stdClass Object ( [id] => 1369925 [title] => Na atomskoj bombi radilo 630 zaboravljenih žena: film je neke teme preskočio, znanstvenice ostale u sjeni Oppenheimera [alias] => na-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Film Christophera Nolana ‘Oppenheimer‘ već je zaradio milijardu dolara na blagajnama kino dvorana, a dobije li i Oscara za kojeg je nominiran, zarada će biti i veća. Iz nekog razloga, premda je film biografski, ljudi očito žele izbliza, makar je riječ o ekraniziranoj stvarnosti, znati više o nastanku najsmrtonosnijeg oružja na svijetu.

Julius Robert Oppenheimer je čovjek koji je davno dobio oznaku ‘oca atomske bombe‘ premda bi se u stvarnosti, a ne u njezinoj ekraniziranoj verziji, moglo i o tome pričati. Uostalom, premda je na supertajnom zadatku u Los Alamosu tijekom Drugog svjetskog rata, sve dok bombe, po mnogima nisu bačene na Hirošimu i na Nagasaki, radilo više od dvadeset dobitnika Nobelove nagrade, Robert Oppenheimer nije bio među njima.

Brojne kontroverze oko stvaranja prve atomske bombe, ali i oko Oppenheimerovog znanstvenog doprinosa tome, prisutne su i dan-danas no tri sata Nolanovog filma neke dvojbe od njih niti ne dotiču. Lik Roberta Oppenheimera u središtu je redateljskog interesa pa su i svi protagonisti Nolanove priče, napravljene prema knjizi ‘ Američki Prometej: Trijumf i tragedija J. Roberta Oppenheimera‘ koju su napisali Kai Bird i Martin J. Sherwin, stavljeni u funkciju priče o njemu.

Oppenheimeru nitko ne poriče organizacijske zasluge pa ni karizmu, ali njegov znanstveni doprinos je nešto drugo. Upućeni znanstvenici širom svijeta baš na znanstvene aspekte filma imaju zamjerki, a udruge koje promiču prava žena na veću vidljivost opravdano tvrde kako su brojne vrijedne znanstvenice u filmu prešućene.

---

image

Julius Robert Oppenheimer 

AFP
---

Odnos prema ženama kompleksno je pitanje Projekta Manhattan, a i sam Robert Oppenheimer njegovao je, blago rečeno, komplicirane odnose sa ženama, od kojih su mu, čini se, neke bile i ljubavnice. U samom Los Alamosu je tih godina radilo 630 žena, samo 11 posto svih zaposlenika, mnoge od njih bile su ‘osoblje‘, no u Nolanovom filmu se ne može steći dojam da je na stvaranju atomske bombe radili deseci doktorica znanosti, fizičarki, biokemičarki, kemičarki, informatičarki, matematičarki...

Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive. Žene Los Alamosa bile su zatvorene u tajnoj muškoj enklavi u kojoj ni supruge nisu smjele razgovarati o poslovima svojih muževa, a osim toga, iako su žene radile na gotovo svim aspektima Projekta Manhattan prije nego što su prve bombe detonirane, prevladavajući društveni stavovi prema ženama jamčili su da nijedna od njih neće dospjeti na visoke položaje. I nisu došle...

Žena koja je ipak koliko-toliko zapamćena je Leona Woods Marshall Libby, fizičarka s diplomom Sveučilišta u Chicagu koja je tijekom prvih godina Drugog svjetskog rata bila dio grupe oko Enrica Fermija, koji je još dobio 1938. Nobelovu nagradu za fiziku. Libby je pomogla konstruirati detektore za praćenje toka neutrona u prvoj atomskoj "hrpi"— velikoj hrpi blokova urana i grafita od kojih je Fermijeva grupa gradila prvi nuklearni reaktor. Bila je jedna od znanstvenica koje su sudjelovale u poznatom eksperimentu 2. prosinca 1942., u kojem se dogodila prva samoodrživa nuklearna lančana reakcija, oslobađajući nuklearnu energiju i utvrđujući izvedivost dizajna i razvoja nuklearnog oružja.

---

image

Leona Woods

Profimedia
---

Na Projektu Manhattan radila je i Maria Goeppert Mayer, koja je kasnije osvojila Nobelovu nagradu za fiziku za rad na razvoju teorije strukture nuklearne ljuske. Ona je početkom 1930-ih pobjegla iz Njemačke od nacista sa suprugom, kemičarom Josephom Mayerom. Radila je za Manhattan Project u New Yorku dok je njezin suprug predavao na Sveučilištu, a u Los Alamosu je radila na oslobađanju energije u nuklearnim eksplozijama. Nakon rata radila je s Edwardom Tellerom na razvoju hidrogenske bombe, a njezin rad u nuklearnoj fizici na kraju će joj donijeti Nobelovu nagradu za fiziku 1963., čime će postati tek druga žena koja je osvojila Nobela u tome području, nakon Marie Curie.

