailaska na \'obituary\', šonetu Josephu Mavreticu, iz koje se saznaje da je rođen u Harrisburgu, da mu se otac zvao Marko (a majka Mildred) te da mu supruga, sudeći po djevojačkom prezimenu, nije hrvatskog podrijetla.

Tridesetogodišnjaci u prosjeku

A kakvi su američki Dalmatinci, kako njih petstotinjak živi, što rade? Prije svega, nitko od njih nije rođen izvan SAD-a. Odakle god da potječu, nisu prva generacija doseljenika.
Gotovo šezdeset posto ih je u braku, više od 80 posto završilo je srednju školu, a destak posto njih ima i više stupnjeve obrazovanja. Prosječno su stari nešto iznad 30 godina, stanuju pretežno u vlastitim kućama (više od 60 posto) s prosječno šest soba, starima šezdesetak godina, a ako imaju hipoteku, prosječna je rata oko 800 dolara.

Prosječno se radi 38 sati tjedno, stopa nezaposlenosti je vrlo vioka, iznad 17 posto (što je više od nacionalnog prosjeka koji je 7,9), no stopa siromaštva je 6,0, što je manje od nacionalnog prosjeka. Srednji godišnji radnički dohodak je oko 31 tisuću dolara.

Prosječni dohodak po kućanstvu je nizak, oko 50.000, i to kod onih u dobi od 45 do 64 godina koji zarađuju najviše. Na posao ih više od pola dnevno putuje do 25 minuta, ostali od 25 do 45 minuta.
Oko 35 posto zaposlenih radi trgovačke i uredske poslove, 27 posto proizvodne, oko 12 poslo uslužne, a oko šest posto ih je zaposleno u zdravstvu.

Na TV-u, sudeći po emisijama istaknutima u TV programima lokalnih novina, gledaju show “Ples sa zvijezdama“, kao i “The Voice“, CSI serijale itd. Na forumima raspravljaju o potezima predsjednika Obame, gay brakovima (Marriage is a human right. Jesus had 2 fathers... why can’t others?), pravu na abortus...
Sve u svemu, nije da među dvjema teško usporedivim Dalmacijama nema sličnosti.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve im cvitalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-11-25 18:22:27 [created_by] => 26156 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-11-25 19:14:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-11-25 19:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7007 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/11/22/Spektar/dalmatia_pennsylvania_misto.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x309" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8051686 Threads: 13 Questions: 1602264533 Slow queries: 4899408 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112591257 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/u-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju-254707 [printLink] => /mozaik/zivot/u-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju-254707?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 206813 [name] => dalmatia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia [link] => /tag/dalmatia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve im cvitalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Pennsylvaniji leži malo mjesto velikog imena: Dobro došli u američku Dalmaciju! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-11-50-21-26156 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/22/Spektar/dalmatia_pennsylvania_misto.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/22/Spektar/dalmatia_pennsylvania_misto.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijest objavljena u lokalnim novinama "The Daily Item" glasila je kako je poduzetnik Jeremy Strohecker, novi vlasnik mjesne osnovne škole, zatvorene prije dvije godine pa prodane na javnoj dražbi, zgradu odlučio preurediti u dvoranu za vjenčanja i iznajmljivati.

Kako bi mu trošak preuređenja bio što manji, organizirao je prodaju inventara, pa su u školu nahrupili nostalgično raspoloženi mještani - sve nekadašnji đaci - kupiti svoje stare klupe, ormariće, ploče, i razne druge stvari.

Nije to u Americi ništa neobično - ni prodaja školske zgrade da bi postala sala za vjenčanja, ni prodaja inventara, i to po cijenama od kojih su one najniže tek nekoliko centi. Neobičnost je - i to više-manje samo nama, u Dalmaciji - to što se i prodana škola nalazi u Dalmaciji. Ali u Pennsylvaniji, državi u sjeveroistočnom dijelu SAD-a.

Maglovito podrijetlo

U SAD-u ima puno gradova i sela, ali i rijeka, rječica, potoka, rudnika, brda, dolina i planina nazvanih toponimima sa starog kontinenta: pet-šest je Atena, po dva-tri Pariza i Londona, barem je dvadeset raznoraznih Beograda… A pensilvanijskim mjestima, na primjer, Lebanonu, Bethlehemu, Westminsteru i Hanoveru zajedničko je i to što su sva relativno blizu Dalmacije.

Dalmatia, kako se zapravo piše, mjestašce smješteno u okrugu Northumberland, na rijeci Susquehanna (što na jeziku Delaware Indijanaca znači "Rijeka kamenica“, budući da se ulijeva u Chesapeake Bay na Atlantiku, poznatom po kamenicama).

