StoryEditorOCM
Panoramana crvenom moru

Splićanin Davor bio je u Hurgadi: Morske pse možete vidjeti usred dana!; Ivan s njima roni: Važan je kontakt očima!

Piše Vinko Paić
13. lipnja 2023. - 21:54

Trebalo je to za 23-godišnjeg mladića iz Rusije biti bezbrižno kupanje, a Vladimir Popov nije ni slutio kakva će ga strašna sudbina zadesiti tog popodneva na javnoj plaži Dream Beach u egipatskom gradu Hurgada na Crvenom moru, kamo se prije nekoliko mjeseci iz Moskve doselio s ocem, vjerojatno želeći izbjeći regrutaciju u rat u Ukrajini. Nesretnom momku dogodilo se ono od čega mnogi strahuju ulazeći u more, a uznemirujuća snimka na kojoj se vidi kako je završio u raljama morskog psa, dok mu je sve s obale promatrao otac, u kratkom se roku proširila svijetom.

Vladimirov izbezumljen otac Yuri je ispričao kako je užasnuto gledao dok mu sina grize morski pas, a on viče u pomoć.

- Otišli smo na plažu da se opustimo. Sina mi je napao morski pas, sve se dogodilo u samo nekoliko sekundi. Kakvu pomoć uopće možete pružiti? Ta životinja je mašina za mljevenje mesa, sve se dogodilo u 20 sekundi, samo ga je odvukao pod vodu. Ovo je trebala biti sigurna plaža. Okolo ima brodova i jahti. Nikada se tu nije dogodilo ovakvo što. Obično napadaju na divljim plažama. Ovo je neka zla kob - rekao je medijima otac koji će kremirati Vladimirove ostatke i pepeo vratiti u Rusiju.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Tigrasti morski pas je ubrzo uhvaćen i čamcem odvučen na kopno, a okupljeni na plaži su ga nasmrt pretukli. Profesor na egipatskom Nacionalnom institutu za pomorske znanosti kazao je da je morski pas bio ženka. U njenim su crijevima pronađeni ostaci nesretnog mladića.

Egipatske vlasti su potvrdile da je životinja predana na istraživanje da se otkriju uzroci njezina ponašanja te kako bi se vidjelo je li povezana s morskim psom koji je prouzročio nekoliko prethodnih tragedija. Naime, napad morskog psa dogodio se i prošle godine u Egiptu, točnije u Sahl Hasheeshu, 30 minuta udaljenom od Hurgade.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Tada je 68-godišnju Austrijanku morski pas također izgrizao nasmrt pred očima užasnutih promatrača. Druga žena, rumunjska državljanka u 40-im godinama poginula je samo 200 metara od mjesta gdje je Austrijanka izgubila život. Njezini su unakaženi ostaci pronađeni istoga dana na obližnjem grebenu.

U Hurgadi zbog pristupačnih cijena ljetuje i dosta turista iz Hrvatske i regije, a nakon najnovijeg napada morskog psa, plaže su nekoliko dana bile zatvorene za kupanje. Splićanin Davor Paić nedavno je prvi put boravio u Hurgadi gdje je proveo desetak dana, no kaže, ne zna bi li se više vraćao.

- Cijene su uistinu povoljnije nego kod nas. Primjerice, desetodnevno noćenje u luksuznom resortu u centru Hurgade s uključena tri dnevna obroka i sobom koja je imala pogled na more, platio sam manje od 500 eura.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Crveno more je zaista prekrasno, ima boju kao da se nalazite na Maldivima, ali moram priznati da sam ostao šokiran količinom velikih, vjerujem i opasnih ribetina, koje tamo možete vidjeti usred bijela dana. Čak i u resortu u kojem sam boravio niste sigurni po tom pitanju. Naime, vidio sam kako osoblje restorana masu hrane baca u more, na što bi se odjednom stvorile velike ribe, neke su imale i peraje. Među njima je bilo sigurno i morskih pasa, jer su se jednom iz restorana čuli povici: ‘Shark, shark‘ (morski pas), te su se svi nagnuli prema prozoru da ga vide - priča nam Davor.

