stdClass Object ( [id] => 1276963 [title] => Svi luduju za ovom strukom, među najplaćenijima je! Oko njih slažu sve kao rock bend oko gitariste. I veće su zvijezde [alias] => svi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Po pitanju prehrane ljudi se ne dijele samo po tome vole li ili ne vole jesti, nego i po tome vole li ili ne vole kuhati. Osim onih koji su očigledni netalenti za slaganje okusa ili su toliko nekoncentrirani da bi od tri kapule izgubili jednu, puno je i onih kojima nedostaju temelji i volja, a vjerojatno bi iz nekih od njih izišli dobri kuhari.

Izgubljeni su slučajevi, međutim, oni koji su višekratno upropastili dobar dio obroka jer su nešto spremili presirovo ili prepekli i prekuhali, zamijenili sol i šećer, bijeli i crni luk, selen i peršin.

Osim talenta, kuhanje traži i strpljenje, dugu moć koncentracije. Kuharska smjena duža je i od nogometne utakmice s produžecima i penalima s raspucavanjem, a svaka greška može biti fatalna. Za onoga tko ga voli, kuhanje je kao lovljenje ribe na tunju, tko ne može i ne voli satima gledati u površinu vode, variva ili umaka, bolje da nađe drugi, navodno dinamičniji posao.

Osim volje za dobrom hranom i želje za priznanjem konzumenata, motiv za kuhara danas je svakako i novac. Plaće glavnih kuhara, koje se siromašnome stanovništvu mogu činiti goleme, objavljuju se javno, ali oglasi se ne zaključuju prvi dan, teže je naći glavnog kuhara nego ministra. Oni su dobro plaćeni jer se oko njih formira restoran, kao što su se rock-grupe oformljivale oko solo gitarista. Kuhinja je nešto kao režija u TV emisiji, ona koja sve vodi, a ne pojavljuje se na ekranu, odnosno među stolovima.

Naoružani chefovi

Stoga ne čudi da se za “pizzajola” danas daje pravo bogatstvo, oni imaju veće plaće i od keramičara, kao da je teže ispeći pizzu nego keramičku pločicu! Doduše, treba reći, za razliku od konobara, kuharima obično izostane napojnica, ako politika kuće nije da su i oni uključeni u njihovu podjelu.

Zato je kuhar zanimanje koje se upisuje. Po staroj skali dobrih poslova, trebalo bi im biti dobro, rade u zatvorenome i u toplome, ne bi trebali puno trošiti na hranu jer jedu u kuhinji, neće valjda pustiti na tržište proizvod koji nisu probali! Ovisno o tome kako se odnose prema probavanju hrane, kuhari su obično ili mršavi ili debeli, baš kao novinari koji ili ne čitaju ništa od onoga što pišu kolege ili čitaju previše.

Recimo odmah da u kuhare u užem smislu ne ubrajamo priprematelje brze hrane, ćevabdžije i slagatelje toplih sendviča, pa ni pekače janjetine ili odojaka. Formalna naobrazba tu nije najbitnija, iako kao i u svemu školovanje može puno pomoći.

Kuharstvo je također uniforma, bila ona bijela ili crna ili neke treće ili četvrte boje, uz pripadajuću kapu. Pravi chef je i naoružan, ima skupe noževe i posuđe, da se ne uvuče kakav diletant s ulice. Uniforma podrazumijeva red, hijerarhiju i odgovornost. Svaki pravi kuhar ima podređene, od pomoćnika i savjetnika pa sve do malih od kužine.

Kao i u svakom drugom poslu bilo bi najbolje da se krene od temelja, ne preskačući korake i stepenice. Kuharski posao je timski rad i tko je solo igrač, teško da može biti veliki kuhar, prebrzo će izgorjeti uz šporet. Chefovi bi zaista morali šefovati. Chef je u kuhinji kao centarfor u nogometu, nekad zabije gol nakon pomno izrađene akcije cijeloga tima, a ponekad je pravi kreator, desetka koja ni iz čega napravi gol.

Kuharski je posao naporan. Ako to nije posve jasno onome tko pofriga dva jaja, puno je jasnije onome tko sprema za više osoba, i to neka zahtjevnija jela. A kada je puna sala, a konobar i vlasnik nestrpljivo čekaju isporuku iz kuhinje, o gostima da ne govorimo, adrenalin kipti kao pretis lonac.

