StoryEditorOCM
Panoramamentalne igre

Poslodavac otkrio trik za zapošljavanje - riječ je o šalici kave; ‘On kažnjava ljude jer mu ne čitaju misli?‘

Piše mozaik sd
28. rujna 2023. - 14:08

Vođenje ljudskih resursa, koje uključuje i zapošljavanje novih radnika, jedan je od najvažnijih i najzahtjevnijih poslova u kompaniji. Osim biografija i testova, za odabir najboljega kandidata kadrovici se koriste i nekim netipičnim postupcima i trikovima.

Trent Innes, glavni direktor za razvoj u SiteMinderu, pojavio se na The Venture Podcastu s Lambrosom Photiosom 2019. kada je još bio izvršni direktor Xero Australia, rekao je da zapošljava ljude samo ako ponude da odnesu svoje šalice kave u kuhinju na kraju intervjua. Innes je objasnio da kandidate uvijek vodi u šetnju do kuhinje kako bi ih ponudio pićem, bilo da se radi o vodi, kavi, šalici čaja ili bezalkoholnom piću.

"Onda se povučemo i obavimo naš intervju, a jedna stvar koju uvijek tražim je da na kraju intervjua osoba koja radi intervju želi odnijeti svoju praznu šalicu natrag u kuhinju. To je zadatak najniže razine koji sam mogao pronaći i koji je, bez obzira na to što radite unutar organizacije, još uvijek super važan. Većina kandidata ponudila se vratiti svoju šalicu, a samo nekoliko njih to nisu učinili", rekao je Innes, prenosi Business Insider.

image

Ostavljene šalice kave Innesu su bile razlog da se zaposlenik odbije (ilustracija)

Afp

Ta epizoda iz podcasta sada se pojavila na TikToku, a neki korisnici ističu da je Innesova strategija manipulativna.

Jedan korisnik je napisao: "Osjećam da je čudno prati vlastitu šalicu na intervjuu kada si tamo gost. Vjerojatno bih samo pitao što žele da učinim sa šalicom."

"Ako poslodavac igra ovakve mentalne igrice, to je za mene odmah crvena zastavica. Tu završavam intervju", komentirao je drugi.

Epizoda je također završila na Redditu, s prikupljenih više od sto komentara.

"Šef je zapravo priznao da aktivno manipulira potencijalnim zaposlenicima kako bi mogao igrati svoju duboko uznemirujuću psiho-socijalnu igru", jedan je od komentara.

"Znači, on kažnjava ljude jer mu ne čitaju misli? Zvuči kao usrani šef", napisao je drugi korisnik.

Korisnici društvenih mreža uvjereni su da šefovo ponašanje signalizira toksičnu radnu kulturu u kompaniji, piše.

Ovakav način kadroviranja kao i reakcije na njega trebale bi biti upozorenje i hrvatskim voditeljima ljudskih resursa kao i tražiteljima posla. Dobro je prepoznati priliku i dobiti posao, ali važno je prepoznati i manipulativnoga šefa i toksičnu radnu kulturu, koje uvijek dođu na naplatu.

image

Osim biografija i testova, za odabir najboljega kandidata kadrovici se koriste i nekim netipičnim postupcima i trikovima (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 04:24