stdClass Object ( [id] => 1174083 [title] => Ovo povrće neugledna izgleda pomaže kod anemije i protiv visokog tlaka, ali je i odličan afrodizijak i saveznik u mršavljenju: imamo super ideje za pripremu, od juha do jela iz pećnice [alias] => ovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cikla je korjenasto povrće specifičnog slatkastog okusa koje se od davnina koristi u kuhinjama širom svijeta. Iako je još donedavno bila dosta zanemarena te se uglavnom koristila samo za spravljanje salata tijekom zime, zbog svojih nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje posljednjih godina postaje sve popularnija, pa tako malo-pomalo otkrivamo da se cikla zapravo može konzumirati na mali milijun načina - od smoothieja, sokova i salata do variva ili kao sastojak za crvene njoke ili tjesteninu. Karakterističnu crvenu boju daje joj skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, a riječ je o snažnim antioksidansima koji pomažu u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti. Jedan od tih pigmenata je i betalain, koji se u prehrambenoj industriji koristi kao bojilo. Iako je uvriježeno da se od cikle koristi samo korijen, i listovi su dragocjeni jer obiluju vitaminima pa ih nemojte bacati, već i njih upotrijebite, piše Živim.

---

image
Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju
Shutterstock
---

Po kalorijama lagana, a po djelovanju moćna

Cikla se sastoji od 90 posto vode te je stoga odlična namirnica za detoksikacijsku dijetu protiv zadržavanja suvišne tekućine u tkivima. Uz to sadrži malo kalorija pa je općenito pogodna za sve one koji vode računa o liniji ili žele smršavjeti. A da ne govorimo o soku od cikle, koji se smatra gotovo čarobnim napitkom za osobe koje pate od anemije jer pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica. Među sportašima je na glasu kao prirodni doping jer je moćan izvor energije, a zahvaljujući tome što sadrži nitrate može povećati fizičku izdržljivost.

Za srce, mozak i izdržljivost

Brojne studije su pokazale da je cikla od velike pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Obiluje nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, a on pomaže u opuštanju i širenju krvnih žila te tako snižava tlak i sprečava razvoj hipertenzije. Istraživanje Britanske fundacije za srce pokazalo je da svakodnevno pijenje jedne čaše soka od cikle može sniziti krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije, čak i ako je inače nisu uspješno kontrolirali lijekovima. Stručnjaci tvrde da zbog visokog udjela folata, koji ima ključnu ulogu u sprečavanju oštećenja krvnih žila, redovito konzumiranje cikle može smanjiti rizik za srčani i moždani udar.

---

image
Cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija
Shutterstock
---

Istraživanja su potvrdila da cikla može povećati i izdržljivost u sportskoj aktivnosti, za što su također zaslužni nitrati jer omogućuju veći dovod kisika u stanice mišića te ih čine snažnijim i izdržljivijim. Cikla može poboljšati i probavne funkcije jer je jedan od najbogatijih izvora glutamina, aminokiseline nužne za zdravlje crijeva, a uz to obiluje vlaknima koja pospješuju rad crijeva. Naposljetku, nitrati su zaslužni i za to što cikla poboljšava neuroplastičnost mozga, a istraživanja su pokazala da konzumacija tog povrća usporava procese slabljenja kognitivnih funkcija i može djelovati kao prevencija demencije.

Svestrano povrće

Već smo spomenuli da cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija, a magnezij i kalij pomažu u detoksikaciji tijela te izlučivanju suvišne tekućine i sprečavanju otečenosti i nadutosti. Zbog značajne količine željeza i vitamina C koji pospješuje njegovu apsorpciju cikla je odlična za ublažavanje i prevenciju anemije. Zahvaljujući obilju folata poželjna je namirnica za trudnice jer folati sprečavaju nastanak defekata ploda. Nadalje, cikla s kombinacijom antioksidansa - vitamina C i vitamina B-skupine - snaži naš prirodni imunitet i ublažava simptome astme te djeluje kao dobra prevencija za respiratorne probleme.