---

image

Maria Goeppert Mayer, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

Profimedia
---

Kinesko-američka eksperimentalna fizičarka Chien-Shiung Wu, koja će kasnije postati poznata po opovrgavanju zakona očuvanja pariteta, pridonijela je rješavanju problema "trovanja" reaktora kada su prvi put uključeni veliki reaktori za proizvodnju plutonija u Hanfordu. Fizikalna kemičarka Isabella Karle, koja je kasnije nagrađena Državnom medaljom za znanost za rad na razvoju metoda za određivanje kristalnih i molekularnih struktura rendgenskom difrakcijom, kratko je vrijeme radila na kemiji transuranskih elemenata i sintezi plutonijevih spojeva i u Laboratoriju Glenna Seaborga u Chicagu.

---

image

Chien-Shiung Wu 

Profimedia
---

Među znanstvenicama u Los Alamosu bila je i kemičarka Lilli Hornig. Ona i njezina obitelj pobjegli su iz nacističke Njemačke i došli u SAD 1933. Dok je pohađala postdiplomski studij kemije na Harvardu, upoznala je svog budućeg supruga Dona Horniga. Ubrzo nakon što se par vjenčao 1943., Dona Horniga je regrutirao kemičar George Kistiakowsky, koji je u Los Alamosu vodio istraživanja za razvoj specijaliziranog eksplozivnog punjenja za nuklearno oružje. Kistiakowsky je uvjeravao i Lilli da se pridruži projektu zbog svoje ‘kemijske pozadine‘, ali kad se sastala s službenicima u Los Alamosu, pitali su je - koliko brzo može tipkati. "Ne tipkam", rekla je ona. Ipak je dobila posao na istraživanju plutonija, testirajući topljivost i radioaktivnost raznih soli plutonija što je, smatrala je, bio ‘jednostavan zadatak‘.

---

image

Lilli Hornig

Los Alamos National Laboratory
---

Zabrinutost da bi radioaktivnost mogla uzrokovati reproduktivna oštećenja kod žena dovela je do njenog prebacivanja u skupinu za eksplozive. U prvim godinama u Los Alamosu, mnogi mladi znanstvenici tek su osnivali obitelji, stvarajući lokalni baby boom tako velik da je general Leslie Groves, koji je bio zapovjednik čitavog Projekta Manhattan, izjavio da američka vojska ne bi trebala pokrivati račune za rodilje. I Oppenheimerovi su dočekali svoju kćer Toni u prosincu 1944. u bolnici u Los Alamosu, a sigurnosni postupci zahtijevali su da mjesto rođenja na rodnim listovima djece bude označeno kao "poštanski pretinac 1663."

Nakon testa na poligonu Trinity, pridružila se nekolicini vrhunskih znanstvenika Projekta Manhattan u potpisivanju peticije koja je pozvala vojsku da razornu sposobnost bombe umjesto da je bace, samo pokažu i uvjere svijet u njezino postojanje. Mislili su da će Nijemcima i Japancima to biti dovoljno."Bili smo naivni", kazat će ona kasnije. "Naravno da je vojska donijela odluku puno, puno prije..."

Žene Los Alamosa kao ni muškarci, uostalom, čak ni najbližoj rodbini nisu smjeli reći ni gdje se nalaze, nisu se čak mogli pretplatiti ni na časopise jer Vlada nije htjela da se imena njezinih znanstvenika pojavljuju na listama bilo čijih pretplatnika. Vozačke dozvole znanstvenika i članova obitelji nisu imale imena, samo identifikacijske brojeve te je mnogim ženama, a još više djeci, ta tajnovitost bila vrlo teška.

U lipnju 1943., nedugo nakon što su se Robert Oppenheimer, njegova žena, biologinja Katherine Vissering Oppenheimer, odnosno Kitty i njihov mali sin Peter, koji je rođen 1941., preselili u Los Alamos, Oppenheimer je odletio u San Francisco kako bi posjetio svoju bivšu dragu, psihijatricu Jean Tatlock. Popili su piće i večerali, a zatim proveli noć u njezinom stanu dok su obavještajci čučali vani i jeli krafne. Taj posjet kasnije će ga skupo stajati jer, ne samo da je njegova ljubavnica bila članica Komunističke partije, nego je to, makar prije braka s njim, bila i njegova supruga. Ženu bi mu FBI i Edgar J. Hoover nekako i oprostili, pogotovo što je njezina ‘revolucionarna oštrica‘ itekako otupjela nakon dva poroda, ali ljubavnicu baš i ne. Ljubavnica je samo nekoliko mjeseci kasnije nađena mrtva u svome stanu i, premda je bilo znakova sumnjive smrti, službena verzija bila je - samoubojstvo.

