stdClass Object ( [id] => 1031349 [title] => Blaženka Rogan u knjizi ‘Moberi‘ progovara o paklu novog doba: Zbog mobinga sam razmišljala o samoubojstvu [alias] => blazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hvala Ti, sine, na razumijevanju, pomoći, ljubavi i bezrezervnoj potpori koju si mi davao sve ove godine u agoniji užasa kroz koju sam prolazila. Hvala ti što si bio uz mene kad su mi gotovo svi okrenuli leđa samo zato što sam radila zakonito, kad sam zbog teškoga i dugotrajnog psihičkog zlostavljanja imala probleme sa zdravljem, kad su gazili moje dostojanstvo (...).
Oprosti što si morao strahovati za moj život, a kao dijete nisi smio time biti opterećen.
Hvala Ti, dušo!

Ova dirljiva zahvala djetetu uvod je u knjigu "Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu", autorice Blaženke Rogan (izdavač je Školska knjiga), fakultetski obrazovane žene koja je dobila brojne zahvalnice i nagrade za svoj rad, ali je prošla i pakao novog doba: mobing, to jest maltretiranje na radnome mjestu.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

Točnije, to i nije izum suvremene civilizacije, no uobličen je u pojam relativno nedavno, i kao takav postao prepoznat u mnogim radnim sredinama, gdje često biva upakiran u različitu ambalažu, no uvijek s istim ishodom: frustracijama, narušenim zdravljem i dostojanstvom, čak zna rezulturati i samoubojstvom ili iznenadnom smrću.

Stara kineska poslovica kaže: nađi posao koji voliš i nećeš raditi ni jedan dan u životu. No, često puta nam obavljanje toga posla koji volimo biva zagorčano lošim međuljudskim odnosima, te otežano od strane nadređenih, koji su gdjekad talentom, marljivošću i kompetencijama inferiorniji od podređenih! Potonje je samo po sebi bolna ironija jer su isti, više rangirani kadrovi k tomu i bolje plaćeni, no pravi pakao nastupa kad njihovo rukovođenje postane agresivno, te kad se i drugi unutar radnog kolektiva uključe u maltretiranje, ignoriranje, podcjenjivanje...

Najpogođenije žene u četrdesetima

Autorica knjige, koja je ne samo edukativni materijal nego i svojevrsni priručnik za samopomoć koji ima terapijski učinak, već je godinama i u udruzi za osobe zahvaćene mobingom, te nam je prepričala neka njihova iskustva. O svojima, pak, ne smije iznositi detalje jer je u sudskom sporu s poslodavcem; radi posljednjih osamnaest godina u "Hrvatskim šumama".

– Mobing je u većini slučajeva hotimičan, a moberi su podjednako muškarci i žene, dok su žrtve mahom žene! Tu imamo i dodatnu profilaciju, naime najpogođenije mobingom su žene u četrdesetima i samohrane majke jer su najranjivija populacija.

Žrtve se mobingira na razne načine: neadekvatnim ugovorima i niskom plaćom koja im zakida osobnu slobodu, pretjeranim "krcanjem" poslom i obvezama, ili pak otvorenim vrijeđanjem i omalovažavanjem. Pojačana kontrola također je oblik mobinga jer se ne provodi jednako nad svima, ljudske pogreške se događaju svakome, ali žrtvu mobinga se, za razliku od drugih, poziva na očitovanje i potom sankcionira.

Seksualno uznemiravanje i perfidno ucjenjivanje također je nešto kroz što češće prolaze žene, premda ima i muškaraca koji su zahvaćeni nekim oblikom mobinga. Mobing je karcinom koji izjeda mentalno i tjelesno zdravlje, a napuštanje posla zbog istoga znači trijumf mobera, kojemu je često upravo to i cilj. Tako žrtva ostaje bez izvora prihoda, sa stigmom nekoga tko je "otišao", bez dobrih preporuka za drugi posao. No, prije toga osobu se dovodi do ruba; znam puno primjera koji su završili samoubojstvom ili smrću od prekomjernog stresa, odnosno oboljenja od opasnih bolesti.

Osobno sam se jednom ulovila kako plačem, doslovce ridam uz tračnice (živim blizu željezničke pruge), razmišljajući da li da se bacim pod vlak kad naiđe. Spasila me pomisao na moga sina, koji bi u tom slučaju ostao živjeti sa stigmom "majke koja se ubila".