Ne iznenađuje ga najnoviji napad morskog psa u Hurgadi.

- Mjesto gdje je taj mladić skončao nalazi se svega 500 metara od resorta u kojem sam odsjeo. Baš sam gledao na karti.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Znao sam kad sam išao tamo da postoji opasnost od morskih pasa, ali stvarno sam ostao šokiran kad sam shvatio da ih se može vidjeti usred bijela dana. Još više me iznenadilo što su na jednom izletu s brodom na kojem sam bio, turiste puštali da se kupaju doslovno usred pučine, većina njih je čak i ronila, i to bez zaštitnog odijela na sebi - prisjeća se Davor koji je ipak plivao u Crvenom moru, no nije se previše udaljavao od obale u sklopu resorta.

image

Davor Paić u Hurgadi na Crvenom moru.

Privatni album

- Da se razumijemo, Egipat je predivna zemlja, nije to samo Hurgada, no vjerujem kako će nakon ovog najnovijeg napada morskog psa mnogi dvaput razmisliti hoće li ići tamo - kaže Paić.

I čini se kako je u pravu s obzirom da srpski mediji pišu kako mnogi Srbi koji svakog ljeta idu u Hurgadu sada žele otkazati svoje aranžmane. Postavlja se pitanje zašto su se napadi dogodili baš u ovo vrijeme ove i prošle godine i jesu li se ovakve tragedije mogle izbjeći?

Ivan Felja, inače brat naše uspješne modne dizajnerice Martine Felje, iskusni je skiper i ronilac. Nekoliko puta godišnje s grupom roni upravo na Crvenom moru u Egiptu gdje se redovito susreće s morskim psima. Ove je godine tamo već bio peti put.

@ocean.ramsey Forever deeply grateful for these moments and to see family like “Ali’i Nikolé” Aka “Queen Nikki Tiger Shark” aka “Nikki Nik” aka Grandma Tiger ?? One of the oldest and largest females that we still see around.  @oneoceandiving  team also had a visit from #SharkID favorite ? ohana “Roxy” (has a broken Jaw) and Tiger shark “Smiley” with the slight right corner mouth injury. I speak a lot about these two sharks being my teachers in my book “My Shark Teachers”  #oahu #sharks #oneocean #sharkdiving #sharkidtrinity ♬ Marea (we’ve lost dancing) - Fred again.. & The Blessed Madonna

- Mi ne volimo da se o morskim psima loše piše, jer kad se dogode napadi, to je naprosto zbog toga što morski pas nagonski ide vidjeti i ugristi ono što je na površini. Bio to komad drveta ili nažalost čovjek. S morskim psima se roni tako da smo u razini ili ispod njih i stvarno su veličanstveni.

VIDEO ronjenja s morskim psima u Crvenom moru kojeg nam je ustupio Ivan.

Meni je žalosno što ih se prikazuje kao ubojice jer oni to nisu. Kad idemo roniti među njih prvo i osnovno je da moramo imati kontakt očima s njima i to je ono najvažnije. Oni vas vide cijelom dužinom i dođu doslovno deset centimetara ispred tebe, nos u nos. Potom se okrene na drugu stranu i ode.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Ako skuži da vas je strah, nadrapali ste. Dakle, u tim situacijama kad susretnete morskog psa, morate biti hladni kao špricer i gledati ga u oči. Oni osjete svaki otkucaj vašeg srca i ne možete ga prevariti. Mi smo u grupi, nismo sami s njima u moru i rijetko koga je frka.

VIDEO ronjenja s morskim psima u Crvenom moru kojeg nam je ustupio Ivan.

