stdClass Object ( [id] => 467686 [title] => Što jesti, a što izbjegavati: treba li uistinu stvarati paniku zbog glutena? Evo što kaže naša nutricionistica... [alias] => sto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi ljudi se sve češće žale da ne podnose mlijeko, da im kruh ne čini dobro, da moraju izbjegavati neku hranu jer su na nju alergični, napuhuje ih, stvara im žgaravicu, teško je probavljaju...Istodobno raste broj osoba koje se odlučuju za gluten-free dijetu, koja je postala pravi modni trend i naveliko se propagira. Je li gluten tako opasan da ga moramo potpuno izbaciti s jelovnika, pitaju se mnogi građani koji sebe smatraju zdravima, i što se dogodilo da je baš u posljednje vrijeme gluten postao tako nepoželjan, otkrila nam je Vanja Đurica, nutricionistica u KBC-u RIjeka.

- Statistika kaže da čak 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom alergije čine tek manji dio, svega 2 do 5 posto. Alergija na hranu javlja se neposredno nakon konzumiranja, a simptomi intolerancije kao što su osjećaj težine, žgaravica, nadutost, odnosno pojačano stvaranje plinova koji izazivaju grčeve i proljev, te ponekad glavobolja, javljaju se poslije, prilikom probave.

Kod alergije mogu se javiti isti želučano-crijevni simptomi, ali i reakcije na sluznici usta, oticanje te prepoznatljiv kožni alergijski osip, crvenilo i svrbež. Važno je reći da intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu - pojašnjava Đurica, naglašavajući da kod intolerancije na hranu osobe obično mogu konzumirati manju količinu hrane bez pojave simptoma, dok kod alergije već i tragovi alergena mogu izazvati burnu reakciju.

Naime, kaže ona, alergije na hranu izazivaju reakciju imunološkog sustava, dok kod intolerancije na hranu nepoželjna reakcija nije tako jakog intenziteta da bi život bio ugrožen i nije izazvana reakcijom imunološkog sustava.
Najučestalije intolerancije na hranu uključuju nepodnošenje laktoze, fruktoze, alkohola i glutena. Kod alergija na hranu i intolerancije potrebno je veliku važnost dati pravilnom kombiniranju obroka, ističe nutricionistica, te savjetuje da ako se pojedine namirnice moraju izbaciti iz prehrane, potrebno je nutrijente koje zbog toga ne unosimo nadomjestiti iz drugih izvora.

Svi danas optužuju gluten kao krivca za najrazličitije probavne i zdravstvene tegobe, a da često ne znaju ni što je gluten ni zašto je opasan.
- Gluten je glavna strukturalna bjelančevina pšeničnog zrna, a njemu istovjetan sastojak nalazi se i u nekim drugim žitaricama poput raži i ječma, žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Značajno mjesto u pekarskoj industriji zauzimaju proteini glutena jer su odgovorni za elastičnost i viskoznost tijesta. Također, vezuju masnoću i vodu, emulgiraju, stabiliziraju i izvrstan su nositelj aroma i začina. Činjenica je da se svijest o bolestima i tegobama koje može izazvati gluten značajno povećala.

Opasna bolest

Nepodnošljivost glutena uzrokuje celijakiju, tešku genetsku bolest koja je još uvijek neizlječiva?
- Celijakija ili glutenska enteropatija doživotna je bolest karakterizirana nepodnošljivošću glutena iz hrane, koji oštećuje crijevne resice i uzrokuje njihovu upalu. Celijakija je vrlo opasna bolest koja zahvaća približno jedan posto populacije. Prije tridesetak godina celijakija je bila pretežno bolest dječje dobi jer se dijagnosticirala uglavnom u djetinjstvu, međutim, u posljednje vrijeme susrećemo sve više odraslih osoba s ovom dijagnozom. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj protein je izrazito štetan.

