stdClass Object ( [id] => 280128 [title] => Direktor koji je shvatio da mu je pršut sudbina [alias] => direktor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pršut je moja sudbina, a vjerojatno i moje djece. Dvadeset godina “vozio sam krivine”, pokušao izbjeći tu obvezu, a onda se krug zatvorio i vratio sam se onome što je u mojoj obitelji tradicija godinama. Trebalo je sazreti vrijeme, pa su i pripreme za otvaranje ovog dućana trajale godinu dana. Nije to došlo preko noći. Ali, strast je pokrenula ovu priču. To je ono što mi je falilo u prijašnjem poslu i zato sam ga napustio.

Domagoj Marin, 42-godišnjak rodom iz Drniša, tako odgovora kada ga pitate za razloge okretanja obiteljskom biznisu nakon godina provedenih na unosnim poslovima uglednih domaćih i inozemnih tvrtki, gdje je od najniže rangiranih poslova u prodaji s godinama dogurao i do direktora prodaje i marketinškog stručnjaka. Dok su se na njegovom životnom putu izmjenjivale prehrambene, mljekarske, trgovačke tvrtke, a zbog posla je dvije godine proveo i u Albaniji, sazrijevala je ideja koja je svoj konkretan oblik dobila prije mjesec i pol dana u Zagrebu.
Tek kojih stotinjak metara dalje od popularnog Trešnjevačkog placa u Krapinskoj ulici otvorio je dućan “Bura i sol”, a da ne bi bilo zabune u nastavku natpisa stoji i “originalni drniški pršut”. Okusi, mirisi i boje rodnoga kraja u nevelikom prostoru u kojemu, kako kaže, “baš svaka stvar ima priču”, privlače sve više stanovnika metropole, među kojima je mnogo i onih podrijetlom iz drniškoga kraja i Dalmacije.

- Moja obitelj godinama se bavi proizvodnjom pršuta, otac Zvonimir je još prije četrdesetak godina vodio pršutanu u Drnišu, tada najveću u bivšoj Jugoslaviji. Uz male prekide, i zbog rata, posao nije išao u kontinuitetu, ali odmah nakon ratnih godina roditelji su napustili radna mjesta u Splitu i vratili se u Drniš gdje smo imali kuću i zemlju - prepričava Domagoj, čija obitelj ipak nije morala proživljavati prognaničku sudbinu jer su od njegove devete godine živjeli u Splitu gdje je Domagoj i odrastao.

Kraljevska slastica, u kojoj su uživali i car Franjo Josip i Elizabeta II., pa i George Bush, drniški je pršut jedan od tek sedam autohtonih hrvatskih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla, a u obitelji Marin, koja danas u Drnišu ima svoj OPG, “na lageru” je obično “ne više od tisuću pršuta”. Dok je otac Zvonimir ponovno podizao obiteljski biznis, Domagoj je gradio svoj put, ali sudbina je za njega imala drugi plan. Novootvoreni dućan u Zagrebu - u kojemu se kilogram drniške slastice prodaje za 118 kuna ako je kupujete cijelu (a cijeli pršut teži minimalno 6,5 kilograma, pa računajte) - mnogo je više od obične trgovine, te predstavlja spoj tradicije i inovacija.

- Otkad sam ušao u ovaj posao, to je zajednički projekt mene i oca Zvonimira, koji je predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta. Međutim, priča je puno šira i vezana uz druge domaće proizvođače iz naše regije. “Pik” je prije svega na onima iz Dalmatinske zagore i srednje Dalmacije, ali i dalje, od Pakoštana do Dubrovnika i otoka. “Triangl” koji prevladava u dućanu je pršut-sir-vino, kao i sve kombinacije koje uključuju te proizvode, a posebno mi je drago što možemo ponuditi proizvode mladih proizvođača iz našega kraja - kaže Domagoj, koji i sam dio vremena prodaje u dućanu.

