stdClass Object ( [id] => 517942 [title] => Hrvatski liječnici botox ubrizgavaju bez zadrške, a izumitelj 'smrtonosnog toksina koji ubija bore' upozorava: Od dugotrajne primjene lice će početi 'visjeti'! [alias] => hrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39 [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dr. Alan B. Scott, oftalmolog iz San Francisca, prvi je liječnik u svijetu koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeo upotrebljavati botulinum toksin (botox) kao lijek. I to za očne mišiće, konkretnije za liječenje strabizma.

Potom je plastični kirurg dr. Richard Clark 1987. bio prvi liječnik koji je upotrijebio botox za tretman facijalne asimetrije uzrokovane mišićnom paralizom. Usput je utvrdio da se botox, osim za liječenje paralize lica, može koristiti i za ublažavanje bora i to je dokumentirao u studiji u kolovozu 1989. godine.

U jesen iste godine i drugi su se plastični kirurzi sramežljivo počeli zanimati za otrov botulinum, koji krovna američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) još nije odobrila kao kozmetičko sredstvo za ravnanje bora. No, farmaceutske kuće su najušile da bi u budućnosti mogle imati milijarde profita u kozmetičkoj industriji i počele su oblijetati dr. Alana B. Scotta da im proda svoju tajnu stvaranja smrtonosnog toksina koji u kontroliranim uvjetima ne ubija ljude, nego – bore.

Odobrenje FDA stiglo je 2002. godine i era botoxa je počela.

No, što je botox? Najprije krenimo od botulizma, bolesti koja može završiti smrću, a koja je bila inspiracija dr. Scottu. Botulizam, tumači medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora, jest za život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi bakterija
Clostridium botulinum. Upravo se ti otrovi koriste kako bi umrtvili mišiće i izravnali bore.

Botulizam izazvan hranom


Ti su otrovi najjači poznati neurotoksini i mogu teško oštetiti živce i mišiće ako se bakterija konzumira sa zagađenom hranom. Kada govorimo o botulizmu, najprije mislimo na onaj uzrokovan hranom, potom na onaj koji je posljedica rane i botulizam kod male djece.

"Kad se jede zagađena hrana, otrov ulazi u tijelo preko probavnog sustava uzrokujući botulizam. U kućanstvu je najčešći izvor botulizma konzervirana hrana. Osoba ima teškoće govora i gutanja. Teškoće kod gutanja mogu dovesti do udisanja hrane i aspiracijske upale pluća. Mišići ruku i nogu i dišni mišići postaju sve slabiji kako se simptomi postupno spuštaju niz tijelo.

Kako živci ne rade ispravno, oštećena je mišićna snaga, premda je osjet sačuvan. Unatoč tako teškoj bolesti, um obično ostaje netaknut. Čak i najmanje količine otrova koje uđu u tijelo preko usta, udisanjem ili apsorpcijom preko očiju ili oštećene kože mogu izazvati tešku bolest", navodi se u priručniku, dok nam naši stručnjaci objašnjavaju da botox djeluje tako da blokira živčane signale koji naređuju mišićima lica da se stegnu ili opuste. Dok djeluje botox, signala nema, a mišić se odmara.

Osim primjene u kozmetičke svrhe, botox može biti i potencijalno oružje koje se montira na dalekometne rakete, o čemu su postojali i konkretni planovi nekih supersila u prošlosti. Ne zna se je li takvo oružje proizvedeno, ali kažu da bi doslovce kap tog toksina mogla ubiti tisuće ljudi.

I sada, kako se takav otrov "pripitomio" i koristi se u kozmetici? Dr. Clark je utvrdio da bore na čelu popuštaju nakon što se otrov kontrolirano unese pod kožu. Kad je velika američka tvrtka "Allergan" vidjela koliko je botox moćan, ponudili su dr. Scottu oko 4,5 milijuna dolara za prava. Naime, dr. Scott je lijek za strabizam nazvao Oculinum, a "Allergan" ga je, nakon što ga je kupio, rebrendirao i nazvao ga Botox.

'Da sam znao, ne bi dao prava na lijek!'

– Nisam znao da će botox postati tako velika priča. Da sam to znao, ne bih prava na lijek dao "Allerganu" 1991. godine. Danas se botox koristi za stotinjak poremećaja i bolesti – kaže dr. Scott, koji i sam priznaje da bi danas bio milijarder da se u prošlosti nije odrekao prava na botox. Naime, tvrtka "Allergan" je samo 2015. prodala botoxa u cijelom svijetu za golemih dvije milijarde dolara, a procjenjuje se da će do 2020. prodaja narasti na četiri milijarde dolara.

