stdClass Object ( [id] => 157892 [title] => MOSOROV ZAKON PJACE ‘Drugarice učiteljice, to san prepisa iz Slobodne’ [alias] => mosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => BIBIC0410-ZAG

Zelenilo je njezin dekor! To je bija naslov teksta o Tršćanskoj ulici objavljen u Slobodnoj Dalmaciji početkon šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Moj susid, poslin veliko i poznato ime iz svita kulture Tomislav Lalin, u ton je tekstu opisa Tršćansku iz moga ditinjstva. Sićan se, ti tekst smo izrizali iz novina, bili smo ponosni da je susid Tomo tako lipo govorija o našoj Tršćanskoj.

Puno cvića

Reka je: U Tršćanskoj ulici živim od rođenja i čini mi se da nije uvijek bila ovako puna prašine, rupa i blata, iako nikad nije bila asfaltirana. Male kuće i mnogo cvijeća u vrtovima kao da su stvarali poseban ambijent, te nam je bilo sasvim prirodno da za kišnih dana zaobilazimo lokvice. Nisu se čule primjedbe: nemamo prodavaonica, jer je prije desetak godina naša ulica bila na periferiji Splita i njezini su se stanovnici mirili s činjenicom da za kupovinu treba ići na Solinsku cestu ili u centar grada. Danas više nije tako. Periferija grada “pomakla” se daleko iza nas. (...)

Kad nan je učiteljica Marija Mladin dala za domaći rad napisat temu Moja ulica, prepisa san ovo šta je u Slobodnoj Dalmaciji reka susid Tomo Lalin, a učiteljica se nasmijala i rekla:

“Ocjena za sastav - pet! A tebi - jedinica! Ovo ti je neko drugi sastavija!” Prizna san: “Drugarice učiteljice, to san prepisa iz Slobodne Dalmacije, to je o Tršćanskoj reka moj susid Tomo Lalin!” Ona mi je oprostila jer san joj prizna, a petica je ostala. Zahvaljujući susidu Tomi...

TRSCANSKA1-300108

Moja Tršćanska, koja se prije Drugoga svjetskoga rata zvala Kukuljevićeva, a svi su je, ne znan zašto, zvali Kukuljićeva, nekad je bila “na kraj Splita”. Išla je od Kmana na sjeveru, do Mažuranićevog šetališta na jugu. Mi dica dilili smo je na četri dila. Od kantuna di se išlo na Solinsku do kantuna di se odilo u Smiljanićevu zvali smo je naša Tršćanska. Dil ulice od kantuna di se išlo u Smiljanićevu do kraja ulice prema Kmanu zvali smo donja Tršćanska. Od kantuna di se išlo na Solinsku do Držićeva prilaza bila je gornja Tršćanska. A dil od Držićeva prilaza do izlaza na Mažuranićevo šetalište zadnja Tršćanska.

Naša Tršćanska je na sjeveru počinjala s kućon poznatog pekara Joze Vrankovića. Svake nedilje velika fila svita čekala je kruv barba Joze. Nediljon butige nisu radile, cili kvart dolazija je kupovat kruv u Tršćansku u pekari Vranković. Barba Jozo me volija. Zna je da mi je najdraži kruv pletenica, zvali smo je dreca, puno puti bi me zva unutra, okinija bi komad drece, da mi je, pomazija me po glavi i reka: “Poji to, mali Bibiću!”

Do kuće Vranković bila je kuća s lipin dvoron punin zelenila di su stale familije Kaštelica i Rumora. Barba Ivo Kaštelica uvik bi se zafrkava s nama dicon. Kad smo se počeli zanimat za ženske, priča nan je kako je odma poslin Prvog svjetskog rata iša radi Čehinja u Kaštel Lukšić. I iša bi tamo na noge! Ima je sestru Katicu, mater mi je uvik govorila da joj moran reć:

“Dobar dan, šinjorina Katica!” Ja san se čudija: “Majko, kako ću jon reć šinjorina kad je stara žena?” Mater bi mi stavila prst na usta i rekla: “Nemoj da te ko čuje! Moraš joj reć šinjorina Katica. Ona se nikad nije udavala...”

