stdClass Object ( [id] => 1297274 [title] => Što se skriva u zrncima žitarica: mnoge dijete isključuju ih iz prehrane, jesu li bez razloga na optuženičkoj klupi? [alias] => sto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Žitarice su bile osnova prehrane naših baka i djedova, a mi ih jedemo od malih nogu iako mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo. U posljednje vrijeme često su na optuženičkoj klupi, a mnoge moderne dijete isključuju ih iz prehrane. No bez obzira na modu, žitarice su vrijedne namirnice i ima smisla naučiti nešto više o njihovim dobrim stranama.

---

---

Cjelovite žitarice dobar su izbor za naše zdravlje, što znači da sadrže sve sastojke zrna - škrobnu unutrašnjost, ovojnicu i klicu. Tijekom obrade, odnosno tijekom rafinacije u bijelo brašno uklanjaju se sve komponente zrna, osim škrobne unutrašnjosti. Tako dobivamo samo izvor energije, bez mikronutrijenata važnih za naše tijelo.

Klica je bogata vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Omotnica ili mekinje su prvenstveno izvor dijetalnih vlakana, sadrže i vitamine B kompleksa, magnezij, željezo i cink. Dijetalna vlakna iznimno su važna u našem organizmu jer nam daju osjećaj sitosti, reguliraju probavu i hrana su crijevnim bakterijama koje proizvode važne tvari za naše tijelo, među kojima je, primjerice, hormon sreće, serotonin.

Dijetalna vlakna pri prolasku kroz crijeva vežu otpadne tvari - višak hormona i kolesterol, te pomažu u njihovu izbacivanju iz organizma. Ako često konzumiramo samo rafinirane žitarice, primjerice jedemo bijeli kruh za doručak, tjesteninu od bijelog brašna za ručak i tortilje od bijelog brašna za večeru, vrlo brzo možemo razviti nedostatak nutrijenata koji se manifestira malaksalošću i umorom.

Pšenica i pir

Pšenica, ako je riječ o integralnoj pšenici i njezinu brašnu, prije svega je izvor kvalitetnih ugljikohidrata, vlakana i nešto proteina. Kao i kod drugih žitarica, važno je odabrati organske proizvode od integralnog brašna kako biste izbjegli rizik od unošenja ostataka škropiva u tijelo.

---

image
Shutterstock
---

Pir je rođak pšenice i kaže se da je nešto lakše probavljiv. Oba sadrže gluten pa bi ih bolesnici s celijakijom trebali strogo izbjegavati. Raž i ječam sadrže nešto manje glutena, zbog čega je i kruh od ove dvije vrste žitarica puno gušći.

Raž i ječam

Ječam i zob su favoriti među žitaricama po sadržaju dijetalnih vlakana. Sadrže topivo vlakno betaglukan koje, ako ga unosimo dovoljno, može donijeti određene blagotvorne učinke. Primjerice, pomaže u održavanju normalne razine kolesterola u krvi (kada se konzumira 1 g), a kada se konzumira u većim količinama (4 g kao dio obroka), betaglukani bi trebali pridonijeti manjem porastu glukoze u krvi nakon ovog obroka.

---

image
Shutterstock
---

Šalicom kuhanog ječma unosimo otprilike 2,5 g betaglukana. Zato ubuduće za doručak bez razmišljanja odaberite zobene pahuljice, a umjesto klasičnog rižota pripremite ječam.

Zob

Zobene pahuljice se također mogu samljeti u brašno i koristiti za pripremu palačinki, slastica i drugih jela. Zobene pahuljice i druge cjelovite žitarice preporučuje se namakati prije upotrebe jer se time poboljšava njihova probavljivost. Kod žitarica vodu od namakanja ujutro bacite i dodajte svježu vodu prije kuhanja, a kod pahuljica samo djelomično ocijedite pa ih pojedite s omiljenim jogurtom i voćem ili ih uz dodatak vode skuhajte u ukusnu zobenu kašu.

---

image
Shutterstock
---

Pahuljice zagrijte bez miješanja do vrenja pa ostavite na vatri još 5 minuta za kremastu teksturu. Svakoj kaši možete poboljšati okus ako je začinite prstohvatom soli.

Kus-kus

Tu su i kus-kus i bulgur, oba od pšenice. Budući da su unaprijed termički obrađeni, pripremaju se brže od klasičnih žitarica. Bulgur je mljeveno zrnje pšenice, a kus-kus je zapravo tjestenina od durum vrste pšenice. Odaberite cjelovite žitarice.