No, postavlja se pitanje koliko je botox siguran za dugotrajnu primjenu.

– Siguran je kod mladih ljudi, ali još nije poznato što će biti ako ga osobe konstantno koriste nekoliko desetljeća. Mišići lica će oslabjeti pa će ono visjeti. Ali znamo da djeluje i smanjuje bore na licu. Većina žena ne mari što će biti kasnije, one samo žele da bore sada nestanu – rekao je dr. Scott za "Times of India". Tom je liječniku u pronalasku botoxa pomogao i stručnjak Ed Schantz.

I drugi liječnici tvrde da se botox ne smije proglasiti sredstvom bez nuspojava, a zabilježeno je da su neke žene i otporne na bakteriju, pa im injekcije nisu smanjile bore iako su dale bogatstvo da ponovno budu mlade.

– Botox je vrlo privlačan ženama, ali i liječnicima. Jedni žele ukloniti bore, a drugi zaraditi. Marketing je učinio svoje – svi vjeruju da je botulinski otrov čudotvoran i da nema opasnosti ako ga unosi stručna osoba. Međutim, postoje istraživanja koja navode da botox nije čudotvoran, kao i da nije sto posto siguran – kaže dermatolog Antonino Di Pietro, autor knjige "Botulin Free", navodeći da nije istina da se botulin zadržava samo na mjestu injiciranja. Naime, otrov može završiti u udaljenim organima, što su jasno pokazale i neke studije. Po njegovu mišljenju, botulin je možda opasna supstancija.

Svakih pola godine

Pregledali smo desetak web-stranica naših dermatologa, estetskih i plastičnih kirurga. Ni jedna ordinacija ili poliklinika ne navodi rizike botoxa, svi ga hvale i tvrde da je najbolji.

"Tretman botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana protiv bora na području čela", navodi jedan specijalist maksilofacijalne kirurgije, dok njegova kolegica dermatologinja piše: "Unatoč recesiji, zahvati koji se odnose na poboljšanje stanja kože provode se i dalje, što znači da se žene u recesiji ne odriču tretmana ove vrste."

Koliko botox zapada? Ako je suditi po cjeniku jedne zagrebačke poliklinike, svakih pola godine za antiage učinak mora se plaćati itekakav iznos jer tretman botoxom nije trajan, nego se mora ponavljati. Tako terapija bora lica u 50 jedinica zapada 2500 kuna, dok za 100 jedinica treba platiti 4000 kuna.

Stručnjaci navode i da se bilježe incidenti kad je loše apliciran botox uzrokovao zamrznuto, ukočeno lice koje podsjeća na robota jer je gotovo onemogućena bilo kakva mimika lica. Pojavljuje se i asimetrija obrva, spuštanje kapaka i obrva, pa na kraju izgledate puno stariji nego prije tretmana. Zabilježena je i asimetrija lica.

No, tvornica koja ga proizvodi, kao i naši liječnici koji ga primjenjuju, kažu da je botox sasvim siguran, ali samo u rukama educiranih stručnjaka. Naime, tim otrovom, kažu, treba znati rukovati – botox je dijelom došao na loš glas zbog nestručnih aplikacija u lice.


Gdje se sve koristi?
Botox se koristi kako bi se izravnale bore na čelu, kao i one oko očiju, te kod pojave pretjeranog nabiranja kože u predjelu nosa kod smijanja. Njim se može korigirati i osmijeh kod osoba kojima se gornja usna previše povlači pa se primjećuje veliki dio zubnog mesa (gingive), koji kvari izgled osmijeha. Također, njim se popravlja i kontura lica uz donju čeljust, bore na vratu i dekolteu, spušteni kutovi usana, može se podići vrh nosa u slučaju kad operativni zahvat nije potreban, navodi se u vodičima estetskih i dermatoloških ordinacija i poliklinika.
Također, u posljednje vrijeme botox se sve više primjenjuje za smanjenje pojačanog znojenja (tzv. hiperhidroze) stopala ili pazuha.


Nola: Nema nikakve opasnosti ako se obratite educiranom liječniku

Dermatologinji dr. Ivani Noli postavili smo nekoliko pitanja o botoxu i sigurnosti njegove primjene.