U tu kuću je poslin doselila familija Mrkušić, Domagoj Mrkušić posta mi je veliki prijatelj. Do njih je bila kuća u kojoj su živili Grubići, Bracanovići, Russo... Poslin su doli došli Pećarevići, a gori Jurići.

U kući obalaca

Ja san živija u kući obalaca: svi muški radili su u poduzeću Luka i skladišta! Uz oca Jovu, mater Zdenku i mene na početku šezdesetih s nama su živili i moj brat Krsto i sestra Ankica. Oni su mi bili brat i sestra po ocu, njijova mater Perina poginila je u bombardiranju Splita 3. VI. 1944. godine. Otac, njegova žena Perina, dica Krsto i Ankica živili su u Sirišćevićevoj ulici u Varošu, bomba je srušila kuću, ubila Perinu Bibić, dica su ostala živa.

Otac je 1951. oženija moju mater, s njon je ima samo mene. Ankica se 1961. godine udala za moga zeta Vladu i otišla iz Splita, a Krsto je ka strojarski tehničar Konstruktora šezdesetih godina bija stalno na terenu. Na drugon katu do mene bila je familija Romac - barba Jokan, šjora Milica i njijov sin Nenad, zvali smo ga Mišo. Ispod su bili Ljubići i Marušići. Šjor Ante Ljubić ima je ženu Anđelku i dva sina, Peru i Juru. Stipe i Jele Marušić imali su četvero dice: Vanju, Antu kojega smo zvali Ćićo, Boru šta smo ga zvali Maleno i Kseniju koju smo zvali Sene.

A na visokon prizemlju bile su familije Malenica i Troskot. Jozo i Marija Malenica imali su sina Ivu i četri ćere - Gordanu, Mirjanu, Zdenku i Dariju. A Frane i Milica Troskot imali su dva sina, Ratu i Davora. Svaki stan ima je iza kuće vrtal, u kojima se sadilo i gojile se kokoši...

Bižali preko Miline livade

Do naše kuće bila je manja kuća na jedan kat. Doli je živila familija Babelli, a na katu Tocilj. U familiji Babelli bila su tri sina: Boris, Ivica i Davor! Boris i Ivica igrali su balun, bili su i prvotimci Splita. A Davor, šta smo ga zvali Dako, bija je, kako bi suside znale reć - “živi vrag”!

Uvik je bija vanka, svugdi ga je bilo. Jedan put nas je sve pristrašija jer je u rukama nosija zmiju. Bižali smo isprid njega priko Miline livade sve do pomoćnog igrališta Splita.

On je trka za nama i mava ton zmijon. Kad smo došli na igralište, nismo se imali di sakrit, ja san prova iza stative, ali je on iša baš na mene. Nisan ima di, uša san u branku, a kad je bacija zmiju prema meni, mislija san da će mi srce puknit od straja. Beštija mi je udrila u prsi, počeja san vikat. Kad je Dako vidija da san ublidija od straja, reka je:

“Ne boj se, od gume je!”

Tad san prvi put vidija gumenu zmiju... Zadnja kuća na istočnoj strani naše Tršćanske bila je kuća u kojoj su živile familije Validžić, Hajdić, Delić, Bralić, Šeparović i Perić. Na zapadnoj strani bila je kuća u kojoj su stale familije Mladinić, Vulić, Svalina, Zaić, Lalin, Nižetić, Hagendorfer, Dodoja. Poslin je u stanu di su bili Mladinići došla familija Bagat.

Uz njijovu je kuću bila privatna kuća Palinić. Naša Tršćanska imala je veliko skladište drva Grmeč di je bija jedan lipi konj i veliki kar na kojen su se privozila drva... Nama je najdraži čovik iz ulice bija jedan čovik od baluna. To je bija centarfor RNK Split Tonči Gulin.

Zvali su ga “crveni devet”, zato jer je nosija Splitov crveni dres s brojen devet. Bija je golgeter Splita, postiga je najviše golova za “crvene” u njijove dvi prvoligaške sezone... Zna bi reć ocu da kaže barba Krsti Gulinu neka on reče svon sinu Tonču da me koji put sa sebon odvede na trening. Jedan dan je otac doša s posla, reka mi je da ću s Tončon Gulinon na trening Splita.