I tu je sličnost kuharskoga posla s novinarskim, nesmiljena svakodnevna borba s rokovima, a kad se oni ispoštuju, slijedi nova vijest i novi obrok. Zato ne čudi da se može čuti o stimulansima za kojima se poseže u kuhinjama jer je uz brzinu i točnost potrebna i visoka kvaliteta.

Strepnja od loše kritike

Iako showbiz scena voli kuhare, oni toliko ne streme zvijezdama. Naoko su skromniji, njih kao i kolege iz smještajnog sektora zanimaju zvjezdice. U njihovom slučaju Michelinove. Kao i umjetnici i estradnjaci, i chefovi strepe od loše kritike, ona je u kulinarstvu fatalnija nego na sceni jer može pozlatiti ili zapečatiti jednu obećavajuću karijeru među tećama. Sreća im je u tome što je redakcijama postalo preskupo plaćati kulinarske recenzente.

Danas su kuhari i u Hrvatskoj zvijezde. Neki su poznatiji od restorana u kojima kuhaju i s dalekih adresa hodočaste im gastronomadi. Drugi su se opredijelili za medije, imaju više intervjua od opozicijskih političara ili glazbenika urbanog pravca.

Neki vode vlastite emisije ili su glavni u kulinarskim emisijama i natjecanjima.

Da se kuhari odluče kandidirati na izborima, možda bi polučili i uspjeh, toliko su popularni. Kada bi se poslužili populističkim potezom pa kuhali za biračko tijelo, uspjeh bi im vjerojatno bio zagarantiran. Adut kuhara za snalaženje na političkoj sceni bila bi činjenica da se za puno toga u politici, baš kao u nogometu, estradi i društvu u cjelini, kaže da je sve to jedna kužina, a kuhari u tome plivaju kao riba u brudetu.

---

image
/Shutterstock
---

Veza politike i kuhanja u Hrvatskoj inače je jaka. Mnoge su se stranke i pokreti ili stranački transferi dogovorili uz janjetinu, oboritu ribu ili čobanac. ”Kukuriku koalicija” nije nazvana po chefu, ali jest po restoranu u kojem je sve dogovoreno, iako se s ove distance čini da bi po rezultatima koje je postigla i putanji kojom je išla bilo bolje da je nazvana po piću koje se pilo, Malvazija ili Biska koalicija. Ceh za sve, naravno, platili su hrvatski građani.

Kuhari prije nisu bili takve zvijezde, uz izuzetke boljih restorana i konoba, kuhali su uglavnom u menzama i restoranima društvene prehrane. Danas to umijeće pokazuju kuhajući za Prvi maja ili za Sudamju, a kulinarski i ljudski briljirali su poslije potresa na Baniji.

U današnje vrijeme posvemašnje turistifikacije naslovnice dobivaju konobari koji su posluživali zvijezde i zvjezdice, a kako neće oni koji su im spremali jestvine. Pomalo to podsjeća na staru pjesmu Jimmyja Stanića “Bio sam konjušar cara”, ali kad smo već u uslužnom sektoru i mali od kužine, red se i time pohvaliti.

Odavno je uočeno da je među najeksponiranijim domaćim chefovima više muškaraca nego žena. Ta pojava nije od danas, mogla se vidjeti još iz vremena kada je Stevo Karapandža kuhao na televiziji s Vegetom s čijeg se amblema pokazivao kuhar s kapom i brčićima kao Profesor Okultis, iako je i Vegetu složila jedna žena, Zlata Bartl.

Za kuharice su prije znali tek pravi gurmani, kada bi se iza leđa razletanih konobara i stamenog šefa sale na poziv gostiju iz kuhinje pojavila diskretna, anonimna meštrovica potvrđujući da ona i njezina ekipa potpisuju savršene umake i bezgrešno ispečeno meso koje je bilo na jelovniku.

