StoryEditorOCM
ZdravljeZA I PROTIV

Fizički napor u ranim satima ne mora odgovarati svima: Za koga je vježbanje ujutro, a kada je ipak bolje navečer?

Piše Ana Špoljarić/Živim
24. studenog 2023. - 20:15

Najbolji početak dana za mnoge tjelesno aktivne ljude je jutarnje vježbanje, a takvim se smatra ono koje slijedi ubrzo nakon buđenja, prije doručka i uobičajeno prije osam sati. Svaka je tjelovježba, naravno, bolja od nevježbanja, no fizički napor u ranim satima ne mora odgovarati svima; izbor vremena za vježbanje ovisi o ciljevima vježbanja, zdravstvenom stanju, ali i o kronotipu, piše Živim.

ZA

Kod zdravih su osoba jutarnje, popodnevno ili večernje vježbanje podjednako učinkoviti, naravno, ako se pripreme istezanjem te ako obraćaju pažnju na signale tijela. Osobe s bilo kojim medicinskim stanjem trebale bi se konzultirati s liječnikom prije nego što počnu vježbati. Pogledajmo za koga je jutarnje vježbanje odličan izbor nakon što su ti osnovni uvjeti zadovoljeni.

Kasnije nemate vremena

Dnevni raspored mnogima je pretrpan i nepredvidiv, pa je lako odustati od vježbanja ako iskrsne nešto neplanirano. Odvježbate li odmah ujutro, prije obaveza, izbjeći ćete takve situacije i pridonijeti svom ukupnom zdravlju.

Jutarnji tip

Neki od nas prirodno se bude rano i najproduktivniji su ujutro, dok drugi liježu kasno i vole odspavati. Pripadamo različitim kronotipovima prema tome funkcioniramo li bolje ujutro ili kasnije kroz dan. Kako to utječe na vježbanje? Ako ste prirodno jutarnji tip, izgledno je da će se vaše tijelo lakše prilagoditi ranim aktivnostima i da ćete u njima uživati, što će poboljšati rezultate vježbanja. Vjerojatno ćete se i lakše buditi, pa nećete morati žrtvovati vrijeme za spavanje kako biste vježbali.

Potiskuje apetit

Jutarnje vježbanje ne sagorijeva kalorije učinkovitije od vježbanja u drugo doba dana, no može dodatno pridonijeti skidanju prekomjerne tjelesne mase. Vježbanje općenito snižava razinu grelina, tzv. hormona gladi, te podiže razine hormona uključenih u reguliranje sitosti, a jutarnje vježbanje, pokazuju istraživanja, još učinkovitije potiskuje apetit i zanimanje za hranu te povećava tjelesnu aktivnost tijekom dana.

Troši više masnoća

Kod vježbanja na prazan želudac tijelo veći dio potrebne energije crpi iz masnih zaliha. Prema tome, i uz jednaku potrošnju kalorija kao vježbanje u neko drugo vrijeme, jutarnje vježbanje može bolje potaknuti mršavljenje.

Regulira krvni tlak

U američkom istraživanju skupini odraslih s prehipertenzijom mjerili su tlak tijekom vježbanja u 7, 13 i 19 sati. Najbolji učinak na snižavanje tlaka pokazao se ujutro.

image
Shutterstock

PROTIV

U nekim slučajevima jutarnje vježbanje ipak nije najbolji izbor. Razlozi su uglavnom zdravstveni.

Kardiovaskularno zdravlje

Trčanje i trening snage mogu pozitivno utjecati na kardiovaskularni sustav, no imate li neki srčano-krvožilni problem, svakako se posavjetujte s liječnikom. Razlog je upravo utjecaj jutarnjeg vježbanja na tlak, odnosno fluktuiranje tlaka do kojeg može doći.

Imate dijabetes

Ne mora svima odgovarati vježbanje na prazan želudac. Osobama koje boluju od šećerne bolesti savjetuje se, uz konzultiranje s liječnikom o tipu i intenzitetu vježbanja, i kontroliranje vrijednosti šećera prije i poslije vježbanja, pogotovo ako namjeravaju vježbati prije obroka.

Pitanje temperature...

Istraživanja još nisu konačna, no ukazuju na to da je popodnevna tjelesna temperatura prikladnija za vježbe snage i općenito za naporne tjelesne aktivnosti. No, volite li vježbati ujutro i imate li dovoljno vremena za zagrijavanje, nema razloga da ne pokušate s takvim vježbama i ujutro.

... i izgradnje mišića

Želite li izgraditi mišiće, razine hormona i stanje tjelesnih stanica za tu su aktivnost prikladniji popodne ili navečer, smatraju znanstvenici. To ne znači da će bildanje biti neuspješno ujutro, ono ovisi više o vašim naporima i dosljednosti, a ne o dijelu dana, no ako vam je "nabacivanje" mišića glavni cilj, trebalo bi razmotriti vježbanje kasnije u danu.

Manjak sna

Pripazite da zbog vježbanja ne žrtvujete spavanje. Spavate li redovito manje od šest sati, manjak sna može vas onemogućavati u nastojanjima da smršavite, može izazivati pospanost tijekom dana, glavobolje, promjene raspoloženja, slabljenje koncentracije i manju produktivnost u svemu što radite.

To ipak ne znači da se trebate odreći jutarnjeg vježbanja. Važno je ne zanemarivati zdravstveno stanje i odabrati trening u dogovoru s liječnicima, a zdravim se osobama preporučuje malo i eksperimentirati s terminima vježbanja kako bi vidjele koji najbolje odgovara njihovu životnom stilu i ciljevima tjelovježbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:56