stdClass Object ( [id] => 120568 [title] => IZ SVETE STOLICE Potter ‘opasan za mlade kršćane’, a Sumrak ‘šalje devijantnu poruku’ [alias] => iz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li obitelj Simpson iz istoimene animirane američke TV serije katolička obitelj? Vatikanski je dnevnik L’Osservatore Romano, po sadržaju ove televizijske serije koja na satiričan način prikazuje američki način života, nedavno ustvrdio da je poznati “crtić” jedan od rijetkih programa na televiziji u kojem su stalno aktualna pitanja o kršćanstvu, vjeri i Bogu.

Koliko je puta u povijesti Katolička crkva “pobrkala lončiće” te komentirala ono što (ni)je trebala? Vjerojatno dosta. Prema američkom Timeu prenosimo “top ten” povijesnih slučajeva kada je Crkva svoje prstiće umiješala u suvremenu umjetnost.

Beatles ili Jesus?

1. Planetarno je poznata izjava Johna Lennona koji je na vrhuncu slave “The Beatlesa” 1966. izjavio da su “Beatlesi popularniji od Isusa”. Kontroverzna izjava izazvala je svojedobno brojne reakcije. Katoličkoj su crkvi, naime, trebale pune 44 godine da “udijeli oprost” Beatleasima zbog ovako bogohulne izjave, te je već spomenuti vatikanski L’Osservatore Romano tek u travnju ove godine rock’n’roll ikoni ponudio − oprost. Pitanje je tek kakve bi danas bile reakcije Crkve na činjenicu koja se može provjeriti: prema analizi Googleova pretraživača, pojam “Beatles” traženiji je nego pojam “Jesus”.

Sinead protiv Crkve

2. Irska pjevačica Sinead O’Connor, poznata po svom neslaganju s Crkvom, revolt je pokazala “uživo” 1992. godine kada je u showu “Saturday Night Live” pjevajući Marleyev “War” poderala fotografiju tadašnjeg katoličkog poglavara pape Ivana Pavla II. Usputnom porukom “Borimo se protiv stvarnog neprijatelja!” izazvala je golemu buru reakcija.

Poslije je objasnila da je to bila simbolična poruka njezina neslaganja s poučavanjem Crkve i njezina utjecaja. I dalje se Sinead na svoj način bori protiv Crkve, ali sada kritizirajući aktualnog papu Benedikta XVI. nakon njegove isprike irskim katolicima zbog zlostavljanja djece od katoličkih svećenika, za koju misli da je stigla prekasno.

Homer nije katolik

3. Dakle, Simpsonovi su katolici. Autor teksta u vatikanskim novinama, inače svećenik jezuit, proučavao je poznati “crtić” te među ostalim razlučio da su Simpsonovi katolici jer “skupa izgovaraju molitve prije jela te na svoj način vjeruju u raj!” Takav je zaključak izvukao unatoč činjenici da su Simpsonovi bili bliski Protestantskoj crkvi te su se otvoreno rugali Rimokatoličkoj crkvi. Na ovakve tvrdnje Simpsonov izvršni producent Al Jean komentirao je: ”Mi smo prilično jasno pokazali da Homer nije katolik jer ja stvarno ne mislim da bi on, makar i sat, mogao izdržati da petkom ne jede meso.”

Madonna i (brat) Pope

4. Madonnina lista sukoba s Katoličkom crkvom je podugačka. Vatikan je prvo 1989. godine oštro osudio njezin spot za pjesmu “Like a Prayer” u kojem se prikazuje svetost, gorući križ, stigme... Madonna, koja je inače odrasla u katoličkom duhu, poslije je postala sljedbenica kabale, zbog koje je Crkva nije štedjela. Religiozne elemente puno je puta ugradila u svoj umjetnički rad: od naslova albuma “Confessions on a Dance Floor” do megakompilacijskog albuma svih vremena “The Immaculate Collection”. Inače, Madonnina posveta na tom albumu: “The Pope, my divine inspiration” uvjerila je mnoge ljude da je album posvetila papi Ivanu Pavlu II. Međutim, album je bio posvećen njezinu bratu Christopheru Cicconeu, koji je proveo cijelu godinu sa sestrom na turneji. The Pope je bio Christopherov nadimak.

No, Madonna se ni na svojim koncertima nije ustručavala provocirati Papu i Vatikan: sjetimo se kada je 2006. godine pozvala Papu na rimski koncert “ispovjedničke” turneje na kojoj je fingirala svoje raspeće.

