stdClass Object ( [id] => 1255298 [title] => Ovo su najveće zablude o hrani u koje mnogi slijepo vjeruju. Čudesne dijete, namirnice koje imaju značajne učinke za zdravlje... Otkrivamo što je istina, a što laž [alias] => ovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Brojni mediji, a pogotovo u ovo doba, preplavljeni su informacijama o novim čudesnim dijetama i namirnicama koje imaju nemjerljive korisne učinke na naše zdravlje, ali i o onima koje nam ga ugrožavaju i skraćuju život. Koliko je u njima istine, a koliko marketinških trikova teško može procijeniti običan čitatelj konzument i odlučiti što je istina a što mit.

Sjetimo se samo kako je svjetska javnost prije pedesetak godina bila zapljusnuta informacijama o štetnosti masti koje teba izbaciti iz prehrane, pa smo nakon toga dobili eksploziju debljine, a onda se pokazalo da masti i nisu toliko loše kako su nas uvjeravali. Istražili smo neke od tzv. supernamirnica i savjete o prehrani i dijetama provjeravajući što je u njima istina, a što mit. Istina je da mnoge namirnice zbog svojih tvari (nutrijenata) iznimno pozitivno utječu na naše raspoloženje i zdravlje, ali istina je i da one ne čine čuda.

---

image

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Goran Šebelić/Cropix
---

Tako je nedavno objavljena informacija da su nas stručnjaci lagali o himalajskoj soli koja je već duže vrijeme na vrhu liste namirnica koje su napravile pravi bum u svijetu zdrave prehrane. Ružičaste granule višestruko skuplje nego klasična kuhinjska sol osvojile su mnoge, a sve zbog tvrdnji da pomažu u očuvanju zdravlja, prije svega jer sadrže 84 dragocjena minerala nužna za organizam. Istodobno su se pojavljivale i vijesti da na Himalaji zapravo nema solana i da sol koja se skupo plaća zapravo dolazi iz Poljske i s drugih mjesta, da je sve zabluda i da novac dajemo za tek nešto korisnih minerala u tragovima.

A što kaže znanost na sve to?

Budući da postoji toliko vrsta soli od morske, preko havajske, do himalajske logično je pitanje koja je najbolja. U svima njima osnovni sastojak je natrij klorid, samo male količine drugih tvari variraju, pišu na stranici sciencebasedmedicine.

Roze himalajska sol je, dakle, kemijski slična kuhinjskoj soli. Sadrži do 98 posto natrij klorida. Ostatak čine minerali u tragovima, kao što su kalij, magnezij i kalcij i oni toj soli daju svjetloružičastu nijansu i specifičan okus. Ali što se tiče zdravstvenih prednosti, budući da sadrži oko 98 posto natrij klorida, to znači da ova sol ima samo oko dva posto minerala. S obzirom na relativno ograničene količine tih tvari u količini soli koju inače konzumiramo, malo je vjerojatno da to može pružiti bilo kakve značajne zdravstvene koristi.

Pritom, tvrdnje da himalajska sol ima manje natrija od kuhinjske su također upitne. Kako je navedeno, obje imaju približno 98 posto natrij klorida. Ali ružičasta sol obično je u većim kristalima od kuhinjske soli pa tehnički može sadržavati manje natrija po žličici. Neki vjeruju i da himalajska sol može pomoći tijelu postići optimalnu ravnotežu tekućine i spriječiti dehidraciju. S druge strane, kod himalajske soli treba paziti na unos joda. Jod je mineral koji je tijelu potreban za održavanje pravilne funkcije štitnjače i metabolizma stanica. Veliki izvori joda su riba, morski plodovi, mliječni proizvodi i jaja. Jodirana kuhinjska sol je još jedan uobičajeni izvor ovog minerala, a himalajska sol sadrži manje joda od kuhinjske. Trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji bi pokazali da himalajska sol pruža više zdravstvenih koristi od obične kuhinjske soli. Zamjena kuhinjske soli rozim granulama eventualno može pomoći smanjenju unos natrija, ali, kao i kod svake druge vrste soli, treba paziti na dnevni unos koji većina prekorači.

---

image

Roze himalajska sol je kemijski slična kuhinjskoj soli

Shutterstock
---

Nema dokazanih benefita

Pritom, pojedini znanstvenici tvrde da himalajska sol, osim što nema dokazanih zdravstvenih benefita, sadrži niz radioaktivnih supstanci kao što su radij, uranij i polonij, ali i tvari koje djeluju kao otrovi, poput talija, srećom, u malim tragovima. Zato himalajsku sol ne treba gledati kao garanciju zdravlja dok se legitimnim kliničkim studijama ne dokaže suprotno, piše sciencebasedmedicine.

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho kaže:

- Stotinama milijuna godina unatrag himalajska sol se mogla naći u prapovijesnim lagunama Pendžab regije i njena globalna popularnost na tržištu bila je relativno skromna, dok se danas mjeri sa čak više od 400 000 tona godišnje.

Minerali kalcij, magnezij i kalij ovoj vrsti soli daju baš tu posebnu ružičastu boju no istina je da ovu vrstu soli najviše čini natrij klorid slično kao i kuhinjsku sol. No, prirodna himalajska sol je zasigurno bolji izbor od komercijalno proizvedene soli, u čijem se procesu često koriste kemijske agensi kada se gube svi važni minerali te ostaje samo natrijev klorid, a osim toga ta komercijalno proizvedena sol završi u rafiniranim namirnicama čija prekomjerna konzumacija zasigurno nije dobra vijest za naš krvožilni sustav! Je li moguće da se manipulira sa himalajskom solju, odnosno da na tržištu imamo lažne varijante, vrlo je moguće i nažalost na nama je da prepoznamo originalnu od lažne varijante, isto kao što moramo biti biokemičari da bismo prepoznali raznorazna prekrivena imena šećera u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo i koji zasigurno imaju vrlo značajnu ulogu pojave upalnih procesa u tijelu. Pink himalajsku sol ručno proizvedenu u Pakistanu zasigurno ću radije konzumirati negoli komercijalno proizvedeno kuhinjsku sol, te se nadam da agencije koje odobravaju prodaju iste striktno provjeravaju njenu originalnost, zaključuje dr. Kažinić Kreho.

