stdClass Object ( [id] => 255112 [title] => Jasen Boko: Sretao sam plavooke ljude koji tvrde da su potomci Aleksandra Velikog [alias] => jasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Splitski putopisac i dramaturg Jasen Boko objavio je svoj jedanaesti po redu naslov. Nakon putovanja “svilenim” pravcem Marka Pola i po tragovima Odiseja, trilogiju o rutama velikih povijesnih ličnosti zaokružuje knjigom “Za Aleksandrom Velikim u srce Azije”. Knjiga koja je predstavljena u petak u 20 sati u kavani “Bajamonti” govori o njegovoj potrazi za tragovima Aleksandra Velikog na prostoru nekadašnjeg makedonskog kraljevstva koje se proteže preko tri kontinenta.

Boko je s partnericom Nikolinom prošao kroz Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat. Od Skoplja i Pele u Grčkoj, put ih je vodio do Samarkanda i Taškenta, da bi bio zaključen u Aleksandriji, gradu koji i danas čuva uspomenu na Aleksandra i grob koji nikad nije pronađen.

Da te tvoji studenti Filozofskog fakulteta pitaju, što bi im rekao o Aleksandru Velikom, a što si o njemu doznao na putu?
– Rekao bih im da je bio prvi veliki globalizator koji je pokušao ujediniti svijet, ne pokoriti ga i podčiniti svojoj civilizaciji, nego uzeti najbolje iz različitih kultura koje je osvojio. Za razliku od većine osvajača, Aleksandar nije uništavao kulture koje je našao. Ženio je svoje vojnike lokalnim ženama, a i sam je uzeo Roksanu, baktrijsku princezu. Na mom putu od Turske do Irana i Afganistana sreo sam mnoge plavooke ljude koji tvrde da su nasljednici Aleksandrove vojske, a postoji nekoliko plemena skrivenih u planinskim dolinama Pakistana i Indije koji tvrde da su izravni potomci Aleksandra i njegove vojske. Žene ga nisu puno zanimale, bile su nužno zlo da bi dobio nasljednika, ali ni jedan nije dugo poživio nakon njegove smrti. Bio je vrlo složena osoba: genijalan vojskovođa, ali i paranoičan alkoholičar, odlično obrazovan Aristotelov učenik, ali i ludi i često brutalni ubojica. Mene je kod njega najviše zanimalo to prožimanje ideja i kultura Istoka i Zapada, na čemu je inzistirao.
 
Rat se rubno provlači tvojim rutama putovanja. Gdje ti se on najviše približio i plašiš li se rata kad ideš na Istok?

– Da se plašim rata, ne bih ni putovao, ali izravne susrete s njim izbjegavam. Ipak u Afganistanu to nije uvijek bilo lako pa je jednom prigodom naš autobus na liniji Kabul – Mazar-i-Sharif upao u talibansku zasjedu. Spasio nas je napad službene vojske na talibane. Afganistanci su naučili živjeti s ratom pa su nas cijelo vrijeme uvjeravali kako “nije opasno”. Na naše pitanje: “A one jučerašnje bombe koje su eksplodirale u gradu?”, uvijek su imali isti odgovor: “To je bilo u drugom kvartu.”

Ovaj put si poveo sa sobom plavokosu partnericu, Nikolinu. S obzirom da si obišao zemlje u kojima su žene pokrivene, kako je to izgledalo?

– Bili smo vrlo zanimljivi domaćinima, ne samo muškarcima, a zahvaljujući Nikolini čuo sam i neke ženske priče koje su one mogle ispričati samo ženi. Da sam bio sam, ne bih ništa od toga imao priliku čuti. Ovo je moje prvo putovanje u društvu, ali nekako mislim da neće biti i posljednje. Nije bilo nikakvih opasnosti, ma koliko su žene neprisutne u javnom životu u Afganistanu – muškarci su prema Nikolini pokazali ozbiljan respekt.

