stdClass Object ( [id] => 1047798 [title] => Ispovijest bivših radnica posrnule tvrtke splitske ‘vampirice‘: Kad bi vam dugovali 700 kuna, dali bi vam 200, a 500 bi ‘okrenuli‘. A dug na čekanju [alias] => ispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska akademska slikarica i vlasnica posrnule tvrtke "Skandal" Olja Einfalt-Mihovilović postala je ovih dana top-tema zahvaljujući pojavljivanju u RTL-ovoj emisiji "Večera za 5", gdje se iz večeri u večer predstavljala u raznim ulogama, među ostalima i kao "vampirica".

Njezini, u najmanju ruku, osebujni TV nastupi zabavljali su javnost, koja je u međuvremenu doznala i kako je protiv 57-godišnje splitske umjetnice i njezina supruga, danas nažalost pokojnog Marka Mihovilovića, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu još prije pet godina podignulo optužnicu zbog gospodarskih malverzacija u kojima su navodno "isisali" 17 i pol milijuna kuna. Kako je njezin suprug umro, postupak protiv njega je obustavljen, a Olja je, inače označena kao prvookrivljena, ostala jedina na optuženičkoj klupi i u studenom je na splitskom sudu očekuje novo ročište.

Tvrtku "Skandal" mnoge njezine radnice, nažalost, ne pamte po dobrom. A malen je Split, sve se u njemu zna, pa na površinu ovih dana isplivavaju stare priče. Godinama su gradom kolale one o neplaćanju radnica, a neke su se među njima i javno potužile na našim stranicama govoreći kako su im, osim što su radile bez novca, bili uskraćeni slobodni dani te nametani radni (ne)uvjeti.

Dvije nekadašnje splitske djelatnice "Skandala" zavrtjele su film unatrag i ispričale nam u kakvu se ozračju nekoć poslovalo u poznatoj splitskoj modnoj trgovini. Riječ je o danas ozbiljnim ženama i majkama, koje su se u međuvremenu počele baviti sasvim drugim poslovima.

Jedna od njih, V. C. (podaci poznati redakciji), u "Skandalu" je počela raditi 2005. godine...

– Već onda je bilo makinacija u tvrtki, koja je počela propadati. Stalno su se, zbog dugova, otvarale nove firme. Kad bi se nakupili milijuni dugova za ovo i za ono, samo bi se otvarale nove tvrtke. Roba je dolazila u kontejnerima iz Kine, čak sam na svoje oči vidjela kako je pokojni gazda Marko carinicima ostavljao neke jakne i džempere kako bi mu progledali kroz prste. Bilo je svega... Stalno je bilo problema s plaćanjima radnica, pogotovo onih koje su radile kao prodavačice u dućanima. On bi nama u kancelarijama stalno govorio da im, kad bi ga zvale i tražile plaće, kažemo da ga nema. A čekale bi plaću po tri, četiri mjeseca... Ali uži krug ljudi oko Olje i Marka redovitije je dobivao primanja – uredi, direktorica, računovodstvo... Oni bi, primjerice, dobivali plaću za lipanj, a prodavačice bi još čekale onu za ožujak. Bile su zadnje na platnoj listi – govori nam Splićanka. Pomalo joj je neugodno, najradije bi po onoj "o pokojnicima sve najbolje", ali ne može uteći od istine.

Šljiva na oku

– Gazda mi nije ostao dužan, ali mi je dio zadnje plaće, nakon što sam dala otkaz, dao kroz bonove za odjeću. Zanimljivo, popust koji smo kao radnice inače imale u trgovinama "Skandal" u tom slučaju nije vrijedio, računao nam je punu cijenu – s ironijom primjećuje, pa se prisjeća i nekih neugodnih situacija.

– Bilo je kod nas i tučnjave, a jednom je momak jedne prodavačice uletio u firmu, zamalo izbio vrata i tražio gazdu jer mu cura nije dobila plaću. Jednom je prilikom, sjećam se, pokojni Marko hodao sa šljivom na oku, koju je skrivao iza sunčanih naočala. Olja nije toliko kontaktirala s nama, Marko je bio operativac. Nije mi toliko djelovala nepošteno, više je on bio manipulator, ali možda je to ipak preteška riječ. Bolje bi bilo reći da se previše zaigrao u poslovanju, pa se nije mogao iskoprcati iz problema – ocjenjuje naša sugovornica, navodeći kako Olja potječe iz bogate obitelji.

