stdClass Object ( [id] => 1239944 [title] => Alarmantan porast nasilja među mladima! Donosimo šokantnu priču srednjoškolke koja je bila u toksičnoj vezi: ‘Manipuliranje i ucjenjivanje je bilo svakodnevno‘ [alias] => alarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Alarmantan porast nasilja u osnovnim i srednjim školama ozbiljan je problem s kojim se suočava odgojno-obrazovni kadar, ali i društvo u cjelini. U prošloj je godini u osnovnim i srednjim školama, prema statistikama MUP-a, zabilježeno 176 prijava nasilja. U njima je sudjelovalo 298 počinitelja, od toga 159 osoba u rasponu od 14 do 18 godina. Tijekom ove godine već je zabilježeno 412 prijava nasilja.

---

image
Dragan Matic Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Koji su uzroci nasilnog ponašanja i što nasilje jest?

-Trebamo razlikovati sukob od nasilja. Sukob je obostran i ravnopravan te vodi k rješavanju problema.Nasilje je oblik fizičkog ili psihičkog ponašanja jačeg prema slabijem s namjerom da kod drugog izazove strah, nelagodu ili ozljedu. Za razliku od sukoba, nasilje ima ponavljajući karakter-kaže Marija Mojaš Andrijašević, psihoterapeut.

---

image

Privatni album

---

Kako se postaje nasilnikom?

Nitko se ne rađa kao nasilnik. Međutim, obitelj je jedan od najutjecajnijih faktora u formiranju djetetove ličnosti. Kad se roditelj igra s djetetom, posvećuje mu pažnju i odgovara na djetetove potrebe, ono osjeća da je roditeljima važno. Dijete koje nema potrebnu pažnju, koje tumara uokolo bez nadzora ili koje etiketiramo kao zločesto, ponaša se u skladu s etiketom. Ovisno o porukama koje dijete dobije iz bliže okoline, ono stvara sliku o sebi. Bilo bi poželjno da roditelji svoje kritičke primjedbe ili zapažanja usmjere prema djetetovom ponašanju, a ne prema njegovoj osobnosti. Odgojni stilovi imaju veliki utjecaj na socio -emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

---

image
Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp
---

U današnje vrijeme, osim permisivnog (popustljivog), autoritarnog (hladnog, „radi sve što ti ja kažem!“) i zanemarujućeg (neuključenog) stila odgoja, javlja se i prezaštitnički odgojni stil (djeca pod staklenim zvonom). Autoritativni stil odgoja ima najuspješniji pristup, obuhvaća primjereno davanje autonomije, prihvaćanje djeteta, uključenost i prilagođenu kontrolu (prate što dijete radi i gdje je), kao i komunikaciju koja potiče dijete da izrazi svoje misli, potrebe, želje i osjećaje. Nažalost, kroz nasilje sam prošla i sama. Bilo mi je normalno da svojoj (tada) dvogodišnjoj kćeri koja me naljutila održim lekciju. Otvorila sam ladicu, uzela kuhaču i vičući na kćer, u momentu sam shvatila da izgovaram riječi svoje majke koja je na isti način postupala prema meni.

---

image
Kathleen Finlay/Image Source Via Afp
---

Za drugi obrazac ponašanja tad nisam znala. Ta situacija me potresla i natjerala da promijenim sebe i potražim alate koje nisam imala.

Je li fizičko nasilje najgora vrsta nasilja i gdje se najčešće javlja?

Fizičko nasilje je najvidljivije, često ga prati verbalno nasilje, no emotivno može biti još opasnije jer je teško primjetno, a kod žrtava izaziva dugotrajne posljedice po mentalno zdravlje. Kod djece se najprije manifestira kao popuštanje u koncentraciji i učenju, zatvaranjem u sebe, a nesanica, gubitak daha i zbunjenost su popratne pojave. Postoji i ekonomsko nasilje u kojem se prijetnjama iznuđuje novac, no najopasnija vrsta nasilja u današnje vrijeme je  cyberbullying. Postavljanje tuđih slika na internet te ismijavanje i vrijeđanje na društvenim mrežama je u porastu, a od njega najčešće stradavaju mladi ljudi i adolescenti.

