stdClass Object ( [id] => 258242 [title] => Marija Tomaš: Ženstveno podižem 130 kilograma [alias] => marija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pojam ženstvenosti u Lijepoj našoj tradicionalno podrazumijeva blago, plaho stvorenje u rozim haljinicama... I naravno, mora djevojče biti ovisno o muškarcu, alfa mužjaku koji je spreman sve napraviti za nju, a ona neka samo – figura. Možda smo malo karikirali u uvodu, ali ne previše. No, u svijetu već neko vrijeme postoje i neki drugi oblici ženstvenosti, a jedan od njih je usko povezan uz body building. Riječ je o takozvanom bikini fitnessu, ajmo to tako reći najblažoj varijanti body buildinga. A jedina natjecateljica s podružja splitskog bazena je Marija Tomaš, diplomirana kineziologinja iz Krila Jesenica.

- Bikini fitness je kategorija u kojoj se ja natječem.To je najnježnija kategorija kod bildanja. Traži se manekenski izgled s mišićima. Bitno je da je žena fit, ali ne smije opet imati ni previše mišića. Ženstvenost prije svega. Ocjenjuje se styling, sveukupni dojam na pozornici. Također i poze, kako predstavljaš sebe. Treba naći neki balans...

Nema dovoljno takvih žena

Koje su daljnje kategorije body buildinga?
- Dalje ide body fitness, potom fitness koji ima i plesnu koreografiju i onda najveća prava body building kategorija. Ali kod nas nema žena u toj zadnjoj kategoriji, možda jedna. Kad imamo Prvenstvo Hrvatske, uopće nema te kategorije.

Zašto?
- Nema dovoljno takvih žena.

Opet, zašto?
- Jer, realno, bez nekih dodatnih sredstava ne može žena napraviti pravi rezultat.

Bez kemije?
-Da.

Vi u svojoj kategoriji možete bez kemije?

- Da, uz težak rad, teretanu, prehranu... To je dovoljno. Vaš fotoreporter Čizmić me pitao gdje su mi mišići.Mislio je da će vidjeti tko zna što. Ali ne treba za ovu moju kategoriju biti kao Schwarzenegger.

Kako funkcionira natjecateljski dio u vašem sportu?
- Postoji nekoliko federacija, ja se natječem u najstarijoj amaterskoj federaciji IFBB, u kojoj je krenuo i Arnold Schwarzerneger. Federacija postoji od 1946.. Postoji i profesionalna federacija, ali da bi došao tamo, moraš biti na vrhu u nizu amaterskih natjecanja, u Hrvatskoj taj pro status još niti jedna žena nije dobila.

Što sve treba napraviti da postaneš profesionalac?
- Treba osvojiti prestižna natjecanja, pokupiti sve, da si top topova u amaterskom rangu.

A što bi tebi profesionalni status donio?
- Morala bih biti u SAD-u jer je tamo većina natjecanja, ali imala bih i neke sponzore.

Ja sam na ribi. A na čemu si ti?

Je li skup taj sport?
- Pa jest skup, zbog prehrane, putovanja... No, ja radim i kao trenerica, imam neke grupe i dobro zarađujem. Imam i svog trenera Edu Blaževića. Edo je probio moje granice, naučio me da budem lavica, da imam stav...

Pomažu li roditelji?
- Moji se dosta brinu o spizi, prodaju ribu, a onda mi je to u fazi definicije najbitnije, kad jedem samo bijelu ribu.
”Faza definicije”? Što je to?
- Cijeli sport podijeljen je na faze, imaš fazu mase kad dobivaš masu mišića, kad želiš popraviti neke mišićne skupine. Primjerice, meni su problem bile noge, pa smo radili na njima. Hraniš se tada više ugljikohidratima, više masti, više svega. Crveno meso, plava riba, određena količina zdravih masti, shaekovi...