---

image

Voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće

Shutterstock
---

Pogledajmo još neke prilično uobičajene mitove ili istine o namirnicama:

‘Jedna jabuka na dan tjera doktora van’

Dakle, ako svaki dan pojedemo jednu jabuku, onda ćemo biti toliko zdravi da nam liječnik neće trebati. Jabuka je, ako i zaboravimo razne pesticide kojima su prskane, voće koje nije loše što se nutritivnih vrijednosti tiče, ali je ipak daleko od toga da je super namirnica u usporedbi s borovnicama koje istovremeno imaju nisku energetsku vrijednost, a puno vitamina, minerala i drugih tvari izrazito pozitivnih na zdravlje, zbog čega su i dobile ovu laskavu titulu.

Pijem pića s umjetnim sladilima jer ću tako unijeti manje kalorija

Umjetni zaslađivači daju pićima sladak okus bez promjene njihove kalorijske vrijednosti. Problem s umjetnim zaslađivačima je taj što ih naš mozak ne percipira kao hranu, pa se zbog toga ne osjećamo sitima. Tako hranom unosimo jednako ili čak više kalorija nego što bismo unosili da nam je piće zaslađeno šećerom.

Proizvod je bez umjetnih konzervansa, dakle ne sadrži konzervanse

Takve se tvrdnje još uvijek mogu naći na internetu ili u drugim reklamnim medijima, unatoč strožim zakonima koji štite potrošače od prijevare. Djelomično su točne - proizvod ne sadrži umjetne konzervanse, ali može sadržavati prirodne, kakvih ima u našim kuhinjama, npr. sol, šećer, limunov sok (limunska kiselina).

---

image

Je li ghee zdraviji od običnog maslaca?

Shutterstock
---

Ghee je zdraviji od običnog maslaca

Maslac dobiven od organskog mlijeka je bolji, ali sam sastav maslaca nije ništa drugačiji. Jednostavno rečeno: bez obzira o kakvom se maslacu radilo, kada ga jedemo, unijet ćemo 80 do 90 posto masti. Najgori dio toga su pretežno zasićene masne kiseline, koje prekomjernom konzumacijom povećavaju mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Isto vrijedi i za ghee koji se dobiva zagrijavanjem maslaca ili vrhnja kako bi se uklonila gotovo sva voda, a ostala gotovo samo masnoća - 99 posto. Budući da i ghee i maslac također imaju pozitivne učinke na naše zdravlje, oni su posebno dobri izvori vitamina topivih u mastima, osobito vitamina A, koji se mogu jesti umjereno.

Kokosova mast je korisna za zdravlje

Trend konzumiranja kokosove masti (bilo ulja ili maslaca) već dulje vrijeme izaziva polemike između njegovih pristaša i protivnika. Istina je sljedeća: MCT masti (masne kiseline srednjeg lanca) se izuzetno brzo apsorbiraju kroz probavni sustav i odlaze u jetru. Zbog svega navedenog, MCT kao jedan od izvora energije preporuča se osobama s problemima u području probavnog sustava te kod pojedinih neuroloških stanja ili bolesti (epilepsija) kod kojih je ketogena dijeta (visokomasna i niskomasna) poželjna. MCT tijelo brzo koristi kao izvor energije, pa kada se prekorači unos u odnosu na potrošnju, dolazi do taloženja masti u tijelu, a time i do kardiovaskularnih bolesti. Do sada je bilo dosta oprečnih studija pa ćemo za detaljnije informacije morati još malo pričekati

Ne jedem jaja zbog lošeg kolesterola (LDL)

Jaja su jedna od najcjelovitijih namirnica, odmah nakon majčinog mlijeka, jer sadrže, osim brojnih vitamina i elemenata u tragovima, i vrlo važne aminokiseline, sastavni dio proteina. Jaja su vrlo važna za izgradnju i normalno funkcioniranje organizma. Zašto su onda na tako lošem glasu? Sedamdesetih godina prošlog stoljeća došle su na loš glas jer je utvrđeno da sadrže mnogo kolesterola. Zaključili su na temelju pretpostavke: hrana s kolesterolom povisuje koncentraciju kolesterola u krvi. Tek su dva desetljeća kasnije istraživanja otkrila da se povećava ne samo koncentracija LDL-a (tzv. lošeg kolesterola), već i HDL-a (dobrog kolesterola). Čak ni u ovom slučaju, studije za i protiv nekako nisu usuglašene. Unatoč tome, činjenica je da su jaja namirnice koje osim kolesterola sadrže i vrlo korisne tvari za organizam. Dakle, nema razloga da zdravi i umjereno aktivni pojedinci potpuno izbace jaja iz svoje prehrane.

---

image

Proizvodi bez glutena jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme

Shutterstock
---

Proteinska dijeta je zdrava i pomoći će mi da smršavim!

Moderne smjernice za brzo mršavljenje temelje se ili na visokom udjelu bjelančevina ili masti. Dok pretjerana konzumacija hrane s visokim udjelom masnoća, osobito zasićenih masnih kiselina, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dugotrajan visok unos proteina najviše opterećuje bubrege. Prema općim prehrambenim preporukama, zdrava osoba trebala bi dnevno unositi 0,8 do 1,2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, što bi za osobu od 60 kilograma značilo 48 do 72 grama proteina dnevno. Ali kako su proteini povezani s mršavljenjem?

Unatoč činjenici da jedan gram proteina ima jednako kalorija kao i jedan gram ugljikohidrata (tj. 4 kcal), razlika između njih je u sitosti, odnosno u korist proteina. Iznimka je ako prehrana temeljena na ugljikohidratima sadrži mnogo vlakana. Prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim udjelom proteina ne samo da nas prije zasiti, već i osjećaj sitosti traje duže. Pa svaka priča ima mnogo strana. Moramo biti svjesni činjenice da se čak i višak proteina, u odnosu na naše dnevne potrebe, nakuplja u našem tijelu u obliku masti.

Prije nego sljedeći put u trgovini napunite košaricu novim “čudesnim namirnicama” ili postanete gorljivi entuzijast dijete koja obećava brzi gubitak težine, postavite si gotovo retoričko pitanje: Je li to mit ili istina?

Bezglutenski proizvodi su bolji izbor

Ovi proizvodi jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme, ali nema dokaza da pomažu u boljem zdravlju ili mršavljenju. Zapravo, čak će nam oduzeti mnoge važne hranjive tvari. Primjerice, cjelovite žitarice važan su izvor vlakana, a žitarice i kruh često sadrže vitamine B skupine pa je važno da ih ima u prehrani. Hrana bez glutena može uzrokovati nedostatak željeza i kalcija, pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Ali također sadrži puno šećera i kalorija. Stoga, ako nemate celijakiju ili osjetljivost na gluten, nema razloga da se odreknete glutena.

---

image

Treba li jaja birati prema boji ljuske?