− Ovaj je koncert bogohulan izazov vjeri i skrnavljenje križa. Madonna bi trebala biti izopćena. Sebe razapeti na križ tijekom koncerta u gradu Pape i kršćanskih mučenika jest čin otvorenog neprijateljstva − komentirao je koncertno događanje glasnogovornik Vatikana.

Prije dvije godine također na rimskom koncetu turneje “Sticky & Sweet” opet je imala što reći. Pjesmu “Like a Prayer” posvetila je papi Benediktu kazavši: “Posvećujem ovu pjesmu Papi, jer znam da me on voli. Ja sam dijete Božje. I znate što još?...” (tu počinje pjevati pjesmu). Ni papa Benedikt XVI. ni službeni Vatikan to nisu komentirali.

‘Pasiji’ zeleno svjetlo

5. Zbog knjige “Posljednje Kristovo iskušenje” iz 1960. godine Nikos Kazantzakis izopćen je iz Grčke pravoslavne crkve, a knjiga je odmah zauzela svoje mjesto na Vatikanskoj ljestvici zabranjenih knjiga. Kontroverzne rasprave nastavile su se desetljećima kasnije, kada je Martin Scorsese knjigu odlučio adaptirati za film. Produkcijska kuća Paramount odustala je 1983. od snimanja filma o braku između Isusa i Marije Magdalene nakon prosvjeda evanđelističkih grupa.

Unatoč prijetnjama o bojkotu, film je 1987. “preuzeo” Universal Pictures, no i sama najava prikazivanja izazvala je prosvjede tisuće nezadovoljnika te javnu osudu Vatikana. Jedna je vjerska skupina čak ponudila nadoknaditi sve troškove snimanja filma samo kako bi film bio povučen. Istodobno, film iz 2004. godine “The Passion of the Christ”, u nas preveden kao “Pasija”, s Melom Gibsonom, osvojio je na prvu Vatikan kroz priču o Isusovim posljednjim satima. Nakon privatnoga gledanja filma u Vatikanu, Papin glasnogovornik filmu je dao “zeleno svjetlo”. Kasnije su povukli svoje ocjene kazavši da “Papa ne daje filmske recenzije”.

HARRY_POTTER_AND_THE_CHAMBE

‘Okultni’ Harry

6. U Americi je Harry Potter više nego igdje nailazio na protivljenje brojnih kršćanskih grupa. Isticali su bojazan da bi hit-knjiga djecu mogla odbiti od religije te ih približiti okultnom. Papa Benedikt XVI. također je izrazio svoju zabrinutost. Još 2003. dok je bio kardinal, dopisivao se s jednim njemačkim religijskim piscem o potencijalnim opasnostima pisanja J.K. Rowling.

U jednom dijelu svoje korespondencije s autorom Ratzinger je istaknuo “potencijalnu opasnost za mlade kršćanske duše koje bi mogle biti zatrovane i prije negoli sazru”. U svakom slučaju, Vatikan je prošle godine u službenom glasilu L’Osservatore Romano pohvalio posljednje izdanje “Harry Potter i Princ miješane krvi” jer je “jasno razgraničilo liniju između dobra i zla”.

Nedolični ‘Kod’

7. Kad se radnja knjige “Da Vincijev kod” Dana Browna počela prikazivati 2006. godine, katolički lideri diljem svijeta pozvali su na bojkot zbog nedolične priče o Isusovu božanstvu. I snimanje filma, prema izjavama redatelja Rona Howarda, bilo je teško jer Crkva nije davala dozvole za snimanja nekih rimskih filmskih scena te je odbila dopustiti snimanje u nekim vatikanskim najsvetijim mjestima, čak i kada su krovovi crkvi bili u filmskoj pozadini. Nisu pak željeli otvoreno pozvati ljude na bojkot filma bojeći se da ne dobiju suprotan efekt. Konačno su donijeli složan zaključak objavljen u službenom vatikanskom listu da “ne mogu odobriti” film. Crkva je javno bojkotirala i Brownove “Anđele i demone”.

‘Moralni vakuum’

8. Nekoliko dana prije izlaska “Sumrak sage: Mladi mjesec” u studenom 2009. godine monsinjor Franco Perazzolo u ime vatikanskog Papinskog vijeća za kulturu objavio je izjavu da osuđuje film zbog, kako je naveo, eksplozivnog miksa: dobrog izgleda glavnih likova koji prakticiraju nadnaravno.