Baš sve što mu zapne za oko ili nos, ili je drago nepcu, a spravljeno je prema domaćoj, tradicionalnoj recepturi, može naći mjesto na policama trgovine. E, tu dolazimo do kombinacija i proizvoda od kojih stanovnici metropole, a i šire, za mnoge nisu ni čuli, a kamoli probali. I da, u ovom dućanu ih prije kupnje mogu degustirati, jer je osnova uslužnosti u trgovini mogućnost kušanja ukusnih delicija (osim vina, jer se prodaje u buteljicama, flaširano), a cijene su čak i jeftinije nego za proizvode iste kvalitete na drugim prodajnim mjestima.

- Originalni drniški pršut, koji prodajemo u dućanu iz očeva OPG-a radi se na tradicionalan način, onako kako se radilo prije stotinu godina. Jedina dva stroja koja imamo su hladnjača i stroj za izmjenjivanje zraka u zrionici. Sve ostalo radi se ručno, znači “fizikaljenje”. Mnogi ne znaju da pršut prije nego dođe u zrionicu mora 18 puta proći kroz ruke: od soljenja, presoljavanja, sušenja, spuštanja do čišćenja i ostalog, sve se radi ručno - podučava Domagoj tajnama obiteljskog zanata na kojemu su uposleni uglavnom samo članovi obitelji, otac, majka Nevenka, rođaci.

Nova generacija vinara

Pršuti se minimalno suše godinu dana, a najdulje, saznajemo i taj detalj, oni od slavonske svinje, i do dvije godine. Nadalje, uz dobar pršut važan je i kvalitetan sir, a oni koji se ovdje nude su vrhunski, i teško ih možete negdje pronaći: sir iz mišine, spravljen prema tradicionalnoj recepturi, te tvrdi kozji sir koje proizvodi IPAK iz Pakova sela kraj Drniša, kao i nekad nadaleko poznati lećevački sir, dalmatinski brend koji je teško pronaći u Zagrebu, a koji proizvodi MILS iz Splita. On je ujedno i sir kuće.

- To su sirevi koji se ljube uz našu priču - s ponosom priča Domagoj.
Uz dobru hranu, neizostavna je i dobra kapljica, a što je ona nego domaće dalmatinsko vino, s naglaskom na onima iz drniškog kraja, poput Duvančić vina i Džapo vina, a okrenuti su i prema malim proizvođačima poput Sladić vinarije iz Skradina i Birin vinarije iz Vodica.

- Želimo poduprijeti novu generaciju vinara koji traže svoje mjesto na tržištu - priča Domagoj dok pokazuje buteljice s više nego popularnim cijenama.

Ako pak više naginjete slatkom, nećete biti zakinuti, jer vas čekaju slastice od marmelade s Visa od domaćeg grejpa do meda s vrha Dinare. Posebno mjesto zauzima i smeđa dimljena sol, koja je “Bura i sol” brend i koja se radi u pršutani u Drnišu.

- To je vrhunska sol za vrhunske kuhinje, a proizvodimo je prema našoj ideji: između drva koje se loži, a riječ je o kombinaciji badema, graba, smilja i perača, te pršuta koji se suši postavimo sita sa soli. S donje strane na sol ide dim, pa ona dobiva aromu tog drveta, a odozgora se na nju cijedi pršut - opisuje proces nastanka Domagoj Marin.

Ali, to nije sve kada je riječ o neobičnim okusima i kombinacijama. Vlasnik “Bure i soli” ponosan je što je ova “priča”, kako je voli zvati, rezultat zajedničkih napora obitelji, ali i prijatelja zanesenjaka koji zajedno s njim pokušavaju pomaknuti granice i pomažu mu u stvaranju novih okusa, kombinacija, maštovitih kreacija koje u neobičnim spojevima postaju prave atrakcije.