– Navodno je sve financirao njezin bogati otac iz Amerike, a cijeli kreativni dio tvrtke bio je pod njom. Dizajnirala je, dogovarala materijale i slično. Onaj financijski, problematični dio, vodio je pokojni Marko. Ali oboje su voljeli lijepo živjeti, lijepo se odjenuti. Nije se gledalo koliko se troši... Imali su brod, motor Harley Davidson, nekoliko auta... A dobavljačima se nije plaćalo. Ružno je sad i govoriti o tome, jer se Olja, čini mi se, još pokušava koprcati u poslovanju. Ali svašta se onda radilo – u Kinu bi se slao e-mailom ili faksirao nalog za plaćanje bez pokrića, znači koji uopće nije prošao na banci, jer nije bilo novca. To je bilo fingiranje... Onda bi jadni Kinezi danima zvali u stilu: "Još nije sjelo... Još nema novca." I onda bi se prelazilo s jednih dobavljača na druge.

Pa onda Talijani! I oni su na "Skandalu" znali gubiti novac, jer im roba nije bila plaćena. Pa i za carinu su se prepravljale brojke na fakturama kako bi bila manja – govori V. C., kojoj je brzo postalo jasno kako u takvoj tvrtki nema budućnosti.

– Mnogi su tada govorili kako posao ne bi zakočio da ih nije satrala Bosna. Imali su tamo nekoliko velikih dućana, govorili su da se Marko u toj fazi pogubio. Problemi s isporukom robe, pa zadržavanja na granici, a najmovi za trgovine bili su ogromni. Previše se zaigrao i sve ga je na kraju progutalo, iako je imao tu poslovnu crtu u sebi. Ali, po mojem mišljenju, neumjerenu. Inače je bio jako ugodna osoba, kao čovjek mi je ostao u dobrom sjećanju. Ni Olja nije djelovala pokvareno, za svakog je imala lijepu riječ, barem u tom svom krugu krojačica s kojima je usko surađivala. A njega su na kraju svi ti problemi s tvrtkom izjeli i razbolio se od teške bolesti, od koje je i umro u Njemačkoj. Ali kao osoba je čak, mnogi će to reći, pokojni Marko bio draži ljudima. Uz to je bio posebno osjetljiv na samohrane majke, stvarno je nastojao, barem u tim slučajevima, sve ispoštovati – reći će bivša djelatnica "Skandala".

Kamere bile svuda po trgovinama

Isto nam potvrđuje i Splićanka M. K., koja je u "Skandal" stigla u jeku recesije. I ima, kaže, na kraju ipak dobro iskustvo s tom tvrtkom, iako je bila svjesna svih njezinih problema u poslovanju. U "Skandalu" je radila sve i svašta, prošla je sve stepenice u firmi, jedino nije bila u prodaji.

– Jest da je bilo problema s plaćanjima dobavljačima i plaćama, ali ja sam svoje iskamčila. I to bez ikakvih problema... Olju nitko nije podnosio, ali s pokojnim Markom je već bila druga priča. Znam da su prije nego što sam ja radila kod njih, a bilo je unatrag šest, sedam godina, imali problema s tvrtkom. I onda su pokušavali sve nanovo graditi... E, ja sam došla upravo u tom razdoblju raditi u njihovu zgradu na Vranjičkom putu – govori i dodaje kako je banka na kraju uzela objekt pod svoje zbog toga što bračni par Einfalt-Mihovilović nije plaćao rate kredita.

– Ali i njih su drugi izlevatili. U toj su zgradi davali neke prostore u najam, koje im drugi nisu platili, poput jednog Nijemca. Pobjegao je ne plativši im mjesecima. Ali prema meni su bili korektni. Sjećam se da su muku mučili i s krađama po dućanima od strane radnica. Kako je pokojni gazda prethodno imao afere zbog neplaćanja radnica, svaka ih je prodavačica, čim bi je zaposlili, počela potkradati. Kamere su bile svuda po trgovinama i sve se znalo. Svaka nova cura koja bi došla raditi prva dva tjedna bila bi okej, nakon toga bi počela krasti. A što je zapravo bilo?! One bi čule priče kako oni ne daju plaću, pa bi se išle same naplatiti. Po satu smo, čini mi se, tada bili plaćeni 16 kuna. Možda su cure u prodaji imale još neki dodatak po ostvarenom prometu. A što se satnice tiče, bilo je: hoćete ili nećete? Ali uvijek je bilo tko hoće. Ja tada nisam imala izbora... – kaže, pa primjerom s brojkama pokušava objasniti način poslovanja u "Skandalu".