Znači, prvo masa, onda definicija?
- Imala sam šest natjecanja tijekom proljeća i ljeta. Tu sam stalno imala fazu definicije. Što si do tada napravio na masi, napravio si. Treninzi su tada, za natjecanje, koncipirani skroz drukčije. Manje težine, veći broj ponavljanja. Prehrana striktna, bijelo kuhano meso, bijela kuhana riba. Čisti protein, ali bez masti, ugljikohidrata samo oko 50 grama dnevno, čisto da imaš odakle povući energiju.

Odakle djevojka iz Krila Jesenica u ovakvom sportu?
- Zaljubila sam se u fitness na drugoj godini fakulteta, tada sam, na trećoj godini, uzela usmjerenje fitness na Kineziologiji. Diplomirala sam sad u listopadu i planiram ići u Zagreb, predala sam papire za doktorski studij.

Kako je okolina reagirala na sve te mišiće?
- Je, je. Bilo je svakakvih komentara. Po teretani bi stali pitati me da na čemu sam ja. Da to nije prirodno, da sigurno uzimam steroide. Da nema šanse da žena ima takvu muskulaturu. Ali više-manje, uglavnom me podržavaju svi bliži. To su komentari nekih sa strane. Što bi oni da vide stvarno body builderice, mnogi bi se muški iz teretane posramili.

Je li zdravo toliko bildati?
- Mišić je pokretač zdravlja, mišićavo čvrsto tijelo nas održava i tome bismo trebali svi težiti. Puno je bolje stvoriti adekvatnu mišićnu masu, a to možeš samo u treningu s opterećenjem, nego stalno trčati i ponavljati iste radnje. Ovo nas jednostavno čini funkcionalnijim.

Što su roditelji rekli kad si krenula u ovaj sport?

- Živimo u Krilu, a roditelji, mama Nevenka i tata Draženko, rade u Omišu. Ja sam s njima u Omišu uvijek radila, pomagala. Oni preprodaju ribu već 15-ak godina. Tako sam ja stvarno odgojena više kao muško, uvijek sam bila tatin sin. Nisam pomagala samo oko ribe, već sam s njim išla i u polje, kopati. Morala sam biti jaka, htjela ili ne htjela.

Brata, znači, nemaš?

- Nemam, imam sestru Katu, četiri godine mlađu, studira građevinu u Zagrebu. Nju bildanje ne zanima.

Infišana si u sport, vjerojatno su i roditelji bili sportaši?
- Otac se dugo bavio karateom, uvijek je bio jak. Mama je bila atletičarka u ASK-a. Trčala je 400 metara. I sve tete, njezine sestre su bile u ASK-a, kod Ižotića koji im je bio profesor tjelesnog na Klisu. I ja sam počela s atletikom, bila sam šest-sedam godina kod Bojana Marinovića u ASK-u, trčala kratke staze i skakala skok u dalj.

I, nije ti se svidjelo?
- Bilo je O.K.. Ali potom sam probala rukomet, folklor i onda u prvom srednje se upisala na kick-boxing u Dugom Ratu kod Josipa Čikotića. Tamo je bila i Vesna Mladin, danas poznata kao nogometna sutkinja. Ona je bila alfa i omega na ovom mom putu. Bila mi je uzor, pripremala me. Uvijek sam joj se divila, bila je jako mišićava. Pomogla mi je upisati se na kineziologiju, iz istog smo mista, obje trenirale kick-boxing, obje završile kineziologiju...

Ima nas 30 bikinica

Kakva je konkurencija u Hrvatskoj u bikini fitnessu?
- Bikinica nas ima tridesetak u Hrvatskoj. Ali bit će sve više i više. Kategorija je nova, treba vremena.

Kakvi su ti planovi za iduću godinu?
- Bila sam treća na međunarodnom Maxximum Openu. Bila je velika konkurencija, nas 30-ak cura u kategoriji, bila sam treća. Odmah sam kontaktirala naš Savez i rekla da želim ići na Europsko prvenstvo u proljeće iduće godine u Santa Susanni u Španjolskoj. Savez me primijetio, a jedina sam natjecateljica iz Splita u sve četiri kategorije. Cilj je krajem travnja Balkansko prvenstvo u Srbiji, onda EP, pa SP u Budimpešti u 11. mjesecu... I još nekoliko natjecanja, što više, pa dokle dođem.