- Naš “mali inkubator” stalno nešto smišlja. Prijatelj Leo Gracin, Primoštenac i proizvođač vina koji je profesor na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, pomagao je oko vinske liste. Kod soli i namaza radimo s vrhunskim kuharima, poput Ivice Palinića iz Splita koji pomaže kod slaganja okusa - nabraja Domagoj.
Čini se da je posebna atrakcija čokolada s pršutom, koju rade u suradnji s “Nadalinom” iz Splita.
- To je tamna slatko-slana čokolada koja ide izvrsno s crnim vinom. Od otvorenja dućana prodali smo više od stotinu komada - tvrdi Domagoj.

Čokolada je najveći hit

Ali, neobičnostima ni tu nije kraj: ovdje ćete naći svježi namaz od pršuta, medni ocat iz Drniša, ali i solni cvijet, posebnu vrstu soli koja se dobiva kada se pokupe kristali soli koji se skupljaju na površini vode, sol koja ima više magnezija od obične, a nabavljaju je u solani “Ramova” u Krvavicama kraj Makarske. Na policama je i vino pod nazivom “Kontra”, kombinacija Dingača i Babića.

- Cilj nam je okupiti sve male proizvođače. Svakoga tko ima nešto drukčije, originalno, ali kvalitetno - kaže Domagoj, čija je majka Nevenka u OPG-u zadužena za suvenire, pa i u zagrebačkoj trgovini možete naići na njezine prepoznatljive kape i torbe.

Taj dašak Drniša, Dalmacije, njezine nerijetko nemilosrdne klime koja na buri i soli stvara nezaboravne okuse, stigao je tako u metropolu da se svojom autentičnošću, originalnošću i zaboravljenim okusima nametne dobu industrijske prehrane. Domagoj Marin kaže kako je misija trgovine da bude “mjesto susreta”, točka s koje će se domaći proizvodi probijati prema restoranima, ali i prema kupcima koji će ovdje dobiti savjete o kombinacijama hrane, probati slasne proizvode, pa i s nogu na klupici ispred dućana popiti kupljeno vino, i malo, baš kao na Mediteranu, proćakulati.

Kada u sumornoj hrvatskoj svakodnevici slušate entuzijaste koji se nisu prepustili letargiji i još uvijek vjeruju da ovdje vrijedi biti originalan, ne možete se ne zapitati koliko je to uopće isplativo. I za to Domagoj, otac troje djece, ima spreman odgovor:

- Svi koji smo uključeni u ovaj posao, ljudi smo koji prelaze granicu ekonomičnosti, ali dugoročno će ovaj projekt imati smisla. Ljudi su u krizi izgubili vjeru, mnogo je dobrih ideja propalo, ali ako imate viziju i potporu ljudi koji dijele vaš entuzijazam, sve je lakše. Rizik postoji, no ja sam uvijek riskirao i prihvaćao zadatke koje nitko nije htio. Letvica je uvijek bila visoko podignuta - zaključuje Marin.

Marijana Cvrtila
SNIMA BILJANA GAURINA / CROPIX

Originalan interijer

Svaki detalj interijera malog dućana “Bura i sol” nosi neki originalan pečat drniškog kraja i obiteljske ostavštine: na zid su postavljena vrata konobe na kojima vise i mame poglede pršuti i pancete. U prostor su uklopljene i daske iz pršutane, a na starom restauriranom kredencu izloženi su džemovi, kapulice i ostali proizvodi. Na zidu iza glavnog pulta velika je crno-bijela replika fotografije koju im je ustupio Gradski muzej iz Drniša, a koja prikazuje prodaju pršuta u Drnišu na kamenom stolu u centru grada prije gotovo stotinu godina.

Drniški planovi

Iako kaže da je Zagreb najveće tržište i da se tu najlakše mogu izbrendirati, planovi Marinovih vezani su i za Drniš gdje namjeravaju otvoriti Kuću drniškog pršuta. “U planu je autohtona kuća pršuta, a zbog toga smo se povezali s Muzejem i gradom Drnišom. Želimo da to bude projekt na najvišem nivou u kojemu bismo pokazali našu bogatu povijest”, kaže Domagoj Marin. Tragajući za povijesnim detaljima ove najprepoznatljivije drniške atrakcije doznajemo da zapisi o njoj sežu u daleku prošlost, a pršut se prvi put spominje u šibenskom statutu 1382. godine.