Reakcija na uzimanje glutena odnosno konzumiranje namirnica s glutenom kod osoba oboljelih od celijakije jest upala tankog crijeva koja vodi do malapsorpcije nekih važnih nutrijenata poput željeza, folata, kalcija i vitamina topljivih u mastima. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente, dovodeći do poremećaja u organizmu, uključujući anemiju, gubitak tjelesne mase, usporeni razvoj...Trenutno jedini znanstveno dokazani učinkoviti tretman za oboljele od celijakije jest striktna i doživotna bezglutenska prehrana. Terapija traje cijeli život i prilikom provođenja bezglutenske prehrane bolesnik treba biti bezuvjetno dosljedan.



Što bolesnici moraju izbaciti iz prehrane?
- Da bi se uspješno liječila celijakija, nužno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadržava pšenicu, ječam, raž, zob i njihove derivate. Potrebo je veliku pažnju posvetiti odabiru namirnica s obzirom na to da u raznim proizvodima gluten može biti prisutan u tragovima. Gluten ima svojstva emulgatora i stabilizatora te je izvrstan nositelj aroma i začina. Zahvaljujući tim svojstvima, vrlo je često sastojak brojnih namirnica za koje ne očekujemo da ga sadrže.

Primjerice, često se koristi u industrijski proizvedenim umacima i aromama. Stoga, postoji skupina namirnica koja se može nazvati rizičnom, a takva se hrana može konzumirati tek kad se sa sigurnošću utvrdi da ne sadrži gluten. Neke od namirnica koje mogu sadržavati skriveni gluten su: instant juhe, kobasice, umak od soje, sladoled, pudinzi, instant kave i kavovine.., a zna se naći i u čokoladama i vitaminima.

Značajan problem s kojim se oboljeli od celijakije susreću je i kontaminacija bezglutenskih namirnica glutenom iz namirnica koje ga sadrže. Primjerice, prilikom priprave kukuruznog kruha često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele.

Osim toga, treba voditi računa o metodama pripreme hrane, pogotovo u restoranima s obzirom na to da se brašno i žitarice često dodaju u pripremi jela. Također, na tržištu je sve više sušenog voća koje se posipa brašnom, poput sušenih smokava. Stoga eliminacija glutena iz prehrane zahtijeva angažman i edukaciju, kako samog pacijenta, tako i članova obitelji.

Intolerancija

Kad isključimo oboljele od celijakije, ostaje nam i preosjetljivost ili intolerancija na gluten, pojam koji je doveo do popularizacije bezglutenske prehrane i među osobama koje ne boluju od celijakije. Dakle, očito je da gluten mnogima ne čini dobro!?
- Općenito, kada se javljaju tegobe zbog konzumacije glutena, a nestaju tijekom provođenja bezglutenske dijete, moguće je da je riječ o intoleranciji, ako je dijagnoza celijakije isključena. Dodatna razlika između intolerancije i celijakije je i u tome što kod intolerancije ne nastaju značajnija oštećenja na tankom crijevu. Danas se sve više ljudi odlučuje samoinicijativno na bezglutensku prehranu ali moram istaknuti da je prije početka takve prehrane potrebno isključiti celijakiju i alergiju na gluten, a dijetu je potrebno primjenjivati pod nadzorom doktora i nutricionista.

Što moramo učiniti ako sumnjamo na intoleranciju na gluten?
- Sumnjate li da imate preosjetljivost na gluten, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu. Eliminacijska dijeta kratkoročni je prehrambeni plan koji se provodi uz stručnu pomoć nutricionista s ciljem identifikacije problema koji potječu iz prehrane, a uzrokuju alergije, intolerancije ili aktiviraju simptome poput nadimanja, boli u zglobovima, umora ili problema s kožom poput ekcema.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan budući da aminokiseline koje ga sačinjavaju dobivamo iz ostalih punovrijednih izvora bjelančevina, kao i vitamine i mineralne tvari. Naravno da to vrijedi za prehranu koja je raznolika i uravnotežena, i u kojoj nema dodatnih restrikcija i eliminacija. S druge strane, bezglutenska prehrana može biti opasna ako se provodi samoinicijativno samo zato što smo se uplašili da nemamo poremećaj i postane razlog za neutemeljenu eliminaciju čitavog niza drugih namirnica, ističe nutricionistica.