---

image
Shutterstock
---

Griz

Griz se također smatra rafiniranom namirnicom. Odaberete li integralnu pšenicu ili proso, obratite pozornost na sadržaj vlakana. Sam naziv griz ne znači da je proizvod napravljen od integralnoga griz brašna jer griz brašno može biti i bijelo. Kvalitetna krupica sadrži preko 7 g vlakana na 100 g proizvoda, a u tjestenini potražite 9 g vlakana i više.

---

image
Shutterstock
---

Heljda

Heljda i riža su namirnice bez glutena koje zapravo nisu žitarice, već trave. Heljda je posebno bogata brojnim vitaminima i mineralima te ima nizak glikemijski indeks, dok riža ima nešto viši glikemijski indeks, što znači da brže diže šećer u krvi kada se nađe u obroku. Heljdinu kašu možete kupiti hladno oljuštenu (zrna su zelenkaste boje) i termički obrađenu (smeđa zrna).

---

image
Shutterstock
---

Prva je nešto blažeg okusa i prije upotrebe se može ukiseliti, čime se povećava njezina nutritivna vrijednost. Namočimo je tijekom noći, ujutro ocijedimo i ostavimo da se cijedi do večeri. Iz zrna će niknuti sitne bijele klice. Kaša se zatim dobro opere i skuha - ili navečer ili ujutro, sutradan. Na taj je način heljda puno lakše probavljiva jer hranjive tvari postaju dostupne klijanjem.

Od heljdine kaše možete napraviti rižoto, puniti npr. paprikaš ili pripremati palačinke, štrukle, zavitke od heljdina brašna.

Riža

Poznajemo nekoliko vrsta riže - mljevenoj riži uklonjena je cijela ljuska i klica, pa je siromašna vitaminima i mineralima te vlaknima. Jednu razinu manje obrađena je parboiled riža koja je kuhana na pari zajedno s ljuskom koja je naknadno uklonjena. Tako su neki vitamini i minerali iz nje prešli u zrno riže, što takvu rižu čini nešto korisnijom za zdravlje. Najneprerađenija je smeđa nepolirana riža koja sadrži većinu komponenti zrna.

---

image
Shutterstock
---

Trik koji ubrzava kuhanje: rižu namočite večer prije kuhanja, ujutro je dobro operite i kuhajte u dvostrukoj količini vode dok ne prokuha pa još 10 minuta. Zatim ostavite sa strane, a riža će se procijediti. U posljednje vrijeme popularna je i rižina tjestenina, rezanci koji se također mogu smatrati zdravom namirnicom. Ako odaberete one od bijele riže, onda je to prerađena hrana, odnosno ekvivalent bijeloj tjestenini ili kruhu koji ne sadrži korisne hranjive tvari. Stoga je pametno birati tjesteninu od cjelovitog zrna. Za dijabetičare je najprikladnija basmati smeđa riža čiji je sastav škrobnih zrna takav da malo sporije diže šećer u krvi.

Proso

Proso je u posljednje vrijeme ponovno vrlo popularna žitarica, s vrlo bogatim sadržajem vitamina B kompleksa, silicija i magnezija koji su neophodni za zdravlje kože, kose i noktiju. Kako je riječ o izuzetno lako probavljivoj žitarici, zbog sadržaja vlakana preporučuje se svima koji bi mogli imati problema sa zobenim ili ječmenim, a proso je korisno jesti i navečer (u kombinaciji s mliječnim proizvodima), osobito kad smo pod pritiskom ili stresom, jer ima umirujući učinak.

---

image
Shutterstock
---

Amarant i kvinoja

Amarant i kvinoja su pseudožitarice i u posljednje su vrijeme također vrlo popularne. Osobito se kvinoja često spominje kao žitarica bogata proteinima. Ovdje možda vrijedi istaknuti da je ipak najbolje posezati za heljdom, prosom i zobi koje su domaće žitarice.

Kad god govorimo o žitaricama, vrijedi pravilo: birajte žitarice koje su što manje obrađene. To će biti najkorisnije za naše zdravlje jer su takve žitarice bogate ne samo energijom, nego i vitaminima i mineralima. Žitarice same po sebi nemaju visok energetski sadržaj, odnosno između 330 i 370 kcal na 100 g. Bitno ih je kombinirati, za doručak npr. s voćem, a za ručak s povrćem. Za savršeno uravnotežen obrok uvijek uključujemo malo proteina.