---

image
Eugenio Marongiu/Cultura Creative Via Afp
---

Za cyberbullying je dovoljno da jedna osoba klikne i da se to spremi u neograničen broj mobitela. Najviše nasilja je u sredinama gdje su rodne uloge rigidne, gdje vlada stav da npr.muškarci nikad ne plaču, a ženi je mjesto u kuhinji. Situacije koje mogu dovesti do nasilja su frustracija, izravna provokacija, oponašanje agresivnog ponašanja drugih ljudi, izloženost nasilju u medijima.

Koliko je moguće prevenirati nasilje i postoje li oblici nasilja koji su mladima prihvatljivi?

Anketirani srednjoškolci iz Makarske uglavnom smatraju da je  ljubomora pokazatelj ljubavi. Nažalost,ona je upravo suprotna tome. Ljubomora je platforma za nasilje. Zdrav odnos nikad ne zahtijeva od pojedinca žrtvovanje prijateljstva,snova, nada, uvjerenja ili uspjeha. Prevencija nasilja je moguća kroz radionice u osnovnim i srednjim školama što bi omogućilo djeci da otkriju i usvoje one alate za razvijanje životnih vještina koji su društveno prihvatljivi i koji će im pomoći u životu. Međutim, u praksi je situacija loša jer se problemi guraju pod tepih. Da bismo neki problem riješili, moramo se s njim suočiti.

Postoje li rane indicije gdje osoba može primijetiti da je u vezi ili odnosu s potencijalnim nasilnikom?

Zajednička osobina svih nasilnika je nedostatak empatije, potreba za dominacijom i pažnjom, iskorištavanje drugih i zaokupljenost vlastitim željama. U početku veze je teško prepoznati da se radi o nasilniku jer prva faza medenog mjeseca, odnosno zaljubljenost, onemogućuje realnu sliku partnera. Druga faza je stanje napetosti i tad  počinje okrivljavanje, prigovaranje i emotivno zlostavljanje koje ubrzo vodi do treće faze, odnosno eksplozije nasilja. Nakon toga se nasilnik primiri, obećava da više neće biti nasilan i zvuči vrlo uvjerljivo. No, nasilje će postajati sve češće  jer se nasilnik neće promijeniti sam od sebe. Osoba se mijenja samo iz vlastite frustracije. Nikad zbog nekog drugog.

Koliko mladih ostaje u vezi s nasilnom osobom i zašto?

Popriličan broj mladih dugo ostaje u takvom odnosu. Najčešće zbog vjerovanja da mogu promijeniti partnera, no to je NEMOGUĆE! Mnoge osobe ne prijavljuju nasilje jer smatraju da nitko ništa neće poduzeti i da će nasilnik proći nekažnjeno.  Neki se plaše za vlastitu sigurnost, neke je sram od okoline, a poneki vjeruju da su zaista zaslužili kaznu. Čime se opet vraćamo na formiranje djetetove ličnosti u djetinjstvu i odgojni stil u kojem je dijete raslo.

Kome se žrtva može obratiti?

Potrebno se obratiti nekoj  odrasloj osobi od povjerenja, profesoru, prijateljici, terapeutu. Može se anonimno javiti i NPC centu (Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja) na broj 116 006 gdje se uz podršku može dobiti i pravni savjet. Mogu samo dodati da je jako važno da se nasilje riješi ili prijavi što prije jer će žrtva  jedino tako sačuvati svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Naša dvadesetogodišnja sugrađanka iskusila je nasilje u vezi. Anonimno nam je ispričala sve o vezi u kojoj se nasilje dogđalo svakodnevno.

-To je bio odnos u kojem je manipuliranje, ucjenjivanje, ismijavanje mišljenja, ukusa i izbora postalo svakodnevnica. Bilo je i dovoljno nježnosti da nema želje za bijegom i dovoljno poniženja da se stvori želja za prilagodbom i ugađanjem.

---

image
Philippe Turpin/Photononstop Via Afp
---

Koliko među tvojim vršnjacima ima nasilnih djevojaka i kako se njihovo nasilje ispoljava?