No, slaže se da je gluten uistinu sveprisutan i da je danas prisutniji u prehrani više nego ikad prije, a u mnogim namirnicama je i skriven. Stoga je važno čitanje, razumijevanje i prepoznavanje deklaracija na prehrambenim proizvodima radi prepoznavanja prisutnosti glutena.

Prekriženi klas

Međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode je simbol prekriženog klasa. Proizvodi na kojima se nalazi simbol prekriženog klasa jamče da je gluten u toj namirnici unutar zakonom dopuštenih udjela. Hrana „bez glutena“ ne smije sadržavati količinu glutena veću od 20mg/kg u gotovom proizvodu. Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten svijest o celijakiji uvelike porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena dostupnija. Dok osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari to nikako ne smiju.


Namirnice bez glutena

Postoji puno namirnica koje prirodno ne sadrže gluten kao što su heljda, amarant i quinoa (kao pseudožitarice), kukuruz, pir, proso i riža, zatim plodovi mahunarki (kao što su grah i leća), tapioka, kesten, krumpir, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, riba, povrće, voće, ulja.


Što je celijakija?

Celijakija se kao kronična autoimuna bolest pojavljuje kod 1-3,1 posto populacije, te kod deset posto srodnika koji već imaju dijagnozu. Može se pojaviti u bilo kojoj fazi života, a u Hrvatskoj je prisutna kod najmanje 45 (a procjene su i do 100) tisuća ljudi (AOECS, Hrvatsko društvo za celijakiju). Celijakija u Hrvatskoj je dijagnosticirana u najmanje 40.000, a u Europi kod 6 milijuna ljudi (AOECS, HDC). Često se javlja nakon neke operacije, trudnoće, virusne infekcije ili stresa.


Netolerancija na gluten povezana s 55 različitih bolesti

Stručnjaci navode nekoliko znakova koji su pokazatelji netolerancije na gluten. Neki su sasvim uobičajeni i zato manje vidljivi. Simptomi netolerancije na gluten uključuju: upalu želuca i crijeva, slabu apsorpciju vitamina, kožni osip, migrenu, bol u zglobovima, netoleranciju na laktozu, kronični umor, fibromijalgiju (bolest koja ima slične simptome kao i sindrom kroničnog umora), osjećaj mamurluka nakon buđenja i osjećaj iscrpljenosti koji nas prati tijekom dana, vrtoglavicu i osjećaj neravnoteže te hormonsku neravnotežu kao što je PMS, sindrom policističnih jajnika ili neobjašnjiva neplodnost.

Gluten se često povezuje i s autoimunim bolestima štitnjače. Znak nepodnošljivosti glutena su i akne u odrasloj dobi. Stalna, produljena i povratna izbijanja akni mogu biti znak upale nastale zbog netolerancije na gluten, što također može utjecati na druge organe. Ukratko: netolerancija na gluten se povezuje s više od 55 različitih bolesti.
Moderna pšenica uzgaja se kao hibrid, na način da sadrži maksimalnu količinu glutena. Dakle, pšenica je iz perspektive nepodnošljivosti najproblematičnija od svih žitarica.

Nije svaki trend nužno dobar trend

U svijetu raste broj onih koji se odlučuju za gluten-free dijetu. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da 30 posto onih koji su se odlučili za takvu dijetu u kratkom vremenu ponovno izraze želju za jelima koja sadrže gluten. Iako se za takav način prehrane odlučio već veliki broj ljudi, treba istaknuti podatak da od celijakije pati samo oko 1 posto ljudi, dok se kod svih ostalih radi o modnom hiru.

Moramo, naime, biti svjesni da žitarice koje sadrže gluten imaju i svoje prednosti, kojih nije malo. Tako je obiteljski liječnik dr. Ernest Brown u jednom od svojih članaka nabrojio barem tri prednosti koje spomenute žitarice imaju na naše zdravlje. Prema njegovim riječima, generalno odbacivanje glutena nije dobro za naše zdravlje jer takvom prehranom možemo napraviti više štete nego koristi.

