stdClass Object ( [id] => 316707 [title] => Htio je samo licencu za Kanadu: nećete vjerovati kako je naš Luciano osvojio svijet! [alias] => htio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nikad većeg uspjeha jednog hrvatskog vina na Decanteru! Veralda Istrian, teran manje razvikanog, ali znalcima poznatog istarskog vinara Luciana Visintina, na najpoznatijem svjetskom natjecanju vina u Londonu proglašen je najboljim monosortnim crnim vinom na cijelom natjecanju!

Među 16.000 vina iz cijeloga svijeta koja su stigla na natjecanje! I to je najbolji u prestižnoj kategoriji najskupljih vina, onih iznad 15 funti. Čuveni Seven Spurrier, predsjednik ocjenjivača Decantera, jedan od najvećih autoriteta u svijetu vina uopće, potpisuje za ovo vino velikih 95 bodova! I platinastu medalju i oznaku "best in show".

Svi službeni rezultati ovogodišnjeg natjecanja Decanter pušteni su u javnost tek ovih dana, ali vinarima koji su osvojili medalje i priznanja poslane su obavijesti. Tako je Visintin doznao da je "best in show" ove godine u Londonu. I to s vinom koje nije bogzna kako prošlo na jednom domaćem natjecanju. Što ponešto govori i o domaćim natjecanjima.

– U vinu nema bogova! Unaprijed zadanih veličina i pobjednika – kazat će presretni Luciano za Spektar.

– K tome, ova nagrada i ovo vino bacili su u vodu sva pravila za velika vina koja smo do sada poznavali i koja su se do sada smatrala neupitnima.

– Koja pravila? – pitamo.

– Uvijek se smatralo da veliko vino mora dolaziti iz starijih vinograda, a moj pobjednički Istrian teran je iz mladog vinograda, tek četiri-pet godina starog, koji smo sadili 2011. i 2012. godine. Zatim, uvijek se preferira ručna berba, a u vinogradu iz kojega dolazi Istrian je isključivo strojna berba. Onda, uvijek se misli da velika vina moraju biti starija, odležana, a naš teran koji je najbolje crveno monosortno vino na Decanteru je zapravo mlado vino, berba 2015., dakle tek četiri-pet mjeseci star.

Naravno da se svi pitaju u čemu je tajna, kako je uspio napraviti tako izvanredno mlado vino.

Čuda se događaju

– Uvijek govorim: samo drukčijim razmišljanjem možemo nešto napraviti u svijetu vina; ako idemo kopirati, uvijek ćemo biti na repu priče. Ako se radi na inventivan način, ako se počne razmišljati kako poboljšati svoju sortu, jer nitko nije savršen, čuda se mogu napraviti. Što sam napravio? Iskoristili smo sve prednosti sorte teran, ali joj i poništili mane, skinuli manu kiselosti, dakle, smanjili kiseline, a pojačali vrline, boju, tanine, miris, okus... Usavršili smo je već u vinogradu. Skidali smo lišće u vinogradu, pokožica se zbog toga malo udebljala i puno više može stajati u vinogradu, i kiseline terana smo već u vinogradu smanjili na onoliko koliko nam treba. Grožđe za Istrian brali smo u desetom mjesecu, pri kraju berbe, ipak malo kasnije nego inače. Htjeli smo napraviti od terana neko vino koje ima karakteristike pinot noirea, neko vino gdje ne moraš ništa znati, a u njemu uživati, a što više u njemu uživaš, više ga cijeniš.

Teran Istrian dolazi iz Visintinove vinarije i imanja Veralda. Tako se zove i vinarija i položaj na kome se Visintinovi vinogradi nalaze u Kršinu, nedaleko od Buja i Brtonigle, jer, veli Luciano, po Istri je Visintina puno, a Veralda je jedna i odlična za prepoznavanje i razlikovanje. Ima u ovoj pobjedničkoj priči još nešto vrlo važno: velikim slovima na boci piše "Veralda Istrian", a na prednjoj etiketi i ne piše da je teran.

Kao da je Visintin i time nešto htio reći...