Takvo nasilje se većinom ne ispoljava u fizičkom obliku, što ne znači da ga je manje ili da je manje destruktivno. Služe se emotivnim ucjenama, zatajivanjem činjenica, pasivnom agresijom i tišinom. Nasilje sa strane cura nosi određenu stigmu, zbog čega se o takvim situacijama ne razgovara u društvu, niti se prijavljuje. Žensko nasilje nad muškarcem je u društvu manji pokazatelj ženske nezrelosti, a više otkrivanje ugrožene muškosti i sposobnosti. Takav sram neće biti rado prepričan i nasilje se nesmetano nastavlja.

Veća je senzacija i puno glasnija priča kad se uloge obrnu. Društvena želja da se nejaka djevojka zaštiti od nasilnog muškarca prelazi u automatsku reakciju bezuvjetnog povjerenja u žensku stranu priče.

Možeš li sad lakše prepoznati nasilnu osobu?

Da. Nasilje je kada se nezadovoljstvo u odnosu ne rješava iskrenom komunikacijom nego se iz straha koriste alati koji čuvaju ponos, a ne odnos. Kada se ne preuzima odgovornost za vlastite emotivne reakcije i kad je konflikt namjerno stvoren u svrhu da ponizi onog drugog. Mentalno nasilje je teže detektirati od fizičkog jer dolazi u paru s napadnom količinom intime i nježnosti, čime nasilnik osigurava bliskost i održava dobru sliku o sebi. U protivnom, da je nasilnik uvijek nasilan, žrtva ne bi imala ponuđene mane i vrline između kojih se mora odlučiti i ne bi ostala u tom odnosu. Žrtva vjeruje da momenti u kojima je nasilnik nježan su momenti zbog kojih vrijedi ostati.

Jesi li ti ostala?

Nisam!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJET STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SAVJET STRUČNJAKA 2 0 8048 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-11 07:34:58 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => Dada Batinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-11 11:21:37 [modified_by] => 3193 [publish_up] => 2022-11-11 11:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 842 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Alarmantan porast nasilja među mladima! Donosimo šokantnu priču srednjoškolke koja je bila u toksičnoj vezi: 'Manipuliranje i ucjenjivanje je bilo svakodnevno' [metakey] => nasilje u vezama, srednjoškolci, maltretiranje, ucjenjivanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23755565.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772418.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23525756.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772574.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772419.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772420.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772421.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/11\/23772422.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Artit Oubkaew\/alamy\/alamy\/profimedia\/","Kathleen Finlay\/Image Source Via Afp","Dragan Matic Dragan Matic\/Cropix\/Cropix","","Philippe Turpin\/Photononstop Via Afp","Eugenio Marongiu\/Cultura Creative Via Afp","Sigrid Olsson\/Photoalto Via Afp","Sigrid Olsson\/Photoalto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ilustrativna fotografija<\/p>","","","