Slobodna Dalmacija
---

Voće je isto što i voćni sok

Voće ima važno mjesto u našoj prehrani, no kada od njega napravimo sok, voće gubi vlakna. A budući da oni reguliraju šećer u krvi, voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće. Ispijanje voćnih sokova ne zasićuje nas toliko koliko samo voće, možda zbog nedostatka vlakana. Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju voćne sokove dodajući ih u prehranu kao zamjenu za hranu, povećava broj unesenih kalorija.

Energetska pločica je zdrav obrok

Obično ih jedemo kada ne možemo doručkovati jer nam brzo vraćaju energiju nakon vježbanja ili kao međuobrok tijekom radnog dana. Ali energetske pločice samo su nakupina kalorija. Proizvođači tvrde da su bolje od čokolada jer imaju idealan omjer složenih ugljikohidrata, proteina i masti. Ali također imaju dodanu čokoladu, šećer i umjetne arome. Istraživanja pokazuju da nisu ništa bolje od običnih čokoladica. Ako već volite energetske pločice, napravite ih sami ili uzmite orašaste plodove za međuobrok.

Uvezeni proizvodi  su kvalitetniji

Kupnja uvoznih proizvoda koji su popularizirani kuharskim emisijama i videima na društvenim mrežama ne znači da kupujemo proizvode sa svim ključnim nutrijentima. Važnije je i zdravije jesti sezonsku i domaću hranu nego kupovati hranu iz uvoza. Tijekom putovanja gubi hranjivu vrijednost, izlaže se zraku, umjetnom svjetlu i promjenama temperature.

Jaja treba birati prema boji ljuske

Dugo se vjerovalo da su jaja sa smeđom ljuskom hranjivija od jaja s bijelom ljuskom, no to nije točno. Boja i veličina jaja ovisi o vrsti kokoši. Osim toga, boja žumanjka ne odražava hranjivu vrijednost, već ono čime je kokoš hranjena. Kada kupujete jaja, pazite da su iz slobodnog uzgoja, da su čista, da su u hladnjaku i da nemaju puknute ljuske.

---

Traži se proklijala hrana

Neki dijetetičari smatraju da iz sjemenki i žitarica ne dobivamo sve potrebne hranjive tvari jer one ostaju duboko ukorijenjene ispod tvrde ljuske, koja se u tijelu teško razgrađuje. To ne znači da cjelovite žitarice i sjemenke nisu zdrave – samo iz njih dobivamo manje hranjivih tvari nego da ih jedemo proklijale.


Novi trend koji je u porastu u prehrambenoj industriji zove se proklijala hrana. Kad se sjemenke ili žitarice izlože određenoj temperaturi i vlažnosti, klijaju. Ako jedemo proklijalo, imamo dvostruku korist: jedemo i zdrava vlakna koja se nalaze u kožici i svježi dio biljke koji prodire kroz kožu. Proces klijanja “otključava” mnoge hranjive tvari koje inače ne biste konzumirali. To znači da vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline i antioksidansi postaju bioraspoloživiji ili se brže metaboliziraju ili apsorbiraju.


Vrsta hranjivih tvari koje dobivamo kada jedemo proklijalu hranu ovisi o samom sjemenu ili zrnu. Mogućnosti su različite, jer praktički svako sjeme, zrno ili mahuna mogu proklijati. Možete proklijati sjemenke brokule, gorušice ili kukuruza – popis je dugačak. Neka su istraživanja pokazala da konzumiranjem zobenih pahuljica napravljenih od proklijalih sjemenki zobi tijelo apsorbira više željeza i cinka. Druge su studije, primjerice, otkrile da proklijala riža sadrži veće količine antioksidansa od obične riže.


Sve je više ljudi oduševljeno proklijalom hranom, a trend klijanja kod kuće također je u porastu. Nutricionisti savjetuju da se kod klijanja koje sami poduzimate treba pridržavati točno onih uvjeta koji su potrebni, pa prije nego krenete s klijanjem, svakako se informirajte o samom procesu jer se inače mogu pojaviti štetne bakterije.

---

---

Prednosti fermentirane hrane

Ljudi fermentiraju hranu tisućama godina kako bi poboljšali njezin okus i produžili rok trajanja kvarljive hrane. Fermentirani proizvodi prepuni su probiotičkih bakterija koje također pogoduju našem zdravlju.


Fermentacija namirnici daje još jednu dodanu vrijednost – poboljšava njezina ljekovita svojstva. Među najstarije fermentacijske procese spada sušenje i zrenje mesa, pri čemu se sirovo meso dobiva npr. suhe kobasice. Od kupusa se fermentira kiseli kupus i korejski kimchi, a od mlijeka, primjerice, plavi sir. Među najpoznatijim fermentiranim proizvodima su jogurt, kefir i kiselo mlijeko.


Znanstvenici su dokazali da fermentacija u hrani bogatoj ugljikohidratima povećava sadržaj hranjivih tvari, antioksidansa i protuupalnih tvari. Fermentirana hrana pomaže u zaštiti od dijabetesa, Crohnove bolesti, celijakije, sindroma iritabilnog crijeva i depresije.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => riječ stručnjakinje 2 0 13323 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-08-12 10:05:23 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-10 08:00:21 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2023-01-10 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 150 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo su najčešće istine i zablude o prehrani [metakey] => bezglutenska prehrana, Himalajska sol, lejla kažinić kreho, ghee maslac, kokosovo ulje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/08\/12\/24026136.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/15780614.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/15780624.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/24032277.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/24026151.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/23807764.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/23714370.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/23592261.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/24028437.jpg","\/images\/slike\/2021\/08\/12\/24064328.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/Shutterstock","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Shutterstock","Shutterstock","Slobodna Dalmacija","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Lije\u010dnica i nutricionistica dr. Lejla Ka\u017eini\u0107 Kreho<\/p>","

Lije\u010dnica i nutricionistica dr. Lejla Ka\u017eini\u0107 Kreho<\/p>","

Vo\u0107ni sokovi mogu povisiti razinu \u0161e\u0107era u krvi vi\u0161e nego samo vo\u0107e<\/p>","

Roze himalajska sol je kemijski sli\u010dna kuhinjskoj soli<\/p>","

Treba li jaja birati prema boji ljuske?<\/p>","","

Proizvodi bez glutena jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme<\/p>","