– Ma znate kakav je pokojni Marko bio tip čovjeka?! Kad bi vam bio dužan 700 kuna, dao bi vam 200, a onih 500 bi "okrenuo", pa bi vam ih tek onda dao. A to je valjalo čekati... Meni nije ostao dužan ni lipe, jer sam ga pritiskala. Tražila sam svoje i na kraju dobila. Ali cijela je stvar počivala na principu "ti ne pitaš pare, znači ne trebaju ti, a ja ću okretati te novce dok ti ne pitaš za njih". A dugovanje raste... Olja se uvijek držala po strani, iako sam imala osjećaj da je ona glava svega. Kao, nije imala glavnu riječ, ali odlučivala je o svemu. U biti, ona je radila taj kreativni dio, a on je vodio posao. Ali morao je sve pitati Olju. Jesu li živjeli luksuzno?! Paaaa, ona jest. Išla je stalno na botoks, na tretmane u centre ljepote... Pokojni Marko uglavnom je bio u firmi, ostajao je uvijek poslije 16 sati u uredu. Ona je vozila Smart, a on kombi kojim je išao u nabavu. No, ja sam došla u vrijeme kad su oni već pokušavali spasiti stvar, pa ne znam je li prethodno vozni park bio raskošniji. Ali kako su bili na lošem glasu, to jednostavno nije išlo – tumači i dodaje kako je pokojni Marko puno više komunicirao s radnicama, dok se "Olja držala pomalo iznad svih" ("ako bi sjela s nekim od nas, bila je to kao velika čast").

– Mislim da su zagucali veliki zalogaj, zato je i dolazilo do problema u poslovanju. Zadužili su se u banci za kupnju zgrade, a i najmovi za trgovine bili su veliki. Izgleda da ih je to ukopalo – procjenjuje bivša djelatnica "Skandala", vrteći glavom na spomen TV predstavljanja Olje Einfalt-Mihovilović u RTL-ovoj "Večeri za 5".