Privatni album<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x853","hd_23755565_1920.jpg":"1920x1080","k_23755565_1280.jpg":"1280x1280","k_23755565_1024.jpg":"1024x1024","k_23755565_640.jpg":"640x640","k_23755565_480.jpg":"480x480","k_23755565_340.jpg":"340x340","k_23755565_220.jpg":"220x220","o_23755565_1280.jpg":"1280x853","o_23755565_1024.jpg":"1024x682","o_23755565_640.jpg":"640x426","o_23755565_480.jpg":"480x319","o_23755565_340.jpg":"340x226","o_23755565_220.jpg":"220x146","h_23755565_1280.jpg":"1280x854","h_23755565_1024.jpg":"1024x683","h_23755565_640.jpg":"640x427","h_23755565_480.jpg":"480x320","h_23755565_340.jpg":"340x227","h_23755565_220.jpg":"220x147","pp_23755565_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755565_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755565_640.jpg":"640x814","pp_23755565_480.jpg":"480x611","pp_23755565_340.jpg":"340x432","pp_23755565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23772418_1920.jpg":"1920x1080","k_23772418_1280.jpg":"1280x1280","k_23772418_1024.jpg":"1024x1024","k_23772418_640.jpg":"640x640","k_23772418_480.jpg":"480x480","k_23772418_340.jpg":"340x340","k_23772418_220.jpg":"220x220","o_23772418_1280.jpg":"1280x853","o_23772418_1024.jpg":"1024x682","o_23772418_640.jpg":"640x426","o_23772418_480.jpg":"480x320","o_23772418_340.jpg":"340x226","o_23772418_220.jpg":"220x146","h_23772418_1280.jpg":"1280x854","h_23772418_1024.jpg":"1024x683","h_23772418_640.jpg":"640x427","h_23772418_480.jpg":"480x320","h_23772418_340.jpg":"340x227","h_23772418_220.jpg":"220x147","pp_23772418_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772418_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772418_640.jpg":"640x814","pp_23772418_480.jpg":"480x611","pp_23772418_340.jpg":"340x432","pp_23772418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1401","hd_23525756_1920.jpg":"1920x1080","k_23525756_1280.jpg":"1280x1280","k_23525756_1024.jpg":"1024x1024","k_23525756_640.jpg":"640x640","k_23525756_480.jpg":"480x480","k_23525756_340.jpg":"340x340","k_23525756_220.jpg":"220x220","o_23525756_1280.jpg":"1280x934","o_23525756_1024.jpg":"1024x747","o_23525756_640.jpg":"640x467","o_23525756_480.jpg":"480x350","o_23525756_340.jpg":"340x248","o_23525756_220.jpg":"220x160","h_23525756_1280.jpg":"1280x854","h_23525756_1024.jpg":"1024x683","h_23525756_640.jpg":"640x427","h_23525756_480.jpg":"480x320","h_23525756_340.jpg":"340x227","h_23525756_220.jpg":"220x147","pp_23525756_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525756_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525756_640.jpg":"640x814","pp_23525756_480.jpg":"480x611","pp_23525756_340.jpg":"340x432","pp_23525756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1419x2048","hd_23772574_1920.jpg":"1920x1080","k_23772574_1280.jpg":"1280x1280","k_23772574_1024.jpg":"1024x1024","k_23772574_640.jpg":"640x640","k_23772574_480.jpg":"480x480","k_23772574_340.jpg":"340x340","k_23772574_220.jpg":"220x220","o_23772574_1280.jpg":"1280x1847","o_23772574_1024.jpg":"1024x1477","o_23772574_640.jpg":"640x923","o_23772574_480.jpg":"480x692","o_23772574_340.jpg":"340x490","o_23772574_220.jpg":"220x317","h_23772574_1280.jpg":"1280x854","h_23772574_1024.jpg":"1024x683","h_23772574_640.jpg":"640x427","h_23772574_480.jpg":"480x320","h_23772574_340.jpg":"340x227","h_23772574_220.jpg":"220x147","pp_23772574_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772574_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772574_640.jpg":"640x814","pp_23772574_480.jpg":"480x611","pp_23772574_340.jpg":"340x432","pp_23772574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23772419_1920.jpg":"1920x1080","k_23772419_1280.jpg":"1280x1280","k_23772419_1024.jpg":"1024x1024","k_23772419_640.jpg":"640x640","k_23772419_480.jpg":"480x480","k_23772419_340.jpg":"340x340","k_23772419_220.jpg":"220x220","o_23772419_1280.jpg":"1280x1920","o_23772419_1024.jpg":"1024x1536","o_23772419_640.jpg":"640x960","o_23772419_480.jpg":"480x720","o_23772419_340.jpg":"340x510","o_23772419_220.jpg":"220x330","h_23772419_1280.jpg":"1280x854","h_23772419_1024.jpg":"1024x683","h_23772419_640.jpg":"640x427","h_23772419_480.jpg":"480x320","h_23772419_340.jpg":"340x227","h_23772419_220.jpg":"220x147","pp_23772419_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772419