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

U najtežim trenucima mi je pomagala i činjenica da sam religiozna, pa sam puno puta, uz psihijatre, kardiologe i druge liječnike, razgovarala i sa svećenikom. Ipak, nerijetko sam pomišljala da me i Bog ostavio na milost i nemilost okrutnim ljudima za koje danas znam naziv: oni su moberi – i danas Rogan zvuči potreseno dok se prisjeća vlastitih najtežih dana, koji su joj "pojeli" dragocjene slobodne sate koje je mogla sretno provesti s djetetom.

Na sreću, ona je, za razliku od nekih drugih, pregrmjela, te – preživjela.

– Jedna žena nazvala je u našu udrugu "Mobbing" trenutak prije negoli se popela na zgradu s koje se htjela baciti. Ona je jedna od onih dovedenih do samog ruba. Svojim najvećim uspjehom smatram činjenicu da sam je odvratila od samoubojstva, ali i od izvora stresa koji ju je doveo do praga tog čina. Ta žena danas više ne radi u tvrtki u kojoj je bila mobingirana, nego ima novi posao, novi život, ali, nažalost, i stare ožiljke. Mobing uvijek ostavi trag – napominje naša sugovornica.

Teror i nasilje

Iako je vrlo prisutan u većoj ili manjoj mjeri, autorica ove vrlo analitički posložene publikacije napominje:

- O mobingu se tiho pripovijeda po kuloarima, malo tko mu se suprotstavlja i još rjeđe se štite radnici kao žrtve nasilja, a pravni sustav često prešutno odobrava teror i nasilje nad pojedincima koji proživljavaju mobing, piše Rogan, inače autorica stručnih i znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama na temu mobinga, koji, dakle, proučava godinama, i to dakle ne samo na razini teorije. No, s obzirom da je u sudskom sporu vezano uz mobing, odlučno odbija iznositi detalje.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

Autorica je teze o vrstama mobinga, profilima mobera i drugom, međutim, ilustrirala sličicama iz stvarnog života, uključujući i onima iz životinjskog svijeta! Čitajući, primjerice, "Priču o vučjem čoporu" vidljivo je da mobing nije samo "privilegij" ljudi; i u svijetu životinja, konkretno u vučjim čoporima, također ima maltretiranja (guranje, ujedanje), socijalne izolacije (izbjegavanje druženja i uključivanja u rituale odraslih), zanemarivanja (uskraćivanje hrane), izrugivanja (status objekta u društvenim igrama) i drugog kod tzv. omega-vukova, najčešće onih koji su izgledom drukčiji ili slabiji.

Ako takav vuk ne može prihvatiti ponižavanje i teror, napustit će čopor, no to može značiti smrtnu presudu za vuka jer će teško uspjeti u lovu sam, te tako biti prikraćen i za one otpatke koje su mu davali nemilosrdni članovi donedavnog čopora. Može jedino pokušati naći tolerantniji čopor ili pak s drugim otpadnicima osnovati zasebni čopor. Ili može ostati, trpjeti i nadati se da će čopor pronaći novu žrtvu i pustiti ga da odahne... Slične, strašne stvari, nažalost, događaju se i u naizgled suvremenim, visoko civiliziranim radnim kolektivima uglednih korporacija.

Kad govori o metodama nasilja na radnomu mjestu i posljedicama istoga, autorica pregledno navodi diskriminaciju, uznemiravanje, prekomjeran stres, posljedice stresa i profesionalno izgaranje na poslu. Tu su opet "podvrste" kao izravna i neizravna diskriminacija, poticanje na diskriminaciju i njezini teži oblici, a u istom paketu je i uznemiravanje, koje, dakle, može biti i seksualno. Autorica u ovom kontekstu približava i pojam "vampirizacija", te viktimizaciju u kontekstu radne sredine, kad se osobu stavlja u nepovoljan kontekst jer je dobrovoljno prijavila diskriminaciju.