Je li ghee zdraviji od obi\u010dnog maslaca?<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24026136_1920.jpg":"1920x1080","k_24026136_1280.jpg":"1280x1280","k_24026136_1024.jpg":"1024x1024","k_24026136_640.jpg":"640x640","k_24026136_480.jpg":"480x480","k_24026136_340.jpg":"340x340","k_24026136_220.jpg":"220x220","o_24026136_1280.jpg":"1280x853","o_24026136_1024.jpg":"1024x682","o_24026136_640.jpg":"640x426","o_24026136_480.jpg":"480x320","o_24026136_340.jpg":"340x226","o_24026136_220.jpg":"220x146","h_24026136_1280.jpg":"1280x854","h_24026136_1024.jpg":"1024x683","h_24026136_640.jpg":"640x427","h_24026136_480.jpg":"480x320","h_24026136_340.jpg":"340x227","h_24026136_220.jpg":"220x147","pp_24026136_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026136_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026136_640.jpg":"640x814","pp_24026136_480.jpg":"480x611","pp_24026136_340.jpg":"340x432","pp_24026136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15780614_1920.jpg":"1920x1080","k_15780614_1280.jpg":"1280x1280","k_15780614_1024.jpg":"1024x1024","k_15780614_640.jpg":"640x640","k_15780614_480.jpg":"480x480","k_15780614_340.jpg":"340x340","k_15780614_220.jpg":"220x220","o_15780614_1280.jpg":"1280x853","o_15780614_1024.jpg":"1024x682","o_15780614_640.jpg":"640x426","o_15780614_480.jpg":"480x320","o_15780614_340.jpg":"340x226","o_15780614_220.jpg":"220x146","h_15780614_1280.jpg":"1280x854","h_15780614_1024.jpg":"1024x683","h_15780614_640.jpg":"640x427","h_15780614_480.jpg":"480x320","h_15780614_340.jpg":"340x227","h_15780614_220.jpg":"220x147","pp_15780614_1280.jpg":"1280x1628","pp_15780614_1024.jpg":"1024x1303","pp_15780614_640.jpg":"640x814","pp_15780614_480.jpg":"480x611","pp_15780614_340.jpg":"340x432","pp_15780614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15780624_1920.jpg":"1920x1080","k_15780624_1280.jpg":"1280x1280","k_15780624_1024.jpg":"1024x1024","k_15780624_640.jpg":"640x640","k_15780624_480.jpg":"480x480","k_15780624_340.jpg":"340x340","k_15780624_220.jpg":"220x220","o_15780624_1280.jpg":"1280x853","o_15780624_1024.jpg":"1024x682","o_15780624_640.jpg":"640x426","o_15780624_480.jpg":"480x320","o_15780624_340.jpg":"340x226","o_15780624_220.jpg":"220x146","h_15780624_1280.jpg":"1280x854","h_15780624_1024.jpg":"1024x683","h_15780624_640.jpg":"640x427","h_15780624_480.jpg":"480x320","h_15780624_340.jpg":"340x227","h_15780624_220.jpg":"220x147","pp_15780624_1280.jpg":"1280x1628","pp_15780624_1024.jpg":"1024x1303","pp_15780624_640.jpg":"640x814","pp_15780624_480.jpg":"480x611","pp_15780624_340.jpg":"340x432","pp_15780624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24032277_1920.jpg":"1920x1080","k_24032277_1280.jpg":"1280x1280","k_24032277_1024.jpg":"1024x1024","k_24032277_640.jpg":"640x640","k_24032277_480.jpg":"480x480","k_24032277_340.jpg":"340x340","k_24032277_220.jpg":"220x220","o_24032277_1280.jpg":"1280x853","o_24032277_1024.jpg":"1024x682","o_24032277_640.jpg":"640x426","o_24032277_480.jpg":"480x320","o_24032277_340.jpg":"340x226","o_24032277_220.jpg":"220x146","h_24032277_1280.jpg":"1280x854","h_24032277_1024.jpg":"1024x683","h_24032277_640.jpg":"640x427","h_24032277_480.jpg":"480x320","h_24032277_340.jpg":"340x227","h_24032277_220.jpg":"220x147","pp_24032277_1280.jpg":"1280x1628","pp_24032277_1024.jpg":"1024x1303","pp_24032277_640.jpg":"640x814","pp_24032277_480.jpg":"480x611","pp_24032277_340.jpg":"340x432","pp_24032277_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_24026151_1920.jpg":"1920x1080","k_24026151_1280.jpg":"1280x1280","k_24026151_1024.jpg":"1024x1024","k_24026151_640.jpg":"640x640","k_24026151_480.jpg":"480x480","k_24026151_340.jpg":"340x340","k_24026151_220.jpg":"220x220","o_24026151_1280.jpg":"1280x878","o_24026151_1024.jpg":"1024x702","o_24026151_640.jpg":"640x439","o_24026151_480.jpg":"480x329","o_24026151_340.jpg":"340x233","o_24026151_220.jpg":"220x151","h_24026151_1280.jpg":"1280x854","h_24026151_1024.jpg":"1024x683","h_24026151_640.jpg":"640x427","h_24026151_480.jpg":"480x320","h_24026151_340.jpg":"340x227","h_24026151_220.jpg":"220x147","pp_24026151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026151_640.jpg":"640x814","pp_24026151_480.jpg":"480x611","pp_24026151_340.jpg":"340x432","pp_24026151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x900","hd_23807764_1920.jpg":"1920x1080","k_23807764_1280.jpg":"1280x1280","k_23807764_1024.jpg":"1024x1024","k_23807764_640.jpg":"640x640","k_23807764_480.jpg":"480x480","k_23807764_340.jpg":"340x340","k_23807764_220.jpg":"220x220","o_23807764_1280.jpg":"1280x960","o_23807764_1024.jpg":"1024x768","o_23807764_640.jpg":"640x480","o_23807764_480.jpg":"480x360","o_23807764_340.jpg":"340x255","o_23807764_220.jpg":"220x165","h_23807764_1280.jpg":"1280x854","h_23807764_1024.jpg":"1024x683","h_23807764_640.jpg":"640x427","h_23807764_480.jpg":"480x320","h_23807764_340.jpg":"340x227","h_23807764_220.jpg":"220x147","pp_23807764_1280.jpg":"1280x1628","pp_23807764_1024.jpg":"1024x1303","pp_23807764_640.jpg":"640x814","pp_23807764_480.jpg":"480x611","pp_23807764_340.jpg":"340x432","pp_23807764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23714370_1920.jpg":"1920x1080","k_23714370_1280.jpg":"1280x1280","k_23714370_1024.jpg":"1024x1024","k_23714370_640.jpg":"640x640","k_23714370_480.jpg":"480x480","k_23714370_340.jpg":"340x340","k_23714370_220.jpg":"220x220","o_23714370_1280.jpg":"1280x853","o_23714370_1024.jpg":"1024x682","o_23714370_640.jpg":"640x426","o_23714370_480.jpg":"480x320","o_23714370_340.jpg":"340x226","o_23714370_220.jpg":"220x146","h_23714370_1280.jpg":"1280x854","h_23714370_1024.jpg":"1024x683","h_23714370_640.jpg":"640x427","h_23714370_480.jpg":"480x320","h_23714370_340.jpg":"340x227","h_23714370_220.jpg":"220x147","pp_23714370_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714370_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714370_640.jpg":"640x814","pp_23714370_480.jpg":"480x611","pp_23714370_340.jpg":"340x432","pp_23714370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_23592261_1920.jpg":"1920x1080","k_23592261_1280.jpg":"1280x1280","k_23592261_1024.jpg":"1024x1024","k_23592261_640.jpg":"640x640","k_23592261_480.jpg":"480x480","k_23592261_340.jpg":"340x340","k_23592261_220.jpg":"220x220","o_23592261_1280.jpg":"1280x848","o_23592261_1024.jpg":"1024x678","o_23592261_640.jpg":"640x424","o_23592261_480.jpg":"480x318","o_23592261_340.jpg":"340x225","o_23592261_220.jpg":"220x145","h_23592261_1280.jpg":"1280x854","h_23592261_1024.jpg":"1024x683","h_23592261_640.jpg":"640x427","h_23592261_480.jpg":"480x320","h_23592261_340.jpg":"340x227","h_23592261_220.jpg":"220x147","pp_23592261_1280.jpg":"1280x1628","pp_23592261_1024.jpg":"1024x1303","pp_23592261_640.jpg":"640x814","pp_23592261_480.jpg":"480x611","pp_23592261_340.jpg":"340x432","pp_23592261_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_24028437_1920.jpg":"1920x1080","k_24028437_1280.jpg":"1280x1280","k_24028437_1024.jpg":"1024x1024","k_24028437_640.jpg":"640x640","k_24028437_480.jpg":"480x480","k_24028437_340.jpg":"340x340","k_24028437_220.jpg":"220x220","o_24028437_1280.jpg":"1280x853","o_24028437_1024.jpg":"1024x683","o_24028437_640.jpg":"640x426","o_24028437_480.jpg":"480x320","o_24028437_340.jpg":"340x226","o_24028437_220.jpg":"220x146","h_24028437_1280.jpg":"1280x854","h_24028437_1024.jpg":"1024x683","h_24028437_640.jpg":"640x427","h_24028437_480.jpg":"480x320","h_24028437_340.jpg":"340x227","h_24028437_220.jpg":"220x147","pp_24028437_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028437_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028437_640.jpg":"640x814","pp_24028437_480.jpg":"480x611","pp_24028437_340.jpg":"340x432","pp_24028437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24064328_1920.jpg":"1920x1080","k_24064328_1280.jpg":"1280x1280","k_24064328_1024.jpg":"1024x1024","k_24064328_640.jpg":"640x640","k_24064328_480.jpg":"480x480","k_24064328_340.jpg":"340x340","k_24064328_220.jpg":"220x220","o_24064328_1280.jpg":"1280x853","o_24064328_1024.jpg":"1024x682","o_24064328_640.jpg":"640x426","o_24064328_480.jpg":"480x320","o_24064328_340.jpg":"340x226","o_24064328_220.jpg":"220x146","h_24064328_1280.jpg":"1280x854","h_24064328_1024.jpg":"1024x683","h_24064328_640.jpg":"640x427","h_24064328_480.jpg":"480x320","h_24064328_340.jpg":"340x227","h_24064328_220.jpg":"220x147","pp_24064328_1280.jpg":"1280x1628","pp_24064328_1024.jpg":"1024x1303","pp_24064328_640.jpg":"640x814","pp_24064328_480.jpg":"480x611","pp_24064328_340.jpg":"340x432","pp_24064328_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7620719 Threads: 9 Questions: 1550862643 Slow queries: 4724544 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111206005 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/ovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz-1255298 [printLink] => /mozaik/zdravlje/ovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz-1255298?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702299 [name] => bezglutenska prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-09 19:43:45 [main_article_id] => 0 [alias] => bezglutenska-prehrana [link] => /tag/bezglutenska-prehrana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236212 [name] => himalajska sol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => himalajska-sol [link] => /tag/himalajska-sol ) [2] => stdClass Object ( [id] => 628316 [name] => lejla kažinić kreho [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-16 08:57:26 [main_article_id] => 0 [alias] => lejla-kazinic-kreho [link] => /tag/lejla-kazinic-kreho ) [3] => stdClass Object ( [id] => 375374 [name] => ghee maslac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ghee-maslac [link] => /tag/ghee-maslac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 265479 [name] => kokosovo ulje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokosovo-ulje [link] => /tag/kokosovo-ulje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo su najveće zablude o hrani u koje mnogi slijepo vjeruju. Čudesne dijete, namirnice koje imaju značajne učinke za zdravlje... Otkrivamo što je istina, a što laž [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24026136.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24026136.jpg [title] => Ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/15780614.jpg [title] =>