– Mislim da je vrijeme da prestanemo raditi reklamu sorti i zbog terana se bosti i svađati. Htio sam da se zna da je to vino prije svega Istrian pa tek onda teran. Vino koje ima ime regije i svjetski je pobjednik fantastična je reklama za regiju Istru i sve njezine vinare, i Hrvate, i Talijane, i Slovence, reklama izvrsna za sve ljude koji žive na prostoru Istre. Ovo vino je svojim imenom i pobjedom promocija svih Istrana i regije Istre. I to sam htio. Koliko je boca Veralda Istriana napravljeno? Bilo ga je 18.000 boca, sad puno manje, a da ga se pronaći i u Splitu. Koja mu je cijena? Butelja je zajedno s PDV-om oko 25 eura. A na natjecanje Decanter Visintin je vino poslao jer mu je to trebalo zbog – Kanade.

– Trebali smo nešto vina izvesti u Kanadu i oni su nas pitali imamo li kakve svjetske nagrade za ta vina. Nismo se do tada natjecali, a oni su nam preporučili da pošaljemo vina na natjecanje Decanter, da je to iznimno cijenjeno natjecanje. Pa smo poslali četiri vina. Eto, teran Istrian je proglašen najboljim monosortnim crvenim vinom od svih na natjecanju, a malvazija Veralda, naš rose i pjenušac, dobili su po broncu. Lijepo je da su sva četiri vina od dvije sorte dobila nagradu.

Inovator u vinogradu

A tko je zapravo Luciano Visintin? Po struci građevinski inženjer, a po zvanju i strasti vinar. I to vinar inovator, ovaj put ne prvi put. Upoznala sam ga još prije sedam godina kada je njegova malvazija na svjetskom natjecanju malvazija bila najbolja suha malvazija. Sve druge nagrađene bile su slatke. Istarska malvazija i danas je 60 posto od 30-ak hektara njegovih vinograda, ostalo je teran.

– Volim da se Veraldu prepoznaje kao inovatora. Te 2009. godine, kad ste bili kod nas, mi smo u Veraldi napravili prvi rose od terana. Nitko rose u Istri do tada nije radio od terana, a danas ga rade svi. Htjeli smo napraviti vino koje se lako pije i lako razumije. Sad, eto, kao svojevrsnu inovaciju i taj mladi teran Istrian koji je pobijedio sva monosortna crvena vina... Veralda uz vinograde i vina ima i svoje masline i svjetski cijenjeno maslinovo ulje. Mnogi veliki vinari svijeta su i maslinari.

I tu smo bili inovatori, prvi smo u kraju počeli rano brati masline pa su govorili kako "oni iz Kršina beru još zelene masline". Pa smo prvi počeli organizirati tečajeve za maslinare kako bismo im objasnili što je to vrhunsko ekstra djevičansko ulje, da dobiju neko temeljno znanje, a prvi smo dobili za svoje maslinovo ulje zlatne medalje kad se to natjecanje tek počelo organizirati na Vinistri.

Lucianova obitelj ima, uz 30-ak hektara vinograda, i četiri i pol hektara maslinika u kojima je oko 1800 maslina, uglavnom istarske bjelice i leccina. Dobiju godišnje oko 4000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. I prodaju ga već godinama u Provansi, u prestižnim L'Occianeovim dućanima maslinova ulja Olivier ˛& co. Veralda proizvodi oko 250.000 boca vina godišnje. Koliko koštaju biseri Veralde? Iznenadio me je odgovor.

– Nisu preskupa, mi ne želimo da naša vina, ma kako vrhunska bila, budu nedostupna. Želimo da se vino prodaje, pije, a ne da se čuva i stoji na policama. Drago mi je zbog ove prestižne nagrade i imena vina jer je sad svaki Istrijan ponosan zbog nje i to može biti. I još nešto: vino je bitno, a ne vinar, vino nam mora dati užitak i to je cilj, a ne klanjati se onima koji ga prave – nije odolio vinar Luciano Visintin još jednoj prilici za demistifikaciju. S pravom.

