stdClass Object ( [id] => 1316348 [title] => Prošao sam svjetske piste, družio se s Lady Di, ali Sinj nikad nisam napustio - gojio sam i stoku i obrađivao zemlju! [alias] => prosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Budućnost? Zamišljam je okružen prijateljima i životinjama u prirodi. Kućica na osami, psi i ja, beskrajne šetnje… Jer što je život? Dođeš, budeš i odeš… - govori nam Josip Joško Tešija, rođeni Sinjanin, naš najstariji muški maneken, koji je nosio i prvu haljinu u Hrvatskoj.

Iako je već debelo zagazio u šesto desetljeće života, radi punom parom, a u ćakuli za Slobodnu Dalmaciju ovaj model, povjesničar umjetnosti, arheolog i voditelj zagrebačke Galerije "Kranjčar" prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet.

---

---

Kako je izgledalo vaše djetinjstvo u Sinju, po čemu ga pamtite?

- Vrlo lijepo, bezbrižno, vedro, veselo… Proteklo je u velikoj zaigranosti i nevinosti, u našoj Kali, ulici gdje sam odrastao. To su bili dani Indijanaca i kauboja, partizana i Nijemaca, nogometa i košarke. Zimi sanjkanje, ljeti bazen sto metara od ulice, a i odlasci na more. Čitalo se, kartalo i zezalo. Bio je to neponovljivi duh vremena pun igre, iluzije i pogleda u bolje sutra.

---

image

Josip je i kustos u Galeriji Kranjčar

 

Snimka: Neven Vrbanić
---

Iz kakve obitelji dolazite?

- Moja divna familija… Mama i tata su u dubokoj starosti, još su nam tu. Veselimo se svaki dan što su s nama i da to vrijeme s njima još traje. Potječem iz tradicionalne dalmatinske obitelji. Kuća je uvijek bila puna ljudi, nikad nismo ručali sami. Moj je tata volio umjetnost i izradu u drvetu, metalu i slikarstvu, već je s 20 godina vozio auto.

Kroz kuću su nam prolazila dva kipara, tatini prijatelji Ivo Filipović Grčić i Stipe Sikirica. Tako da sam ja već od pete godine bio drugačiji i shvaćao što je to art, a posebne doživljaje pamtim iz njihovih ateljea, poput nagih tijela, aktova, životinja, lubanja… Sakriti se i otići u atelje u svijet mističnog i nestvarnog za mene je bilo neopisivo iskustvo.

Roditelji ispred vremena

Zašto ste odlučili napustiti Sinj?

- Nikad ga nisam napustio! Sinj je dio mene, mojih početaka, familije, odrastanja, vrtića, škole, Alke, Gospe, konja, sela Ogorja odakle su mi preci, pa selo Lučane… Kad odete iz jednog grada, pogotovo rodnog, vi zapravo niste ni otišli. Živi i mrtvi su s vama, živi zovu, a mrtvi teku kroz vene. Nikad nisam otišao iz Sinja i Cetinske krajine, a ni oni iz mene. Kad sam odlazio, roditelji su mi rekli: "Grad i mi te uvijek čekamo!" I dođem mu često jer volim Sinj i ljude u njemu. Ta druženja i anegdote iz mladosti… Ne moramo se vidjeti i čuti godinama, ali kad smo potrebiti, evo nas, svim srcem priskočimo pomoći kome god treba.

Kako je došlo do toga da zakoračite u modni svijet?

- Moja vezanost za modu je vezanost za folklor, etno, selo, pratetu Mariju… Tata mi je bio član folklornog društva i rano sam kao dječak gledao narodnu nošnju, oblike, motive i izradu. Sve vikende i praznike provodio sam na selu kod pratete Marije, koja je bila oličenje dobrote, rada i narodnog znanja. Mala ženica niskog rasta u traversi za mene je bila Coco Chanel. Sve o avangardnom načinu odijevanja naučio sam od nje. Ali i kako obrađivati zemlju, gojiti stoku, liječiti ljude, živjeti u skladu s prirodom… Od tuda dolazi moje poimanje mode, odnosno avangarde.

---

image

Družio se i s Ursulom Andress

 

Privatni album
---

Budući da sam bio prijatelj s Bangourama, Kristina i Hamed, vlasnici jedne od najuspješnijih modnih agencija na svijetu, "Midikenn", nagovorili su me na probno snimanje fotografija. Moj otpor je bio ogroman. Ma ne, mršav sam, ružan, a imam i godine. Ajmo! – rekla mi je Kristina, napravili smo snimanje i tako su me gurnuli u modni svijet. Te fotografije koje je ona snimila dobile su dvije europske nagrade. I odoh vam ja tako u taj svijet mode…

Što su vam roditelji rekli?

- Uvijek su bili vrlo tolerantni i ispred svog vremena. Stvarno sam po njima mogao sve, sve su mi pružili i dali, uvijek me podržavali.

Koliko se moda promijenila od tih dana kad ste počinjali pa do danas?

