stdClass Object ( [id] => 122803 [title] => Karizmatik Linić: Astrolozi, vračare i scijentolozi, sve su to đavolje sluge [alias] => karizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ni organizatori se nisu nadali tolikom broju posjetitelja; u tri dana duhovne obnove koju je, pod geslom “Gospodin moj i Bog moj”, vodio poznati hrvatski katolički karizmatik fra Zvjezdan Linić, u sportskoj dvorani u Metkoviću molilo je, pjevalo i slušalo gotovo dvadeset tisuća vjernika.

Toliko je otprilike podijeljeno ulaznica koje su bile besplatne, ali bez njih se nije moglo ući na susret. Stigli su autobusima uz vodstvo župnika, ali i privatno, pretežito iz mjesta donje Dalmacije: Makarske, doline Neretve, Dubrovnika, te Hercegovine.

O tolikom svijetu, među kojima je bilo puno invalida, različitih bolesnika, staraca, mladih, pa i djece, brinulo se šezdesetak “poslužitelja”, volontera u narančastim majicama, a jedna od njih, Metkovka Sandra Mateljak, prije tri i pol godine doživjela je obraćenje na susretu u “Taboru” kod Samobora, gdje fra Zvjezdan redovito drži seminare.

Ponovno rođenje

- Rođenje u Duhu je kao da se ponovno rodiš, gledaš svijet drugim očima – kratko je objasnila Sandra, koja je na seminaru prošlog rujna u zagrebačkom Domu sportova promislila: - Zbog čega se ne bi ovakav duhovni susret dogodio i u mojemu Metkoviću, da se i moji ljudi obrate.

Prijatelji iz “Tabora” rekli su mi kako su uvjeti da dvoranu gradske vlasti ustupe besplatno na tri dana i poziv mjesnog župnika. Znala sam odmah da je riješeno, da to nije uopće problem – kazuje Sandra, čiji kolega Marin Gojak iz Makarske dodaje kako je za organizaciju bilo potrebno dva mjeseca, a 65 poslužitelja došlo je iz gotovo cijele države.

Hrana, oprema, videozid, klupe, plakati, WC-i, sve se financira iz donacija, takvo je pravilo ovih susreta, ne smiju nipošto biti komercijalni. Prolazimo hodnicima uz prepunu dvoranu, sportske prostorije dobila su nova imena; sakristija, prostor za molitvu, za ministrante, za potrebne, za fra Zvjezdana. Pored dvorane su i velike kutije pune papirića na kojima posjetitelji ispisuju svoje molbe i zahvale... Putem nam poslužiteljica Ubavka Mostahinić iznosi svoje svjedočanstvo.

- Nakon smrti muža, shvatila sam da se moram okrenuti sebi i svojim sinovima, i povela sam na seminar sina Ivu. Kad smo se vratili, drugi sin, Vlaho, vidio je da smo drugačiji, da drugačije nosimo bol, pa je navalio da moram i njega voditi. Otada smo bili pet puta – veli Ubavka i skreće priču na blizak, ali neobičan kolosijek:

- Pitate se otkud ovoliko frustracija u našem narodu? Kao ekonomistica znam da svjetskim gospodarstvom vladaju financijske institucije. One odlučuju o državnoj politici. A mi smo mali, nas su popapali kad su nam nizašta pokupovali banke. U tom trenutku bili smo gotova priča. E sad ostaje da se rasproda ono zadnje; zemlja, voda, struja, ceste.

- Fra Zvjezdan ne govori o tome? - Ne, ali kršćanski život je usklađen s prirodom. Ako smo uravnoteženi, ponašat ćemo se ozbiljnije, imati više nacionalnog ponosa, sloge, pameti... Inače nas neće biti – dala nam je misliti Ubavka.

Puna dvorana

Neposredno pred ulazom u dvoranu iz koje dopire pljesak, žamor, pjesma, fra Zvjezdanovo razmatranje, zaustavljamo Nadu Markić iz Metkovića. Prvi je put na seminaru.

- Odlučila sam sva tri dana provesti ovdje, ovo mi je melem za dušu. Ima u sebi nešto posebno, obuhvati cijeli ljudski život, vodi te s poljane na poljanu... Nađeš se u tome, analiziraš i pripoznaš. Drago mi je zbog naše doline, čija je duša sve više u suši. Ako buden u snazi, jednoga dana išla bih u “Tabor” – jedva čeka gospođa Nada. Unutra smo.

