StoryEditorOCM
ZdravljeLJUDSKA PSIHA

Znanstvenici objavili: ‘Uložili smo golem napor da bismo otkrili što to povezuje tehnologiju i dobrobit pojedinca...‘

Piše HINA
5. prosinca 2023. - 08:23

Rezultati istraživanja koja su provedena posljednjih godina pokazali su velik utjecaj stalnog klikanja i ‘doomscrolanja‘ na mentalno zdravlje, a mnoge studije ukazuju na to da upravo društveni mediji i mreže, poput Instagrama i Tiktoka mogu posebno štetiti korisnicima, osobito onima u tinejdžerskoj dobi.

No jedno od najopsežnijih istraživanja o mentalnom zdravlju i korištenju interneta, Oxford Internet Institutea ukazuje na to da zapravo nema čvrstih dokaza koji bi povezali internet s negativnim utjecajem na ljudsku psihu. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Oxford upućuje na to da nema previše istine u informacijama o povezanosti intenzivnog surfanja i lošeg mentalnog zdravlja, odnosno da ne postoji ništa što bi to moglo potvrditi.

Britanska studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical Psychological Science otkrila je da je "povezanost korištenja interneta i psihološke dobrobiti u najgorem slučaju - mala." "Uložili smo golem napor da bismo otkrili što to povezuje tehnologiju i dobrobit pojedinca, no vezu nismo uspjeli pronaći", kazao je Andrew Przybylski, profesor s Oxforda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:25