- Moda se mijenja tolikom brzinom kao i mi. U ovoj godini imate pet svjetskih brendova koji su vodeći, ostali se snalaze. Modeli su nekad bili posebnog izgleda, futuristični, promjenjivog lica, kameleoni… Ostajali su duže na sceni, a sada ih mijenjaju po sezoni pa ih puno odustaje. Jer moda traži od vas vojnika!

Upoznao i princezu Dianu

Kojim ste adutom obarali agente s nogu?

- Nikad nisam ni pomišljao da bih nešto mogao ostvariti, pogotovo zbog svog androgenog mršavog tijela, lica… Nisam bio teretana tip, nego urbani mršavi muškarac, zaigran, luckast i svoj. No privlačio sam agente i dobivao razne revije. Mnogim dizajnerima sam bio muza i inspiracija, kao i umjetnicima dandanas.

Upoznali ste Lady Di. Kako je izgledao taj susret?

- Bio je iznenadan i brz. Beč, 1997. godine. Ostaje uspomena na tu predivnu osobu poput impale koja stoji pored vas i pita vas kako ste. Te oči i osmijeh zauvijek su mi ostali urezani u sjećanje. Pogotovo njezina blagost. Slušala je što govorim, shvatite da za nju to nije samo još jedan isprazan susret u nizu i puko upoznavanje.

---

image

Upoznao je i Grace Jones

 

Privatni album
---

Koji trenutak u modnoj karijeri najviše pamtite?

- Snimanje omaža povodom smrti Alexandera McQueena. Pa kampanja sa zmijom Zoe, četiri metra dugačkim burmanskim pitonom na 33 stupnja. Snimanje je trajalo šest sati, a te fotografije obišle su svijet.

Je li vam se ikad dogodilo da ste pali na pisti?

- Nije, ali je najopasniji izlaz ikad bio na reviji Nade Došen. Imao sam uniseks odijelo, ogrlicu od kablova do poda i potpetice od 18 centimetara. Glava i kičma se lome, ali uspio sam uz gromoglasni aplauz.

Uvijek s opasnim životinjama

Prešli ste 55. godinu, ali i dalje radite punom parom. Je li vam teško dobivati angažmane u toj dobi?

- Ako ste u formi, radite, a ako volite svoj posao tada vas traže. Još ako imate tip kameleona, onda to ide… Već tri desetljeća sam vjeran svojoj modnoj agenciji "Midikenn", koja spada među deset najboljih modnih agencija na svijetu. Hvala Midikennu i Bangourama što su me proglasili prvim art modelom na svijetom.

Jeste li oduvijek voljeli nositi haljine? Prošetate li se u njima gradom ili ih nosite samo na pistama i editorijalima?

Nikad nisam imao problem nositi ih na ulici. Smatram da je muškarac u suknji pravi ratnik i borac, pogotovo u vremenima današnje krize, brzine života i raznih nedaća. Suknja na muškarcu ukazuje na hrabrog i opuštenog muškarca koji stoji čvrsto na zemlji.

---

image

Kampanja koja je obišla svijet

Privatni album
---

Zanimljivo je da nema životinje koju niste imali na sebi za potrebe nekog snimanja. Nije vas strah bliskog kontakta sa zmijama ili kao na fotografiranju za naš intervju, na kojem vam je društvo pravio varan?

- Nikad nisam bio bez opasne životinje, istina, od zmija, guštera, divljih mačaka i ptica. To ide uz dramatiku modne kampanje kako bi izgledalo što dramatičnije i izazovnije. Iskustvo s varanom je bilo fenomenalno, ponovio bih ga.

Bili ste i u Domovinskom ratu, hrvatski ste branitelj. Kako se jedan maneken našao na ratnom bojištu s puškom u ruci?

- Dobio sam poziv i otišao na prvu crtu pomagati obrani domovine. Najgora je bila zima na Dinari, pa sve do Ribnika. Ali, najvažnije je da sam zdrav. Često pomislim na poginule koji nikako ne smiju otići u zaborav!

Vani si uvijek stranac

Zašto ste se prije 14 godina vratili u Hrvatsku?

- Naša lipa zemlja Hrvatska, obala, Dalmacija, Zagreb… Život je to po mjeri čovjeka. Tu sam na svom i među svojim ljudima. Vani si uvijek stranac…

---

image
Privatni album
---

Uz manekenstvo radite i u Galeriji "Kranjčar", u kojoj ste kustos.

- Rad u toj galeriji je čista sreća. Elvira Kranjčar moje je nadahnuće, s njom sam stekao znanje da mogu raditi od Tokija do New Yorka. Pogotovo me fascinira njezino unutarnje poimanje umjetnosti i lijepog, koje je prenijela i na mene.

Po čemu sve pamtite Cicu Kranjčara, njezina supruga?

- Eh, nezaboravni Cico Kranjčar… Po neviđenoj dobroti i davanju, pomaganju ljudima u teškoj životnoj situaciji. Bio je pravi kavalir koji bi ti sve dao. Nedostaje mi ono njegovo kad bi došao u Galeriju i rekao: ‘Di si Joško, kako si, što se radi?‘ Još pomislim da će doći i kazati, evo me.

Pogađaju li vas kritike?

