stdClass Object ( [id] => 478464 [title] => O tome se ne priča, ali i muškarci prolaze kroz svoju 'menopauzu': seksualni život prvi je na udaru, evo kako spriječiti pad libida i ostale neugodne simptome [alias] => o-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve više muškaraca preko interneta kupuje sintetičke spolne hormone u formi flastera, krema, injekcija, s ciljem da nabildaju mišiće, povrate životnu snagu i potenciju, a da pri tome ne razmišljaju o mogućoj nedjelotvornosti i nuspojavama tih pripravaka.

Svi koji kupuju uvjereni su da imaju premalo hormona testosterona pa da će im nadoknada ponovno vratiti snagu, očuvati mišićnu masu i zaustaviti starenje, o čemu postoje i brojne legende. Za ilustraciju o tome koliko je pomama za testosteronom uzela maha, uzmimo samo podatak da je u SAD-u od 2000. do 2011. godine prodaja testosteronskih pripravaka porasla 12 puta i već dosegnula promet od 1,8 milijardi dolara.

Iako je internetska prodaja vrtoglavo narasla, još uvijek nije rijetkost da se i na darknetu i u fitness-klubovima ispod stola prodaju ovi pripravci sumnjive kvalitete i koriste bez prethodne konzultacije s liječnicima i obavljenih pretraga. Veći dio kupaca testosteronskih pripravaka čine muškarci srednjih godina, čija razina testosterona i prirodno opada.

Naime, više nije tajna da i muškarci imaju svoju menopauzu (andropauzu), da doživljavaju određene promjene oko 50. godine života, da se neki s njima nose bolje, drugi paničare... Što se to na hormonalnoj razini mijenja i je li krivac jedino testosteron kojeg se najčešće optužuje, pitali smo doc. dr. sc. Mladena Krnića, internista endokrinologa sa Zavoda za endokrinologiju i dijabetes na Klinici za unutrašnje bolesti KBC-a Split.

– Starenjem, mijenja se proizvodnja više hormona, što dovodi do disharmonije endokrinog sustava. Ove hormonske promjene imaju različite utjecaje na tjelesne funkcije, a točan nastup simptoma nije predvidiv. Andropauza je sindrom u kojemu su promjene koje dolaze s dobi povezane sa znakovima manjka androgena (muških spolnih hormona, od kojih je najvažniji testosteron) kod starijih muškaraca (tradicionalno, ali i diskutabilno – to su stariji od 50 godina).

Simptomi i znakovi su praćeni niskom razinom testosterona u serumu. Inače riječ "andropauza" dolazi od grčkih riječi "andras" (muškarac) i "pause" (prestanak). Ne treba je brkati s krizom srednjih godina, a naziva se i "muška menopauza", "muški klimakterij", "androkliza", "smanjenje androgena u starijih muškaraca", "sindrom starećeg muškarca", "hipogonadizam kasnoga nastupa", itd.

Glavna promjena je smanjenje proizvodnje testosterona povezano sa starenjem. Između 40. i 70. godine života, ukupni i slobodni testosteron u serumu smanjuju se približno 1,2 posto godišnje. Oko 12 posto muškaraca starijih od 50 i gotovo 50 posto muškaraca starijih od 80 godina imaju nisku razinu ukupnog testosterona. Nasuprot naglom prestanku funkcije gonada u menopauzi ("andropauzi kod žena"), smanjenje razine testosterona je postupno.

Nije samo smanjenje testosterona problem, nego je tu i smanjeno izlučivanje hormona hipotalamusa i hipofize te smanjena osjetljivost testisa na stimulaciju hormonima hipofize. Raste i koncentracija SHBG-a – proteina koji na sebe vezuje spolne hormone i time smanjuje razinu slobodnih i djelotvornih hormona u krvi. Smanjuju se "performanse" na svim razinama hormonske regulacije.

Jesu li muškarci u andropauzi u većem riziku od određenih bolesti, od kardiovaskularnih preko dijabetesa, osteoporoze...?