Stvarno puno, sva sjedala imaju vlasnika, djeca i mlađi sjede na podu ili stoje na nogama, a po tribinama se rasporedili vjernici svih generacija. Dok se pjeva i plješće, pomalo i pleše u slavu Krista, presreli smo još jednog “narančastog”, Renata Brzicu iz molitvene zajednice makarske župe Kraljice Mira, koje je dopratio župnik don Damir Vuletić. Došlo ih je stotinjak, autobusom i malim autima.

- Ovu livu tribinu drže Metkovci, onu tamo Mostarci, a mi Makarani smo u parteru – maše pokazujući radni raspored poslužitelja na terenu. Pauza od petnaestak minuta je gotova. Fra Zvjezdan se vraća kroz masu, prilaze mu ljudi, stavlja im znak križa na čelo, kratko porazgovara s ponekim, najpotrebitije prima na nekoliko minuta razgovora.

Svaki susret sastoji se od njegovih tumačenja Svetog pisma, razmatranja, meditacija, molitava za iscjeljenje duše i tijela, pjesama... Utihnula je dvorana, i Linić, autor dvadesetak knjiga, rođen 1941. godine u Svilnom kod Rijeke, počinje razmatranje na temu apostolskog teksta o neprijateljima ljudske duše.

Dobri i zli anđeli

- Najveća đavolska podvala jest uvjeriti ljude da ne postoji. To mu daje prostor za manevriranje. Đavao spada uz nevidljivi svijet koji je stvorio Bog, jednako kao i vidljivi. Stvorio je anđele kao slobodna bića, i u tom svijetu događa se strahovita drama; Lucifer s dijelom demona okreće Bogu leđa i kaže – non serviam, neću služiti. Bog svoje stvorenje nije uništio, ali nevidljivi svijet se podvojio na dobre i zle anđele.

Pakao znači – biti bez Boga, a vatra, sumpor i žar, samo su plodovi mašte. Đavao u takvu svoju prokletu sudbinu želi uvući i ljude, jedina razumna bića u vidljivom svijetu. Molim vas da ozbiljno uzmete tu opasnost koja nam prijeti.

Đavao je lukaviji od čovjeka, i želi mu nauditi, osobito ako uđeš u razgovor s njim. To je onda razgovor s napašću, on je u svakom grijehu, ovisnostima, lošim navikama, zlodjelima prema drugim ljudima – upozorio je fra Zvjezdan, navodeći kako je vjernička obrana u Crkvi.

- Kad nekim želi vladati, udaljit će ga od Crkve, umanjivat će autoritet Božji, dapače, uvjerit će čovjeka da može znati što Bog zna i moći što Bog može. Nije to novo, kroz sve ljudske generacija čovjek je želio imati Božje znanje, od grčkih gnostika do današnjih scijentologa.

Dalje, đavao ti nudi one koji “znaju” tvoju budućnost: vračare, vidovnjake, astrologe, sve su to njegovi sluge! Osobito su djeca sklona spiritizmu, on često završava sa psihičkim oboljenjima – zaključuje Linić, kao štetne za kršćane nabrojivši reiki, transcendentalnu meditaciju, bioenergije, astralne energije...

damir šarac
snimio denis jerković / Cropix

Linićeva poruka

Pazi kakav znak nosiš na sebi. Astrološki simbol oko tvog vrata nije neutralan. Tako ne pokazuješ da si svjedok Spasitelja. Naša zaštita je Krist Gospodin. Više vrijedi Isusov blagoslov nego sva magija ovoga svijeta!

Svjedočanstvo

Metkovski župnik fra Ilija Gulić s pozornice je ispričao neobično svjedočanstvo.

- Jedan je dvogodišnji dječak tamo daleke 1958. godine teško obolio, bio je težak samo četiri kilograma. Roditelji su obišli sve liječnike, i nije bilo nade. Jednog dana mama i baka odlučile su ga zavjetovati svetome Anti, pa što bude. Donijeli ga u crkvu, obukli mu mali habit, a svećenik je rekao: “Dabogda ga ti nosio.”