Za kraj našeg razgovora, da ljudi steknu dojam, recimo, koliko dižeš kilograma u čučnju?
- Trener Edo dozira, što on stavi, ja radim. Polučučanj sam radila sa 130 kilograma, puni čučanj sa 100 kilograma – zaključila je Marija.

PERO SMOLČIĆ
SNIMIO ANTE ČIZMIĆ/cropix

PET VJEŽBI ZA ZATEGNUTO TIJELO

Primjer kružnog treninga s različitim modernim rekvizitima u teretani kao što su; girja, medicinka, šipka, automobilska guma. Sve su to rekviziti koji se danas sve više koriste, kako u kondicijskoj pripremi sportaša, tako i u rekreaciji. Za sve one kojima su već dosadni klasični trenažeri u teretanama ovo je idealno rješenje. Većina je lako prenosiva pa se trening može odraditi bilo gdje; u teretani, na livadi ili kod kuće.

VRIJEME TRAJANJA TRENINGA
Ovakav tip treninga izvodi se svega par puta tjedno i kraćeg je trajanja, cca 20-45 min.
Za razvoj mišićne izdržljivosti potrebno je izvoditi veći broj ponavljanja, tj. svaku vježbu izvoditi kroz duži interval rada. Tako, na primjer, krug sadrži 5 vježbi koje se izvode 45-60 sek s odmorom između vježbi 10-20 sek te odmorom između krugova 2-3 min. Ako vam je problem služiti se štopericom, svaku vježbu također možete izvoditi na način da napravite određeni broj ponavljanja. Za početak neka to bude od 10-15 ponavljanja. Potrebno je sve ponoviti 4 puta.

STRAŽNJI ČUČANJ
Čučanj predstavlja jednu od najboljih i najproduktivnijih vježbi, ne samo za noge nego i za ostatak tijela općenito. Prilikom izvođenja ove vježbe uključeno je oko 200 mišića, te dolazi do velikih skokova razina hormona rasta i testosterona, što je pak od ključnog značenja za razvoj snage i mišićne mase cijeloga tijela. Opis: Stojeći stavite šipku na ramena, iza vrata, spuštajte se dok bedra ne budu paralelna sa podom, a zatim se podignite dok ne uspravite noge. Savjet: Težinu držite na ramenima, ne na vratu, glavu držite uspravno, blago se nagnite prema naprijed

KETTLEBELL SWING
- Uhvatite kettlebell sa dvije ruke, koljena su blago savijena, leđa su zategnuta, glava je ispravljena, a sva težina je na petama.
- Povucite kettlebell unazad između nogu, težina ostaje na petama, a potkoljenice su okomite.
- Trebate osjetiti kako vas kettlebell povlači unazad i zateže vam zadnje lože. Ako dopustite da vam koljena krenu naprijed, nećete moći pravilno aktivirati kukove.
- Zamahnite kukovima naprijed snažno kontrahirajući gluteuse (stražnjicu), pokret je sličan kao kod vertikalnog skoka.
- Visina zamaha može varirati: do grudi ili do visine očiju.
- U trenutku kada kettlebell dođe do najviše točke, tada ga gurajte prema dolje. Kao da nema sile teže. Cijelo vrijeme trebate biti aktivni.
- Glava mora biti uspravna, tijelo treba biti na kraju pokreta opruženo, tj. kukovi i koljena na kraju pokreta trebaju biti ispruženi, a tijelo mora formirati ravnu liniju.

ISKORACI S MEDICINKOM
- U obje ruke uzmete medicinku i držite je na prsima. Iskoračite jednom nogom ispred sebe dok druga ostaje na mjestu. Kad ste iskoračili i napravili potpuni iskorak, rotirajte trup zajedno sa medicinkom u stranu i kontahirajte bočne trbušne mišiće. Vratite medicinku na prsa i ponovo se vratite u početni položaj. Vodite računa o tome da su vam leđa cijelo vrijeme uspravna (da se ne savijate prema naprijed) i da vam je pogled usmjeren prema naprijed.