"Emocionalnim vampirima" Rogan naziva osobe na rukovodećim položajima koje, primjerice, podastiru priču o lošoj učinkovitosti kolektiva, te kao posljedicu istoga smanjenje plaće svim radnicima. Dakako, "vampir" zbog toga biva nagrađen povišicom od strane uprave jer istoj ostvaruje uštedu i sebe prikazuje kao dobrog rukovoditelja... Potplaćenost, omalovažavanje, uznemiravanje te otvoreno vrijeđanje ulaze u definiciju mobinga, što autorica publikacije poentira riječima natopljenim gorkim iskustvom:

– Mobing ubija dušu čovjeka, uništava u njemu temeljne ljudske vrijednosti i, umjesto ljudskih bića, stvara zombije koji se ne mogu oporaviti ako pomoć dođe prekasno.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve češći problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => sve češći problem 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-30 14:15:48 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-07-09 08:20:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-07-09 08:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 775 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079054.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079066.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079072.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079068.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079064.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079060.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079052.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14079048.jpg","\/images\/slike\/2020\/06\/30\/14078906.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA","Darko Tomas\/HANZA MEDIA",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14079054_1280.jpg":"1280x1280","k_14079054_1024.jpg":"1024x1024","k_14079054_640.jpg":"640x640","k_14079054_480.jpg":"480x480","k_14079054_340.jpg":"340x340","k_14079054_220.jpg":"220x220","o_14079054_1280.jpg":"1280x853","o_14079054_1024.jpg":"1024x682","o_14079054_640.jpg":"640x426","o_14079054_480.jpg":"480x320","o_14079054_340.jpg":"340x226","o_14079054_220.jpg":"220x146","h_14079054_1280.jpg":"1280x854","h_14079054_1024.jpg":"1024x683","h_14079054_640.jpg":"640x427","h_14079054_480.jpg":"480x320","h_14079054_340.jpg":"340x227","h_14079054_220.jpg":"220x147","pp_14079054_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079054_1024.jpg":"805x1024","pp_14079054_640.jpg":"503x640","pp_14079054_480.jpg":"377x480","pp_14079054_340.jpg":"267x340","pp_14079054_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14079066_1280.jpg":"1280x1280","k_14079066_1024.jpg":"1024x1024","k_14079066_640.jpg":"640x640","k_14079066_480.jpg":"480x480","k_14079066_340.jpg":"340x340","k_14079066_220.jpg":"220x220","o_14079066_1280.jpg":"1280x853","o_14079066_1024.jpg":"1024x682","o_14079066_640.jpg":"640x426","o_14079066_480.jpg":"480x320","o_14079066_340.jpg":"340x226","o_14079066_220.jpg":"220x146","h_14079066_1280.jpg":"1280x854","h_14079066_1024.jpg":"1024x683","h_14079066_640.jpg":"640x427","h_14079066_480.jpg":"480x320","h_14079066_340.jpg":"340x227","h_14079066_220.jpg":"220x147","pp_14079066_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079066_1024.jpg":"805x1024","pp_14079066_640.jpg":"503x640","pp_14079066_480.jpg":"377x480","pp_14079066_340.jpg":"267x340","pp_14079066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14079072_1280.jpg":"1280x1280","k_14079072_1024.jpg":"1024x1024","k_14079072_640.jpg":"640x640","k_14079072_480.jpg":"480x480","k_14079072_340.jpg":"340x340","k_14079072_220.jpg":"220x220","o_14079072_1280.jpg":"1280x853","o_14079072_1024.jpg":"1024x682","o_14079072_640.jpg":"640x426","o_14079072_480.jpg":"480x320","o_14079072_340.jpg":"340x226","o_14079072_220.jpg":"220x146","h_14079072_1280.jpg":"1280x854","h_14079072_1024.jpg":"1024x683","h_14079072_640.jpg":"640x427","h_14079072_480.jpg":"480x320","h_14079072_340.jpg":"340x227","h_14079072_220.jpg":"220x147","pp_14079072_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079072_1024.jpg":"805x1024","pp_14079072_640.jpg":"503x640","pp_14079072_480.jpg":"377x480","pp_14079072_340.jpg":"267x340","pp_14079072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14079068_1280.jpg":"1280x1280","k_14079068_1024.jpg":"1024x1024","k_14079068_640.jpg":"640x640","k_14079068_480.jpg":"480x480","k_14079068_340.jpg":"340x340","k_14079068_220.jpg":"220x220","o_14079068_1280.jpg":"1280x1920","o_14079068_1024.jpg":"1024x1536","o_14079068_640.jpg":"640x960","o_14079068_480.jpg":"480x720","o_14079068_340.jpg":"340x510","o_14079068_220.jpg":"220x330","h_14079068_1280.jpg":"1280x854","h_14079068_1024.jpg":"1024x683","h_14079068_640.jpg":"640x427","h_14079068_480.jpg":"480x320","h_14079068_340.jpg":"340x227","h_14079068_220.jpg":"220x147","pp_14079068_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079068_1024.jpg":"805x1024","pp_14079068_640.jpg":"503x640","pp_14079068_480.jpg":"377x480","pp_14079068_340.jpg":"267x340","pp_14079068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14079064_1280.jpg":"1280x1280","k_14079064_1024.jpg":"1024x1024","k_14079064_640.jpg":"640x640","k_14079064_480.jpg":"480x480","k_14079064_340.jpg":"340x340","k_14079064_220.jpg":"220x220","o_14079064_1280.jpg":"1280x1920","o_14079064_1024.jpg":"1024x1536","o_14079064_640.jpg":"640x960","o_14079064_480.jpg":"480x720","o_14079064_340.jpg":"340x510","o_14079064_220.jpg":"220x330","h_14079064_1280.jpg":"1280x854","h_14079064_1024.jpg":"1024x683","h_14079064_640.jpg":"640x427","h_14079064_480.jpg":"480x320","h_14079064_340.jpg":"340x227","h_14079064_220.jpg":"220x147","pp_14079064_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079064_1024.jpg":"805x1024","pp_14079064_640.jpg":"503x640","pp_14079064_480.jpg":"377x480","pp