---

image

Katherine (Kitty) Oppenheimer

Los Alamos National Laboratory
---

Na saslušanju Komisije za atomsku energiju američkog Senata 1954. godine, Oppenheimer će biti proglašen "sovjetskim špijunom", zbog čega mu je oduzeta sigurnosna dozvola i izbačen je iz znanstvene zajednice. Ta stigma skinuta je tek 68 godina poslije.

Na saslušanjima su Oppenheimera pitali zašto ga je Jean Tatlock uopće željela vidjeti te noći. "Zato što je još uvijek bila zaljubljena u mene", rekao je on. Navodno, Robert Oppenheimer je poligon Trinity gdje je 16. srpnja 1945. u blizini Alamogorda u Novom Meksiku prvi put u povijesti eksplodirala atomska bomba nazvao upravo u čast svoje mrtve ljubavnice. Naime, i on i Jean su bili zaljubljenici u pjesmu ‘Trojstvo‘ (Trinity) pjesnika Johna Donnea iz 17. stoljeća. No tijekom rata ili nedugo nakon toga, Oppenheimer je, čini se, imao i drugih veza. Obožavao je i psihologinju Ruth Sherman Tolman, ženu svog prijatelja kemičara Richarda Tolmana. Autori knjige ‘Američki Prometej‘ tvrde da je Oppenheimer imao "vrlo brižno čuvanu aferu" i s gospođom Tolman. Unatoč svemu, Oppenheimer i njegova supruga ostali su zajedno do kraja života.

​S druge strane, Nolanu neki zamjeraju i što se nije dotakao moralnih dvojbi koje su znanstvenici u Los Alamosu imali još i prije negoli je izvedena pokusna eksplozija bombe na poligonu Trinity u lipnju 1945. Istina, politiku unutar Los Alamosa i čitavog projekta i nisu kreirali fizičari nego vojska i političari, ali je istina i to da je jedan jedini znanstvenik napustio projekt pozivajući se na priziv savjesti. Taj će fizičar, Joseph Rotblat, Britanac poljskog porijekla, napustiti projekt nakon što se uvjerio da Njemačka uopće ne radi na stvaranju atomske bombe. Njega je, naime, kao i većinu znanstvenika, u prvom redu rukovodio strah da Adolf Hitler prvi ne stvori moćno oružje. Na takvu opasnost je predsjednika Roosevelta pismom 1939. upozorio Albert Einstein te je, potaknut upravo tim pismom, Roosevelt i pokrenuo Projekt Manhattan. No 1944. postalo je jasno da nacistička Njemačka nema snage za takav poduhvat, a iskrcavanje saveznika u Normandiji i napredovanje Crvene armije promijenili su situaciju. No u Los Alamosu se svejedno radilo na bombi, a kad je Joseph Rotblat prvo od kolege Jamesa Chadwicka, vođe britanskog tima u Los Alamosu, a potom i od Nilsa Bohra, danskog Nobelovca, čuo da je bomba zapravo samo početak globalne konfrontacije sa Staljinom, ostao je u zatečen. ‘Bio sam u šoku‘, kazao je Rotblat koji će i sam, pedeset godina nakon Hirošime dobiti Nobelovu nagradu za mir jer se, otišavši iz Los Alamosa snažno i dugo zalagao za razoružanje. ‘Bohr mi je ukazao na mogućnost utrke u naoružanju između SAD i SSSR-a i opisao kakve će biti posljedice. To mi je otvorilo oči. Bio sam nesretan shvativši da sam u Los Alamosu iz pogrešnih razloga i morao sam otići. I otišao sam u studenome te godine‘, kazao je ugledni znanstvenik u jednom intervjuu. No i on, baš i žene Los Alamosa, i dalje su u sjeni Oppenheimera.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zašto su prešućene? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => zašto su prešućene? 2 0 10803 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-06 10:25:55 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-06 17:10:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-06 17:10:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na atomskoj bombi radilo 630 zaboravljenih žena: film je neke teme preskočio, znanstvenice ostale u sjeni Oppenheimera page_title=Na atomskoj bombi radilo 630 zaboravljenih žena: film je neke teme preskočio, znanstvenice ostale u sjeni Oppenheimera [metakey] => Oppenheimer, atomska bomba, znanstvenice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26715022.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714249.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714399.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714419.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714420.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714435.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/06\/26714438.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Los Alamos National Laboratory","Profimedia","Profimedia","Profimedia","AFP","Los Alamos National Laboratory"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Njihove su pri\u010de, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive<\/p>","

Lilli Hornig<\/p>","

Leona Woods<\/p>","

Maria Goeppert Mayer, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku<\/p>","

Chien-Shiung Wu\u00a0<\/p>","

Julius Robert Oppenheimer\u00a0<\/p>","