Spustija san se isprid kuće puno prije i čeka kad će se Tonči pojavit iza kuće Vranković. Vidija san ga s boršon u ruci, doša je do mene, upita me:

“Oš li s menon na trening?”

Uspija san samo reć: “Aha!” Zagrlija me, a ja san ga upita mogu li mu nosit boršu. Uša san na Splitovo igralište s njegovon boršon u ruci i s njegovon rukon priko ramena.

Svi su gledali u mene, a ja san bija najsritnije dite Tršćanske ulice...

MILORAD BIBIĆ MOSOR
Ulomak knjige 'ZAKON PJACE’


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad nan je  učiteljica Marija Mladin dala za domaći rad napisat temu Moja ulica, prepisa san ovo šta je u Slobodnoj Dalmaciji reka susid Tomo Lalin, a učiteljica se nasmijala i rekla: ‘Ocjena za sastav - pet! A tebi - jedinica! Ovo ti je neko drug [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-02-18 12:04:17 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-02-18 15:14:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-02-18 12:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17136 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/02/18/Novosti/BIBIC0410-ZAG.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x490" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7617493 Threads: 3 Questions: 1550500744 Slow queries: 4723024 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111195849 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/mosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne-157892 [printLink] => /mozaik/zivot/mosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne-157892?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 218633 [name] => miloradbibićmosor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miloradbibicmosor [link] => /tag/miloradbibicmosor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad nan je  učiteljica Marija Mladin dala za domaći rad napisat temu Moja ulica, prepisa san ovo šta je u Slobodnoj Dalmaciji reka susid Tomo Lalin, a učiteljica se nasmijala i rekla: ‘Ocjena za sastav - pet! A tebi - jedinica! Ovo ti je neko drug [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => MOSOROV ZAKON PJACE ‘Drugarice učiteljice, to san prepisa iz Slobodne’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-13-48-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/02/18/Novosti/BIBIC0410-ZAG.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/02/18/Novosti/BIBIC0410-ZAG.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}BIBIC0410-ZAG

Zelenilo je njezin dekor! To je bija naslov teksta o Tršćanskoj ulici objavljen u Slobodnoj Dalmaciji početkon šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Moj susid, poslin veliko i poznato ime iz svita kulture Tomislav Lalin, u ton je tekstu opisa Tršćansku iz moga ditinjstva. Sićan se, ti tekst smo izrizali iz novina, bili smo ponosni da je susid Tomo tako lipo govorija o našoj Tršćanskoj.

Puno cvića

Reka je: U Tršćanskoj ulici živim od rođenja i čini mi se da nije uvijek bila ovako puna prašine, rupa i blata, iako nikad nije bila asfaltirana. Male kuće i mnogo cvijeća u vrtovima kao da su stvarali poseban ambijent, te nam je bilo sasvim prirodno da za kišnih dana zaobilazimo lokvice. Nisu se čule primjedbe: nemamo prodavaonica, jer je prije desetak godina naša ulica bila na periferiji Splita i njezini su se stanovnici mirili s činjenicom da za kupovinu treba ići na Solinsku cestu ili u centar grada. Danas više nije tako. Periferija grada “pomakla” se daleko iza nas. (...)

Kad nan je učiteljica Marija Mladin dala za domaći rad napisat temu Moja ulica, prepisa san ovo šta je u Slobodnoj Dalmaciji reka susid Tomo Lalin, a učiteljica se nasmijala i rekla:

“Ocjena za sastav - pet! A tebi - jedinica! Ovo ti je neko drugi sastavija!” Prizna san: “Drugarice učiteljice, to san prepisa iz Slobodne Dalmacije, to je o Tršćanskoj reka moj susid Tomo Lalin!” Ona mi je oprostila jer san joj prizna, a petica je ostala. Zahvaljujući susidu Tomi...