Sutradan je djetetu bilo zlo, i otac je sav očajan biciklom išao u Sinj po pomoć. Putem je sreo prijatelja i iz razgovora su shvatili da su i njegove kćeri imale isti problem. Čovjek mu je dao tablete koje su stigle iz Amerike. Mali je oživio. Evo ga pred vama – kazao je fra Ilija pokazujući na – sebe!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za fra Zvjezdana  je puno toga štetno, pa je tako na tapet stavio i reiki, transcendentalnu meditaciju, bioenergiju. Sve su to, kaže, đavolja posla, a osvrnuo se i na mlade, koji bi se trebali više okrenuti Crkvi, a ne modernome... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni svećenik u mETKOVIĆU, na duhovnoj obnovi, okupio 20 tisuća vjernika iz dalmacije i susjedne bosne i hercegovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-24 11:16:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-24 11:30:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-24 14:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19969 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/24/Novosti/lin00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7862584 Threads: 3 Questions: 1644552901 Slow queries: 4889025 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111612825 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/karizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge-122803 [printLink] => /mozaik/zivot/karizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge-122803?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 186343 [name] => zvjezdanlinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvjezdanlinic [link] => /tag/zvjezdanlinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za fra Zvjezdana  je puno toga štetno, pa je tako na tapet stavio i reiki, transcendentalnu meditaciju, bioenergiju. Sve su to, kaže, đavolja posla, a osvrnuo se i na mlade, koji bi se trebali više okrenuti Crkvi, a ne modernome... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni svećenik u mETKOVIĆU, na duhovnoj obnovi, okupio 20 tisuća vjernika iz dalmacije i susjedne bosne i hercegovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Karizmatik Linić: Astrolozi, vračare i scijentolozi, sve su to đavolje sluge [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-07-53-41-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/24/Novosti/lin00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/24/Novosti/lin00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ni organizatori se nisu nadali tolikom broju posjetitelja; u tri dana duhovne obnove koju je, pod geslom “Gospodin moj i Bog moj”, vodio poznati hrvatski katolički karizmatik fra Zvjezdan Linić, u sportskoj dvorani u Metkoviću molilo je, pjevalo i slušalo gotovo dvadeset tisuća vjernika.

Toliko je otprilike podijeljeno ulaznica koje su bile besplatne, ali bez njih se nije moglo ući na susret. Stigli su autobusima uz vodstvo župnika, ali i privatno, pretežito iz mjesta donje Dalmacije: Makarske, doline Neretve, Dubrovnika, te Hercegovine.

O tolikom svijetu, među kojima je bilo puno invalida, različitih bolesnika, staraca, mladih, pa i djece, brinulo se šezdesetak “poslužitelja”, volontera u narančastim majicama, a jedna od njih, Metkovka Sandra Mateljak, prije tri i pol godine doživjela je obraćenje na susretu u “Taboru” kod Samobora, gdje fra Zvjezdan redovito drži seminare.

Ponovno rođenje

- Rođenje u Duhu je kao da se ponovno rodiš, gledaš svijet drugim očima – kratko je objasnila Sandra, koja je na seminaru prošlog rujna u zagrebačkom Domu sportova promislila: - Zbog čega se ne bi ovakav duhovni susret dogodio i u mojemu Metkoviću, da se i moji ljudi obrate.

Prijatelji iz “Tabora” rekli su mi kako su uvjeti da dvoranu gradske vlasti ustupe besplatno na tri dana i poziv mjesnog župnika. Znala sam odmah da je riješeno, da to nije uopće problem – kazuje Sandra, čiji kolega Marin Gojak iz Makarske dodaje kako je za organizaciju bilo potrebno dva mjeseca, a 65 poslužitelja došlo je iz gotovo cijele države.

Hrana, oprema, videozid, klupe, plakati, WC-i, sve se financira iz donacija, takvo je pravilo ovih susreta, ne smiju nipošto biti komercijalni. Prolazimo hodnicima uz prepunu dvoranu, sportske prostorije dobila su nova imena; sakristija, prostor za molitvu, za ministrante, za potrebne, za fra Zvjezdana. Pored dvorane su i velike kutije pune papirića na kojima posjetitelji ispisuju svoje molbe i zahvale... Putem nam poslužiteljica Ubavka Mostahinić iznosi svoje svjedočanstvo.