Našim vinima 63 medalje, po jedna ide na Pelješac i u Konavle

Samo je 31 vino, među njih 16.000 iz cijelog svijeta, nagrađeno najvišom nagradom platinum "best in show" (do lani se nagrada zvala internacionalni trofej). Tik do Veraldina uspjeha je, s nagradom "platinum" (do lani – regionalni trofej), Traminac izborna berba bobica berbe 2011. Iločkih podruma, velikih majstora traminaca iz hrvatskog Podunavlja.

Hrvatska vina su ove godine na prestižnom natjecanju u Londonu osvojila ukupno 63 medalje i priznanja. Dobro ili loše? Gdje smo u odnosu na svijet i druge vinarske zemlje? Bilo je i općenito uspješnijih godina (ako se izuzme izvanredan uspjeh Veralde), ali puno veća Njemačka je osvojila 102 medalje i priznanja, Grčka 199, Mađarska 65, Makedonija 27, Crna Gora 8, Rusija 8, Srbija 35... Ove godine ni jedno zlato.

Devet su srebrnih medalja osvojila hrvatska vina, i to – četiri srebra Kutjevo d.d. za svoje graševine Turković (berba 2015.), De Gotho 2015., Graševinu 2015. i Graševinu ledeno vino 2012., zatim Vina Laguna dva srebra, i to za Festigia cabernet sauvignon 2013. i Festigia merlot 2013. te po jedno srebro Međimurci: Đurinski za Traminac ledeno vino 2012., Željko Gašparinčić za graševinu 2013. te Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak za Sauvignon 2015.

Čak 24 bronce osvojila su hrvatska vina iz svih naših vinskih regija, a od Dalmatinaca su te prestižne Decanterove nagrade dobili konavoska vinarija Crvik za svojim vinom Plavac mali selekcija Pomet berbe 2011. i pelješki vinar Mate Violić Matuško sa svojim vinima Dingač Royal berbe 2007. i Dingač reserva 2009.

Hrvatska vina osvojila su i 28 Decanterovih preporuka, a među njima su i dalmatinska vina: hvarski Zlatan otok Pošip 2015., vinarija Volarević s Komarne s plavcem Gold edition Syrtis berbe 2012., dvije preporuke je dobila Badelova vinarija Benkovac, i to za svoja vina Korlat merlot 2012. i Korlat syrah 2011., pelješka vinarica Mare Mrgudić Bura za svoj Postup Mare berbe 2011., korčulanski vinar Luka Krajančić za svoj Pošip Sur Lie berbe 2013. te pelješka vinska kuća iz Orebića Korta Katarina za svoj Pošip 2015.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u vinu je istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-06-20 14:11:57 [created_by] => 3180 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-06-21 00:04:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-06-20 23:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6299 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/06\/18\/Spektar\/visintin_brtonigla4-290709.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/18\/Spektar\/Luciano_Visitin.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/18\/Spektar\/Matusko_i_njegov_sin_Mato.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/06\/18\/Spektar\/visintin_brtonigla2-290709.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x623"},{"size0":"960x635"},{"size0":"960x646"},{"size0":"960x640"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7559144 Threads: 5 Questions: 1544758930 Slow queries: 4703352 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111044060 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/htio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet-316707 [printLink] => /mozaik/zivot/htio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet-316707?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 247277 [name] => luciano Visintin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luciano-visintin [link] => /tag/luciano-visintin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u vinu je istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Htio je samo licencu za Kanadu: nećete vjerovati kako je naš Luciano osvojio svijet! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3180 [name] => Meri Šilović [username] => meri-ilovi [email] => meri-ilovi@sd.hr [password] => $2y$10$mHMtz87znRfZWShS0x1vT.nAxjw6WIe8qUXDXhP61JelNgw9OIC9S [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/meri-silovic-3180 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1698 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/67dcf74749c568e26f52354a76415ffa?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/18/Spektar/visintin_brtonigla4-290709.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/18/Spektar/visintin_brtonigla4-290709.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/18/Spektar/Luciano_Visitin.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/18/Spektar/Matusko_i_njegov_sin_Mato.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/06/18/Spektar/visintin_brtonigla2-290709.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nikad većeg uspjeha jednog hrvatskog vina na Decanteru! Veralda Istrian, teran manje razvikanog, ali znalcima poznatog istarskog vinara Luciana Visintina, na najpoznatijem svjetskom natjecanju vina u Londonu proglašen je najboljim monosortnim crnim vinom na cijelom natjecanju!

