stdClass Object ( [id] => 1336456 [title] => Bio je u svjetskoj diplomaciji pola stoljeća i tamo donosio običaje Dalmatinske zagore. To je izgledalo nadrealno... [alias] => bio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Frane Krnić, jedan od hrvatskih diplomata s najduljim stažem - gotovo pola stoljeća u svijetu zastupao je, najprije Jugoslaviju pa još duže Hrvatsku – objavio je začudnu knjigu sjećanja "Zagora - kameno more snova".

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku i imotsku, zabiokovsku - didove, babe, roditelje i prijatelje, ljude smiješne i tragične, događaje svakodnevne i velike, vile i višćice, kazivanja i pretkazanja, osmerce i deseterce, pa se odnedavna književnom svijetu otkrio kao talentirani pripovjedač čije rečenice su tako pune i narodne epike i Raosovske tematike (Ivanov Medov Dolac nedaleko je od Krnićeva izvorišta), da se čitaču učini kako se iz rodnog kraja ni makao nije, da onih stotinu država koje je u životu obišao i u desetak njih djelovao, miče sa strane - pa svoje središte vraća tamo odakle je i krenuo, na Zadvarje, povijesna vrata Biokova s kojih se vidi najljepše more.

More u kojem se ogleda kameno lice Zagore, kako je to lijepo "skladao" Frane Krnić, u jednoj od jedanaest priča u knjizi objavljenoj u nakladi "Bošković" i koja još čeka promociju.

Potreba za pisanjem

- Istini za volju, počeo sam pisati ove priče znatno ranije, a od odlaska u mirovinu prije pet godina, dovršio sam ih još tri. Neposredno pred pripremu za tisak dodatno sam ih dotjerao, da tako kažem, isturpijao – kaže nam Frane Krnić, koji o razlogu ispisivanja sjećanja iz svog djetinjstva, ali i iz kasnijih, diplomatskih dana, jednostavno odgovara:

---

image

‘S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir‘

Saša Burić/Cropix
---

- To mi je bilo potrebno. Nakon dugogodišnjeg diplomatskog života, koji je često bio i dramatičan, ovim pričama sam se poželio vratiti u svoj izvorni prostor: Biokova, Zadvarja, Žeževice, zapisati ono što sam slušao i vidio u djetinjstvu i mladosti. Moram priznati da sam tako našao unutrašnji mir i olakšanje – navodi, te dodaje da su sve priče nastale prema istinitim događajima, s tim da je ponegdje ipak izmijenio imena protagonista.

- Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru. Jer sam na tom sigurnom području uvijek nalazio i vlastitu stabilnost u nemirnim vremenima. Prvi koji je pročitao neke od tek napisanih priča bio je Dušan Karpatský, češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član HAZU, koji je na češki preveo sedamdesetak djela hrvatske knjževnosti.

Bio sam tada hrvatski veleposlanik u Pragu, pa sam Karpatskom, s kojim sam se dugo družio, poslao prve priče, a on mi je dao vrlo pozitivnu ocjenu, nagovorio me da nastavim i obavezno ih objavim u knjizi. Pokazao sam tada neke priče i režiseru Lordanu Zafranoviću koji živi u Pragu i kojeg je humoreska o magarici Micki nadahnula za scenarij kratkog filma koji na kraju, nažalost, nije dobio potporu HAVC-a zbog poznatog ignoriranja Zafranovića u toj instituciji. Slao sam priče na još nekoliko adresa i na koncu i mojoj braći; Miru, koji je i sam napisao neke lijepe stvari, i Mladenu, poznatom novinaru. Miro je odmah rekao: "Sjajno", a Mladen: "Imam primjedbi!" A baš takve sam odgovore i očekivao. Posebno su mi neke Mladenove stilske primjedbe bile korisne.

Nakladnik Zoran Bošković, koji je objavo i moju prvu knjigu "Crni kaputi, bijele rukavice", prihvatio ju je odmah i u samo tjedan dana knjiga je bila spremna za tisak. S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir, cilj kojem je već doprinosio i još jedan Zadvarjanin, Ivica Šodan. Zaželio sam da ostane zauvijek zapisano kakav je taj svijet bio i kako je živio – priča nam autor.

