StoryEditorOCM
Zdravljeod boli do kamenca

Što se događa ako stalno odgađate mokrenje? Nije najpametnija ideja, zadržavanje urina u mjehuru itekako je opasno

Piše MOZAIK SD
16. travnja 2024. - 20:25

Ako je vaš mjehur zdrav, može se istegnuti kako bi primio veće količine urina određeno vrijeme. Ipak, preporuča se da ispraznite mjehur svaka tri sata, čak i ako ne osjećate želju. Zadržavanje previše urina u mjehuru ili zadržavanje mokrenja može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Predugo zadržavanje mokraće može uzrokovati zadebljanje stijenki vašeg mjehura, što može utjecati na protok urina u mjehur, piše Health Digest.

Ovo stanje može otežati širenje i skupljanje stijenki. Zbog toga će biti mnogo teže potpuno isprazniti mjehur.

Predugo zadržavanje također može uzrokovati taloženje bakterija u vašem mjehuru i, s vremenom, njihovo razmnožavanje, što dovodi do infekcije mokraćnog sustava.

Bol i peckanje

Ako patite od infekcije mokraćnog sustava, najvjerojatnije ćete osjetiti bol i peckanje tijekom mokrenja.

Osim toga, možete osjetiti potrebu za mokrenjem, ali uspjeti istisnuti samo malu količinu. Nagon je rezultat iritacije sluznice mokraćnog mjehura, što stvara osjećaj da morate mokriti čak i kada je sam mjehur prilično prazan.

Kada urin predugo stoji u vašem mjehuru, također postoji opasnost od kristalizacije minerala, soli i proteina u vašem urinu.

Taj kristalizirani urin tada može stvoriti bubrežne kamence. Bubrežni kamenci mogu biti vrlo bolni, ali također mogu ostati zarobljeni u vašem urinarnom traktu, što može otežati mokrenje i stvoriti niz drugih problema s vašim bubrezima.

Groznica i krv u mokraći

Možda nećete shvatiti da imate kamenac dok ne prijeđe iz bubrega u mokraćni mjehur.

Ovaj proces je obično popraćen značajnom količinom boli koja se obično osjeća u leđima ili trbuhu i može se preseliti u prepone.

Također možete osjetiti krv u mokraći i groznicu. Ako je kamenac dovoljno mali, trebao bi se sam izbaciti putem urina.

Ako je prevelik da bi izišao sam od sebe, možda ćete trebati operaciju da razbijete kamenac tako da može lako proći kroz urin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:26