Jedna se priča i zove “Kako sam Nikolini spasio život”. Što se zapravo dogodilo?
– Ma, bilo je malo neugodnosti na ulasku u Afganistan, ali nisam joj zaista morao spašavati život. Radilo se samo o pripovjedačkoj igri i ironizaciji moga navodnog herojstva.

U knjizi spominješ, duhovito, da bi svoje tri kćeri mogao dobro prodati u Afganistanu, gdje se za vjenčanje traži po 10 tisuća dolara za ženu?
– Da, U Afganistanu se žena kupuje, i to je minimalna cijena. No, kako su moje dvije starije kćeri, a nakon što sam domaćinima pokazao njihove fotografije, zadobile poseban status na tom tržištu, ponuđeno mi je puno više. Još razmišljam!

Zapadnjak bi s dosta skepse pristao na tvoj izbor konačišta na putu. Koji je najniži standard noćenja na koji pristaješ?
– Najjeftinije prenoćište na svojim putovanjima – ne ovaj put – platio sam tri kune, ali je u dobrom dijelu tih “hotela” zahod, barem u sobi, nepoznata činjenica. Svojedobno sam u Gazor Khanu u Iranu vlasnika jednog od tih prenoćišta pokušavao uvjeriti da u Europi postoje hotelske sobe koje sadrže i tuš i zahod. Mislim da se do danas ne može načuditi kakvog je samo lašca sreo.

Postoji li nekakav prehrambeni trening koji prakticiraš prije putovanja?
– Ne, očito mi je od tolike količine Azije u posljednjih gotovo 30 godina probava odustala od “pobune na terenu”. Ipak, za svaki slučaj, dok “obični” ljudi imaju osobnog liječnika, ja imam osobnog epidemiologa, mog prijatelja Željka Gizdića koji će jednom na meni zaraditi neku dodatnu egzotičnu specijalizaciju.

Jednom si mi rekao da ne putuje onaj koji ima, nego onaj koji to voli. Koliki je tvoj budžet bio na putu?
– Budžet za putovanja danas mi je veći nego prije 30 godina, ipak godine čine svoje. Priuštim si povremeno sobu sa zahodom, a dva puta u dva mjeseca sam vidio i topli tuš. Jednom sam tri mjeseca putovao Indijom, prešao 10.000 kilometara i sve me zajedno – prijevoz, spavanje, hrana – koštalo manje od 50 kuna dnevno. Danas putujem “luksuzno”, znam potrošiti i 100 ili više kuna dnevno. Kad poludim!

Što je s Facebookom, mobitelom, internetom? Kakve su mogućnosti komuniciranja u Iranu, Uzbekistanu ili Afganistanu?
– Vremena su se promijenila, osamdesetih sam u Aziji znao noć provesti u pošti da bih telefonirao u Europu i to me skupo koštalo. Danas je sve više mjesta gdje je internet dostupan, ne baš svuda kamo idem, ali nikad nije prošao tjedan a da negdje nisam našao vezu. Čak i Facebook, službeno nedostupan u Iranu, može se koristiti – ako imate prave prijatelje.
jasenka leskur

Krećem i tragom Dioklecijana

Odisej, Marko Polo, Aleksandar Veliki... Tko je idući?

– Sljedeći je Dioklecijan. No, zavirite li malo ispod Dioklecijanovih dana i šarene turističke laže, Split nema ni jednu ozbiljnu knjigu o Dioklecijanu. Nešto što bih ja kao Splićanin mogao dati mojim prijateljima, domaćim i stranim. Planiram, dakle, otputovati Dioklecijanovim tragom, od današnje Velike Britanije do Nikomedije i Aleksandrije, kako bih ispričao priču o jednom od najvećih rimskih careva. Od Kučina iznad Solina, vjerojatnog mjesta njegova rođenja, do Splita, izvjesnog mjesta njegove smrti, ispričat ću priču o jednom zanimljivom čovjeku, konzultirajući i autoritete za to područje. Bit će to, nadam se, pametna, ali i zabavna knjiga, dug mom gradu i njegovu osnivaču. I Grad i Turistička zajednica odmah su mi rekli da nemaju novca i da mi ne mogu pomoći, ali imam njihovu “moralnu podršku”. Samo nekoliko postotaka od onoga što se godišnje troši na turističku priču o Dioklecijanu, meni bi vjerojatno bilo dovoljno za cijeli projekt.