BURPEES (MARINCI) S AUTOMOBILSKOM GUMOM
U obje ruke uzmete gumu i držite je na prsima. Spustite se u čučanj zajedno sa gumom. U trećem koraku gumu spuštate na pod zajedno sa svojim tijelom tako da prsa blago polegnete na gumu ili ostanete u položaju skleka tako da su vam ruke na gumi kao oslonac. U četvrtom koraku zajedno s gumom vraćate se u početni položaj. Ono što je važno jest da ovo bude jedan pokret (nedjeljiv) iako je opisan po fazama, dok ne usavršite potpuno ispravnu tehniku.

STRAŽNJI UPOR SA SPAJANJEM SUPROTNE RUKE I NOGE
Nalazimo se u poluležećem položaju na leđima, a oslonjeni smo na pod samo s dlanovima i stopalima. Kukove trebamo usmjeriti prema gore. Istodobno spajamo suprotnu ruku i nogu i vraćamo u početnu poziciju. Zatim slijedi spajanje druge ruke i druge noge i tako naizmjenično dok ne napravimo određeni broj ponavljanja.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIKINI FITNESS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-28 17:28:03 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-28 21:56:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-28 21:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14369 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/28/Nedjeljna/marijatomas000.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4665123 Threads: 4 Questions: 156884635 Slow queries: 67824 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4650392 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/marija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma-258242 [printLink] => /mozaik/zivot/marija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma-258242?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208794 [name] => marijatomaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijatomas [link] => /tag/marijatomas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIKINI FITNESS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marija Tomaš: Ženstveno podižem 130 kilograma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-02-20-06-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/28/Nedjeljna/marijatomas000.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/28/Nedjeljna/marijatomas000.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pojam ženstvenosti u Lijepoj našoj tradicionalno podrazumijeva blago, plaho stvorenje u rozim haljinicama... I naravno, mora djevojče biti ovisno o muškarcu, alfa mužjaku koji je spreman sve napraviti za nju, a ona neka samo – figura. Možda smo malo karikirali u uvodu, ali ne previše. No, u svijetu već neko vrijeme postoje i neki drugi oblici ženstvenosti, a jedan od njih je usko povezan uz body building. Riječ je o takozvanom bikini fitnessu, ajmo to tako reći najblažoj varijanti body buildinga. A jedina natjecateljica s podružja splitskog bazena je Marija Tomaš, diplomirana kineziologinja iz Krila Jesenica.

- Bikini fitness je kategorija u kojoj se ja natječem.To je najnježnija kategorija kod bildanja. Traži se manekenski izgled s mišićima. Bitno je da je žena fit, ali ne smije opet imati ni previše mišića. Ženstvenost prije svega. Ocjenjuje se styling, sveukupni dojam na pozornici. Također i poze, kako predstavljaš sebe. Treba naći neki balans...

Nema dovoljno takvih žena

Koje su daljnje kategorije body buildinga?
- Dalje ide body fitness, potom fitness koji ima i plesnu koreografiju i onda najveća prava body building kategorija. Ali kod nas nema žena u toj zadnjoj kategoriji, možda jedna. Kad imamo Prvenstvo Hrvatske, uopće nema te kategorije.

Zašto?
- Nema dovoljno takvih žena.

Opet, zašto?
- Jer, realno, bez nekih dodatnih sredstava ne može žena napraviti pravi rezultat.

Bez kemije?
-Da.

Vi u svojoj kategoriji možete bez kemije?

- Da, uz težak rad, teretanu, prehranu... To je dovoljno. Vaš fotoreporter Čizmić me pitao gdje su mi mišići.Mislio je da će vidjeti tko zna što. Ali ne treba za ovu moju kategoriju biti kao Schwarzenegger.

Kako funkcionira natjecateljski dio u vašem sportu?
- Postoji nekoliko federacija, ja se natječem u najstarijoj amaterskoj federaciji IFBB, u kojoj je krenuo i Arnold Schwarzerneger. Federacija postoji od 1946.. Postoji i profesionalna federacija, ali da bi došao tamo, moraš biti na vrhu u nizu amaterskih natjecanja, u Hrvatskoj taj pro status još niti jedna žena nije dobila.