Hvatanje prasca

Kako bi se ovakva knjiga napisala morao je imati sjajnu memoriju, sjećati se najmanjih detalja iz svog djetinjstva, dana s didom Jurom i babom Jakom u Žeževici, koja se brinula da mali Frane "ne broji zvizde jer bi mogao na svoju naletit", a to bi bilo smrtonosno! Dojmljiva je i pripovijest o krojaču Ivanu, smjernom čovjeku koji je na Zadvarje donio dašak "svjetskosti", i njegovoj Danici, koju je oteo tri dana prije nego se udala za drugog, u kojima prepoznajemo autorove roditelje.

- Doista me memorija sjajno služi, primjerice, jasno se sjećam događaja i u knjizi sam ga opisao, iz doba kad sam imao tek šest, sedam godina, a Zadvarjem se pronijela priča kako se u lokvi vode ukazala Gospa! Bio je to samo benzin u vodi, ali tko je tada znao da benzin na vodi stvara "šarene slike". Ali taj je "čudesni" događaj iz 1950. godine rasturio narodni skup kontra Staljina – priča Krnić, koji u svojim pričama rabi i dosta govora u dijalektu rodnog kraja, pa je na kraju knjige sastavio rječnik manje poznatih riječi.

Ipak, negdje u drugoj polovici knjige iz svijeta snene provincije letimo u drugo doba i na druge kontinente. Krnić je, naime, odlučio ispripovijedati neke čudesne događaje iz diplomatske karijere, koji su itekako u vezi s epikom starog kraja. Kao čista burleska priča je o božićnim blagdanima u Chicagu 1974. gdje Krnić kao mladi konzul na sebe preuzima obvezu da s Markišom, žeževačkim momkom, nabavi blagdanskoga praščića. Pojavili su se na farmi mister Johna, uglednog veleposjednika kojem je kuća bila puna bogatih gostiju koji se dugo nisu osporavili od šoka koji su im priuštili Dalmatinci – hvatajući i badajući prasca po dvorištu njegove vile! Na kraju su kao nagradu na neviđeni spektakl gudina dobili mukte:

- Na koncu, pozdravio sam gospodina Johna, zahvalio i pokušao mu objasniti sve ono što su zaprepašteni gledali - našim narodnim običajima, a on mi odvrati kako mu je ovo bilo kao da je u kazalištu, dok sam se ja nadao da ovaj naš pothvat neće završiti u nekim novinama – smije se Frane Krnić, koji u priči seli i u 1994. godinu kad se našao u vili na Brijunima za stolom s predsjednikom Franjom Tuđmanom i čileanskim poduzetnikom hrvatskih korijena Andronikom Lukšićem, i kad se među desetak gostiju povela priča o pršutu. Nitko od sustolnika nije znao odgovoriti na Lukšićevo pitanje o tehnologiji sušenja dalmatinskog pršuta. Dok se nije javio ambasador Krnić, pa na poetski i duhovit način ispričao kako od svinje nastane pršut. Svi su se smijali, osim predsjednika.

- Ah, predsjednik Tuđman imao je čudan smisao za humor, nediplomatski rečeno, bio je prilično lišen smisla za šalu – iskreno će naš sugovornik.

---

image

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku...

Zvonimir Barišin/Cropix
---

Zadvarje u Kataru

A jedna povijesna priča u nizu neobičnih Krnićevih sjećanja dotiče 1997. godinu kad je Zadvarje vruće željelo dobiti svoju općinu i odvojiti se od Šestanovca! Vjerovali ili ne, kod premijera Zlatka Mateše lobist na strani Šestanovca bio je ministar gospodarstva Davor Štern, čija je majka sa Šestanovca, a zadvarske interese zastupao je Frane Krnić, pomoćnik ministra vanjskih poslova. To ne bi bilo ni tako čudno da dvojac zavičajaca nije premijera Matešu povlačio svatko na svoju stranu – u bazenu u Kataru! I Zadvarje je postalo općinom.