− Ovaj film nije ništa više nego moralni vakuum koji šalje devijantnu poruku − naveo je u priopćenju.

Obožavatelji za to ne mare: vampir-romantični film zaradio je milijune dolara širom svijeta te ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zbog rekordne zarade prvog dana prikazivanja.

AVATAR-MOVIE-10

Avatar bez ‘feelinga’

9. Megahit Jamesa Camerona ”Avatar” u javnosti je izazvao razne kritike, no nedvojbeno otvorio novu stranicu budućnosti filma. Sveta Stolica na film je pak “puhala” jer je smatrala da nije dobro da “Avatar” proklamira pseudodoktrine koje ekologiju pretvaraju u religiju tisućljeća. L’Osservatore Romano je objavio niz članaka koji govore o “Avataru” kao o filmu očaravajuće tehnologije s malo originalnog “feelinga”. Ipak, zaključak je bio da ga je “lijepo pogledati”.

Braća Blues u misiji

10. Sveta je Stolica prva, pak, prepoznala važnost “Blues Brothersa”. U vatikanskom glasilu film “The Blues Brothers” ocijenjen je kao uzoran katolički film u članku objavljenom na 30. godišnjicu izlaska toga kultnog filma. Autor teksta bio je glavni urednik vatikanskoga glasila Gian Maria Vian. Objavljene su i slike glavnih aktera, Johna Belushija i Dana Aykroyda, te naslov “U misiji za Boga (i film)”. “The Blues Brothers”, redatelja Johna Landisa, u američkim se kinodvoranama pojavio 16. lipnja 1980.

− Nezaboravan je film i, na osnovi činjenica, katolički − piše Gian Maria Vian. Jednog brata, Jakea Bluesa, glumi John Belushi, a drugoga, Elwooda Bluesa, Dan Aykroyd. Jack i Elwood Blues žele ponovno okupiti stari sastav, jer su u “misiji za račun Boga”, kako bi prikupili novac s kojim bi spriječili zatvaranje sirotišta Sant’Elena i Santa Sindone u kojima su odrasli. L’Osservatore Romano drži kako detalji u filmu nisu slučajni. Slika mladog i snažnog Ivana Pavla II. u kući iznajmljivačice soba koja ima sicilijanski naglasak i odjevena je u crno, dakle, katolkinja je, kao i Alan “Mr. Fabulous” Rubin, poljskog podrijetla. Gian Maria Vian piše da su Jake i Elwood odrasli u sirotištu, te uspjeli prikupiti novac i spasiti ga od zatvaranja. Gledajući činjenice, to je i katolički film., zaključuje L’Osservatore Romano.

priredila paulina peko 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sveta Stolica  je ‘puhala’ megahit Jamesa Camerona jer je smatrala da nije dobro da ‘Avatar’ proklamira pseudodoktrine koje ekologiju pretvaraju u religiju tisućljeća. Katoličkoj su crkvi, s druge strane, trebale pune 44 godine da ‘udijeli oprost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koliko je puta u povijesti Katolička crkva ‘pobrkala lončiće’ te komentirala ono što (ni)je trebala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-27 12:22:28 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-27 12:34:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-27 12:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6657 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/12/27/Panorama/HARRY_POTTER_AND_THE_CHAMBE.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "682x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38489399 Threads: 4 Questions: 7104091312 Slow queries: 3302336 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608507953 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/iz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku-120568 [printLink] => /mozaik/zivot/iz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku-120568?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230752 [name] => harrypotter [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => harrypotter [link] => /tag/harrypotter ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sveta Stolica  je ‘puhala’ megahit Jamesa Camerona jer je smatrala da nije dobro da ‘Avatar’ proklamira pseudodoktrine koje ekologiju pretvaraju u religiju tisućljeća. Katoličkoj su crkvi, s druge strane, trebale pune 44 godine da ‘udijeli oprost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koliko je puta u povijesti Katolička crkva ‘pobrkala lončiće’ te komentirala ono što (ni)je trebala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => IZ SVETE STOLICE Potter ‘opasan za mlade kršćane’, a Sumrak ‘šalje devijantnu poruku’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-23-01-58-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/27/Panorama/HARRY_POTTER_AND_THE_CHAMBE.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/27/Panorama/HARRY_POTTER_AND_THE_CHAMBE.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li obitelj Simpson iz istoimene animirane američke TV serije katolička obitelj? Vatikanski je dnevnik L’Osservatore Romano, po sadržaju ove televizijske serije koja na satiričan način prikazuje američki način života, nedavno ustvrdio da je poznati “crtić” jedan od rijetkih programa na televiziji u kojem su stalno aktualna pitanja o kršćanstvu, vjeri i Bogu.