Među 16.000 vina iz cijeloga svijeta koja su stigla na natjecanje! I to je najbolji u prestižnoj kategoriji najskupljih vina, onih iznad 15 funti. Čuveni Seven Spurrier, predsjednik ocjenjivača Decantera, jedan od najvećih autoriteta u svijetu vina uopće, potpisuje za ovo vino velikih 95 bodova! I platinastu medalju i oznaku "best in show".

Svi službeni rezultati ovogodišnjeg natjecanja Decanter pušteni su u javnost tek ovih dana, ali vinarima koji su osvojili medalje i priznanja poslane su obavijesti. Tako je Visintin doznao da je "best in show" ove godine u Londonu. I to s vinom koje nije bogzna kako prošlo na jednom domaćem natjecanju. Što ponešto govori i o domaćim natjecanjima.

– U vinu nema bogova! Unaprijed zadanih veličina i pobjednika – kazat će presretni Luciano za Spektar.

– K tome, ova nagrada i ovo vino bacili su u vodu sva pravila za velika vina koja smo do sada poznavali i koja su se do sada smatrala neupitnima.

– Koja pravila? – pitamo.

– Uvijek se smatralo da veliko vino mora dolaziti iz starijih vinograda, a moj pobjednički Istrian teran je iz mladog vinograda, tek četiri-pet godina starog, koji smo sadili 2011. i 2012. godine. Zatim, uvijek se preferira ručna berba, a u vinogradu iz kojega dolazi Istrian je isključivo strojna berba. Onda, uvijek se misli da velika vina moraju biti starija, odležana, a naš teran koji je najbolje crveno monosortno vino na Decanteru je zapravo mlado vino, berba 2015., dakle tek četiri-pet mjeseci star.

Naravno da se svi pitaju u čemu je tajna, kako je uspio napraviti tako izvanredno mlado vino.

Čuda se događaju

– Uvijek govorim: samo drukčijim razmišljanjem možemo nešto napraviti u svijetu vina; ako idemo kopirati, uvijek ćemo biti na repu priče. Ako se radi na inventivan način, ako se počne razmišljati kako poboljšati svoju sortu, jer nitko nije savršen, čuda se mogu napraviti. Što sam napravio? Iskoristili smo sve prednosti sorte teran, ali joj i poništili mane, skinuli manu kiselosti, dakle, smanjili kiseline, a pojačali vrline, boju, tanine, miris, okus... Usavršili smo je već u vinogradu. Skidali smo lišće u vinogradu, pokožica se zbog toga malo udebljala i puno više može stajati u vinogradu, i kiseline terana smo već u vinogradu smanjili na onoliko koliko nam treba. Grožđe za Istrian brali smo u desetom mjesecu, pri kraju berbe, ipak malo kasnije nego inače. Htjeli smo napraviti od terana neko vino koje ima karakteristike pinot noirea, neko vino gdje ne moraš ništa znati, a u njemu uživati, a što više u njemu uživaš, više ga cijeniš.

Teran Istrian dolazi iz Visintinove vinarije i imanja Veralda. Tako se zove i vinarija i položaj na kome se Visintinovi vinogradi nalaze u Kršinu, nedaleko od Buja i Brtonigle, jer, veli Luciano, po Istri je Visintina puno, a Veralda je jedna i odlična za prepoznavanje i razlikovanje. Ima u ovoj pobjedničkoj priči još nešto vrlo važno: velikim slovima na boci piše "Veralda Istrian", a na prednjoj etiketi i ne piše da je teran.

Kao da je Visintin i time nešto htio reći...