- Ne. Važno mi je od koga dolaze te da su na mjestu i konstruktivne. Jer svaka dobra kritika samo te uči da budeš još bolji, radišniji i predaniji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKARAC U SUKNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MUŠKARAC U SUKNJI 2 0 8110 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-16 21:01:30 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-20 16:23:29 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2023-08-20 16:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prošao sam svjetske piste, družio se s lady Di, ali Sinj nikad nisam napustio - gojio sam i stoku i obrađivao zemlju! [metakey] => josip joško tešija, svjetski model, Sinj, muškarac u suknji, lady di, hrvatski branitelj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25459582.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454275.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454276.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454277.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454278.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454279.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454280.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454281.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454282.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454283.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454284.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454285.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454645.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/16\/25454643.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Snimka: Neven Vrbani\u0107","Snimka: Neven Vrbani\u0107","Snimka: Neven Vrbani\u0107","Snimka: Neven Vrbani\u0107","Snimka: Neven Vrbani\u0107","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Josip Jo\u0161ko Te\u0161ija u razgovoru za \u2018Slobodnu\u2018 prisjetio se svojih po\u010detaka i kako je zahvaljuju\u0107i modnim pustolovinama obi\u0161ao cijeli svijet<\/p>","

S\u00a0Ornellom Muti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dru\u017eio se i s Ursulom Andress<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Upoznao je i Grace Jones<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

\u2018Nikad nisam bio bez opasne \u017eivotinje, istina, od zmija, gu\u0161tera, divljih ma\u010daka i ptica\u2018<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Josip je i kustos u Galeriji Kranj\u010dar<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Kampanja koja je obi\u0161la svijet<\/p>","