– Svakako. Uz manjak androgena se vezuje osteoporoza i moguće posljedične frakture kostiju, smanjenje mišićne mase, povećanje udjela masnog (osobito trbušnog) tkiva, poremećen omjer masnoća u krvi, povećan rizik od nastanka ateroskleroze, metaboličkog sindroma, dijabetesa, a time i od kardiovaskularnih bolesti i ranijeg umiranja. Postoji i veza u drugom smjeru, naime kod dijabetičara, hipertoničara, osoba s cirozom jetre i još nekim bolestima povećana je učestalost abnormalno niske razine androgena.

Prema nekim studijama, 16 posto muškaraca s osteoporozom i 66 posto onih s frakturom kuka ima hipogonadizam. Kod muškaraca s dokazanom koronarnom bolešću 23,9 posto imalo je jasno izražen, a 26,3 posto granični hipogonadizam. Muškarci s depresijom također imaju niže razine testosterone itd.

Koji su najčeći simptomi andropauze?

– Simptomi su mnogobrojni. Na prvom mjestu su, naravno, smanjenje libida (spolnog nagona) i potencije, smanjenje kvalitete orgazma, volumena ejakulata (sperme), ali i čitav niz nespecifičnih promjena, kao što su kronični umor, lako umaranje, smanjena fizička snaga, smanjenje tjelesne dlakavosti, anemija, poremećaji koncentracije, pamćenja, spavanja, manjak inicijative, razdražljivost, depresivnost, promjene raspoloženja, ponekad i "fumade" u blažem obliku. Ukratko, simptomi dosta slični onima u menopauznih žena.

Što se može učiniti da se andropauza uspori? Koliko je važna zdrava prehrana, vježbanje, odricanje od alkohola i pušenje, topljenje kilograma?

– Sve nabrojeno može odgoditi pojavu andropauze. Osobito je preporučljivo ne pušiti. Što se alkohola tiče, kritična je umjerenost. Umjerena konzumacija, primjerice, crnog vina (a to znači do 2 decilitra dnevno) može biti korisna, ali sve više od toga je štetno.

Kod prehrane, osim općih naputaka o mediteranskoj prehrani i nedebljanju, postoje namirnice koje djeluju kao prirodni antiestrogeni (višak estrogena negativno djeluje na razinu slobodnog testosterona), a to su kupus, cvjetača, brokula, kelj, kineski kupus, prokulice. Unošenje dovoljno kolesterola iz kojega se testosteron stvara također je bitno, a, naravno, i minerala i vitamina – cink, selen, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij (riba, orašasti plodovi).

Nisu dobre preslatke i preslane namirnice, previše kofeina. Nije dobro u ovom smislu imati višak kilograma. Postoje i kseno-estrogeni iz plastične ambalaže, zagađenja, neorganski uzgojenog mesa i slično, pa je izbjegavanje ovih spojeva također preporučljivo.

Što je sa stresom?

– Smanjenje razine stresa što je više moguće – pomaže, hormoni stresa djeluju negativno na testosteron. Fizička aktivnost pomaže tijelu da proizvodi testosteron, zato treba ostati aktivan što dulje, a preporučuje se 30 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno. Dovoljno sna ima veliku važnost u osiguravanju normalne proizvodnje i ritma izlučivanja hormona. Testosteron se proizvodi najviše za vrijeme tzv. REM faze spavanja pa je važno osigurati dovoljno vremena za punih osam sati spavanja.

Dolazi li i kod muškaraca u obzir hormonska terapija i što se njome postiže?

– Naravno. Ima više oblika nadoknade testosterona – gel, injekcije, a izvan Hrvatske i flasteri, tablete. Postiže se popravljanje svih naprijed navedenih poremećaja i smanjenje naprijed navedenih rizika, a ponajviše kvaliteta života, naročito spolnog. Cilj je postići fiziološke, ne pretjerane, koncentracije testosterona bez nuspojava kojih može biti. Postoje kriteriji i kontraindikacije za primjenu testosterona. Kriteriji su razina testosterona i prisutnost simptoma, a kontraindikacije karcinom prostate, muške dojke, sklonost embolijama, popuštanje srca.

Pomaže i hormonska joga

– Za muškarce postoji posebna vrsta hormonske joge. Nakon 50. i njima drastično pada razina hormona što, naravno, nitko ne priznaje. Osim toga, muškarci se teže odlučuju za vježbanje, iako je nekoliko mojih učenika vrlo disciplinirano i redovito vježbalo i postiglo vrlo dobre rezultate, o čemu svjedoče njihove supruge. Inače, joga za muškarce malo se razlikuju od ženske varijante. Pokreti, disanje i terapeutska vizualizacija ženama šalje energiju prema jajnicima, muškarcima prema testisima.