_14079064_340.jpg":"267x340","pp_14079064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14079060_1280.jpg":"1280x1280","k_14079060_1024.jpg":"1024x1024","k_14079060_640.jpg":"640x640","k_14079060_480.jpg":"480x480","k_14079060_340.jpg":"340x340","k_14079060_220.jpg":"220x220","o_14079060_1280.jpg":"1280x853","o_14079060_1024.jpg":"1024x682","o_14079060_640.jpg":"640x426","o_14079060_480.jpg":"480x320","o_14079060_340.jpg":"340x226","o_14079060_220.jpg":"220x146","h_14079060_1280.jpg":"1280x854","h_14079060_1024.jpg":"1024x683","h_14079060_640.jpg":"640x427","h_14079060_480.jpg":"480x320","h_14079060_340.jpg":"340x227","h_14079060_220.jpg":"220x147","pp_14079060_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079060_1024.jpg":"805x1024","pp_14079060_640.jpg":"503x640","pp_14079060_480.jpg":"377x480","pp_14079060_340.jpg":"267x340","pp_14079060_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1920","k_14079052_1280.jpg":"1280x1280","k_14079052_1024.jpg":"1024x1024","k_14079052_640.jpg":"640x640","k_14079052_480.jpg":"480x480","k_14079052_340.jpg":"340x340","k_14079052_220.jpg":"220x220","o_14079052_1280.jpg":"1280x1280","o_14079052_1024.jpg":"1024x1024","o_14079052_640.jpg":"640x640","o_14079052_480.jpg":"480x480","o_14079052_340.jpg":"340x340","o_14079052_220.jpg":"220x220","h_14079052_1280.jpg":"1280x854","h_14079052_1024.jpg":"1024x683","h_14079052_640.jpg":"640x427","h_14079052_480.jpg":"480x320","h_14079052_340.jpg":"340x227","h_14079052_220.jpg":"220x147","pp_14079052_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079052_1024.jpg":"805x1024","pp_14079052_640.jpg":"503x640","pp_14079052_480.jpg":"377x480","pp_14079052_340.jpg":"267x340","pp_14079052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14079048_1280.jpg":"1280x1280","k_14079048_1024.jpg":"1024x1024","k_14079048_640.jpg":"640x640","k_14079048_480.jpg":"480x480","k_14079048_340.jpg":"340x340","k_14079048_220.jpg":"220x220","o_14079048_1280.jpg":"1280x853","o_14079048_1024.jpg":"1024x682","o_14079048_640.jpg":"640x426","o_14079048_480.jpg":"480x320","o_14079048_340.jpg":"340x226","o_14079048_220.jpg":"220x146","h_14079048_1280.jpg":"1280x854","h_14079048_1024.jpg":"1024x683","h_14079048_640.jpg":"640x427","h_14079048_480.jpg":"480x320","h_14079048_340.jpg":"340x227","h_14079048_220.jpg":"220x147","pp_14079048_1280.jpg":"1006x1280","pp_14079048_1024.jpg":"805x1024","pp_14079048_640.jpg":"503x640","pp_14079048_480.jpg":"377x480","pp_14079048_340.jpg":"267x340","pp_14079048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"744x1000","k_14078906_1280.jpg":"1280x1280","k_14078906_1024.jpg":"1024x1024","k_14078906_640.jpg":"640x640","k_14078906_480.jpg":"480x480","k_14078906_340.jpg":"340x340","k_14078906_220.jpg":"220x220","o_14078906_1280.jpg":"1280x1720","o_14078906_1024.jpg":"1024x1376","o_14078906_640.jpg":"640x860","o_14078906_480.jpg":"480x645","o_14078906_340.jpg":"340x456","o_14078906_220.jpg":"220x295","h_14078906_1280.jpg":"1280x854","h_14078906_1024.jpg":"1024x683","h_14078906_640.jpg":"640x427","h_14078906_480.jpg":"480x320","h_14078906_340.jpg":"340x227","h_14078906_220.jpg":"220x147","pp_14078906_1280.jpg":"1006x1280","pp_14078906_1024.jpg":"805x1024","pp_14078906_640.jpg":"503x640","pp_14078906_480.jpg":"377x480","pp_14078906_340.jpg":"267x340","pp_14078906_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38261653 Threads: 5 Questions: 7089129572 Slow queries: 3298293 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608128481 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/blazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu-1031349 [printLink] => /mozaik/zivot/blazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu-1031349?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612295 [name] => MOBERI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-09 10:20:52 [main_article_id] => 0 [alias] => moberi [link] => /tag/moberi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 612296 [name] => Blaženka Rogan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-09 10:20:53 [main_article_id] => 0 [alias] => blazenka-rogan [link] => /tag/blazenka-rogan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 445075 [name] => mobbing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mobbing [link] => /tag/mobbing ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve češći problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Blaženka Rogan u knjizi ‘Moberi‘ progovara o paklu novog doba: Zbog mobinga sam razmišljala o samoubojstvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079054.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomas/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079054.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079066.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079072.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079068.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079064.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079060.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079052.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14079048.jpg [title] => Darko Tomas/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/30/14078906.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hvala Ti, sine, na razumijevanju, pomoći, ljubavi i bezrezervnoj potpori koju si mi davao sve ove godine u agoniji užasa kroz koju sam prolazila. Hvala ti što si bio uz mene kad su mi gotovo svi okrenuli leđa samo zato što sam radila zakonito, kad sam zbog teškoga i dugotrajnog psihičkog zlostavljanja imala probleme sa zdravljem, kad su gazili moje dostojanstvo (...).
Oprosti što si morao strahovati za moj život, a kao dijete nisi smio time biti opterećen.
Hvala Ti, dušo!