Što sve treba napraviti da postaneš profesionalac?
- Treba osvojiti prestižna natjecanja, pokupiti sve, da si top topova u amaterskom rangu.

A što bi tebi profesionalni status donio?
- Morala bih biti u SAD-u jer je tamo većina natjecanja, ali imala bih i neke sponzore.

Ja sam na ribi. A na čemu si ti?

Je li skup taj sport?
- Pa jest skup, zbog prehrane, putovanja... No, ja radim i kao trenerica, imam neke grupe i dobro zarađujem. Imam i svog trenera Edu Blaževića. Edo je probio moje granice, naučio me da budem lavica, da imam stav...

Pomažu li roditelji?
- Moji se dosta brinu o spizi, prodaju ribu, a onda mi je to u fazi definicije najbitnije, kad jedem samo bijelu ribu.
”Faza definicije”? Što je to?
- Cijeli sport podijeljen je na faze, imaš fazu mase kad dobivaš masu mišića, kad želiš popraviti neke mišićne skupine. Primjerice, meni su problem bile noge, pa smo radili na njima. Hraniš se tada više ugljikohidratima, više masti, više svega. Crveno meso, plava riba, određena količina zdravih masti, shaekovi...

Znači, prvo masa, onda definicija?
- Imala sam šest natjecanja tijekom proljeća i ljeta. Tu sam stalno imala fazu definicije. Što si do tada napravio na masi, napravio si. Treninzi su tada, za natjecanje, koncipirani skroz drukčije. Manje težine, veći broj ponavljanja. Prehrana striktna, bijelo kuhano meso, bijela kuhana riba. Čisti protein, ali bez masti, ugljikohidrata samo oko 50 grama dnevno, čisto da imaš odakle povući energiju.

Odakle djevojka iz Krila Jesenica u ovakvom sportu?
- Zaljubila sam se u fitness na drugoj godini fakulteta, tada sam, na trećoj godini, uzela usmjerenje fitness na Kineziologiji. Diplomirala sam sad u listopadu i planiram ići u Zagreb, predala sam papire za doktorski studij.

Kako je okolina reagirala na sve te mišiće?
- Je, je. Bilo je svakakvih komentara. Po teretani bi stali pitati me da na čemu sam ja. Da to nije prirodno, da sigurno uzimam steroide. Da nema šanse da žena ima takvu muskulaturu. Ali više-manje, uglavnom me podržavaju svi bliži. To su komentari nekih sa strane. Što bi oni da vide stvarno body builderice, mnogi bi se muški iz teretane posramili.

Je li zdravo toliko bildati?
- Mišić je pokretač zdravlja, mišićavo čvrsto tijelo nas održava i tome bismo trebali svi težiti. Puno je bolje stvoriti adekvatnu mišićnu masu, a to možeš samo u treningu s opterećenjem, nego stalno trčati i ponavljati iste radnje. Ovo nas jednostavno čini funkcionalnijim.

Što su roditelji rekli kad si krenula u ovaj sport?

- Živimo u Krilu, a roditelji, mama Nevenka i tata Draženko, rade u Omišu. Ja sam s njima u Omišu uvijek radila, pomagala. Oni preprodaju ribu već 15-ak godina. Tako sam ja stvarno odgojena više kao muško, uvijek sam bila tatin sin. Nisam pomagala samo oko ribe, već sam s njim išla i u polje, kopati. Morala sam biti jaka, htjela ili ne htjela.

Brata, znači, nemaš?

- Nemam, imam sestru Katu, četiri godine mlađu, studira građevinu u Zagrebu. Nju bildanje ne zanima.

Infišana si u sport, vjerojatno su i roditelji bili sportaši?
- Otac se dugo bavio karateom, uvijek je bio jak. Mama je bila atletičarka u ASK-a. Trčala je 400 metara. I sve tete, njezine sestre su bile u ASK-a, kod Ižotića koji im je bio profesor tjelesnog na Klisu. I ja sam počela s atletikom, bila sam šest-sedam godina kod Bojana Marinovića u ASK-u, trčala kratke staze i skakala skok u dalj.