Naši se hormoni zapravo mnogo ne razlikuju. Riječ je o koktelu estrogena, progesterona i testosterona, ali u drukčijim omjerima. Veliki je naglasak i na vježbama protiv stresa, koje su posebna cjelina hormonske joge. Inače, muškarci su više pogođeni stresom i dugoročno im više šteti – kaže Alenka Košorok Humar, slovenska instruktorica hormonske joge.

Andropauza nije posve prihvaćen pojam

Psihijatar doc. dr. sc. Goran Arbanas, iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, dodaje kako andropauza baš i nije posve prihvaćen termin u andrologiji, budući da ne postoji suglasnost svih stručnjaka da zaista i postoji andropauza. Naime, kod žena u jednom relativno kratkom razdoblju dolazi do prestanka funkcioniranja jajnika, te do naglog pada razine hormona i prestanka ovulacije. Kod muškaraca ne postoji "trenutak" u kojem se to događa i zbog toga ne možemo govoriti o andropauzi.

Kod muškaraca se razina testosterona postupno smanjuje tijekom dugog niza godina, a ne pada odjednom. Isto tako, muškarac stvara spermije do duboke starosti. Kod muškaraca kod kojih dođe do pada razine testosterona (a što se događa sa starenjem), kad je ovaj pad značajan, razvijaju se simptomi koje nazivamo hipogonadizam (a ne andropauza). U seksualnom području, simptomi hipogonadizma jesu gubitak seksualne želje, otežano održavanje erekcije, a kad je pad testosterona značajniji, dolazi i do nemogućnosti ejakulacije, smanjene količine ejakulata. Međutim, simptomi hipogonadizma javljaju se i u drugim područjima, kao što su gubitak energije, slabost, umor, smetnje koncentracije, sniženo raspoloženje, gubitak životne energije – napominje dr. Arbanas.

Više sporta i seksa, manje pušenja i alkohola

Testosteron kao najvažniji muški spolni hormon najviši je rano ujutro. U pubertetu je u to doba dana 23 nanomola, a nakon 40. godine snižava se na približno 16 nanomola, a kada padne ispod osam nanomola, već je potrebno liječenje, smatraju stručnjaci.

Tada se, naime, pojavljuju smetnje erekcije, osteoporoza, nakuplja se više masnog tkiva oko trbuha, umor, brada slabije raste i polako se smanjuje mišićna masa. No, sve te tegobe nisu automatska posljedica snižavanja razine testosterona, a ublažava ih više sporta i seksa, a manje pušenja i alkohola.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA HORMONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-04-03 20:29:01 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-04-04 18:02:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-04-04 14:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15311 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/04/04/iStock-619635054.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "iStock-619635054" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38307064 Threads: 4 Questions: 7092064930 Slow queries: 3298880 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608202305 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/o-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome-478464 [printLink] => /mozaik/zdravlje/o-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome-478464?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 40 [name] => andropauza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andropauza [link] => /tag/andropauza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233305 [name] => menopauza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => menopauza [link] => /tag/menopauza ) [2] => stdClass Object ( [id] => 181760 [name] => libido [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => libido [link] => /tag/libido ) [3] => stdClass Object ( [id] => 232526 [name] => hormoni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hormoni [link] => /tag/hormoni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 235675 [name] => muško zdravlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => musko-zdravlje [link] => /tag/musko-zdravlje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA HORMONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => O tome se ne priča, ali i muškarci prolaze kroz svoju 'menopauzu': seksualni život prvi je na udaru, evo kako spriječiti pad libida i ostale neugodne simptome [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/04/iStock-619635054.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => iStock-619635054 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/04/04/iStock-619635054.jpg [title] => iStock-619635054 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve više muškaraca preko interneta kupuje sintetičke spolne hormone u formi flastera, krema, injekcija, s ciljem da nabildaju mišiće, povrate životnu snagu i potenciju, a da pri tome ne razmišljaju o mogućoj nedjelotvornosti i nuspojavama tih pripravaka.