Ova dirljiva zahvala djetetu uvod je u knjigu "Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu", autorice Blaženke Rogan (izdavač je Školska knjiga), fakultetski obrazovane žene koja je dobila brojne zahvalnice i nagrade za svoj rad, ali je prošla i pakao novog doba: mobing, to jest maltretiranje na radnome mjestu.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

Točnije, to i nije izum suvremene civilizacije, no uobličen je u pojam relativno nedavno, i kao takav postao prepoznat u mnogim radnim sredinama, gdje često biva upakiran u različitu ambalažu, no uvijek s istim ishodom: frustracijama, narušenim zdravljem i dostojanstvom, čak zna rezulturati i samoubojstvom ili iznenadnom smrću.

Stara kineska poslovica kaže: nađi posao koji voliš i nećeš raditi ni jedan dan u životu. No, često puta nam obavljanje toga posla koji volimo biva zagorčano lošim međuljudskim odnosima, te otežano od strane nadređenih, koji su gdjekad talentom, marljivošću i kompetencijama inferiorniji od podređenih! Potonje je samo po sebi bolna ironija jer su isti, više rangirani kadrovi k tomu i bolje plaćeni, no pravi pakao nastupa kad njihovo rukovođenje postane agresivno, te kad se i drugi unutar radnog kolektiva uključe u maltretiranje, ignoriranje, podcjenjivanje...