Otkud, dakle, Dalmacija u Americi, tko je dao to ime, kada i zašto?

Prva i najlogičnija pomisao bila bi - neki dalmatinski isljenik koji je u Novom svijetu htio nečemu dati ime svoga staroga kraja. Čak je i na Wikipediji zapisano da je mjesto nazvano po povijesnoj regiji Dalmaciji. Stvari, međutim, nisu tako jednostavne.

Brosius kao Broz

Dalmacija je mjesto od petstotinjak stanovnika, odnosno istoimeno šire naseljeno područje s oko tisuću i 800 stanovnika, bez vlastite komunalne uprave. Utemeljena je u 18. stoljeću, točnije 1798. godine, i to kao Georgetown, po Georgu Brosiusu (Brosious).

Zanimljivo prezime, budući da je jedno od mnogih njegovih oblika - deriviranih, inače, iz latinskog imena Ambrosius - i prezime Broz. Bilo bi zanimljivo otkriti da je neki Broz, recimo Joseph, utemeljio američku Dalmaciju, ali nije.

Prvi Brosius, Sebastian, kupio je oko 1780. zemlju na području današnje Dalmacije, i ostavio je svome sinu Johnu Georgu Brosiusu koji je tu otvorio dućan i podigao mlin, i po kojemu je mjesto nazvano Georgetown.

Lokalni historičari, međutim, koji su se bavili poviješću američkog dalmatinskog kraja i dalmatinskih obitelji, ni na koji način ne naznačuju da Brosiusovi o kojima je riječ imaju ikakve veze s ovdašnjom verzijom imena (Broz) ili bilo kojim dijelom današnje Hrvatske. Nemaju veze ni s tamošnjom Dalmacijom, u smislu "kumovanja" tom imenu.

Jest da je po zaslužnom "Brozu" grad nazvan Georgetown, no nakon što je 1818. u mjesto stigla pošta, ispostavilo se da tako nazvan poštanski ured samo stvara zbrku jer je bilo puno gradova, odnosno poštanskih ureda s imenom Georgetown. I onda je netko te 1818. godine rekao - neka poštanski ured nosi ime Dalmacija. Ali tko je to rekao? I čime je točno bio motiviran?

Sličnosti dviju obala

Bilo je ljudi koji su pokušavali naći odgovor na to pitanje. Jedan od njih je pensilvanijski historičar Dick Martz. Godine 1998. Dalmatia je slavila 200. godišnjicu postojanja, a tim se povodom i Richard Dick Martz uhvatio velikoga posla - do obljetničkog slavlja pripremanog za kolovoz te godine morao je završiti knjigu o dvostoljetnoj povijesti Dalmacije.

Pripremio je puno pisanog materijala i puno fotografija, no zapelo je na ključnom, "gorućem" pitanju: Zašto baš Dalmacija?

Pokušavajući pronaći odgovor na to pitanje, Martz se obraćao na razne adrese, tražeći bilo kakve informacije koje u dugom i temeljitom traganju po mnogim arhivima, listanju dokumenata i povijesne građe nije sam uspio naći, niti potvrditi da dokaza te vrste negdje uopće ima.

Vratimo se stoga u trenutak kad je Savezna poštanska služba odlučila otvoriti ured u Georgetownu u okrugu Northumberland, i kad je netko, da se izbjegne zbrku, uredu - pa tako i mjestu - dao ime Dalmatia.

Martz navodi da je katkad prvom upravniku pošte ostavljano da sugerira ime. Prvi upravnik pošte u Dalmaciji bio je Martin A. Stock, no Martz ga, kaže, ni na koji način nije uspijevao povezati s Hrvatskom. Možda je i neki službenik iz Saveznog poštanskog ureda, podrijetlom iz Dalmacije ili na drugi način s njom povezan, odredio ime. No i to je ostalo samo na pretpostavci - iako ne tako nejverojatnoj.

Postoji legenda, navodi dalje Martz, koja je tridesetih godina bila zapisana na metalnim oznakama na ulazu u Dalmaciju, o tome kako je nekadašnji Georgetown u Dalmaciju preimenovan radi sličnosti svoje obale s dalmatinskom obalom u Europi. No, u dokumentima u državnim arhivima nema službenih podatka o tome da su ulazne table spominjale europsku Dalmaciju.