Svi koji kupuju uvjereni su da imaju premalo hormona testosterona pa da će im nadoknada ponovno vratiti snagu, očuvati mišićnu masu i zaustaviti starenje, o čemu postoje i brojne legende. Za ilustraciju o tome koliko je pomama za testosteronom uzela maha, uzmimo samo podatak da je u SAD-u od 2000. do 2011. godine prodaja testosteronskih pripravaka porasla 12 puta i već dosegnula promet od 1,8 milijardi dolara.

Iako je internetska prodaja vrtoglavo narasla, još uvijek nije rijetkost da se i na darknetu i u fitness-klubovima ispod stola prodaju ovi pripravci sumnjive kvalitete i koriste bez prethodne konzultacije s liječnicima i obavljenih pretraga. Veći dio kupaca testosteronskih pripravaka čine muškarci srednjih godina, čija razina testosterona i prirodno opada.

Naime, više nije tajna da i muškarci imaju svoju menopauzu (andropauzu), da doživljavaju određene promjene oko 50. godine života, da se neki s njima nose bolje, drugi paničare... Što se to na hormonalnoj razini mijenja i je li krivac jedino testosteron kojeg se najčešće optužuje, pitali smo doc. dr. sc. Mladena Krnića, internista endokrinologa sa Zavoda za endokrinologiju i dijabetes na Klinici za unutrašnje bolesti KBC-a Split.

– Starenjem, mijenja se proizvodnja više hormona, što dovodi do disharmonije endokrinog sustava. Ove hormonske promjene imaju različite utjecaje na tjelesne funkcije, a točan nastup simptoma nije predvidiv. Andropauza je sindrom u kojemu su promjene koje dolaze s dobi povezane sa znakovima manjka androgena (muških spolnih hormona, od kojih je najvažniji testosteron) kod starijih muškaraca (tradicionalno, ali i diskutabilno – to su stariji od 50 godina).

Simptomi i znakovi su praćeni niskom razinom testosterona u serumu. Inače riječ "andropauza" dolazi od grčkih riječi "andras" (muškarac) i "pause" (prestanak). Ne treba je brkati s krizom srednjih godina, a naziva se i "muška menopauza", "muški klimakterij", "androkliza", "smanjenje androgena u starijih muškaraca", "sindrom starećeg muškarca", "hipogonadizam kasnoga nastupa", itd.

Glavna promjena je smanjenje proizvodnje testosterona povezano sa starenjem. Između 40. i 70. godine života, ukupni i slobodni testosteron u serumu smanjuju se približno 1,2 posto godišnje. Oko 12 posto muškaraca starijih od 50 i gotovo 50 posto muškaraca starijih od 80 godina imaju nisku razinu ukupnog testosterona. Nasuprot naglom prestanku funkcije gonada u menopauzi ("andropauzi kod žena"), smanjenje razine testosterona je postupno.

Nije samo smanjenje testosterona problem, nego je tu i smanjeno izlučivanje hormona hipotalamusa i hipofize te smanjena osjetljivost testisa na stimulaciju hormonima hipofize. Raste i koncentracija SHBG-a – proteina koji na sebe vezuje spolne hormone i time smanjuje razinu slobodnih i djelotvornih hormona u krvi. Smanjuju se "performanse" na svim razinama hormonske regulacije.

Jesu li muškarci u andropauzi u većem riziku od određenih bolesti, od kardiovaskularnih preko dijabetesa, osteoporoze...?

– Svakako. Uz manjak androgena se vezuje osteoporoza i moguće posljedične frakture kostiju, smanjenje mišićne mase, povećanje udjela masnog (osobito trbušnog) tkiva, poremećen omjer masnoća u krvi, povećan rizik od nastanka ateroskleroze, metaboličkog sindroma, dijabetesa, a time i od kardiovaskularnih bolesti i ranijeg umiranja. Postoji i veza u drugom smjeru, naime kod dijabetičara, hipertoničara, osoba s cirozom jetre i još nekim bolestima povećana je učestalost abnormalno niske razine androgena.

Prema nekim studijama, 16 posto muškaraca s osteoporozom i 66 posto onih s frakturom kuka ima hipogonadizam. Kod muškaraca s dokazanom koronarnom bolešću 23,9 posto imalo je jasno izražen, a 26,3 posto granični hipogonadizam. Muškarci s depresijom također imaju niže razine testosterone itd.