---

image
Shutterstock
---

Naše su mame kašu kuhale na mlijeku i vrhnju, začinjale je s puno maslaca, što u današnjem, sjedilačkom životu može utjecati na prekomjeran energetski unos. Količina žitarica za prosječnu ženu koja veći dio dana sjedi je oko 60 g za doručak, 100 g za ručak, a za večeru bi porcija trebala biti nešto manja, jer se tijelo smiri i ne treba više energije. Birajmo ih raznovrsno jer na taj način iskorištavamo blagotvorno djelovanje svih njih i time osiguravamo raznovrsnost svoje prehrane. Kako biste uštedjeli vrijeme, možete ih skuhati i unaprijed i držati u hladnjaku 2-3 dana jer na taj način možete napraviti zdrav izbor unatoč pretrpanom dnevnom rasporedu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Detaljan pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Detaljan pregled 2 0 8091 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-06 09:34:03 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-10 11:30:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-10 11:30:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 652 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se skriva u zrncima žitarica: mnoge dijete isključuju ih iz prehrane, jesu li bez razloga na optuženičkoj klupi? [metakey] => žitarice, pšenica, proso, griz, heljda, pir, raž, ječam, zob , kus kus, Kvinoja, riža, cjelovite žitarice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061430.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061431.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061432.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061433.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061434.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061435.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061436.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061437.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061438.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061439.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25061440.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mnogi ne znaju \u0161to se zapravo krije u zrncima \u017eitarica koje danas masovno konzumiramo<\/p>","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25061430_1920.jpg":"1920x1080","k_25061430_1280.jpg":"1280x1280","k_25061430_1024.jpg":"1024x1024","k_25061430_640.jpg":"640x640","k_25061430_480.jpg":"480x480","k_25061430_340.jpg":"340x340","k_25061430_220.jpg":"220x220","o_25061430_1280.jpg":"1280x853","o_25061430_1024.jpg":"1024x682","o_25061430_640.jpg":"640x426","o_25061430_480.jpg":"480x320","o_25061430_340.jpg":"340x226","o_25061430_220.jpg":"220x146","h_25061430_1280.jpg":"1280x854","h_25061430_1024.jpg":"1024x683","h_25061430_640.jpg":"640x427","h_25061430_480.jpg":"480x320","h_25061430_340.jpg":"340x227","h_25061430_220.jpg":"220x147","pp_25061430_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061430_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061430_640.jpg":"640x814","pp_25061430_480.jpg":"480x611","pp_25061430_340.jpg":"340x432","pp_25061430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061431_1920.jpg":"1920x1080","k_25061431_1280.jpg":"1280x1280","k_25061431_1024.jpg":"1024x1024","k_25061431_640.jpg":"640x640","k_25061431_480.jpg":"480x480","k_25061431_340.jpg":"340x340","k_25061431_220.jpg":"220x220","o_25061431_1280.jpg":"1280x853","o_25061431_1024.jpg":"1024x682","o_25061431_640.jpg":"640x426","o_25061431_480.jpg":"480x320","o_25061431_340.jpg":"340x226","o_25061431_220.jpg":"220x146","h_25061431_1280.jpg":"1280x854","h_25061431_1024.jpg":"1024x683","h_25061431_640.jpg":"640x427","h_25061431_480.jpg":"480x320","h_25061431_340.jpg":"340x227","h_25061431_220.jpg":"220x147","pp_25061431_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061431_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061431_640.jpg":"640x814","pp_25061431_480.jpg":"480x611","pp_25061431_340.jpg":"340x432","pp_25061431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25061432_1920.jpg":"1920x1080","k_25061432_1280.jpg":"1280x1280","k_25061432_1024.jpg":"1024x1024","k_25061432_640.jpg":"640x640","k_25061432_480.jpg":"480x480","k_25061432_340.jpg":"340x340","k_25061432_220.jpg":"220x220","o_25061432_1280.jpg":"1280x854","o_25061432_1024.jpg":"1024x683","o_25061432_640.jpg":"640x427","o_25061432_480.jpg":"480x320","o_25061432_340.jpg":"340x226","o_25061432_220.jpg":"220x146","h_25061432_1280.jpg":"1280x854","h_25061432_1024.jpg":"1024x683","h_25061432_640.jpg":"640x427","h_25061432_480.jpg":"480x320","h_25061432_340.jpg":"340x227","h_25061432_220.jpg":"220x147","pp_25061432_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061432_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061432_640.jpg":"640x814","pp_25061432_480.jpg":"480x611","pp_25061432_340.jpg":"340x432","pp_25061432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061433_1920.jpg":"1920x1080","k_25061433