stdClass Object ( [id] => 1233130 [title] => Užasno vas je sram kad vas krene svrbjeti na javnom mjestu, probali ste sve i slabo pomaže? Ovo je detaljan vodič kako izaći na kraj s jednom od najprisutnijih tegoba [alias] => uzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

‘Bolujete‘ li od hemoroida najčešće patite pritajeno dok god možete izdržati, ali budite sigurni da niste sami. Svaka druga osoba do 50 godina starosti već ima određene probleme s hemoroidima. I tako dok hodate i u tišini razmišljate o svom problemu, sigurno ćete biti okruženi mnogim "istomišljenicima". Hemoroidi su jedan od sve češćih zdravstvenih problema suvremenog svijeta, ali nisu omiljena tema za razgovor uz kavicu, osim ako nemate iste simptome kao i vaš sugovornik, a i onda je to više šapćući razgovor.

Simpatičan izraz "pain in the ass" sasvim dovoljno govori o kakvoj se muci radi. Pojava novih slučajeva je 2:1000 ljudi, često se javljaju kod trudnica, potom kod osoba koji imaju sjedalački način života, malo se kreću i pate od zatvora. Postoji i genetska sklonost ovoj bolesti pa ako je netko od roditelja patio od hemoroida, veća je šansa da i potomci obole. Simptomi hemoroida često mogu prikriti daleko ozbiljniju bolest i stoga ne treba odgađati odlazak na pregled i početak liječena koje treba biti stručno i ozbiljno. A o besmislenoj izjavi "to su sigurno samo hemoroidi" ne treba ni govoriti, iako je često izgovore i obiteljski liječnici, kako bi umirili svoje zabrinute pacijente.

---

image
Mint Images/Mint Images Via Afp
---

Alarm - krv u stolici!

- Nerijetko u moju specijalističku ordinaciju dolaze uplašeni pacijenti koji odmah s vrata, panično navode problem koji ih dovodi - pojava krvi u stolici, kaže nam Emeritus prof. dr.sc. Izet Hozo, specijalist gastroenterolog s dugogodišnjim iskustvom u liječenju ove bolesti, koji je za sve one koji imaju problem, a o njemu šute, ili njegovo rješavanje odgađaju, otkrio što možemo učiniti preventivno, ali i kako se hemoroidi danas liječe najnovijom metodom.

- Da se razumijemo, pojava krvi u stolici zaista je alarmni simptom i nitko na to nije indiferentan jer se odmah pomišlja na onu najgoru mogućnost - rak debelog crijeva. Srećom, to je u ovoj situaciji najrjeđa mogućnost. Brojni su razlozi pojave krvi u stolici, ali odmah moram umiriti čitatelje. Naime, u 90 posto slučajeva razlozi nisu opasni i relativno se lako liječe, ali zbog onih 10 posto razloga moramo itekako biti oprezni.

Navest ću najčešće razloge pojave minimalne, nekad i obilnije, količine svijetlocrvene krvi u stolici. To su najčešće upravo hemoroidi, ali mogu biti i promjene u debelom crijevu kao što su polipi, fisure (rascjep sluznice), proširenje krvnih žilica, ali i rak debelog crijeva, pa se na njih posumnja tek nakon isključenja hemoroida kao uzroka, pojašnjava dr. Hozo. Otkriva i da boja krvi ukazuje na približno mjesto krvarenja, pa je tako crna stolica, obično uzrokovana krvarenjem iz gornjih dijelova probavnog sustava (jednjak, želudac, dvanastopalačno crijevo), tamno-malinasta iz tankog, crijeva, ili početnog dijela debelog crijeva, a svjetlocvrena krv koja se pojavi na početku stolice, na obrisku, ili kaplje iz čmara tijekom napinjanja je skoro siguran znak hemoroida.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Dakako, ta se sumnja mora potvrditi liječničkim pregledom. Međutim, u medicini 2+2 nije uvijek 4, pa se može uz hemoroide istodobno pojaviti i karcinom debelog crijeva, koji je prikriven slikom hemoroidalnog krvarenja, tako da moramo misliti i na tu mogućnost. Upravo takav sam slučaj imao kod mlađeg pacijenta koji je zaista dugo vremena imao hemoroide i liječen kirurški, stanje mu se smirilo nakon operacije. Nakon izvjesnog vremena se stanje pogoršalo rodbina ga je dovela u teškom stanju. K meni je došao blijed, ispaćen, uz znakove anemije, kolonoskopija je ukazala na tumorsku masu, a uzorci sluznice su potvrdili karcinom, ilustrira dr. Hozo.

Slabija kvaliteta života

Hemoriodi su prilično neugodna boljka, snižavaju kvaliteta života, jer oboljeli imaju niz poteškoća glede prehrane, sužen im izbor hrane jer trebaju izbjegavati namirnice koje nadražuje i izazivaju upalu hemoroida, pogoršavaju im se simptomi tijekom dugotrajnog putovanja, otežano im održavanje osobne higijene i slično.

Kod nekih osoba, hemoroidi protiču bez simptoma, bezbolni su,s vremenom se skvrče i ne dovode do zdravstvenih tegoba. Međutim, nagli razvoj i upala hemoroida rezultiraju vrlo neugodnim i bolnim simptomima: osoba ne može sjediti zbog izrazite boli, ponekad nakon krvarenja iz hemoroida nastupa kratkotrajno olakšanje. Naime, prepunjeni i upaljeni hemoroid prsne, čime se smanji bol ali i otvori put infekciji, stoga treba biti posebno oprezan poradi moguće infekcije bakterijama iz stolice među kjima je tvrdokorna Echerichia coli.

---

image
Lemoine/Bsip Via Afp
---

- Što su zapravo hemoroidi?

- Po definiciji hemoroidi predstavljaju proširenje vjenaca venskih krvnih žila na izlazu debelog crijeva (anus-čmar), te se nazivaju vanjski hemoroidi, a mogu se pojaviti unutar analnog kanala, unutarnji hemoroidi. Oni mogu postojati odvojeno, ali mogu biti udruženi i vanjski i unutarnji istodobno. Preme veličini hemoroidi se dijele u 4 stupnja o kojim ovisi i način liječenja.

- Jesu li neke osobe sklonije ovoj bolesti?