- Nakon smrti muža, shvatila sam da se moram okrenuti sebi i svojim sinovima, i povela sam na seminar sina Ivu. Kad smo se vratili, drugi sin, Vlaho, vidio je da smo drugačiji, da drugačije nosimo bol, pa je navalio da moram i njega voditi. Otada smo bili pet puta – veli Ubavka i skreće priču na blizak, ali neobičan kolosijek:

- Pitate se otkud ovoliko frustracija u našem narodu? Kao ekonomistica znam da svjetskim gospodarstvom vladaju financijske institucije. One odlučuju o državnoj politici. A mi smo mali, nas su popapali kad su nam nizašta pokupovali banke. U tom trenutku bili smo gotova priča. E sad ostaje da se rasproda ono zadnje; zemlja, voda, struja, ceste.

- Fra Zvjezdan ne govori o tome? - Ne, ali kršćanski život je usklađen s prirodom. Ako smo uravnoteženi, ponašat ćemo se ozbiljnije, imati više nacionalnog ponosa, sloge, pameti... Inače nas neće biti – dala nam je misliti Ubavka.

Puna dvorana

Neposredno pred ulazom u dvoranu iz koje dopire pljesak, žamor, pjesma, fra Zvjezdanovo razmatranje, zaustavljamo Nadu Markić iz Metkovića. Prvi je put na seminaru.

- Odlučila sam sva tri dana provesti ovdje, ovo mi je melem za dušu. Ima u sebi nešto posebno, obuhvati cijeli ljudski život, vodi te s poljane na poljanu... Nađeš se u tome, analiziraš i pripoznaš. Drago mi je zbog naše doline, čija je duša sve više u suši. Ako buden u snazi, jednoga dana išla bih u “Tabor” – jedva čeka gospođa Nada. Unutra smo.

Stvarno puno, sva sjedala imaju vlasnika, djeca i mlađi sjede na podu ili stoje na nogama, a po tribinama se rasporedili vjernici svih generacija. Dok se pjeva i plješće, pomalo i pleše u slavu Krista, presreli smo još jednog “narančastog”, Renata Brzicu iz molitvene zajednice makarske župe Kraljice Mira, koje je dopratio župnik don Damir Vuletić. Došlo ih je stotinjak, autobusom i malim autima.

- Ovu livu tribinu drže Metkovci, onu tamo Mostarci, a mi Makarani smo u parteru – maše pokazujući radni raspored poslužitelja na terenu. Pauza od petnaestak minuta je gotova. Fra Zvjezdan se vraća kroz masu, prilaze mu ljudi, stavlja im znak križa na čelo, kratko porazgovara s ponekim, najpotrebitije prima na nekoliko minuta razgovora.

Svaki susret sastoji se od njegovih tumačenja Svetog pisma, razmatranja, meditacija, molitava za iscjeljenje duše i tijela, pjesama... Utihnula je dvorana, i Linić, autor dvadesetak knjiga, rođen 1941. godine u Svilnom kod Rijeke, počinje razmatranje na temu apostolskog teksta o neprijateljima ljudske duše.

Dobri i zli anđeli

- Najveća đavolska podvala jest uvjeriti ljude da ne postoji. To mu daje prostor za manevriranje. Đavao spada uz nevidljivi svijet koji je stvorio Bog, jednako kao i vidljivi. Stvorio je anđele kao slobodna bića, i u tom svijetu događa se strahovita drama; Lucifer s dijelom demona okreće Bogu leđa i kaže – non serviam, neću služiti. Bog svoje stvorenje nije uništio, ali nevidljivi svijet se podvojio na dobre i zle anđele.

Pakao znači – biti bez Boga, a vatra, sumpor i žar, samo su plodovi mašte. Đavao u takvu svoju prokletu sudbinu želi uvući i ljude, jedina razumna bića u vidljivom svijetu. Molim vas da ozbiljno uzmete tu opasnost koja nam prijeti.

Đavao je lukaviji od čovjeka, i želi mu nauditi, osobito ako uđeš u razgovor s njim. To je onda razgovor s napašću, on je u svakom grijehu, ovisnostima, lošim navikama, zlodjelima prema drugim ljudima – upozorio je fra Zvjezdan, navodeći kako je vjernička obrana u Crkvi.