_1280.jpg":"1280x1280","k_25061433_1024.jpg":"1024x1024","k_25061433_640.jpg":"640x640","k_25061433_480.jpg":"480x480","k_25061433_340.jpg":"340x340","k_25061433_220.jpg":"220x220","o_25061433_1280.jpg":"1280x853","o_25061433_1024.jpg":"1024x682","o_25061433_640.jpg":"640x426","o_25061433_480.jpg":"480x320","o_25061433_340.jpg":"340x226","o_25061433_220.jpg":"220x146","h_25061433_1280.jpg":"1280x854","h_25061433_1024.jpg":"1024x683","h_25061433_640.jpg":"640x427","h_25061433_480.jpg":"480x320","h_25061433_340.jpg":"340x227","h_25061433_220.jpg":"220x147","pp_25061433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061433_640.jpg":"640x814","pp_25061433_480.jpg":"480x611","pp_25061433_340.jpg":"340x432","pp_25061433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_25061434_1920.jpg":"1920x1080","k_25061434_1280.jpg":"1280x1280","k_25061434_1024.jpg":"1024x1024","k_25061434_640.jpg":"640x640","k_25061434_480.jpg":"480x480","k_25061434_340.jpg":"340x340","k_25061434_220.jpg":"220x220","o_25061434_1280.jpg":"1280x844","o_25061434_1024.jpg":"1024x675","o_25061434_640.jpg":"640x422","o_25061434_480.jpg":"480x316","o_25061434_340.jpg":"340x224","o_25061434_220.jpg":"220x145","h_25061434_1280.jpg":"1280x854","h_25061434_1024.jpg":"1024x683","h_25061434_640.jpg":"640x427","h_25061434_480.jpg":"480x320","h_25061434_340.jpg":"340x227","h_25061434_220.jpg":"220x147","pp_25061434_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061434_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061434_640.jpg":"640x814","pp_25061434_480.jpg":"480x611","pp_25061434_340.jpg":"340x432","pp_25061434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25061435_1920.jpg":"1920x1080","k_25061435_1280.jpg":"1280x1280","k_25061435_1024.jpg":"1024x1024","k_25061435_640.jpg":"640x640","k_25061435_480.jpg":"480x480","k_25061435_340.jpg":"340x340","k_25061435_220.jpg":"220x220","o_25061435_1280.jpg":"1280x854","o_25061435_1024.jpg":"1024x683","o_25061435_640.jpg":"640x427","o_25061435_480.jpg":"480x320","o_25061435_340.jpg":"340x227","o_25061435_220.jpg":"220x146","h_25061435_1280.jpg":"1280x854","h_25061435_1024.jpg":"1024x683","h_25061435_640.jpg":"640x427","h_25061435_480.jpg":"480x320","h_25061435_340.jpg":"340x227","h_25061435_220.jpg":"220x147","pp_25061435_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061435_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061435_640.jpg":"640x814","pp_25061435_480.jpg":"480x611","pp_25061435_340.jpg":"340x432","pp_25061435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061436_1920.jpg":"1920x1080","k_25061436_1280.jpg":"1280x1280","k_25061436_1024.jpg":"1024x1024","k_25061436_640.jpg":"640x640","k_25061436_480.jpg":"480x480","k_25061436_340.jpg":"340x340","k_25061436_220.jpg":"220x220","o_25061436_1280.jpg":"1280x853","o_25061436_1024.jpg":"1024x682","o_25061436_640.jpg":"640x426","o_25061436_480.jpg":"480x320","o_25061436_340.jpg":"340x226","o_25061436_220.jpg":"220x146","h_25061436_1280.jpg":"1280x854","h_25061436_1024.jpg":"1024x683","h_25061436_640.jpg":"640x427","h_25061436_480.jpg":"480x320","h_25061436_340.jpg":"340x227","h_25061436_220.jpg":"220x147","pp_25061436_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061436_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061436_640.jpg":"640x814","pp_25061436_480.jpg":"480x611","pp_25061436_340.jpg":"340x432","pp_25061436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25061437_1920.jpg":"1920x1080","k_25061437_1280.jpg":"1280x1280","k_25061437_1024.jpg":"1024x1024","k_25061437_640.jpg":"640x640","k_25061437_480.jpg":"480x480","k_25061437_340.jpg":"340x340","k_25061437_220.jpg":"220x220","o_25061437_1280.jpg":"1280x852","o_25061437_1024.jpg":"1024x681","o_25061437_640.jpg":"640x426","o_25061437_480.jpg":"480x319","o_25061437_340.jpg":"340x226","o_25061437_220.jpg":"220x146","h_25061437_1280.jpg":"1280x854","h_25061437_1024.jpg":"1024x683","h_25061437_640.jpg":"640x427","h_25061437_480.jpg":"480x320","h_25061437_340.jpg":"340x227","h_25061437_220.jpg":"220x147","pp_25061437_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061437_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061437_640.jpg":"640x814","pp_25061437_480.jpg":"480x611","pp_25061437_340.jpg":"340x432","pp_25061437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061438_1920.jpg":"1920x1080","k_25061438_1280.jpg":"1280x1280","k_25061438_1024.jpg":"1024x1024","k_25061438_640.jpg":"640x640","k_25061438_480.jpg":"480x480","k_25061438_340.jpg":"340x340","k_25061438_220.jpg":"220x220","o_25061438_1280.jpg":"1280x853","o_25061438_1024.jpg":"1024x682","o_25061438_640.jpg":"640x426","o_25061438_480.jpg":"480x320","o_25061438_340.jpg":"340x226","o_25061438_220.jpg":"220x146","h_25061438_1280.jpg":"1280x854","h_25061438_1024.jpg":"1024x683","h_25061438_640.jpg":"640x427","h_25061438_480.jpg":"480x320","h_25061438_340.jpg":"340x227","h_25061438_220.jpg":"220x147","pp_