TRSCANSKA1-300108

Moja Tršćanska, koja se prije Drugoga svjetskoga rata zvala Kukuljevićeva, a svi su je, ne znan zašto, zvali Kukuljićeva, nekad je bila “na kraj Splita”. Išla je od Kmana na sjeveru, do Mažuranićevog šetališta na jugu. Mi dica dilili smo je na četri dila. Od kantuna di se išlo na Solinsku do kantuna di se odilo u Smiljanićevu zvali smo je naša Tršćanska. Dil ulice od kantuna di se išlo u Smiljanićevu do kraja ulice prema Kmanu zvali smo donja Tršćanska. Od kantuna di se išlo na Solinsku do Držićeva prilaza bila je gornja Tršćanska. A dil od Držićeva prilaza do izlaza na Mažuranićevo šetalište zadnja Tršćanska.

Naša Tršćanska je na sjeveru počinjala s kućon poznatog pekara Joze Vrankovića. Svake nedilje velika fila svita čekala je kruv barba Joze. Nediljon butige nisu radile, cili kvart dolazija je kupovat kruv u Tršćansku u pekari Vranković. Barba Jozo me volija. Zna je da mi je najdraži kruv pletenica, zvali smo je dreca, puno puti bi me zva unutra, okinija bi komad drece, da mi je, pomazija me po glavi i reka: “Poji to, mali Bibiću!”

Do kuće Vranković bila je kuća s lipin dvoron punin zelenila di su stale familije Kaštelica i Rumora. Barba Ivo Kaštelica uvik bi se zafrkava s nama dicon. Kad smo se počeli zanimat za ženske, priča nan je kako je odma poslin Prvog svjetskog rata iša radi Čehinja u Kaštel Lukšić. I iša bi tamo na noge! Ima je sestru Katicu, mater mi je uvik govorila da joj moran reć:

“Dobar dan, šinjorina Katica!” Ja san se čudija: “Majko, kako ću jon reć šinjorina kad je stara žena?” Mater bi mi stavila prst na usta i rekla: “Nemoj da te ko čuje! Moraš joj reć šinjorina Katica. Ona se nikad nije udavala...”

U tu kuću je poslin doselila familija Mrkušić, Domagoj Mrkušić posta mi je veliki prijatelj. Do njih je bila kuća u kojoj su živili Grubići, Bracanovići, Russo... Poslin su doli došli Pećarevići, a gori Jurići.

U kući obalaca

Ja san živija u kući obalaca: svi muški radili su u poduzeću Luka i skladišta! Uz oca Jovu, mater Zdenku i mene na početku šezdesetih s nama su živili i moj brat Krsto i sestra Ankica. Oni su mi bili brat i sestra po ocu, njijova mater Perina poginila je u bombardiranju Splita 3. VI. 1944. godine. Otac, njegova žena Perina, dica Krsto i Ankica živili su u Sirišćevićevoj ulici u Varošu, bomba je srušila kuću, ubila Perinu Bibić, dica su ostala živa.

Otac je 1951. oženija moju mater, s njon je ima samo mene. Ankica se 1961. godine udala za moga zeta Vladu i otišla iz Splita, a Krsto je ka strojarski tehničar Konstruktora šezdesetih godina bija stalno na terenu. Na drugon katu do mene bila je familija Romac - barba Jokan, šjora Milica i njijov sin Nenad, zvali smo ga Mišo. Ispod su bili Ljubići i Marušići. Šjor Ante Ljubić ima je ženu Anđelku i dva sina, Peru i Juru. Stipe i Jele Marušić imali su četvero dice: Vanju, Antu kojega smo zvali Ćićo, Boru šta smo ga zvali Maleno i Kseniju koju smo zvali Sene.

A na visokon prizemlju bile su familije Malenica i Troskot. Jozo i Marija Malenica imali su sina Ivu i četri ćere - Gordanu, Mirjanu, Zdenku i Dariju. A Frane i Milica Troskot imali su dva sina, Ratu i Davora. Svaki stan ima je iza kuće vrtal, u kojima se sadilo i gojile se kokoši...

Bižali preko Miline livade

Do naše kuće bila je manja kuća na jedan kat. Doli je živila familija Babelli, a na katu Tocilj. U familiji Babelli bila su tri sina: Boris, Ivica i Davor! Boris i Ivica igrali su balun, bili su i prvotimci Splita. A Davor, šta smo ga zvali Dako, bija je, kako bi suside znale reć - “živi vrag”!