Rodna neravnopravnost

U toj podjeli kulinarskih poslova i slave ženama kao što su Dika Marjanović Radica ili Mira Vučetić prepušteno je pisanje kuharica, dok se tipkovnice nije uhvatio Veljko Barbieri. Imali smo potom Lidiju Kralj i Anu Ugarković, ali muškarci opet vode glavnu riječ. Je li to zbog rodne neravnopravnosti, autoriteta čvrste ruke koji treba uvesti u kuhinji, brzine i opsega posla koji treba svladati, probitačnosti i vještine automarketinga, trebalo bi utvrditi ozbiljnije istraživanje.

Objektivno, danas nije lako biti kuhar, baš kao ni liječnik ili epidemiolog. Kuhati za goste koji ekstenzivno tumače svoja prava, koji su se nagledali i načitali raznoraznih recepata i teže savršenstvu i sljubljivanju okusa i pripreme otprilike je kao operirati pred očima rodbine koja se o svemu simultano informira s interneta i društvenih mreža. Izazov za živce, za karakter i za profesionalno opredjeljenje.

Moguće da će takvi gosti, u potrazi za “savršenstvom” zalogaja i trenutkom pravog osjeta vrlo brzo početi kuhati sami sebi. Ali unatoč tome kuharstvo definitivno ima izglednu budućnost, kao što ima i dugu prošlost kao jedan od najstarijih zanata uopće. Nije to naravno preporuka da se odmah počne njime baviti, treba provjeriti afinitete i kompetencije, loše uređen apartman manje je zlo od loše spremljenog jela.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA ZANIMANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RADNIČKA ZANIMANJA 2 0 7993 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-14 14:04:15 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-29 18:44:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-29 18:44:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2309 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi luduju za ovom strukom, među najplaćenijima je! Oko njih slažu sve kao rock bend oko gitariste. I veće su zvijezde [metakey] => Leksikon radničkih zanimanja, kuhari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24608151.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24429517.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/14\/24608152.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Sebastien Bozon\/Afp","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:32","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1305","hd_24608151_1920.jpg":"1920x1080","k_24608151_1280.jpg":"1280x1280","k_24608151_1024.jpg":"1024x1024","k_24608151_640.jpg":"640x640","k_24608151_480.jpg":"480x480","k_24608151_340.jpg":"340x340","k_24608151_220.jpg":"220x220","o_24608151_1280.jpg":"1280x870","o_24608151_1024.jpg":"1024x696","o_24608151_640.jpg":"640x435","o_24608151_480.jpg":"480x326","o_24608151_340.jpg":"340x231","o_24608151_220.jpg":"220x149","h_24608151_1280.jpg":"1280x854","h_24608151_1024.jpg":"1024x683","h_24608151_640.jpg":"640x427","h_24608151_480.jpg":"480x320","h_24608151_340.jpg":"340x227","h_24608151_220.jpg":"220x147","pp_24608151_1280.jpg":"1280x1628","pp_24608151_1024.jpg":"1024x1303","pp_24608151_640.jpg":"640x814","pp_24608151_480.jpg":"480x611","pp_24608151_340.jpg":"340x432","pp_24608151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24429517_1920.jpg":"1920x1080","k_24429517_1280.jpg":"1280x1280","k_24429517_1024.jpg":"1024x1024","k_24429517_640.jpg":"640x640","k_24429517_480.jpg":"480x480","k_24429517_340.jpg":"340x340","k_24429517_220.jpg":"220x220","o_24429517_1280.jpg":"1280x853","o_24429517_1024.jpg":"1024x682","o_24429517_640.jpg":"640x426","o_24429517_480.jpg":"480x320","o_24429517_340.jpg":"340x226","o_24429517_220.jpg":"220x146","h_24429517_1280.jpg":"1280x854","h_24429517_1024.jpg":"1024x683","h_24429517_640.jpg":"640x427","h_24429517_480.jpg":"480x320","h_24429517_340.jpg":"340x227","h_24429517_220.jpg":"220x147","pp_24429517_1280.jpg":"1280x1628","pp_24429517_1024.jpg":"1024x1303","pp_24429517_640.jpg":"640x814","pp_24429517_480.jpg":"480x611","pp_24429517_340.jpg":"340x432","pp_24429517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2556","hd_24608152_1920.jpg":"1920x1080","k_24608152_1280.jpg":"1280x1280","k_24608152_1024.jpg":"1024x1024","k_24608152_640.jpg":"640x640","k_24608152_480.jpg":"480x480","k_24608152_340.jpg":"340x340","k_24608152_220.jpg":"220x220","o_24608152_1280.jpg":"1280x1704","o_24608152_1024.jpg":"1024x1363","o_24608152_640.jpg":"640x852","o_24608152_480.jpg":"480x639","o_24608152_340.jpg":"340x452","o_24608152_220.jpg":"220x292","h_24608152_1280.jpg":"1280x854","h_24608152_1024.jpg":"1024x683","h_24608152_640.jpg":"640x427","h_24608152_480.jpg":"480x320","h_24608152_340.jpg":"340x227","h_24608152_220.jpg":"220x147","pp_24608152_1280.jpg":"1280x1628","pp_24608152_1024.jpg":"1024x1303","pp_24608152_640.jpg":"640x814","pp_24608152_480.jpg":"480x611","pp_24608152_340.jpg":"340x432","pp_24608152_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7607399 Threads: 1 Questions: 1616402042 Slow queries: 4799250 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110916900 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/svi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde-1276963 [printLink] => /mozaik/panorama/svi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde-1276963?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 314263 [name] => kuhari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhari [link] => /tag/kuhari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA ZANIMANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi luduju za ovom strukom, među najplaćenijima je! Oko njih slažu sve kao rock bend oko gitariste. I veće su zvijezde [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24608151.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24608151.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24429517.jpg [title] => Sebastien Bozon/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/14/24608152.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Po pitanju prehrane ljudi se ne dijele samo po tome vole li ili ne vole jesti, nego i po tome vole li ili ne vole kuhati. Osim onih koji su očigledni netalenti za slaganje okusa ili su toliko nekoncentrirani da bi od tri kapule izgubili jednu, puno je i onih kojima nedostaju temelji i volja, a vjerojatno bi iz nekih od njih izišli dobri kuhari.