- Uz genetsku sklonost nastanku hemoroida, brojni su drugi uzroci nastanka hemoroida. Većina trudnica poradi pritiska uvećane maternice, zatvora i naprezanja prilikom defekacije, a naročito tijekom poroda ako duže traju trudovi, sve može rezultirati hemoroidima koji kod većine ostaju i nakon poroda. Neke profesije koje su tijekom posla stalno u stojećem ili sjedećem položaju (konobari, činovnici i sl) imaju veću šansu da razviju hemoroide, debele osobe također.

Posebno su česti hemoroidi kod osoba koje pate od zatvora i suhih tvrdih stolica zbog kojih se moraju jako naprezati i tiskati da bi je ispraznili, što opet dovodi do hemoroida. Sklonost pretjeranoj upotrebi začina (papar, ljuta paprika i sl..) hrane (kulen, mađarski gulaš, fiš paprikaš) također mogu dovesti do pojave hemoroida zbog iritacije analne regije.

---

image
Marko Todorov/Cropix
---

Kako zatvor, tako i proljev zbog napinjanja i stolice koja iritira, može dovesti do hemoroida. Žurba ujutro, radi odlaska na posao, nastojanje da se čin defekacije obavi u kućnom WC-u počesto rezultira fijaskom, pojavom hemoroida i razvojem zatvora. Slično, na poslu, većina žena hotimično zatomi refleks defekacije ne želeći, iz društvenih obzira, dugo zadržavanje u WC-u što dovodi do potpunog gašenja refleksa, konačno do razvoja zatvora i hemoroida.

- Kako se hemoroidi dijagnosticiraju?

- Većina oboljelih se samodijagnosticiraju: nakon neugodnog osjećaja oko čmara, sami napipaju elastičnu i bolnu baloticu, što im je dovoljno za dijagnozu. Pojedini pacijenti/ce se zbog sramežljivosti ne javljaju liječniku nego se preko google-doktora ili preko oglasa iz tiska liječe "specijalnim mastima" i biljnim pripravcima za tu svrhu. Kako se radi o relativno čestom i benignom oboljenju, kod dobrog broja pacijenata uz promjenu životnih navika i uz dobru higijenu tegobe se, nerijetko, spontano povuku.

Međutim, da bi se zaista postavila točna dijagnoza potreban je jednostavni pregled liječnika opće prakse, tzv. digitorektalni pregled. Pacijent leži na boku, liječnik pregleda područje anusa, i tada sa rukavicom premazanom vazelinom, kažiprstom polagano opipa ulaz u debelo crijevo i okolne strukture (prostata kod muškarca, maternica kod žene) i obavezno pogleda stolicu, njenu boju, konzistenciju i eventualnu pojavu krvi ili sluzi.

Ako je klinička slika sumnjiva, ponekad samo digitorektalni pregled nije dovoljan, nužna je konzultacija specijaliste gastroenterologa ili proktologa. U tu se svrhu pacijent pripremi čišćenjem crijeva za rektoskopski pregled, u koljeno-lakatnom položaju kada se krutim rektoskopom, sada češće fleksibilnim, kolonoskopom, pregleda područje završnog debelog crijeva. Pregled se vrši kod mlađih osoba, češće kod žena kojima su tegobe ostale nakon poroda, a koji nemaju u obitelji bolest debelog crijeva. U većini slučajeva, posebno kod starijih, se ne radi samo rektoskopija nego se koristi ta prilika i učini totalna kolonoskopija odnosno pregled cijelog debelog crijeva.

---

image
/Shutterstock
---

- Koje su nam metode liječenja na raspolaganju, ako preskočimo samoliječenje koje ste upravo spomenuli?

- Veliki broj pacijenata iz razloga stidljivosti se ne javlja liječniku radi neugodnih pretraga koje slijede. Ponekad samoliječenje rezultira poboljšanjem, ali znam dosta slučajeva zbog kojeg su "liječenja" pacijenti debelo kasnili i dopustili razvoj opasnih stanja kao što su tumor analne regije, Crohnova bolest koja često daje slične simptome, fistule i fisure. A dijapazon liječenja je širok i obuhvaća: lokalno liječenje medicinskim pripravcima (oblozi, masti čepići), promjena načina prehrane, striktni dijetalni režim, redukcija tjelesne težine, svakodnevna tjelovježba jer ne zaboravimo - kad se kreće tijelo, kreću se i crijeva! U liječenju nikako ne treba zanemariti regulaciju stolice, odnosno zatvor, zbog toga što tvrda, voluminozna, suha stolica redovito dovodi do prskanja hemoroida i krvarenja, stoga treba prakticirati nekoliko korisnih savjeta za ublažavanje tegoba.

- Kada se mogu liječiti ambulantno, a kad je nužno kirurško liječenje?

- Ambulantno se mogu liječiti unutrašnji hemoroidi prvog i drugog stupnja, a ponekad i početni hemoroidi trećeg stupnja.Najčešći ambulantni zahvati su podvezivanje hemoroida (Barron gumi ligature), infracrvena (IC) koagulacija i sklerozacija (klasična i uz pomoć pjene). Ipak, hemoroidi trećeg stupnja najčešće zahtijevaju kirurško liječenje.

Kad govorimo o liječenju, nekirurške metode ne liječe hemoroide, već ih samo zalječuju. Naime, proširene krvne žile zasad nije moguće smanjiti lijekovima i mastima, pogotovo ne tako da bi izravno djelovale samo na hemoroide, ali u većini slučajeva povoljno djeluju pogotovo u početnom stupnju hemoroidalnih tegoba. Potpuno izlječenje jamči jedino neka od kirurških tehnika. Ne postoji sto posto uspješna i bezbolna tehnika; ne podnosimo svi podjednako bol, niti je svaka bolest ista. Nadalje, već i sama činjenica da postoji puno tehnika govori da niti jedna nije idealna. Nema smisla detaljno obrazlagati pojedine tehnike, jer ovisno o stupnju razvoja hemoroida preporuča se pojedini odgovarajući zahvat.

Pri odluci i odabiru odgovarajuće tehnike valja izbjegavati slatkorječiva jamstva u sigurno izlječenje bez komplikacija jer takvo nešto ne postoji. Najefikasnija je klasična operacija po Milligan Morganu (otvorena tehnika). Danas postoje varijacije uz korištenje raznih instrumenata, što zahvat čine podnošljivijim.

No jednu dilemu treba razjasniti zbog čestih upita i nejasnoća – THD i HAL RAR su potpuno iste tehnike kod kojih se koristi aparatura različitih proizvođača. U svakom slučaju, za početak se treba odlučiti za pregled, a tek onda za pojedini zahvat.

