stdClass Object ( [id] => 608954 [title] => 'Takve ko ti, u šumu i udri': je li govor mržnje na društvenim mrežama manje štetan od iživljavanja uživo? Ususret Prideu, splitska psihologinja poručuje: Ne vidim pravi smisao parade... [alias] => 39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije osam je godina u Splitu održan prvi dalmatinski gay pride. Na njemu se, u popodnevnim satima na Rivi, okupilo oko 400 osoba iz Splita i okolice, a organizirala ga je udruga za rodnu ravnopravnost Domine. Cilj je okupljenima uz transparente i zastavu LGBTQ zajednice bio prošetati gradom u povorci, no svi znamo kako je događaj u stvari protekao.

Ako ste propustili novinske napise i dosad vam u interesne sfere nije zašla ova tematika, dovoljno je pretražiti ključne pojmove uz riječ "incident" - jer upravo se u to sve pretvorilo 11. lipnja prije točno osam godina.

Bilo bi suludo sada tražiti razloge i secirati zašto je došlo do jednog od najsramotnijih istupa u povijesti grada. Desetak tisuća razularenih "aktivista", protivnika paradi ponosa, okupilo se s namjerom da događaj zaustave, popljuju (doslovce) i fizički naude sudionicima. Novine su u konačnici događaj prozvale "sramotnim", Split je ostao upisan kao grad homofoba, neprijateljski nastrojenih konzervativaca koji se vode "tradicionalnim" vrijednostima. Letjele su pepeljare sa štekata, suzavci, psovke i uvrede.

U gradu fjake, mora, sunčanja i "samo ljubavi" održava se i danas "Pride", deveti po redu. Kroz Split su u ovih devet godina prošle na stotine turista istospolne orijentacije, svi su dočekani s velikim gostoprimstvom. Tenzijama kakve su doživjeli podržavatelji prve parade ponosa nema mjesta u svakodnevnom životu, navodno. Navodno se i konzervativna, tradicionalno dalmatinska sredina "otvara", a tako je i u ostatku Hrvatske. Ili?

Pred nama je deveti Split Pride, organizatorice poručuju: Mi ovdje živimo i ne idemo nigdje! Zajednica pozitivnije reagira, mnogi su nas odlučili podržati, ali ima i više i prijetnji...​

Jedan naš domaći glumac mogao bi potvrditi suprotno, ali na ovu se temu, na naš upit, nije htio, uz ispriku, osvrnuti budući da je odlučio sve ostaviti na društvenim mrežama, gdje je i počelo. Prije tjedan dana Slavko Sobin je, kao i brojne druge slavne osobe, podržao zagrebački "Pride", da bi na svoju bezazlenu fotografiju dobio reakcije kakvima se zasigurno nije nadao.

Komentari poput "zbog ovoga se gubi reputacija" i "što te muž ne drži za ruku" ništa su prema onome "takve ko on mi smo u srednjoj odvukli u šumu i udri". Pitamo se je li ovaj posljednji mnogo bolji od razularenog urlanja tipičnog konzervativca na Rivi prije osam godina? Manje štetan od bačenog suzavca?

Jesu li se stvari u društvu promijenile? Na ovo nam je pitanje odgovor pokušala dati splitska psihologinja i sveučilišna profesorica u mirovini, Mirjana Nazor.

"Jesu li se prava gay osoba u zadnjih nekoliko godina promijenila na bolje, uistinu pouzdano ne znam. Ali čini mi se da je percepcija Pridea „pitomija“. Pod tim mislim da ima manje bojovnih protivnika, dakle onih koji bi kamenjem gađali povorku, a više onih koji toleriraju ili pak ignoriraju to događanje...", kaže nam.

No organizatorice ovogodišnjeg "Pridea", Nikolina Banić i Mirta Barić, požalile su nam se prije samo nekoliko mjeseci na prijetnje smrću koje primaju na dnevnoj bazi, od trenutka kad su objavile na svojoj Facebook stranici da će se povorka održati.