– Mislim da je vrijeme da prestanemo raditi reklamu sorti i zbog terana se bosti i svađati. Htio sam da se zna da je to vino prije svega Istrian pa tek onda teran. Vino koje ima ime regije i svjetski je pobjednik fantastična je reklama za regiju Istru i sve njezine vinare, i Hrvate, i Talijane, i Slovence, reklama izvrsna za sve ljude koji žive na prostoru Istre. Ovo vino je svojim imenom i pobjedom promocija svih Istrana i regije Istre. I to sam htio. Koliko je boca Veralda Istriana napravljeno? Bilo ga je 18.000 boca, sad puno manje, a da ga se pronaći i u Splitu. Koja mu je cijena? Butelja je zajedno s PDV-om oko 25 eura. A na natjecanje Decanter Visintin je vino poslao jer mu je to trebalo zbog – Kanade.

– Trebali smo nešto vina izvesti u Kanadu i oni su nas pitali imamo li kakve svjetske nagrade za ta vina. Nismo se do tada natjecali, a oni su nam preporučili da pošaljemo vina na natjecanje Decanter, da je to iznimno cijenjeno natjecanje. Pa smo poslali četiri vina. Eto, teran Istrian je proglašen najboljim monosortnim crvenim vinom od svih na natjecanju, a malvazija Veralda, naš rose i pjenušac, dobili su po broncu. Lijepo je da su sva četiri vina od dvije sorte dobila nagradu.

Inovator u vinogradu

A tko je zapravo Luciano Visintin? Po struci građevinski inženjer, a po zvanju i strasti vinar. I to vinar inovator, ovaj put ne prvi put. Upoznala sam ga još prije sedam godina kada je njegova malvazija na svjetskom natjecanju malvazija bila najbolja suha malvazija. Sve druge nagrađene bile su slatke. Istarska malvazija i danas je 60 posto od 30-ak hektara njegovih vinograda, ostalo je teran.

– Volim da se Veraldu prepoznaje kao inovatora. Te 2009. godine, kad ste bili kod nas, mi smo u Veraldi napravili prvi rose od terana. Nitko rose u Istri do tada nije radio od terana, a danas ga rade svi. Htjeli smo napraviti vino koje se lako pije i lako razumije. Sad, eto, kao svojevrsnu inovaciju i taj mladi teran Istrian koji je pobijedio sva monosortna crvena vina... Veralda uz vinograde i vina ima i svoje masline i svjetski cijenjeno maslinovo ulje. Mnogi veliki vinari svijeta su i maslinari.

I tu smo bili inovatori, prvi smo u kraju počeli rano brati masline pa su govorili kako "oni iz Kršina beru još zelene masline". Pa smo prvi počeli organizirati tečajeve za maslinare kako bismo im objasnili što je to vrhunsko ekstra djevičansko ulje, da dobiju neko temeljno znanje, a prvi smo dobili za svoje maslinovo ulje zlatne medalje kad se to natjecanje tek počelo organizirati na Vinistri.

Lucianova obitelj ima, uz 30-ak hektara vinograda, i četiri i pol hektara maslinika u kojima je oko 1800 maslina, uglavnom istarske bjelice i leccina. Dobiju godišnje oko 4000 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. I prodaju ga već godinama u Provansi, u prestižnim L'Occianeovim dućanima maslinova ulja Olivier ˛& co. Veralda proizvodi oko 250.000 boca vina godišnje. Koliko koštaju biseri Veralde? Iznenadio me je odgovor.

– Nisu preskupa, mi ne želimo da naša vina, ma kako vrhunska bila, budu nedostupna. Želimo da se vino prodaje, pije, a ne da se čuva i stoji na policama. Drago mi je zbog ove prestižne nagrade i imena vina jer je sad svaki Istrijan ponosan zbog nje i to može biti. I još nešto: vino je bitno, a ne vinar, vino nam mora dati užitak i to je cilj, a ne klanjati se onima koji ga prave – nije odolio vinar Luciano Visintin još jednoj prilici za demistifikaciju. S pravom.