Većinu zahvata je moguće učiniti u lokalnoj anesteziji, što se često radi u ordinacijama privatne medicine iz čisto praktičnih i ekonomskih razloga. HAL-RAR (THD) je već spomenuta hemoroidopeksija, dok je PPH (Procedure for Prolapse and Haemorrhoids stapled anopexy) operativni zahvat pri kojem se kružnim staplerom presijeca dio sluznice. Kod klasične hemoroidektomije se u potpunosti izreže tkivo povećanih vanjskih i unutrašnjih hemoroida. Postoperativna bol nakon klasične operacije hemoroida je jedna od najgorih.

---

image

Gastroenteorolog dr. Izet Hozo.
 

Ante Cizmic/Cropix
---

- Postoji i laserska metoda liječenja, koje su njene prednosti?

- Laserska hemoroidoplastika je najnovija metoda liječenja hemoroida kojom se koristi laserska energija za zatvaranje hemoroidalnih arterija i čvorova iznutra, uz očuvanje sluznice i analnog sfinktera. Rezultat je smanjivanje tkiva hemoroidalnog čvora, maksimalno očuvanje mišića i sluznice analnog kanala te obnova prirodne i anatomske strukture, što predstavlja veliku prednost u odnosu na klasične operacijske zahvate.

Oporavak je podnošljiviji jer, za razliku od klasičnih operacija, nema velikih rezova niti otvorenih rana. Postoperacijska bol znatno je manja i pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima nakon kratkog vremena. No, sve informacije o terapijskom procesu informativne su naravi te ne mogu zamijeniti liječnički pregled, niti je preporučljivo na osnovu pisanih informacija samoinicijativno odrediti način liječenja. Dakle, ako su prisutni neki od navedenih simptoma, nije uputno odlagati specijalistički pregled, poručuje dr. Hozo.

---

Četiri stupnja

U prvom stupnju hemoroidi su samo malo uvećani i mogu se otkriti jedino anoskopijom ili rektoskopijom. Rijetko se pojavljuje svijetlocrvena krv u stolici i to tijekom naprezanja, u većini slučajeva su bezbolni, ostaju u kanalu;

Drugi stupanj hemoroida - zbog povećanja hemoroidi dosežu završetak kanala, ali se i vraćaju spontano, osjećaj je stranog tijela, krvarenje i svrbež su češći;

Treći stupanj su hemoroidi toliko veliki da prolazi vani (prolabiraju) ali ih bolesnik može sam vratiti pritiskom prsta, pri pregledu se odmah vide kao plavkaste izbočine iz čmara, često je krvarenje, curenje sadržaja iz crijeva, crvenilo okolne kože;

Četvrti, je najteži stupanj, kada se hemoroidi toliko povećaju i zaglave, ne mogu se spontano niti uz pomoć, vratiti nazad te je nužna liječnička pomoć zbog brojnih komplikacija koje donose: otežana defekacija, krvarenje, anemija i sl. Obično završavaju operacijom.

---

---

Savjeti koji mogu pomoći:

- Ne treba čekati nego otići na toalet odmah čim se osjeti potreba za pražnjenjem crijeva jer čekanje stvara pritisak na rektalno područje;

- Izbjegavati pretjerano stiskanje, opustiti se i pustiti neka stolica se prazni prirodno;

- Ne treba zadržavati dah pri obavljanju nužde;

- Dugotrajno sjedenje općenito nije dobro za zdravlje, a posebice za bolesnike sa hemoroidalnom bolesti, tijekom dana i radnog vremena treba svako malo ustajati i "protegnut noge";

Prehrambeni savjeti kod hemoroidalnih tegoba i zatvora:

- Konzumacija hrane s puno vlakana – cjelovite žitarice poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suho voće, mahunarke,blitva, špinat, sirovo voće, salate, općenito hrana sa dosta celuloznih vlakana;

- Izbjegavanje nezdrave hrane – pekarski proizvodi, grickalice, sladoled, gazirana pića;

- Pijenje dostatnih količina vode – 8 do 10 čaša dnevno;

- Prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni kod tvrde stolice, najčešće se preporučaju prirodni preparati koji sadrže psyllium koji ima sposobnost da 20 puta poveća volumen u crijevima, povuče vodu u crijeva i razmekšava stolicu;

- Treba izbjegavati dugotrajnu upotrebu laksativa, u početku rješavaju zatvor jer izazivaju proljev, međutim nadražuju hemoroide, a u konačnici oslabe refleks defekacije;

- Svakako izbjegavati ljutu i začinjenu hranu, papar, ljuta paprika i sl.;

- Kod lakše upale hemoroida preporuča se unos veće količine tekućine, prehrana bogata vlaknima, regulacije stolice, omekšivači stolice, oblozi i mirovanje u akutnoj fazi čime se smiruju simptomi i rješava upala. Nadalje, korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena toplih kupki nekoliko puta dnevno;

- Kombinirane kreme ili čepići (u svom sastavu uključuju lokalni anestetik) značajno pomažu smanjenju otoka i boli, a dodatkom antikoagulantnog sredstva često se pokušava ubrzati proces resorpcije tromba iz hemoroidalnog čvora. Najveći broj slučajeva hemoroidalne bolesti rješava se ambulantno, ponekad je stanje takvo da zahtjeva kiruršku intervenciju.

- Pri liječenju unutarnjih hemoroida s krvarenjem i znakovima prolapsa i krvarenjem može se koristiti injekcijska sklerozantna terapija. Sklerozantno sredstvo (sredstvo koje skvrčava hemoroide) se aplicira u podsluznicu, i to iznad povećanih hemoroidalnih čvorova. Slični se rezultati dobivaju modernim metodama (koagulacijom uz uporabu "vruće elektrode" te bipolarnom elektrokoagulacijom, te laserskom koagulacijom).