Frane Krnić namjerava još svog književnog talenta ostaviti na papiru:

- Već dugo želim objaviti roman koji bi se pleo oko tema špijunaže, politike, diplomacije i ljubavi. A od svoje 25. pa do pedesetih godina pisao sam i poeziju. Možda se odvažim i za tu avanturu. Pisati - ostaje moj preostali životni cilj.

Frane Krnić (Zadvarje, 1943.) gotovo cijeli radni vijek proveo je kao profesionalni diplomat. Proputovao je više od stotinu zemalja na svih šest kontinenata. U dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri službovao je kao jugoslavenski konzul u Chicagu i Rimu, te pokraj visokih funkcija u diplomaciji Republike Hrvatske bio je hrvatski veleposlanik u Čileu, Boliviji, Peruu, Španjolskoj, Andori, Kubi, Nizozemskoj, Češkoj, Danskoj i na Islandu.

Sada je u mirovini i živi u Splitu.

Gimnaziju je završio u Splitu i Pravni fakultet u Beogradu. Na sveučilištu u Nancyju (Francuska) magistrirao je na poslijediplomskim studijima iz međunarodnog prava. Do sada su mu objavljivani raznovrsni stručni radovi vezani uglavnom za aktivnosti i povijest hrvatske diplomacije. Autor je i nedavno objavljene političko-memoarske knjige "Crni kaputi, bijele rukavice".

"Zagora, kameno more snova" prva je objavljena knjiga njegovih klasičnih priča. Sve priče iz te zbirke na izvjestan su način povezane s ambijentima u Dalmatinskoj zagori i naslonjene na istinite događaje.

---

ISJEČAK IZ KNJIGE

Sedam jablanova na Cetini

Je li još živa moja Zagora što je bila kameni pitar ispunjen mirisima bosiljka, smilja i lovorike i obojena žutilom žukve... Zemlja uronjena u kameno more koje se u noćima kolovoza, od zlatom punog Mjeseca, isijavalo i glasalo pucketanjem zadvarskog kamenjara hladeći se od vreline prethodnog dana.

Postoji li još, ona Zagora - moja bezgranična kamena vrtača - što je u jesenjim izmaglicama bila u plavo i u sivo i u zeleno obojena...

Je li tu još moja Zagora što je bila škrapa i drača i grabova šuma i sedam jablanova na Cetini kod Pavića mosta i tri klačine u Santrića ljuti i zadvarski drvored kostela i kameni sag bijelih pahulja u veljači rano procvjetalih bajama. I huk buka s Gubavice.

Zagora koja je bila siječanjska bura i marčano sunce. I južina s Dubaca. I Turska kula i vidikovac na Baćinu i gak divljih gusaka iznad Vrbice - sleđena okrugla ogledala što se u Vrbnju presijavaše u podne svakoga sunčanog zimskog dana.

Zagora koja je bila pjev klape na Oboru i Maritova gitara. I isprekidani zvuk gange koju bi tišina ljetnih noći, s udaljene kreševske strane i Katuna, donosila i do nas, na Zadvarje:

"Oj Matija iz Zagozda, bi li dala za dva grozda?"

"Ne bi, sinko, ni za pet, bolje bi me bilo razapet."

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo ambasadore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => bravo ambasadore 2 0 8331 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-01 20:49:16 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-06 15:20:31 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2023-11-06 06:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bio je u svjetskoj diplomaciji pola stoljeća i tamo donosio običaje Dalmatinske zagore. To je izgledalo nadrealno... [metakey] => Frane Krnić, diplomacija, Dalmatinska zagora, zadvarje, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25869898.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25869904.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25869896.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/25869891.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/01\/13512690.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Neke od pri\u010da \u010duo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao \u0161to nikad, \u017eive\u0107i u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru\u2018<\/p>","