– Ovo nema veze s Oljinim životom koji je živjela prije Markove smrti. Uvijek je imala taj neki svoj đir, neke stylinge, ali sad je totalno otišla u krajnost. Nikad se ranije nije toliko ufuravala u taj svoj film – nisu Splićanki promaknule promjene na bivšoj šefici.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj ‘Skandal‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Slučaj ‘Skandal‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-30 13:06:50 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-01 08:01:25 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2020-09-30 18:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/30\/14797096.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/30\/14837122.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/30\/14837114.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/30\/14837120.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/30\/14837106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Fe\u0111a Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["48:24","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","k_14797096_1280.jpg":"1280x1280","k_14797096_1024.jpg":"1024x1024","k_14797096_640.jpg":"640x640","k_14797096_480.jpg":"480x480","k_14797096_340.jpg":"340x340","k_14797096_220.jpg":"220x220","o_14797096_1280.jpg":"1280x1920","o_14797096_1024.jpg":"1024x1536","o_14797096_640.jpg":"640x960","o_14797096_480.jpg":"480x720","o_14797096_340.jpg":"340x510","o_14797096_220.jpg":"220x330","h_14797096_1280.jpg":"1280x854","h_14797096_1024.jpg":"1024x683","h_14797096_640.jpg":"640x427","h_14797096_480.jpg":"480x320","h_14797096_340.jpg":"340x227","h_14797096_220.jpg":"220x147","pp_14797096_1280.jpg":"1006x1280","pp_14797096_1024.jpg":"805x1024","pp_14797096_640.jpg":"503x640","pp_14797096_480.jpg":"377x480","pp_14797096_340.jpg":"267x340","pp_14797096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1197","k_14837122_1280.jpg":"1280x1280","k_14837122_1024.jpg":"1024x1024","k_14837122_640.jpg":"640x640","k_14837122_480.jpg":"480x480","k_14837122_340.jpg":"340x340","k_14837122_220.jpg":"220x220","o_14837122_1280.jpg":"1280x798","o_14837122_1024.jpg":"1024x638","o_14837122_640.jpg":"640x399","o_14837122_480.jpg":"480x299","o_14837122_340.jpg":"340x211","o_14837122_220.jpg":"220x137","h_14837122_1280.jpg":"1280x854","h_14837122_1024.jpg":"1024x683","h_14837122_640.jpg":"640x427","h_14837122_480.jpg":"480x320","h_14837122_340.jpg":"340x227","h_14837122_220.jpg":"220x147","pp_14837122_1280.jpg":"1006x1280","pp_14837122_1024.jpg":"805x1024","pp_14837122_640.jpg":"503x640","pp_14837122_480.jpg":"377x480","pp_14837122_340.jpg":"267x340","pp_14837122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1413","k_14837114_1280.jpg":"1280x1280","k_14837114_1024.jpg":"1024x1024","k_14837114_640.jpg":"640x640","k_14837114_480.jpg":"480x480","k_14837114_340.jpg":"340x340","k_14837114_220.jpg":"220x220","o_14837114_1280.jpg":"1280x942","o_14837114_1024.jpg":"1024x753","o_14837114_640.jpg":"640x471","o_14837114_480.jpg":"480x353","o_14837114_340.jpg":"340x250","o_14837114_220.jpg":"220x161","h_14837114_1280.jpg":"1280x854","h_14837114_1024.jpg":"1024x683","h_14837114_640.jpg":"640x427","h_14837114_480.jpg":"480x320","h_14837114_340.jpg":"340x227","h_14837114_220.jpg":"220x147","pp_14837114_1280.jpg":"1006x1280","pp_14837114_1024.jpg":"805x1024","pp_14837114_640.jpg":"503x640","pp_14837114_480.jpg":"377x480","pp_14837114_340.jpg":"267x340","pp_14837114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14837120_1280.jpg":"1280x1280","k_14837120_1024.jpg":"1024x1024","k_14837120_640.jpg":"640x640","k_14837120_480.jpg":"480x480","k_14837120_340.jpg":"340x340","k_14837120_220.jpg":"220x220","o_14837120_1280.jpg":"1280x853","o_14837120_1024.jpg":"1024x682","o_14837120_640.jpg":"640x426","o_14837120_480.jpg":"480x320","o_14837120_340.jpg":"340x226","o_14837120_220.jpg":"220x146","h_14837120_1280.jpg":"1280x854","h_14837120_1024.jpg":"1024x683","h_14837120_640.jpg":"640x427","h_14837120_480.jpg":"480x320","h_14837120_340.jpg":"340x227","h_14837120_220.jpg":"220x147","pp_14837120_1280.jpg":"1006x1280","pp_14837120_1024.jpg":"805x1024","pp_14837120_640.jpg":"503x640","pp_14837120_480.jpg":"377x480","pp_14837120_340.jpg":"267x340","pp_14837120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2890","k_14837106_1280.jpg":"1280x1280","k_14837106_1024.jpg":"1024x1024","k_14837106_640.jpg":"640x640","k_14837106_480.jpg":"480x480","k_14837106_340.jpg":"340x340","k_14837106_220.jpg":"220x220","o_14837106_1280.jpg":"1280x1926","o_14837106_1024.jpg":"1024x1541","o_14837106_640.jpg":"640x963","o_14837106_480.jpg":"480x722","o_14837106_340.jpg":"340x511","o_14837106_220.jpg":"220x331","h_14837106_1280.jpg":"1280x854","h_14837106_1024.jpg":"1024x683","h_14837106_640.jpg":"640x427","h_14837106_480.jpg":"480x320","h_14837106_340.jpg":"340x227","h_14837106_220.jpg":"220x147","pp_14837106_1280.jpg":"1006x1280","pp_14837106_1024.jpg":"805x1024","pp_14837106_640.jpg":"503x640","pp_14837106_480.jpg":"377x480","pp_14837106_340.jpg":"267x340","pp_14837106_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4360460 Threads: 4 Questions: 137590534 Slow queries: 58795 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4115050 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju-1047798 [printLink] => /mozaik/zivot/ispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju-1047798?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 344290 [name] => olja einfalt mihovilović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olja-einfalt-mihovilovic [link] => /tag/olja-einfalt-mihovilovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 358114 [name] => skandal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skandal [link] => /tag/skandal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 344289 [name] => marko mihovilović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-mihovilovic [link] => /tag/marko-mihovilovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj ‘Skandal‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ispovijest bivših radnica posrnule tvrtke splitske ‘vampirice‘: Kad bi vam dugovali 700 kuna, dali bi vam 200, a 500 bi ‘okrenuli‘. A dug na čekanju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14797096.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14797096.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14837122.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14837114.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14837120.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/30/14837106.jpg [title] => Feđa Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitska akademska slikarica i vlasnica posrnule tvrtke "Skandal" Olja Einfalt-Mihovilović postala je ovih dana top-tema zahvaljujući pojavljivanju u RTL-ovoj emisiji "Večera za 5", gdje se iz večeri u večer predstavljala u raznim ulogama, među ostalima i kao "vampirica".