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI NEUGODNJAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TEŠKI NEUGODNJAK 2 0 12294 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-13 08:33:41 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-17 11:48:39 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2022-10-17 10:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 109 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Užasno vas je sram kad vas krene češati na javnom mjestu, probali ste sve i slabo pomaže? Ovo je detaljan vodič kako izaći na kraj s jednom od najprisutnijih tegoba [metakey] => hemoroidi, izet hozo, krv u stolici [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23614885.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23593134.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23593196.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/11812240.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23467131.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23361265.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23107418.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23593131.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23593132.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","\/Shutterstock","Mint Images\/Mint Images Via Afp","Ante Cizmic\/Cropix","Darko Tomas\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Darko Tomas\/","Lemoine\/Bsip Via Afp","Voisin\/Phanie Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Gastroenteorolog dr. Izet Hozo.
\n\u00a0<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["49:33","43:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_23614885_1920.jpg":"1920x1080","k_23614885_1280.jpg":"1280x1280","k_23614885_1024.jpg":"1024x1024","k_23614885_640.jpg":"640x640","k_23614885_480.jpg":"480x480","k_23614885_340.jpg":"340x340","k_23614885_220.jpg":"220x220","o_23614885_1280.jpg":"1280x960","o_23614885_1024.jpg":"1024x768","o_23614885_640.jpg":"640x480","o_23614885_480.jpg":"480x360","o_23614885_340.jpg":"340x255","o_23614885_220.jpg":"220x165","h_23614885_1280.jpg":"1280x854","h_23614885_1024.jpg":"1024x683","h_23614885_640.jpg":"640x427","h_23614885_480.jpg":"480x320","h_23614885_340.jpg":"340x227","h_23614885_220.jpg":"220x147","pp_23614885_1280.jpg":"1280x1628","pp_23614885_1024.jpg":"1024x1303","pp_23614885_640.jpg":"640x814","pp_23614885_480.jpg":"480x611","pp_23614885_340.jpg":"340x432","pp_23614885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23593134_1920.jpg":"1920x1080","k_23593134_1280.jpg":"1280x1280","k_23593134_1024.jpg":"1024x1024","k_23593134_640.jpg":"640x640","k_23593134_480.jpg":"480x480","k_23593134_340.jpg":"340x340","k_23593134_220.jpg":"220x220","o_23593134_1280.jpg":"1280x853","o_23593134_1024.jpg":"1024x682","o_23593134_640.jpg":"640x426","o_23593134_480.jpg":"480x320","o_23593134_340.jpg":"340x226","o_23593134_220.jpg":"220x146","h_23593134_1280.jpg":"1280x854","h_23593134_1024.jpg":"1024x683","h_23593134_640.jpg":"640x427","h_23593134_480.jpg":"480x320","h_23593134_340.jpg":"340x227","h_23593134_220.jpg":"220x147","pp_23593134_1280.jpg":"1280x1628","pp_23593134_1024.jpg":"1024x1303","pp_23593134_640.jpg":"640x814","pp_23593134_480.jpg":"480x611","pp_23593134_340.jpg":"340x432","pp_23593134_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2889","hd_23593196_1920.jpg":"1920x1080","k_23593196_1280.jpg":"1280x1280","k_23593196_1024.jpg":"1024x1024","k_23593196_640.jpg":"640x640","k_23593196_480.jpg":"480x480","k_23593196_340.jpg":"340x340","k_23593196_220.jpg":"220x220","o_23593196_1280.jpg":"1280x1926","o_23593196_1024.jpg":"1024x1540","o_23593196_640.jpg":"640x963","o_23593196_480.jpg":"480x722","o_23593196_340.jpg":"340x511","o_23593196_220.jpg":"220x331","h_23593196_1280.jpg":"1280x854","h_23593196_1024.jpg":"1024x683","h_23593196_640.jpg":"640x427","h_23593196_480.jpg":"480x320","h_23593196_340.jpg":"340x227","h_23593196_220.jpg":"220x147","pp_23593196_1280.jpg":"1280x1628","pp_23593196_1024.jpg":"1024x1303","pp_23593196_640.jpg":"640x814","pp_23593196_480.jpg":"480x611","pp_23593196_340.jpg":"340x432","pp_23593196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_11812240_1920.jpg":"1920x1080","k_11812240_1280.jpg":"1280x1280","k_11812240_1024.jpg":"1024x1024","k_11812240_640.jpg":"640x640","k_11812240_480.jpg":"480x480","k_11812240_340.jpg":"340x340","k_11812240_220.jpg":"220x220","o_11812240_1280.jpg":"1280x800","o_11812240_1024.jpg":"1024x640","o_11812240_640.jpg":"640x400","o_11812240_480.jpg":"480x300","o_11812240_340.jpg":"340x212","o_11812240_220.jpg":"220x137","h_11812240_1280.jpg":"1280x854","h_11812240_1024.jpg":"1024x683","h_11812240_640.jpg":"640x427","h_11812240_480.jpg":"480x320","h_11812240_340.jpg":"340x227","h_11812240_220.jpg":"220x147","pp_11812240_1280.jpg":"1280x1628","pp_11812240_1024.jpg":"1024x1303","pp_11812240_640.jpg":"640x814","pp_11812240_480.jpg":"480x611","pp_11812240_340.jpg":"340x432","pp_11812240_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23467131_1920.jpg":"1920x1080","k_23467131_1280.jpg":"1280x1280","k_23467131_1024.jpg":"1024x1024","k_23467131_640.jpg":"640x640","k_23467131_480.jpg":"480x480","k_23467131_340.jpg":"340x340","k_23467131_220.jpg":"220x220","o_23467131_1280.jpg":"1280x854","o_23467131_1024.jpg":"1024x683","o_23467131_640.jpg":"640x427","o_23467131_480.jpg":"480x320","o_23467131_340.jpg":"340x227","o_23467131_220.jpg":"220x146","h_23467131_1280.jpg":"1280x854","h_23467131_1024.jpg":"1024x683","h_23467131_640.jpg":"640x427","h_23467131_480.jpg":"480x320","h_23467131_340.jpg":"340x227","h_23467131_220.jpg":"220x147","pp_23467131_1280.jpg":"1280x1628","pp_23467131_1024.jpg":"1024x1303","pp_23467131_640.jpg":"640x814","pp_23467131_480.jpg":"480x611","pp_23467131_340.jpg":"340x432","pp_23467131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23361265_1920.jpg":"1920x1080","k_23361265_1280.jpg":"1280x1280","k_23361265_1024.jpg":"1024x1024","k_23361265_640.jpg":"640x640","k_23361265_480.jpg":"480x480","k_23361265_340.jpg":"340x340","k_23361265_220.jpg":"220x220","o_23361265_1280.jpg":"1280x853","o_23361265_1024.jpg":"1024x682","o_23361265_640.jpg":"640x426","o_23361265_480.jpg":"480x320","o_23361265_340.jpg":"340x226","o_23361265_220.jpg":"220x146","h_23361265_1280.jpg":"1280x854","h_23361265_1024.jpg":"1024x683","h_23361265_640.jpg":"640x427","h_23361265_480.jpg":"480x320","h_23361265_340.jpg":"340x227","h_23361265_220.jpg":"220x147","pp_23361265_1280.jpg":"1280x1628","pp_23361265_1024.jpg":"1024x1303","pp_23361265_640.jpg":"640x814","pp_23361265_480.jpg":"480x611","pp_23361265_340.jpg":"340x432","pp_23361265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23107418_1920.jpg":"1920x1080","k_23107418_1280.jpg":"1280x1280","k_23107418_1024.jpg":"1024x1024","k_23107418_640.jpg":"640x640","k_23107418_480.jpg":"480x480","k_23107418_340.jpg":"340x340","k_23107418_220.jpg":"220x220","o_23107418_1280.jpg":"1280x854","o_23107418_1024.jpg":"1024x683","o_23107418_640.jpg":"640x427","o_23107418_480.jpg":"480x320","o_23107418_340.jpg":"340x227","o_23107418_220.jpg":"220x146","h_23107418_1280.jpg":"1280x854","h_23107418_1024.jpg":"1024x683","h_23107418_640.jpg":"640x427","h_23107418_480.jpg":"480x320","h_23107418_340.jpg":"340x227","h_23107418_220.jpg":"220x147","pp_23107418_1280.jpg":"1280x1628","pp_23107418_1024.jpg":"1024x1303","pp_23107418_640.jpg":"640x814","pp_23107418_480.jpg":"480x611","pp_23107418_340.jpg":"340x432","pp_23107418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23593131_1920.jpg":"1920x1080","k_23593131_1280.jpg":"1280x1280","k_23593131_1024.jpg":"1024x1024","k_23593131_640.jpg":"640x640","k_23593131_480.jpg":"480x480","k_23593131_340.jpg":"340x340","k_23593131_220.jpg":"220x220","o_23593131_1280.jpg":"1280x853","o_23593131_1024.jpg":"1024x682","o_23593131_640.jpg":"640x426","o_23593131_480.jpg":"480x320","o_23593131_340.jpg":"340x226","o_23593131_220.jpg":"220x146","h_23593131_1280.jpg":"1280x854","h_23593131_1024.jpg":"1024x683","h_23593131_640.jpg":"640x427","h_23593131_480.jpg":"480x320","h_23593131_340.jpg":"340x227","h_23593131_220.jpg":"220x147","pp_23593131_1280.jpg":"1280x1628","pp_23593131_1024.jpg":"1024x1303","pp_23593131_640.jpg":"640x814","pp_23593131_480.jpg":"480x611","pp_23593131_340.jpg":"340x432","pp_23593131_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23593132_1920.jpg":"1920x1080","k_23593132_1280.jpg":"1280x1280","k_23593132_1024.jpg":"1024x1024","k_23593132_640.jpg":"640x640","k_23593132_480.jpg":"480x480","k_23593132_340.jpg":"340x340","k_23593132_220.jpg":"220x220","o_23593132_1280.jpg":"1280x1920","o_23593132_1024.jpg":"1024x1536","o_23593132_640.jpg":"640x960","o_23593132_480.jpg":"480x720","o_23593132_340.jpg":"340x510","o_23593132_220.jpg":"220x330","h_23593132_1280.jpg":"1280x854","h_23593132_1024.jpg":"1024x683","h_23593132_640.jpg":"640x427","h_23593132_480.jpg":"480x320","h_23593132_340.jpg":"340x227","h_23593132_220.jpg":"220x147","pp_23593132_1280.jpg":"1280x1628","pp_23593132_1024.jpg":"1024x1303","pp_23593132_640.jpg":"640x814","pp_23593132_480.jpg":"480x611","pp_23593132_340.jpg":"340x432","pp_23593132_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7962652 Threads: 10 Questions: 1590720980 Slow queries: 4859666 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112296593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/uzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba-1233130 [printLink] => /mozaik/zdravlje/uzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba-1233130?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 294728 [name] => hemoroidi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hemoroidi [link] => /tag/hemoroidi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423696 [name] => Izet Hozo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izet-hozo [link] => /tag/izet-hozo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 694313 [name] => krv u stolici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-17 12:17:11 [main_article_id] => 0 [alias] => krv-u-stolici [link] => /tag/krv-u-stolici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 339996 [name] => hemeroidi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hemeroidi [link] => /tag/hemeroidi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI NEUGODNJAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Užasno vas je sram kad vas krene svrbjeti na javnom mjestu, probali ste sve i slabo pomaže? Ovo je detaljan vodič kako izaći na kraj s jednom od najprisutnijih tegoba [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23614885.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23614885.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23593134.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23593196.jpg [title] => Mint Images/Mint Images Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/11812240.jpg [title] =>