Iznenađenje u gepeku

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju originalni drniški pršuti Marinovih stigli su i do restorana u Budimpešti, Muenchenu... “Prije ulaska u EU niste mogli iznijeti pršut, osim u gepeku auta. Praktički nekoliko dana nakon članstva u EU imali smo prve kupce. Naša je ideja potaknuti svijest o vrijednosti hrvatskog, posebno drniškog pršuta, a kvaliteta je pola prodaje”, smatra Domagoj Marin.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura i sol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-16 12:36:53 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-16 13:02:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-16 12:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8455 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/07\/16\/bura_sol_ducan1-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan2-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan3-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan4-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan5-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan7-210415.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/16\/bura i sol\/bura_sol_ducan10-210415.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"850x578"},{"size0":"400x629"},{"size0":"437x629"},{"size0":"435x629"},{"size0":"453x629"},{"size0":"800x528"},{"size0":"800x536"},{"size0":"800x532"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7470225 Threads: 4 Questions: 1602238163 Slow queries: 4756345 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110574133 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/direktor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina-280128 [printLink] => /mozaik/zivot/direktor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina-280128?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 221818 [name] => domagojmarin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domagojmarin [link] => /tag/domagojmarin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura i sol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Direktor koji je shvatio da mu je pršut sudbina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-18-54-22-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/16/bura_sol_ducan1-210415.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/16/bura_sol_ducan1-210415.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan-210415.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan2-210415.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan3-210415.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan4-210415.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan5-210415.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan7-210415.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/16/bura i sol/bura_sol_ducan10-210415.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pršut je moja sudbina, a vjerojatno i moje djece. Dvadeset godina “vozio sam krivine”, pokušao izbjeći tu obvezu, a onda se krug zatvorio i vratio sam se onome što je u mojoj obitelji tradicija godinama. Trebalo je sazreti vrijeme, pa su i pripreme za otvaranje ovog dućana trajale godinu dana. Nije to došlo preko noći. Ali, strast je pokrenula ovu priču. To je ono što mi je falilo u prijašnjem poslu i zato sam ga napustio.

Domagoj Marin, 42-godišnjak rodom iz Drniša, tako odgovora kada ga pitate za razloge okretanja obiteljskom biznisu nakon godina provedenih na unosnim poslovima uglednih domaćih i inozemnih tvrtki, gdje je od najniže rangiranih poslova u prodaji s godinama dogurao i do direktora prodaje i marketinškog stručnjaka. Dok su se na njegovom životnom putu izmjenjivale prehrambene, mljekarske, trgovačke tvrtke, a zbog posla je dvije godine proveo i u Albaniji, sazrijevala je ideja koja je svoj konkretan oblik dobila prije mjesec i pol dana u Zagrebu.
Tek kojih stotinjak metara dalje od popularnog Trešnjevačkog placa u Krapinskoj ulici otvorio je dućan “Bura i sol”, a da ne bi bilo zabune u nastavku natpisa stoji i “originalni drniški pršut”. Okusi, mirisi i boje rodnoga kraja u nevelikom prostoru u kojemu, kako kaže, “baš svaka stvar ima priču”, privlače sve više stanovnika metropole, među kojima je mnogo i onih podrijetlom iz drniškoga kraja i Dalmacije.

- Moja obitelj godinama se bavi proizvodnjom pršuta, otac Zvonimir je još prije četrdesetak godina vodio pršutanu u Drnišu, tada najveću u bivšoj Jugoslaviji. Uz male prekide, i zbog rata, posao nije išao u kontinuitetu, ali odmah nakon ratnih godina roditelji su napustili radna mjesta u Splitu i vratili se u Drniš gdje smo imali kuću i zemlju - prepričava Domagoj, čija obitelj ipak nije morala proživljavati prognaničku sudbinu jer su od njegove devete godine živjeli u Splitu gdje je Domagoj i odrastao.