Upoznajte djevojke koje će i ove godine u Splitu organizirati gay paradu: Objavili smo datum kada će povorka proći ulicama i dobili 400 homofobnih uvreda i prijetnji. Iskreno, strahujemo od napada

"Objavili smo datum Pridea i automatski je krenula bujica komentara po Facebooku. Na samo jedan članak s nekoliko rečenica stiglo je četristo homofobnih uvreda", kažu.

Prijetili su im da će ih "zatući letvom", proglašavali "mrtvim lezbačama". Prijetnje su prijavljene, ali budući da se radi o lažnim profilima, nema velike sreće u pokušajima privođenja pojedinaca koji šire govor mržnje društvenim mrežama. Što je najgore, brojne uvrede dolaze i od sve mlađe populacije koja tek otkriva "čari" mreže i skrivanja iza tipkovnice.

Može li održavanje događaja poput "Pridea" pomoći u širenju prihvaćanja u društvu? Manjem "hejtu" preko Instagrama i sličnih platformi?

"Osobno nemam ništa protiv Parade, ali uistinu ne vidim njezin pravi smisao", kaže nam Nazor. "Ta javna manifestacija mnoge samo jednom na godinu podsjeti da među nama ima homoseksualnih osoba koje također imaju pravo na 'normalan' život. Međutim, nisam sigurna da je to najdjelotvorniji put za mijenjanje stanja svijesti kod ljudi. Mislim da bi svakodnevni mali koraci, za koje bismo svi trebali biti zaduženi, bili puno važniji za stvarne promjene u društvu. Svakako bi odgojno obrazovne institucije trebale djecu i mlade odgajati u duhu tolerancije i prihvaćanja različitih različitosti, pa tako i spolne, a suzbijati širenje mržnje i netrpeljivosti", tvrdi.

"Često ističemo kako smo u velikom postotku katolici, ali pri tome kao da zaboravljamo da smo onda i svi djeca Božja. Spolnu orijentaciju ne doživljavam kao nešto čega se treba sramiti, ili se time ponositi. To je naprosto činjenica, neminovnost koju ne biramo", dodaje psihologinja.

Priupitali smo je i što misli o "popularnoj" tvrdnji da su homofobi u stvari prikriveni homoseksualci. Niste ju čuli prvi put.

"Generalizacije bilo koje vrste su redovito netočne, pa tako i ova da su svi homofobi prikriveni homoseksualci. To je pojednostavljivanje situacije. Svakako da ima homofoba koji svojim stavovima i ponašanjem prikrivaju svoju seksualnu orijentaciju, ali sigurno je da ih ima i među heteroseksualnima", zaključuje Nazor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kad bi se ljubav mogla širiti internetom brzo kao mržnja, možda bi bilo dovoljno samo ovako nešto objaviti kao ja sad. Ali znamo svi da to nije tako i zato danas otiđi na #zagrebpride2019 i BUDI ljubav. Ne zajebavaj se s tuđom slobodom. Nemaš nikakva prava na to. Budi ljubav. Stvarno budi ljubav. Šta nije više dosta???

A post shared by Slavko Sobin (@slavkosobin) on

Pokušavajući, na kraju, pronaći odgovor na pitanje mijenjaju li se stvari u društvu ususret toleranciji svake vrste, krećemo li se u smjeru prihvaćanja, a ne "hejta", jer zvuči manje grozno od riječi "mržnja", zapinjali smo i prečesto na društvenim mrežama na komentare kojima je možda bolje i ne davati prostor. Ima i poruka ljubavi, ovo je jedna od njih:

"Kad bi se ljubav mogla širiti internetom brzo kao mržnja, možda bi bilo dovoljno samo ovako nešto objaviti kao ja sad. Ali znamo svi da to nije tako i zato danas otiđi na #zagrebpride2019 i BUDI ljubav. Ne zajebavaj se s tuđom slobodom. Nemaš nikakva prava na to. Budi ljubav. Stvarno budi ljubav. Šta nije više dosta???", napisao je Slavko Sobin prije tjedan dana.