\u2018S ovom knjigom moja je prva i posljednja \u017eelja bila da Zadvarje neizbrisivo u\u0111e u knji\u017eevni svemir\u2018<\/p>","","","

Iz \u010dovjeka, profesionalnog diplomata koji je \u010ditave karijere morao vagati rije\u010di, provrela su sje\u0107anja na djetinjstvo, Zagoru - onu \u017ee\u017eeva\u010dku, zadvarsku, \u0161estanova\u010dku, zagvo\u0161ku...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25869898_1920.jpg":"1920x1080","k_25869898_1280.jpg":"1280x1280","k_25869898_1024.jpg":"1024x1024","k_25869898_640.jpg":"640x640","k_25869898_480.jpg":"480x480","k_25869898_340.jpg":"340x340","k_25869898_220.jpg":"220x220","o_25869898_1280.jpg":"1280x853","o_25869898_1024.jpg":"1024x682","o_25869898_640.jpg":"640x426","o_25869898_480.jpg":"480x320","o_25869898_340.jpg":"340x226","o_25869898_220.jpg":"220x146","h_25869898_1280.jpg":"1280x854","h_25869898_1024.jpg":"1024x683","h_25869898_640.jpg":"640x427","h_25869898_480.jpg":"480x320","h_25869898_340.jpg":"340x227","h_25869898_220.jpg":"220x147","pp_25869898_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869898_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869898_640.jpg":"640x814","pp_25869898_480.jpg":"480x611","pp_25869898_340.jpg":"340x432","pp_25869898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25869904_1920.jpg":"1920x1080","k_25869904_1280.jpg":"1280x1280","k_25869904_1024.jpg":"1024x1024","k_25869904_640.jpg":"640x640","k_25869904_480.jpg":"480x480","k_25869904_340.jpg":"340x340","k_25869904_220.jpg":"220x220","o_25869904_1280.jpg":"1280x1920","o_25869904_1024.jpg":"1024x1536","o_25869904_640.jpg":"640x960","o_25869904_480.jpg":"480x720","o_25869904_340.jpg":"340x510","o_25869904_220.jpg":"220x330","h_25869904_1280.jpg":"1280x854","h_25869904_1024.jpg":"1024x683","h_25869904_640.jpg":"640x427","h_25869904_480.jpg":"480x320","h_25869904_340.jpg":"340x227","h_25869904_220.jpg":"220x147","pp_25869904_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869904_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869904_640.jpg":"640x814","pp_25869904_480.jpg":"480x611","pp_25869904_340.jpg":"340x432","pp_25869904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25869896_1920.jpg":"1920x1080","k_25869896_1280.jpg":"1280x1280","k_25869896_1024.jpg":"1024x1024","k_25869896_640.jpg":"640x640","k_25869896_480.jpg":"480x480","k_25869896_340.jpg":"340x340","k_25869896_220.jpg":"220x220","o_25869896_1280.jpg":"1280x853","o_25869896_1024.jpg":"1024x682","o_25869896_640.jpg":"640x426","o_25869896_480.jpg":"480x320","o_25869896_340.jpg":"340x226","o_25869896_220.jpg":"220x146","h_25869896_1280.jpg":"1280x854","h_25869896_1024.jpg":"1024x683","h_25869896_640.jpg":"640x427","h_25869896_480.jpg":"480x320","h_25869896_340.jpg":"340x227","h_25869896_220.jpg":"220x147","pp_25869896_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869896_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869896_640.jpg":"640x814","pp_25869896_480.jpg":"480x611","pp_25869896_340.jpg":"340x432","pp_25869896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25869891_1920.jpg":"1920x1080","k_25869891_1280.jpg":"1280x1280","k_25869891_1024.jpg":"1024x1024","k_25869891_640.jpg":"640x640","k_25869891_480.jpg":"480x480","k_25869891_340.jpg":"340x340","k_25869891_220.jpg":"220x220","o_25869891_1280.jpg":"1280x1920","o_25869891_1024.jpg":"1024x1536","o_25869891_640.jpg":"640x960","o_25869891_480.jpg":"480x720","o_25869891_340.jpg":"340x510","o_25869891_220.jpg":"220x330","h_25869891_1280.jpg":"1280x854","h_25869891_1024.jpg":"1024x683","h_25869891_640.jpg":"640x427","h_25869891_480.jpg":"480x320","h_25869891_340.jpg":"340x227","h_25869891_220.jpg":"220x147","pp_25869891_1280.jpg":"1280x1628","pp_25869891_1024.jpg":"1024x1303","pp_25869891_640.jpg":"640x814","pp_25869891_480.jpg":"480x611","pp_25869891_340.jpg":"340x432","pp_25869891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13512690_1920.jpg":"1920x1080","k_13512690_1280.jpg":"1280x1280","k_13512690_1024.jpg":"1024x1024","k_13512690_640.jpg":"640x640","k_13512690_480.jpg":"480x480","k_13512690_340.jpg":"340x340","k_13512690_220.jpg":"220x220","o_13512690_1280.jpg":"1280x853","o_13512690_1024.jpg":"1024x682","o_13512690_640.jpg":"640x426","o_13512690_480.jpg":"480x320","o_13512690_340.jpg":"340x226","o_13512690_220.jpg":"220x146","h_13512690_1280.jpg":"1280x854","h_13512690_1024.jpg":"1024x683","h_13512690_640.jpg":"640x427","h_13512690_480.jpg":"480x320","h_13512690_340.jpg":"340x227","h_13512690_220.jpg":"220x147","pp_13512690_1280.jpg":"1280x1628","pp_13512690_1024.jpg":"1024x1303","pp_13512690_640.jpg":"640x814","pp_13512690_480.jpg":"480x611","pp_13512690_340.jpg":"340x432","pp_13512690_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7629592 Threads: 3 Questions: 1618940993 Slow queries: 4807618 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110979418 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/bio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno-1336456 [printLink] => /mozaik/zivot/bio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno-1336456?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 447135 [name] => Frane Krnić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frane-krnic [link] => /tag/frane-krnic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 492731 [name] => diplomacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => diplomacija [link] => /tag/diplomacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 190050 [name] => zadvarje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadvarje [link] => /tag/zadvarje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo ambasadore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bio je u svjetskoj diplomaciji pola stoljeća i tamo donosio običaje Dalmatinske zagore. To je izgledalo nadrealno... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25869898.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25869898.jpg [title] =>