Katherine (Kitty) Oppenheimer<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1439","hd_26715022_1920.jpg":"1920x1080","k_26715022_1280.jpg":"1280x1280","k_26715022_1024.jpg":"1024x1024","k_26715022_640.jpg":"640x640","k_26715022_480.jpg":"480x480","k_26715022_340.jpg":"340x340","k_26715022_220.jpg":"220x220","o_26715022_1280.jpg":"1280x959","o_26715022_1024.jpg":"1024x767","o_26715022_640.jpg":"640x479","o_26715022_480.jpg":"480x359","o_26715022_340.jpg":"340x254","o_26715022_220.jpg":"220x164","h_26715022_1280.jpg":"1280x854","h_26715022_1024.jpg":"1024x683","h_26715022_640.jpg":"640x427","h_26715022_480.jpg":"480x320","h_26715022_340.jpg":"340x227","h_26715022_220.jpg":"220x147","pp_26715022_1280.jpg":"1280x1628","pp_26715022_1024.jpg":"1024x1303","pp_26715022_640.jpg":"640x814","pp_26715022_480.jpg":"480x611","pp_26715022_340.jpg":"340x432","pp_26715022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1619","hd_26714249_1920.jpg":"1920x1080","k_26714249_1280.jpg":"1280x1280","k_26714249_1024.jpg":"1024x1024","k_26714249_640.jpg":"640x640","k_26714249_480.jpg":"480x480","k_26714249_340.jpg":"340x340","k_26714249_220.jpg":"220x220","o_26714249_1280.jpg":"1280x1726","o_26714249_1024.jpg":"1024x1381","o_26714249_640.jpg":"640x863","o_26714249_480.jpg":"480x647","o_26714249_340.jpg":"340x458","o_26714249_220.jpg":"220x296","h_26714249_1280.jpg":"1280x854","h_26714249_1024.jpg":"1024x683","h_26714249_640.jpg":"640x427","h_26714249_480.jpg":"480x320","h_26714249_340.jpg":"340x227","h_26714249_220.jpg":"220x147","pp_26714249_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714249_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714249_640.jpg":"640x814","pp_26714249_480.jpg":"480x611","pp_26714249_340.jpg":"340x432","pp_26714249_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2794","hd_26714399_1920.jpg":"1920x1080","k_26714399_1280.jpg":"1280x1280","k_26714399_1024.jpg":"1024x1024","k_26714399_640.jpg":"640x640","k_26714399_480.jpg":"480x480","k_26714399_340.jpg":"340x340","k_26714399_220.jpg":"220x220","o_26714399_1280.jpg":"1280x1862","o_26714399_1024.jpg":"1024x1490","o_26714399_640.jpg":"640x931","o_26714399_480.jpg":"480x698","o_26714399_340.jpg":"340x494","o_26714399_220.jpg":"220x320","h_26714399_1280.jpg":"1280x854","h_26714399_1024.jpg":"1024x683","h_26714399_640.jpg":"640x427","h_26714399_480.jpg":"480x320","h_26714399_340.jpg":"340x227","h_26714399_220.jpg":"220x147","pp_26714399_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714399_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714399_640.jpg":"640x814","pp_26714399_480.jpg":"480x611","pp_26714399_340.jpg":"340x432","pp_26714399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2433","hd_26714419_1920.jpg":"1920x1080","k_26714419_1280.jpg":"1280x1280","k_26714419_1024.jpg":"1024x1024","k_26714419_640.jpg":"640x640","k_26714419_480.jpg":"480x480","k_26714419_340.jpg":"340x340","k_26714419_220.jpg":"220x220","o_26714419_1280.jpg":"1280x1622","o_26714419_1024.jpg":"1024x1297","o_26714419_640.jpg":"640x811","o_26714419_480.jpg":"480x608","o_26714419_340.jpg":"340x430","o_26714419_220.jpg":"220x278","h_26714419_1280.jpg":"1280x854","h_26714419_1024.jpg":"1024x683","h_26714419_640.jpg":"640x427","h_26714419_480.jpg":"480x320","h_26714419_340.jpg":"340x227","h_26714419_220.jpg":"220x147","pp_26714419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714419_640.jpg":"640x814","pp_26714419_480.jpg":"480x611","pp_26714419_340.jpg":"340x432","pp_26714419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2449","hd_26714420_1920.jpg":"1920x1080","k_26714420_1280.jpg":"1280x1280","k_26714420_1024.jpg":"1024x1024","k_26714420_640.jpg":"640x640","k_26714420_480.jpg":"480x480","k_26714420_340.jpg":"340x340","k_26714420_220.jpg":"220x220","o_26714420_1280.jpg":"1280x1632","o_26714420_1024.jpg":"1024x1306","o_26714420_640.jpg":"640x816","o_26714420_480.jpg":"480x612","o_26714420_340.jpg":"340x433","o_26714420_220.jpg":"220x280","h_26714420_1280.jpg":"1280x854","h_26714420_1024.jpg":"1024x683","h_26714420_640.jpg":"640x427","h_26714420_480.jpg":"480x320","h_26714420_340.jpg":"340x227","h_26714420_220.jpg":"220x147","pp_26714420_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714420_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714420_640.jpg":"640x814","pp_26714420_480.jpg":"480x611","pp_26714420_340.jpg":"340x432","pp_26714420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1907","hd_26714435_1920.jpg":"1920x1080","k_26714435_1280.jpg":"1280x1280","k_26714435_1024.jpg":"1024x1024","k_26714435_640.jpg":"640x640","k_26714435_480.jpg":"480x480","k_26714435_340.jpg":"340x340","k_26714435_220.jpg":"220x220","o_26714435_1280.jpg":"1280x1271","o_26714435_1024.jpg":"1024x1017","o_26714435_640.jpg":"640x635","o_26714435_480.jpg":"480x476","o_26714435_340.jpg":"340x337","o_26714435_220.jpg":"220x218","h_26714435_1280.jpg":"1280x854","h_26714435_1024.jpg":"1024x683","h_26714435_640.jpg":"640x427","h_26714435_480.jpg":"480x320","h_26714435_340.jpg":"340x227","h_26714435_220.jpg":"220x147","pp_26714435_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714435_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714435_640.jpg":"640x814","pp_26714435_480.jpg":"480x611","pp_26714435_340.jpg":"340x432","pp_26714435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2584","hd_26714438_1920.jpg":"1920x1080","k_26714438_1280.jpg":"1280x1280","k_26714438_1024.jpg":"1024x1024","k_26714438_640.jpg":"640x640","k_26714438_480.jpg":"480x480","k_26714438_340.jpg":"340x340","k_26714438_220.jpg":"220x220","o_26714438_1280.jpg":"1280x1722","o_26714438_1024.jpg":"1024x1378","o_26714438_640.jpg":"640x861","o_26714438_480.jpg":"480x646","o_26714438_340.jpg":"340x457","o_26714438_220.jpg":"220x296","h_26714438_1280.jpg":"1280x854","h_26714438_1024.jpg":"1024x683","h_26714438_640.jpg":"640x427","h_26714438_480.jpg":"480x320","h_26714438_340.jpg":"340x227","h_26714438_220.jpg":"220x147","pp_26714438_1280.jpg":"1280x1628","pp_26714438_1024.jpg":"1024x1303","pp_26714438_640.jpg":"640x814","pp_26714438_480.jpg":"480x611","pp_26714438_340.jpg":"340x432","pp_26714438_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7817349 Threads: 4 Questions: 1573943563 Slow queries: 4802599 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111837352 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/na-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera-1369925 [printLink] => /mozaik/panorama/na-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera-1369925?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 703343 [name] => Oppenheimer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-19 11:45:28 [main_article_id] => 0 [alias] => oppenheimer [link] => /tag/oppenheimer ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251223 [name] => atomska bomba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => atomska-bomba [link] => /tag/atomska-bomba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635842 [name] => znanstvenice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-12 07:37:05 [main_article_id] => 0 [alias] => znanstvenice [link] => /tag/znanstvenice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zašto su prešućene? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na atomskoj bombi radilo 630 zaboravljenih žena: film je neke teme preskočio, znanstvenice ostale u sjeni Oppenheimera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715022.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26715022.jpg [title] =>

Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714249.jpg [title] =>

Lilli Hornig

Los Alamos National Laboratory ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714399.jpg [title] =>

Leona Woods

Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714419.jpg [title] =>

Maria Goeppert Mayer, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

Profimedia ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714420.jpg [title] =>

Chien-Shiung Wu 

Profimedia ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714435.jpg [title] =>

Julius Robert Oppenheimer 

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/06/26714438.jpg [title] =>

Katherine (Kitty) Oppenheimer

Los Alamos National Laboratory ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Film Christophera Nolana ‘Oppenheimer‘ već je zaradio milijardu dolara na blagajnama kino dvorana, a dobije li i Oscara za kojeg je nominiran, zarada će biti i veća. Iz nekog razloga, premda je film biografski, ljudi očito žele izbliza, makar je riječ o ekraniziranoj stvarnosti, znati više o nastanku najsmrtonosnijeg oružja na svijetu.

Julius Robert Oppenheimer je čovjek koji je davno dobio oznaku ‘oca atomske bombe‘ premda bi se u stvarnosti, a ne u njezinoj ekraniziranoj verziji, moglo i o tome pričati. Uostalom, premda je na supertajnom zadatku u Los Alamosu tijekom Drugog svjetskog rata, sve dok bombe, po mnogima nisu bačene na Hirošimu i na Nagasaki, radilo više od dvadeset dobitnika Nobelove nagrade, Robert Oppenheimer nije bio među njima.