- Kad nekim želi vladati, udaljit će ga od Crkve, umanjivat će autoritet Božji, dapače, uvjerit će čovjeka da može znati što Bog zna i moći što Bog može. Nije to novo, kroz sve ljudske generacija čovjek je želio imati Božje znanje, od grčkih gnostika do današnjih scijentologa.

Dalje, đavao ti nudi one koji “znaju” tvoju budućnost: vračare, vidovnjake, astrologe, sve su to njegovi sluge! Osobito su djeca sklona spiritizmu, on često završava sa psihičkim oboljenjima – zaključuje Linić, kao štetne za kršćane nabrojivši reiki, transcendentalnu meditaciju, bioenergije, astralne energije...

damir šarac
snimio denis jerković / Cropix

Linićeva poruka

Pazi kakav znak nosiš na sebi. Astrološki simbol oko tvog vrata nije neutralan. Tako ne pokazuješ da si svjedok Spasitelja. Naša zaštita je Krist Gospodin. Više vrijedi Isusov blagoslov nego sva magija ovoga svijeta!

Svjedočanstvo

Metkovski župnik fra Ilija Gulić s pozornice je ispričao neobično svjedočanstvo.

- Jedan je dvogodišnji dječak tamo daleke 1958. godine teško obolio, bio je težak samo četiri kilograma. Roditelji su obišli sve liječnike, i nije bilo nade. Jednog dana mama i baka odlučile su ga zavjetovati svetome Anti, pa što bude. Donijeli ga u crkvu, obukli mu mali habit, a svećenik je rekao: “Dabogda ga ti nosio.”

Sutradan je djetetu bilo zlo, i otac je sav očajan biciklom išao u Sinj po pomoć. Putem je sreo prijatelja i iz razgovora su shvatili da su i njegove kćeri imale isti problem. Čovjek mu je dao tablete koje su stigle iz Amerike. Mali je oživio. Evo ga pred vama – kazao je fra Ilija pokazujući na – sebe!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/karizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge-122803 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53e8573ac114592d169a2da9819f1c4973e1bc8b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Karizmatik+Lini%C4%87%3A+Astrolozi%2C+vra%C4%8Dare+i+scijentolozi%2C+sve+su+to+%C4%91avolje+sluge&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkarizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge-122803 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fkarizmatik-linic-astrolozi-vracare-i-scijentolozi-sve-su-to-davolje-sluge-122803 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za fra Zvjezdana  je puno toga štetno, pa je tako na tapet stavio i reiki, transcendentalnu meditaciju, bioenergiju. Sve su to, kaže, đavolja posla, a osvrnuo se i na mlade, koji bi se trebali više okrenuti Crkvi, a ne modernome... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => popularni svećenik u mETKOVIĆU, na duhovnoj obnovi, okupio 20 tisuća vjernika iz dalmacije i susjedne bosne i hercegovine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životpopularni svećenik u mETKOVIĆU, na duhovnoj obnovi, okupio 20 tisuća vjernika iz dalmacije i susjedne bosne i hercegovine

Karizmatik Linić: Astrolozi, vračare i scijentolozi, sve su to đavolje sluge

Piše PSD.
24. siječnja 2011. - 15:33

Ni organizatori se nisu nadali tolikom broju posjetitelja; u tri dana duhovne obnove koju je, pod geslom “Gospodin moj i Bog moj”, vodio poznati hrvatski katolički karizmatik fra Zvjezdan Linić, u sportskoj dvorani u Metkoviću molilo je, pjevalo i slušalo gotovo dvadeset tisuća vjernika.

Toliko je otprilike podijeljeno ulaznica koje su bile besplatne, ali bez njih se nije moglo ući na susret. Stigli su autobusima uz vodstvo župnika, ali i privatno, pretežito iz mjesta donje Dalmacije: Makarske, doline Neretve, Dubrovnika, te Hercegovine.

O tolikom svijetu, među kojima je bilo puno invalida, različitih bolesnika, staraca, mladih, pa i djece, brinulo se šezdesetak “poslužitelja”, volontera u narančastim majicama, a jedna od njih, Metkovka Sandra Mateljak, prije tri i po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:53