S Helenom Han<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1506","hd_25459582_1920.jpg":"1920x1080","k_25459582_1280.jpg":"1280x1280","k_25459582_1024.jpg":"1024x1024","k_25459582_640.jpg":"640x640","k_25459582_480.jpg":"480x480","k_25459582_340.jpg":"340x340","k_25459582_220.jpg":"220x220","o_25459582_1280.jpg":"1280x1004","o_25459582_1024.jpg":"1024x803","o_25459582_640.jpg":"640x502","o_25459582_480.jpg":"480x376","o_25459582_340.jpg":"340x266","o_25459582_220.jpg":"220x172","h_25459582_1280.jpg":"1280x854","h_25459582_1024.jpg":"1024x683","h_25459582_640.jpg":"640x427","h_25459582_480.jpg":"480x320","h_25459582_340.jpg":"340x227","h_25459582_220.jpg":"220x147","pp_25459582_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459582_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459582_640.jpg":"640x814","pp_25459582_480.jpg":"480x611","pp_25459582_340.jpg":"340x432","pp_25459582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25454275_1920.jpg":"1920x1080","k_25454275_1280.jpg":"1280x1280","k_25454275_1024.jpg":"1024x1024","k_25454275_640.jpg":"640x640","k_25454275_480.jpg":"480x480","k_25454275_340.jpg":"340x340","k_25454275_220.jpg":"220x220","o_25454275_1280.jpg":"1280x960","o_25454275_1024.jpg":"1024x768","o_25454275_640.jpg":"640x480","o_25454275_480.jpg":"480x360","o_25454275_340.jpg":"340x255","o_25454275_220.jpg":"220x165","h_25454275_1280.jpg":"1280x854","h_25454275_1024.jpg":"1024x683","h_25454275_640.jpg":"640x427","h_25454275_480.jpg":"480x320","h_25454275_340.jpg":"340x227","h_25454275_220.jpg":"220x147","pp_25454275_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454275_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454275_640.jpg":"640x814","pp_25454275_480.jpg":"480x611","pp_25454275_340.jpg":"340x432","pp_25454275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25454276_1920.jpg":"1920x1080","k_25454276_1280.jpg":"1280x1280","k_25454276_1024.jpg":"1024x1024","k_25454276_640.jpg":"640x640","k_25454276_480.jpg":"480x480","k_25454276_340.jpg":"340x340","k_25454276_220.jpg":"220x220","o_25454276_1280.jpg":"1280x960","o_25454276_1024.jpg":"1024x768","o_25454276_640.jpg":"640x480","o_25454276_480.jpg":"480x360","o_25454276_340.jpg":"340x255","o_25454276_220.jpg":"220x165","h_25454276_1280.jpg":"1280x854","h_25454276_1024.jpg":"1024x683","h_25454276_640.jpg":"640x427","h_25454276_480.jpg":"480x320","h_25454276_340.jpg":"340x227","h_25454276_220.jpg":"220x147","pp_25454276_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454276_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454276_640.jpg":"640x814","pp_25454276_480.jpg":"480x611","pp_25454276_340.jpg":"340x432","pp_25454276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1312","hd_25454277_1920.jpg":"1920x1080","k_25454277_1280.jpg":"1280x1280","k_25454277_1024.jpg":"1024x1024","k_25454277_640.jpg":"640x640","k_25454277_480.jpg":"480x480","k_25454277_340.jpg":"340x340","k_25454277_220.jpg":"220x220","o_25454277_1280.jpg":"1280x1049","o_25454277_1024.jpg":"1024x839","o_25454277_640.jpg":"640x524","o_25454277_480.jpg":"480x393","o_25454277_340.jpg":"340x278","o_25454277_220.jpg":"220x180","h_25454277_1280.jpg":"1280x854","h_25454277_1024.jpg":"1024x683","h_25454277_640.jpg":"640x427","h_25454277_480.jpg":"480x320","h_25454277_340.jpg":"340x227","h_25454277_220.jpg":"220x147","pp_25454277_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454277_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454277_640.jpg":"640x814","pp_25454277_480.jpg":"480x611","pp_25454277_340.jpg":"340x432","pp_25454277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454278_1920.jpg":"1920x1080","k_25454278_1280.jpg":"1280x1280","k_25454278_1024.jpg":"1024x1024","k_25454278_640.jpg":"640x640","k_25454278_480.jpg":"480x480","k_25454278_340.jpg":"340x340","k_25454278_220.jpg":"220x220","o_25454278_1280.jpg":"1280x1920","o_25454278_1024.jpg":"1024x1536","o_25454278_640.jpg":"640x960","o_25454278_480.jpg":"480x720","o_25454278_340.jpg":"340x510","o_25454278_220.jpg":"220x330","h_25454278_1280.jpg":"1280x854","h_25454278_1024.jpg":"1024x683","h_25454278_640.jpg":"640x427","h_25454278_480.jpg":"480x320","h_25454278_340.jpg":"340x227","h_25454278_220.jpg":"220x147","pp_25454278_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454278_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454278_640.jpg":"640x814","pp_25454278_480.jpg":"480x611","pp_25454278_340.jpg":"340x432","pp_25454278_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454279_1920.jpg":"1920x1080","k_25454279_1280.jpg":"1280x1280","k_25454279_1024.jpg":"1024x1024","k_25454279_640.jpg":"640x640","k_25454279_480.jpg":"480x480","k_25454279_340.jpg":"340x340","k_25454279_220.jpg":"220x220","o_25454279_1280.jpg":"1280x1920","o_25454279_1024.jpg":"1024x1536","o_25454279_640.jpg":"640x960","o_25454279_480.jpg":"480x720","o_25454279_340.jpg":"340x510","o_25454279_220.jpg":"220x330","h_25454279_1280.jpg":"1280x854","h_25454279_1024.jpg":"1024x683","h_25454279_640.jpg":"640x427","h_25454279_480.jpg":"480x320","h_25454279_340.jpg":"340x227","h_25454279_220.jpg":"220x147","pp_25454279_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454279_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454279_640.jpg":"640x814","pp_25454279_480.jpg":"480x611","pp_25454279_340.jpg":"340x432","pp_25454279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454280_1920.jpg":"1920x1080","k_25454280_1280.jpg":"1280x1280","k_25454280_1024.jpg":"1024x1024","k_25454280_640.jpg":"640x640","k_25454280_480.jpg":"480x480","k_25454280_340.jpg":"340x340","k_25454280_220.jpg":"220x220","o_25454280_1280.jpg":"1280x1920","o_25454280_1024.jpg":"1024x1536","o_25454280_640.jpg":"640x960","o_25454280_480.jpg":"480x720","o_25454280_340.jpg":"340x510","o_25454280_220.jpg":"220x330","h_25454280_1280.jpg":"1280x854","h_25454280_1024.jpg":"1024x683","h_25454280_640.jpg":"640x427","h_25454280_480.jpg":"480x320","h_25454280_340.jpg":"340x227","h_25454280_220.jpg":"220x147","pp_25454280_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454280_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454280_640.jpg":"640x814","pp_25454280_480.jpg":"480x611","pp_25454280_340.jpg":"340x432","pp_25454280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454281_1920.jpg":"1920x1080","k_25454281_1280.jpg":"1280x1280","k_25454281_1024.jpg":"1024x1024","k_25454281_640.jpg":"640x640","k_25454281_480.jpg":"480x480","k_25454281_340.jpg":"340x340","k_25454281_220.jpg":"220x220","o_25454281_1280.jpg":"1280x1920","o_25454281_1024.jpg":"1024x1536","o_25454281_640.jpg":"640x960","o_25454281_480.jpg":"480x720","o_25454281_340.jpg":"340x510","o_25454281_220.jpg":"220x330","h_25454281_1280.jpg":"1280x854","h_25454281_1024.jpg":"1024x683","h_25454281_640.jpg":"640x427","h_25454281_480.jpg":"480x320","h_25454281_340.jpg":"340x227","h_25454281_220.jpg":"220x147","pp_25454281_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454281_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454281_640.jpg":"640x814","pp_25454281_480.jpg":"480x611","pp_25454281_340.jpg":"340x432","pp_25454281_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