Koji su najčeći simptomi andropauze?

– Simptomi su mnogobrojni. Na prvom mjestu su, naravno, smanjenje libida (spolnog nagona) i potencije, smanjenje kvalitete orgazma, volumena ejakulata (sperme), ali i čitav niz nespecifičnih promjena, kao što su kronični umor, lako umaranje, smanjena fizička snaga, smanjenje tjelesne dlakavosti, anemija, poremećaji koncentracije, pamćenja, spavanja, manjak inicijative, razdražljivost, depresivnost, promjene raspoloženja, ponekad i "fumade" u blažem obliku. Ukratko, simptomi dosta slični onima u menopauznih žena.

Što se može učiniti da se andropauza uspori? Koliko je važna zdrava prehrana, vježbanje, odricanje od alkohola i pušenje, topljenje kilograma?

– Sve nabrojeno može odgoditi pojavu andropauze. Osobito je preporučljivo ne pušiti. Što se alkohola tiče, kritična je umjerenost. Umjerena konzumacija, primjerice, crnog vina (a to znači do 2 decilitra dnevno) može biti korisna, ali sve više od toga je štetno.

Kod prehrane, osim općih naputaka o mediteranskoj prehrani i nedebljanju, postoje namirnice koje djeluju kao prirodni antiestrogeni (višak estrogena negativno djeluje na razinu slobodnog testosterona), a to su kupus, cvjetača, brokula, kelj, kineski kupus, prokulice. Unošenje dovoljno kolesterola iz kojega se testosteron stvara također je bitno, a, naravno, i minerala i vitamina – cink, selen, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kalcij (riba, orašasti plodovi).

Nisu dobre preslatke i preslane namirnice, previše kofeina. Nije dobro u ovom smislu imati višak kilograma. Postoje i kseno-estrogeni iz plastične ambalaže, zagađenja, neorganski uzgojenog mesa i slično, pa je izbjegavanje ovih spojeva također preporučljivo.

Što je sa stresom?

– Smanjenje razine stresa što je više moguće – pomaže, hormoni stresa djeluju negativno na testosteron. Fizička aktivnost pomaže tijelu da proizvodi testosteron, zato treba ostati aktivan što dulje, a preporučuje se 30 minuta intenzivne tjelesne aktivnosti dnevno. Dovoljno sna ima veliku važnost u osiguravanju normalne proizvodnje i ritma izlučivanja hormona. Testosteron se proizvodi najviše za vrijeme tzv. REM faze spavanja pa je važno osigurati dovoljno vremena za punih osam sati spavanja.

Dolazi li i kod muškaraca u obzir hormonska terapija i što se njome postiže?

– Naravno. Ima više oblika nadoknade testosterona – gel, injekcije, a izvan Hrvatske i flasteri, tablete. Postiže se popravljanje svih naprijed navedenih poremećaja i smanjenje naprijed navedenih rizika, a ponajviše kvaliteta života, naročito spolnog. Cilj je postići fiziološke, ne pretjerane, koncentracije testosterona bez nuspojava kojih može biti. Postoje kriteriji i kontraindikacije za primjenu testosterona. Kriteriji su razina testosterona i prisutnost simptoma, a kontraindikacije karcinom prostate, muške dojke, sklonost embolijama, popuštanje srca.

Pomaže i hormonska joga

– Za muškarce postoji posebna vrsta hormonske joge. Nakon 50. i njima drastično pada razina hormona što, naravno, nitko ne priznaje. Osim toga, muškarci se teže odlučuju za vježbanje, iako je nekoliko mojih učenika vrlo disciplinirano i redovito vježbalo i postiglo vrlo dobre rezultate, o čemu svjedoče njihove supruge. Inače, joga za muškarce malo se razlikuju od ženske varijante. Pokreti, disanje i terapeutska vizualizacija ženama šalje energiju prema jajnicima, muškarcima prema testisima.

Naši se hormoni zapravo mnogo ne razlikuju. Riječ je o koktelu estrogena, progesterona i testosterona, ali u drukčijim omjerima. Veliki je naglasak i na vježbama protiv stresa, koje su posebna cjelina hormonske joge. Inače, muškarci su više pogođeni stresom i dugoročno im više šteti – kaže Alenka Košorok Humar, slovenska instruktorica hormonske joge.