Izgubljeni su slučajevi, međutim, oni koji su višekratno upropastili dobar dio obroka jer su nešto spremili presirovo ili prepekli i prekuhali, zamijenili sol i šećer, bijeli i crni luk, selen i peršin.

Osim talenta, kuhanje traži i strpljenje, dugu moć koncentracije. Kuharska smjena duža je i od nogometne utakmice s produžecima i penalima s raspucavanjem, a svaka greška može biti fatalna. Za onoga tko ga voli, kuhanje je kao lovljenje ribe na tunju, tko ne može i ne voli satima gledati u površinu vode, variva ili umaka, bolje da nađe drugi, navodno dinamičniji posao.

Osim volje za dobrom hranom i želje za priznanjem konzumenata, motiv za kuhara danas je svakako i novac. Plaće glavnih kuhara, koje se siromašnome stanovništvu mogu činiti goleme, objavljuju se javno, ali oglasi se ne zaključuju prvi dan, teže je naći glavnog kuhara nego ministra. Oni su dobro plaćeni jer se oko njih formira restoran, kao što su se rock-grupe oformljivale oko solo gitarista. Kuhinja je nešto kao režija u TV emisiji, ona koja sve vodi, a ne pojavljuje se na ekranu, odnosno među stolovima.

Naoružani chefovi

Stoga ne čudi da se za “pizzajola” danas daje pravo bogatstvo, oni imaju veće plaće i od keramičara, kao da je teže ispeći pizzu nego keramičku pločicu! Doduše, treba reći, za razliku od konobara, kuharima obično izostane napojnica, ako politika kuće nije da su i oni uključeni u njihovu podjelu.

Zato je kuhar zanimanje koje se upisuje. Po staroj skali dobrih poslova, trebalo bi im biti dobro, rade u zatvorenome i u toplome, ne bi trebali puno trošiti na hranu jer jedu u kuhinji, neće valjda pustiti na tržište proizvod koji nisu probali! Ovisno o tome kako se odnose prema probavanju hrane, kuhari su obično ili mršavi ili debeli, baš kao novinari koji ili ne čitaju ništa od onoga što pišu kolege ili čitaju previše.

Recimo odmah da u kuhare u užem smislu ne ubrajamo priprematelje brze hrane, ćevabdžije i slagatelje toplih sendviča, pa ni pekače janjetine ili odojaka. Formalna naobrazba tu nije najbitnija, iako kao i u svemu školovanje može puno pomoći.