Koliko je puta u povijesti Katolička crkva “pobrkala lončiće” te komentirala ono što (ni)je trebala? Vjerojatno dosta. Prema američkom Timeu prenosimo “top ten” povijesnih slučajeva kada je Crkva svoje prstiće umiješala u suvremenu umjetnost.

Beatles ili Jesus?

1. Planetarno je poznata izjava Johna Lennona koji je na vrhuncu slave “The Beatlesa” 1966. izjavio da su “Beatlesi popularniji od Isusa”. Kontroverzna izjava izazvala je svojedobno brojne reakcije. Katoličkoj su crkvi, naime, trebale pune 44 godine da “udijeli oprost” Beatleasima zbog ovako bogohulne izjave, te je već spomenuti vatikanski L’Osservatore Romano tek u travnju ove godine rock’n’roll ikoni ponudio − oprost. Pitanje je tek kakve bi danas bile reakcije Crkve na činjenicu koja se može provjeriti: prema analizi Googleova pretraživača, pojam “Beatles” traženiji je nego pojam “Jesus”.

Sinead protiv Crkve

2. Irska pjevačica Sinead O’Connor, poznata po svom neslaganju s Crkvom, revolt je pokazala “uživo” 1992. godine kada je u showu “Saturday Night Live” pjevajući Marleyev “War” poderala fotografiju tadašnjeg katoličkog poglavara pape Ivana Pavla II. Usputnom porukom “Borimo se protiv stvarnog neprijatelja!” izazvala je golemu buru reakcija.

Poslije je objasnila da je to bila simbolična poruka njezina neslaganja s poučavanjem Crkve i njezina utjecaja. I dalje se Sinead na svoj način bori protiv Crkve, ali sada kritizirajući aktualnog papu Benedikta XVI. nakon njegove isprike irskim katolicima zbog zlostavljanja djece od katoličkih svećenika, za koju misli da je stigla prekasno.

Homer nije katolik

3. Dakle, Simpsonovi su katolici. Autor teksta u vatikanskim novinama, inače svećenik jezuit, proučavao je poznati “crtić” te među ostalim razlučio da su Simpsonovi katolici jer “skupa izgovaraju molitve prije jela te na svoj način vjeruju u raj!” Takav je zaključak izvukao unatoč činjenici da su Simpsonovi bili bliski Protestantskoj crkvi te su se otvoreno rugali Rimokatoličkoj crkvi. Na ovakve tvrdnje Simpsonov izvršni producent Al Jean komentirao je: ”Mi smo prilično jasno pokazali da Homer nije katolik jer ja stvarno ne mislim da bi on, makar i sat, mogao izdržati da petkom ne jede meso.”

Madonna i (brat) Pope

4. Madonnina lista sukoba s Katoličkom crkvom je podugačka. Vatikan je prvo 1989. godine oštro osudio njezin spot za pjesmu “Like a Prayer” u kojem se prikazuje svetost, gorući križ, stigme... Madonna, koja je inače odrasla u katoličkom duhu, poslije je postala sljedbenica kabale, zbog koje je Crkva nije štedjela. Religiozne elemente puno je puta ugradila u svoj umjetnički rad: od naslova albuma “Confessions on a Dance Floor” do megakompilacijskog albuma svih vremena “The Immaculate Collection”. Inače, Madonnina posveta na tom albumu: “The Pope, my divine inspiration” uvjerila je mnoge ljude da je album posvetila papi Ivanu Pavlu II. Međutim, album je bio posvećen njezinu bratu Christopheru Cicconeu, koji je proveo cijelu godinu sa sestrom na turneji. The Pope je bio Christopherov nadimak.

No, Madonna se ni na svojim koncertima nije ustručavala provocirati Papu i Vatikan: sjetimo se kada je 2006. godine pozvala Papu na rimski koncert “ispovjedničke” turneje na kojoj je fingirala svoje raspeće.

− Ovaj je koncert bogohulan izazov vjeri i skrnavljenje križa. Madonna bi trebala biti izopćena. Sebe razapeti na križ tijekom koncerta u gradu Pape i kršćanskih mučenika jest čin otvorenog neprijateljstva − komentirao je koncertno događanje glasnogovornik Vatikana.