Brojne kontroverze oko stvaranja prve atomske bombe, ali i oko Oppenheimerovog znanstvenog doprinosa tome, prisutne su i dan-danas no tri sata Nolanovog filma neke dvojbe od njih niti ne dotiču. Lik Roberta Oppenheimera u središtu je redateljskog interesa pa su i svi protagonisti Nolanove priče, napravljene prema knjizi ‘ Američki Prometej: Trijumf i tragedija J. Roberta Oppenheimera‘ koju su napisali Kai Bird i Martin J. Sherwin, stavljeni u funkciju priče o njemu.

Oppenheimeru nitko ne poriče organizacijske zasluge pa ni karizmu, ali njegov znanstveni doprinos je nešto drugo. Upućeni znanstvenici širom svijeta baš na znanstvene aspekte filma imaju zamjerki, a udruge koje promiču prava žena na veću vidljivost opravdano tvrde kako su brojne vrijedne znanstvenice u filmu prešućene.

---

image

Julius Robert Oppenheimer 

AFP
---

Odnos prema ženama kompleksno je pitanje Projekta Manhattan, a i sam Robert Oppenheimer njegovao je, blago rečeno, komplicirane odnose sa ženama, od kojih su mu, čini se, neke bile i ljubavnice. U samom Los Alamosu je tih godina radilo 630 žena, samo 11 posto svih zaposlenika, mnoge od njih bile su ‘osoblje‘, no u Nolanovom filmu se ne može steći dojam da je na stvaranju atomske bombe radili deseci doktorica znanosti, fizičarki, biokemičarki, kemičarki, informatičarki, matematičarki...

Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive. Žene Los Alamosa bile su zatvorene u tajnoj muškoj enklavi u kojoj ni supruge nisu smjele razgovarati o poslovima svojih muževa, a osim toga, iako su žene radile na gotovo svim aspektima Projekta Manhattan prije nego što su prve bombe detonirane, prevladavajući društveni stavovi prema ženama jamčili su da nijedna od njih neće dospjeti na visoke položaje. I nisu došle...

Žena koja je ipak koliko-toliko zapamćena je Leona Woods Marshall Libby, fizičarka s diplomom Sveučilišta u Chicagu koja je tijekom prvih godina Drugog svjetskog rata bila dio grupe oko Enrica Fermija, koji je još dobio 1938. Nobelovu nagradu za fiziku. Libby je pomogla konstruirati detektore za praćenje toka neutrona u prvoj atomskoj "hrpi"— velikoj hrpi blokova urana i grafita od kojih je Fermijeva grupa gradila prvi nuklearni reaktor. Bila je jedna od znanstvenica koje su sudjelovale u poznatom eksperimentu 2. prosinca 1942., u kojem se dogodila prva samoodrživa nuklearna lančana reakcija, oslobađajući nuklearnu energiju i utvrđujući izvedivost dizajna i razvoja nuklearnog oružja.

---

image

Leona Woods

Profimedia
---

Na Projektu Manhattan radila je i Maria Goeppert Mayer, koja je kasnije osvojila Nobelovu nagradu za fiziku za rad na razvoju teorije strukture nuklearne ljuske. Ona je početkom 1930-ih pobjegla iz Njemačke od nacista sa suprugom, kemičarom Josephom Mayerom. Radila je za Manhattan Project u New Yorku dok je njezin suprug predavao na Sveučilištu, a u Los Alamosu je radila na oslobađanju energije u nuklearnim eksplozijama. Nakon rata radila je s Edwardom Tellerom na razvoju hidrogenske bombe, a njezin rad u nuklearnoj fizici na kraju će joj donijeti Nobelovu nagradu za fiziku 1963., čime će postati tek druga žena koja je osvojila Nobela u tome području, nakon Marie Curie.

---

image

Maria Goeppert Mayer, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

Profimedia
---

Kinesko-američka eksperimentalna fizičarka Chien-Shiung Wu, koja će kasnije postati poznata po opovrgavanju zakona očuvanja pariteta, pridonijela je rješavanju problema "trovanja" reaktora kada su prvi put uključeni veliki reaktori za proizvodnju plutonija u Hanfordu. Fizikalna kemičarka Isabella Karle, koja je kasnije nagrađena Državnom medaljom za znanost za rad na razvoju metoda za određivanje kristalnih i molekularnih struktura rendgenskom difrakcijom, kratko je vrijeme radila na kemiji transuranskih elemenata i sintezi plutonijevih spojeva i u Laboratoriju Glenna Seaborga u Chicagu.