Brojne studije pokazuju da žitarice pomažu smanjiti kolesterol u našem tijelu, a ne treba zaboraviti da je visoki kolesterol jedan od glavnih krivaca za bolesti srca, koje su sve češći uzroci smrti. Osim toga, žitarice smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. U studiji provedenoj na Američkom institutu za istraživanje raka otkriveno je da žitarice pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, a znamo da je gojaznost značajan rizični faktor koji doprinosi razvoju mnogih oblika raka.

Neprerađene cjelovite žitarice su bogate vlaknima, koja su korisna za našu probavu, a sadrže obilja minerala koji štite od nekih oblika raka. I konačno, žitarice su zbog visokog sadržaja vlakana idealan saveznik u borbi s plinovima i osjećajem napuhanosti koji su povezani sa zatvorom. Osim toga, vlakna su dobrodošla u različitim dijetama, osobito redukcijskim, budući da u našem želucu osiguravaju dugotrajniji osjećaj sitosti.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u hrani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-08 14:38:38 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-02-11 10:36:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-02-11 10:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20843 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429237.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x800" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38271002 Threads: 3 Questions: 7089669062 Slow queries: 3298430 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608141644 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/sto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica-467686 [printLink] => /mozaik/zdravlje/sto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica-467686?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305819 [name] => zdravlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravlje [link] => /tag/zdravlje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 381683 [name] => prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana [link] => /tag/prehrana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 351865 [name] => gluten [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gluten [link] => /tag/gluten ) [3] => stdClass Object ( [id] => 333776 [name] => žitarice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zitarice [link] => /tag/zitarice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 291617 [name] => bezglutenska dijeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bezglutenska-dijeta [link] => /tag/bezglutenska-dijeta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u hrani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što jesti, a što izbjegavati: treba li uistinu stvarati paniku zbog glutena? Evo što kaže naša nutricionistica... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429237.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/08/Mozaik/8429237.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi ljudi se sve češće žale da ne podnose mlijeko, da im kruh ne čini dobro, da moraju izbjegavati neku hranu jer su na nju alergični, napuhuje ih, stvara im žgaravicu, teško je probavljaju...Istodobno raste broj osoba koje se odlučuju za gluten-free dijetu, koja je postala pravi modni trend i naveliko se propagira. Je li gluten tako opasan da ga moramo potpuno izbaciti s jelovnika, pitaju se mnogi građani koji sebe smatraju zdravima, i što se dogodilo da je baš u posljednje vrijeme gluten postao tako nepoželjan, otkrila nam je Vanja Đurica, nutricionistica u KBC-u RIjeka.

- Statistika kaže da čak 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom alergije čine tek manji dio, svega 2 do 5 posto. Alergija na hranu javlja se neposredno nakon konzumiranja, a simptomi intolerancije kao što su osjećaj težine, žgaravica, nadutost, odnosno pojačano stvaranje plinova koji izazivaju grčeve i proljev, te ponekad glavobolja, javljaju se poslije, prilikom probave.

Kod alergije mogu se javiti isti želučano-crijevni simptomi, ali i reakcije na sluznici usta, oticanje te prepoznatljiv kožni alergijski osip, crvenilo i svrbež. Važno je reći da intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu - pojašnjava Đurica, naglašavajući da kod intolerancije na hranu osobe obično mogu konzumirati manju količinu hrane bez pojave simptoma, dok kod alergije već i tragovi alergena mogu izazvati burnu reakciju.

Naime, kaže ona, alergije na hranu izazivaju reakciju imunološkog sustava, dok kod intolerancije na hranu nepoželjna reakcija nije tako jakog intenziteta da bi život bio ugrožen i nije izazvana reakcijom imunološkog sustava.
Najučestalije intolerancije na hranu uključuju nepodnošenje laktoze, fruktoze, alkohola i glutena. Kod alergija na hranu i intolerancije potrebno je veliku važnost dati pravilnom kombiniranju obroka, ističe nutricionistica, te savjetuje da ako se pojedine namirnice moraju izbaciti iz prehrane, potrebno je nutrijente koje zbog toga ne unosimo nadomjestiti iz drugih izvora.

