StoryEditorOCM
Zdravljeprovjerene metode

Ako vas boli glava, ne posežite odmah za tabletom: Ovi trikovi provjereno zaustavljaju glavobolju

Piše MOZAIK SD
19. siječnja 2024. - 21:33

Glavobolja se često javlja, ne samo kao simptom zdravstvenih problema, već i kao reakcija na brojne promjene u čovjekovoj okolini. Za liječenje se najčešće propisuju određeni lijekovi i puno sna. Važno je istaknuti da osjećaj glavobolje nije uvijek isti. Može se manifestirati kao oštra ili tupa bol, ili kao osjećaj probadanja, rezanja, žarenja, topline, pritiska, a ponekad je to samo nejasan, neugodan osjećaj.

Glavobolju ponekad može ublažiti nekoliko jednostavnih stvari

Dobra vijest je da postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste ublažili bol. No, ako glavobolja potraje dulje vrijeme, a ništa od jednostavnih stvari ne pomaže, svakako potražite savjet liječnika, prenosi Eklinika.

1. Hladni oblozi

Ako imate migrenu, stavite hladan oblog na čelo. Kockice leda umotane u ručnik, vrećica smrznutog povrća ili čak hladan tuš mogu ublažiti bol. Držite oblog na glavi 15 minuta, a zatim napravite pauzu od 15 minuta.

2. Koristite jastučić za grijanje ili vrući oblog

Ako imate tenzijsku glavobolju, stavite grijač/grijač na vrat ili potiljak. Ako glavobolju uzrokuju sinusi, držite toplu krpu na bolnom mjestu. Ponekad može pomoći i topli tuš.

3. Ublažite pritisak na tjeme ili glavu

Ako je kosa skupljena u prečvrsti rep, to također može uzrokovati glavobolje. "Glavobolje vanjske kompresije" također mogu biti uzrokovane nošenjem šešira, trake za glavu ili čak naočala za plivanje koje su preuske.

4. Prigušite svjetla

Jarko ili treperavo svjetlo, čak i sa zaslona računala, može izazvati migrenske glavobolje. Ako ste im skloni, tijekom dana zastrjte prozore zavjesama. Nosite sunčane naočale na otvorenom. Također možete dodati računalne zaslone protiv odsjaja i koristiti fluorescentne žarulje dnevnog spektra u svjetiljkama.

image
/Shutterstock

5. Prestanite žvakati

Žvakaća guma može ozlijediti ne samo čeljust, već i glavu. Isto vrijedi i za grickanje noktiju, usana, unutarnje strane obraza ili priručnih predmeta poput olovaka. Izbjegavajte hrskavu i ljepljivu hranu i svakako jedite male zalogaje. Ako noću škripite zubima, pitajte svog stomatologa za štitnik za zube jer on može ublažiti ranojutarnje glavobolje.

6. Pijte puno tekućine

Pijte puno tekućine. Dehidracija može izazvati glavobolju ili je pogoršati.

7. Popijte napitak s kofeinom

Popijte čaj, kavu ili nešto s malo kofeina. Ako unesete kofein prije nego što počne glavobolja, to bi je moglo ublažiti. Također, mogu pomoći i lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput acetaminofena. Samo nemojte piti previše kave, na primjer, jer odvikavanje od kofeina može uzrokovati određenu vrstu glavobolje.

8. Vježbajte opuštanje

Bilo da se radi o istezanju, jogi, meditaciji ili progresivnom opuštanju mišića, poznavanje neke metode koja će vam pomoći da se opustite usred glavobolje također može pomoći.

9. Pokušajte s masažom

Masažu možete primijeniti i sami. Nekoliko minuta masaže čela, vrata i sljepoočnica može pomoći u ublažavanju tenzijskih glavobolja koje se mogu javiti kao posljedica stresa. Ili primijenite nježan, rotirajući pritisak na bolno područje.

10. Uzmite malo đumbira

Studija malog uzorka pokazala je da je uzimanje đumbira, uz redovite lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, ljudima olakšalo bol kad im je potrebna pomoć koja im je bila potrebna odmah. Druga je studija također otkrila da djeluje gotovo jednako dobro kao i lijekovi protiv migrene koji se izdaju na recept. Đumbir se može jesti sirov, sušen, kao dodatak jelima ili se pravi čaj.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 00:56