Njezini, u najmanju ruku, osebujni TV nastupi zabavljali su javnost, koja je u međuvremenu doznala i kako je protiv 57-godišnje splitske umjetnice i njezina supruga, danas nažalost pokojnog Marka Mihovilovića, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu još prije pet godina podignulo optužnicu zbog gospodarskih malverzacija u kojima su navodno "isisali" 17 i pol milijuna kuna. Kako je njezin suprug umro, postupak protiv njega je obustavljen, a Olja je, inače označena kao prvookrivljena, ostala jedina na optuženičkoj klupi i u studenom je na splitskom sudu očekuje novo ročište.

Tvrtku "Skandal" mnoge njezine radnice, nažalost, ne pamte po dobrom. A malen je Split, sve se u njemu zna, pa na površinu ovih dana isplivavaju stare priče. Godinama su gradom kolale one o neplaćanju radnica, a neke su se među njima i javno potužile na našim stranicama govoreći kako su im, osim što su radile bez novca, bili uskraćeni slobodni dani te nametani radni (ne)uvjeti.

Dvije nekadašnje splitske djelatnice "Skandala" zavrtjele su film unatrag i ispričale nam u kakvu se ozračju nekoć poslovalo u poznatoj splitskoj modnoj trgovini. Riječ je o danas ozbiljnim ženama i majkama, koje su se u međuvremenu počele baviti sasvim drugim poslovima.

Jedna od njih, V. C. (podaci poznati redakciji), u "Skandalu" je počela raditi 2005. godine...

– Već onda je bilo makinacija u tvrtki, koja je počela propadati. Stalno su se, zbog dugova, otvarale nove firme. Kad bi se nakupili milijuni dugova za ovo i za ono, samo bi se otvarale nove tvrtke. Roba je dolazila u kontejnerima iz Kine, čak sam na svoje oči vidjela kako je pokojni gazda Marko carinicima ostavljao neke jakne i džempere kako bi mu progledali kroz prste. Bilo je svega... Stalno je bilo problema s plaćanjima radnica, pogotovo onih koje su radile kao prodavačice u dućanima. On bi nama u kancelarijama stalno govorio da im, kad bi ga zvale i tražile plaće, kažemo da ga nema. A čekale bi plaću po tri, četiri mjeseca... Ali uži krug ljudi oko Olje i Marka redovitije je dobivao primanja – uredi, direktorica, računovodstvo... Oni bi, primjerice, dobivali plaću za lipanj, a prodavačice bi još čekale onu za ožujak. Bile su zadnje na platnoj listi – govori nam Splićanka. Pomalo joj je neugodno, najradije bi po onoj "o pokojnicima sve najbolje", ali ne može uteći od istine.

Šljiva na oku

– Gazda mi nije ostao dužan, ali mi je dio zadnje plaće, nakon što sam dala otkaz, dao kroz bonove za odjeću. Zanimljivo, popust koji smo kao radnice inače imale u trgovinama "Skandal" u tom slučaju nije vrijedio, računao nam je punu cijenu – s ironijom primjećuje, pa se prisjeća i nekih neugodnih situacija.

– Bilo je kod nas i tučnjave, a jednom je momak jedne prodavačice uletio u firmu, zamalo izbio vrata i tražio gazdu jer mu cura nije dobila plaću. Jednom je prilikom, sjećam se, pokojni Marko hodao sa šljivom na oku, koju je skrivao iza sunčanih naočala. Olja nije toliko kontaktirala s nama, Marko je bio operativac. Nije mi toliko djelovala nepošteno, više je on bio manipulator, ali možda je to ipak preteška riječ. Bolje bi bilo reći da se previše zaigrao u poslovanju, pa se nije mogao iskoprcati iz problema – ocjenjuje naša sugovornica, navodeći kako Olja potječe iz bogate obitelji.