Svi danas optužuju gluten kao krivca za najrazličitije probavne i zdravstvene tegobe, a da često ne znaju ni što je gluten ni zašto je opasan.
- Gluten je glavna strukturalna bjelančevina pšeničnog zrna, a njemu istovjetan sastojak nalazi se i u nekim drugim žitaricama poput raži i ječma, žitaricama koje su u većoj ili manjoj mjeri prisutne u svakodnevnoj prehrani. Značajno mjesto u pekarskoj industriji zauzimaju proteini glutena jer su odgovorni za elastičnost i viskoznost tijesta. Također, vezuju masnoću i vodu, emulgiraju, stabiliziraju i izvrstan su nositelj aroma i začina. Činjenica je da se svijest o bolestima i tegobama koje može izazvati gluten značajno povećala.

Opasna bolest

Nepodnošljivost glutena uzrokuje celijakiju, tešku genetsku bolest koja je još uvijek neizlječiva?
- Celijakija ili glutenska enteropatija doživotna je bolest karakterizirana nepodnošljivošću glutena iz hrane, koji oštećuje crijevne resice i uzrokuje njihovu upalu. Celijakija je vrlo opasna bolest koja zahvaća približno jedan posto populacije. Prije tridesetak godina celijakija je bila pretežno bolest dječje dobi jer se dijagnosticirala uglavnom u djetinjstvu, međutim, u posljednje vrijeme susrećemo sve više odraslih osoba s ovom dijagnozom. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj protein je izrazito štetan.

Reakcija na uzimanje glutena odnosno konzumiranje namirnica s glutenom kod osoba oboljelih od celijakije jest upala tankog crijeva koja vodi do malapsorpcije nekih važnih nutrijenata poput željeza, folata, kalcija i vitamina topljivih u mastima. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente, dovodeći do poremećaja u organizmu, uključujući anemiju, gubitak tjelesne mase, usporeni razvoj...Trenutno jedini znanstveno dokazani učinkoviti tretman za oboljele od celijakije jest striktna i doživotna bezglutenska prehrana. Terapija traje cijeli život i prilikom provođenja bezglutenske prehrane bolesnik treba biti bezuvjetno dosljedan.



Što bolesnici moraju izbaciti iz prehrane?
- Da bi se uspješno liječila celijakija, nužno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadržava pšenicu, ječam, raž, zob i njihove derivate. Potrebo je veliku pažnju posvetiti odabiru namirnica s obzirom na to da u raznim proizvodima gluten može biti prisutan u tragovima. Gluten ima svojstva emulgatora i stabilizatora te je izvrstan nositelj aroma i začina. Zahvaljujući tim svojstvima, vrlo je često sastojak brojnih namirnica za koje ne očekujemo da ga sadrže.

Primjerice, često se koristi u industrijski proizvedenim umacima i aromama. Stoga, postoji skupina namirnica koja se može nazvati rizičnom, a takva se hrana može konzumirati tek kad se sa sigurnošću utvrdi da ne sadrži gluten. Neke od namirnica koje mogu sadržavati skriveni gluten su: instant juhe, kobasice, umak od soje, sladoled, pudinzi, instant kave i kavovine.., a zna se naći i u čokoladama i vitaminima.

Značajan problem s kojim se oboljeli od celijakije susreću je i kontaminacija bezglutenskih namirnica glutenom iz namirnica koje ga sadrže. Primjerice, prilikom priprave kukuruznog kruha često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele.

Osim toga, treba voditi računa o metodama pripreme hrane, pogotovo u restoranima s obzirom na to da se brašno i žitarice često dodaju u pripremi jela. Također, na tržištu je sve više sušenog voća koje se posipa brašnom, poput sušenih smokava. Stoga eliminacija glutena iz prehrane zahtijeva angažman i edukaciju, kako samog pacijenta, tako i članova obitelji.

Intolerancija

Kad isključimo oboljele od celijakije, ostaje nam i preosjetljivost ili intolerancija na gluten, pojam koji je doveo do popularizacije bezglutenske prehrane i među osobama koje ne boluju od celijakije. Dakle, očito je da gluten mnogima ne čini dobro!?
- Općenito, kada se javljaju tegobe zbog konzumacije glutena, a nestaju tijekom provođenja bezglutenske dijete, moguće je da je riječ o intoleranciji, ako je dijagnoza celijakije isključena. Dodatna razlika između intolerancije i celijakije je i u tome što kod intolerancije ne nastaju značajnija oštećenja na tankom crijevu. Danas se sve više ljudi odlučuje samoinicijativno na bezglutensku prehranu ali moram istaknuti da je prije početka takve prehrane potrebno isključiti celijakiju i alergiju na gluten, a dijetu je potrebno primjenjivati pod nadzorom doktora i nutricionista.