‘Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru‘

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25869904.jpg [title] =>

‘S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir‘

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25869896.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/25869891.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/01/13512690.jpg [title] =>

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku...

Zvonimir Barišin/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Frane Krnić, jedan od hrvatskih diplomata s najduljim stažem - gotovo pola stoljeća u svijetu zastupao je, najprije Jugoslaviju pa još duže Hrvatsku – objavio je začudnu knjigu sjećanja "Zagora - kameno more snova".

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku i imotsku, zabiokovsku - didove, babe, roditelje i prijatelje, ljude smiješne i tragične, događaje svakodnevne i velike, vile i višćice, kazivanja i pretkazanja, osmerce i deseterce, pa se odnedavna književnom svijetu otkrio kao talentirani pripovjedač čije rečenice su tako pune i narodne epike i Raosovske tematike (Ivanov Medov Dolac nedaleko je od Krnićeva izvorišta), da se čitaču učini kako se iz rodnog kraja ni makao nije, da onih stotinu država koje je u životu obišao i u desetak njih djelovao, miče sa strane - pa svoje središte vraća tamo odakle je i krenuo, na Zadvarje, povijesna vrata Biokova s kojih se vidi najljepše more.

More u kojem se ogleda kameno lice Zagore, kako je to lijepo "skladao" Frane Krnić, u jednoj od jedanaest priča u knjizi objavljenoj u nakladi "Bošković" i koja još čeka promociju.