25061438_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061438_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061438_640.jpg":"640x814","pp_25061438_480.jpg":"480x611","pp_25061438_340.jpg":"340x432","pp_25061438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1473","hd_25061439_1920.jpg":"1920x1080","k_25061439_1280.jpg":"1280x1280","k_25061439_1024.jpg":"1024x1024","k_25061439_640.jpg":"640x640","k_25061439_480.jpg":"480x480","k_25061439_340.jpg":"340x340","k_25061439_220.jpg":"220x220","o_25061439_1280.jpg":"1280x982","o_25061439_1024.jpg":"1024x785","o_25061439_640.jpg":"640x491","o_25061439_480.jpg":"480x368","o_25061439_340.jpg":"340x260","o_25061439_220.jpg":"220x168","h_25061439_1280.jpg":"1280x854","h_25061439_1024.jpg":"1024x683","h_25061439_640.jpg":"640x427","h_25061439_480.jpg":"480x320","h_25061439_340.jpg":"340x227","h_25061439_220.jpg":"220x147","pp_25061439_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061439_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061439_640.jpg":"640x814","pp_25061439_480.jpg":"480x611","pp_25061439_340.jpg":"340x432","pp_25061439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061440_1920.jpg":"1920x1080","k_25061440_1280.jpg":"1280x1280","k_25061440_1024.jpg":"1024x1024","k_25061440_640.jpg":"640x640","k_25061440_480.jpg":"480x480","k_25061440_340.jpg":"340x340","k_25061440_220.jpg":"220x220","o_25061440_1280.jpg":"1280x853","o_25061440_1024.jpg":"1024x682","o_25061440_640.jpg":"640x426","o_25061440_480.jpg":"480x320","o_25061440_340.jpg":"340x226","o_25061440_220.jpg":"220x146","h_25061440_1280.jpg":"1280x854","h_25061440_1024.jpg":"1024x683","h_25061440_640.jpg":"640x427","h_25061440_480.jpg":"480x320","h_25061440_340.jpg":"340x227","h_25061440_220.jpg":"220x147","pp_25061440_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061440_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061440_640.jpg":"640x814","pp_25061440_480.jpg":"480x611","pp_25061440_340.jpg":"340x432","pp_25061440_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4113077 Threads: 3 Questions: 123578845 Slow queries: 53815 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3756708 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/sto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi-1297274 [printLink] => /mozaik/zdravlje/sto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi-1297274?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 333776 [name] => žitarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zitarice [link] => /tag/zitarice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 359425 [name] => pšenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psenica [link] => /tag/psenica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 608406 [name] => proso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-17 15:17:12 [main_article_id] => 0 [alias] => proso [link] => /tag/proso ) [3] => stdClass Object ( [id] => 709381 [name] => griz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-15 20:10:55 [main_article_id] => 0 [alias] => griz [link] => /tag/griz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 215591 [name] => heljda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => heljda [link] => /tag/heljda ) [5] => stdClass Object ( [id] => 189335 [name] => pir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pir [link] => /tag/pir ) [6] => stdClass Object ( [id] => 719179 [name] => raž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:02:46 [main_article_id] => 0 [alias] => raz [link] => /tag/raz ) [7] => stdClass Object ( [id] => 497813 [name] => ječam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jecam [link] => /tag/jecam ) [8] => stdClass Object ( [id] => 689265 [name] => zob [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-31 17:54:37 [main_article_id] => 0 [alias] => zob [link] => /tag/zob ) [9] => stdClass Object ( [id] => 719180 [name] => kus kus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:02:46 [main_article_id] => 0 [alias] => kus-kus-0 [link] => /tag/kus-kus-0 ) [10] => stdClass Object ( [id] => 346207 [name] => kvinoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvinoja [link] => /tag/kvinoja ) [11] => stdClass Object ( [id] => 418338 [name] => riža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => riza [link] => /tag/riza ) [12] => stdClass Object ( [id] => 719181 [name] => cjelovite žitarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:02:46 [main_article_id] => 0 [alias] => cjelovite-zitarice [link] => /tag/cjelovite-zitarice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Detaljan pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se skriva u zrncima žitarica: mnoge dijete isključuju ih iz prehrane, jesu li bez razloga na optuženičkoj klupi? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061430.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061430.jpg [title] =>

Mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061431.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061432.jpg [title] => Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061433.jpg [title] => Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061434.jpg [title] => Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061435.jpg [title] => Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061436.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061437.jpg [title] => Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061438.jpg [title] => Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061439.jpg [title] => Shutterstock ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25061440.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Žitarice su bile osnova prehrane naših baka i djedova, a mi ih jedemo od malih nogu iako mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo. U posljednje vrijeme često su na optuženičkoj klupi, a mnoge moderne dijete isključuju ih iz prehrane. No bez obzira na modu, žitarice su vrijedne namirnice i ima smisla naučiti nešto više o njihovim dobrim stranama.

---

---

Cjelovite žitarice dobar su izbor za naše zdravlje, što znači da sadrže sve sastojke zrna - škrobnu unutrašnjost, ovojnicu i klicu. Tijekom obrade, odnosno tijekom rafinacije u bijelo brašno uklanjaju se sve komponente zrna, osim škrobne unutrašnjosti. Tako dobivamo samo izvor energije, bez mikronutrijenata važnih za naše tijelo.

Klica je bogata vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Omotnica ili mekinje su prvenstveno izvor dijetalnih vlakana, sadrže i vitamine B kompleksa, magnezij, željezo i cink. Dijetalna vlakna iznimno su važna u našem organizmu jer nam daju osjećaj sitosti, reguliraju probavu i hrana su crijevnim bakterijama koje proizvode važne tvari za naše tijelo, među kojima je, primjerice, hormon sreće, serotonin.

Dijetalna vlakna pri prolasku kroz crijeva vežu otpadne tvari - višak hormona i kolesterol, te pomažu u njihovu izbacivanju iz organizma. Ako često konzumiramo samo rafinirane žitarice, primjerice jedemo bijeli kruh za doručak, tjesteninu od bijelog brašna za ručak i tortilje od bijelog brašna za večeru, vrlo brzo možemo razviti nedostatak nutrijenata koji se manifestira malaksalošću i umorom.

Pšenica i pir

Pšenica, ako je riječ o integralnoj pšenici i njezinu brašnu, prije svega je izvor kvalitetnih ugljikohidrata, vlakana i nešto proteina. Kao i kod drugih žitarica, važno je odabrati organske proizvode od integralnog brašna kako biste izbjegli rizik od unošenja ostataka škropiva u tijelo.