454282_1920.jpg":"1920x1080","k_25454282_1280.jpg":"1280x1280","k_25454282_1024.jpg":"1024x1024","k_25454282_640.jpg":"640x640","k_25454282_480.jpg":"480x480","k_25454282_340.jpg":"340x340","k_25454282_220.jpg":"220x220","o_25454282_1280.jpg":"1280x1920","o_25454282_1024.jpg":"1024x1536","o_25454282_640.jpg":"640x960","o_25454282_480.jpg":"480x720","o_25454282_340.jpg":"340x510","o_25454282_220.jpg":"220x330","h_25454282_1280.jpg":"1280x854","h_25454282_1024.jpg":"1024x683","h_25454282_640.jpg":"640x427","h_25454282_480.jpg":"480x320","h_25454282_340.jpg":"340x227","h_25454282_220.jpg":"220x147","pp_25454282_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454282_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454282_640.jpg":"640x814","pp_25454282_480.jpg":"480x611","pp_25454282_340.jpg":"340x432","pp_25454282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x1513","hd_25454283_1920.jpg":"1920x1080","k_25454283_1280.jpg":"1280x1280","k_25454283_1024.jpg":"1024x1024","k_25454283_640.jpg":"640x640","k_25454283_480.jpg":"480x480","k_25454283_340.jpg":"340x340","k_25454283_220.jpg":"220x220","o_25454283_1280.jpg":"1280x1936","o_25454283_1024.jpg":"1024x1549","o_25454283_640.jpg":"640x968","o_25454283_480.jpg":"480x726","o_25454283_340.jpg":"340x514","o_25454283_220.jpg":"220x332","h_25454283_1280.jpg":"1280x854","h_25454283_1024.jpg":"1024x683","h_25454283_640.jpg":"640x427","h_25454283_480.jpg":"480x320","h_25454283_340.jpg":"340x227","h_25454283_220.jpg":"220x147","pp_25454283_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454283_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454283_640.jpg":"640x814","pp_25454283_480.jpg":"480x611","pp_25454283_340.jpg":"340x432","pp_25454283_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1194x1778","hd_25454284_1920.jpg":"1920x1080","k_25454284_1280.jpg":"1280x1280","k_25454284_1024.jpg":"1024x1024","k_25454284_640.jpg":"640x640","k_25454284_480.jpg":"480x480","k_25454284_340.jpg":"340x340","k_25454284_220.jpg":"220x220","o_25454284_1280.jpg":"1280x1906","o_25454284_1024.jpg":"1024x1524","o_25454284_640.jpg":"640x953","o_25454284_480.jpg":"480x714","o_25454284_340.jpg":"340x506","o_25454284_220.jpg":"220x327","h_25454284_1280.jpg":"1280x854","h_25454284_1024.jpg":"1024x683","h_25454284_640.jpg":"640x427","h_25454284_480.jpg":"480x320","h_25454284_340.jpg":"340x227","h_25454284_220.jpg":"220x147","pp_25454284_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454284_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454284_640.jpg":"640x814","pp_25454284_480.jpg":"480x611","pp_25454284_340.jpg":"340x432","pp_25454284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25454285_1920.jpg":"1920x1080","k_25454285_1280.jpg":"1280x1280","k_25454285_1024.jpg":"1024x1024","k_25454285_640.jpg":"640x640","k_25454285_480.jpg":"480x480","k_25454285_340.jpg":"340x340","k_25454285_220.jpg":"220x220","o_25454285_1280.jpg":"1280x960","o_25454285_1024.jpg":"1024x768","o_25454285_640.jpg":"640x480","o_25454285_480.jpg":"480x360","o_25454285_340.jpg":"340x255","o_25454285_220.jpg":"220x165","h_25454285_1280.jpg":"1280x854","h_25454285_1024.jpg":"1024x683","h_25454285_640.jpg":"640x427","h_25454285_480.jpg":"480x320","h_25454285_340.jpg":"340x227","h_25454285_220.jpg":"220x147","pp_25454285_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454285_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454285_640.jpg":"640x814","pp_25454285_480.jpg":"480x611","pp_25454285_340.jpg":"340x432","pp_25454285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454645_1920.jpg":"1920x1080","k_25454645_1280.jpg":"1280x1280","k_25454645_1024.jpg":"1024x1024","k_25454645_640.jpg":"640x640","k_25454645_480.jpg":"480x480","k_25454645_340.jpg":"340x340","k_25454645_220.jpg":"220x220","o_25454645_1280.jpg":"1280x1920","o_25454645_1024.jpg":"1024x1536","o_25454645_640.jpg":"640x960","o_25454645_480.jpg":"480x720","o_25454645_340.jpg":"340x510","o_25454645_220.jpg":"220x330","h_25454645_1280.jpg":"1280x854","h_25454645_1024.jpg":"1024x683","h_25454645_640.jpg":"640x427","h_25454645_480.jpg":"480x320","h_25454645_340.jpg":"340x227","h_25454645_220.jpg":"220x147","pp_25454645_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454645_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454645_640.jpg":"640x814","pp_25454645_480.jpg":"480x611","pp_25454645_340.jpg":"340x432","pp_25454645_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25454643_1920.jpg":"1920x1080","k_25454643_1280.jpg":"1280x1280","k_25454643_1024.jpg":"1024x1024","k_25454643_640.jpg":"640x640","k_25454643_480.jpg":"480x480","k_25454643_340.jpg":"340x340","k_25454643_220.jpg":"220x220","o_25454643_1280.jpg":"1280x1920","o_25454643_1024.jpg":"1024x1536","o_25454643_640.jpg":"640x960","o_25454643_480.jpg":"480x720","o_25454643_340.jpg":"340x510","o_25454643_220.jpg":"220x330","h_25454643_1280.jpg":"1280x854","h_25454643_1024.jpg":"1024x683","h_25454643_640.jpg":"640x427","h_25454643_480.jpg":"480x320","h_25454643_340.jpg":"340x227","h_25454643_220.jpg":"220x147","pp_25454643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25454643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25454643_640.jpg":"640x814","pp_25454643_480.jpg":"480x611","pp_25454643_340.jpg":"340x432","pp_25454643_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7893901 Threads: 3 Questions: 1648087786 Slow queries: 4898987 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111708492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/prosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju-1316348 [printLink] => /mozaik/zivot/prosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju-1316348?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726908 [name] => josip joško tešija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-josko-tesija [link] => /tag/josip-josko-tesija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726909 [name] => svjetski model [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetski-model [link] => /tag/svjetski-model ) [2] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726910 [name] => muškarac u suknji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 14:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => muskarac-u-suknji [link] => /tag/muskarac-u-suknji ) [4] => stdClass Object ( [id] => 616453 [name] => lady di [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 11:53:10 [main_article_id] => 0 [alias] => lady-di [link] => /tag/lady-di ) [5] => stdClass Object ( [id] => 341716 [name] => hrvatski branitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-branitelj [link] => /tag/hrvatski-branitelj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKARAC U SUKNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prošao sam svjetske piste, družio se s Lady Di, ali Sinj nikad nisam napustio - gojio sam i stoku i obrađivao zemlju! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25459582.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Josip Joško Tešija u razgovoru za ‘Slobodnu‘ prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25459582.jpg [title] =>