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Goran Šebelić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/15780624.jpg [title] =>

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Goran Šebelić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24032277.jpg [title] =>

Voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24026151.jpg [title] =>

Roze himalajska sol je kemijski slična kuhinjskoj soli

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/23807764.jpg [title] =>

Treba li jaja birati prema boji ljuske?

Slobodna Dalmacija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/23714370.jpg [title] => Shutterstock ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/23592261.jpg [title] =>

Proizvodi bez glutena jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme

Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24028437.jpg [title] =>

Je li ghee zdraviji od običnog maslaca?

Shutterstock ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/08/12/24064328.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Brojni mediji, a pogotovo u ovo doba, preplavljeni su informacijama o novim čudesnim dijetama i namirnicama koje imaju nemjerljive korisne učinke na naše zdravlje, ali i o onima koje nam ga ugrožavaju i skraćuju život. Koliko je u njima istine, a koliko marketinških trikova teško može procijeniti običan čitatelj konzument i odlučiti što je istina a što mit.

Sjetimo se samo kako je svjetska javnost prije pedesetak godina bila zapljusnuta informacijama o štetnosti masti koje teba izbaciti iz prehrane, pa smo nakon toga dobili eksploziju debljine, a onda se pokazalo da masti i nisu toliko loše kako su nas uvjeravali. Istražili smo neke od tzv. supernamirnica i savjete o prehrani i dijetama provjeravajući što je u njima istina, a što mit. Istina je da mnoge namirnice zbog svojih tvari (nutrijenata) iznimno pozitivno utječu na naše raspoloženje i zdravlje, ali istina je i da one ne čine čuda.