Gastroenteorolog dr. Izet Hozo.
 

Ante Cizmic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23467131.jpg [title] => Darko Tomas/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23361265.jpg [title] => Marko Todorov/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23107418.jpg [title] => Darko Tomas/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23593131.jpg [title] => Lemoine/Bsip Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23593132.jpg [title] => Voisin/Phanie Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

‘Bolujete‘ li od hemoroida najčešće patite pritajeno dok god možete izdržati, ali budite sigurni da niste sami. Svaka druga osoba do 50 godina starosti već ima određene probleme s hemoroidima. I tako dok hodate i u tišini razmišljate o svom problemu, sigurno ćete biti okruženi mnogim "istomišljenicima". Hemoroidi su jedan od sve češćih zdravstvenih problema suvremenog svijeta, ali nisu omiljena tema za razgovor uz kavicu, osim ako nemate iste simptome kao i vaš sugovornik, a i onda je to više šapćući razgovor.

Simpatičan izraz "pain in the ass" sasvim dovoljno govori o kakvoj se muci radi. Pojava novih slučajeva je 2:1000 ljudi, često se javljaju kod trudnica, potom kod osoba koji imaju sjedalački način života, malo se kreću i pate od zatvora. Postoji i genetska sklonost ovoj bolesti pa ako je netko od roditelja patio od hemoroida, veća je šansa da i potomci obole. Simptomi hemoroida često mogu prikriti daleko ozbiljniju bolest i stoga ne treba odgađati odlazak na pregled i početak liječena koje treba biti stručno i ozbiljno. A o besmislenoj izjavi "to su sigurno samo hemoroidi" ne treba ni govoriti, iako je često izgovore i obiteljski liječnici, kako bi umirili svoje zabrinute pacijente.

---

image
Mint Images/Mint Images Via Afp
---

Alarm - krv u stolici!