Serija o Tinu Ujeviću na HTV-u

– Drugi projekt za koji sam svoj dio već odradio jest dokumentarno-igrana serija o Tinu Ujeviću, koju će HTV snimiti po mom scenariju, a u suradnji s Ladom Martinac Kralj. Serija će biti emitirana sljedeće godine, u povodu 60 godina smrti najvećeg hrvatskog pjesnika. A to će vjerojatno biti i prilika da napravim reizdanje biografije Tina Ujevića koju sam napisao prije gotovo deset godina.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUT putujem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-11-28 20:57:19 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-11-28 22:48:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-11-28 22:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9833 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/11/28/Panorama/jasen1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x600" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4499353 Threads: 3 Questions: 145952600 Slow queries: 62075 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4346189 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/jasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog-255112 [printLink] => /mozaik/zivot/jasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog-255112?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214097 [name] => jasenboko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasenboko [link] => /tag/jasenboko ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUT putujem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jasen Boko: Sretao sam plavooke ljude koji tvrde da su potomci Aleksandra Velikog [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-04-17-16-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/28/Panorama/jasen1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/11/28/Panorama/jasen1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Splitski putopisac i dramaturg Jasen Boko objavio je svoj jedanaesti po redu naslov. Nakon putovanja “svilenim” pravcem Marka Pola i po tragovima Odiseja, trilogiju o rutama velikih povijesnih ličnosti zaokružuje knjigom “Za Aleksandrom Velikim u srce Azije”. Knjiga koja je predstavljena u petak u 20 sati u kavani “Bajamonti” govori o njegovoj potrazi za tragovima Aleksandra Velikog na prostoru nekadašnjeg makedonskog kraljevstva koje se proteže preko tri kontinenta.

Boko je s partnericom Nikolinom prošao kroz Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat. Od Skoplja i Pele u Grčkoj, put ih je vodio do Samarkanda i Taškenta, da bi bio zaključen u Aleksandriji, gradu koji i danas čuva uspomenu na Aleksandra i grob koji nikad nije pronađen.

Da te tvoji studenti Filozofskog fakulteta pitaju, što bi im rekao o Aleksandru Velikom, a što si o njemu doznao na putu?
– Rekao bih im da je bio prvi veliki globalizator koji je pokušao ujediniti svijet, ne pokoriti ga i podčiniti svojoj civilizaciji, nego uzeti najbolje iz različitih kultura koje je osvojio. Za razliku od većine osvajača, Aleksandar nije uništavao kulture koje je našao. Ženio je svoje vojnike lokalnim ženama, a i sam je uzeo Roksanu, baktrijsku princezu. Na mom putu od Turske do Irana i Afganistana sreo sam mnoge plavooke ljude koji tvrde da su nasljednici Aleksandrove vojske, a postoji nekoliko plemena skrivenih u planinskim dolinama Pakistana i Indije koji tvrde da su izravni potomci Aleksandra i njegove vojske. Žene ga nisu puno zanimale, bile su nužno zlo da bi dobio nasljednika, ali ni jedan nije dugo poživio nakon njegove smrti. Bio je vrlo složena osoba: genijalan vojskovođa, ali i paranoičan alkoholičar, odlično obrazovan Aristotelov učenik, ali i ludi i često brutalni ubojica. Mene je kod njega najviše zanimalo to prožimanje ideja i kultura Istoka i Zapada, na čemu je inzistirao.
 