Našim vinima 63 medalje, po jedna ide na Pelješac i u Konavle

Samo je 31 vino, među njih 16.000 iz cijelog svijeta, nagrađeno najvišom nagradom platinum "best in show" (do lani se nagrada zvala internacionalni trofej). Tik do Veraldina uspjeha je, s nagradom "platinum" (do lani – regionalni trofej), Traminac izborna berba bobica berbe 2011. Iločkih podruma, velikih majstora traminaca iz hrvatskog Podunavlja.

Hrvatska vina su ove godine na prestižnom natjecanju u Londonu osvojila ukupno 63 medalje i priznanja. Dobro ili loše? Gdje smo u odnosu na svijet i druge vinarske zemlje? Bilo je i općenito uspješnijih godina (ako se izuzme izvanredan uspjeh Veralde), ali puno veća Njemačka je osvojila 102 medalje i priznanja, Grčka 199, Mađarska 65, Makedonija 27, Crna Gora 8, Rusija 8, Srbija 35... Ove godine ni jedno zlato.

Devet su srebrnih medalja osvojila hrvatska vina, i to – četiri srebra Kutjevo d.d. za svoje graševine Turković (berba 2015.), De Gotho 2015., Graševinu 2015. i Graševinu ledeno vino 2012., zatim Vina Laguna dva srebra, i to za Festigia cabernet sauvignon 2013. i Festigia merlot 2013. te po jedno srebro Međimurci: Đurinski za Traminac ledeno vino 2012., Željko Gašparinčić za graševinu 2013. te Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak za Sauvignon 2015.

Čak 24 bronce osvojila su hrvatska vina iz svih naših vinskih regija, a od Dalmatinaca su te prestižne Decanterove nagrade dobili konavoska vinarija Crvik za svojim vinom Plavac mali selekcija Pomet berbe 2011. i pelješki vinar Mate Violić Matuško sa svojim vinima Dingač Royal berbe 2007. i Dingač reserva 2009.

Hrvatska vina osvojila su i 28 Decanterovih preporuka, a među njima su i dalmatinska vina: hvarski Zlatan otok Pošip 2015., vinarija Volarević s Komarne s plavcem Gold edition Syrtis berbe 2012., dvije preporuke je dobila Badelova vinarija Benkovac, i to za svoja vina Korlat merlot 2012. i Korlat syrah 2011., pelješka vinarica Mare Mrgudić Bura za svoj Postup Mare berbe 2011., korčulanski vinar Luka Krajančić za svoj Pošip Sur Lie berbe 2013. te pelješka vinska kuća iz Orebića Korta Katarina za svoj Pošip 2015.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/htio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet-316707 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9f7c5658831b0f18430de2c34f2f911913e65a29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Htio+je+samo+licencu+za+Kanadu%3A+ne%C4%87ete+vjerovati+kako+je+na%C5%A1+Luciano+osvojio+svijet%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fhtio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet-316707 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fhtio-je-samo-licencu-za-kanadu-necete-vjerovati-kako-je-nas-luciano-osvojio-svijet-316707 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u vinu je istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životu vinu je istina

Htio je samo licencu za Kanadu: nećete vjerovati kako je naš Luciano osvojio svijet!

21. lipnja 2016. - 01:44

Nikad većeg uspjeha jednog hrvatskog vina na Decanteru! Veralda Istrian, teran manje razvikanog, ali znalcima poznatog istarskog vinara Luciana Visintina, na najpoznatijem svjetskom natjecanju vina u Londonu proglašen je najboljim monosortnim crnim vinom na cijelom natjecanju!

Među 16.000 vina iz cijeloga svijeta koja su stigla na natjecanje! I to je najbolji u prestižnoj kategoriji najskupljih vina, onih iznad 15 funti. Čuveni Seven Spurrier, predsjednik ocjenjivača Decantera, jedan od najvećih autoriteta u svijetu vina uopće, potpisuje za ovo vino velikih 95 bodova! I platinastu medalju i oznaku "best in show".

Svi službeni rezultati ovogodišnjeg natjecanja Decanter pušteni su u javnost tek ovih dana, ali vinarima koji su osvojili medalje i priznanja poslane su obavijesti. Tako ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:01