Je li postupak botoxom potpuno bezopasan?

– Postupak primjene botoxa potpuno je bezopasan ako ga provodi educirani liječnik. Primjena botoxa prikazana fotografijama ili videoprikazima izgleda vrlo jednostavno, stoga su njegovu primjenu preuzele i neke nemedicinske struke. Opasnost je upravo kad botox primjenjuje nestručna osoba, na nesterilan način, što se obavlja obično u kozmetičkim salonima ili u kućnom okruženju. Druga činjenic,a koja je jednako bitna, jest uporaba odgovarajuće vrste botoxa. Naime, botox se na tržištu može naći u više oblika, a za čovjeka je sigurna samo jedna vrsta. Dakle, botox može primjenjivati samo liječnik koji je educiran za njegovu primjenu i može se primijeniti samo jedan siguran tip botoxa.

Postoje li prakse koje "predoziraju" pacijente botoxom?

– Naravno da postoje, jer efekt botoxa je čista subjektivna procjena. Rezultat primjene botoxa može biti svjež i odmoran izgled, no može biti i izgled "zamrznutog lica". Oba efekta određena su dozom i načinom primjene. Znači, efekt botoxa nije isti jer ovisi o stavu osobe i subjektivnoj procjeni.

Zbog čega se kod nekih korisnika takvih tretmana pojavljuje zaleđeno i potpuno neprirodno lice?

– Kod navedenog najsigurnijeg oblika botoxa postoje i podvrste, tako da je zaleđeni izgled lica rezultat uporabe određenih podvrsta botoxa, dozom, omjerom razrjeđenja i načinom primjene. Dakle, ako se kod svih navedenih faktora priklonimo ekstremu intenzivnih doza, niskog omjera i posebnom tipu primjene, rezultat je zaleđeno lice i neprirodan izgled.

Dr. Alan B. Scott, oftalmolog iz San Francisca, prvi je liječnik u svijetu koji je otrov botox počeo upotrebljavati kao lijek, te kaže da nije siguran. Koje se nuspojave mogu dogoditi kod ljudi nakon 10-20 godina konstantnog izlaganja botoxu?

– Nije navedeno o kojim je nuspojavama riječ i je li dokazano da su određene smetnje kod navedenih osoba zaista posljedica tretmana botulinom. Za navedene nuspojave znalo bi se odavno, s obzirom na to da se već 50 godina koristi kao lijek.

Dermatolog Antonino Di Pietro, autor knjige "Botulin Free", navodi da nije istina da je botox potpuno siguran, a poziva se na istraživanja koja kažu da neki ljudi imaju ozbiljne posljedice.

– Posljedica nema, mogu govoriti samo o benefitu u zdravstvenoj, kao i u estetskoj domeni primjene botoxa.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPUŠTENO 'ZA' I SVE GORLJIVIJE 'PROTIV' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-20 19:06:26 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => Saša Jadrijević-Tomas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-20 19:44:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-20 19:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10118 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/20\/Mozaik\/9263581.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/20\/Mozaik\/9263589.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/20\/Mozaik\/9263580.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/20\/Mozaik\/9263672.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1316"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"285x383"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38447259 Threads: 3 Questions: 7101084990 Slow queries: 3301403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608426771 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/hrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39-517942 [printLink] => /mozaik/zdravlje/hrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39-517942?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 163642 [name] => botox [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => botox [link] => /tag/botox ) [1] => stdClass Object ( [id] => 454892 [name] => botoks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => botoks [link] => /tag/botoks ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPUŠTENO 'ZA' I SVE GORLJIVIJE 'PROTIV' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski liječnici botox ubrizgavaju bez zadrške, a izumitelj 'smrtonosnog toksina koji ubija bore' upozorava: Od dugotrajne primjene lice će početi 'visjeti'! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/20/Mozaik/9263581.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/20/Mozaik/9263581.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/20/Mozaik/9263589.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/20/Mozaik/9263580.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/20/Mozaik/9263672.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dr. Alan B. Scott, oftalmolog iz San Francisca, prvi je liječnik u svijetu koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeo upotrebljavati botulinum toksin (botox) kao lijek. I to za očne mišiće, konkretnije za liječenje strabizma.