Uvik je bija vanka, svugdi ga je bilo. Jedan put nas je sve pristrašija jer je u rukama nosija zmiju. Bižali smo isprid njega priko Miline livade sve do pomoćnog igrališta Splita.

On je trka za nama i mava ton zmijon. Kad smo došli na igralište, nismo se imali di sakrit, ja san prova iza stative, ali je on iša baš na mene. Nisan ima di, uša san u branku, a kad je bacija zmiju prema meni, mislija san da će mi srce puknit od straja. Beštija mi je udrila u prsi, počeja san vikat. Kad je Dako vidija da san ublidija od straja, reka je:

“Ne boj se, od gume je!”

Tad san prvi put vidija gumenu zmiju... Zadnja kuća na istočnoj strani naše Tršćanske bila je kuća u kojoj su živile familije Validžić, Hajdić, Delić, Bralić, Šeparović i Perić. Na zapadnoj strani bila je kuća u kojoj su stale familije Mladinić, Vulić, Svalina, Zaić, Lalin, Nižetić, Hagendorfer, Dodoja. Poslin je u stanu di su bili Mladinići došla familija Bagat.

Uz njijovu je kuću bila privatna kuća Palinić. Naša Tršćanska imala je veliko skladište drva Grmeč di je bija jedan lipi konj i veliki kar na kojen su se privozila drva... Nama je najdraži čovik iz ulice bija jedan čovik od baluna. To je bija centarfor RNK Split Tonči Gulin.

Zvali su ga “crveni devet”, zato jer je nosija Splitov crveni dres s brojen devet. Bija je golgeter Splita, postiga je najviše golova za “crvene” u njijove dvi prvoligaške sezone... Zna bi reć ocu da kaže barba Krsti Gulinu neka on reče svon sinu Tonču da me koji put sa sebon odvede na trening. Jedan dan je otac doša s posla, reka mi je da ću s Tončon Gulinon na trening Splita.

Spustija san se isprid kuće puno prije i čeka kad će se Tonči pojavit iza kuće Vranković. Vidija san ga s boršon u ruci, doša je do mene, upita me:

“Oš li s menon na trening?”

Uspija san samo reć: “Aha!” Zagrlija me, a ja san ga upita mogu li mu nosit boršu. Uša san na Splitovo igralište s njegovon boršon u ruci i s njegovon rukon priko ramena.

Svi su gledali u mene, a ja san bija najsritnije dite Tršćanske ulice...

MILORAD BIBIĆ MOSOR
Ulomak knjige 'ZAKON PJACE’


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/mosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne-157892 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37721e5b445c2e29f03dfbc8065dd2dc51a4ed90 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=MOSOROV+ZAKON+PJACE+%E2%80%98Drugarice+u%C4%8Diteljice%2C+to++san+prepisa+iz+Slobodne%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne-157892 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmosorov-zakon-pjace-drugarice-uciteljice-to-san-prepisa-iz-slobodne-157892 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kad nan je  učiteljica Marija Mladin dala za domaći rad napisat temu Moja ulica, prepisa san ovo šta je u Slobodnoj Dalmaciji reka susid Tomo Lalin, a učiteljica se nasmijala i rekla: ‘Ocjena za sastav - pet! A tebi - jedinica! Ovo ti je neko drug [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

MOSOROV ZAKON PJACE ‘Drugarice učiteljice, to san prepisa iz Slobodne’

Piše PSD.
18. veljače 2012. - 13:10
BIBIC0410-ZAG

Zelenilo je njezin dekor! To je bija naslov teksta o Tršćanskoj ulici objavljen u Slobodnoj Dalmaciji početkon šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća. Moj susid, poslin veliko i poznato ime iz svita kulture Tomislav Lalin, u ton je tekstu opisa Tršćansku iz moga ditinjstva. Sićan se, ti tekst smo izrizali iz novina, bili smo ponosni da je susid Tomo tako lipo govorija o našoj Tršćanskoj.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:13