Danas će se okupiti pojedinci iz Splita i okolice sa svojom porukom. Ne zaboravimo da je samo ljubav u pitanju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Promjene u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-15 12:34:40 [created_by] => 3142 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-15 16:44:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-15 13:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/06/15/SD Portal/10012295.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1278" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7720924 Threads: 2 Questions: 1629105253 Slow queries: 4839836 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111220450 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade-608954 [printLink] => /mozaik/zivot/39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade-608954?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243073 [name] => split pride [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split-pride [link] => /tag/split-pride ) [1] => stdClass Object ( [id] => 273836 [name] => Slavko Sobin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-sobin [link] => /tag/slavko-sobin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 468110 [name] => Mirjana Nazor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mirjana-nazor [link] => /tag/mirjana-nazor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Promjene u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Takve ko ti, u šumu i udri': je li govor mržnje na društvenim mrežama manje štetan od iživljavanja uživo? Ususret Prideu, splitska psihologinja poručuje: Ne vidim pravi smisao parade... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3142 [name] => Jelena Vrcelj [username] => jelena-vrcelj [email] => jelena-vrcelj@sd.hr [password] => $2y$10$c9AzlvSFOEGqs2Fct8wnEuNu8B7reprxSnoN0nCg5vuGSv8M7vZeW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jelena-vrcelj-3142 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1660 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e2a652302961d0256cca2c5358c37070?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/15/SD Portal/10012295.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/15/SD Portal/10012295.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije osam je godina u Splitu održan prvi dalmatinski gay pride. Na njemu se, u popodnevnim satima na Rivi, okupilo oko 400 osoba iz Splita i okolice, a organizirala ga je udruga za rodnu ravnopravnost Domine. Cilj je okupljenima uz transparente i zastavu LGBTQ zajednice bio prošetati gradom u povorci, no svi znamo kako je događaj u stvari protekao.

Ako ste propustili novinske napise i dosad vam u interesne sfere nije zašla ova tematika, dovoljno je pretražiti ključne pojmove uz riječ "incident" - jer upravo se u to sve pretvorilo 11. lipnja prije točno osam godina.

Bilo bi suludo sada tražiti razloge i secirati zašto je došlo do jednog od najsramotnijih istupa u povijesti grada. Desetak tisuća razularenih "aktivista", protivnika paradi ponosa, okupilo se s namjerom da događaj zaustave, popljuju (doslovce) i fizički naude sudionicima. Novine su u konačnici događaj prozvale "sramotnim", Split je ostao upisan kao grad homofoba, neprijateljski nastrojenih konzervativaca koji se vode "tradicionalnim" vrijednostima. Letjele su pepeljare sa štekata, suzavci, psovke i uvrede.

U gradu fjake, mora, sunčanja i "samo ljubavi" održava se i danas "Pride", deveti po redu. Kroz Split su u ovih devet godina prošle na stotine turista istospolne orijentacije, svi su dočekani s velikim gostoprimstvom. Tenzijama kakve su doživjeli podržavatelji prve parade ponosa nema mjesta u svakodnevnom životu, navodno. Navodno se i konzervativna, tradicionalno dalmatinska sredina "otvara", a tako je i u ostatku Hrvatske. Ili?

Pred nama je deveti Split Pride, organizatorice poručuju: Mi ovdje živimo i ne idemo nigdje! Zajednica pozitivnije reagira, mnogi su nas odlučili podržati, ali ima i više i prijetnji...​

Jedan naš domaći glumac mogao bi potvrditi suprotno, ali na ovu se temu, na naš upit, nije htio, uz ispriku, osvrnuti budući da je odlučio sve ostaviti na društvenim mrežama, gdje je i počelo. Prije tjedan dana Slavko Sobin je, kao i brojne druge slavne osobe, podržao zagrebački "Pride", da bi na svoju bezazlenu fotografiju dobio reakcije kakvima se zasigurno nije nadao.