Josip Joško Tešija u razgovoru za ‘Slobodnu‘ prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454275.jpg [title] =>

S Ornellom Muti

 

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454276.jpg [title] =>

Družio se i s Ursulom Andress

 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454277.jpg [title] =>

Upoznao je i Grace Jones

 

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454278.jpg [title] => Snimka: Neven Vrbanić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454279.jpg [title] =>

‘Nikad nisam bio bez opasne životinje, istina, od zmija, guštera, divljih mačaka i ptica‘

 

Snimka: Neven Vrbanić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454280.jpg [title] =>

Josip je i kustos u Galeriji Kranjčar

 

Snimka: Neven Vrbanić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454281.jpg [title] => Snimka: Neven Vrbanić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454282.jpg [title] => Snimka: Neven Vrbanić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454283.jpg [title] =>

Kampanja koja je obišla svijet

Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454284.jpg [title] =>

S Helenom Han

 

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454285.jpg [title] => Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454645.jpg [title] => Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/16/25454643.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Budućnost? Zamišljam je okružen prijateljima i životinjama u prirodi. Kućica na osami, psi i ja, beskrajne šetnje… Jer što je život? Dođeš, budeš i odeš… - govori nam Josip Joško Tešija, rođeni Sinjanin, naš najstariji muški maneken, koji je nosio i prvu haljinu u Hrvatskoj.

Iako je već debelo zagazio u šesto desetljeće života, radi punom parom, a u ćakuli za Slobodnu Dalmaciju ovaj model, povjesničar umjetnosti, arheolog i voditelj zagrebačke Galerije "Kranjčar" prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet.

---

---

Kako je izgledalo vaše djetinjstvo u Sinju, po čemu ga pamtite?

- Vrlo lijepo, bezbrižno, vedro, veselo… Proteklo je u velikoj zaigranosti i nevinosti, u našoj Kali, ulici gdje sam odrastao. To su bili dani Indijanaca i kauboja, partizana i Nijemaca, nogometa i košarke. Zimi sanjkanje, ljeti bazen sto metara od ulice, a i odlasci na more. Čitalo se, kartalo i zezalo. Bio je to neponovljivi duh vremena pun igre, iluzije i pogleda u bolje sutra.

---

image

Josip je i kustos u Galeriji Kranjčar

 

Snimka: Neven Vrbanić
---

Iz kakve obitelji dolazite?

- Moja divna familija… Mama i tata su u dubokoj starosti, još su nam tu. Veselimo se svaki dan što su s nama i da to vrijeme s njima još traje. Potječem iz tradicionalne dalmatinske obitelji. Kuća je uvijek bila puna ljudi, nikad nismo ručali sami. Moj je tata volio umjetnost i izradu u drvetu, metalu i slikarstvu, već je s 20 godina vozio auto.

Kroz kuću su nam prolazila dva kipara, tatini prijatelji Ivo Filipović Grčić i Stipe Sikirica. Tako da sam ja već od pete godine bio drugačiji i shvaćao što je to art, a posebne doživljaje pamtim iz njihovih ateljea, poput nagih tijela, aktova, životinja, lubanja… Sakriti se i otići u atelje u svijet mističnog i nestvarnog za mene je bilo neopisivo iskustvo.

Roditelji ispred vremena

Zašto ste odlučili napustiti Sinj?

