StoryEditorOCM
ZdravljePOKUŠAJTE

Poslije doručka osjećate nalet energije, ali ubrzo nakon toga umor? Izbjegavajte ovih osam namirnica

Piše Ana Špoljarić/Živim
2. prosinca 2023. - 08:22

Doručak je za mnoge najvažniji obrok u danu i onaj koji će nakon otprilike 10 sati od zadnjeg obroka pružiti pravi izvor energije cijelom organizmu. Ipak, sve ovo u praksi izgleda poprilično kaotično. Često naš doručak završi s tek usputnim, nezdravim zalogajem iz raznih razloga. Kasnije ustajemo, prije odlaska na posao moramo još svašta napraviti i tako se vrijeme provuče. No, ima i onih, mudrijih primjera, koji ustaju dovoljno rano kako bi posvetili vrijeme sebi što je doista fantastično, međutim, čak i tada znaju imati loš odabir namirnica za zdrav početak dana. Kako biste izbjegli ove dobro poznate scenarije i doista si osigurali nutritivno bogat ulazak u radni dan, dijetetičarka Komal Malik podijelila je korisne savjete, piše Živim.

Osam namirnica koje treba izbjegavati

Iako se pomalo tradicionalno nameću kao izbor za obilan i zasitan doručak, sljedeće namirnice bismo zapravo trebali izbjegavati ili ih barem konzumirati iznimno, povremeno.

1. Slatke žitarice

Iako će mnogi pod krinkom naziva žitarice doista povjerovati da su zdrave, zapravo pogriješiti. Naime, važno je prilikom kupnje čitati sastav na poleđini proizvoda i voditi se provjerenom uzrečicom ‘što manje sastojaka proizvod ima to je bolji i zdraviji‘. Započinjanje dana sa zdjelicom slatkih žitarica može pružiti brzi poticaj energije, međutim, slijedi neizbježan pad. Zato, odaberite žitarice od cjelovitog zrna s niskim sadržajem šećera kako biste održali stabilnu razinu energije i izbjegli nepotrebne skokove šećera.

2. Jogurti s okusima

Jogurti s okusima kojih danas na policama trgovina doista u raznim ima varijantama, u sebi sadrže skrivene šećere i umjetne aditive. Umjesto toga odaberite obični grčki jogurt i dodajte svježe voće ili malo meda za slatkoću. Tako kontrolirate sadržaj šećera, a istovremeno uživate u ukusnom doručku.

3. Bijeli kruh

Bijeli kruh i razni industrijski proizvodi koji se rade od rafiniranog brašna također nisu dobar odabir za prvi jutarnji obrok. Ovom brašnu nedostaju vlakna i hranjive tvari koje nalazimo u cjelovitim žitaricama. Stoga, ako preferirate za svoj prvi obrok kruh ili pecivo, birajte ono od cjelovitih žitarica ili proteinsku verziju kako biste svom tijelu osigurali održivu energiju i esencijalne hranjive tvari.

4. Sendviči

Iako primamljivi, sendviči pridonose višku zasićenih masnoća i praznih kalorija. Radije birajte kruh od cjelovitih žitarica i nemasne bjelančevine poput bjelanjaka te dodajte povrće za hranjiv i zasitan sendvič za doručak bez grižnje savjesti.

image
Shutterstock

5. Palačinke i sirup

Netko za prvi obrok voli napraviti deblju palačinku (američka palačinka), a za prilog dodati sirup. Iako nije loša ideja za prvi obrok koji će vas održati sitima, bit će još bolji ako napravite malu modifikaciju. Umjesto bijelog brašna odaberite palačinke od cjelovitog ili bademovog brašna, a kao prilog dodajte svježe bobičasto voće s malo javorovog ili agavinog sirupa. Ova promjena dodaje hranjive tvari i smanjuje unos rafiniranog šećera.

7. Muffini i peciva

Iako su praktični, kupovni muffini i peciva često imaju visok sadržaj rafiniranih šećera i nezdravih masti. Da biste izbjegli nezdravo, a ipak pojeli toliko željeni muffin, ispecite ga sami koristeći brašno od cjelovitih žitarica i umjesto čokolade, dodajte voće ili orašaste plodove za dodatnu hranjivost. Tako možete uživati u ukusnoj poslastici bez ugrožavanja zdravlja.

8. Voćni sokovi

Komercijalni voćni sokovi mogu se činiti kao zdrav izbor, međutim, stvarnost je da sadrže izuzetno malo ili ništa vlakana u sebi te obiluju dodanim šećerima. Umjesto toga, bolja opcija je da pojedete cjelovitu voćku, primjerice jednu jabuku ili naranču, a možete napraviti i vlastiti svježi sok. Ipak, budite svjesni da je za jednu šalicu iscijeđenog soka potrebno puno više voćki i da tako ne unosimo potrebna vlakna kako bismo inače kad pojedemo primjerice naranču.

Za najvažniji obrok u danu birajte smisleno hranu koja će vam pružiti energiju bez naglog skoka i pada šećera. Birajte ono zbog čega ćete se ostatak dana osjećati poletno i produktivno, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:37