– Navodno je sve financirao njezin bogati otac iz Amerike, a cijeli kreativni dio tvrtke bio je pod njom. Dizajnirala je, dogovarala materijale i slično. Onaj financijski, problematični dio, vodio je pokojni Marko. Ali oboje su voljeli lijepo živjeti, lijepo se odjenuti. Nije se gledalo koliko se troši... Imali su brod, motor Harley Davidson, nekoliko auta... A dobavljačima se nije plaćalo. Ružno je sad i govoriti o tome, jer se Olja, čini mi se, još pokušava koprcati u poslovanju. Ali svašta se onda radilo – u Kinu bi se slao e-mailom ili faksirao nalog za plaćanje bez pokrića, znači koji uopće nije prošao na banci, jer nije bilo novca. To je bilo fingiranje... Onda bi jadni Kinezi danima zvali u stilu: "Još nije sjelo... Još nema novca." I onda bi se prelazilo s jednih dobavljača na druge.

Pa onda Talijani! I oni su na "Skandalu" znali gubiti novac, jer im roba nije bila plaćena. Pa i za carinu su se prepravljale brojke na fakturama kako bi bila manja – govori V. C., kojoj je brzo postalo jasno kako u takvoj tvrtki nema budućnosti.

– Mnogi su tada govorili kako posao ne bi zakočio da ih nije satrala Bosna. Imali su tamo nekoliko velikih dućana, govorili su da se Marko u toj fazi pogubio. Problemi s isporukom robe, pa zadržavanja na granici, a najmovi za trgovine bili su ogromni. Previše se zaigrao i sve ga je na kraju progutalo, iako je imao tu poslovnu crtu u sebi. Ali, po mojem mišljenju, neumjerenu. Inače je bio jako ugodna osoba, kao čovjek mi je ostao u dobrom sjećanju. Ni Olja nije djelovala pokvareno, za svakog je imala lijepu riječ, barem u tom svom krugu krojačica s kojima je usko surađivala. A njega su na kraju svi ti problemi s tvrtkom izjeli i razbolio se od teške bolesti, od koje je i umro u Njemačkoj. Ali kao osoba je čak, mnogi će to reći, pokojni Marko bio draži ljudima. Uz to je bio posebno osjetljiv na samohrane majke, stvarno je nastojao, barem u tim slučajevima, sve ispoštovati – reći će bivša djelatnica "Skandala".

Kamere bile svuda po trgovinama

Isto nam potvrđuje i Splićanka M. K., koja je u "Skandal" stigla u jeku recesije. I ima, kaže, na kraju ipak dobro iskustvo s tom tvrtkom, iako je bila svjesna svih njezinih problema u poslovanju. U "Skandalu" je radila sve i svašta, prošla je sve stepenice u firmi, jedino nije bila u prodaji.

– Jest da je bilo problema s plaćanjima dobavljačima i plaćama, ali ja sam svoje iskamčila. I to bez ikakvih problema... Olju nitko nije podnosio, ali s pokojnim Markom je već bila druga priča. Znam da su prije nego što sam ja radila kod njih, a bilo je unatrag šest, sedam godina, imali problema s tvrtkom. I onda su pokušavali sve nanovo graditi... E, ja sam došla upravo u tom razdoblju raditi u njihovu zgradu na Vranjičkom putu – govori i dodaje kako je banka na kraju uzela objekt pod svoje zbog toga što bračni par Einfalt-Mihovilović nije plaćao rate kredita.

– Ali i njih su drugi izlevatili. U toj su zgradi davali neke prostore u najam, koje im drugi nisu platili, poput jednog Nijemca. Pobjegao je ne plativši im mjesecima. Ali prema meni su bili korektni. Sjećam se da su muku mučili i s krađama po dućanima od strane radnica. Kako je pokojni gazda prethodno imao afere zbog neplaćanja radnica, svaka ih je prodavačica, čim bi je zaposlili, počela potkradati. Kamere su bile svuda po trgovinama i sve se znalo. Svaka nova cura koja bi došla raditi prva dva tjedna bila bi okej, nakon toga bi počela krasti. A što je zapravo bilo?! One bi čule priče kako oni ne daju plaću, pa bi se išle same naplatiti. Po satu smo, čini mi se, tada bili plaćeni 16 kuna. Možda su cure u prodaji imale još neki dodatak po ostvarenom prometu. A što se satnice tiče, bilo je: hoćete ili nećete? Ali uvijek je bilo tko hoće. Ja tada nisam imala izbora... – kaže, pa primjerom s brojkama pokušava objasniti način poslovanja u "Skandalu".