Beta-karoten iz cikle smanjuje ili usporava razvoj makularne degeneracije oka te djeluje kao prevencija katarakte. Flavonoidi i vitamin C jačaju strukturu kapilara te sprečavaju njihovu krhkost. Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju, a kalij sprečava gubitak kalcija kroz mokraću. Važno je spomenuti i da biljni pigmenti koji cikli daju intenzivnu crvenu boju - betacijanini sprečavaju razvoj nekih vrsta raka, među njima i rak žučnog mjehura.

Afrodizijak i antiage saveznik

Cikla ima i antiaging učinak jer zahvaljujući folatima pomaže optimalnom funkcioniranju i obnovi tjelesnih stanica, a to sprečava prijevremeno starenje kože. Uz to, obilje antioksidansa i vitamina C jamči zdrav sjaj kože. Kao da nema kraja dobrobitima cikle pa se to tamnocrveno povrće smatra i afrodizijakom, i to zato što sadrži znatnu količinu minerala bora, koji pospješuje proizvodnju spolnih hormona, što može dovesti do jačanja libida, povećane plodnosti i pokretljivosti spermatozoida.

Ima li cikla nuspojava

Konzumiranje cikle preporučljivo je svima, naročito osobama koje se osjećaju umorno, pod stresom su, pate od anemije, zatvora i hemoroida, žele poboljšati funkcije jetre ili ubrzati liječenje mokraćnih infekcija. U umjerenoj količini trebale bi je konzumirati osobe koje pate od gastritisa jer povećava lučenje želučanih sokova, kao i osobe koje imaju probleme s bubrežnim kamencima jer obiluje oksalatima koji pridonose razvoju bubrežnih kamenaca te dijabetičari jer je cikla bogata prirodnim šećerima. Imajte na umu da cikla može obojiti mokraću ili stolicu u crveno, no to je posve bezopasna pojava i zbog toga se ne morate brinuti.

Kako je jesti

Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine pa se nemojte zadržavati samo na salati od kuhane cikle, što je kod nas nekako najčešći način uživanja u tom povrću. Najbolje je kod cikle što je toliko ukusna i ima tu blagu slatkastu notu zbog koje je možete jednostavno skuhati, oguliti i jesti poput jabuke, bez ikakvih drugih dodataka. Kad je riječ o salati, možete je napraviti i od sirove cikle tako da je naribate, začinite solju, paprom i limunovim sokom, a ne samo od kuhane.

---

image
Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine
Shutterstock
---

No, cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha, poput tradicionalnog ruskog boršča. Možete je i peći u pećnici s ostalim povrćem, a sameljete li je s grčkim jogurtom i svježim češnjakom, dobit ćete ukusan i zdrav umak. Sameljete li ciklu u blenderu, dobit ćete super zdravi sok, no cikla je inače i odličan sastojak za pripremu povrtnih smoothieja. Nemojte zaboraviti da je možete koristiti i za pripremu rižota, ali i kao sastojak za izradu domaće "šarene" tjestenine, primjerice njoka. Naposljetku, nemojte zaboraviti upotrijebiti lišće cikle za pripremu salate ili povrtnog priloga jer obiluje važnim nutrijentima poput kalija, bakra, magnezija te vitamina A, K i C te pomaže u smanjenju rizika za razvoj kroničnih bolesti.