- Nerijetko u moju specijalističku ordinaciju dolaze uplašeni pacijenti koji odmah s vrata, panično navode problem koji ih dovodi - pojava krvi u stolici, kaže nam Emeritus prof. dr.sc. Izet Hozo, specijalist gastroenterolog s dugogodišnjim iskustvom u liječenju ove bolesti, koji je za sve one koji imaju problem, a o njemu šute, ili njegovo rješavanje odgađaju, otkrio što možemo učiniti preventivno, ali i kako se hemoroidi danas liječe najnovijom metodom.

- Da se razumijemo, pojava krvi u stolici zaista je alarmni simptom i nitko na to nije indiferentan jer se odmah pomišlja na onu najgoru mogućnost - rak debelog crijeva. Srećom, to je u ovoj situaciji najrjeđa mogućnost. Brojni su razlozi pojave krvi u stolici, ali odmah moram umiriti čitatelje. Naime, u 90 posto slučajeva razlozi nisu opasni i relativno se lako liječe, ali zbog onih 10 posto razloga moramo itekako biti oprezni.

Navest ću najčešće razloge pojave minimalne, nekad i obilnije, količine svijetlocrvene krvi u stolici. To su najčešće upravo hemoroidi, ali mogu biti i promjene u debelom crijevu kao što su polipi, fisure (rascjep sluznice), proširenje krvnih žilica, ali i rak debelog crijeva, pa se na njih posumnja tek nakon isključenja hemoroida kao uzroka, pojašnjava dr. Hozo. Otkriva i da boja krvi ukazuje na približno mjesto krvarenja, pa je tako crna stolica, obično uzrokovana krvarenjem iz gornjih dijelova probavnog sustava (jednjak, želudac, dvanastopalačno crijevo), tamno-malinasta iz tankog, crijeva, ili početnog dijela debelog crijeva, a svjetlocvrena krv koja se pojavi na početku stolice, na obrisku, ili kaplje iz čmara tijekom napinjanja je skoro siguran znak hemoroida.

---

image
Darko Tomas/Cropix
---

Dakako, ta se sumnja mora potvrditi liječničkim pregledom. Međutim, u medicini 2+2 nije uvijek 4, pa se može uz hemoroide istodobno pojaviti i karcinom debelog crijeva, koji je prikriven slikom hemoroidalnog krvarenja, tako da moramo misliti i na tu mogućnost. Upravo takav sam slučaj imao kod mlađeg pacijenta koji je zaista dugo vremena imao hemoroide i liječen kirurški, stanje mu se smirilo nakon operacije. Nakon izvjesnog vremena se stanje pogoršalo rodbina ga je dovela u teškom stanju. K meni je došao blijed, ispaćen, uz znakove anemije, kolonoskopija je ukazala na tumorsku masu, a uzorci sluznice su potvrdili karcinom, ilustrira dr. Hozo.

Slabija kvaliteta života

Hemoriodi su prilično neugodna boljka, snižavaju kvaliteta života, jer oboljeli imaju niz poteškoća glede prehrane, sužen im izbor hrane jer trebaju izbjegavati namirnice koje nadražuje i izazivaju upalu hemoroida, pogoršavaju im se simptomi tijekom dugotrajnog putovanja, otežano im održavanje osobne higijene i slično.

Kod nekih osoba, hemoroidi protiču bez simptoma, bezbolni su,s vremenom se skvrče i ne dovode do zdravstvenih tegoba. Međutim, nagli razvoj i upala hemoroida rezultiraju vrlo neugodnim i bolnim simptomima: osoba ne može sjediti zbog izrazite boli, ponekad nakon krvarenja iz hemoroida nastupa kratkotrajno olakšanje. Naime, prepunjeni i upaljeni hemoroid prsne, čime se smanji bol ali i otvori put infekciji, stoga treba biti posebno oprezan poradi moguće infekcije bakterijama iz stolice među kjima je tvrdokorna Echerichia coli.

---

image
Lemoine/Bsip Via Afp
---

- Što su zapravo hemoroidi?

- Po definiciji hemoroidi predstavljaju proširenje vjenaca venskih krvnih žila na izlazu debelog crijeva (anus-čmar), te se nazivaju vanjski hemoroidi, a mogu se pojaviti unutar analnog kanala, unutarnji hemoroidi. Oni mogu postojati odvojeno, ali mogu biti udruženi i vanjski i unutarnji istodobno. Preme veličini hemoroidi se dijele u 4 stupnja o kojim ovisi i način liječenja.

- Jesu li neke osobe sklonije ovoj bolesti?

- Uz genetsku sklonost nastanku hemoroida, brojni su drugi uzroci nastanka hemoroida. Većina trudnica poradi pritiska uvećane maternice, zatvora i naprezanja prilikom defekacije, a naročito tijekom poroda ako duže traju trudovi, sve može rezultirati hemoroidima koji kod većine ostaju i nakon poroda. Neke profesije koje su tijekom posla stalno u stojećem ili sjedećem položaju (konobari, činovnici i sl) imaju veću šansu da razviju hemoroide, debele osobe također.

Posebno su česti hemoroidi kod osoba koje pate od zatvora i suhih tvrdih stolica zbog kojih se moraju jako naprezati i tiskati da bi je ispraznili, što opet dovodi do hemoroida. Sklonost pretjeranoj upotrebi začina (papar, ljuta paprika i sl..) hrane (kulen, mađarski gulaš, fiš paprikaš) također mogu dovesti do pojave hemoroida zbog iritacije analne regije.

---

image
Marko Todorov/Cropix
---

Kako zatvor, tako i proljev zbog napinjanja i stolice koja iritira, može dovesti do hemoroida. Žurba ujutro, radi odlaska na posao, nastojanje da se čin defekacije obavi u kućnom WC-u počesto rezultira fijaskom, pojavom hemoroida i razvojem zatvora. Slično, na poslu, većina žena hotimično zatomi refleks defekacije ne želeći, iz društvenih obzira, dugo zadržavanje u WC-u što dovodi do potpunog gašenja refleksa, konačno do razvoja zatvora i hemoroida.

- Kako se hemoroidi dijagnosticiraju?

- Većina oboljelih se samodijagnosticiraju: nakon neugodnog osjećaja oko čmara, sami napipaju elastičnu i bolnu baloticu, što im je dovoljno za dijagnozu. Pojedini pacijenti/ce se zbog sramežljivosti ne javljaju liječniku nego se preko google-doktora ili preko oglasa iz tiska liječe "specijalnim mastima" i biljnim pripravcima za tu svrhu. Kako se radi o relativno čestom i benignom oboljenju, kod dobrog broja pacijenata uz promjenu životnih navika i uz dobru higijenu tegobe se, nerijetko, spontano povuku.