Potreba za pisanjem

- Istini za volju, počeo sam pisati ove priče znatno ranije, a od odlaska u mirovinu prije pet godina, dovršio sam ih još tri. Neposredno pred pripremu za tisak dodatno sam ih dotjerao, da tako kažem, isturpijao – kaže nam Frane Krnić, koji o razlogu ispisivanja sjećanja iz svog djetinjstva, ali i iz kasnijih, diplomatskih dana, jednostavno odgovara:

---

image

‘S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir‘

Saša Burić/Cropix
---

- To mi je bilo potrebno. Nakon dugogodišnjeg diplomatskog života, koji je često bio i dramatičan, ovim pričama sam se poželio vratiti u svoj izvorni prostor: Biokova, Zadvarja, Žeževice, zapisati ono što sam slušao i vidio u djetinjstvu i mladosti. Moram priznati da sam tako našao unutrašnji mir i olakšanje – navodi, te dodaje da su sve priče nastale prema istinitim događajima, s tim da je ponegdje ipak izmijenio imena protagonista.

- Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru. Jer sam na tom sigurnom području uvijek nalazio i vlastitu stabilnost u nemirnim vremenima. Prvi koji je pročitao neke od tek napisanih priča bio je Dušan Karpatský, češki kroatist, književni povjesničar i prevoditelj, dopisni član HAZU, koji je na češki preveo sedamdesetak djela hrvatske knjževnosti.

Bio sam tada hrvatski veleposlanik u Pragu, pa sam Karpatskom, s kojim sam se dugo družio, poslao prve priče, a on mi je dao vrlo pozitivnu ocjenu, nagovorio me da nastavim i obavezno ih objavim u knjizi. Pokazao sam tada neke priče i režiseru Lordanu Zafranoviću koji živi u Pragu i kojeg je humoreska o magarici Micki nadahnula za scenarij kratkog filma koji na kraju, nažalost, nije dobio potporu HAVC-a zbog poznatog ignoriranja Zafranovića u toj instituciji. Slao sam priče na još nekoliko adresa i na koncu i mojoj braći; Miru, koji je i sam napisao neke lijepe stvari, i Mladenu, poznatom novinaru. Miro je odmah rekao: "Sjajno", a Mladen: "Imam primjedbi!" A baš takve sam odgovore i očekivao. Posebno su mi neke Mladenove stilske primjedbe bile korisne.

Nakladnik Zoran Bošković, koji je objavo i moju prvu knjigu "Crni kaputi, bijele rukavice", prihvatio ju je odmah i u samo tjedan dana knjiga je bila spremna za tisak. S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir, cilj kojem je već doprinosio i još jedan Zadvarjanin, Ivica Šodan. Zaželio sam da ostane zauvijek zapisano kakav je taj svijet bio i kako je živio – priča nam autor.

Hvatanje prasca

Kako bi se ovakva knjiga napisala morao je imati sjajnu memoriju, sjećati se najmanjih detalja iz svog djetinjstva, dana s didom Jurom i babom Jakom u Žeževici, koja se brinula da mali Frane "ne broji zvizde jer bi mogao na svoju naletit", a to bi bilo smrtonosno! Dojmljiva je i pripovijest o krojaču Ivanu, smjernom čovjeku koji je na Zadvarje donio dašak "svjetskosti", i njegovoj Danici, koju je oteo tri dana prije nego se udala za drugog, u kojima prepoznajemo autorove roditelje.

- Doista me memorija sjajno služi, primjerice, jasno se sjećam događaja i u knjizi sam ga opisao, iz doba kad sam imao tek šest, sedam godina, a Zadvarjem se pronijela priča kako se u lokvi vode ukazala Gospa! Bio je to samo benzin u vodi, ali tko je tada znao da benzin na vodi stvara "šarene slike". Ali taj je "čudesni" događaj iz 1950. godine rasturio narodni skup kontra Staljina – priča Krnić, koji u svojim pričama rabi i dosta govora u dijalektu rodnog kraja, pa je na kraju knjige sastavio rječnik manje poznatih riječi.