Što moramo učiniti ako sumnjamo na intoleranciju na gluten?
- Sumnjate li da imate preosjetljivost na gluten, ali ne znate točno što je uzrok vaših tegoba, tada se preporuča provesti eliminacijsku dijetu. Eliminacijska dijeta kratkoročni je prehrambeni plan koji se provodi uz stručnu pomoć nutricionista s ciljem identifikacije problema koji potječu iz prehrane, a uzrokuju alergije, intolerancije ili aktiviraju simptome poput nadimanja, boli u zglobovima, umora ili problema s kožom poput ekcema.

Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan budući da aminokiseline koje ga sačinjavaju dobivamo iz ostalih punovrijednih izvora bjelančevina, kao i vitamine i mineralne tvari. Naravno da to vrijedi za prehranu koja je raznolika i uravnotežena, i u kojoj nema dodatnih restrikcija i eliminacija. S druge strane, bezglutenska prehrana može biti opasna ako se provodi samoinicijativno samo zato što smo se uplašili da nemamo poremećaj i postane razlog za neutemeljenu eliminaciju čitavog niza drugih namirnica, ističe nutricionistica.

No, slaže se da je gluten uistinu sveprisutan i da je danas prisutniji u prehrani više nego ikad prije, a u mnogim namirnicama je i skriven. Stoga je važno čitanje, razumijevanje i prepoznavanje deklaracija na prehrambenim proizvodima radi prepoznavanja prisutnosti glutena.

Prekriženi klas

Međunarodna oznaka za bezglutenske proizvode je simbol prekriženog klasa. Proizvodi na kojima se nalazi simbol prekriženog klasa jamče da je gluten u toj namirnici unutar zakonom dopuštenih udjela. Hrana „bez glutena“ ne smije sadržavati količinu glutena veću od 20mg/kg u gotovom proizvodu. Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten svijest o celijakiji uvelike porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena dostupnija. Dok osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičari to nikako ne smiju.


Namirnice bez glutena

Postoji puno namirnica koje prirodno ne sadrže gluten kao što su heljda, amarant i quinoa (kao pseudožitarice), kukuruz, pir, proso i riža, zatim plodovi mahunarki (kao što su grah i leća), tapioka, kesten, krumpir, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, riba, povrće, voće, ulja.


Što je celijakija?

Celijakija se kao kronična autoimuna bolest pojavljuje kod 1-3,1 posto populacije, te kod deset posto srodnika koji već imaju dijagnozu. Može se pojaviti u bilo kojoj fazi života, a u Hrvatskoj je prisutna kod najmanje 45 (a procjene su i do 100) tisuća ljudi (AOECS, Hrvatsko društvo za celijakiju). Celijakija u Hrvatskoj je dijagnosticirana u najmanje 40.000, a u Europi kod 6 milijuna ljudi (AOECS, HDC). Često se javlja nakon neke operacije, trudnoće, virusne infekcije ili stresa.


Netolerancija na gluten povezana s 55 različitih bolesti

Stručnjaci navode nekoliko znakova koji su pokazatelji netolerancije na gluten. Neki su sasvim uobičajeni i zato manje vidljivi. Simptomi netolerancije na gluten uključuju: upalu želuca i crijeva, slabu apsorpciju vitamina, kožni osip, migrenu, bol u zglobovima, netoleranciju na laktozu, kronični umor, fibromijalgiju (bolest koja ima slične simptome kao i sindrom kroničnog umora), osjećaj mamurluka nakon buđenja i osjećaj iscrpljenosti koji nas prati tijekom dana, vrtoglavicu i osjećaj neravnoteže te hormonsku neravnotežu kao što je PMS, sindrom policističnih jajnika ili neobjašnjiva neplodnost.