Ovako izgleda ulazak u Dalmaciju na sjeveroistoku SAD-a
Legenda o sličnosti dviju obala zapisana i na ulaznoj tabli u grad izrasla je na priči o geodetu navodno rođenom u hrvatskoj Dalmaciji koji je putovao uz rijeku Susquehanna, zaustavivši se u Georgetownu. Dalmatinski mjeritelj je na mapi koju je izradio mjereći područje napravio zabilješku o sličnosti obalne linije rijeke s linijom morske obale u negovoj rodnoj Dalmaciji, onoj na Starom kontinentu.

Druga varijanta "geodetske" priče uzima u obzir mogućnost da je gradski mjeritelj William Grey posjetio Dalmaciju s ove strane Atlantika, pa da je upravo on našao sličnost između dviju obala, i na svojoj mapi ostavio zabilješku o tome (u zapisima u Grayu na 454. stranici knjige "History of Northumberland County, Pennsylvania“ Herberta C. Bella govori se o Williamu Greyu, rođenom 1750. u Irskoj, njegovoj vojnoj službi već od ranih godina, zarobljeništvu, umirovljenju i povratku u okrug Northumberland gdje se bavio geodetskim poslovima, no nigdje se ne spominje odlazak bilo gdje po Europi).

Povijest na 400 stranica

Navodno su Martzovi prijatelji i lokalni historičari imali priliku vidjeti sliku te mape u nekoj knjizi, no podatka o tome kad i gdje nisu se mogli sjetiti.

"Pretraživao sam svaki mogući izvor u pensilvanijskom Državnom arhivu i biblioteci da bih potvrdio tu priču, no nisam imao sreće“, piše Martz. "Niti ima ikakvog zapisa o tome zašto je na postavljenim metalnim znakovima stajao onaj zapis. Obično se tako nešto postavlja prema zahtjevu lokalnog historičarskog društva.

Northumberland County Historical Society činio mi se najvjerojatniji izvor, ali ni oni nisu imali nikakav dokument ni spis o takvom zahtjevu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća“.

Tragajući za podatkom tko je pensilvanijskoj Dalmaciji dao ime, Martz je čak sam dio rijeke Susquehanna uz koju je smještena Dalmacija uspoređivao s različitim dijelovima karte hrvatske Dalmacije, no bez uspjeha. Nije teško vjerovati, piše, da je netko, možda upravo geometar, primijetio sličnost i to zabilježio. Zaključuje da nije toliko ni važno jesu li obale u nekom dijelu doista slične - ako se nekad nekom učinilo da jesu.

Konačno, usprkos višegodišnjem trudu, pretraživanju državnih arhiva, biblioteka, istraživanju u arhivima državne Pošte, mailovima poslanim na mnoge adrese, Martz nekoliko godina nakon slavljenja dvjestogodišnjice, iznosi kako na oko 400 stranica svoje knjige "Dalmatia, Pennsylvania - The first Two Hundred Years: A Bicentennial History, 1798-1998“ nije mogao reći "kako je selo dobilo svoje ime".

PIŠE: LIDIJA GNJIDIĆ

Doseljenici iz Austro-Ugarske

I jest i nije lako u američkom melting potu pronaći podatke o nekome (ili nečemu). S jedne strane, postoje prilično detaljni zapisi, kao što su, recimo, knjige koje spominjemo i u tekstu, u kojima se detaljno obrazlaže podrijetlo cijelih obitelji, tko se kad rodio, umro, s kim se tko ženio, koliko je djece imao i što se s njima događalo, tko se čime bavio, kad se tko selio, koje je imanje i od koga kupio. S druge strane, pogrešno ispisano, izmijenjeno ili "amerikanizirano" (prez)ime ili naziv, nepouzdanost izvora ili nepotpuni podaci mogu učiniti da se potraga za nečim znatno oteža ili onemogući.

Mnogi koji su u ranijim vremenima, do prvih desetljeća 20. stoljeća stizali u Ameriku iz Dalmacije, mogli su biti vođeni kao doseljenici iz Austro-Ugarske, bez dodatnih podataka o mjestu podrijetla. A ponešto, vrlo vjerojatno, nikad nije ni zapisano. Pa kad već oni kojima su povijesni arhivi i drugi instrumenti potrage bili sasvim pri ruci nisu u potrazi za davateljem imena američkoj Dalmaciji stigli dalje od pretpostavki - velike su šanse da će tako i ostati. Iako, nikad se ne zna.

Jedini Hrvat Joseph Mavretic

Martz na jedmome mjestu piše kako u pensilvanijskoj dalmatinskoj regiji, s populacijom koju primarno čine potomci njemačkih doseljenika, "danas nema puno Dalmatinaca“. Navodi pritom kako je obitelj Dreibelbis tvrdila da im je jedan od predaka nekoć živio u Dalmaciji, u Hrvatskoj, no ništa više o tome ne kaže.
Sudeći prema prezimenima u telefonskom imeniku mjesta Dalmatia, Pa, tamo Dalmatinaca uopće nema.