I, nije ti se svidjelo?
- Bilo je O.K.. Ali potom sam probala rukomet, folklor i onda u prvom srednje se upisala na kick-boxing u Dugom Ratu kod Josipa Čikotića. Tamo je bila i Vesna Mladin, danas poznata kao nogometna sutkinja. Ona je bila alfa i omega na ovom mom putu. Bila mi je uzor, pripremala me. Uvijek sam joj se divila, bila je jako mišićava. Pomogla mi je upisati se na kineziologiju, iz istog smo mista, obje trenirale kick-boxing, obje završile kineziologiju...

Ima nas 30 bikinica

Kakva je konkurencija u Hrvatskoj u bikini fitnessu?
- Bikinica nas ima tridesetak u Hrvatskoj. Ali bit će sve više i više. Kategorija je nova, treba vremena.

Kakvi su ti planovi za iduću godinu?
- Bila sam treća na međunarodnom Maxximum Openu. Bila je velika konkurencija, nas 30-ak cura u kategoriji, bila sam treća. Odmah sam kontaktirala naš Savez i rekla da želim ići na Europsko prvenstvo u proljeće iduće godine u Santa Susanni u Španjolskoj. Savez me primijetio, a jedina sam natjecateljica iz Splita u sve četiri kategorije. Cilj je krajem travnja Balkansko prvenstvo u Srbiji, onda EP, pa SP u Budimpešti u 11. mjesecu... I još nekoliko natjecanja, što više, pa dokle dođem.

Za kraj našeg razgovora, da ljudi steknu dojam, recimo, koliko dižeš kilograma u čučnju?
- Trener Edo dozira, što on stavi, ja radim. Polučučanj sam radila sa 130 kilograma, puni čučanj sa 100 kilograma – zaključila je Marija.

PERO SMOLČIĆ
SNIMIO ANTE ČIZMIĆ/cropix

PET VJEŽBI ZA ZATEGNUTO TIJELO

Primjer kružnog treninga s različitim modernim rekvizitima u teretani kao što su; girja, medicinka, šipka, automobilska guma. Sve su to rekviziti koji se danas sve više koriste, kako u kondicijskoj pripremi sportaša, tako i u rekreaciji. Za sve one kojima su već dosadni klasični trenažeri u teretanama ovo je idealno rješenje. Većina je lako prenosiva pa se trening može odraditi bilo gdje; u teretani, na livadi ili kod kuće.

VRIJEME TRAJANJA TRENINGA
Ovakav tip treninga izvodi se svega par puta tjedno i kraćeg je trajanja, cca 20-45 min.
Za razvoj mišićne izdržljivosti potrebno je izvoditi veći broj ponavljanja, tj. svaku vježbu izvoditi kroz duži interval rada. Tako, na primjer, krug sadrži 5 vježbi koje se izvode 45-60 sek s odmorom između vježbi 10-20 sek te odmorom između krugova 2-3 min. Ako vam je problem služiti se štopericom, svaku vježbu također možete izvoditi na način da napravite određeni broj ponavljanja. Za početak neka to bude od 10-15 ponavljanja. Potrebno je sve ponoviti 4 puta.

STRAŽNJI ČUČANJ
Čučanj predstavlja jednu od najboljih i najproduktivnijih vježbi, ne samo za noge nego i za ostatak tijela općenito. Prilikom izvođenja ove vježbe uključeno je oko 200 mišića, te dolazi do velikih skokova razina hormona rasta i testosterona, što je pak od ključnog značenja za razvoj snage i mišićne mase cijeloga tijela. Opis: Stojeći stavite šipku na ramena, iza vrata, spuštajte se dok bedra ne budu paralelna sa podom, a zatim se podignite dok ne uspravite noge. Savjet: Težinu držite na ramenima, ne na vratu, glavu držite uspravno, blago se nagnite prema naprijed