Potom je plastični kirurg dr. Richard Clark 1987. bio prvi liječnik koji je upotrijebio botox za tretman facijalne asimetrije uzrokovane mišićnom paralizom. Usput je utvrdio da se botox, osim za liječenje paralize lica, može koristiti i za ublažavanje bora i to je dokumentirao u studiji u kolovozu 1989. godine.

U jesen iste godine i drugi su se plastični kirurzi sramežljivo počeli zanimati za otrov botulinum, koji krovna američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) još nije odobrila kao kozmetičko sredstvo za ravnanje bora. No, farmaceutske kuće su najušile da bi u budućnosti mogle imati milijarde profita u kozmetičkoj industriji i počele su oblijetati dr. Alana B. Scotta da im proda svoju tajnu stvaranja smrtonosnog toksina koji u kontroliranim uvjetima ne ubija ljude, nego – bore.

Odobrenje FDA stiglo je 2002. godine i era botoxa je počela.

No, što je botox? Najprije krenimo od botulizma, bolesti koja može završiti smrću, a koja je bila inspiracija dr. Scottu. Botulizam, tumači medicinski priručnik Hrvatskog liječničkog zbora, jest za život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi bakterija
Clostridium botulinum. Upravo se ti otrovi koriste kako bi umrtvili mišiće i izravnali bore.

Botulizam izazvan hranom


Ti su otrovi najjači poznati neurotoksini i mogu teško oštetiti živce i mišiće ako se bakterija konzumira sa zagađenom hranom. Kada govorimo o botulizmu, najprije mislimo na onaj uzrokovan hranom, potom na onaj koji je posljedica rane i botulizam kod male djece.

"Kad se jede zagađena hrana, otrov ulazi u tijelo preko probavnog sustava uzrokujući botulizam. U kućanstvu je najčešći izvor botulizma konzervirana hrana. Osoba ima teškoće govora i gutanja. Teškoće kod gutanja mogu dovesti do udisanja hrane i aspiracijske upale pluća. Mišići ruku i nogu i dišni mišići postaju sve slabiji kako se simptomi postupno spuštaju niz tijelo.

Kako živci ne rade ispravno, oštećena je mišićna snaga, premda je osjet sačuvan. Unatoč tako teškoj bolesti, um obično ostaje netaknut. Čak i najmanje količine otrova koje uđu u tijelo preko usta, udisanjem ili apsorpcijom preko očiju ili oštećene kože mogu izazvati tešku bolest", navodi se u priručniku, dok nam naši stručnjaci objašnjavaju da botox djeluje tako da blokira živčane signale koji naređuju mišićima lica da se stegnu ili opuste. Dok djeluje botox, signala nema, a mišić se odmara.

Osim primjene u kozmetičke svrhe, botox može biti i potencijalno oružje koje se montira na dalekometne rakete, o čemu su postojali i konkretni planovi nekih supersila u prošlosti. Ne zna se je li takvo oružje proizvedeno, ali kažu da bi doslovce kap tog toksina mogla ubiti tisuće ljudi.

I sada, kako se takav otrov "pripitomio" i koristi se u kozmetici? Dr. Clark je utvrdio da bore na čelu popuštaju nakon što se otrov kontrolirano unese pod kožu. Kad je velika američka tvrtka "Allergan" vidjela koliko je botox moćan, ponudili su dr. Scottu oko 4,5 milijuna dolara za prava. Naime, dr. Scott je lijek za strabizam nazvao Oculinum, a "Allergan" ga je, nakon što ga je kupio, rebrendirao i nazvao ga Botox.

'Da sam znao, ne bi dao prava na lijek!'

– Nisam znao da će botox postati tako velika priča. Da sam to znao, ne bih prava na lijek dao "Allerganu" 1991. godine. Danas se botox koristi za stotinjak poremećaja i bolesti – kaže dr. Scott, koji i sam priznaje da bi danas bio milijarder da se u prošlosti nije odrekao prava na botox. Naime, tvrtka "Allergan" je samo 2015. prodala botoxa u cijelom svijetu za golemih dvije milijarde dolara, a procjenjuje se da će do 2020. prodaja narasti na četiri milijarde dolara.

No, postavlja se pitanje koliko je botox siguran za dugotrajnu primjenu.