Prije dvije godine također na rimskom koncetu turneje “Sticky & Sweet” opet je imala što reći. Pjesmu “Like a Prayer” posvetila je papi Benediktu kazavši: “Posvećujem ovu pjesmu Papi, jer znam da me on voli. Ja sam dijete Božje. I znate što još?...” (tu počinje pjevati pjesmu). Ni papa Benedikt XVI. ni službeni Vatikan to nisu komentirali.

‘Pasiji’ zeleno svjetlo

5. Zbog knjige “Posljednje Kristovo iskušenje” iz 1960. godine Nikos Kazantzakis izopćen je iz Grčke pravoslavne crkve, a knjiga je odmah zauzela svoje mjesto na Vatikanskoj ljestvici zabranjenih knjiga. Kontroverzne rasprave nastavile su se desetljećima kasnije, kada je Martin Scorsese knjigu odlučio adaptirati za film. Produkcijska kuća Paramount odustala je 1983. od snimanja filma o braku između Isusa i Marije Magdalene nakon prosvjeda evanđelističkih grupa.

Unatoč prijetnjama o bojkotu, film je 1987. “preuzeo” Universal Pictures, no i sama najava prikazivanja izazvala je prosvjede tisuće nezadovoljnika te javnu osudu Vatikana. Jedna je vjerska skupina čak ponudila nadoknaditi sve troškove snimanja filma samo kako bi film bio povučen. Istodobno, film iz 2004. godine “The Passion of the Christ”, u nas preveden kao “Pasija”, s Melom Gibsonom, osvojio je na prvu Vatikan kroz priču o Isusovim posljednjim satima. Nakon privatnoga gledanja filma u Vatikanu, Papin glasnogovornik filmu je dao “zeleno svjetlo”. Kasnije su povukli svoje ocjene kazavši da “Papa ne daje filmske recenzije”.

HARRY_POTTER_AND_THE_CHAMBE

‘Okultni’ Harry

6. U Americi je Harry Potter više nego igdje nailazio na protivljenje brojnih kršćanskih grupa. Isticali su bojazan da bi hit-knjiga djecu mogla odbiti od religije te ih približiti okultnom. Papa Benedikt XVI. također je izrazio svoju zabrinutost. Još 2003. dok je bio kardinal, dopisivao se s jednim njemačkim religijskim piscem o potencijalnim opasnostima pisanja J.K. Rowling.

U jednom dijelu svoje korespondencije s autorom Ratzinger je istaknuo “potencijalnu opasnost za mlade kršćanske duše koje bi mogle biti zatrovane i prije negoli sazru”. U svakom slučaju, Vatikan je prošle godine u službenom glasilu L’Osservatore Romano pohvalio posljednje izdanje “Harry Potter i Princ miješane krvi” jer je “jasno razgraničilo liniju između dobra i zla”.

Nedolični ‘Kod’

7. Kad se radnja knjige “Da Vincijev kod” Dana Browna počela prikazivati 2006. godine, katolički lideri diljem svijeta pozvali su na bojkot zbog nedolične priče o Isusovu božanstvu. I snimanje filma, prema izjavama redatelja Rona Howarda, bilo je teško jer Crkva nije davala dozvole za snimanja nekih rimskih filmskih scena te je odbila dopustiti snimanje u nekim vatikanskim najsvetijim mjestima, čak i kada su krovovi crkvi bili u filmskoj pozadini. Nisu pak željeli otvoreno pozvati ljude na bojkot filma bojeći se da ne dobiju suprotan efekt. Konačno su donijeli složan zaključak objavljen u službenom vatikanskom listu da “ne mogu odobriti” film. Crkva je javno bojkotirala i Brownove “Anđele i demone”.

‘Moralni vakuum’

8. Nekoliko dana prije izlaska “Sumrak sage: Mladi mjesec” u studenom 2009. godine monsinjor Franco Perazzolo u ime vatikanskog Papinskog vijeća za kulturu objavio je izjavu da osuđuje film zbog, kako je naveo, eksplozivnog miksa: dobrog izgleda glavnih likova koji prakticiraju nadnaravno.

− Ovaj film nije ništa više nego moralni vakuum koji šalje devijantnu poruku − naveo je u priopćenju.

Obožavatelji za to ne mare: vampir-romantični film zaradio je milijune dolara širom svijeta te ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zbog rekordne zarade prvog dana prikazivanja.