Naravno, teško je znati tko se udao i priženio i kakve su okolnosti mijenjale prezimena, no među Martinima, Zartmanima, Graffima Masserima, Allemanima itd. lako je uočiti pretežno germansko podrijetlo prezimena.
Lampica je zasvijetlila kod imena Mavretic, Josepha i Elle - no ni Mavretići, iako podrijetlom iz Hrvatske, nisu podrijetlom Dalmatinci. Kako saznajemo na internetskoj stranici koja se bavi podrijetlom hrvatskih prezimena, Mavretići potječu iz Ozlja, ima ih i Osijeku i Zagrebu, ali u Dalmaciji nikad nisu obitavali. Od namjere da Mavretice nazovemo i svejedno se raspitamo o podrijetlu imena Dalmacija, odustali smo nakon nailaska na \'obituary\', šonetu Josephu Mavreticu, iz koje se saznaje da je rođen u Harrisburgu, da mu se otac zvao Marko (a majka Mildred) te da mu supruga, sudeći po djevojačkom prezimenu, nije hrvatskog podrijetla.

Tridesetogodišnjaci u prosjeku

A kakvi su američki Dalmatinci, kako njih petstotinjak živi, što rade? Prije svega, nitko od njih nije rođen izvan SAD-a. Odakle god da potječu, nisu prva generacija doseljenika.
Gotovo šezdeset posto ih je u braku, više od 80 posto završilo je srednju školu, a destak posto njih ima i više stupnjeve obrazovanja. Prosječno su stari nešto iznad 30 godina, stanuju pretežno u vlastitim kućama (više od 60 posto) s prosječno šest soba, starima šezdesetak godina, a ako imaju hipoteku, prosječna je rata oko 800 dolara.

Prosječno se radi 38 sati tjedno, stopa nezaposlenosti je vrlo vioka, iznad 17 posto (što je više od nacionalnog prosjeka koji je 7,9), no stopa siromaštva je 6,0, što je manje od nacionalnog prosjeka. Srednji godišnji radnički dohodak je oko 31 tisuću dolara.

Prosječni dohodak po kućanstvu je nizak, oko 50.000, i to kod onih u dobi od 45 do 64 godina koji zarađuju najviše. Na posao ih više od pola dnevno putuje do 25 minuta, ostali od 25 do 45 minuta.
Oko 35 posto zaposlenih radi trgovačke i uredske poslove, 27 posto proizvodne, oko 12 poslo uslužne, a oko šest posto ih je zaposleno u zdravstvu.

Na TV-u, sudeći po emisijama istaknutima u TV programima lokalnih novina, gledaju show “Ples sa zvijezdama“, kao i “The Voice“, CSI serijale itd. Na forumima raspravljaju o potezima predsjednika Obame, gay brakovima (Marriage is a human right. Jesus had 2 fathers... why can’t others?), pravu na abortus...
Sve u svemu, nije da među dvjema teško usporedivim Dalmacijama nema sličnosti.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/u-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju-254707 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=609f87673246ffd098fc485789a3265c7b53b3cd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Pennsylvaniji+le%C5%BEi+malo+mjesto+velikog+imena%3A+Dobro+do%C5%A1li+u+ameri%C4%8Dku+Dalmaciju%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju-254707 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fu-pennsylvaniji-lezi-malo-mjesto-velikog-imena-dobro-dosli-u-americku-dalmaciju-254707 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sve im cvitalo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSve im cvitalo

U Pennsylvaniji leži malo mjesto velikog imena: Dobro došli u američku Dalmaciju!

Piše PSD.
25. studenog 2014. - 20:03

PIŠE: LIDIJA GNJIDIĆ

Doseljenici iz Austro-Ugarske

I jest i nije lako u američkom melting potu pronaći podatke o nekome (ili nečemu). S jedne strane, postoje prilično detaljni zapisi, kao što su, recimo, knjige koje spominjemo i u tekstu, u kojima se detaljno obrazlaže podrijetlo cijelih obitelji, tko se kad rodio, umro, s kim se tko ženio, koliko je djece imao i što se s njima događalo, tko se čime bavio, kad se tko selio, koje je imanje i od koga kupio. S druge strane, pogrešno ispisano, izmijenjeno ili "amerikanizirano" (prez)ime ili naziv, nepouzdanost izvora ili nepotpuni podaci mogu učiniti da se potraga za nečim znatno oteža ili onemogući.

Mnogi koji su u ranijim vremenima, do prvih ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:50