Čarobni napitak

Ako se stalno osjećate umorno ili patite od anemije, odličan lijek je čaša soka od cikle svako jutro natašte, za što su vam dovoljna dva korijena. No, želite li svoj napitak učiniti ukusnijim i "moćnijim", dodajte u blender i žlicu suhog pivskog kvasca za još veću dozu željeza te jednu jabuku i malo limunova soka za bolji okus i apsorpciju željeza zahvaljujući vitaminu C, piše Živim.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPROBAJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ISPROBAJTE 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-09 12:44:55 [created_by] => 3265 [created_by_alias] => Nina Čiča/Živim [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-09 13:04:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-09 13:04:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 130 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21200348.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21200350.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21200352.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/09\/21200354.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Cikla je odli\u010dna namirnica i za pripremu gustih juha","Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija poma\u017eu normalnom razvoju kostiju","Cikla poma\u017ee i u mr\u0161avljenju jer sadr\u017ei mnogo vode i malo kalorija","Osim \u0161to je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i mo\u017ee se konzumirati na sve mogu\u0107e na\u010dine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_21200348_1920.jpg":"1920x1080","k_21200348_1280.jpg":"1280x1280","k_21200348_1024.jpg":"1024x1024","k_21200348_640.jpg":"640x640","k_21200348_480.jpg":"480x480","k_21200348_340.jpg":"340x340","k_21200348_220.jpg":"220x220","o_21200348_1280.jpg":"1280x853","o_21200348_1024.jpg":"1024x683","o_21200348_640.jpg":"640x426","o_21200348_480.jpg":"480x320","o_21200348_340.jpg":"340x226","o_21200348_220.jpg":"220x146","h_21200348_1280.jpg":"1280x854","h_21200348_1024.jpg":"1024x683","h_21200348_640.jpg":"640x427","h_21200348_480.jpg":"480x320","h_21200348_340.jpg":"340x227","h_21200348_220.jpg":"220x147","pp_21200348_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200348_1024.jpg":"805x1024","pp_21200348_640.jpg":"503x640","pp_21200348_480.jpg":"377x480","pp_21200348_340.jpg":"267x340","pp_21200348_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x663","hd_21200350_1920.jpg":"1920x1080","k_21200350_1280.jpg":"1280x1280","k_21200350_1024.jpg":"1024x1024","k_21200350_640.jpg":"640x640","k_21200350_480.jpg":"480x480","k_21200350_340.jpg":"340x340","k_21200350_220.jpg":"220x220","o_21200350_1280.jpg":"1280x848","o_21200350_1024.jpg":"1024x678","o_21200350_640.jpg":"640x424","o_21200350_480.jpg":"480x318","o_21200350_340.jpg":"340x225","o_21200350_220.jpg":"220x145","h_21200350_1280.jpg":"1280x854","h_21200350_1024.jpg":"1024x683","h_21200350_640.jpg":"640x427","h_21200350_480.jpg":"480x320","h_21200350_340.jpg":"340x227","h_21200350_220.jpg":"220x147","pp_21200350_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200350_1024.jpg":"805x1024","pp_21200350_640.jpg":"503x640","pp_21200350_480.jpg":"377x480","pp_21200350_340.jpg":"267x340","pp_21200350_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x667","hd_21200352_1920.jpg":"1920x1080","k_21200352_1280.jpg":"1280x1280","k_21200352_1024.jpg":"1024x1024","k_21200352_640.jpg":"640x640","k_21200352_480.jpg":"480x480","k_21200352_340.jpg":"340x340","k_21200352_220.jpg":"220x220","o_21200352_1280.jpg":"1280x853","o_21200352_1024.jpg":"1024x683","o_21200352_640.jpg":"640x426","o_21200352_480.jpg":"480x320","o_21200352_340.jpg":"340x226","o_21200352_220.jpg":"220x146","h_21200352_1280.jpg":"1280x854","h_21200352_1024.jpg":"1024x683","h_21200352_640.jpg":"640x427","h_21200352_480.jpg":"480x320","h_21200352_340.jpg":"340x227","h_21200352_220.jpg":"220x147","pp_21200352_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200352_1024.jpg":"805x1024","pp_21200352_640.jpg":"503x640","pp_21200352_480.jpg":"377x480","pp_21200352_340.jpg":"267x340","pp_21200352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"667x1000","hd_21200354_1920.jpg":"1920x1080","k_21200354_1280.jpg":"1280x1280","k_21200354_1024.jpg":"1024x1024","k_21200354_640.jpg":"640x640","k_21200354_480.jpg":"480x480","k_21200354_340.jpg":"340x340","k_21200354_220.jpg":"220x220","o_21200354_1280.jpg":"1280x1919","o_21200354_1024.jpg":"1024x1535","o_21200354_640.jpg":"640x959","o_21200354_480.jpg":"480x719","o_21200354_340.jpg":"340x509","o_21200354_220.jpg":"220x329","h_21200354_1280.jpg":"1280x854","h_21200354_1024.jpg":"1024x683","h_21200354_640.jpg":"640x427","h_21200354_480.jpg":"480x320","h_21200354_340.jpg":"340x227","h_21200354_220.jpg":"220x147","pp_21200354_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200354_1024.jpg":"805x1024","pp_21200354_640.jpg":"503x640","pp_21200354_480.jpg":"377x480","pp_21200354_340.jpg":"267x340","pp_21200354_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4146100 Threads: 3 Questions: 125295647 Slow queries: 54461 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3800911 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/ovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice-1174083 [printLink] => /mozaik/zdravlje/ovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice-1174083?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327177 [name] => Cikla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cikla [link] => /tag/cikla ) [1] => stdClass Object ( [id] => 498350 [name] => povrće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povrce [link] => /tag/povrce ) [2] => stdClass Object ( [id] => 228083 [name] => anemija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anemija [link] => /tag/anemija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPROBAJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo povrće neugledna izgleda pomaže kod anemije i protiv visokog tlaka, ali je i odličan afrodizijak i saveznik u mršavljenju: imamo super ideje za pripremu, od juha do jela iz pećnice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3265 [name] => Mirjana Rašević [username] => mirjana.rasevic [email] => mirjana.rasevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$ybi.8PmdOE9kATMLdbKA5OXNbfz0CUYEj2xg4zHpdTxcutQmU3/Ki [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirjana-rasevic-3265 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1779 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eee334e85b86392cbd91aec3866d1e82?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21200348.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21200348.jpg [title] => Cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21200350.jpg [title] => Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21200352.jpg [title] => Cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/09/21200354.jpg [title] => Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cikla je korjenasto povrće specifičnog slatkastog okusa koje se od davnina koristi u kuhinjama širom svijeta. Iako je još donedavno bila dosta zanemarena te se uglavnom koristila samo za spravljanje salata tijekom zime, zbog svojih nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje posljednjih godina postaje sve popularnija, pa tako malo-pomalo otkrivamo da se cikla zapravo može konzumirati na mali milijun načina - od smoothieja, sokova i salata do variva ili kao sastojak za crvene njoke ili tjesteninu. Karakterističnu crvenu boju daje joj skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, a riječ je o snažnim antioksidansima koji pomažu u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti. Jedan od tih pigmenata je i betalain, koji se u prehrambenoj industriji koristi kao bojilo. Iako je uvriježeno da se od cikle koristi samo korijen, i listovi su dragocjeni jer obiluju vitaminima pa ih nemojte bacati, već i njih upotrijebite, piše Živim.