_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772419_640.jpg":"640x814","pp_23772419_480.jpg":"480x611","pp_23772419_340.jpg":"340x432","pp_23772419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23772420_1920.jpg":"1920x1080","k_23772420_1280.jpg":"1280x1280","k_23772420_1024.jpg":"1024x1024","k_23772420_640.jpg":"640x640","k_23772420_480.jpg":"480x480","k_23772420_340.jpg":"340x340","k_23772420_220.jpg":"220x220","o_23772420_1280.jpg":"1280x1920","o_23772420_1024.jpg":"1024x1536","o_23772420_640.jpg":"640x960","o_23772420_480.jpg":"480x720","o_23772420_340.jpg":"340x510","o_23772420_220.jpg":"220x330","h_23772420_1280.jpg":"1280x854","h_23772420_1024.jpg":"1024x683","h_23772420_640.jpg":"640x427","h_23772420_480.jpg":"480x320","h_23772420_340.jpg":"340x227","h_23772420_220.jpg":"220x147","pp_23772420_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772420_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772420_640.jpg":"640x814","pp_23772420_480.jpg":"480x611","pp_23772420_340.jpg":"340x432","pp_23772420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23772421_1920.jpg":"1920x1080","k_23772421_1280.jpg":"1280x1280","k_23772421_1024.jpg":"1024x1024","k_23772421_640.jpg":"640x640","k_23772421_480.jpg":"480x480","k_23772421_340.jpg":"340x340","k_23772421_220.jpg":"220x220","o_23772421_1280.jpg":"1280x854","o_23772421_1024.jpg":"1024x683","o_23772421_640.jpg":"640x427","o_23772421_480.jpg":"480x320","o_23772421_340.jpg":"340x227","o_23772421_220.jpg":"220x146","h_23772421_1280.jpg":"1280x854","h_23772421_1024.jpg":"1024x683","h_23772421_640.jpg":"640x427","h_23772421_480.jpg":"480x320","h_23772421_340.jpg":"340x227","h_23772421_220.jpg":"220x147","pp_23772421_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772421_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772421_640.jpg":"640x814","pp_23772421_480.jpg":"480x611","pp_23772421_340.jpg":"340x432","pp_23772421_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23772422_1920.jpg":"1920x1080","k_23772422_1280.jpg":"1280x1280","k_23772422_1024.jpg":"1024x1024","k_23772422_640.jpg":"640x640","k_23772422_480.jpg":"480x480","k_23772422_340.jpg":"340x340","k_23772422_220.jpg":"220x220","o_23772422_1280.jpg":"1280x854","o_23772422_1024.jpg":"1024x683","o_23772422_640.jpg":"640x427","o_23772422_480.jpg":"480x320","o_23772422_340.jpg":"340x227","o_23772422_220.jpg":"220x146","h_23772422_1280.jpg":"1280x854","h_23772422_1024.jpg":"1024x683","h_23772422_640.jpg":"640x427","h_23772422_480.jpg":"480x320","h_23772422_340.jpg":"340x227","h_23772422_220.jpg":"220x147","pp_23772422_1280.jpg":"1280x1628","pp_23772422_1024.jpg":"1024x1303","pp_23772422_640.jpg":"640x814","pp_23772422_480.jpg":"480x611","pp_23772422_340.jpg":"340x432","pp_23772422_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38173012 Threads: 5 Questions: 7084277147 Slow queries: 3297385 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608001519 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/alarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno-1239944 [printLink] => /mozaik/zivot/alarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno-1239944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 696775 [name] => nasilje u vezama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-11 12:20:36 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-vezama [link] => /tag/nasilje-u-vezama ) [1] => stdClass Object ( [id] => 453959 [name] => srednjoškolci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjoskolci [link] => /tag/srednjoskolci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255296 [name] => maltretiranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maltretiranje [link] => /tag/maltretiranje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 339565 [name] => ucjenjivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ucjenjivanje [link] => /tag/ucjenjivanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJET STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Alarmantan porast nasilja među mladima! Donosimo šokantnu priču srednjoškolke koja je bila u toksičnoj vezi: ‘Manipuliranje i ucjenjivanje je bilo svakodnevno‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23755565.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/ [mainImageDesc] =>