Najpogođenije žene u četrdesetima

Autorica knjige, koja je ne samo edukativni materijal nego i svojevrsni priručnik za samopomoć koji ima terapijski učinak, već je godinama i u udruzi za osobe zahvaćene mobingom, te nam je prepričala neka njihova iskustva. O svojima, pak, ne smije iznositi detalje jer je u sudskom sporu s poslodavcem; radi posljednjih osamnaest godina u "Hrvatskim šumama".

– Mobing je u većini slučajeva hotimičan, a moberi su podjednako muškarci i žene, dok su žrtve mahom žene! Tu imamo i dodatnu profilaciju, naime najpogođenije mobingom su žene u četrdesetima i samohrane majke jer su najranjivija populacija.

Žrtve se mobingira na razne načine: neadekvatnim ugovorima i niskom plaćom koja im zakida osobnu slobodu, pretjeranim "krcanjem" poslom i obvezama, ili pak otvorenim vrijeđanjem i omalovažavanjem. Pojačana kontrola također je oblik mobinga jer se ne provodi jednako nad svima, ljudske pogreške se događaju svakome, ali žrtvu mobinga se, za razliku od drugih, poziva na očitovanje i potom sankcionira.

Seksualno uznemiravanje i perfidno ucjenjivanje također je nešto kroz što češće prolaze žene, premda ima i muškaraca koji su zahvaćeni nekim oblikom mobinga. Mobing je karcinom koji izjeda mentalno i tjelesno zdravlje, a napuštanje posla zbog istoga znači trijumf mobera, kojemu je često upravo to i cilj. Tako žrtva ostaje bez izvora prihoda, sa stigmom nekoga tko je "otišao", bez dobrih preporuka za drugi posao. No, prije toga osobu se dovodi do ruba; znam puno primjera koji su završili samoubojstvom ili smrću od prekomjernog stresa, odnosno oboljenja od opasnih bolesti.

Osobno sam se jednom ulovila kako plačem, doslovce ridam uz tračnice (živim blizu željezničke pruge), razmišljajući da li da se bacim pod vlak kad naiđe. Spasila me pomisao na moga sina, koji bi u tom slučaju ostao živjeti sa stigmom "majke koja se ubila".

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

U najtežim trenucima mi je pomagala i činjenica da sam religiozna, pa sam puno puta, uz psihijatre, kardiologe i druge liječnike, razgovarala i sa svećenikom. Ipak, nerijetko sam pomišljala da me i Bog ostavio na milost i nemilost okrutnim ljudima za koje danas znam naziv: oni su moberi – i danas Rogan zvuči potreseno dok se prisjeća vlastitih najtežih dana, koji su joj "pojeli" dragocjene slobodne sate koje je mogla sretno provesti s djetetom.

Na sreću, ona je, za razliku od nekih drugih, pregrmjela, te – preživjela.

– Jedna žena nazvala je u našu udrugu "Mobbing" trenutak prije negoli se popela na zgradu s koje se htjela baciti. Ona je jedna od onih dovedenih do samog ruba. Svojim najvećim uspjehom smatram činjenicu da sam je odvratila od samoubojstva, ali i od izvora stresa koji ju je doveo do praga tog čina. Ta žena danas više ne radi u tvrtki u kojoj je bila mobingirana, nego ima novi posao, novi život, ali, nažalost, i stare ožiljke. Mobing uvijek ostavi trag – napominje naša sugovornica.

Teror i nasilje

Iako je vrlo prisutan u većoj ili manjoj mjeri, autorica ove vrlo analitički posložene publikacije napominje:

- O mobingu se tiho pripovijeda po kuloarima, malo tko mu se suprotstavlja i još rjeđe se štite radnici kao žrtve nasilja, a pravni sustav često prešutno odobrava teror i nasilje nad pojedincima koji proživljavaju mobing, piše Rogan, inače autorica stručnih i znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama na temu mobinga, koji, dakle, proučava godinama, i to dakle ne samo na razini teorije. No, s obzirom da je u sudskom sporu vezano uz mobing, odlučno odbija iznositi detalje.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

Autorica je teze o vrstama mobinga, profilima mobera i drugom, međutim, ilustrirala sličicama iz stvarnog života, uključujući i onima iz životinjskog svijeta! Čitajući, primjerice, "Priču o vučjem čoporu" vidljivo je da mobing nije samo "privilegij" ljudi; i u svijetu životinja, konkretno u vučjim čoporima, također ima maltretiranja (guranje, ujedanje), socijalne izolacije (izbjegavanje druženja i uključivanja u rituale odraslih), zanemarivanja (uskraćivanje hrane), izrugivanja (status objekta u društvenim igrama) i drugog kod tzv. omega-vukova, najčešće onih koji su izgledom drukčiji ili slabiji.