Rat se rubno provlači tvojim rutama putovanja. Gdje ti se on najviše približio i plašiš li se rata kad ideš na Istok?

– Da se plašim rata, ne bih ni putovao, ali izravne susrete s njim izbjegavam. Ipak u Afganistanu to nije uvijek bilo lako pa je jednom prigodom naš autobus na liniji Kabul – Mazar-i-Sharif upao u talibansku zasjedu. Spasio nas je napad službene vojske na talibane. Afganistanci su naučili živjeti s ratom pa su nas cijelo vrijeme uvjeravali kako “nije opasno”. Na naše pitanje: “A one jučerašnje bombe koje su eksplodirale u gradu?”, uvijek su imali isti odgovor: “To je bilo u drugom kvartu.”

Ovaj put si poveo sa sobom plavokosu partnericu, Nikolinu. S obzirom da si obišao zemlje u kojima su žene pokrivene, kako je to izgledalo?

– Bili smo vrlo zanimljivi domaćinima, ne samo muškarcima, a zahvaljujući Nikolini čuo sam i neke ženske priče koje su one mogle ispričati samo ženi. Da sam bio sam, ne bih ništa od toga imao priliku čuti. Ovo je moje prvo putovanje u društvu, ali nekako mislim da neće biti i posljednje. Nije bilo nikakvih opasnosti, ma koliko su žene neprisutne u javnom životu u Afganistanu – muškarci su prema Nikolini pokazali ozbiljan respekt.

Jedna se priča i zove “Kako sam Nikolini spasio život”. Što se zapravo dogodilo?
– Ma, bilo je malo neugodnosti na ulasku u Afganistan, ali nisam joj zaista morao spašavati život. Radilo se samo o pripovjedačkoj igri i ironizaciji moga navodnog herojstva.

U knjizi spominješ, duhovito, da bi svoje tri kćeri mogao dobro prodati u Afganistanu, gdje se za vjenčanje traži po 10 tisuća dolara za ženu?
– Da, U Afganistanu se žena kupuje, i to je minimalna cijena. No, kako su moje dvije starije kćeri, a nakon što sam domaćinima pokazao njihove fotografije, zadobile poseban status na tom tržištu, ponuđeno mi je puno više. Još razmišljam!

Zapadnjak bi s dosta skepse pristao na tvoj izbor konačišta na putu. Koji je najniži standard noćenja na koji pristaješ?
– Najjeftinije prenoćište na svojim putovanjima – ne ovaj put – platio sam tri kune, ali je u dobrom dijelu tih “hotela” zahod, barem u sobi, nepoznata činjenica. Svojedobno sam u Gazor Khanu u Iranu vlasnika jednog od tih prenoćišta pokušavao uvjeriti da u Europi postoje hotelske sobe koje sadrže i tuš i zahod. Mislim da se do danas ne može načuditi kakvog je samo lašca sreo.

Postoji li nekakav prehrambeni trening koji prakticiraš prije putovanja?
– Ne, očito mi je od tolike količine Azije u posljednjih gotovo 30 godina probava odustala od “pobune na terenu”. Ipak, za svaki slučaj, dok “obični” ljudi imaju osobnog liječnika, ja imam osobnog epidemiologa, mog prijatelja Željka Gizdića koji će jednom na meni zaraditi neku dodatnu egzotičnu specijalizaciju.

Jednom si mi rekao da ne putuje onaj koji ima, nego onaj koji to voli. Koliki je tvoj budžet bio na putu?
– Budžet za putovanja danas mi je veći nego prije 30 godina, ipak godine čine svoje. Priuštim si povremeno sobu sa zahodom, a dva puta u dva mjeseca sam vidio i topli tuš. Jednom sam tri mjeseca putovao Indijom, prešao 10.000 kilometara i sve me zajedno – prijevoz, spavanje, hrana – koštalo manje od 50 kuna dnevno. Danas putujem “luksuzno”, znam potrošiti i 100 ili više kuna dnevno. Kad poludim!