---

image
Shutterstock
---

Pir je rođak pšenice i kaže se da je nešto lakše probavljiv. Oba sadrže gluten pa bi ih bolesnici s celijakijom trebali strogo izbjegavati. Raž i ječam sadrže nešto manje glutena, zbog čega je i kruh od ove dvije vrste žitarica puno gušći.

Raž i ječam

Ječam i zob su favoriti među žitaricama po sadržaju dijetalnih vlakana. Sadrže topivo vlakno betaglukan koje, ako ga unosimo dovoljno, može donijeti određene blagotvorne učinke. Primjerice, pomaže u održavanju normalne razine kolesterola u krvi (kada se konzumira 1 g), a kada se konzumira u većim količinama (4 g kao dio obroka), betaglukani bi trebali pridonijeti manjem porastu glukoze u krvi nakon ovog obroka.

---

image
Shutterstock
---

Šalicom kuhanog ječma unosimo otprilike 2,5 g betaglukana. Zato ubuduće za doručak bez razmišljanja odaberite zobene pahuljice, a umjesto klasičnog rižota pripremite ječam.

Zob

Zobene pahuljice se također mogu samljeti u brašno i koristiti za pripremu palačinki, slastica i drugih jela. Zobene pahuljice i druge cjelovite žitarice preporučuje se namakati prije upotrebe jer se time poboljšava njihova probavljivost. Kod žitarica vodu od namakanja ujutro bacite i dodajte svježu vodu prije kuhanja, a kod pahuljica samo djelomično ocijedite pa ih pojedite s omiljenim jogurtom i voćem ili ih uz dodatak vode skuhajte u ukusnu zobenu kašu.

---

image
Shutterstock
---

Pahuljice zagrijte bez miješanja do vrenja pa ostavite na vatri još 5 minuta za kremastu teksturu. Svakoj kaši možete poboljšati okus ako je začinite prstohvatom soli.

Kus-kus

Tu su i kus-kus i bulgur, oba od pšenice. Budući da su unaprijed termički obrađeni, pripremaju se brže od klasičnih žitarica. Bulgur je mljeveno zrnje pšenice, a kus-kus je zapravo tjestenina od durum vrste pšenice. Odaberite cjelovite žitarice.

---

image
Shutterstock
---

Griz

Griz se također smatra rafiniranom namirnicom. Odaberete li integralnu pšenicu ili proso, obratite pozornost na sadržaj vlakana. Sam naziv griz ne znači da je proizvod napravljen od integralnoga griz brašna jer griz brašno može biti i bijelo. Kvalitetna krupica sadrži preko 7 g vlakana na 100 g proizvoda, a u tjestenini potražite 9 g vlakana i više.

---

image
Shutterstock
---

Heljda

Heljda i riža su namirnice bez glutena koje zapravo nisu žitarice, već trave. Heljda je posebno bogata brojnim vitaminima i mineralima te ima nizak glikemijski indeks, dok riža ima nešto viši glikemijski indeks, što znači da brže diže šećer u krvi kada se nađe u obroku. Heljdinu kašu možete kupiti hladno oljuštenu (zrna su zelenkaste boje) i termički obrađenu (smeđa zrna).

---

image
Shutterstock
---

Prva je nešto blažeg okusa i prije upotrebe se može ukiseliti, čime se povećava njezina nutritivna vrijednost. Namočimo je tijekom noći, ujutro ocijedimo i ostavimo da se cijedi do večeri. Iz zrna će niknuti sitne bijele klice. Kaša se zatim dobro opere i skuha - ili navečer ili ujutro, sutradan. Na taj je način heljda puno lakše probavljiva jer hranjive tvari postaju dostupne klijanjem.

Od heljdine kaše možete napraviti rižoto, puniti npr. paprikaš ili pripremati palačinke, štrukle, zavitke od heljdina brašna.

Riža

Poznajemo nekoliko vrsta riže - mljevenoj riži uklonjena je cijela ljuska i klica, pa je siromašna vitaminima i mineralima te vlaknima. Jednu razinu manje obrađena je parboiled riža koja je kuhana na pari zajedno s ljuskom koja je naknadno uklonjena. Tako su neki vitamini i minerali iz nje prešli u zrno riže, što takvu rižu čini nešto korisnijom za zdravlje. Najneprerađenija je smeđa nepolirana riža koja sadrži većinu komponenti zrna.