Ako takav vuk ne može prihvatiti ponižavanje i teror, napustit će čopor, no to može značiti smrtnu presudu za vuka jer će teško uspjeti u lovu sam, te tako biti prikraćen i za one otpatke koje su mu davali nemilosrdni članovi donedavnog čopora. Može jedino pokušati naći tolerantniji čopor ili pak s drugim otpadnicima osnovati zasebni čopor. Ili može ostati, trpjeti i nadati se da će čopor pronaći novu žrtvu i pustiti ga da odahne... Slične, strašne stvari, nažalost, događaju se i u naizgled suvremenim, visoko civiliziranim radnim kolektivima uglednih korporacija.

Kad govori o metodama nasilja na radnomu mjestu i posljedicama istoga, autorica pregledno navodi diskriminaciju, uznemiravanje, prekomjeran stres, posljedice stresa i profesionalno izgaranje na poslu. Tu su opet "podvrste" kao izravna i neizravna diskriminacija, poticanje na diskriminaciju i njezini teži oblici, a u istom paketu je i uznemiravanje, koje, dakle, može biti i seksualno. Autorica u ovom kontekstu približava i pojam "vampirizacija", te viktimizaciju u kontekstu radne sredine, kad se osobu stavlja u nepovoljan kontekst jer je dobrovoljno prijavila diskriminaciju.

"Emocionalnim vampirima" Rogan naziva osobe na rukovodećim položajima koje, primjerice, podastiru priču o lošoj učinkovitosti kolektiva, te kao posljedicu istoga smanjenje plaće svim radnicima. Dakako, "vampir" zbog toga biva nagrađen povišicom od strane uprave jer istoj ostvaruje uštedu i sebe prikazuje kao dobrog rukovoditelja... Potplaćenost, omalovažavanje, uznemiravanje te otvoreno vrijeđanje ulaze u definiciju mobinga, što autorica publikacije poentira riječima natopljenim gorkim iskustvom:

– Mobing ubija dušu čovjeka, uništava u njemu temeljne ljudske vrijednosti i, umjesto ljudskih bića, stvara zombije koji se ne mogu oporaviti ako pomoć dođe prekasno.

---

image
Darko Tomas/HANZA MEDIA
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA Darko Tomas/HANZA MEDIA

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/blazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu-1031349 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5f637ae052f403bb1d46d06defafcd03fa1b1f32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bla%C5%BEenka+Rogan+u+knjizi+%E2%80%98Moberi%E2%80%98+progovara+o+paklu+novog+doba%3A+Zbog+mobinga+sam+razmi%C5%A1ljala+o+samoubojstvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fblazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu-1031349 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fblazenka-rogan-u-knjizi-moberi-progovara-o-paklu-novog-doba-zbog-mobinga-sam-razmisljala-o-samoubojstvu-1031349 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve češći problem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Životsve češći problem

Blaženka Rogan u knjizi ‘Moberi‘ progovara o paklu novog doba: Zbog mobinga sam razmišljala o samoubojstvu

9. srpnja 2020. - 10:20

Hvala Ti, sine, na razumijevanju, pomoći, ljubavi i bezrezervnoj potpori koju si mi davao sve ove godine u agoniji užasa kroz koju sam prolazila. Hvala ti što si bio uz mene kad su mi gotovo svi okrenuli leđa samo zato što sam radila zakonito, kad sam zbog teškoga i dugotrajnog psihičkog zlostavljanja imala probleme sa zdravljem, kad su gazili moje dostojanstvo (...).
Oprosti što si morao strahovati za moj život, a kao dijete nisi smio time biti opterećen.
Hvala Ti, dušo!

Ova dirljiva zahvala djetetu uvod je u knjigu "Moberi – psihopati i sociopati na radnome mjestu", autorice Blaženke Rogan (izdavač je Školska knjiga), fakultetski obrazovane žene koja je dobila brojne zahvalnice i nagrade za svoj rad, ali je prošla i pakao novog doba: mobing, to jest maltretiranje na radnome...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:46