---

image

Chien-Shiung Wu 

Profimedia
---

Među znanstvenicama u Los Alamosu bila je i kemičarka Lilli Hornig. Ona i njezina obitelj pobjegli su iz nacističke Njemačke i došli u SAD 1933. Dok je pohađala postdiplomski studij kemije na Harvardu, upoznala je svog budućeg supruga Dona Horniga. Ubrzo nakon što se par vjenčao 1943., Dona Horniga je regrutirao kemičar George Kistiakowsky, koji je u Los Alamosu vodio istraživanja za razvoj specijaliziranog eksplozivnog punjenja za nuklearno oružje. Kistiakowsky je uvjeravao i Lilli da se pridruži projektu zbog svoje ‘kemijske pozadine‘, ali kad se sastala s službenicima u Los Alamosu, pitali su je - koliko brzo može tipkati. "Ne tipkam", rekla je ona. Ipak je dobila posao na istraživanju plutonija, testirajući topljivost i radioaktivnost raznih soli plutonija što je, smatrala je, bio ‘jednostavan zadatak‘.

---

image

Lilli Hornig

Los Alamos National Laboratory
---

Zabrinutost da bi radioaktivnost mogla uzrokovati reproduktivna oštećenja kod žena dovela je do njenog prebacivanja u skupinu za eksplozive. U prvim godinama u Los Alamosu, mnogi mladi znanstvenici tek su osnivali obitelji, stvarajući lokalni baby boom tako velik da je general Leslie Groves, koji je bio zapovjednik čitavog Projekta Manhattan, izjavio da američka vojska ne bi trebala pokrivati račune za rodilje. I Oppenheimerovi su dočekali svoju kćer Toni u prosincu 1944. u bolnici u Los Alamosu, a sigurnosni postupci zahtijevali su da mjesto rođenja na rodnim listovima djece bude označeno kao "poštanski pretinac 1663."

Nakon testa na poligonu Trinity, pridružila se nekolicini vrhunskih znanstvenika Projekta Manhattan u potpisivanju peticije koja je pozvala vojsku da razornu sposobnost bombe umjesto da je bace, samo pokažu i uvjere svijet u njezino postojanje. Mislili su da će Nijemcima i Japancima to biti dovoljno."Bili smo naivni", kazat će ona kasnije. "Naravno da je vojska donijela odluku puno, puno prije..."

Žene Los Alamosa kao ni muškarci, uostalom, čak ni najbližoj rodbini nisu smjeli reći ni gdje se nalaze, nisu se čak mogli pretplatiti ni na časopise jer Vlada nije htjela da se imena njezinih znanstvenika pojavljuju na listama bilo čijih pretplatnika. Vozačke dozvole znanstvenika i članova obitelji nisu imale imena, samo identifikacijske brojeve te je mnogim ženama, a još više djeci, ta tajnovitost bila vrlo teška.

U lipnju 1943., nedugo nakon što su se Robert Oppenheimer, njegova žena, biologinja Katherine Vissering Oppenheimer, odnosno Kitty i njihov mali sin Peter, koji je rođen 1941., preselili u Los Alamos, Oppenheimer je odletio u San Francisco kako bi posjetio svoju bivšu dragu, psihijatricu Jean Tatlock. Popili su piće i večerali, a zatim proveli noć u njezinom stanu dok su obavještajci čučali vani i jeli krafne. Taj posjet kasnije će ga skupo stajati jer, ne samo da je njegova ljubavnica bila članica Komunističke partije, nego je to, makar prije braka s njim, bila i njegova supruga. Ženu bi mu FBI i Edgar J. Hoover nekako i oprostili, pogotovo što je njezina ‘revolucionarna oštrica‘ itekako otupjela nakon dva poroda, ali ljubavnicu baš i ne. Ljubavnica je samo nekoliko mjeseci kasnije nađena mrtva u svome stanu i, premda je bilo znakova sumnjive smrti, službena verzija bila je - samoubojstvo.

---

image

Katherine (Kitty) Oppenheimer

Los Alamos National Laboratory
---

Na saslušanju Komisije za atomsku energiju američkog Senata 1954. godine, Oppenheimer će biti proglašen "sovjetskim špijunom", zbog čega mu je oduzeta sigurnosna dozvola i izbačen je iz znanstvene zajednice. Ta stigma skinuta je tek 68 godina poslije.

Na saslušanjima su Oppenheimera pitali zašto ga je Jean Tatlock uopće željela vidjeti te noći. "Zato što je još uvijek bila zaljubljena u mene", rekao je on. Navodno, Robert Oppenheimer je poligon Trinity gdje je 16. srpnja 1945. u blizini Alamogorda u Novom Meksiku prvi put u povijesti eksplodirala atomska bomba nazvao upravo u čast svoje mrtve ljubavnice. Naime, i on i Jean su bili zaljubljenici u pjesmu ‘Trojstvo‘ (Trinity) pjesnika Johna Donnea iz 17. stoljeća. No tijekom rata ili nedugo nakon toga, Oppenheimer je, čini se, imao i drugih veza. Obožavao je i psihologinju Ruth Sherman Tolman, ženu svog prijatelja kemičara Richarda Tolmana. Autori knjige ‘Američki Prometej‘ tvrde da je Oppenheimer imao "vrlo brižno čuvanu aferu" i s gospođom Tolman. Unatoč svemu, Oppenheimer i njegova supruga ostali su zajedno do kraja života.