Što je s Facebookom, mobitelom, internetom? Kakve su mogućnosti komuniciranja u Iranu, Uzbekistanu ili Afganistanu?
– Vremena su se promijenila, osamdesetih sam u Aziji znao noć provesti u pošti da bih telefonirao u Europu i to me skupo koštalo. Danas je sve više mjesta gdje je internet dostupan, ne baš svuda kamo idem, ali nikad nije prošao tjedan a da negdje nisam našao vezu. Čak i Facebook, službeno nedostupan u Iranu, može se koristiti – ako imate prave prijatelje.
jasenka leskur

Krećem i tragom Dioklecijana

Odisej, Marko Polo, Aleksandar Veliki... Tko je idući?

– Sljedeći je Dioklecijan. No, zavirite li malo ispod Dioklecijanovih dana i šarene turističke laže, Split nema ni jednu ozbiljnu knjigu o Dioklecijanu. Nešto što bih ja kao Splićanin mogao dati mojim prijateljima, domaćim i stranim. Planiram, dakle, otputovati Dioklecijanovim tragom, od današnje Velike Britanije do Nikomedije i Aleksandrije, kako bih ispričao priču o jednom od najvećih rimskih careva. Od Kučina iznad Solina, vjerojatnog mjesta njegova rođenja, do Splita, izvjesnog mjesta njegove smrti, ispričat ću priču o jednom zanimljivom čovjeku, konzultirajući i autoritete za to područje. Bit će to, nadam se, pametna, ali i zabavna knjiga, dug mom gradu i njegovu osnivaču. I Grad i Turistička zajednica odmah su mi rekli da nemaju novca i da mi ne mogu pomoći, ali imam njihovu “moralnu podršku”. Samo nekoliko postotaka od onoga što se godišnje troši na turističku priču o Dioklecijanu, meni bi vjerojatno bilo dovoljno za cijeli projekt.

Serija o Tinu Ujeviću na HTV-u

– Drugi projekt za koji sam svoj dio već odradio jest dokumentarno-igrana serija o Tinu Ujeviću, koju će HTV snimiti po mom scenariju, a u suradnji s Ladom Martinac Kralj. Serija će biti emitirana sljedeće godine, u povodu 60 godina smrti najvećeg hrvatskog pjesnika. A to će vjerojatno biti i prilika da napravim reizdanje biografije Tina Ujevića koju sam napisao prije gotovo deset godina.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/jasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog-255112 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=024b7d5215285ce45e35368c499184f94a112d4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jasen+Boko%3A+Sretao+sam+plavooke+ljude+koji+tvrde+da+su+potomci+Aleksandra+Velikog&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog-255112 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjasen-boko-sretao-sam-plavooke-ljude-koji-tvrde-da-su-potomci-aleksandra-velikog-255112 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUT putujem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPUT putujem

Jasen Boko: Sretao sam plavooke ljude koji tvrde da su potomci Aleksandra Velikog

Piše PSD.
28. studenog 2014. - 23:15
Splitski putopisac i dramaturg Jasen Boko objavio je svoj jedanaesti po redu naslov. Nakon putovanja “svilenim” pravcem Marka Pola i po tragovima Odiseja, trilogiju o rutama velikih povijesnih ličnosti zaokružuje knjigom “Za Aleksandrom Velikim u srce Azije”. Knjiga koja je predstavljena u petak u 20 sati u kavani “Bajamonti” govori o njegovoj potrazi za tragovima Aleksandra Velikog na prostoru nekadašnjeg makedonskog kraljevstva koje se proteže preko tri kontinenta.

Boko je s partnericom Nikolinom prošao kroz Makedoniju, Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat. Od Skoplja i Pele u Grčkoj, put ih je vodio do Samarkanda i Taškenta, da bi bio zaključen u Aleksandriji, gradu koji i danas čuva uspomenu na Aleksandra i grob koji nikad nije pronađen. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:17