Komentari poput "zbog ovoga se gubi reputacija" i "što te muž ne drži za ruku" ništa su prema onome "takve ko on mi smo u srednjoj odvukli u šumu i udri". Pitamo se je li ovaj posljednji mnogo bolji od razularenog urlanja tipičnog konzervativca na Rivi prije osam godina? Manje štetan od bačenog suzavca?

Jesu li se stvari u društvu promijenile? Na ovo nam je pitanje odgovor pokušala dati splitska psihologinja i sveučilišna profesorica u mirovini, Mirjana Nazor.

"Jesu li se prava gay osoba u zadnjih nekoliko godina promijenila na bolje, uistinu pouzdano ne znam. Ali čini mi se da je percepcija Pridea „pitomija“. Pod tim mislim da ima manje bojovnih protivnika, dakle onih koji bi kamenjem gađali povorku, a više onih koji toleriraju ili pak ignoriraju to događanje...", kaže nam.

No organizatorice ovogodišnjeg "Pridea", Nikolina Banić i Mirta Barić, požalile su nam se prije samo nekoliko mjeseci na prijetnje smrću koje primaju na dnevnoj bazi, od trenutka kad su objavile na svojoj Facebook stranici da će se povorka održati.

Upoznajte djevojke koje će i ove godine u Splitu organizirati gay paradu: Objavili smo datum kada će povorka proći ulicama i dobili 400 homofobnih uvreda i prijetnji. Iskreno, strahujemo od napada

"Objavili smo datum Pridea i automatski je krenula bujica komentara po Facebooku. Na samo jedan članak s nekoliko rečenica stiglo je četristo homofobnih uvreda", kažu.

Prijetili su im da će ih "zatući letvom", proglašavali "mrtvim lezbačama". Prijetnje su prijavljene, ali budući da se radi o lažnim profilima, nema velike sreće u pokušajima privođenja pojedinaca koji šire govor mržnje društvenim mrežama. Što je najgore, brojne uvrede dolaze i od sve mlađe populacije koja tek otkriva "čari" mreže i skrivanja iza tipkovnice.

Može li održavanje događaja poput "Pridea" pomoći u širenju prihvaćanja u društvu? Manjem "hejtu" preko Instagrama i sličnih platformi?

"Osobno nemam ništa protiv Parade, ali uistinu ne vidim njezin pravi smisao", kaže nam Nazor. "Ta javna manifestacija mnoge samo jednom na godinu podsjeti da među nama ima homoseksualnih osoba koje također imaju pravo na 'normalan' život. Međutim, nisam sigurna da je to najdjelotvorniji put za mijenjanje stanja svijesti kod ljudi. Mislim da bi svakodnevni mali koraci, za koje bismo svi trebali biti zaduženi, bili puno važniji za stvarne promjene u društvu. Svakako bi odgojno obrazovne institucije trebale djecu i mlade odgajati u duhu tolerancije i prihvaćanja različitih različitosti, pa tako i spolne, a suzbijati širenje mržnje i netrpeljivosti", tvrdi.

"Često ističemo kako smo u velikom postotku katolici, ali pri tome kao da zaboravljamo da smo onda i svi djeca Božja. Spolnu orijentaciju ne doživljavam kao nešto čega se treba sramiti, ili se time ponositi. To je naprosto činjenica, neminovnost koju ne biramo", dodaje psihologinja.

Priupitali smo je i što misli o "popularnoj" tvrdnji da su homofobi u stvari prikriveni homoseksualci. Niste ju čuli prvi put.