Ilustrativna fotografija

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23755565.jpg [title] =>

Ilustrativna fotografija

Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772418.jpg [title] => Kathleen Finlay/Image Source Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23525756.jpg [title] => Dragan Matic Dragan Matic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772574.jpg [title] =>

Privatni album

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772419.jpg [title] => Philippe Turpin/Photononstop Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772420.jpg [title] => Eugenio Marongiu/Cultura Creative Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772421.jpg [title] => Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/11/23772422.jpg [title] => Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Alarmantan porast nasilja u osnovnim i srednjim školama ozbiljan je problem s kojim se suočava odgojno-obrazovni kadar, ali i društvo u cjelini. U prošloj je godini u osnovnim i srednjim školama, prema statistikama MUP-a, zabilježeno 176 prijava nasilja. U njima je sudjelovalo 298 počinitelja, od toga 159 osoba u rasponu od 14 do 18 godina. Tijekom ove godine već je zabilježeno 412 prijava nasilja.

---

image
Dragan Matic Dragan Matic/Cropix/Cropix
---

Koji su uzroci nasilnog ponašanja i što nasilje jest?

-Trebamo razlikovati sukob od nasilja. Sukob je obostran i ravnopravan te vodi k rješavanju problema.Nasilje je oblik fizičkog ili psihičkog ponašanja jačeg prema slabijem s namjerom da kod drugog izazove strah, nelagodu ili ozljedu. Za razliku od sukoba, nasilje ima ponavljajući karakter-kaže Marija Mojaš Andrijašević, psihoterapeut.

---

image

Privatni album

---

Kako se postaje nasilnikom?

Nitko se ne rađa kao nasilnik. Međutim, obitelj je jedan od najutjecajnijih faktora u formiranju djetetove ličnosti. Kad se roditelj igra s djetetom, posvećuje mu pažnju i odgovara na djetetove potrebe, ono osjeća da je roditeljima važno. Dijete koje nema potrebnu pažnju, koje tumara uokolo bez nadzora ili koje etiketiramo kao zločesto, ponaša se u skladu s etiketom. Ovisno o porukama koje dijete dobije iz bliže okoline, ono stvara sliku o sebi. Bilo bi poželjno da roditelji svoje kritičke primjedbe ili zapažanja usmjere prema djetetovom ponašanju, a ne prema njegovoj osobnosti. Odgojni stilovi imaju veliki utjecaj na socio -emocionalni i kognitivni razvoj djeteta.

---

image
Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp
---

U današnje vrijeme, osim permisivnog (popustljivog), autoritarnog (hladnog, „radi sve što ti ja kažem!“) i zanemarujućeg (neuključenog) stila odgoja, javlja se i prezaštitnički odgojni stil (djeca pod staklenim zvonom). Autoritativni stil odgoja ima najuspješniji pristup, obuhvaća primjereno davanje autonomije, prihvaćanje djeteta, uključenost i prilagođenu kontrolu (prate što dijete radi i gdje je), kao i komunikaciju koja potiče dijete da izrazi svoje misli, potrebe, želje i osjećaje. Nažalost, kroz nasilje sam prošla i sama. Bilo mi je normalno da svojoj (tada) dvogodišnjoj kćeri koja me naljutila održim lekciju. Otvorila sam ladicu, uzela kuhaču i vičući na kćer, u momentu sam shvatila da izgovaram riječi svoje majke koja je na isti način postupala prema meni.

---

image
Kathleen Finlay/Image Source Via Afp
---

Za drugi obrazac ponašanja tad nisam znala. Ta situacija me potresla i natjerala da promijenim sebe i potražim alate koje nisam imala.

Je li fizičko nasilje najgora vrsta nasilja i gdje se najčešće javlja?

Fizičko nasilje je najvidljivije, često ga prati verbalno nasilje, no emotivno može biti još opasnije jer je teško primjetno, a kod žrtava izaziva dugotrajne posljedice po mentalno zdravlje. Kod djece se najprije manifestira kao popuštanje u koncentraciji i učenju, zatvaranjem u sebe, a nesanica, gubitak daha i zbunjenost su popratne pojave. Postoji i ekonomsko nasilje u kojem se prijetnjama iznuđuje novac, no najopasnija vrsta nasilja u današnje vrijeme je  cyberbullying. Postavljanje tuđih slika na internet te ismijavanje i vrijeđanje na društvenim mrežama je u porastu, a od njega najčešće stradavaju mladi ljudi i adolescenti.