AVATAR-MOVIE-10

Avatar bez ‘feelinga’

9. Megahit Jamesa Camerona ”Avatar” u javnosti je izazvao razne kritike, no nedvojbeno otvorio novu stranicu budućnosti filma. Sveta Stolica na film je pak “puhala” jer je smatrala da nije dobro da “Avatar” proklamira pseudodoktrine koje ekologiju pretvaraju u religiju tisućljeća. L’Osservatore Romano je objavio niz članaka koji govore o “Avataru” kao o filmu očaravajuće tehnologije s malo originalnog “feelinga”. Ipak, zaključak je bio da ga je “lijepo pogledati”.

Braća Blues u misiji

10. Sveta je Stolica prva, pak, prepoznala važnost “Blues Brothersa”. U vatikanskom glasilu film “The Blues Brothers” ocijenjen je kao uzoran katolički film u članku objavljenom na 30. godišnjicu izlaska toga kultnog filma. Autor teksta bio je glavni urednik vatikanskoga glasila Gian Maria Vian. Objavljene su i slike glavnih aktera, Johna Belushija i Dana Aykroyda, te naslov “U misiji za Boga (i film)”. “The Blues Brothers”, redatelja Johna Landisa, u američkim se kinodvoranama pojavio 16. lipnja 1980.

− Nezaboravan je film i, na osnovi činjenica, katolički − piše Gian Maria Vian. Jednog brata, Jakea Bluesa, glumi John Belushi, a drugoga, Elwooda Bluesa, Dan Aykroyd. Jack i Elwood Blues žele ponovno okupiti stari sastav, jer su u “misiji za račun Boga”, kako bi prikupili novac s kojim bi spriječili zatvaranje sirotišta Sant’Elena i Santa Sindone u kojima su odrasli. L’Osservatore Romano drži kako detalji u filmu nisu slučajni. Slika mladog i snažnog Ivana Pavla II. u kući iznajmljivačice soba koja ima sicilijanski naglasak i odjevena je u crno, dakle, katolkinja je, kao i Alan “Mr. Fabulous” Rubin, poljskog podrijetla. Gian Maria Vian piše da su Jake i Elwood odrasli u sirotištu, te uspjeli prikupiti novac i spasiti ga od zatvaranja. Gledajući činjenice, to je i katolički film., zaključuje L’Osservatore Romano.

priredila paulina peko 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/iz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku-120568 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ea399533de44bd2fadd4b43cea21c6994b63589 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=IZ+SVETE+STOLICE+Potter+%E2%80%98opasan+za+mlade+kr%C5%A1%C4%87ane%E2%80%99%2C+a+Sumrak+%E2%80%98%C5%A1alje+devijantnu+poruku%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fiz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku-120568 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fiz-svete-stolice-potter-opasan-za-mlade-krscane-a-sumrak-salje-devijantnu-poruku-120568 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sveta Stolica  je ‘puhala’ megahit Jamesa Camerona jer je smatrala da nije dobro da ‘Avatar’ proklamira pseudodoktrine koje ekologiju pretvaraju u religiju tisućljeća. Katoličkoj su crkvi, s druge strane, trebale pune 44 godine da ‘udijeli oprost’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Koliko je puta u povijesti Katolička crkva ‘pobrkala lončiće’ te komentirala ono što (ni)je trebala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotKoliko je puta u povijesti Katolička crkva ‘pobrkala lončiće’ te komentirala ono što (ni)je trebala

IZ SVETE STOLICE Potter ‘opasan za mlade kršćane’, a Sumrak ‘šalje devijantnu poruku’

Piše PSD.
27. prosinca 2010. - 13:22

Je li obitelj Simpson iz istoimene animirane američke TV serije katolička obitelj? Vatikanski je dnevnik L’Osservatore Romano, po sadržaju ove televizijske serije koja na satiričan način prikazuje američki način života, nedavno ustvrdio da je poznati “crtić” jedan od rijetkih programa na televiziji u kojem su stalno aktualna pitanja o kršćanstvu, vjeri i Bogu.

Koliko je puta u povijesti Katolička crkva “pobrkala lončiće” te komentirala ono što (ni)je trebala? Vjerojatno dosta. Prema američkom Timeu prenosimo “top ten” povijesnih slučajeva kada je Crkva svoje prstiće umiješala u suvremenu umjetnost.

Beatles ili Jesus?

1. Planetarno je poznata izjava Johna Lennona koji je na vrhuncu slave “The Beatlesa” 1966. izjavio da su “Beatlesi popularniji od Isusa”. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:01