Kraljevska slastica, u kojoj su uživali i car Franjo Josip i Elizabeta II., pa i George Bush, drniški je pršut jedan od tek sedam autohtonih hrvatskih proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla, a u obitelji Marin, koja danas u Drnišu ima svoj OPG, “na lageru” je obično “ne više od tisuću pršuta”. Dok je otac Zvonimir ponovno podizao obiteljski biznis, Domagoj je gradio svoj put, ali sudbina je za njega imala drugi plan. Novootvoreni dućan u Zagrebu - u kojemu se kilogram drniške slastice prodaje za 118 kuna ako je kupujete cijelu (a cijeli pršut teži minimalno 6,5 kilograma, pa računajte) - mnogo je više od obične trgovine, te predstavlja spoj tradicije i inovacija.

- Otkad sam ušao u ovaj posao, to je zajednički projekt mene i oca Zvonimira, koji je predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta. Međutim, priča je puno šira i vezana uz druge domaće proizvođače iz naše regije. “Pik” je prije svega na onima iz Dalmatinske zagore i srednje Dalmacije, ali i dalje, od Pakoštana do Dubrovnika i otoka. “Triangl” koji prevladava u dućanu je pršut-sir-vino, kao i sve kombinacije koje uključuju te proizvode, a posebno mi je drago što možemo ponuditi proizvode mladih proizvođača iz našega kraja - kaže Domagoj, koji i sam dio vremena prodaje u dućanu.

Baš sve što mu zapne za oko ili nos, ili je drago nepcu, a spravljeno je prema domaćoj, tradicionalnoj recepturi, može naći mjesto na policama trgovine. E, tu dolazimo do kombinacija i proizvoda od kojih stanovnici metropole, a i šire, za mnoge nisu ni čuli, a kamoli probali. I da, u ovom dućanu ih prije kupnje mogu degustirati, jer je osnova uslužnosti u trgovini mogućnost kušanja ukusnih delicija (osim vina, jer se prodaje u buteljicama, flaširano), a cijene su čak i jeftinije nego za proizvode iste kvalitete na drugim prodajnim mjestima.

- Originalni drniški pršut, koji prodajemo u dućanu iz očeva OPG-a radi se na tradicionalan način, onako kako se radilo prije stotinu godina. Jedina dva stroja koja imamo su hladnjača i stroj za izmjenjivanje zraka u zrionici. Sve ostalo radi se ručno, znači “fizikaljenje”. Mnogi ne znaju da pršut prije nego dođe u zrionicu mora 18 puta proći kroz ruke: od soljenja, presoljavanja, sušenja, spuštanja do čišćenja i ostalog, sve se radi ručno - podučava Domagoj tajnama obiteljskog zanata na kojemu su uposleni uglavnom samo članovi obitelji, otac, majka Nevenka, rođaci.

Nova generacija vinara

Pršuti se minimalno suše godinu dana, a najdulje, saznajemo i taj detalj, oni od slavonske svinje, i do dvije godine. Nadalje, uz dobar pršut važan je i kvalitetan sir, a oni koji se ovdje nude su vrhunski, i teško ih možete negdje pronaći: sir iz mišine, spravljen prema tradicionalnoj recepturi, te tvrdi kozji sir koje proizvodi IPAK iz Pakova sela kraj Drniša, kao i nekad nadaleko poznati lećevački sir, dalmatinski brend koji je teško pronaći u Zagrebu, a koji proizvodi MILS iz Splita. On je ujedno i sir kuće.