---

image
Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju
Shutterstock
---

Po kalorijama lagana, a po djelovanju moćna

Cikla se sastoji od 90 posto vode te je stoga odlična namirnica za detoksikacijsku dijetu protiv zadržavanja suvišne tekućine u tkivima. Uz to sadrži malo kalorija pa je općenito pogodna za sve one koji vode računa o liniji ili žele smršavjeti. A da ne govorimo o soku od cikle, koji se smatra gotovo čarobnim napitkom za osobe koje pate od anemije jer pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica. Među sportašima je na glasu kao prirodni doping jer je moćan izvor energije, a zahvaljujući tome što sadrži nitrate može povećati fizičku izdržljivost.

Za srce, mozak i izdržljivost

Brojne studije su pokazale da je cikla od velike pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Obiluje nitratima, koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid, a on pomaže u opuštanju i širenju krvnih žila te tako snižava tlak i sprečava razvoj hipertenzije. Istraživanje Britanske fundacije za srce pokazalo je da svakodnevno pijenje jedne čaše soka od cikle može sniziti krvni tlak kod oboljelih od hipertenzije, čak i ako je inače nisu uspješno kontrolirali lijekovima. Stručnjaci tvrde da zbog visokog udjela folata, koji ima ključnu ulogu u sprečavanju oštećenja krvnih žila, redovito konzumiranje cikle može smanjiti rizik za srčani i moždani udar.