---

image

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Goran Šebelić/Cropix
---

Tako je nedavno objavljena informacija da su nas stručnjaci lagali o himalajskoj soli koja je već duže vrijeme na vrhu liste namirnica koje su napravile pravi bum u svijetu zdrave prehrane. Ružičaste granule višestruko skuplje nego klasična kuhinjska sol osvojile su mnoge, a sve zbog tvrdnji da pomažu u očuvanju zdravlja, prije svega jer sadrže 84 dragocjena minerala nužna za organizam. Istodobno su se pojavljivale i vijesti da na Himalaji zapravo nema solana i da sol koja se skupo plaća zapravo dolazi iz Poljske i s drugih mjesta, da je sve zabluda i da novac dajemo za tek nešto korisnih minerala u tragovima.

A što kaže znanost na sve to?

Budući da postoji toliko vrsta soli od morske, preko havajske, do himalajske logično je pitanje koja je najbolja. U svima njima osnovni sastojak je natrij klorid, samo male količine drugih tvari variraju, pišu na stranici sciencebasedmedicine.

Roze himalajska sol je, dakle, kemijski slična kuhinjskoj soli. Sadrži do 98 posto natrij klorida. Ostatak čine minerali u tragovima, kao što su kalij, magnezij i kalcij i oni toj soli daju svjetloružičastu nijansu i specifičan okus. Ali što se tiče zdravstvenih prednosti, budući da sadrži oko 98 posto natrij klorida, to znači da ova sol ima samo oko dva posto minerala. S obzirom na relativno ograničene količine tih tvari u količini soli koju inače konzumiramo, malo je vjerojatno da to može pružiti bilo kakve značajne zdravstvene koristi.

Pritom, tvrdnje da himalajska sol ima manje natrija od kuhinjske su također upitne. Kako je navedeno, obje imaju približno 98 posto natrij klorida. Ali ružičasta sol obično je u većim kristalima od kuhinjske soli pa tehnički može sadržavati manje natrija po žličici. Neki vjeruju i da himalajska sol može pomoći tijelu postići optimalnu ravnotežu tekućine i spriječiti dehidraciju. S druge strane, kod himalajske soli treba paziti na unos joda. Jod je mineral koji je tijelu potreban za održavanje pravilne funkcije štitnjače i metabolizma stanica. Veliki izvori joda su riba, morski plodovi, mliječni proizvodi i jaja. Jodirana kuhinjska sol je još jedan uobičajeni izvor ovog minerala, a himalajska sol sadrži manje joda od kuhinjske. Trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji bi pokazali da himalajska sol pruža više zdravstvenih koristi od obične kuhinjske soli. Zamjena kuhinjske soli rozim granulama eventualno može pomoći smanjenju unos natrija, ali, kao i kod svake druge vrste soli, treba paziti na dnevni unos koji većina prekorači.

---

image

Roze himalajska sol je kemijski slična kuhinjskoj soli

Shutterstock
---

Nema dokazanih benefita

Pritom, pojedini znanstvenici tvrde da himalajska sol, osim što nema dokazanih zdravstvenih benefita, sadrži niz radioaktivnih supstanci kao što su radij, uranij i polonij, ali i tvari koje djeluju kao otrovi, poput talija, srećom, u malim tragovima. Zato himalajsku sol ne treba gledati kao garanciju zdravlja dok se legitimnim kliničkim studijama ne dokaže suprotno, piše sciencebasedmedicine.

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho kaže:

- Stotinama milijuna godina unatrag himalajska sol se mogla naći u prapovijesnim lagunama Pendžab regije i njena globalna popularnost na tržištu bila je relativno skromna, dok se danas mjeri sa čak više od 400 000 tona godišnje.

Minerali kalcij, magnezij i kalij ovoj vrsti soli daju baš tu posebnu ružičastu boju no istina je da ovu vrstu soli najviše čini natrij klorid slično kao i kuhinjsku sol. No, prirodna himalajska sol je zasigurno bolji izbor od komercijalno proizvedene soli, u čijem se procesu često koriste kemijske agensi kada se gube svi važni minerali te ostaje samo natrijev klorid, a osim toga ta komercijalno proizvedena sol završi u rafiniranim namirnicama čija prekomjerna konzumacija zasigurno nije dobra vijest za naš krvožilni sustav! Je li moguće da se manipulira sa himalajskom solju, odnosno da na tržištu imamo lažne varijante, vrlo je moguće i nažalost na nama je da prepoznamo originalnu od lažne varijante, isto kao što moramo biti biokemičari da bismo prepoznali raznorazna prekrivena imena šećera u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo i koji zasigurno imaju vrlo značajnu ulogu pojave upalnih procesa u tijelu. Pink himalajsku sol ručno proizvedenu u Pakistanu zasigurno ću radije konzumirati negoli komercijalno proizvedeno kuhinjsku sol, te se nadam da agencije koje odobravaju prodaju iste striktno provjeravaju njenu originalnost, zaključuje dr. Kažinić Kreho.

---

image

Voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće

Shutterstock
---

Pogledajmo još neke prilično uobičajene mitove ili istine o namirnicama:

‘Jedna jabuka na dan tjera doktora van’

Dakle, ako svaki dan pojedemo jednu jabuku, onda ćemo biti toliko zdravi da nam liječnik neće trebati. Jabuka je, ako i zaboravimo razne pesticide kojima su prskane, voće koje nije loše što se nutritivnih vrijednosti tiče, ali je ipak daleko od toga da je super namirnica u usporedbi s borovnicama koje istovremeno imaju nisku energetsku vrijednost, a puno vitamina, minerala i drugih tvari izrazito pozitivnih na zdravlje, zbog čega su i dobile ovu laskavu titulu.

Pijem pića s umjetnim sladilima jer ću tako unijeti manje kalorija

Umjetni zaslađivači daju pićima sladak okus bez promjene njihove kalorijske vrijednosti. Problem s umjetnim zaslađivačima je taj što ih naš mozak ne percipira kao hranu, pa se zbog toga ne osjećamo sitima. Tako hranom unosimo jednako ili čak više kalorija nego što bismo unosili da nam je piće zaslađeno šećerom.

Proizvod je bez umjetnih konzervansa, dakle ne sadrži konzervanse

Takve se tvrdnje još uvijek mogu naći na internetu ili u drugim reklamnim medijima, unatoč strožim zakonima koji štite potrošače od prijevare. Djelomično su točne - proizvod ne sadrži umjetne konzervanse, ali može sadržavati prirodne, kakvih ima u našim kuhinjama, npr. sol, šećer, limunov sok (limunska kiselina).