"Generalizacije bilo koje vrste su redovito netočne, pa tako i ova da su svi homofobi prikriveni homoseksualci. To je pojednostavljivanje situacije. Svakako da ima homofoba koji svojim stavovima i ponašanjem prikrivaju svoju seksualnu orijentaciju, ali sigurno je da ih ima i među heteroseksualnima", zaključuje Nazor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kad bi se ljubav mogla širiti internetom brzo kao mržnja, možda bi bilo dovoljno samo ovako nešto objaviti kao ja sad. Ali znamo svi da to nije tako i zato danas otiđi na #zagrebpride2019 i BUDI ljubav. Ne zajebavaj se s tuđom slobodom. Nemaš nikakva prava na to. Budi ljubav. Stvarno budi ljubav. Šta nije više dosta???

A post shared by Slavko Sobin (@slavkosobin) on

Pokušavajući, na kraju, pronaći odgovor na pitanje mijenjaju li se stvari u društvu ususret toleranciji svake vrste, krećemo li se u smjeru prihvaćanja, a ne "hejta", jer zvuči manje grozno od riječi "mržnja", zapinjali smo i prečesto na društvenim mrežama na komentare kojima je možda bolje i ne davati prostor. Ima i poruka ljubavi, ovo je jedna od njih:

"Kad bi se ljubav mogla širiti internetom brzo kao mržnja, možda bi bilo dovoljno samo ovako nešto objaviti kao ja sad. Ali znamo svi da to nije tako i zato danas otiđi na #zagrebpride2019 i BUDI ljubav. Ne zajebavaj se s tuđom slobodom. Nemaš nikakva prava na to. Budi ljubav. Stvarno budi ljubav. Šta nije više dosta???", napisao je Slavko Sobin prije tjedan dana.

Danas će se okupiti pojedinci iz Splita i okolice sa svojom porukom. Ne zaboravimo da je samo ljubav u pitanju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade-608954 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ead8b026b0bc6bedcda68b464db36fef3495d4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BTakve+ko+ti%2C+u+%C5%A1umu+i+udri%26%23039%3B%3A+je+li+govor+mr%C5%BEnje+na+dru%C5%A1tvenim+mre%C5%BEama+manje+%C5%A1tetan+od+i%C5%BEivljavanja+u%C5%BEivo%3F+Ususret+Prideu%2C+splitska+psihologinja+poru%C4%8Duje%3A%C2%A0Ne+vidim+pravi+smisao+parade...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade-608954 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-takve-ko-ti-u-sumu-i-udri-39-je-li-govor-mrznje-na-drustvenim-mrezama-manje-stetan-od-izivljavanja-uzivo-ususret-prideu-splitska-psihologinja-porucuje-nbsp-ne-vidim-pravi-smisao-parade-608954 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Promjene u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPromjene u Splitu

'Takve ko ti, u šumu i udri': je li govor mržnje na društvenim mrežama manje štetan od iživljavanja uživo? Ususret Prideu, splitska psihologinja poručuje: Ne vidim pravi smisao parade...

15. lipnja 2019. - 15:59

Prije osam je godina u Splitu održan prvi dalmatinski gay pride. Na njemu se, u popodnevnim satima na Rivi, okupilo oko 400 osoba iz Splita i okolice, a organizirala ga je udruga za rodnu ravnopravnost Domine. Cilj je okupljenima uz transparente i zastavu LGBTQ zajednice bio prošetati gradom u povorci, no svi znamo kako je događaj u stvari protekao.

Ako ste propustili novinske napise i dosad vam u interesne sfere nije zašla ova tematika, dovoljno je pretražiti ključne pojmove uz riječ "incident" - jer upravo se u to sve pretvorilo 11. lipnja prije točno osam godina.

Bilo bi suludo sada tražiti razloge i secirati zašto je došlo do jednog od najsramotnijih istupa u povijesti grada. Desetak tisuća razularenih "aktivista", protivnika paradi ponosa, okupilo se s namjerom da događaj zau...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:32