Ipak, negdje u drugoj polovici knjige iz svijeta snene provincije letimo u drugo doba i na druge kontinente. Krnić je, naime, odlučio ispripovijedati neke čudesne događaje iz diplomatske karijere, koji su itekako u vezi s epikom starog kraja. Kao čista burleska priča je o božićnim blagdanima u Chicagu 1974. gdje Krnić kao mladi konzul na sebe preuzima obvezu da s Markišom, žeževačkim momkom, nabavi blagdanskoga praščića. Pojavili su se na farmi mister Johna, uglednog veleposjednika kojem je kuća bila puna bogatih gostiju koji se dugo nisu osporavili od šoka koji su im priuštili Dalmatinci – hvatajući i badajući prasca po dvorištu njegove vile! Na kraju su kao nagradu na neviđeni spektakl gudina dobili mukte:

- Na koncu, pozdravio sam gospodina Johna, zahvalio i pokušao mu objasniti sve ono što su zaprepašteni gledali - našim narodnim običajima, a on mi odvrati kako mu je ovo bilo kao da je u kazalištu, dok sam se ja nadao da ovaj naš pothvat neće završiti u nekim novinama – smije se Frane Krnić, koji u priči seli i u 1994. godinu kad se našao u vili na Brijunima za stolom s predsjednikom Franjom Tuđmanom i čileanskim poduzetnikom hrvatskih korijena Andronikom Lukšićem, i kad se među desetak gostiju povela priča o pršutu. Nitko od sustolnika nije znao odgovoriti na Lukšićevo pitanje o tehnologiji sušenja dalmatinskog pršuta. Dok se nije javio ambasador Krnić, pa na poetski i duhovit način ispričao kako od svinje nastane pršut. Svi su se smijali, osim predsjednika.

- Ah, predsjednik Tuđman imao je čudan smisao za humor, nediplomatski rečeno, bio je prilično lišen smisla za šalu – iskreno će naš sugovornik.

---

image

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku...

Zvonimir Barišin/Cropix
---

Zadvarje u Kataru

A jedna povijesna priča u nizu neobičnih Krnićevih sjećanja dotiče 1997. godinu kad je Zadvarje vruće željelo dobiti svoju općinu i odvojiti se od Šestanovca! Vjerovali ili ne, kod premijera Zlatka Mateše lobist na strani Šestanovca bio je ministar gospodarstva Davor Štern, čija je majka sa Šestanovca, a zadvarske interese zastupao je Frane Krnić, pomoćnik ministra vanjskih poslova. To ne bi bilo ni tako čudno da dvojac zavičajaca nije premijera Matešu povlačio svatko na svoju stranu – u bazenu u Kataru! I Zadvarje je postalo općinom.

Frane Krnić namjerava još svog književnog talenta ostaviti na papiru:

- Već dugo želim objaviti roman koji bi se pleo oko tema špijunaže, politike, diplomacije i ljubavi. A od svoje 25. pa do pedesetih godina pisao sam i poeziju. Možda se odvažim i za tu avanturu. Pisati - ostaje moj preostali životni cilj.

Frane Krnić (Zadvarje, 1943.) gotovo cijeli radni vijek proveo je kao profesionalni diplomat. Proputovao je više od stotinu zemalja na svih šest kontinenata. U dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri službovao je kao jugoslavenski konzul u Chicagu i Rimu, te pokraj visokih funkcija u diplomaciji Republike Hrvatske bio je hrvatski veleposlanik u Čileu, Boliviji, Peruu, Španjolskoj, Andori, Kubi, Nizozemskoj, Češkoj, Danskoj i na Islandu.

Sada je u mirovini i živi u Splitu.

Gimnaziju je završio u Splitu i Pravni fakultet u Beogradu. Na sveučilištu u Nancyju (Francuska) magistrirao je na poslijediplomskim studijima iz međunarodnog prava. Do sada su mu objavljivani raznovrsni stručni radovi vezani uglavnom za aktivnosti i povijest hrvatske diplomacije. Autor je i nedavno objavljene političko-memoarske knjige "Crni kaputi, bijele rukavice".