Kuharstvo je također uniforma, bila ona bijela ili crna ili neke treće ili četvrte boje, uz pripadajuću kapu. Pravi chef je i naoružan, ima skupe noževe i posuđe, da se ne uvuče kakav diletant s ulice. Uniforma podrazumijeva red, hijerarhiju i odgovornost. Svaki pravi kuhar ima podređene, od pomoćnika i savjetnika pa sve do malih od kužine.

Kao i u svakom drugom poslu bilo bi najbolje da se krene od temelja, ne preskačući korake i stepenice. Kuharski posao je timski rad i tko je solo igrač, teško da može biti veliki kuhar, prebrzo će izgorjeti uz šporet. Chefovi bi zaista morali šefovati. Chef je u kuhinji kao centarfor u nogometu, nekad zabije gol nakon pomno izrađene akcije cijeloga tima, a ponekad je pravi kreator, desetka koja ni iz čega napravi gol.

Kuharski je posao naporan. Ako to nije posve jasno onome tko pofriga dva jaja, puno je jasnije onome tko sprema za više osoba, i to neka zahtjevnija jela. A kada je puna sala, a konobar i vlasnik nestrpljivo čekaju isporuku iz kuhinje, o gostima da ne govorimo, adrenalin kipti kao pretis lonac.

I tu je sličnost kuharskoga posla s novinarskim, nesmiljena svakodnevna borba s rokovima, a kad se oni ispoštuju, slijedi nova vijest i novi obrok. Zato ne čudi da se može čuti o stimulansima za kojima se poseže u kuhinjama jer je uz brzinu i točnost potrebna i visoka kvaliteta.

Strepnja od loše kritike

Iako showbiz scena voli kuhare, oni toliko ne streme zvijezdama. Naoko su skromniji, njih kao i kolege iz smještajnog sektora zanimaju zvjezdice. U njihovom slučaju Michelinove. Kao i umjetnici i estradnjaci, i chefovi strepe od loše kritike, ona je u kulinarstvu fatalnija nego na sceni jer može pozlatiti ili zapečatiti jednu obećavajuću karijeru među tećama. Sreća im je u tome što je redakcijama postalo preskupo plaćati kulinarske recenzente.

Danas su kuhari i u Hrvatskoj zvijezde. Neki su poznatiji od restorana u kojima kuhaju i s dalekih adresa hodočaste im gastronomadi. Drugi su se opredijelili za medije, imaju više intervjua od opozicijskih političara ili glazbenika urbanog pravca.

Neki vode vlastite emisije ili su glavni u kulinarskim emisijama i natjecanjima.

Da se kuhari odluče kandidirati na izborima, možda bi polučili i uspjeh, toliko su popularni. Kada bi se poslužili populističkim potezom pa kuhali za biračko tijelo, uspjeh bi im vjerojatno bio zagarantiran. Adut kuhara za snalaženje na političkoj sceni bila bi činjenica da se za puno toga u politici, baš kao u nogometu, estradi i društvu u cjelini, kaže da je sve to jedna kužina, a kuhari u tome plivaju kao riba u brudetu.

---

image
/Shutterstock
---

Veza politike i kuhanja u Hrvatskoj inače je jaka. Mnoge su se stranke i pokreti ili stranački transferi dogovorili uz janjetinu, oboritu ribu ili čobanac. ”Kukuriku koalicija” nije nazvana po chefu, ali jest po restoranu u kojem je sve dogovoreno, iako se s ove distance čini da bi po rezultatima koje je postigla i putanji kojom je išla bilo bolje da je nazvana po piću koje se pilo, Malvazija ili Biska koalicija. Ceh za sve, naravno, platili su hrvatski građani.

Kuhari prije nisu bili takve zvijezde, uz izuzetke boljih restorana i konoba, kuhali su uglavnom u menzama i restoranima društvene prehrane. Danas to umijeće pokazuju kuhajući za Prvi maja ili za Sudamju, a kulinarski i ljudski briljirali su poslije potresa na Baniji.

U današnje vrijeme posvemašnje turistifikacije naslovnice dobivaju konobari koji su posluživali zvijezde i zvjezdice, a kako neće oni koji su im spremali jestvine. Pomalo to podsjeća na staru pjesmu Jimmyja Stanića “Bio sam konjušar cara”, ali kad smo već u uslužnom sektoru i mali od kužine, red se i time pohvaliti.