​S druge strane, Nolanu neki zamjeraju i što se nije dotakao moralnih dvojbi koje su znanstvenici u Los Alamosu imali još i prije negoli je izvedena pokusna eksplozija bombe na poligonu Trinity u lipnju 1945. Istina, politiku unutar Los Alamosa i čitavog projekta i nisu kreirali fizičari nego vojska i političari, ali je istina i to da je jedan jedini znanstvenik napustio projekt pozivajući se na priziv savjesti. Taj će fizičar, Joseph Rotblat, Britanac poljskog porijekla, napustiti projekt nakon što se uvjerio da Njemačka uopće ne radi na stvaranju atomske bombe. Njega je, naime, kao i većinu znanstvenika, u prvom redu rukovodio strah da Adolf Hitler prvi ne stvori moćno oružje. Na takvu opasnost je predsjednika Roosevelta pismom 1939. upozorio Albert Einstein te je, potaknut upravo tim pismom, Roosevelt i pokrenuo Projekt Manhattan. No 1944. postalo je jasno da nacistička Njemačka nema snage za takav poduhvat, a iskrcavanje saveznika u Normandiji i napredovanje Crvene armije promijenili su situaciju. No u Los Alamosu se svejedno radilo na bombi, a kad je Joseph Rotblat prvo od kolege Jamesa Chadwicka, vođe britanskog tima u Los Alamosu, a potom i od Nilsa Bohra, danskog Nobelovca, čuo da je bomba zapravo samo početak globalne konfrontacije sa Staljinom, ostao je u zatečen. ‘Bio sam u šoku‘, kazao je Rotblat koji će i sam, pedeset godina nakon Hirošime dobiti Nobelovu nagradu za mir jer se, otišavši iz Los Alamosa snažno i dugo zalagao za razoružanje. ‘Bohr mi je ukazao na mogućnost utrke u naoružanju između SAD i SSSR-a i opisao kakve će biti posljedice. To mi je otvorilo oči. Bio sam nesretan shvativši da sam u Los Alamosu iz pogrešnih razloga i morao sam otići. I otišao sam u studenome te godine‘, kazao je ugledni znanstvenik u jednom intervjuu. No i on, baš i žene Los Alamosa, i dalje su u sjeni Oppenheimera.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Los Alamos National Laboratory Profimedia Profimedia Profimedia AFP Los Alamos National Laboratory
Profimedia

Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljive

Profimedia

Leona Woods

Profimedia

Maria Goeppert Mayer, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

Profimedia

Chien-Shiung Wu 

AFP

Julius Robert Oppenheimer 

Los Alamos National Laboratory

Katherine (Kitty) Oppenheimer

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/na-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera-1369925 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f8ce4d7759a0ac68ad11cb151cd1db0e973eb59c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+atomskoj+bombi+radilo+630+zaboravljenih+%C5%BEena%3A+film+je+neke+teme+presko%C4%8Dio%2C+znanstvenice+ostale+u+sjeni+Oppenheimera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fna-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera-1369925 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fna-atomskoj-bombi-radilo-630-zaboravljenih-zena-film-je-neke-teme-preskocio-znanstvenice-ostale-u-sjeni-oppenheimera-1369925 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zašto su prešućene? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramazašto su prešućene?

Na atomskoj bombi radilo 630 zaboravljenih žena: film je neke teme preskočio, znanstvenice ostale u sjeni Oppenheimera

Piše Eda Vujević
6. ožujka 2024. - 18:10
Njihove su priče, ali i njihove zasluge i ukupne karijere, od kojih su neke blistave, ostale u sjeni Oppenheimera i nevidljiveProfimedia

Film Christophera Nolana ‘Oppenheimer‘ već je zaradio milijardu dolara na blagajnama kino dvorana, a dobije li i Oscara za kojeg je nominiran, zarada će biti i veća. Iz nekog razloga, premda je film biografski, ljudi očito žele izbliza, makar je riječ o ekraniziranoj stvarnosti, znati više o nastanku najsmrtonosnijeg oružja na svijetu.

Julius Robert Oppenheimer je čovjek koji je davno dobio oznaku ‘oca atomske bombe‘ premda bi se u stvarnosti, a ne u njezinoj ekraniziranoj verziji, moglo i o tome pričati. Uostalom, premda je na supertajnom zadatku u Los Alamosu tijekom Drugog svjetskog rata, sve dok bombe, po mnogima nisu bačene na Hirošimu i na Nagasaki, radilo više od dvadeset dobitnika Nobelove nagrade, Robert Oppenheimer nije bio među njima.

Brojne kontroverze ok...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:44