StoryEditorOCM
ZdravljeVRIJEDAN SAVJET

Samo jedna čaša dnevno ovog napitka na prazan stomak radi čuda: masti se tope same od sebe, a dobar je i za crijeva

Piše MOZAIK SD
22. rujna 2023. - 13:10

Začini nisu samo za dodavanje okusa vašim omiljenim jelima. Mnogi također pružaju velike doze antioksidansa, hranjivih tvari, minerala i vitamina. Đumbir, koji dolazi iz cvjetnog korijena, posebno pruža niz velikih zdravstvenih dobrobiti.

Pronađen prvi u jugoistočnoj Aziji, začin se koristi u istočnjačkoj medicini od 9. stoljeća, a također je glavna namirnica azijske, indijske i karipske kuhinje. Samim izgledom đumbir ne izgleda kao sredstvo za jačanje tijela,no njegovi benefiti su bezbrojni.

image
Shutterstock

Pomaže probavi

Poznato je da fenolni spojevi u đumbiru pomažu u ublažavanju gastrointestinalne iritacije, nadutosti, kronične probavne smetnje i opeklina srca. Stimulira slinu i žuč koji pomažu u probavi. Dnevna doza đumbira mogla bi smanjiti upalu debelog crijeva i u konačnici pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva.

Mučnina

Žvakanje sirovog đumbira ili ispijanje čaja od đumbira uobičajeni je kućni lijek za sprječavanje mučnine zbog kretanja i mučnine uzrokovane bolešću ili medicinskim liječenjem. U Maleziji primalje obično savjetuju trudnicama da konzumiraju đumbir kako bi im pomogle jutarnje mučnine.

Pomaže u mršavljenju

Istraživanja su pokazala da đumbir može smanjiti osjećaj gladi i povećati broj sagorjelih kalorija u procesu probave. Međutim, samo dodavanje đumbira vašoj prehrani općenito neće rezultirati značajnim gubitkom težine. Đumbir također može povećati grelin, hormon koji kontrolira razinu gladi i može smanjiti apetit te pomoći da se osjećate manje gladni.

Snižava kolesterol

Ako patite od visokog kolesterola, što može dovesti do bolesti srca, možda biste trebali koristiti đumbir i njegove brojne dobrobiti. Đumbir može pomoći u snižavanju ukupnog kolesterola, LDL kolesterola i triglicerida. No stručnjaci upozoravaju da, iako postoje istraživanja na tu temu, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjelo djelovanje đumbira na kolesterol – svakako ne biste trebali odustati od propisane terapije lijekovima.

image
Christin Klose/Dpa Picture-alliance Via Afp

KAKO NAPRAVITI NAPITAK OD ĐUMBIRA KOD KUĆE

Sastojci:

1/2 šalice svježeg soka od limuna, od otprilike 3 do 4 velika limuna

1 šalica soka od naranče ili sok od 3 naranče

55 g svježeg đumbira

Po želji se još može dodati i jedna čajna žličica meda, prstohvat crnog papra, i pola čajne žličice kurkume.

Svjež, sušen, u prahu, ukiseljen, u kapsulama ili kristaliziran – mnogo je načina korištenja ove aromatične biljke, a mi vam donosimo recept napitka sa đumbirom koji će zasigurno otkloniti brojne zdravstvene tegobe.

Priprema:

Svježi đumbir prvo treba oguliti i nasjeckati ga na male komadiće. Potom treba sve sastojke dodati u blender velike jačine. Nakon što se smjesa fino izblendala, treba je protisnuti kroz cjedilo s finom mrežicom kako bi sva preostalu tekućinu iz pulpe bila istisnuta. Za kraj ulijte tekućinu u veliku zdjelu.

Đumbir, premda nevjerojatan sastojak, potencijalno može izazvati žgaravicu kod nekih ljudi. Najbolje je stoga sok od đumbira razrijediti. Ako imate osjetljiv želudac, počnite s malom porcijom prije nego što povećate unos. Visoke doze đumbira također mogu biti blagi razrjeđivači krvi. Za jednu dozu izmjerite od 30 do 60 ml odjednom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:04