- To su sirevi koji se ljube uz našu priču - s ponosom priča Domagoj.
Uz dobru hranu, neizostavna je i dobra kapljica, a što je ona nego domaće dalmatinsko vino, s naglaskom na onima iz drniškog kraja, poput Duvančić vina i Džapo vina, a okrenuti su i prema malim proizvođačima poput Sladić vinarije iz Skradina i Birin vinarije iz Vodica.

- Želimo poduprijeti novu generaciju vinara koji traže svoje mjesto na tržištu - priča Domagoj dok pokazuje buteljice s više nego popularnim cijenama.

Ako pak više naginjete slatkom, nećete biti zakinuti, jer vas čekaju slastice od marmelade s Visa od domaćeg grejpa do meda s vrha Dinare. Posebno mjesto zauzima i smeđa dimljena sol, koja je “Bura i sol” brend i koja se radi u pršutani u Drnišu.

- To je vrhunska sol za vrhunske kuhinje, a proizvodimo je prema našoj ideji: između drva koje se loži, a riječ je o kombinaciji badema, graba, smilja i perača, te pršuta koji se suši postavimo sita sa soli. S donje strane na sol ide dim, pa ona dobiva aromu tog drveta, a odozgora se na nju cijedi pršut - opisuje proces nastanka Domagoj Marin.

Ali, to nije sve kada je riječ o neobičnim okusima i kombinacijama. Vlasnik “Bure i soli” ponosan je što je ova “priča”, kako je voli zvati, rezultat zajedničkih napora obitelji, ali i prijatelja zanesenjaka koji zajedno s njim pokušavaju pomaknuti granice i pomažu mu u stvaranju novih okusa, kombinacija, maštovitih kreacija koje u neobičnim spojevima postaju prave atrakcije.

- Naš “mali inkubator” stalno nešto smišlja. Prijatelj Leo Gracin, Primoštenac i proizvođač vina koji je profesor na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, pomagao je oko vinske liste. Kod soli i namaza radimo s vrhunskim kuharima, poput Ivice Palinića iz Splita koji pomaže kod slaganja okusa - nabraja Domagoj.
Čini se da je posebna atrakcija čokolada s pršutom, koju rade u suradnji s “Nadalinom” iz Splita.
- To je tamna slatko-slana čokolada koja ide izvrsno s crnim vinom. Od otvorenja dućana prodali smo više od stotinu komada - tvrdi Domagoj.

Čokolada je najveći hit

Ali, neobičnostima ni tu nije kraj: ovdje ćete naći svježi namaz od pršuta, medni ocat iz Drniša, ali i solni cvijet, posebnu vrstu soli koja se dobiva kada se pokupe kristali soli koji se skupljaju na površini vode, sol koja ima više magnezija od obične, a nabavljaju je u solani “Ramova” u Krvavicama kraj Makarske. Na policama je i vino pod nazivom “Kontra”, kombinacija Dingača i Babića.

- Cilj nam je okupiti sve male proizvođače. Svakoga tko ima nešto drukčije, originalno, ali kvalitetno - kaže Domagoj, čija je majka Nevenka u OPG-u zadužena za suvenire, pa i u zagrebačkoj trgovini možete naići na njezine prepoznatljive kape i torbe.

Taj dašak Drniša, Dalmacije, njezine nerijetko nemilosrdne klime koja na buri i soli stvara nezaboravne okuse, stigao je tako u metropolu da se svojom autentičnošću, originalnošću i zaboravljenim okusima nametne dobu industrijske prehrane. Domagoj Marin kaže kako je misija trgovine da bude “mjesto susreta”, točka s koje će se domaći proizvodi probijati prema restoranima, ali i prema kupcima koji će ovdje dobiti savjete o kombinacijama hrane, probati slasne proizvode, pa i s nogu na klupici ispred dućana popiti kupljeno vino, i malo, baš kao na Mediteranu, proćakulati.