---

image

Je li ghee zdraviji od običnog maslaca?

Shutterstock
---

Ghee je zdraviji od običnog maslaca

Maslac dobiven od organskog mlijeka je bolji, ali sam sastav maslaca nije ništa drugačiji. Jednostavno rečeno: bez obzira o kakvom se maslacu radilo, kada ga jedemo, unijet ćemo 80 do 90 posto masti. Najgori dio toga su pretežno zasićene masne kiseline, koje prekomjernom konzumacijom povećavaju mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Isto vrijedi i za ghee koji se dobiva zagrijavanjem maslaca ili vrhnja kako bi se uklonila gotovo sva voda, a ostala gotovo samo masnoća - 99 posto. Budući da i ghee i maslac također imaju pozitivne učinke na naše zdravlje, oni su posebno dobri izvori vitamina topivih u mastima, osobito vitamina A, koji se mogu jesti umjereno.

Kokosova mast je korisna za zdravlje

Trend konzumiranja kokosove masti (bilo ulja ili maslaca) već dulje vrijeme izaziva polemike između njegovih pristaša i protivnika. Istina je sljedeća: MCT masti (masne kiseline srednjeg lanca) se izuzetno brzo apsorbiraju kroz probavni sustav i odlaze u jetru. Zbog svega navedenog, MCT kao jedan od izvora energije preporuča se osobama s problemima u području probavnog sustava te kod pojedinih neuroloških stanja ili bolesti (epilepsija) kod kojih je ketogena dijeta (visokomasna i niskomasna) poželjna. MCT tijelo brzo koristi kao izvor energije, pa kada se prekorači unos u odnosu na potrošnju, dolazi do taloženja masti u tijelu, a time i do kardiovaskularnih bolesti. Do sada je bilo dosta oprečnih studija pa ćemo za detaljnije informacije morati još malo pričekati

Ne jedem jaja zbog lošeg kolesterola (LDL)

Jaja su jedna od najcjelovitijih namirnica, odmah nakon majčinog mlijeka, jer sadrže, osim brojnih vitamina i elemenata u tragovima, i vrlo važne aminokiseline, sastavni dio proteina. Jaja su vrlo važna za izgradnju i normalno funkcioniranje organizma. Zašto su onda na tako lošem glasu? Sedamdesetih godina prošlog stoljeća došle su na loš glas jer je utvrđeno da sadrže mnogo kolesterola. Zaključili su na temelju pretpostavke: hrana s kolesterolom povisuje koncentraciju kolesterola u krvi. Tek su dva desetljeća kasnije istraživanja otkrila da se povećava ne samo koncentracija LDL-a (tzv. lošeg kolesterola), već i HDL-a (dobrog kolesterola). Čak ni u ovom slučaju, studije za i protiv nekako nisu usuglašene. Unatoč tome, činjenica je da su jaja namirnice koje osim kolesterola sadrže i vrlo korisne tvari za organizam. Dakle, nema razloga da zdravi i umjereno aktivni pojedinci potpuno izbace jaja iz svoje prehrane.

---

image

Proizvodi bez glutena jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme

Shutterstock
---

Proteinska dijeta je zdrava i pomoći će mi da smršavim!

Moderne smjernice za brzo mršavljenje temelje se ili na visokom udjelu bjelančevina ili masti. Dok pretjerana konzumacija hrane s visokim udjelom masnoća, osobito zasićenih masnih kiselina, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dugotrajan visok unos proteina najviše opterećuje bubrege. Prema općim prehrambenim preporukama, zdrava osoba trebala bi dnevno unositi 0,8 do 1,2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, što bi za osobu od 60 kilograma značilo 48 do 72 grama proteina dnevno. Ali kako su proteini povezani s mršavljenjem?

Unatoč činjenici da jedan gram proteina ima jednako kalorija kao i jedan gram ugljikohidrata (tj. 4 kcal), razlika između njih je u sitosti, odnosno u korist proteina. Iznimka je ako prehrana temeljena na ugljikohidratima sadrži mnogo vlakana. Prehrana koja se temelji na namirnicama s visokim udjelom proteina ne samo da nas prije zasiti, već i osjećaj sitosti traje duže. Pa svaka priča ima mnogo strana. Moramo biti svjesni činjenice da se čak i višak proteina, u odnosu na naše dnevne potrebe, nakuplja u našem tijelu u obliku masti.

Prije nego sljedeći put u trgovini napunite košaricu novim “čudesnim namirnicama” ili postanete gorljivi entuzijast dijete koja obećava brzi gubitak težine, postavite si gotovo retoričko pitanje: Je li to mit ili istina?

Bezglutenski proizvodi su bolji izbor

Ovi proizvodi jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme, ali nema dokaza da pomažu u boljem zdravlju ili mršavljenju. Zapravo, čak će nam oduzeti mnoge važne hranjive tvari. Primjerice, cjelovite žitarice važan su izvor vlakana, a žitarice i kruh često sadrže vitamine B skupine pa je važno da ih ima u prehrani. Hrana bez glutena može uzrokovati nedostatak željeza i kalcija, pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Ali također sadrži puno šećera i kalorija. Stoga, ako nemate celijakiju ili osjetljivost na gluten, nema razloga da se odreknete glutena.

---

image

Treba li jaja birati prema boji ljuske?

Slobodna Dalmacija
---

Voće je isto što i voćni sok

Voće ima važno mjesto u našoj prehrani, no kada od njega napravimo sok, voće gubi vlakna. A budući da oni reguliraju šećer u krvi, voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće. Ispijanje voćnih sokova ne zasićuje nas toliko koliko samo voće, možda zbog nedostatka vlakana. Istraživanja pokazuju da ljudi koji piju voćne sokove dodajući ih u prehranu kao zamjenu za hranu, povećava broj unesenih kalorija.

Energetska pločica je zdrav obrok

Obično ih jedemo kada ne možemo doručkovati jer nam brzo vraćaju energiju nakon vježbanja ili kao međuobrok tijekom radnog dana. Ali energetske pločice samo su nakupina kalorija. Proizvođači tvrde da su bolje od čokolada jer imaju idealan omjer složenih ugljikohidrata, proteina i masti. Ali također imaju dodanu čokoladu, šećer i umjetne arome. Istraživanja pokazuju da nisu ništa bolje od običnih čokoladica. Ako već volite energetske pločice, napravite ih sami ili uzmite orašaste plodove za međuobrok.