Međutim, da bi se zaista postavila točna dijagnoza potreban je jednostavni pregled liječnika opće prakse, tzv. digitorektalni pregled. Pacijent leži na boku, liječnik pregleda područje anusa, i tada sa rukavicom premazanom vazelinom, kažiprstom polagano opipa ulaz u debelo crijevo i okolne strukture (prostata kod muškarca, maternica kod žene) i obavezno pogleda stolicu, njenu boju, konzistenciju i eventualnu pojavu krvi ili sluzi.

Ako je klinička slika sumnjiva, ponekad samo digitorektalni pregled nije dovoljan, nužna je konzultacija specijaliste gastroenterologa ili proktologa. U tu se svrhu pacijent pripremi čišćenjem crijeva za rektoskopski pregled, u koljeno-lakatnom položaju kada se krutim rektoskopom, sada češće fleksibilnim, kolonoskopom, pregleda područje završnog debelog crijeva. Pregled se vrši kod mlađih osoba, češće kod žena kojima su tegobe ostale nakon poroda, a koji nemaju u obitelji bolest debelog crijeva. U većini slučajeva, posebno kod starijih, se ne radi samo rektoskopija nego se koristi ta prilika i učini totalna kolonoskopija odnosno pregled cijelog debelog crijeva.

---

image
/Shutterstock
---

- Koje su nam metode liječenja na raspolaganju, ako preskočimo samoliječenje koje ste upravo spomenuli?

- Veliki broj pacijenata iz razloga stidljivosti se ne javlja liječniku radi neugodnih pretraga koje slijede. Ponekad samoliječenje rezultira poboljšanjem, ali znam dosta slučajeva zbog kojeg su "liječenja" pacijenti debelo kasnili i dopustili razvoj opasnih stanja kao što su tumor analne regije, Crohnova bolest koja često daje slične simptome, fistule i fisure. A dijapazon liječenja je širok i obuhvaća: lokalno liječenje medicinskim pripravcima (oblozi, masti čepići), promjena načina prehrane, striktni dijetalni režim, redukcija tjelesne težine, svakodnevna tjelovježba jer ne zaboravimo - kad se kreće tijelo, kreću se i crijeva! U liječenju nikako ne treba zanemariti regulaciju stolice, odnosno zatvor, zbog toga što tvrda, voluminozna, suha stolica redovito dovodi do prskanja hemoroida i krvarenja, stoga treba prakticirati nekoliko korisnih savjeta za ublažavanje tegoba.

- Kada se mogu liječiti ambulantno, a kad je nužno kirurško liječenje?

- Ambulantno se mogu liječiti unutrašnji hemoroidi prvog i drugog stupnja, a ponekad i početni hemoroidi trećeg stupnja.Najčešći ambulantni zahvati su podvezivanje hemoroida (Barron gumi ligature), infracrvena (IC) koagulacija i sklerozacija (klasična i uz pomoć pjene). Ipak, hemoroidi trećeg stupnja najčešće zahtijevaju kirurško liječenje.

Kad govorimo o liječenju, nekirurške metode ne liječe hemoroide, već ih samo zalječuju. Naime, proširene krvne žile zasad nije moguće smanjiti lijekovima i mastima, pogotovo ne tako da bi izravno djelovale samo na hemoroide, ali u većini slučajeva povoljno djeluju pogotovo u početnom stupnju hemoroidalnih tegoba. Potpuno izlječenje jamči jedino neka od kirurških tehnika. Ne postoji sto posto uspješna i bezbolna tehnika; ne podnosimo svi podjednako bol, niti je svaka bolest ista. Nadalje, već i sama činjenica da postoji puno tehnika govori da niti jedna nije idealna. Nema smisla detaljno obrazlagati pojedine tehnike, jer ovisno o stupnju razvoja hemoroida preporuča se pojedini odgovarajući zahvat.

Pri odluci i odabiru odgovarajuće tehnike valja izbjegavati slatkorječiva jamstva u sigurno izlječenje bez komplikacija jer takvo nešto ne postoji. Najefikasnija je klasična operacija po Milligan Morganu (otvorena tehnika). Danas postoje varijacije uz korištenje raznih instrumenata, što zahvat čine podnošljivijim.

No jednu dilemu treba razjasniti zbog čestih upita i nejasnoća – THD i HAL RAR su potpuno iste tehnike kod kojih se koristi aparatura različitih proizvođača. U svakom slučaju, za početak se treba odlučiti za pregled, a tek onda za pojedini zahvat.

Većinu zahvata je moguće učiniti u lokalnoj anesteziji, što se često radi u ordinacijama privatne medicine iz čisto praktičnih i ekonomskih razloga. HAL-RAR (THD) je već spomenuta hemoroidopeksija, dok je PPH (Procedure for Prolapse and Haemorrhoids stapled anopexy) operativni zahvat pri kojem se kružnim staplerom presijeca dio sluznice. Kod klasične hemoroidektomije se u potpunosti izreže tkivo povećanih vanjskih i unutrašnjih hemoroida. Postoperativna bol nakon klasične operacije hemoroida je jedna od najgorih.

---

image

Gastroenteorolog dr. Izet Hozo.
 

Ante Cizmic/Cropix
---

- Postoji i laserska metoda liječenja, koje su njene prednosti?

- Laserska hemoroidoplastika je najnovija metoda liječenja hemoroida kojom se koristi laserska energija za zatvaranje hemoroidalnih arterija i čvorova iznutra, uz očuvanje sluznice i analnog sfinktera. Rezultat je smanjivanje tkiva hemoroidalnog čvora, maksimalno očuvanje mišića i sluznice analnog kanala te obnova prirodne i anatomske strukture, što predstavlja veliku prednost u odnosu na klasične operacijske zahvate.

Oporavak je podnošljiviji jer, za razliku od klasičnih operacija, nema velikih rezova niti otvorenih rana. Postoperacijska bol znatno je manja i pacijenti se vraćaju svojim uobičajenim aktivnostima nakon kratkog vremena. No, sve informacije o terapijskom procesu informativne su naravi te ne mogu zamijeniti liječnički pregled, niti je preporučljivo na osnovu pisanih informacija samoinicijativno odrediti način liječenja. Dakle, ako su prisutni neki od navedenih simptoma, nije uputno odlagati specijalistički pregled, poručuje dr. Hozo.