---

image
Eugenio Marongiu/Cultura Creative Via Afp
---

Za cyberbullying je dovoljno da jedna osoba klikne i da se to spremi u neograničen broj mobitela. Najviše nasilja je u sredinama gdje su rodne uloge rigidne, gdje vlada stav da npr.muškarci nikad ne plaču, a ženi je mjesto u kuhinji. Situacije koje mogu dovesti do nasilja su frustracija, izravna provokacija, oponašanje agresivnog ponašanja drugih ljudi, izloženost nasilju u medijima.

Koliko je moguće prevenirati nasilje i postoje li oblici nasilja koji su mladima prihvatljivi?

Anketirani srednjoškolci iz Makarske uglavnom smatraju da je  ljubomora pokazatelj ljubavi. Nažalost,ona je upravo suprotna tome. Ljubomora je platforma za nasilje. Zdrav odnos nikad ne zahtijeva od pojedinca žrtvovanje prijateljstva,snova, nada, uvjerenja ili uspjeha. Prevencija nasilja je moguća kroz radionice u osnovnim i srednjim školama što bi omogućilo djeci da otkriju i usvoje one alate za razvijanje životnih vještina koji su društveno prihvatljivi i koji će im pomoći u životu. Međutim, u praksi je situacija loša jer se problemi guraju pod tepih. Da bismo neki problem riješili, moramo se s njim suočiti.

Postoje li rane indicije gdje osoba može primijetiti da je u vezi ili odnosu s potencijalnim nasilnikom?

Zajednička osobina svih nasilnika je nedostatak empatije, potreba za dominacijom i pažnjom, iskorištavanje drugih i zaokupljenost vlastitim željama. U početku veze je teško prepoznati da se radi o nasilniku jer prva faza medenog mjeseca, odnosno zaljubljenost, onemogućuje realnu sliku partnera. Druga faza je stanje napetosti i tad  počinje okrivljavanje, prigovaranje i emotivno zlostavljanje koje ubrzo vodi do treće faze, odnosno eksplozije nasilja. Nakon toga se nasilnik primiri, obećava da više neće biti nasilan i zvuči vrlo uvjerljivo. No, nasilje će postajati sve češće  jer se nasilnik neće promijeniti sam od sebe. Osoba se mijenja samo iz vlastite frustracije. Nikad zbog nekog drugog.

Koliko mladih ostaje u vezi s nasilnom osobom i zašto?

Popriličan broj mladih dugo ostaje u takvom odnosu. Najčešće zbog vjerovanja da mogu promijeniti partnera, no to je NEMOGUĆE! Mnoge osobe ne prijavljuju nasilje jer smatraju da nitko ništa neće poduzeti i da će nasilnik proći nekažnjeno.  Neki se plaše za vlastitu sigurnost, neke je sram od okoline, a poneki vjeruju da su zaista zaslužili kaznu. Čime se opet vraćamo na formiranje djetetove ličnosti u djetinjstvu i odgojni stil u kojem je dijete raslo.

Kome se žrtva može obratiti?

Potrebno se obratiti nekoj  odrasloj osobi od povjerenja, profesoru, prijateljici, terapeutu. Može se anonimno javiti i NPC centu (Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja) na broj 116 006 gdje se uz podršku može dobiti i pravni savjet. Mogu samo dodati da je jako važno da se nasilje riješi ili prijavi što prije jer će žrtva  jedino tako sačuvati svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Naša dvadesetogodišnja sugrađanka iskusila je nasilje u vezi. Anonimno nam je ispričala sve o vezi u kojoj se nasilje dogđalo svakodnevno.

-To je bio odnos u kojem je manipuliranje, ucjenjivanje, ismijavanje mišljenja, ukusa i izbora postalo svakodnevnica. Bilo je i dovoljno nježnosti da nema želje za bijegom i dovoljno poniženja da se stvori želja za prilagodbom i ugađanjem.

---

image
Philippe Turpin/Photononstop Via Afp
---

Koliko među tvojim vršnjacima ima nasilnih djevojaka i kako se njihovo nasilje ispoljava?