"Zagora, kameno more snova" prva je objavljena knjiga njegovih klasičnih priča. Sve priče iz te zbirke na izvjestan su način povezane s ambijentima u Dalmatinskoj zagori i naslonjene na istinite događaje.

---

ISJEČAK IZ KNJIGE

Sedam jablanova na Cetini

Je li još živa moja Zagora što je bila kameni pitar ispunjen mirisima bosiljka, smilja i lovorike i obojena žutilom žukve... Zemlja uronjena u kameno more koje se u noćima kolovoza, od zlatom punog Mjeseca, isijavalo i glasalo pucketanjem zadvarskog kamenjara hladeći se od vreline prethodnog dana.

Postoji li još, ona Zagora - moja bezgranična kamena vrtača - što je u jesenjim izmaglicama bila u plavo i u sivo i u zeleno obojena...

Je li tu još moja Zagora što je bila škrapa i drača i grabova šuma i sedam jablanova na Cetini kod Pavića mosta i tri klačine u Santrića ljuti i zadvarski drvored kostela i kameni sag bijelih pahulja u veljači rano procvjetalih bajama. I huk buka s Gubavice.

Zagora koja je bila siječanjska bura i marčano sunce. I južina s Dubaca. I Turska kula i vidikovac na Baćinu i gak divljih gusaka iznad Vrbice - sleđena okrugla ogledala što se u Vrbnju presijavaše u podne svakoga sunčanog zimskog dana.

Zagora koja je bila pjev klape na Oboru i Maritova gitara. I isprekidani zvuk gange koju bi tišina ljetnih noći, s udaljene kreševske strane i Katuna, donosila i do nas, na Zadvarje:

"Oj Matija iz Zagozda, bi li dala za dva grozda?"

"Ne bi, sinko, ni za pet, bolje bi me bilo razapet."

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix
Saša Burić/Cropix

‘Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru‘

Saša Burić/Cropix

‘S ovom knjigom moja je prva i posljednja želja bila da Zadvarje neizbrisivo uđe u književni svemir‘

Zvonimir Barišin/Cropix

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/bio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno-1336456 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a233bfb73e55ba781867fe789641719ac7a8ecf4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bio+je+u+svjetskoj+diplomaciji+pola+stolje%C4%87a+i+tamo+donosio+obi%C4%8Daje+Dalmatinske+zagore.+To+je+izgledalo+nadrealno...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno-1336456 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fbio-je-u-svjetskoj-diplomaciji-pola-stoljeca-i-tamo-donosio-obicaje-dalmatinske-zagore-to-je-izgledalo-nadrealno-1336456 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bravo ambasadore [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životbravo ambasadore

Bio je u svjetskoj diplomaciji pola stoljeća i tamo donosio običaje Dalmatinske zagore. To je izgledalo nadrealno...

Piše Damir Šarac
6. studenog 2023. - 07:35
‘Neke od priča čuo sam kao klinac i nikad ih nisam zaboravio, kao što nikad, živeći u bijelom svijetu nisam iz sebe ispustio Zagoru‘Saša Burić/Cropix

Frane Krnić, jedan od hrvatskih diplomata s najduljim stažem - gotovo pola stoljeća u svijetu zastupao je, najprije Jugoslaviju pa još duže Hrvatsku – objavio je začudnu knjigu sjećanja "Zagora - kameno more snova".

Iz čovjeka, profesionalnog diplomata koji je čitave karijere morao vagati riječi, provrela su sjećanja na djetinjstvo, Zagoru - onu žeževačku, zadvarsku, šestanovačku, zagvošku i imotsku, zabiokovsku - didove, babe, roditelje i prijatelje, ljude smiješne i tragične, događaje svakodnevne i velike, vile i višćice, kazivanja i pretkazanja, osmerce i deseterce, pa se odnedavna književnom svijetu otkrio kao talentirani pripovjedač čije rečenice su tako pune i narodne epike i Raosovske tematike (Ivanov Medov Dolac nedaleko je od Krnićeva izvorišta), da se čitaču učini kako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:10