- Nikad ga nisam napustio! Sinj je dio mene, mojih početaka, familije, odrastanja, vrtića, škole, Alke, Gospe, konja, sela Ogorja odakle su mi preci, pa selo Lučane… Kad odete iz jednog grada, pogotovo rodnog, vi zapravo niste ni otišli. Živi i mrtvi su s vama, živi zovu, a mrtvi teku kroz vene. Nikad nisam otišao iz Sinja i Cetinske krajine, a ni oni iz mene. Kad sam odlazio, roditelji su mi rekli: "Grad i mi te uvijek čekamo!" I dođem mu često jer volim Sinj i ljude u njemu. Ta druženja i anegdote iz mladosti… Ne moramo se vidjeti i čuti godinama, ali kad smo potrebiti, evo nas, svim srcem priskočimo pomoći kome god treba.

Kako je došlo do toga da zakoračite u modni svijet?

- Moja vezanost za modu je vezanost za folklor, etno, selo, pratetu Mariju… Tata mi je bio član folklornog društva i rano sam kao dječak gledao narodnu nošnju, oblike, motive i izradu. Sve vikende i praznike provodio sam na selu kod pratete Marije, koja je bila oličenje dobrote, rada i narodnog znanja. Mala ženica niskog rasta u traversi za mene je bila Coco Chanel. Sve o avangardnom načinu odijevanja naučio sam od nje. Ali i kako obrađivati zemlju, gojiti stoku, liječiti ljude, živjeti u skladu s prirodom… Od tuda dolazi moje poimanje mode, odnosno avangarde.

---

image

Družio se i s Ursulom Andress

 

Privatni album
---

Budući da sam bio prijatelj s Bangourama, Kristina i Hamed, vlasnici jedne od najuspješnijih modnih agencija na svijetu, "Midikenn", nagovorili su me na probno snimanje fotografija. Moj otpor je bio ogroman. Ma ne, mršav sam, ružan, a imam i godine. Ajmo! – rekla mi je Kristina, napravili smo snimanje i tako su me gurnuli u modni svijet. Te fotografije koje je ona snimila dobile su dvije europske nagrade. I odoh vam ja tako u taj svijet mode…

Što su vam roditelji rekli?

- Uvijek su bili vrlo tolerantni i ispred svog vremena. Stvarno sam po njima mogao sve, sve su mi pružili i dali, uvijek me podržavali.

Koliko se moda promijenila od tih dana kad ste počinjali pa do danas?

- Moda se mijenja tolikom brzinom kao i mi. U ovoj godini imate pet svjetskih brendova koji su vodeći, ostali se snalaze. Modeli su nekad bili posebnog izgleda, futuristični, promjenjivog lica, kameleoni… Ostajali su duže na sceni, a sada ih mijenjaju po sezoni pa ih puno odustaje. Jer moda traži od vas vojnika!

Upoznao i princezu Dianu

Kojim ste adutom obarali agente s nogu?

- Nikad nisam ni pomišljao da bih nešto mogao ostvariti, pogotovo zbog svog androgenog mršavog tijela, lica… Nisam bio teretana tip, nego urbani mršavi muškarac, zaigran, luckast i svoj. No privlačio sam agente i dobivao razne revije. Mnogim dizajnerima sam bio muza i inspiracija, kao i umjetnicima dandanas.

Upoznali ste Lady Di. Kako je izgledao taj susret?

- Bio je iznenadan i brz. Beč, 1997. godine. Ostaje uspomena na tu predivnu osobu poput impale koja stoji pored vas i pita vas kako ste. Te oči i osmijeh zauvijek su mi ostali urezani u sjećanje. Pogotovo njezina blagost. Slušala je što govorim, shvatite da za nju to nije samo još jedan isprazan susret u nizu i puko upoznavanje.

---

image

Upoznao je i Grace Jones

 

Privatni album
---

Koji trenutak u modnoj karijeri najviše pamtite?

- Snimanje omaža povodom smrti Alexandera McQueena. Pa kampanja sa zmijom Zoe, četiri metra dugačkim burmanskim pitonom na 33 stupnja. Snimanje je trajalo šest sati, a te fotografije obišle su svijet.

Je li vam se ikad dogodilo da ste pali na pisti?

- Nije, ali je najopasniji izlaz ikad bio na reviji Nade Došen. Imao sam uniseks odijelo, ogrlicu od kablova do poda i potpetice od 18 centimetara. Glava i kičma se lome, ali uspio sam uz gromoglasni aplauz.

Uvijek s opasnim životinjama

Prešli ste 55. godinu, ali i dalje radite punom parom. Je li vam teško dobivati angažmane u toj dobi?

- Ako ste u formi, radite, a ako volite svoj posao tada vas traže. Još ako imate tip kameleona, onda to ide… Već tri desetljeća sam vjeran svojoj modnoj agenciji "Midikenn", koja spada među deset najboljih modnih agencija na svijetu. Hvala Midikennu i Bangourama što su me proglasili prvim art modelom na svijetom.

Jeste li oduvijek voljeli nositi haljine? Prošetate li se u njima gradom ili ih nosite samo na pistama i editorijalima?