– Siguran je kod mladih ljudi, ali još nije poznato što će biti ako ga osobe konstantno koriste nekoliko desetljeća. Mišići lica će oslabjeti pa će ono visjeti. Ali znamo da djeluje i smanjuje bore na licu. Većina žena ne mari što će biti kasnije, one samo žele da bore sada nestanu – rekao je dr. Scott za "Times of India". Tom je liječniku u pronalasku botoxa pomogao i stručnjak Ed Schantz.

I drugi liječnici tvrde da se botox ne smije proglasiti sredstvom bez nuspojava, a zabilježeno je da su neke žene i otporne na bakteriju, pa im injekcije nisu smanjile bore iako su dale bogatstvo da ponovno budu mlade.

– Botox je vrlo privlačan ženama, ali i liječnicima. Jedni žele ukloniti bore, a drugi zaraditi. Marketing je učinio svoje – svi vjeruju da je botulinski otrov čudotvoran i da nema opasnosti ako ga unosi stručna osoba. Međutim, postoje istraživanja koja navode da botox nije čudotvoran, kao i da nije sto posto siguran – kaže dermatolog Antonino Di Pietro, autor knjige "Botulin Free", navodeći da nije istina da se botulin zadržava samo na mjestu injiciranja. Naime, otrov može završiti u udaljenim organima, što su jasno pokazale i neke studije. Po njegovu mišljenju, botulin je možda opasna supstancija.

Svakih pola godine

Pregledali smo desetak web-stranica naših dermatologa, estetskih i plastičnih kirurga. Ni jedna ordinacija ili poliklinika ne navodi rizike botoxa, svi ga hvale i tvrde da je najbolji.

"Tretman botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana protiv bora na području čela", navodi jedan specijalist maksilofacijalne kirurgije, dok njegova kolegica dermatologinja piše: "Unatoč recesiji, zahvati koji se odnose na poboljšanje stanja kože provode se i dalje, što znači da se žene u recesiji ne odriču tretmana ove vrste."

Koliko botox zapada? Ako je suditi po cjeniku jedne zagrebačke poliklinike, svakih pola godine za antiage učinak mora se plaćati itekakav iznos jer tretman botoxom nije trajan, nego se mora ponavljati. Tako terapija bora lica u 50 jedinica zapada 2500 kuna, dok za 100 jedinica treba platiti 4000 kuna.

Stručnjaci navode i da se bilježe incidenti kad je loše apliciran botox uzrokovao zamrznuto, ukočeno lice koje podsjeća na robota jer je gotovo onemogućena bilo kakva mimika lica. Pojavljuje se i asimetrija obrva, spuštanje kapaka i obrva, pa na kraju izgledate puno stariji nego prije tretmana. Zabilježena je i asimetrija lica.

No, tvornica koja ga proizvodi, kao i naši liječnici koji ga primjenjuju, kažu da je botox sasvim siguran, ali samo u rukama educiranih stručnjaka. Naime, tim otrovom, kažu, treba znati rukovati – botox je dijelom došao na loš glas zbog nestručnih aplikacija u lice.


Gdje se sve koristi?
Botox se koristi kako bi se izravnale bore na čelu, kao i one oko očiju, te kod pojave pretjeranog nabiranja kože u predjelu nosa kod smijanja. Njim se može korigirati i osmijeh kod osoba kojima se gornja usna previše povlači pa se primjećuje veliki dio zubnog mesa (gingive), koji kvari izgled osmijeha. Također, njim se popravlja i kontura lica uz donju čeljust, bore na vratu i dekolteu, spušteni kutovi usana, može se podići vrh nosa u slučaju kad operativni zahvat nije potreban, navodi se u vodičima estetskih i dermatoloških ordinacija i poliklinika.
Također, u posljednje vrijeme botox se sve više primjenjuje za smanjenje pojačanog znojenja (tzv. hiperhidroze) stopala ili pazuha.


Nola: Nema nikakve opasnosti ako se obratite educiranom liječniku

Dermatologinji dr. Ivani Noli postavili smo nekoliko pitanja o botoxu i sigurnosti njegove primjene.

Je li postupak botoxom potpuno bezopasan?

– Postupak primjene botoxa potpuno je bezopasan ako ga provodi educirani liječnik. Primjena botoxa prikazana fotografijama ili videoprikazima izgleda vrlo jednostavno, stoga su njegovu primjenu preuzele i neke nemedicinske struke. Opasnost je upravo kad botox primjenjuje nestručna osoba, na nesterilan način, što se obavlja obično u kozmetičkim salonima ili u kućnom okruženju. Druga činjenic,a koja je jednako bitna, jest uporaba odgovarajuće vrste botoxa. Naime, botox se na tržištu može naći u više oblika, a za čovjeka je sigurna samo jedna vrsta. Dakle, botox može primjenjivati samo liječnik koji je educiran za njegovu primjenu i može se primijeniti samo jedan siguran tip botoxa.