Gluten se često povezuje i s autoimunim bolestima štitnjače. Znak nepodnošljivosti glutena su i akne u odrasloj dobi. Stalna, produljena i povratna izbijanja akni mogu biti znak upale nastale zbog netolerancije na gluten, što također može utjecati na druge organe. Ukratko: netolerancija na gluten se povezuje s više od 55 različitih bolesti.
Moderna pšenica uzgaja se kao hibrid, na način da sadrži maksimalnu količinu glutena. Dakle, pšenica je iz perspektive nepodnošljivosti najproblematičnija od svih žitarica.

Nije svaki trend nužno dobar trend

U svijetu raste broj onih koji se odlučuju za gluten-free dijetu. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da 30 posto onih koji su se odlučili za takvu dijetu u kratkom vremenu ponovno izraze želju za jelima koja sadrže gluten. Iako se za takav način prehrane odlučio već veliki broj ljudi, treba istaknuti podatak da od celijakije pati samo oko 1 posto ljudi, dok se kod svih ostalih radi o modnom hiru.

Moramo, naime, biti svjesni da žitarice koje sadrže gluten imaju i svoje prednosti, kojih nije malo. Tako je obiteljski liječnik dr. Ernest Brown u jednom od svojih članaka nabrojio barem tri prednosti koje spomenute žitarice imaju na naše zdravlje. Prema njegovim riječima, generalno odbacivanje glutena nije dobro za naše zdravlje jer takvom prehranom možemo napraviti više štete nego koristi.

Brojne studije pokazuju da žitarice pomažu smanjiti kolesterol u našem tijelu, a ne treba zaboraviti da je visoki kolesterol jedan od glavnih krivaca za bolesti srca, koje su sve češći uzroci smrti. Osim toga, žitarice smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka. U studiji provedenoj na Američkom institutu za istraživanje raka otkriveno je da žitarice pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine, a znamo da je gojaznost značajan rizični faktor koji doprinosi razvoju mnogih oblika raka.

Neprerađene cjelovite žitarice su bogate vlaknima, koja su korisna za našu probavu, a sadrže obilja minerala koji štite od nekih oblika raka. I konačno, žitarice su zbog visokog sadržaja vlakana idealan saveznik u borbi s plinovima i osjećajem napuhanosti koji su povezani sa zatvorom. Osim toga, vlakna su dobrodošla u različitim dijetama, osobito redukcijskim, budući da u našem želucu osiguravaju dugotrajniji osjećaj sitosti.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/sto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica-467686 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b54eb25d91257796694c8eea8416e6f6c84821ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+jesti%2C+a+%C5%A1to+izbjegavati%3A+treba+li+uistinu+stvarati+paniku+zbog+glutena%3F+Evo+%C5%A1to+ka%C5%BEe+na%C5%A1a+nutricionistica...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica-467686 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsto-jesti-a-sto-izbjegavati-treba-li-uistinu-stvarati-paniku-zbog-glutena-evo-sto-kaze-nasa-nutricionistica-467686 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => trendovi u hrani [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljetrendovi u hrani

Što jesti, a što izbjegavati: treba li uistinu stvarati paniku zbog glutena? Evo što kaže naša nutricionistica...

11. veljače 2017. - 11:43

Mnogi ljudi se sve češće žale da ne podnose mlijeko, da im kruh ne čini dobro, da moraju izbjegavati neku hranu jer su na nju alergični, napuhuje ih, stvara im žgaravicu, teško je probavljaju...Istodobno raste broj osoba koje se odlučuju za gluten-free dijetu, koja je postala pravi modni trend i naveliko se propagira. Je li gluten tako opasan da ga moramo potpuno izbaciti s jelovnika, pitaju se mnogi građani koji sebe smatraju zdravima, i što se dogodilo da je baš u posljednje vrijeme gluten postao tako nepoželjan, otkrila nam je Vanja Đurica, nutricionistica u KBC-u RIjeka.

- Statistika kaže da čak 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom alergije čine tek manji dio, svega 2 do 5 posto. Alergija na hranu javlja se neposre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:22