On će ići prema meni, ja prema njemu, ali pošto ja i dalje plivam prema njemu morski pas se okreće i odlazi. Da sam krenuo bježati vjerojatno sad ne bih pričao s vama. Vjerujem da se momak iz Rusije uz malo edukacije mogao spasiti. Ljudi krenu paničariti, lupati nogama i rukama po vodi, bježati… Što je za morske pse pozivnica za napad. Mi moramo uzeti u obzir kako smo mi u moru uljezi, a ne oni - kaže Ivan.

image

Ivan Felja

Privatni album

- Kad morski pas osjeti da je ugrožen također će napasti. Recimo, kad spusti peraju i svine se po grbi time upozorava da se maknete od njega - dodaje Felja koji i pretpostavlja mogući razlog zašto su se napadi u Hurgadi dogodili baš u lipnju ove i prošle godine.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

- Vjerujem kako su ovi napadi uzrokovani pretjeranim izlovom ribe u Crveno more, jer gotovo da i nema krupne ribe kojom se morski psi hrane. U nedostatku prirodnog plijena približavaju se obali, traže lakši obrok za prigristi.

@oceanic_society

Was this safe? Yes with the right training and knowledge. Replace the fear of sharks with factual information and respect for their role in our environment."

♬ original sound - ❀

Oni se hrane u jutarnjim i večernjim satima, stoga je u Egiptu zabranjeno kupanje kada padne sunce pa do jutra, ali vidimo da nema pravila, jer je mladić iz Rusije nastradao tijekom popodneva. Prošle godine one dvije gospođe napadnute su poslije 18 sati - zaključio je Felja.

image

Morski pas u Crvenom moru

Damir Zurub/Cropix

Još jedna teorija o kojoj pišu mediji je i da su morski psi sve učestaliji u Crvenom moru jer brodovi koji dolaze iz Saudijske Arabije u Egipat učestalo u more bacaju uginule životinje koje prevoze.

Koliko morskih pasa ima u Jadranu?

U Jadranskom moru živi 30-ak vrsta morskih pasa od kojih neki dolaze tek povremeno. Mnoge vrste morskih pasa su zaštićene, a za ljude su kod nas opasna tri morska psa: velika bijela psina, dugonosa i atlantska. Prve dvije pojavljuju se periodično, dok je atlantska psina konstantno prisutna u Jadranu, kazao nam je Alen Soldo, profesor s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Morski su psi na Jadranu odgovorni za smrt 11 kupača.

Posljednja osoba koja je smrtno stradala od morskog psa bio je Nijemac Rolf Schneider 1974. godine napadnut na plaži Ruskamen kod Omiša. Velika bijela napala je zadnji put 2008. ronioca kod Visa koji je preživio napad. Morski pas ga je zgrabio za lijevu nogu i gotovo ju odgrizao. Do kosti mu je rastrgao mišić potkoljenice, teško ozlijedio arteriju i živce koji drže i pokreću stopalo. Nakon napada je ostao doživotni invalid, a živu glavu spasio mu je hitni helikopterski prijevoz sa Visa u KBC Split, gdje je operiran. Morski je pas posljednji put viđen u Jadranu 2019. u Makarskoj. U objavi na Facebook stranici Cro2go navodi se da je riječ o modrulju. 

Dodajmo i da su šanse da vas napadne morski pas dok se kupate jedan prema 300 milijuna.

Morski pas tigar

Morski pas tigar u čijim je raljama u Hurgadi završio 23-godišni Rus smatra jednom od najopasnijih vrsta morskog psa. U njima su pronalazili dijelove bicikla, automobilskih guma,  metalne registracijske pločice…, piše Medo.hr. Nema ih na Jadranu, a ime je dobio po prugastim šarama na tijelu.

Poznat je po proždrljivosti. Pojest će sve. Baš sve. U njihovim želucima pronađene su limenke, boce, ostaci bicikla, komadi kornjačina oklopa te dijelovi tijela drugih životinja. Često i dijelovi tijela ljudi. Zato ih znanstvenici znaju zvati i kantama za otpatke.

Doseže i do 7 metara dužine, teži između 380 i 635 kilograma, a živi u toplijim vodama. Prosječni životni vijek im iznosi pedesetak godina. Imaju oštre pilaste zube koji se nalaze u čvrstim čeljustima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:12