StoryEditorOCM
Životčudna pojava

Dva lovca umrla zbog rijetkog stanja, znanstvenici sumnjaju da je povezano sa ‘zombi bolesti‘

Piše mozaik sd
22. travnja 2024. - 17:05
Zabrinjavajuće je što znanstvenici tek nagađaju kako je došlo do razvoja bolesti - misle da ona dolazi od jelena koji su bili bolesni (ILUSTRACIJA)Boris Kovačev/Cropix

Dva lovca u SAD-u umrla su od rijetke prionske bolesti, agresivnog poremećaja središnjeg živčanog sustava koji uzrokuju lažni proteini. Zabrinjavajuće je što znanstvenici tek nagađaju kako je došlo do razvoja bolesti - misle da ona dolazi od jelena koji su bili bolesni. Ako je to istina, bio bi to prvi slučaj takve vrste. No, istraživači su još uvijek vrlo oprezni i naglašavaju kako nemaju uvjerljive dokaze da je jelenska Chronic Wasting Disease (CWD), koja se i naziva zombi bolest jelena, odgovorna za smrt dva muškarca - prenosi Jutarnji list.

Sve je počelo 2022. godine, kada je 72 godine star lovac odjednom postao veoma zbunjen i agresivan. Iste je simptome pokazivao i njegov prijatelj, a jedino zajedničko im je što su pojeli meso jelena koji su zaraženi CWD-om. Ta bolest kod životinja znači da gube težinu, posrću i čudno se ponašaju, tako da su mnoge podsjetili na zombije iz horor filmova, zbog čega se bolest popularno tako zove.

Oba muškarca su preminula, a obdukcija je pokazala da su razvili sporadičnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest (CJD), prionsku bolest koja se najčešće viđa kod ljudi.

- Pacijentova povijest, uključujući sličan slučaj u njegovoj društvenoj skupini, sugerira mogući novi prijenos CWD-a sa životinje na čovjeka. Na temelju modela primata i miševa, otkrili smo da je moguć prijenos CJD-a među vrstama - pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Neurology, a napisali su je stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu, piše IFL Science.

image

ILUSTRACIJA

Boris Kovačev/Cropix

Prionske bolesti su strašne: prenosive su, neizlječive i uvijek fatalne. Zaražene osobe mogu patiti od depresije, halucinacija, gube pamćenje, obamrli su, govor im postaje nejasan, postaju agresivne...

1980-ih i 90-ih godina vladao je veliki strah oko goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), također poznate kao "kravlje ludilo", prionske bolesti od koje obolijevaju krave. Prema najnovijim statističkim podacima Američke uprave za hranu i lijekove, 232 osobe diljem svijeta umrle su od varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti povezane s kravljim ludilom. Većina slučajeva živjela je u nekom trenutku u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je epidemija bila najznačajnija.

Što se tiče jelena i CWD-a, još uvijek nije jasno mogu li prioni prijeći sa životinja na ljude. Međutim, ova najnovija studija svakako sugerira da je to mogućnost koju javnost, liječnici i tijela za javno zdravstvo moraju razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:13