---

Četiri stupnja

U prvom stupnju hemoroidi su samo malo uvećani i mogu se otkriti jedino anoskopijom ili rektoskopijom. Rijetko se pojavljuje svijetlocrvena krv u stolici i to tijekom naprezanja, u većini slučajeva su bezbolni, ostaju u kanalu;

Drugi stupanj hemoroida - zbog povećanja hemoroidi dosežu završetak kanala, ali se i vraćaju spontano, osjećaj je stranog tijela, krvarenje i svrbež su češći;

Treći stupanj su hemoroidi toliko veliki da prolazi vani (prolabiraju) ali ih bolesnik može sam vratiti pritiskom prsta, pri pregledu se odmah vide kao plavkaste izbočine iz čmara, često je krvarenje, curenje sadržaja iz crijeva, crvenilo okolne kože;

Četvrti, je najteži stupanj, kada se hemoroidi toliko povećaju i zaglave, ne mogu se spontano niti uz pomoć, vratiti nazad te je nužna liječnička pomoć zbog brojnih komplikacija koje donose: otežana defekacija, krvarenje, anemija i sl. Obično završavaju operacijom.

---

---

Savjeti koji mogu pomoći:

- Ne treba čekati nego otići na toalet odmah čim se osjeti potreba za pražnjenjem crijeva jer čekanje stvara pritisak na rektalno područje;

- Izbjegavati pretjerano stiskanje, opustiti se i pustiti neka stolica se prazni prirodno;

- Ne treba zadržavati dah pri obavljanju nužde;

- Dugotrajno sjedenje općenito nije dobro za zdravlje, a posebice za bolesnike sa hemoroidalnom bolesti, tijekom dana i radnog vremena treba svako malo ustajati i "protegnut noge";

Prehrambeni savjeti kod hemoroidalnih tegoba i zatvora:

- Konzumacija hrane s puno vlakana – cjelovite žitarice poput integralnog kruha i zobenih pahuljica, suho voće, mahunarke,blitva, špinat, sirovo voće, salate, općenito hrana sa dosta celuloznih vlakana;

- Izbjegavanje nezdrave hrane – pekarski proizvodi, grickalice, sladoled, gazirana pića;

- Pijenje dostatnih količina vode – 8 do 10 čaša dnevno;

- Prirodni omekšivači stolice mogu biti korisni kod tvrde stolice, najčešće se preporučaju prirodni preparati koji sadrže psyllium koji ima sposobnost da 20 puta poveća volumen u crijevima, povuče vodu u crijeva i razmekšava stolicu;

- Treba izbjegavati dugotrajnu upotrebu laksativa, u početku rješavaju zatvor jer izazivaju proljev, međutim nadražuju hemoroide, a u konačnici oslabe refleks defekacije;

- Svakako izbjegavati ljutu i začinjenu hranu, papar, ljuta paprika i sl.;

- Kod lakše upale hemoroida preporuča se unos veće količine tekućine, prehrana bogata vlaknima, regulacije stolice, omekšivači stolice, oblozi i mirovanje u akutnoj fazi čime se smiruju simptomi i rješava upala. Nadalje, korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena toplih kupki nekoliko puta dnevno;

- Kombinirane kreme ili čepići (u svom sastavu uključuju lokalni anestetik) značajno pomažu smanjenju otoka i boli, a dodatkom antikoagulantnog sredstva često se pokušava ubrzati proces resorpcije tromba iz hemoroidalnog čvora. Najveći broj slučajeva hemoroidalne bolesti rješava se ambulantno, ponekad je stanje takvo da zahtjeva kiruršku intervenciju.

- Pri liječenju unutarnjih hemoroida s krvarenjem i znakovima prolapsa i krvarenjem može se koristiti injekcijska sklerozantna terapija. Sklerozantno sredstvo (sredstvo koje skvrčava hemoroide) se aplicira u podsluznicu, i to iznad povećanih hemoroidalnih čvorova. Slični se rezultati dobivaju modernim metodama (koagulacijom uz uporabu "vruće elektrode" te bipolarnom elektrokoagulacijom, te laserskom koagulacijom).

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP /Shutterstock Mint Images/Mint Images Via Afp Ante Cizmic/Cropix Darko Tomas/Cropix Marko Todorov/Cropix Darko Tomas/ Lemoine/Bsip Via Afp Voisin/Phanie Via Afp
AFP
Ante Cizmic/Cropix

Gastroenteorolog dr. Izet Hozo.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/uzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba-1233130 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc2663e6fa14906b7dd29a300606a89355a5d591 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C5%BEasno+vas+je+sram+kad+vas+krene+svrbjeti+na+javnom+mjestu%2C+probali+ste+sve+i+slabo+poma%C5%BEe%3F+Ovo+je+detaljan+vodi%C4%8D+kako+iza%C4%87i+na+kraj+s+jednom+od+najprisutnijih+tegoba&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fuzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba-1233130 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fuzasno-vas-je-sram-kad-vas-krene-cesati-na-javnom-mjestu-probali-ste-sve-i-slabo-pomaze-ovo-je-detaljan-vodic-kako-izaci-na-kraj-s-jednom-od-najprisutnijih-tegoba-1233130 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKI NEUGODNJAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeTEŠKI NEUGODNJAK

Užasno vas je sram kad vas krene svrbjeti na javnom mjestu, probali ste sve i slabo pomaže? Ovo je detaljan vodič kako izaći na kraj s jednom od najprisutnijih tegoba

17. listopada 2022. - 12:13

‘Bolujete‘ li od hemoroida najčešće patite pritajeno dok god možete izdržati, ali budite sigurni da niste sami. Svaka druga osoba do 50 godina starosti već ima određene probleme s hemoroidima. I tako dok hodate i u tišini razmišljate o svom problemu, sigurno ćete biti okruženi mnogim "istomišljenicima". Hemoroidi su jedan od sve češćih zdravstvenih problema suvremenog svijeta, ali nisu omiljena tema za razgovor uz kavicu, osim ako nemate iste simptome kao i vaš sugovornik, a i onda je to više šapćući razgovor.

Simpatičan izraz "pain in the ass" sasvim dovoljno govori o kakvoj se muci radi. Pojava novih slučajeva je 2:1000 ljudi, često se javljaju kod trudnica, potom kod osoba koji imaju sjedalački način života, malo se kreću i pate od zatvora. Postoji i genetska s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:06