Uvezeni proizvodi  su kvalitetniji

Kupnja uvoznih proizvoda koji su popularizirani kuharskim emisijama i videima na društvenim mrežama ne znači da kupujemo proizvode sa svim ključnim nutrijentima. Važnije je i zdravije jesti sezonsku i domaću hranu nego kupovati hranu iz uvoza. Tijekom putovanja gubi hranjivu vrijednost, izlaže se zraku, umjetnom svjetlu i promjenama temperature.

Jaja treba birati prema boji ljuske

Dugo se vjerovalo da su jaja sa smeđom ljuskom hranjivija od jaja s bijelom ljuskom, no to nije točno. Boja i veličina jaja ovisi o vrsti kokoši. Osim toga, boja žumanjka ne odražava hranjivu vrijednost, već ono čime je kokoš hranjena. Kada kupujete jaja, pazite da su iz slobodnog uzgoja, da su čista, da su u hladnjaku i da nemaju puknute ljuske.

---

Traži se proklijala hrana

Neki dijetetičari smatraju da iz sjemenki i žitarica ne dobivamo sve potrebne hranjive tvari jer one ostaju duboko ukorijenjene ispod tvrde ljuske, koja se u tijelu teško razgrađuje. To ne znači da cjelovite žitarice i sjemenke nisu zdrave – samo iz njih dobivamo manje hranjivih tvari nego da ih jedemo proklijale.


Novi trend koji je u porastu u prehrambenoj industriji zove se proklijala hrana. Kad se sjemenke ili žitarice izlože određenoj temperaturi i vlažnosti, klijaju. Ako jedemo proklijalo, imamo dvostruku korist: jedemo i zdrava vlakna koja se nalaze u kožici i svježi dio biljke koji prodire kroz kožu. Proces klijanja “otključava” mnoge hranjive tvari koje inače ne biste konzumirali. To znači da vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline i antioksidansi postaju bioraspoloživiji ili se brže metaboliziraju ili apsorbiraju.


Vrsta hranjivih tvari koje dobivamo kada jedemo proklijalu hranu ovisi o samom sjemenu ili zrnu. Mogućnosti su različite, jer praktički svako sjeme, zrno ili mahuna mogu proklijati. Možete proklijati sjemenke brokule, gorušice ili kukuruza – popis je dugačak. Neka su istraživanja pokazala da konzumiranjem zobenih pahuljica napravljenih od proklijalih sjemenki zobi tijelo apsorbira više željeza i cinka. Druge su studije, primjerice, otkrile da proklijala riža sadrži veće količine antioksidansa od obične riže.


Sve je više ljudi oduševljeno proklijalom hranom, a trend klijanja kod kuće također je u porastu. Nutricionisti savjetuju da se kod klijanja koje sami poduzimate treba pridržavati točno onih uvjeta koji su potrebni, pa prije nego krenete s klijanjem, svakako se informirajte o samom procesu jer se inače mogu pojaviti štetne bakterije.

---

---

Prednosti fermentirane hrane

Ljudi fermentiraju hranu tisućama godina kako bi poboljšali njezin okus i produžili rok trajanja kvarljive hrane. Fermentirani proizvodi prepuni su probiotičkih bakterija koje također pogoduju našem zdravlju.


Fermentacija namirnici daje još jednu dodanu vrijednost – poboljšava njezina ljekovita svojstva. Među najstarije fermentacijske procese spada sušenje i zrenje mesa, pri čemu se sirovo meso dobiva npr. suhe kobasice. Od kupusa se fermentira kiseli kupus i korejski kimchi, a od mlijeka, primjerice, plavi sir. Među najpoznatijim fermentiranim proizvodima su jogurt, kefir i kiselo mlijeko.


Znanstvenici su dokazali da fermentacija u hrani bogatoj ugljikohidratima povećava sadržaj hranjivih tvari, antioksidansa i protuupalnih tvari. Fermentirana hrana pomaže u zaštiti od dijabetesa, Crohnove bolesti, celijakije, sindroma iritabilnog crijeva i depresije.

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/Shutterstock Goran Šebelić/Cropix Goran Šebelić/Cropix Shutterstock Shutterstock Slobodna Dalmacija Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Goran Šebelić/Cropix

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Goran Šebelić/Cropix

Liječnica i nutricionistica dr. Lejla Kažinić Kreho

Shutterstock

Voćni sokovi mogu povisiti razinu šećera u krvi više nego samo voće

Shutterstock

Roze himalajska sol je kemijski slična kuhinjskoj soli

Slobodna Dalmacija

Treba li jaja birati prema boji ljuske?

Shutterstock

Proizvodi bez glutena jedan su od velikih trendova u posljednje vrijeme

Shutterstock

Je li ghee zdraviji od običnog maslaca?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/ovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz-1255298 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9dcac274f0b8af99607f3da13a65d2acc79819cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+su+najve%C4%87e+zablude+o+hrani+u+koje+mnogi+slijepo+vjeruju.+%C4%8Cudesne+dijete%2C+namirnice+koje+imaju+zna%C4%8Dajne+u%C4%8Dinke+za+zdravlje...+Otkrivamo+%C5%A1to+je+istina%2C+a+%C5%A1to+la%C5%BE&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz-1255298 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fovo-su-najvece-zablude-o-hrani-u-koje-mnogi-slijepo-vjeruju-cudesne-dijete-namirnice-koje-imaju-znacajne-ucinke-za-zdravlje-otkrivamo-sto-je-istina-a-sto-laz-1255298 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjakinje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeriječ stručnjakinje

Ovo su najveće zablude o hrani u koje mnogi slijepo vjeruju. Čudesne dijete, namirnice koje imaju značajne učinke za zdravlje... Otkrivamo što je istina, a što laž

Piše Javorka Luetić
10. siječnja 2023. - 08:15

Brojni mediji, a pogotovo u ovo doba, preplavljeni su informacijama o novim čudesnim dijetama i namirnicama koje imaju nemjerljive korisne učinke na naše zdravlje, ali i o onima koje nam ga ugrožavaju i skraćuju život. Koliko je u njima istine, a koliko marketinških trikova teško može procijeniti običan čitatelj konzument i odlučiti što je istina a što mit.

Sjetimo se samo kako je svjetska javnost prije pedesetak godina bila zapljusnuta informacijama o štetnosti masti koje teba izbaciti iz prehrane, pa smo nakon toga dobili eksploziju debljine, a onda se pokazalo da masti i nisu toliko loše kako su nas uvjeravali. Istražili smo neke od tzv. supernamirnica i savjete o prehrani i dijetama provjeravajući što je u njima istina, a što mit. Istina je da mnoge namirnice zbog svoji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:07