---

image
Shutterstock
---

Trik koji ubrzava kuhanje: rižu namočite večer prije kuhanja, ujutro je dobro operite i kuhajte u dvostrukoj količini vode dok ne prokuha pa još 10 minuta. Zatim ostavite sa strane, a riža će se procijediti. U posljednje vrijeme popularna je i rižina tjestenina, rezanci koji se također mogu smatrati zdravom namirnicom. Ako odaberete one od bijele riže, onda je to prerađena hrana, odnosno ekvivalent bijeloj tjestenini ili kruhu koji ne sadrži korisne hranjive tvari. Stoga je pametno birati tjesteninu od cjelovitog zrna. Za dijabetičare je najprikladnija basmati smeđa riža čiji je sastav škrobnih zrna takav da malo sporije diže šećer u krvi.

Proso

Proso je u posljednje vrijeme ponovno vrlo popularna žitarica, s vrlo bogatim sadržajem vitamina B kompleksa, silicija i magnezija koji su neophodni za zdravlje kože, kose i noktiju. Kako je riječ o izuzetno lako probavljivoj žitarici, zbog sadržaja vlakana preporučuje se svima koji bi mogli imati problema sa zobenim ili ječmenim, a proso je korisno jesti i navečer (u kombinaciji s mliječnim proizvodima), osobito kad smo pod pritiskom ili stresom, jer ima umirujući učinak.

---

image
Shutterstock
---

Amarant i kvinoja

Amarant i kvinoja su pseudožitarice i u posljednje su vrijeme također vrlo popularne. Osobito se kvinoja često spominje kao žitarica bogata proteinima. Ovdje možda vrijedi istaknuti da je ipak najbolje posezati za heljdom, prosom i zobi koje su domaće žitarice.

Kad god govorimo o žitaricama, vrijedi pravilo: birajte žitarice koje su što manje obrađene. To će biti najkorisnije za naše zdravlje jer su takve žitarice bogate ne samo energijom, nego i vitaminima i mineralima. Žitarice same po sebi nemaju visok energetski sadržaj, odnosno između 330 i 370 kcal na 100 g. Bitno ih je kombinirati, za doručak npr. s voćem, a za ručak s povrćem. Za savršeno uravnotežen obrok uvijek uključujemo malo proteina.

---

image
Shutterstock
---

Naše su mame kašu kuhale na mlijeku i vrhnju, začinjale je s puno maslaca, što u današnjem, sjedilačkom životu može utjecati na prekomjeran energetski unos. Količina žitarica za prosječnu ženu koja veći dio dana sjedi je oko 60 g za doručak, 100 g za ručak, a za večeru bi porcija trebala biti nešto manja, jer se tijelo smiri i ne treba više energije. Birajmo ih raznovrsno jer na taj način iskorištavamo blagotvorno djelovanje svih njih i time osiguravamo raznovrsnost svoje prehrane. Kako biste uštedjeli vrijeme, možete ih skuhati i unaprijed i držati u hladnjaku 2-3 dana jer na taj način možete napraviti zdrav izbor unatoč pretrpanom dnevnom rasporedu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/sto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi-1297274 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=727fbc21232fd1c28eefb1cf24d8454295766991 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+skriva+u+zrncima+%C5%BEitarica%3A+mnoge+dijete+isklju%C4%8Duju+ih+iz+prehrane%2C+jesu+li+bez+razloga+na+optu%C5%BEeni%C4%8Dkoj+klupi%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi-1297274 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-se-skriva-u-zrncima-zitarica-mnoge-dijete-iskljucuju-ih-iz-prehrane-jesu-li-bez-razloga-na-optuzenickoj-klupi-1297274 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Detaljan pregled [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeDetaljan pregled

Što se skriva u zrncima žitarica: mnoge dijete isključuju ih iz prehrane, jesu li bez razloga na optuženičkoj klupi?

Piše Javorka Luetić
10. lipnja 2023. - 13:30

Žitarice su bile osnova prehrane naših baka i djedova, a mi ih jedemo od malih nogu iako mnogi ne znaju što se zapravo krije u zrncima žitarica koje danas masovno konzumiramo. U posljednje vrijeme često su na optuženičkoj klupi, a mnoge moderne dijete isključuju ih iz prehrane. No bez obzira na modu, žitarice su vrijedne namirnice i ima smisla naučiti nešto više o njihovim dobrim stranama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:59