Nikad nisam imao problem nositi ih na ulici. Smatram da je muškarac u suknji pravi ratnik i borac, pogotovo u vremenima današnje krize, brzine života i raznih nedaća. Suknja na muškarcu ukazuje na hrabrog i opuštenog muškarca koji stoji čvrsto na zemlji.

---

image

Kampanja koja je obišla svijet

Privatni album
---

Zanimljivo je da nema životinje koju niste imali na sebi za potrebe nekog snimanja. Nije vas strah bliskog kontakta sa zmijama ili kao na fotografiranju za naš intervju, na kojem vam je društvo pravio varan?

- Nikad nisam bio bez opasne životinje, istina, od zmija, guštera, divljih mačaka i ptica. To ide uz dramatiku modne kampanje kako bi izgledalo što dramatičnije i izazovnije. Iskustvo s varanom je bilo fenomenalno, ponovio bih ga.

Bili ste i u Domovinskom ratu, hrvatski ste branitelj. Kako se jedan maneken našao na ratnom bojištu s puškom u ruci?

- Dobio sam poziv i otišao na prvu crtu pomagati obrani domovine. Najgora je bila zima na Dinari, pa sve do Ribnika. Ali, najvažnije je da sam zdrav. Često pomislim na poginule koji nikako ne smiju otići u zaborav!

Vani si uvijek stranac

Zašto ste se prije 14 godina vratili u Hrvatsku?

- Naša lipa zemlja Hrvatska, obala, Dalmacija, Zagreb… Život je to po mjeri čovjeka. Tu sam na svom i među svojim ljudima. Vani si uvijek stranac…

---

image
Privatni album
---

Uz manekenstvo radite i u Galeriji "Kranjčar", u kojoj ste kustos.

- Rad u toj galeriji je čista sreća. Elvira Kranjčar moje je nadahnuće, s njom sam stekao znanje da mogu raditi od Tokija do New Yorka. Pogotovo me fascinira njezino unutarnje poimanje umjetnosti i lijepog, koje je prenijela i na mene.

Po čemu sve pamtite Cicu Kranjčara, njezina supruga?

- Eh, nezaboravni Cico Kranjčar… Po neviđenoj dobroti i davanju, pomaganju ljudima u teškoj životnoj situaciji. Bio je pravi kavalir koji bi ti sve dao. Nedostaje mi ono njegovo kad bi došao u Galeriju i rekao: ‘Di si Joško, kako si, što se radi?‘ Još pomislim da će doći i kazati, evo me.

Pogađaju li vas kritike?

- Ne. Važno mi je od koga dolaze te da su na mjestu i konstruktivne. Jer svaka dobra kritika samo te uči da budeš još bolji, radišniji i predaniji.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Snimka: Neven Vrbanić Snimka: Neven Vrbanić Snimka: Neven Vrbanić Snimka: Neven Vrbanić Snimka: Neven Vrbanić Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Josip Joško Tešija u razgovoru za ‘Slobodnu‘ prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet

Privatni album

S Ornellom Muti

 

Privatni album

Družio se i s Ursulom Andress

 

Privatni album

Upoznao je i Grace Jones

 

Snimka: Neven Vrbanić

‘Nikad nisam bio bez opasne životinje, istina, od zmija, guštera, divljih mačaka i ptica‘

 

Snimka: Neven Vrbanić

Josip je i kustos u Galeriji Kranjčar

 

Privatni album

Kampanja koja je obišla svijet

Privatni album

S Helenom Han

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/prosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju-1316348 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bdc824d8603216275aa0327c0138d01fc735151a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pro%C5%A1ao+sam+svjetske+piste%2C+dru%C5%BEio+se+s+Lady+Di%2C+ali+Sinj+nikad+nisam+napustio+-+gojio+sam+i+stoku+i+obra%C4%91ivao+zemlju%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju-1316348 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fprosao-sam-svjetske-piste-druzio-se-s-lady-di-ali-sinj-nikad-nisam-napustio-gojio-sam-i-stoku-i-obradivao-zemlju-1316348 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUŠKARAC U SUKNJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotMUŠKARAC U SUKNJI

Prošao sam svjetske piste, družio se s Lady Di, ali Sinj nikad nisam napustio - gojio sam i stoku i obrađivao zemlju!

Piše Vinko Paić
20. kolovoza 2023. - 18:07
Josip Joško Tešija u razgovoru za ‘Slobodnu‘ prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijetPrivatni album

Budućnost? Zamišljam je okružen prijateljima i životinjama u prirodi. Kućica na osami, psi i ja, beskrajne šetnje… Jer što je život? Dođeš, budeš i odeš… - govori nam Josip Joško Tešija, rođeni Sinjanin, naš najstariji muški maneken, koji je nosio i prvu haljinu u Hrvatskoj.

Iako je već debelo zagazio u šesto desetljeće života, radi punom parom, a u ćakuli za Slobodnu Dalmaciju ovaj model, povjesničar umjetnosti, arheolog i voditelj zagrebačke Galerije "Kranjčar" prisjetio se svojih početaka i kako je zahvaljujući modnim pustolovinama obišao cijeli svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:35