Takvo nasilje se većinom ne ispoljava u fizičkom obliku, što ne znači da ga je manje ili da je manje destruktivno. Služe se emotivnim ucjenama, zatajivanjem činjenica, pasivnom agresijom i tišinom. Nasilje sa strane cura nosi određenu stigmu, zbog čega se o takvim situacijama ne razgovara u društvu, niti se prijavljuje. Žensko nasilje nad muškarcem je u društvu manji pokazatelj ženske nezrelosti, a više otkrivanje ugrožene muškosti i sposobnosti. Takav sram neće biti rado prepričan i nasilje se nesmetano nastavlja.

Veća je senzacija i puno glasnija priča kad se uloge obrnu. Društvena želja da se nejaka djevojka zaštiti od nasilnog muškarca prelazi u automatsku reakciju bezuvjetnog povjerenja u žensku stranu priče.

Možeš li sad lakše prepoznati nasilnu osobu?

Da. Nasilje je kada se nezadovoljstvo u odnosu ne rješava iskrenom komunikacijom nego se iz straha koriste alati koji čuvaju ponos, a ne odnos. Kada se ne preuzima odgovornost za vlastite emotivne reakcije i kad je konflikt namjerno stvoren u svrhu da ponizi onog drugog. Mentalno nasilje je teže detektirati od fizičkog jer dolazi u paru s napadnom količinom intime i nježnosti, čime nasilnik osigurava bliskost i održava dobru sliku o sebi. U protivnom, da je nasilnik uvijek nasilan, žrtva ne bi imala ponuđene mane i vrline između kojih se mora odlučiti i ne bi ostala u tom odnosu. Žrtva vjeruje da momenti u kojima je nasilnik nježan su momenti zbog kojih vrijedi ostati.

Jesi li ti ostala?

Nisam!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/ Kathleen Finlay/Image Source Via Afp Dragan Matic Dragan Matic/Cropix/Cropix Philippe Turpin/Photononstop Via Afp Eugenio Marongiu/Cultura Creative Via Afp Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp
Artit Oubkaew/alamy/alamy/profimedia/

Ilustrativna fotografija


Privatni album

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/alarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno-1239944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=02c6d6e7321b13b6119bb94191f1beff652363ec [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Alarmantan+porast+nasilja+me%C4%91u+mladima%21+Donosimo+%C5%A1okantnu+pri%C4%8Du+srednjo%C5%A1kolke+koja+je+bila+u+toksi%C4%8Dnoj+vezi%3A+%E2%80%98Manipuliranje+i+ucjenjivanje+je+bilo+svakodnevno%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Falarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno-1239944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Falarmantan-porast-nasilja-medu-mladima-donosimo-sokantnu-pricu-srednjoskolke-koja-je-bila-u-toksicnoj-vezi-manipuliranje-i-ucjenjivanje-je-bilo-svakodnevno-1239944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SAVJET STRUČNJAKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotSAVJET STRUČNJAKA

Alarmantan porast nasilja među mladima! Donosimo šokantnu priču srednjoškolke koja je bila u toksičnoj vezi: ‘Manipuliranje i ucjenjivanje je bilo svakodnevno‘

Piše Dada Batinić
11. studenog 2022. - 12:20

Alarmantan porast nasilja u osnovnim i srednjim školama ozbiljan je problem s kojim se suočava odgojno-obrazovni kadar, ali i društvo u cjelini. U prošloj je godini u osnovnim i srednjim školama, prema statistikama MUP-a, zabilježeno 176 prijava nasilja. U njima je sudjelovalo 298 počinitelja, od toga 159 osoba u rasponu od 14 do 18 godina. Tijekom ove godine već je zabilježeno 412 prijava nasilja.

Koji su uzroci nasilnog ponašanja i što nasilje jest?

-Trebamo razlikovati sukob od nasilja. Sukob je obostran i ravnopravan te vodi k rješavanju problema.Nasilje je oblik fizičkog ili psihičkog ponašanja jačeg prema slabijem s namjerom da kod drugog izazove strah, nelagodu ili ozljedu. Za razliku od sukoba, nasilje ima ponavljajući karakter-kaže M...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 09:08