Andropauza nije posve prihvaćen pojam

Psihijatar doc. dr. sc. Goran Arbanas, iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, dodaje kako andropauza baš i nije posve prihvaćen termin u andrologiji, budući da ne postoji suglasnost svih stručnjaka da zaista i postoji andropauza. Naime, kod žena u jednom relativno kratkom razdoblju dolazi do prestanka funkcioniranja jajnika, te do naglog pada razine hormona i prestanka ovulacije. Kod muškaraca ne postoji "trenutak" u kojem se to događa i zbog toga ne možemo govoriti o andropauzi.

Kod muškaraca se razina testosterona postupno smanjuje tijekom dugog niza godina, a ne pada odjednom. Isto tako, muškarac stvara spermije do duboke starosti. Kod muškaraca kod kojih dođe do pada razine testosterona (a što se događa sa starenjem), kad je ovaj pad značajan, razvijaju se simptomi koje nazivamo hipogonadizam (a ne andropauza). U seksualnom području, simptomi hipogonadizma jesu gubitak seksualne želje, otežano održavanje erekcije, a kad je pad testosterona značajniji, dolazi i do nemogućnosti ejakulacije, smanjene količine ejakulata. Međutim, simptomi hipogonadizma javljaju se i u drugim područjima, kao što su gubitak energije, slabost, umor, smetnje koncentracije, sniženo raspoloženje, gubitak životne energije – napominje dr. Arbanas.

Više sporta i seksa, manje pušenja i alkohola

Testosteron kao najvažniji muški spolni hormon najviši je rano ujutro. U pubertetu je u to doba dana 23 nanomola, a nakon 40. godine snižava se na približno 16 nanomola, a kada padne ispod osam nanomola, već je potrebno liječenje, smatraju stručnjaci.

Tada se, naime, pojavljuju smetnje erekcije, osteoporoza, nakuplja se više masnog tkiva oko trbuha, umor, brada slabije raste i polako se smanjuje mišićna masa. No, sve te tegobe nisu automatska posljedica snižavanja razine testosterona, a ublažava ih više sporta i seksa, a manje pušenja i alkohola.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
iStock-619635054
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/o-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome-478464 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7b887eb225438522177a2355ddc901189dfc5d06 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=O+tome+se+ne+pri%C4%8Da%2C+ali+i+mu%C5%A1karci+prolaze+kroz+svoju+%26%23039%3Bmenopauzu%26%23039%3B%3A+seksualni+%C5%BEivot+prvi+je+na+udaru%2C+evo+kako+sprije%C4%8Diti+pad+libida+i+ostale+neugodne+simptome&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fo-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome-478464 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fo-tome-se-ne-prica-ali-i-muskarci-prolaze-kroz-svoju-menopauzu-seksualni-zivot-prvi-je-na-udaru-evo-kako-sprijeciti-pad-libida-i-ostale-neugodne-simptome-478464 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IGRA HORMONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeIGRA HORMONA

O tome se ne priča, ali i muškarci prolaze kroz svoju 'menopauzu': seksualni život prvi je na udaru, evo kako spriječiti pad libida i ostale neugodne simptome

4. travnja 2017. - 16:21
iStock-619635054

Sve više muškaraca preko interneta kupuje sintetičke spolne hormone u formi flastera, krema, injekcija, s ciljem da nabildaju mišiće, povrate životnu snagu i potenciju, a da pri tome ne razmišljaju o mogućoj nedjelotvornosti i nuspojavama tih pripravaka.

Svi koji kupuju uvjereni su da imaju premalo hormona testosterona pa da će im nadoknada ponovno vratiti snagu, očuvati mišićnu masu i zaustaviti starenje, o čemu postoje i brojne legende. Za ilustraciju o tome koliko je pomama za testosteronom uzela maha, uzmimo samo podatak da je u SAD-u od 2000. do 2011. godine prodaja testosteronskih pripravaka porasla 12 puta i već dosegnula promet od 1,8 milijardi dolara.

Iako je internetska prodaja vrtoglavo narasla, još uvijek nije rijetkost da se i na darknetu i u fitness-klubovima i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:23