Odavno je uočeno da je među najeksponiranijim domaćim chefovima više muškaraca nego žena. Ta pojava nije od danas, mogla se vidjeti još iz vremena kada je Stevo Karapandža kuhao na televiziji s Vegetom s čijeg se amblema pokazivao kuhar s kapom i brčićima kao Profesor Okultis, iako je i Vegetu složila jedna žena, Zlata Bartl.

Za kuharice su prije znali tek pravi gurmani, kada bi se iza leđa razletanih konobara i stamenog šefa sale na poziv gostiju iz kuhinje pojavila diskretna, anonimna meštrovica potvrđujući da ona i njezina ekipa potpisuju savršene umake i bezgrešno ispečeno meso koje je bilo na jelovniku.

Rodna neravnopravnost

U toj podjeli kulinarskih poslova i slave ženama kao što su Dika Marjanović Radica ili Mira Vučetić prepušteno je pisanje kuharica, dok se tipkovnice nije uhvatio Veljko Barbieri. Imali smo potom Lidiju Kralj i Anu Ugarković, ali muškarci opet vode glavnu riječ. Je li to zbog rodne neravnopravnosti, autoriteta čvrste ruke koji treba uvesti u kuhinji, brzine i opsega posla koji treba svladati, probitačnosti i vještine automarketinga, trebalo bi utvrditi ozbiljnije istraživanje.

Objektivno, danas nije lako biti kuhar, baš kao ni liječnik ili epidemiolog. Kuhati za goste koji ekstenzivno tumače svoja prava, koji su se nagledali i načitali raznoraznih recepata i teže savršenstvu i sljubljivanju okusa i pripreme otprilike je kao operirati pred očima rodbine koja se o svemu simultano informira s interneta i društvenih mreža. Izazov za živce, za karakter i za profesionalno opredjeljenje.

Moguće da će takvi gosti, u potrazi za “savršenstvom” zalogaja i trenutkom pravog osjeta vrlo brzo početi kuhati sami sebi. Ali unatoč tome kuharstvo definitivno ima izglednu budućnost, kao što ima i dugu prošlost kao jedan od najstarijih zanata uopće. Nije to naravno preporuka da se odmah počne njime baviti, treba provjeriti afinitete i kompetencije, loše uređen apartman manje je zlo od loše spremljenog jela.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Sebastien Bozon/Afp /Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/svi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde-1276963 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7cd09e4fcde6ea92e395d4ecb4f81a4fc77e7ce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+luduju+za+ovom+strukom%2C+me%C4%91u+najpla%C4%87enijima+je%21+Oko+njih+sla%C5%BEu+sve+kao+rock+bend+oko+gitariste.+I+ve%C4%87e+su+zvijezde&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsvi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde-1276963 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsvi-luduju-za-ovom-strukom-medu-najplacenijima-je-oko-njih-slazu-sve-kao-rock-bend-oko-gitariste-i-vece-su-zvijezde-1276963 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA ZANIMANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaRADNIČKA ZANIMANJA

Svi luduju za ovom strukom, među najplaćenijima je! Oko njih slažu sve kao rock bend oko gitariste. I veće su zvijezde

Piše Siniša Kekez
29. ožujka 2023. - 20:44

Po pitanju prehrane ljudi se ne dijele samo po tome vole li ili ne vole jesti, nego i po tome vole li ili ne vole kuhati. Osim onih koji su očigledni netalenti za slaganje okusa ili su toliko nekoncentrirani da bi od tri kapule izgubili jednu, puno je i onih kojima nedostaju temelji i volja, a vjerojatno bi iz nekih od njih izišli dobri kuhari.

Izgubljeni su slučajevi, međutim, oni koji su višekratno upropastili dobar dio obroka jer su nešto spremili presirovo ili prepekli i prekuhali, zamijenili sol i šećer, bijeli i crni luk, selen i peršin.

Osim talenta, kuhanje traži i strpljenje, dugu moć koncentracije. Kuharska smjena duža je i od nogometne utakmice s produžecima i penalima s raspucavanjem, a svaka greška može biti fatalna. Za onoga tko ga voli, kuhanje je kao lovljenje rib...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:00