Postoje li prakse koje "predoziraju" pacijente botoxom?

– Naravno da postoje, jer efekt botoxa je čista subjektivna procjena. Rezultat primjene botoxa može biti svjež i odmoran izgled, no može biti i izgled "zamrznutog lica". Oba efekta određena su dozom i načinom primjene. Znači, efekt botoxa nije isti jer ovisi o stavu osobe i subjektivnoj procjeni.

Zbog čega se kod nekih korisnika takvih tretmana pojavljuje zaleđeno i potpuno neprirodno lice?

– Kod navedenog najsigurnijeg oblika botoxa postoje i podvrste, tako da je zaleđeni izgled lica rezultat uporabe određenih podvrsta botoxa, dozom, omjerom razrjeđenja i načinom primjene. Dakle, ako se kod svih navedenih faktora priklonimo ekstremu intenzivnih doza, niskog omjera i posebnom tipu primjene, rezultat je zaleđeno lice i neprirodan izgled.

Dr. Alan B. Scott, oftalmolog iz San Francisca, prvi je liječnik u svijetu koji je otrov botox počeo upotrebljavati kao lijek, te kaže da nije siguran. Koje se nuspojave mogu dogoditi kod ljudi nakon 10-20 godina konstantnog izlaganja botoxu?

– Nije navedeno o kojim je nuspojavama riječ i je li dokazano da su određene smetnje kod navedenih osoba zaista posljedica tretmana botulinom. Za navedene nuspojave znalo bi se odavno, s obzirom na to da se već 50 godina koristi kao lijek.

Dermatolog Antonino Di Pietro, autor knjige "Botulin Free", navodi da nije istina da je botox potpuno siguran, a poziva se na istraživanja koja kažu da neki ljudi imaju ozbiljne posljedice.

– Posljedica nema, mogu govoriti samo o benefitu u zdravstvenoj, kao i u estetskoj domeni primjene botoxa.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/hrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39-517942 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78942d7f423024379e29266febd8c00570c7bf2a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+lije%C4%8Dnici+botox+ubrizgavaju+bez+zadr%C5%A1ke%2C+a+izumitelj+%26%23039%3Bsmrtonosnog+toksina+koji+ubija+bore%26%23039%3B+upozorava%3A+Od+dugotrajne+primjene+lice+%C4%87e+po%C4%8Deti+%26%23039%3Bvisjeti%26%23039%3B%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fhrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39-517942 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fhrvatski-lijecnici-botox-ubrizgavaju-bez-zadrske-a-izumitelj-39-smrtonosnog-toksina-koji-ubija-bore-39-upozorava-od-dugotrajne-primjene-lice-ce-poceti-39-visjeti-39-517942 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPUŠTENO 'ZA' I SVE GORLJIVIJE 'PROTIV' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeOPUŠTENO 'ZA' I SVE GORLJIVIJE 'PROTIV'

Hrvatski liječnici botox ubrizgavaju bez zadrške, a izumitelj 'smrtonosnog toksina koji ubija bore' upozorava: Od dugotrajne primjene lice će početi 'visjeti'!

Piše Saša Jadrijević-Tomas
20. studenog 2017. - 20:07

Dr. Alan B. Scott, oftalmolog iz San Francisca, prvi je liječnik u svijetu koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća počeo upotrebljavati botulinum toksin (botox) kao lijek. I to za očne mišiće, konkretnije za liječenje strabizma.

Potom je plastični kirurg dr. Richard Clark 1987. bio prvi liječnik koji je upotrijebio botox za tretman facijalne asimetrije uzrokovane mišićnom paralizom. Usput je utvrdio da se botox, osim za liječenje paralize lica, može koristiti i za ublažavanje bora i to je dokumentirao u studiji u kolovozu 1989. godine.

U jesen iste godine i drugi su se plastični kirurzi sramežljivo počeli zanimati za otrov botulinum, koji krovna američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) još nije odobrila kao kozmetičko sredstvo za ravnanje bora. No, farmaceutske kuće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:19