– Ma znate kakav je pokojni Marko bio tip čovjeka?! Kad bi vam bio dužan 700 kuna, dao bi vam 200, a onih 500 bi "okrenuo", pa bi vam ih tek onda dao. A to je valjalo čekati... Meni nije ostao dužan ni lipe, jer sam ga pritiskala. Tražila sam svoje i na kraju dobila. Ali cijela je stvar počivala na principu "ti ne pitaš pare, znači ne trebaju ti, a ja ću okretati te novce dok ti ne pitaš za njih". A dugovanje raste... Olja se uvijek držala po strani, iako sam imala osjećaj da je ona glava svega. Kao, nije imala glavnu riječ, ali odlučivala je o svemu. U biti, ona je radila taj kreativni dio, a on je vodio posao. Ali morao je sve pitati Olju. Jesu li živjeli luksuzno?! Paaaa, ona jest. Išla je stalno na botoks, na tretmane u centre ljepote... Pokojni Marko uglavnom je bio u firmi, ostajao je uvijek poslije 16 sati u uredu. Ona je vozila Smart, a on kombi kojim je išao u nabavu. No, ja sam došla u vrijeme kad su oni već pokušavali spasiti stvar, pa ne znam je li prethodno vozni park bio raskošniji. Ali kako su bili na lošem glasu, to jednostavno nije išlo – tumači i dodaje kako je pokojni Marko puno više komunicirao s radnicama, dok se "Olja držala pomalo iznad svih" ("ako bi sjela s nekim od nas, bila je to kao velika čast").

– Mislim da su zagucali veliki zalogaj, zato je i dolazilo do problema u poslovanju. Zadužili su se u banci za kupnju zgrade, a i najmovi za trgovine bili su veliki. Izgleda da ih je to ukopalo – procjenjuje bivša djelatnica "Skandala", vrteći glavom na spomen TV predstavljanja Olje Einfalt-Mihovilović u RTL-ovoj "Večeri za 5".

– Ovo nema veze s Oljinim životom koji je živjela prije Markove smrti. Uvijek je imala taj neki svoj đir, neke stylinge, ali sad je totalno otišla u krajnost. Nikad se ranije nije toliko ufuravala u taj svoj film – nisu Splićanki promaknule promjene na bivšoj šefici.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Feđa Klarić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju-1047798 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d229e8105912036b382b05d7dfd602393774089 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ispovijest+biv%C5%A1ih+radnica+posrnule+tvrtke+splitske+%E2%80%98vampirice%E2%80%98%3A+Kad+bi+vam+dugovali+700+kuna%2C+dali+bi+vam+200%2C+a+500+bi+%E2%80%98okrenuli%E2%80%98.+A+dug+na+%C4%8Dekanju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju-1047798 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fispovijest-bivsih-radnica-posrnule-tvrtke-splitske-vampirice-kad-bi-vam-dugovali-700-kuna-dali-bi-vam-200-a-500-bi-okrenuli-a-dug-na-cekanju-1047798 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Slučaj ‘Skandal‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSlučaj ‘Skandal‘

Ispovijest bivših radnica posrnule tvrtke splitske ‘vampirice‘: Kad bi vam dugovali 700 kuna, dali bi vam 200, a 500 bi ‘okrenuli‘. A dug na čekanju

30. rujna 2020. - 20:00

Splitska akademska slikarica i vlasnica posrnule tvrtke "Skandal" Olja Einfalt-Mihovilović postala je ovih dana top-tema zahvaljujući pojavljivanju u RTL-ovoj emisiji "Večera za 5", gdje se iz večeri u večer predstavljala u raznim ulogama, među ostalima i kao "vampirica".

Njezini, u najmanju ruku, osebujni TV nastupi zabavljali su javnost, koja je u međuvremenu doznala i kako je protiv 57-godišnje splitske umjetnice i njezina supruga, danas nažalost pokojnog Marka Mihovilovića, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu još prije pet godina podignulo optužnicu zbog gospodarskih malverzacija u kojima su navodno "isisali" 17 i pol milijuna kuna. Kako je njezin suprug umro, postupak protiv njega je obustavljen, a Olja je, inače označena kao prvookrivljena, ostala jedina na optuženič...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:42