---

image
Cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija
Shutterstock
---

Istraživanja su potvrdila da cikla može povećati i izdržljivost u sportskoj aktivnosti, za što su također zaslužni nitrati jer omogućuju veći dovod kisika u stanice mišića te ih čine snažnijim i izdržljivijim. Cikla može poboljšati i probavne funkcije jer je jedan od najbogatijih izvora glutamina, aminokiseline nužne za zdravlje crijeva, a uz to obiluje vlaknima koja pospješuju rad crijeva. Naposljetku, nitrati su zaslužni i za to što cikla poboljšava neuroplastičnost mozga, a istraživanja su pokazala da konzumacija tog povrća usporava procese slabljenja kognitivnih funkcija i može djelovati kao prevencija demencije.

Svestrano povrće

Već smo spomenuli da cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija, a magnezij i kalij pomažu u detoksikaciji tijela te izlučivanju suvišne tekućine i sprečavanju otečenosti i nadutosti. Zbog značajne količine željeza i vitamina C koji pospješuje njegovu apsorpciju cikla je odlična za ublažavanje i prevenciju anemije. Zahvaljujući obilju folata poželjna je namirnica za trudnice jer folati sprečavaju nastanak defekata ploda. Nadalje, cikla s kombinacijom antioksidansa - vitamina C i vitamina B-skupine - snaži naš prirodni imunitet i ublažava simptome astme te djeluje kao dobra prevencija za respiratorne probleme.

Beta-karoten iz cikle smanjuje ili usporava razvoj makularne degeneracije oka te djeluje kao prevencija katarakte. Flavonoidi i vitamin C jačaju strukturu kapilara te sprečavaju njihovu krhkost. Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju, a kalij sprečava gubitak kalcija kroz mokraću. Važno je spomenuti i da biljni pigmenti koji cikli daju intenzivnu crvenu boju - betacijanini sprečavaju razvoj nekih vrsta raka, među njima i rak žučnog mjehura.

Afrodizijak i antiage saveznik

Cikla ima i antiaging učinak jer zahvaljujući folatima pomaže optimalnom funkcioniranju i obnovi tjelesnih stanica, a to sprečava prijevremeno starenje kože. Uz to, obilje antioksidansa i vitamina C jamči zdrav sjaj kože. Kao da nema kraja dobrobitima cikle pa se to tamnocrveno povrće smatra i afrodizijakom, i to zato što sadrži znatnu količinu minerala bora, koji pospješuje proizvodnju spolnih hormona, što može dovesti do jačanja libida, povećane plodnosti i pokretljivosti spermatozoida.

Ima li cikla nuspojava

Konzumiranje cikle preporučljivo je svima, naročito osobama koje se osjećaju umorno, pod stresom su, pate od anemije, zatvora i hemoroida, žele poboljšati funkcije jetre ili ubrzati liječenje mokraćnih infekcija. U umjerenoj količini trebale bi je konzumirati osobe koje pate od gastritisa jer povećava lučenje želučanih sokova, kao i osobe koje imaju probleme s bubrežnim kamencima jer obiluje oksalatima koji pridonose razvoju bubrežnih kamenaca te dijabetičari jer je cikla bogata prirodnim šećerima. Imajte na umu da cikla može obojiti mokraću ili stolicu u crveno, no to je posve bezopasna pojava i zbog toga se ne morate brinuti.

Kako je jesti

Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine pa se nemojte zadržavati samo na salati od kuhane cikle, što je kod nas nekako najčešći način uživanja u tom povrću. Najbolje je kod cikle što je toliko ukusna i ima tu blagu slatkastu notu zbog koje je možete jednostavno skuhati, oguliti i jesti poput jabuke, bez ikakvih drugih dodataka. Kad je riječ o salati, možete je napraviti i od sirove cikle tako da je naribate, začinite solju, paprom i limunovim sokom, a ne samo od kuhane.