Kada u sumornoj hrvatskoj svakodnevici slušate entuzijaste koji se nisu prepustili letargiji i još uvijek vjeruju da ovdje vrijedi biti originalan, ne možete se ne zapitati koliko je to uopće isplativo. I za to Domagoj, otac troje djece, ima spreman odgovor:

- Svi koji smo uključeni u ovaj posao, ljudi smo koji prelaze granicu ekonomičnosti, ali dugoročno će ovaj projekt imati smisla. Ljudi su u krizi izgubili vjeru, mnogo je dobrih ideja propalo, ali ako imate viziju i potporu ljudi koji dijele vaš entuzijazam, sve je lakše. Rizik postoji, no ja sam uvijek riskirao i prihvaćao zadatke koje nitko nije htio. Letvica je uvijek bila visoko podignuta - zaključuje Marin.

Marijana Cvrtila
SNIMA BILJANA GAURINA / CROPIX

Originalan interijer

Svaki detalj interijera malog dućana “Bura i sol” nosi neki originalan pečat drniškog kraja i obiteljske ostavštine: na zid su postavljena vrata konobe na kojima vise i mame poglede pršuti i pancete. U prostor su uklopljene i daske iz pršutane, a na starom restauriranom kredencu izloženi su džemovi, kapulice i ostali proizvodi. Na zidu iza glavnog pulta velika je crno-bijela replika fotografije koju im je ustupio Gradski muzej iz Drniša, a koja prikazuje prodaju pršuta u Drnišu na kamenom stolu u centru grada prije gotovo stotinu godina.

Drniški planovi

Iako kaže da je Zagreb najveće tržište i da se tu najlakše mogu izbrendirati, planovi Marinovih vezani su i za Drniš gdje namjeravaju otvoriti Kuću drniškog pršuta. “U planu je autohtona kuća pršuta, a zbog toga smo se povezali s Muzejem i gradom Drnišom. Želimo da to bude projekt na najvišem nivou u kojemu bismo pokazali našu bogatu povijest”, kaže Domagoj Marin. Tragajući za povijesnim detaljima ove najprepoznatljivije drniške atrakcije doznajemo da zapisi o njoj sežu u daleku prošlost, a pršut se prvi put spominje u šibenskom statutu 1382. godine.

Iznenađenje u gepeku

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju originalni drniški pršuti Marinovih stigli su i do restorana u Budimpešti, Muenchenu... “Prije ulaska u EU niste mogli iznijeti pršut, osim u gepeku auta. Praktički nekoliko dana nakon članstva u EU imali smo prve kupce. Naša je ideja potaknuti svijest o vrijednosti hrvatskog, posebno drniškog pršuta, a kvaliteta je pola prodaje”, smatra Domagoj Marin.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/direktor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina-280128 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8fd46ce8d1a329745e7d20d4a0465048d86f11ca [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Direktor+koji+je+shvatio+da+mu+je+pr%C5%A1ut+sudbina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdirektor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina-280128 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdirektor-koji-je-shvatio-da-mu-je-prsut-sudbina-280128 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bura i sol [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životbura i sol

Direktor koji je shvatio da mu je pršut sudbina

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 14:36
Pršut je moja sudbina, a vjerojatno i moje djece. Dvadeset godina “vozio sam krivine”, pokušao izbjeći tu obvezu, a onda se krug zatvorio i vratio sam se onome što je u mojoj obitelji tradicija godinama. Trebalo je sazreti vrijeme, pa su i pripreme za otvaranje ovog dućana trajale godinu dana. Nije to došlo preko noći. Ali, strast je pokrenula ovu priču. To je ono što mi je falilo u prijašnjem poslu i zato sam ga napustio.

Domagoj Marin, 42-godišnjak rodom iz Drniša, tako odgovora kada ga pitate za razloge okretanja obiteljskom biznisu nakon godina provedenih na unosnim poslovima uglednih domaćih i inozemnih tvrtki, gdje je od najniže rangiranih poslova u prodaji s godinama dogurao i do direktora prodaje i marketinškog stručnjaka. Dok su se na njegovom životnom putu izmjenj...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 20:54