KETTLEBELL SWING
- Uhvatite kettlebell sa dvije ruke, koljena su blago savijena, leđa su zategnuta, glava je ispravljena, a sva težina je na petama.
- Povucite kettlebell unazad između nogu, težina ostaje na petama, a potkoljenice su okomite.
- Trebate osjetiti kako vas kettlebell povlači unazad i zateže vam zadnje lože. Ako dopustite da vam koljena krenu naprijed, nećete moći pravilno aktivirati kukove.
- Zamahnite kukovima naprijed snažno kontrahirajući gluteuse (stražnjicu), pokret je sličan kao kod vertikalnog skoka.
- Visina zamaha može varirati: do grudi ili do visine očiju.
- U trenutku kada kettlebell dođe do najviše točke, tada ga gurajte prema dolje. Kao da nema sile teže. Cijelo vrijeme trebate biti aktivni.
- Glava mora biti uspravna, tijelo treba biti na kraju pokreta opruženo, tj. kukovi i koljena na kraju pokreta trebaju biti ispruženi, a tijelo mora formirati ravnu liniju.

ISKORACI S MEDICINKOM
- U obje ruke uzmete medicinku i držite je na prsima. Iskoračite jednom nogom ispred sebe dok druga ostaje na mjestu. Kad ste iskoračili i napravili potpuni iskorak, rotirajte trup zajedno sa medicinkom u stranu i kontahirajte bočne trbušne mišiće. Vratite medicinku na prsa i ponovo se vratite u početni položaj. Vodite računa o tome da su vam leđa cijelo vrijeme uspravna (da se ne savijate prema naprijed) i da vam je pogled usmjeren prema naprijed.

BURPEES (MARINCI) S AUTOMOBILSKOM GUMOM
U obje ruke uzmete gumu i držite je na prsima. Spustite se u čučanj zajedno sa gumom. U trećem koraku gumu spuštate na pod zajedno sa svojim tijelom tako da prsa blago polegnete na gumu ili ostanete u položaju skleka tako da su vam ruke na gumi kao oslonac. U četvrtom koraku zajedno s gumom vraćate se u početni položaj. Ono što je važno jest da ovo bude jedan pokret (nedjeljiv) iako je opisan po fazama, dok ne usavršite potpuno ispravnu tehniku.

STRAŽNJI UPOR SA SPAJANJEM SUPROTNE RUKE I NOGE
Nalazimo se u poluležećem položaju na leđima, a oslonjeni smo na pod samo s dlanovima i stopalima. Kukove trebamo usmjeriti prema gore. Istodobno spajamo suprotnu ruku i nogu i vraćamo u početnu poziciju. Zatim slijedi spajanje druge ruke i druge noge i tako naizmjenično dok ne napravimo određeni broj ponavljanja.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/marija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma-258242 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=80271464641f11dff9b2ae43a94bb7b2d13ce924 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marija+Toma%C5%A1%3A+%C5%BDenstveno+podi%C5%BEem+130+kilograma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmarija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma-258242 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmarija-tomas-zenstveno-podizem-130-kilograma-258242 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIKINI FITNESS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotBIKINI FITNESS

Marija Tomaš: Ženstveno podižem 130 kilograma

Piše PSD.
28. prosinca 2014. - 22:43
Pojam ženstvenosti u Lijepoj našoj tradicionalno podrazumijeva blago, plaho stvorenje u rozim haljinicama... I naravno, mora djevojče biti ovisno o muškarcu, alfa mužjaku koji je spreman sve napraviti za nju, a ona neka samo – figura. Možda smo malo karikirali u uvodu, ali ne previše. No, u svijetu već neko vrijeme postoje i neki drugi oblici ženstvenosti, a jedan od njih je usko povezan uz body building. Riječ je o takozvanom bikini fitnessu, ajmo to tako reći najblažoj varijanti body buildinga. A jedina natjecateljica s podružja splitskog bazena je Marija Tomaš, diplomirana kineziologinja iz Krila Jesenica.

- Bikini fitness je kategorija u kojoj se ja natječem.To je najnježnija kategorija kod bildanja. Traži se manekenski izgled s mišićima. Bitno je da je žena fit, ali ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:20