---

image
Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine
Shutterstock
---

No, cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha, poput tradicionalnog ruskog boršča. Možete je i peći u pećnici s ostalim povrćem, a sameljete li je s grčkim jogurtom i svježim češnjakom, dobit ćete ukusan i zdrav umak. Sameljete li ciklu u blenderu, dobit ćete super zdravi sok, no cikla je inače i odličan sastojak za pripremu povrtnih smoothieja. Nemojte zaboraviti da je možete koristiti i za pripremu rižota, ali i kao sastojak za izradu domaće "šarene" tjestenine, primjerice njoka. Naposljetku, nemojte zaboraviti upotrijebiti lišće cikle za pripremu salate ili povrtnog priloga jer obiluje važnim nutrijentima poput kalija, bakra, magnezija te vitamina A, K i C te pomaže u smanjenju rizika za razvoj kroničnih bolesti.

Čarobni napitak

Ako se stalno osjećate umorno ili patite od anemije, odličan lijek je čaša soka od cikle svako jutro natašte, za što su vam dovoljna dva korijena. No, želite li svoj napitak učiniti ukusnijim i "moćnijim", dodajte u blender i žlicu suhog pivskog kvasca za još veću dozu željeza te jednu jabuku i malo limunova soka za bolji okus i apsorpciju željeza zahvaljujući vitaminu C, piše Živim.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Cikla je odlična namirnica i za pripremu gustih juha
Shutterstock
Cikla je dobra i za kosti jer minerali poput bora, bakra i magnezija pomažu normalnom razvoju kostiju
Shutterstock
Cikla pomaže i u mršavljenju jer sadrži mnogo vode i malo kalorija
Shutterstock
Osim što je izuzetno hranjiva i zdrava, cikla je vrlo ukusna i može se konzumirati na sve moguće načine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/ovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice-1174083 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=276327fb732502b1c6220f949ab61e231a3dd88a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+povr%C4%87e+neugledna+izgleda+poma%C5%BEe+kod+anemije+i+protiv+visokog+tlaka%2C+ali+je+i+odli%C4%8Dan+afrodizijak+i+saveznik+u+mr%C5%A1avljenju%3A+imamo+super+ideje+za+pripremu%2C+od+juha+do+jela+iz+pe%C4%87nice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice-1174083 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fovo-povrce-neugledna-izgleda-pomaze-kod-anemije-i-protiv-visokog-tlaka-ali-je-i-odlican-afrodizijak-i-saveznik-u-mrsavljenju-imamo-super-ideje-za-pripremu-od-juha-do-jela-iz-pecnice-1174083 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ISPROBAJTE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeISPROBAJTE

Ovo povrće neugledna izgleda pomaže kod anemije i protiv visokog tlaka, ali je i odličan afrodizijak i saveznik u mršavljenju: imamo super ideje za pripremu, od juha do jela iz pećnice

Piše Nina Čiča/Živim
9. ožujka 2022. - 14:04

Cikla je korjenasto povrće specifičnog slatkastog okusa koje se od davnina koristi u kuhinjama širom svijeta. Iako je još donedavno bila dosta zanemarena te se uglavnom koristila samo za spravljanje salata tijekom zime, zbog svojih nevjerojatnih dobrobiti za zdravlje posljednjih godina postaje sve popularnija, pa tako malo-pomalo otkrivamo da se cikla zapravo može konzumirati na mali milijun načina - od smoothieja, sokova i salata do variva ili kao sastojak za crvene njoke ili tjesteninu. Karakterističnu crvenu boju daje joj skupina crvenih pigmenata koji se nazivaju betacijanini, a riječ je o snažnim antioksidansima koji pomažu u prevenciji mnogih degenerativnih bolesti. Jedan od tih pigmenata je i betalain, koji se u prehrambenoj industriji koristi kao bojilo. Iako je uvriježeno da se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:09